Home / Zuid-Oost AziŽ / Rondreis Laos - Vietnam - Cambodja / Facts Laos - Vietnam - Cambodja

Laos, Vietnam en Cambodja - Praktische Informatie

Je vindt op deze pagina informatie specifiek over Vietnam en Laos. De gedetailleerde informatie over Cambodja en Thailand kun je hier vinden:

Wetenswaardigheden over Cambodja en Thailand

 

Reisdocumenten

Reizigers met de Nederlandse nationaliteit hebben voor deze reis een paspoort nodig dat bij terugkeer in Nederland nog zes maanden geldig is. Verder heb je een visum nodig. Indien je in komt vliegen op Hanoi of Saigon kunnen we een brief verzorgen á € 10 per persoon die er voor zorgt dat je ter plaatse het visum aan kunt schaffen voor 45 USD per persoon (in Amerikaanse dollars in contanten te voldoen). Als alternatief of als je per boot het land in komt dan moet je het visum hier op voorhand regelen. In Laos zijn de kosten voor een visum 30 USD per persoon en je hebt een pasfoto nodig.

www.visumcentrale.nl/dagboekreizen 

Klimaat & Beste Reistijd:

Vietnam en Laos kennen een tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur gedurende het jaar van 25-30 graden. Je zult altijd een combinatie van zon, regen en bewolking krijgen. Het regenseizoen is van mei tot oktober in het zuiden van Vietnam. Van september tot januari is het in centraal Vietnam en dit geldt min of meer ook voor Laos. Algemeen kun je stellen dat gedurende het regenseizoen de tropische buien voornamelijk aan het eind van de middag vallen. In de berggebieden is het koeler en valt er beduidend meer regen dan in de kustgebieden. In Laos kan het in onze wintermaanden overigens wel fris zijn op de Mekong, hou daar rekening mee.

Eten & Drinken:

Een bijkomend voordeel van reizen door Vietnamen Laos  is de aanwezigheid van een voortreffelijke keuken. De heerlijkste gerechten worden voor u opgediend tegen zeer goedkope prijzen variërend van 2-10 euro voor een complete maaltijd. Rijst en noedels vormen het hoofdbestanddeel van elke maaltijd aangevuld met diverse vissoorten, kipgerechten of soep. De wok wordt veelvuldig gebruikt om snel gezonde gerechten klaar te maken. De grote smaakmaker in Vietnam is de vissaus. Er worden veel rauwe bladgroenten gebruikt in de gerechten en vaak eten ze ook soep. Voordeel van de Franse overheersing is dat u bij het ontbijt vaak verse stokbroodjes en croissants krijgt. Typische gerechten zijn de bekende kleine Vietnamese loempias, bapao broodjes, pho (noedelsoep), anh cuon (lijkt een beetje op ravioli) en natuurlijk kunt u overal verse vis en garnalen krijgen op allerlei manieren bereid. Informatie over de andere diersoorten die ze hier eten, kun je lokaal inwinnen.

Alcohol is gemakkelijk te verkrijgen. Het meest gedronken biermerk is Bia Hanoi. Wijn is schaars en je zult veelal lokale (rijste) wijn geserveerd krijgen. Het drinken van leidingwater wordt sterk afgeraden. Flessen water zijn overal te koop.

Geldzaken:

De dong (VND) is de nationale munteenheid van Vietnam em de kip wordt gebruikt in Laos. Eén euro is ongeveer 26 500 Dong waard (november 2017) en er gaan 9500 kip in een euro; In Vietnam en Laos kun je gemakkelijk in diverse steden geld pinnen. Daarnaast is het raadzaam om ook altijd contant geld (euro's of US dollars) bij de hand te hebben, voor het geval de pinautomaat buiten werking blijkt. Van belang hierbij is dat dit geld volledig onbeschadigd is. Wisselkantoortjes zijn er in de toeristengebieden in overvloed. Houd er wel rekening mee dat het contante geld apart meeverzekerd dient te worden in de reisverzekering. Alhoewel het gebruik van travellercheques afnemende is, is dit nog steeds een goede manier om uw geld verzekerd mee te nemen. Voor onvoorziene of grote uitgaven is het altijd handig uw creditcard bij de hand te hebben. Voor actuele koersen kun je kijken op: www.oanda.com.

In Laos heb 

Fooien:

Tijdens je reis zijn veel lokale mensen bezig om de reis zo aangenaam mogelijk te laten verlopen. Je kunt je waardering voor de verleende diensten laten blijken door middel van een fooi. Fooien zijn in deze landen een welkome aanvulling op het doorgaans zeer geringe inkomen. Indien de chauffeur/reisbegeleider zijn/haar werk naar behoren heeft gedaan, is een fooi van 3 USD p.p. per dag voor de gids en 2 USD p.p. per dag voor de chauffeur een goede richtlijn.

Gezondheid:

Voor Vietnam en Laos zijn geen vaccinaties verplicht. Algemeen worden voor Vietnam de volgende inentingen aangeraden: Hepatitis A en DTP en afhankelijk van de plaats en tijdsduur in Vietnam ook malariatabletten. Voor de laatste informatie en alle verdere inlichtingen over vaccinaties en malariatabletten verwijzen wij u naar www.lcr.nl/Landen.

