Home / Afrika / Rondreis Kenia / Reistips Kenia

Reistips voor individueel reizen in Kenia

Accommodatie

Een reis door Kenia kun je op velerlei manieren maken. Er is een grote diversiteit aan accommodaties en dat maakt het land eigenlijk toegangkelijk voor ieder budget. De hotels zijn overigens vaak niet dat wat reizen in Afrika zo duur maakt. Dat is meestal het transport omdat de wegen slecht begaanbaar zijn en de afschrijvingen op het materieel enorm.

De hieronder genoemde accommodaties zijn slechts bedoeld om een sfeerbeeld te creëren. Het geeft een beeld van wat je mag verwachten als je een reis  bij Dagboek Reizen boekt. Het is echter slechts een greep uit een schier oneindig aantal mogelijkheden die we aanpassen aan jullie specifieke wensen en budget.

In Kenia hebben we tijdens onze reis op de volgende plaatsen overnacht.

Nairobi

Indaba Camp; anders dan de naam doet vermoeden is dit niet alleen een camping. Het is ook een eenvoudig hostel maar de kamers zijn er schoon. Je moet wel de badkamer delen maar dat is geen enkel probleem. De grote tuin en de zeer gunstige ligging zijn een grote pré. Als je ´s avonds in de tuin zit hoor je de leeuwen brullen in het Nairobi National Park. Er is een eenvoudige kaart maar de gerechten die er op staan zijn niet te versmaden. Avondeten is mogelijk als je dit maar van te voren aangeeft. Het is dan eten wat de pot schaft. 

Bezoek de website van Indaba Camp

Panafric;  Helemaal aan het andere eind van het spectrum. Oké, het is niet het meest sfeervolle hotel van het land maar het is wel van alle gemakken voorzien. Het is bovendien uitermate gunstig gelegen en van alle chique hotels in de stad met afstand de meest betaalbare. 

Bezoek de website van het Panafric hotel

 

Lake Naivasha

Elsamere ; dit kleinschalige hotel is het oude huis van de familie Adamson die beroemd zijn geworden door het boek „Born Free". Het huis doet nu dienst als restaurant en neem maar van ons aan dat je hier tijdens de buffet lunch niet teleurgesteld zult worden. Het avondeten vonden wij op zich wel prima maar om dan met alle gasten aan een lange tafel te zitten trok ons wat minder aan. Het is dan erg afhankelijk met wie je aan tafel zit.  Het hotel beschikt over een wonderschone tuin en de kamers zijn prima. Het baadt niet in luxe maar alles is aanwezig. Het is vooral de atmosfeer die het hem doet maar wij denken nog vaak aan deze plek terug omdat er laat in de avond buffels langs onze kamer raasden. Spectaculair! 

Bezoek de website van Elsamere 

Fish Eagle Inn; Dit is de budget variant maar ook zeker geen verkeerde plek om te overnachten. We gebruiken de Fish Eagle Inn graag want het heeft een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Ook hier is het mogelijk om een boottocht op het meer te maken en het heeft een lekker zwembad waar het goed toeven is na een stevige wandeling in het Hells Gate National Park.

Bezoek de website van de Fish Eagle Inn 

Nakuru

Flamingo Hill Tented Camp; Nakuru heeft als grote aantrekkingskracht zijn wonderschone meer met de daarbij behorende flamingo's en natuurlijk zijn neushoorn populatie. Vanaf dit tented camp dat werkelijk spectaculair is gelegen heb je een uitstekend uitzicht over het meer dat met een beetje geluk roze voor je kleurt!

