Home / Reisanekdotes

De leukste en spannendste reis anekdotes

Niets kan zo leuk zijn als dingen die onverwacht gebeuren op een reis. Vaak zijn deze momenten op het moment dat ze gebeuren „onhandig" of lijkt een en ander op een ramp uit te draaien. Gek genoeg zijn deze dingen bij terugkomst vaak een vorm van inspiratie voor andere reizigers of zijn ze erg om te lachen. Ik heb een greep gedaan in onze eigen anekdotes. Bij Dagboek Reizen zouden we het erg leuk vinden om jullie anekdotes te ontvangen zodat we ze op onze site kunnen plaatsen. De allerleukste belonen we met een etentje in een zalig restaurant! De anekdote dient wel op een door Dagboek Reizen georganiseerde reis te zijn gebeurd.

Costa Rica, snikken bij een luiaard

Het is nog vroeg als we in de boot stappen en we voor het eerst op zoek gaan naar wild in het Toruguero National Park….Onze gids gaat er eens lekker voor zitten en wij staren allemaal naar de bomen in het vroege ochtendlicht. Het allerleukste van reizen met je kinderen is dat je weer die verwondering ziet die je zelf ook had toen je voor het eerst op een plek kwam die diepe indruk op je heeft gemaakt. Een soort van karma zorgt er dan ook nog vaak voor dat de zon schijnt en er in dit geval meer dieren dan normaal te bewonderen zijn. Dat vindt vanmorgen zijn apotheose in een luiaard, het favoriete dier van Tara die dan ook spontaan in snikken uitbarst……Pura Vida!!!!

Laos, maaltijd met uitzicht op lotusvijver

Natuurlijk ga je niet op reis om te eten maar soms kan het echt voor mij een ontzettende kick zijn. Zo ook vanavond in Luang Prabang waar ons hotel, dat sowieso al echt heel lekker is, een restaurant blijkt te hebben waar je echt je vingers bij opvreet! Ik zal echt niet gang voor gang aan jullie voorleggen maar ik bestel spare ribs… goed, wie kent ze niet….Voor de rest van mijn leven kan iedereen zijn best doen wat ie wil maar zo goed als deze zullen ze nooit meer worden. Perfect gemarineerd en de smaak kan ik bijna oproepen als ik mijn ogen dicht doe. Voeg daaraan toe het uitzicht over een wonderschone lotusvijver en eenieder begrijpt dat deze maaltijd mythische vormen aan heeft genomen!

Botswana, pure jodium...

Soms loopt een reis niet helemaal zoals je wilt. Ik had vandaag zo’n dag…. Genoten op de boot van het Chobe National Park maar de 2 gin tonics onderweg had ik misschien beter niet kunnen nemen. Bij het uitstappen verlies ik mijn evenwicht omdat ik alle zwemvesten vasthoudt. Ik val en probeer die te breken met mijn hand die pardoes op een stuk tak terecht komt. Het volgende moment kijk ik naar een hand die een tak in zich heeft gespiest…. Ik ruk het er uit en roep Tonia die aan komt rennen met de gids. Een uur later gaat er pure jodium in bij een lokale privé kliniek en ben ik een stoer verhaal en een reislitteken verder….

Brazilië, pizza carne secco

Vandaag heb ik nog maar weer eens geleerd dat je moet leven met al je zintuigen. We hebben een werkelijk waanzinnige mooie rit gemaakt. Eerst gewoon met de 4X4 pick up over het strand…. als een hond hing ik uit het raampje. Op sommige plekken werden we gewoon naar de overkant gepunterd door een miniscuul pontje…. geweldig, echt reizen bestaat nog! Einde middag kwamen we aan in Jericoacoara, dat nog net het predikaat hippiedorp mag dragen…. en nu zit ik aan een pizza die ze bij ons ook eens zouden moeten introduceren. Carne secco oftewel gedroogd vlees met craime fraiche en de tranen staan in mijn ogen. Zo simpel, zo lokaal, zo lekker…. of zou het de caipiroska zijn?