Aangezien Dagboek Reizen niet bevoegd is om medische adviezen te geven, hebben wij een samenwerkingsverband met thuisvaccinatie.nl. Zij zijn op de hoogte van de meest recente adviezen per land. Thuisvaccinatie geeft dus reisadvies en vaccinatie bij u thuis (zowel buiten kantorenuren en in de weekenden). Wilt u van deze service gebruik maken? Klik dan op de volgende link voor het maken van een afspraak: www.thuisvaccinatie.nl/aanmelden

Om tijdens je reis het risico op ziekte te verkleinen, geven wij hier een aantal voorzorgsmaatregelen:

 • drink geen kraanwater, maar koop altijd flessen water. Ook voor het tandenpoetsen
 • was regelmatig uw handen of gebruik desinfecterende handcrème
 • eet alleen ongeschild fruit
 • eet geen salades (deze kunnen gewassen zijn met kraanwater)
 • gebruik geen ijsklontjes in uw drinken
 • probeer zoveel mogelijk naar drukkere (lokale) eetgelegenheden te gaan. De omloopsnelheid van het voedsel is hier dus groot
 • eet niet bij eetstalletjes

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen worden de meeste reizigers toch geconfronteerd met enige vorm van darmklachten. In de meeste gevallen is dit echter van korte duur en gaat het vanzelf over. Zorg verder dat je niet verbrandt door voldoende in de schaduw te blijven, de huid te bedekken en aan de zon blootgestelde lichaamsdelen in te smeren met een zonnebrandmiddel.

Bagage en Kleding:

Gezien de diverse soorten vervoer en de soms beperkte bagageruimte adviseren wij 'zachte' koffers of weekendtassen, eventueel op wieltjes.

Het meest comfortabel in een tropisch land zit katoenen kleding. Al naar gelang de temperatuur gedurende de dag verandert, biedt het dragen van verschillende lagen over elkaar een oplossing. Voor de koelere avonden en als beschermmiddel tegen de muggen biedt een fleece jas of een dikker T-shirt met lange mouwen uitkomst. Kies verder voor goed zittende stevige schoenen met profiel voor de dagen dat er flink gewandeld wordt en voor een paar sandalen of slippers voor de overige momenten. Een poncho of regenjas is altijd handig om in de bagage te hebben. Houd er bij de keuze van uw kleding rekening mee dat het in Vietnam niet gepast is om te schaars gekleed te gaan. Voor een bezoek aan een heiligdom of tempel kan een sarong om uw kleding gewikkeld worden; deze kunnen ter plaatse overal gekocht of gehuurd worden.

Communicatie:

In Vietnam kun je van dezelfde communicatiemogelijkheden gebruik maken zoals je in Nederland gewend bent, al kan de efficiency hierin afwijken.

Post: voor het verzenden van ansichtkaarten dien je rekening te houden met een periode van ruim 2 weken voordat de kaart aankomt in Nederland.

Telefoon: telefoneren vanuit het hotel is veruit het makkelijkst, maar is duurder dan het bellen vanuit de speciale telefoonkantoortjes. De bereikbaarheid om mobiel te bellen is in de meeste plaatsen prima. Wij raden je aan om voor de exacte kosten die hieraan verbonden zijn, navraag te doen bij uw provider. Om vanuit Vietnam naar Nederland te bellen kiest u: 0031.

Internet: de goedkoopste vorm van communicatie is het internet. De internetcafés nemen snel in aantal toe. De meeste hotels van Dagboek Reizen beschikken over internetfaciliteiten, enkele over wifi, wat interessant voor je is indien je je eigen laptop of mobiele telefoon meeneemt.

Elektriciteit:

Het voltage in Vietnam is 220 volt. Er zijn verschillende soorten pluggen in de hotels en je hebt dus een wereldstekker nodig voor je elektrische apparaten. In Vietnam komt met enige vorm van regelmaat stroomuitval voor. Hier zul je in de praktijk weinig gevolgen van ondervinden. Toch raden we altijd aan een zaklamp mee op reis te nemen voor onvoorziene situaties en voor eventuele activiteiten die in het donker plaatsvinden, zoals het bezoek aan de grotten.

Tijdsverschil:

Gedurende de Nederlandse zomertijd is het in Vietnam en Laos 5 uur later en in de wintertijd is het tijdsverschil 6 uur later.

Handige links:

Veel gestelde vragen:

 • Is het noodzakelijk om een klamboe mee te nemen?
 • Tijdens deze reis hoef je geen klamboe mee te nemen.
 • Kan ik goed pinnen tijdens deze reis?
 • Ja, in de grotere steden en de toeristische gebieden kan er goed gepind worden. Neem voor de zekerheid ook altijd contante euro's of dollars mee.
SGRANVRCalamiteitenfondsKLMBijdrage Tripadvisor DagboekReizen
5 sterke punten individuele rondreis laosvietcam

Dagboek Reizen maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk te helpen. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord bent.