Bezoek de website van het Flamingo Hill Tented Camp

 

Masai Mara 

Karen Blixen Tented Camp; Als je naar de Masai Mara gaat heb je een keur aan mogelijkheden. Je kunt het beste kijken naar het seizoen en op basis daarvan een keuze van accommodatie maken. Dat hebben wij ook gedaan. Het Blixen Camp ligt in een zone in het noord oosten van de Mara en net buiten het door de regering bestuurde park. Laat je hierdoor echter niet misleiden! Dit stuk van de Mara heeft de grootste wilddichtheid en is vanwege de vegetatie geliefd door de dieren als ook de mensen die het wild willen zien. De grassen zijn laag  en dit maakt dieren kijken relatief makkelijk. Het kamp zelf is prachtig gelegen in de bocht van een rivier. Een groot dek maakt het mogelijk om buiten te eten en dan de dieren te bekijken terwijl je geniet van een heerlijk diner. De tenten zijn van alle gemakken voorzien en elke avond ligt er een heerlijke warme kruik voor je klaar. Er is een buitendouche die je helemaal het „wilde" gevoel geeft. De service is uitstekend en de mensen ongelooflijk vriendelijk. Tot slot is er nog een zwembad waar je heerlijk af kunt koelen. Als het donker wordt, word je altijd door een medewerker van en naar je tent begeleidt omdat het kampement midden in de natuur ligt en er geen hekken zijn. Dit is werkelijk Afrika op zijn best. 

Bezoek de website van het Karen Blixen Camp


Samburu

Larsens Camp;Dit prachtig gelegen kamp in het Samburu National Park is wel de beste keuze die je hier kunt maken. Het ligt aan de Ewaso Niyero en alle tenten hebben een prachtig uitzicht op de rivier waar heel veel wild komt drinken (vermits er water in staat maar ik ga er van uit dat het weer goed is gekomen). In tegenstelling tot de Mara speelt het dierenleven zich af rond deze rivier omdat het park zelf in een halfwoestijn ligt. De tenten zijn ook hier van alle gemakken voorzien en ook hier ontbreekt de kruik niet. Het eten is van zeer hoge kwaliteit en ook de gidsen die hier werken verdienen een extra vermelding. Ze zijn echt meer dan goed. Samburu is een van de beste plaatsen ter wereld om luipaarden te zien en dat beseffen ze zich terdege. Het camp heeft ook een mooi zwembad en is kindvriendelijk. De tenten liggen beschut tegen de zon onder mooie bomen en de locatie is echt geweldig! 

Bezoek de website van het Larsens Camp

Mombasa

The Sands at Nomad; Diani Beach ligt een stuk buiten Mombasa. Er zijn hier nog meer stranden te vinden maar de meeste hotels zijn massaal van opzet en richten zich op de strandtoerist die per charter op Mombasa wordt ingevlogen. We zijn dan ook blij dat we dit boutique hotel hebben gevonden. The Sands at Nomad is een oase van rust dat tevens dienst doet als een apenreservaat. Dit kan omdat het hotel door een groot bos wordt omzoomd. Je vindt er blauwapen, de colobus aap, de sykes aap en nog  een paar verdwaalde bavianen. De kamers die wij aanbieden kijken uit over de azuurblauwe zee en zijn enorm ruim. Je hebt een slaapkamer met een prachtig hemelbed, een woonkamer en een heerlijke badkamer geheel in Afrikaanse strandstijl. Er is een uitstekend restaurant, een mooi zwembad en de palmbomen zorgen er voor dat je altijd in de schaduw kan liggen. Er is een duikschool aanwezig en je kunt ook veel uitstapjes maken of lekker relaxen in de spa. 

Bezoek de website van The Sands at Nomad

Afstanden

Afstanden zijn in Afrika een relatief begrip. Wij hebben toch geprobeerd om het hier zo eerlijk mogelijk weer te geven. Wij hadden problemen met onze wagen terug van Naivasha naar Nairobi. Toch is dit stuk prima te doen met een self drive. Van en naar de Masai Mara zijn we gevlogen. Ten eerste is dit een makkelijke manier van transport en redelijk betaalbaar maar bovendien is het een unieke ervaring!