India, een fantastische tijgerin

Nadat we gisteren zijn ingecheckt bij één van de meest romatische safari lodges die we kennen gaan we dan vandaag echt op zoek naar een tijger. Zou het dan voor Tonia nu echt een keer gaan gebeuren? We hebben echt een dijk van een gids en ook de park ranger die instapt weet van wanten. Bhandavgarh is een ongelooflijk mooi nationaal park en we kijken onze ogen uit…. en dan opeens, in een mooi bamboe bosje staat ze…. een fantastische tijgerin. Onze gids die rijdt had haar gemist maar de ranger zag haar gelukkig. Een half uur lang kijken we in totale verwondering naar haar terwijl er verder niemand bij ons in de buurt is… Dan wandelt ze op geheel eigenwijze het bos in en gaan wij dit nooit meer vergeten!

Argentinië, skinny dip

We besluiten vanmiddag een grote wandeltocht te gaan maken dus zorgen we voor een rugzak met water en eten. Wij zijn niet voor één gat te vangen en zo wandelen we de wonderschone kloof bij Cafayate in. Wat is het hier ruig mooi én heet zeg! Vooral dat laatste is na een uur of 2 ploeteren over de rotsen een gevoel wat overheerst en dus zijn we helemaal door het dolle als we een riviertje spotten. We kijken eens even of mensen die met de auto onderweg zijn ons kunnen spotten maar we zijn er zeker van dat dat niet zo is dus trekken we de kleren uit en gaan skinny dippen… je moet wat als je geen zwemspullen bij je hebt. Na een half uur plonzen duiken er ineens toeristen op en we duiken achter wat rotsen… chips, wat nu? Blijken we toch bij een toeristen highlight te zijn gaan poedelen… balen zeg! Ik sta op en loop doodgemoedereerd naar onze spullen en pak ook even die van Tonia. Zonder op of om te kijken loop ik terug en ga me omkleden. Die toeristen zullen wel denken!

Brazilië, jungle Jane

De Pantanal is echt heel bijzonder als gebied en ik denk na Afrika ook wel één van de dichtstbevolkte met dieren. Als je hier dus gidst moet je niet bang zijn als je een beestje tegenkomt. Wij hebben deze dagen een vrouwelijke gids. Nou ja, het is meer een soort van jungle Jane! Ik kan me voorstellen dat niet iedereen haar even aardig zal vinden want ze laat het kaas niet van haar brood eten maar wij kunnen met haar lezen en schrijven. We rijden vanmorgen over de transpantaneira als ze ineens bruusk op de rem trapt. Ze vliegt de auto uit en heeft binnen no time een 4 tot 5 meter lange anaconda te grazen… Wij stappen wat beduusd uit maar ze legt haarfijn uit wat ze van ons verwacht en dus worden er 15 minuten later door voorbijkomende toeristen prachtige plaatjes van ons met slang geschoten… ik voel me gewoon stoer!

Sri Lanka, bloedzuigers

Er zijn plekken die wij kennen en verder bijna niemand. Dat is best een bijzonder gevoel. Vandaag waren we weer op pad in zo’n gebied. Er zijn maar weinig mensen die weten dat er echt nog tropisch regenwoud te vinden is op Sri Lanka. Ze hebben dat keurig beschermd en het staat bekend onder de naam Sinharaja. Echt een geweldige plek! Je wandelt er door pure jungle en vermits je een gids met je meeneemt is het echt heel goed mogelijk dat je een keur aan bosbewoners tegenkomt waaronder vliegende eekhoorns om maar eens wat te noemen. Behalve dat krijg je ook wat bewoners mee waar veel mensen wat minder blij van worden. Zeker in de natte tijd giert het hier van de bloedzuigers. Ik ga op mijn open slippers want dan kan ik ze tenminste in de gaten houden! Laat in de middag komen we echter ook een groep dames tegen die beweren er geen te hebben maar bij nadere inspectie blijken ze echt (bijna) overal te zitten… Goed, dieren zagen we die dag niet meer!

