CO2 compensatie van reizen

Compensatie CO2-uitstoot:

Bomen planten voor een beter klimaat

Stel je eigen rondreis samen

Dagboek Reizen plant bomen voor een beter klimaat

Reizen is het mooiste wat er is, maar gaat gepaard met de uitstoot van broeikasgassen, vooral door de lange vluchten in onze pakketten. Zolang het niet mogelijk is om zonder uitstoot van CO2 te reizen is het zaak om de uitstoot op een andere manier te compenseren. 

Bij Dagboek Reizen hebben wij ervoor gekozen om een project in Brazilië te steunen waar bomen geplant worden. Bomen zijn ons grootste en belangrijkste wapen tegen de uitstoot van CO2 omdat zij kooldioxide uit de atmosfeer halen. Bovendien vormen bossen een belangrijk levensgebied voor een breed ecosysteem, van planten en bloemen over insecten en vogels tot aan grote zoogdieren en de mens. 

De bomen worden geplant in het binnenland van Brazilië, in een berggebied waar op dit moment tropisch regenwoud afgewisseld wordt door ontbost grasland voor de veeteelt. Hier wordt land opgekocht en teruggegeven aan de natuur. Hierdoor groeit bos terug en daarnaast planten we extra bomen op open plekken. Binnen enkele jaren moet het gebied de status van een natuurreservaat gaan krijgen, waardoor wilde dieren als neusberen, miereneters, gordeldieren,  veel vogelsoorten maar ook grote roofdieren zoals de poema en de jaguar weer een kans krijgen om te overleven. 

Wij kennen de eigenaar goed en zijn ook al verschillende keren op de locatie geweest waar de bomen gekweekt en geplant worden. Middels dit project compenseren wij niet alleen de CO2 uitstoot van al onze klanten maar steunen wij ook nog eens de herbebossing van het gebied. 

verschil na 5 jaar herbebossing

Hoe werkt de compensatie van de uitstoot van broeikasgassen?

Dagboek Reizen compenseert alle CO2-uitstoot van onze reizen en dat geldt voor zowel voor de vluchten als voor het landarrangement (accommodatie en vervoer). Elke reis is anders en heeft dus ook een andere uitstoot, afhankelijk van bestemming, duur, vervoer, grote van de groep enzovoort. 

Voor internationale vluchten geldt dat een korte vlucht meer CO2 uitstoot dan een lange vlucht, en een businessclass vlucht meer uitstoot dan een vlucht in economy class. De uitstoot voor vervoer en accommodatie verschilt aanzienlijk meer door de manier waarop de lokale elektriciteit wordt opgewekt. Een land als Costa Rica heeft al 99% duurzame stroom, Indonesische elektriciteit is 95% kolengestookt, en zo zijn er nog allerlei andere aspecten.

Om het niet te ingewikkeld te maken hebben wij naar de gemiddelde uitstoot gekeken en middels een berekening vastgesteld dat wij ruimschoots compenseren door het planten van 10 bomen per klant die met ons op reis gaat. 

In april dit jaar zijn we begonnen met het zaaien van zaden voor toekomstige bomen. We planten voornamelijk lokale soorten maar ook enkele boomsoorten uit andere tropische landen, zoals koningspalmen. 

De voortgang – update na de eerste 6 manden

De meeste boompjes groeien goed en we hebben geen last gehad van snijmieren bijvoorbeeld. Sommige soorten zijn niet opgekomen, misschien door de kwaliteit van het zaad. De eerste tweehonderd zijn al in het veld geplaatst tussen de mais als bescherming tegen zon, harde regen en insecten. Het veld op de voorgrond is nu nog voornamelijk mais maar zal over een jaar of vijf a zeven jong bos zijn. Langzamerhand zal dat samensmelten met het bos op de achterliggende heuvel. Het aantal vogels is snel aan het toenemen, met name het aantal parkieten. We denken de eerste boskatten gesignaleerd te hebben op het terrein. 

Behalve met aanplant voor de reizen van onze klanten, compenseert Dagboek ook alle reizen van medewerkers en hebben we afspraken met bijna al onze lokale agenten over andere maatregelen zoals het terugdringen van plastic en andere zaken. En natuurlijk hebben we onze lokale projecten. Hierover kun je meer lezen op https://www.dagboekreizen.nl/dagboek-projecten

 

*Hoe berekenen we de compensatie? Berekening uitstoot: de internationaal gebruikte vuistregel is uitstoot is ¼ ton CO2 of 250 kg CO2 per vlieguur in economy class. Business class heeft een veel hogere carbon footprint omdat er simpelweg minder mensen met hetzelfde vliegtuig kunnen vliegen. Gemiddelde uitstoot per dag in het land: 25 kg pp.  Berekening compensatie: Gemiddeld 25 kg CO2 opslag per boom per jaar x gemiddelde levensduur van 40 jaar x overlevingspercentage van 75%, levert 750 kg CO2 opslag per geplante boom. Dat levert dus compensatie op voor bijvoorbeeld drie uur vliegen in economy. Meer gedetailleerde berekeningen zijn te vinden op: http://www.carbonindependent.org/sources_aviation.html

Waarom op reis met Dagboek?

  • Zeer persoonlijke benadering
  • Unieke ervaringen
  • Diepgaande kennis van bestemmingen
  • Klein en intiem
  • Snel en effectief

Ook bij Dagboek Reizen:

  • Altijd met volledige en actuele kennis van de bestemming
  • Altijd inspirerend en een unieke ervaring
  • Prachtige combinaties met andere bestemmingen

                                                 Travelife Partner logo

Dagboek Reizen committeert zich aan duurzaamheid    

bij Dagboek Reizen zijn wij ons bewust van de belangrijke rol die wij en onze klanten spelen in het beschermen en behouden van de vaak kwetsbare natuurgebieden op onze bestemmingen. Het is mede in onze verantwoording dat de lokale bevolking, de dieren en de natuur met respect behandeld worden.

Sinds de zomer van 2021 zijn wij trotse
Travelife Partner.

Kunnen wij je helpen?

Reizen,

        Mensen ontmoeten,

                                      Ontdekken

Op de thee bij Dagboek Reizen? >>
SGR
ANVR
Calamiteitenfonds
KLM
Tripadvisor
© Dagboekreizen Reis- en Boekingsvoorwaarden - Disclaimer - Copyright - Privacy - Sitemap
Dagboek Reizen maakt gebruik van cookies