De afstanden tijdens de reis zijn als volgt;

 • van Indaba Campsite naar Karen Blixen huis ongeveer 45 minuten
 • van Indaba Campsite naar Giraffe Centre ongeveer 45 minuten
 • van Indaba Campsite naar Sheldrick Foundation ongeveer 20 minuten
 • van Indaba Campsite naar down town ongeveer 30 minuten
 • van Indaba Campstie naar Nairobi National Park ongeveer 10 minuten
 • Nairobi naar Naivasha ongeveer tussen de 3 en 4 uur, beetje afhankelijk hoe lang je stopt bij de Rift Valley (het uitzichtspunt waar je over de Gote Slenk kunt kijken)
 • van Nairobi naar de Masai Mara over de weg ongeveer 5 uur maar dit is erg afhankelijk van de kwaliteit van de weg en waar je in de Mara overnacht.
 • van Nairobi naar Samburu over de weg ongeveer 9 uur maar ook hier is het afhankelijk van de conditie van de wegen
 • vliegen naar zowel Samburu als ook de Mara kan vanaf Wilson Airport. Het is in beide gevallen ongeveer een uur vliegen (Samburu iets langer). Wilson Airport ligt op ongeveer 20 minuten rijden vanaf de campsite. Ter plaatse wordt je door het kampement van je keuze opgepikt voor verder vervoer.
 • Vlucht naar Mombasa 45 minuten
 • Vanaf luchthaven Mombasa naar Sands at Nomad en Diani Beach in het algemeen
  1 ½ uur


Transport

Het transport in Kenia is over het algemeen in of een landrover dan wel in een busje met vierwielaandrijving. De wegen in en rond Nairobi zijn over het algemeen goed begaanbaar maar hoe verder je van de hoofdstad komt hoe slechter ze worden. Zelf rijden in Kenia is goed te doen zolang je het maar overdag doet. Een chauffeur die tevens dienst kan doen als gids heeft echter ook zeker zijn voordelen en maakt voor de prijs meestal niet erg veel uit. Mocht je er voor kiezen om te vliegen naar een van de wildparken dan kom je meestal terecht in heerlijke kleine vliegtuigjes die het vliegen tot een belevenis maken. Je zit soms „bijna" op schoot bij de piloot en de sfeer aan boord is er altijd één van avontuur.

Eten en restaurants

Je zou denken dat je in Afrika gewoon blij mag zijn dat er eten is maar niets is minder waar. Nairobi herbergt een paar pareltjes die we graag met jullie delen. Het eten in Elsamere als ook Blixen Camp en Larsen Camp zijn meer dan prima maar je hebt hier verder geen keuze. Je moet er wel eten.

In Nairobi heb je echter wel een keuze en hieronder onze lievelingsplekjes:

 • Rusty Nail: deze plek is al jaren mijn favoriet in Nairobi. Het eten is er geweldig en de setting, als het mooi weer is kun je heerlijk buiten eten in de enorme tuin, geeft je werkelijk het "out of Africa" gevoel. Als je dan bijna helemaal klaar bent MOET je plek overhouden voor een toetje want die zijn zonder uitzondering allemaal te heerlijk voor woorden. Mocht je aan het Sonja Bakkeren zijn dan kun je ze overigens maar beter overslaan want dieet is geen woord in Afrika.......
 • Carnivore: dit is met afstand het beroemdste restaurant in Nairobi. Het dankt zijn faam uit de tijd dat je er ongestoord vele soorten antilopen kon proeven. Dat mag nu niet meer maar nog steeds is het vlees zalig. Je eet er onbeperkt totdat je je vlag die op tafel staat strijkt. Let wel op dat je kieskeurig je vlees kiest want anders stoppen ze je vol met worstjes en andere dingen die je thuis ook prima kunt eten. Het is ook een fijne plek als je erna nog even wilt dansen want de disco zit gelijk ernaast.
 • Rangers; dit restaurant ligt in het Nairobi National Park. Dat maakt het ook een bezoek waard want het eten is niet geweldig. Je zit echter heerlijk buiten en kijkt naar een drinkplaats waar je met wat geluk antilopen kunt zien en meestal ook wel wat apen. Het is handig om er te lunchen want je rijdt daarna gelijk het park in.

Bovengenoemde zijn slechts een paar van de vele keuzes die je hebt. In de buurt van Karen Mall en in de wijk Karen zelf zitten nog tal van lekkere en leuke plekjes waar je vaak buiten kunt eten. Bij de campsite weten ze er alles van en ze zullen graag wat voor je reserveren. Onderweg is de keuze wat beperkter maar dat is geen probleem. De accommodaties waar je slaapt zijn niet alleen uitgezocht op comfort maar ook op prima eten.