Zambia, olifanten

We zijn echt met de bips in de boter gevallen. Als je touroperator bent krijg je soms van die kleine cadeautjes om uit te pakken. Vandaag is er zo één. We hebben de suite gekregen en dat is een soort van circustent die ongeveer 20 meter in omtrek is. Daarnaast is er een badzaal die in de open lucht is en een soort van patio waar we kunnen zitten om van de rivier te genieten en privé te dineren. Laat ik ook vooral de butler niet vergeten… vreselijk decadent, ik geef het onmiddellijk toe! Maar goed, hou deze setting vast en stel je dan ons in de badzaal voor als er een kudde olifanten voorbij komt. Ze lopen gewoon bijna de badkamer in en dat leidt er toe dat ik gewoon een olifant over de slurf kan aaien. Zij kan me wel zien maar ze kan niet bij me komen. Ik weet werkelijk niet wat me overkomt. Ik ben natuurlijk niet naar haar toe gelopen maar ze ziet me door de openheid van het gebouw en steekt gewoon haar slurf naar me uit. Met tranen in mijn ogen kijk ik naar Tonia, dit ga ik nooit meer vergeten!

Tanzania, Hakuna Matata

We rijden al uren door de Serengeti. Na onze ballonvaart van vanmorgen weten we zeker dat de Migratie niet ver weg kan zijn. We vlogen echt over duizenden dieren en zagen de leeuwen in de achtervolging. Ik krijg weer kippenvel als ik er aan denk! Maar met een jeep is het toch een stuk lastiger want ook al zijn er geen bergen, heuvels genoeg in de Serengeti en dan is het spotten van zelfs een dermate grote groep lastig. Ineens draait onze gids de jeep en begint te glimlachen. Hakuna matata zegt ie en we staan 15 minuten later te staren naar honderdduizenden dieren… Ze zijn echt overal. Wij kruipen op de jeep en zijn in Eden aanbeland. Overal zijn zebra’s en gnoes. Waar waren ze? Hoe kan het dat we ze nu pas zien? Vragen die we nooit zullen beantwoorden maar deze 2 uur vergeet ik mijn hele leven niet meer!

Indonesië, oog in oog met een Komodo Varaan

We liggen voor de kust van Rinca en wachten op onze Engels sprekende gids. Ik besef het me nog niet zo goed maar dadelijk staan we oog in oog met Komodo varanen! Jarenlang heb ik ze bekeken in Blijdorp en nu gaat het dan echt gebeuren. We lopen naar het ranger station waar onze gids klaar staat. Ik ben wat vergeten en moet even terug naar de boot. Dat klinkt simpel genoeg maar de kapitein loopt met me mee met een grote stok om bij een ontmoeting de varaan op afstand te houden. Vlakbij de boot loopt hij net iets harder en ik heb pech want er komt er net één om de hoek gelopen als de kapitein daar al voorbij is. In een reflex spring ik tegen de rotswand op en weet me net vast te houden terwijl de varaan onder me doorloopt… ik ben geen Tarzan en heb dan ook echt hartkloppingen… poeh, dat was wel echt heel avontuurlijk!

Peru, de trein van Machu Picchu naar Ollatatambo

We zitten niets vermoedend in de trein terug van Machu Picchu. Het was een prachtige dag en we zijn moe maar heel voldaan. De trein vertrekt en we krijgen wat lekker koels te drinken. Ik voel me net wat soezerig worden als ineens de treinspeakers Abba beginnen uit te spugen. Ik heb de vooraankondiging gemist maar het blijkt een modeshow te zijn! De conducteur en conductrice blijken niet alleen te zijn aangenomen om kaartjes te knippen maar tonen ons gedurende een half uur de laatste Alpaca kleding lijn! Het geheel wordt gebracht alsof het hier zou gaan om de nieuwste  Jean Paul Gaultier lijn en als ook nog een medepassagier bereid wordt gevonden om mee te showen is het feest compleet......

