Home / Zuid Amerika / Rondreis Ecuador / Facts Ecuador

Ecuador en de Galapagos Eilanden- Wetenswaardigheden over het land

Visum
Voor Ecuador heb je geen visum nodig. Je krijgt een mooie stempel in je paspoort bij aankomst. Als je wegvliegt moet je wel USD 40,80 afrekenen voor luchthavenbelasting. Dit dient contant dan wel met een Visa credit card te gebeuren

Een bezoek aan de Galapagos kost je 120 USD. Twintig dollar moet je betalen voordat je aan boord gaat voor de vlucht naar Baltra. Er is een klein hokje op de luchthaven van Quito waar je deze „credit card" aan kunt schaffen. Hij is 4 maanden geldig.
Bij aankomst op de Galapagos mag je dan de 100USD voor de ingang tot de Galapagos betalen.
Het grootste deel van dit geld komt ten goede aan het behoud van en het onderzoek naar de diersoorten die er leven.

Indien je op Ecuador aanvliegt via de Verenigde Staten dan dien je je via ESTA aan te melden voor het zgn. Visa Waiver Program. https://esta.cbp.dhs.gov .
Verder is het raadzaam om genoeg tijd te hebben om over te stappen omdat je bij aankomst in Amerika hoe dan ook door de douane moet. Dat gaat meestal heel soepel maar als je een krappe overstap hebt kan dit leiden tot stress. Eén uur is het minimum maar twee uur zal je veel meer rust geven.

Algemene informatie over het land
Ecuador ligt in Zuid Amerika en grenst aan Colombia en Peru. De Galapagos eilanden horen bij Ecuador. Ze liggen in de Stille Oceaan op ongeveer 1000 kilometer van het vaste land. De naam Ecuador vindt zijn oorsprong in het feit dat de equator (evenaar) door Ecuador loopt. Het grootste deel van het land ligt evenwel op het Zuidelijk Halfrond.

De hoofdstad is Quito en de officiële taal is Spaans. Engels wordt in de toeristische gebieden redelijk gesproken. Enige kennis van het Spaans is echter wel handig.

Ecuador kenmerkt zich door een enorme variëteit aan landschappen. Er is natuurlijk de Andes met zijn witte toppen. Maar er is ook een lange tropische kuststrook, nevelwouden en natuurlijk niet te vergeten het Amazonebekken zodra je aan de oostkant van de Andes komt.

Ecuador telt 55 vulkanen waarvan er 18 actief zijn. Elf hiervan worden continu bewaakt zoals de Pichincha die bij Quito ligt of de Tungaruhua bij Banos. Beide hebben naam en faam gemaakt vanwege recente uitbarstingen.

De Galapagos eilanden
Er zijn 14 grotere eilanden (Isabela, Santa Cruz, San Salvador (Santiago, James), Fernandina, San Cristóbal, Floreana (Santa Maria), Marchena, Española, Pinta, Santa Fe, Genovesa, Pinzón, Darwin en Wolf) en meer dan 100 kleine eilanden. Vijf eilanden zijn bewoond: Santa Cruz, San Cristóbal, Isabela, Floreana en Baltra. Op Baltra vind je overigens alleen de hoofdluchthaven.
Een aantal eilanden zijn open voor het publiek maar de meeste zijn voor het gewone publiek niet toegangkelijk. Grappige is dat de Galapagos een vulkanische oorsprong hebben en dat zelfs nu nog nieuwe eilanden ontstaan en de overige eilanden langzaam naar het vaste land toe drijven.
De regentijd is van januari tot juni. In de rest van het jaar valt er nauwelijks regen.

Klimaat
Het klimaat in Ecaudor is net zo veelzijdig als het land zelf. Door de enorme hoogteverschillen (0 tot meer dan 6000 meter) zijn de temperatuurverschillen navenant.
In de noordelijke kustregio is de regentijd gelijk aan die op de Galapagos eilanden.
In de Andes ligt dit anders. Hier is geen uitgesproken regentijd al is het er natter van november tot mei.


Onderwaterwereld
Deze is op het vasteland niet aanwezig maar des te meer op de Galapagos eilanden. Hier is het onderwaterleven haast nog uitbundiger dan op het land. Tijdens snorkeltochten is het heel gebruikelijk dat je wordt vergezeld door een paar nieuwsgierige zeeleeuwen!

Valuta
Ecuador voert tegenwoordig de Amerikaanse dollar als munteenheid.
Een dollar staat momenteel gelijk aan ongeveer 0,85 euro (december 2017).

Tijdsverschil
In Ecuador is het 6 uur vroeger dan bij ons in de wintertijd. In onze zomertijd is het er 7 uur vroeger. Op de Galapagos komt hier nog een uur bij en is het 7 respectievelijk 8 uur vroeger.
 
Veiligheid
Quito stond lange tijd te boek als een gevaarlijke stad. Die tijden zijn wel voorbij. Dat neemt niet weg dat je met name in Quito en Guayaquil goed op je spullen moet letten en niet de opvallende toerist met de camera op de buik moet spelen.

Do's en Dont's - Waar je op moet letten
Quito ligt op 2800 meter hoogte en als je net aankomt kan dat best even wennen zijn. Tijdens een reis door Ecuador kom je zeker nog hoger en ook dan loop je kans op een milde vorm van hoogteziekte. Het is belangrijk om veel te drinken. Zelfs de vieze coca thee kan uitkomst brengen. Verder is het belangrijk om op te passen voor de zon. Je vergeet het snel maar je bevind je op de evenaar. Smeer je goed in en als je gaat snorkelen, doe dit dan in een wet suit of minimaal een t-shirt.

Inentingen
Naast de standaard inentingen van D(K)TP wordt voor Ecuador ook Hepatitis A aanbevolen.
Mocht je uit een land aankomen waar Gele koorts voorkomt dan kan een inenting hiervoor verplicht worden gesteld.

Het malaria risico is in Ecuador nagenoeg minimaal. Een ander, meer reëel risico is dengue waar geen vaccinatie tegen bestaat.

Bovenstaande betekent overigens absoluut niet dat er geen muggen voorkomen (integendeel) en iets met lange mouwen en een lange broek zijn dan altijd handig en op plekken als het Amazonebekken zelfs een must. Een muggenspray of muskietennet kan soms ook heel handig zijn. Alle hotels die wij gebruiken zijn minimaal van één van beiden voorzien.

Voor de laatste informatie en alle verdere inlichtingen over vaccinaties en malariatabletten verwijzen wij u naar www.lcr.nl/Landen.

Aangezien Dagboek Reizen niet bevoegd is om medische adviezen te geven, hebben wij een samenwerkingsverband met thuisvaccinatie.nl. Zij zijn op de hoogte van de meest recente adviezen per land. Thuisvaccinatie geeft dus reisadvies en vaccinatie bij u thuis (zowel buiten kantorenuren en in de weekenden).  Wilt u van deze service gebruik maken? Klik dan op de volgende link voor het maken van een afspraak:  www.thuisvaccinatie.nl/aanmelden

Elektriciteit
De spanning in Ecuador bedraagt 110 Volt. Een wereldstekker is erg handig om mee te nemen.

Bronnen; Buitenlandse zaken, Wikipedia, Wiki Travel

SGRANVRCalamiteitenfondsKLMBijdrage Tripadvisor DagboekReizen
5 sterke punten individuele rondreis ecuador

Dagboek Reizen maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk te helpen. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord bent.