Mocht je er voor kiezen om te gaan kamperen dat sturen we een kok mee die met liefde lekker voor je kookt. Meestal koken ze continentaal maar indien gewenst kun je ook zeker een keer ugali proberen. Dit is een lokale pap die gemaakt wordt van mais. Op zich vult het enorm maar de smaak moet komen van de saus die er overheen gegoten wordt.


Bankzaken

Pinnen in Nairobi is geen probleem. Bij Karen mall (niet te ver van de campsite) maar ook op de luchthaven kun je pinnen met je gewone pinpas dan wel met een credit card. De verbinding is niet altijd even geweldig maar meestal wint de aanhouder. Visa Card is de meest geaccepteerde overigens. Verder kun je vaak terecht bij de accommodaties met een credit card  om drankjes etc. te betalen. Dit geldt in ieder geval voor de meeste accommodatie in de Mara en Samburu. Bij de door ons beschreven accommodaties kun je overal met een credit card terecht behalve op de campsite.....

Entreegelden

De entreegelden voor de wildparken in Kenia zijn aan de maat. Er wordt momenteel een bedrag van 60 tot 80 US Dollar per persoon berekend voor iedere 24 uur die je in een park bent (De 80 USD zijn van toepassing op Amboseli en Nakuru). Er komt ook nog een bedrag bij voor de auto waar je in zit en de chauffeur moet ook nog, zij het maar een kleine, fee betalen. Deze entreegelden zullen overigens over het algemeen in je reis inbegrepen zitten. De enige die we even speciaal vermelden is die voor het Hells Gate National Park. Dit park is optioneel.

 • om je er naar toe te rijden en weer op te halen 1000 Keniaanse Shilling
 • voor de lokale chauffeur 200 Keniaanse Shilling
 • entreegeld 25 US Dollar per persoon (kan ook in Shilling worden betaald en soms ook met Euros maar dan is een dollar vaak gelijk aan een euro!)

Naast Hells Gate kun je bij het Naivasha meer ook nog een bezoek brengen aan Mount Longonot. Hier wordt geen vast bedrag in rekening gebracht. Het hangt af wie je aan de "poort" treft maar reken op ongeveer 750 Keniaanse Shilling.

Als je een bezoek brengt aan het Samburu National Park dan kun je ook de Samburu stam bezoeken. Ze lijken heel erg op de Masai en zijn ook aan ze verwant (het zijn beide Nilotische volken). Het bezoek is redelijk authentiek en je krijgt veel uitleg over de levenswijze in het barre klimaat waarin ze wonen. De Samburu bezoeken kost 20 USD per person en kan gewoon vanaf Larsen Tented Camp.


Excursies

Als je wat tijd hebt dan is het zeer de moeite waard om bij zowel Nairobi als het Naivasha meer wat uitstapjes te maken. Wij bevelen van harte de volgende aan:

 • Begin je dag in Nairobi met een bezoek aan de Sheldrick Foundation. Hier kun je om klokslag 11 uur de babyolifantjes zien en met een beetje geluk komen ze even aan je broekspijpen snuffelen. Entree is „gratis" alhoewel ze wel een donatie vragen/eisen. Er was ook sprake van een in te voeren entreegeld van 5 US dollar op het moment van schrijven.
 • Vervolg je weg naar het Giraffe Centre. Hier kun je op gelijke hoogte komen met het hoofd van een giraffe en je kunt ze van heel nabij bekijken en ook voeren. Entreegeld per persoon is 7 US Dollar maar dit is het meer dan waard, een geweldige ervaring!
 • Dan door naar het huis van Karen Blixen. Heel veel te bekijken is er niet. Haar huis is niet zo heel groot maar nog wel in mooie staat en het staat vol met haar spullen. De tuin is fantastisch en als je de film hebt gezien mag je deze plek niet overslaan.
 • Als je heel erg opschiet kun je hierna door naar het Animal Orphanage bij het Nairobi National Park. Wij raden echter aan om dit te bewaren tot de volgende dag. Je kunt hier veel dieren zien maar het mooiste is wel dat je met een klein beetje geluk en het juiste omkoopbedrag via de oppassers naar binnen kunt in het hok van de cheetahs om ze te aaien. Soms hebben ze ook nog andere jonge dieren die je dan ook van HEEL dichtbij kunt bekijken. Voor bovenstaande is geen garantie maar meestal lukt het wel. Entreegeld van het orphanage bedraagt 10 US Dollar per persoon.
 • Een nationaal park dat veel te vaak wordt overgeslagen is het Nairobi National Park (entree is 40 US Dollar per person plus de auto en eventueel de chauffeur). Dit park heeft een wat bizarre ligging zo heel dicht tegen Nairobi aan maar het wild kan er wel degelijk in en uit lopen. Je kunt op een gamedrive zo maar leeuwen tegenkomen. Er zitten ook veel giraffen en allerlei soorten antilopen. De enige soort die je er niet zult vinden zijn olifanten. Het park kan dat  niet aan. Als je er echt de tijd voor neemt is een wandeling bij de rivier zeker een aanrader. Je ziet hier vaak veel nijlpaarden en krokodillen. Dit ligt wel ver van de ingang en je moet dan ook wel echt de tijd nemen om het park te ontdekken.