Indonesië; Rinca, de kleine Soenda eilanden archipel

We leggen onze boot aan de kade en moeten dan nog een stuk lopen naar de ranger post. We leggen nog niet aan of er ligt een joekel van een Komodo varaan op het pad en we moeten er voorzichtig omheen lopen. Aangekomen bij de ranger post blijken we iets te weinig geld mee te hebben genomen om de enteebewijzen te kunnen kopen. Geen probleem, Tonia blijft bij de post en ik loop met onze gids even terug. We komen bij een smal stukje pad en daar ligt ie weer! Wat nu? De gids begint te roepen naar de boot om te komen helpen en binnen no time zijn ze er ook. Ze beginnen de „draak" fijn vooruit te duwen maar doen dat precies onze kant op! Dat is niet handig want links zijn er mangroven en daar kunnen we niet heen. Rechts is een berg en klimmen op teenslippers is ook geen ideale mix. Het beest komt echter steeds sneller op ons af en na een korte blik van verstandshoudig duiken de gids en ik de berg op om de „draak" op het nippertje te missen......pfffff......

Kenia, Elsamere lake Naivasha

De avond is gevallen en Tonia en ik zitten nog even aan een lekker glaasje. De nachtgeluiden in Afrika zijn zo prachtig en de sterren laten zich ook niet onbetuigd. Ineens klinkt uit het niets een getrappel dat snel dichterbij komt. het gebeurt zo snel dat Tonia helemaal zit te stuiteren op haar stoel. Het getrappel raast langs ons huisje en dan wordt het weer stil. Ik weet vrij zeker dat er buffels langs zijn gerend en pak mijn zaklantaarn en ga op onderzoek uit. Na 5 minuten sta ik oog in oog met een groot mannetje maar op een veilige afstand. Ik roep Tonia en die komt na een poosje toch maar kijken. Ze dacht dat ik om hulp gilde en dat het met me was gedaan!?!? We genieten van de mooie buffel en wandelen dan terug. We houden van Afrika!

Sri Lanka, Thilanka hotel Kandy

Ik ga weer terug naar Kandy en dit hotel ken ik goed. Ik heb geen idee hoe het er nu uit zal zien want het schijnt te zijn verbouwd. Als ik aankom blijken ze mij ook niet te zijn vergeten.....; „Welcome Mrs. Hans!" is het enorme spandoek dat boven de ingang prijkt.

India, Ranthambore National Park

We zitten in de jeep en het park is prachtig. We hebben nog geen tijgers gezien maar apen, herten en nog veel veel meer is al voor onze lens gekomen. We zijn in een meer schaduwrijk stuk van het park gekomen als ineens 4 van de passagiers, waaronder Tonia, in de jeep omhoog kijken. De hemel is strakblauw maar zij beweren en masse dat het zojuist heeft geregend. De gids begint al heel hartelijk te lachen en als we allemaal wat beter kijken wordt er door sommige gelachen en door andere zuur gekeken. In de boom waar we net onder door reden zit een grote aap. Ja, je raadt het al, hij moest heel nodig!

Costa Rica, in het raft op de Rio Sarapiqui

We gaan lekker raften. Nou, dat heb ik vaker gedaan dus "bring it on!". We krijgen onze briefing en bij de vraag wie er al eens eerder hebben geraft steken Tonia en ik braaf, en ik wellicht met een ietwat te voldaan gezicht, onze hand op. Onze gids verzekerd ons dat het een makkie wordt.....maar net klasse 3 en dat nog maar op een kort stukje. Wij zeggen nog tegen elkaar dat dat een beetje suf zal worden maar aangezien er in het andere raft 2 kleine kinderen zitten snappen we het wel. Halverwege komt het kleine meisje uit het andere raft naar me toe en zegt;" Zo, dus jij bent die sukkel die er al 2 keer is uitgevallen?".........auw.......

SGRANVRCalamiteitenfondsKLMBijdrage Tripadvisor DagboekReizen
Prive Rondreis Zuid-oost Azië Prive Rondreis Midden Amerika Prive Rondreis India Prive Rondreis Zuid Amerika Prive Rondreis Midden-Oosten
Dagboek Reizen maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk te helpen. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord bent.