Mocht je op Diani Beach de ontembare behoefte voelen om nog wat te doen (wij kunnen ons gezien de plek ons dat nauwelijks voorstellen) dan kun je een uitstap maken naar Chale Island. Je gaat hier per boot heen en maakt tijdens de toct ook nog kans om dolfijnen te zien. Het eiland is van Bounty kwaliteit en je kunt er slapen indien gewenst. Een volledige dagexcursie kost 125 USD.

Duiken is ook geen probleem want er zit een duikschool bij het hotel (Diving the Crab). De duiken kosten ongeveer 70 Euro per duik en het wordt iets goedkoper naar gelang je er meer maakt. Ik ken de riffen voor de kust van Oost Afrika redelijk goed en ze zijn zonder uitzondering fantastisch. Het zicht is niet altijd even geweldig maar hier krijg je enorm veel vis voor terug. Baracuda's, manta's, pijlstaartroggen en wat al niet meer, het zit er in overvloed. Vanaf november tot en met februari maak je ook nog eens kans om walvishaaien tegen te komen!

Het is niet echt een excursie maar toch willen we je nog even de aandacht verstigen op de spa van Mombasa en Samburu. Beide zijn uitstekend! De Massage in Mombasa kost je ongeveer 2500 KES voor een uur, een vergelijkbare massage in Samburu 3500 KES.

Tot slot, als je op Diani Beach zit is het leuk om een bezoek te brengen aan Mombasa. Trekpleisters hier zijn vooral de lokale markt en Fort Jesus. Reken op een ochtend werk. Voor het hotel staan taxis klaar die je er met liefde heen zullen brengen. Let wel erg goed op je eigendommen (met name op de markt) en neen niet meer mee dan absoluut noodzakelijk!


Internet
Internet is in Kenia helaas niet overal aanwezig en bruikbaar. In de Masai Mara kan het gebruikt worden maar zijn het nog veelal langzame modems en is het raadzaam om het alleen maar te gebruiken als absoluut noodzakelijk. Hetzelfde geldt voor Samburu al is het bereik daar vaak nog beroerder De hotels in Nairobi, Naivasha en omgeving Mombasa die we gebruiken bieden allemaal internet aan, soms tegen een kleine vergoeding. De campsite/hostel die we ook vaak gebuiken in Nairobi heeft ook internet toegang.

 

Mobiele telefonie
Tijdens de gehele reis heb je dekking voor je mobiele telefoon vermits deze telefoon natuurlijk gekoppeld is aan een provider en een abonnement die bellen in Kenia mogelijk maken. De enige plekken op deze reis waar je vaak geen bereik hebt zijn de Masai Mara (al hangt het sterk af van waar je op de Masai Mara verblijft) en in mindere mate Samburu National Park. Hou hier svp rekening mee.

 

 

SGRANVRCalamiteitenfondsKLMBijdrage Tripadvisor DagboekReizen
5 sterke punten individuele rondreis kenia

Dagboek Reizen maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk te helpen. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord bent.