CO2 compensatie van reizen

Compensatie CO2-uitstoot:

Bomen planten voor een beter klimaat

Stel je eigen rondreis samen

Dagboek Reizen plant bomen voor een beter klimaat

Reizen is het mooiste wat er bestaat, maar gaat gepaard met de uitstoot van broeikasgassen, vooral door de lange vluchten in onze pakketten. Bij Dagboek Reizen compenseren we de uitstoot met het planten van bomen, die weer kooldioxide uit de atmosfeer halen. Die bomen worden geplant in het binnenland van Brazilie, in een berggebied waar tropisch regenwoud afgewisseld worden door ontbost grasland voor de veeteelt. Hier wordt land opgekocht en teruggegeven aan de natuur. Hierdoor groeit bos terug en daarnaast planten we extra bomen op open plekken. Binnen enkele jaren moet het gebied de status van een natuurreservaat gaan krijgen, waardoor wilde dieren als neusberen, oommiereneters, gordeldieren, aapjes, veel kleurrijke vogelsoorten maar ook grote roofdieren zoals de poema en de jaguar weer een kans krijgen om te overleven.

Hoe werkt die compensatie van de uitstoot van broeikasgassen?

Dagboek Reizen compenseert alle CO2-uitstoot van onze reizen en dat geldt zowel voor de vluchten als voor het landarrangement (accommodatie en vervoer).

Iedere reis is anders en verschillende reizen hebben een verschillende uitstoot, maar om het niet al te ingewikkeld te maken hebben we een gemiddelde gekozen. Dit komt neer op de volgende formule:

We planten 1 boom per drie vlieguren per reiziger in economy class, 1 boom per vlieguur in business class en 1 boom per landarrangement per persoon.

Verschillen per land

De uitstoot voor vervoer en accommodatie verschilt ook aanzienlijk door de manier waarop de elektriciteit wordt opgewekt. Een land als Costa Rica heeft al 99% duurzame stroom, maar de elektriciteit in Indonesië wordt voor 95% opgewekt met kolen. Zo zijn er nog allerlei andere aspecten. Gemiddeld kunnen we ruimschoots compenseren met het planten van 1 boom per tien dagen reizen (details *).

Lokale maatregelen

Daarnaast compenseren we ook alle reizen van medewerkers en hebben we afspraken met bijna al onze lokale agenten over andere maatregelen zoals het terugdringen van plastic en andere zaken. En natuurlijk hebben we onze lokale projecten. Hierover kun je meer lezen op Dagboek Projecten.

 

 

*Hoe berekenen we de compensatie?

Berekening uitstoot: de internationaal gebruikte vuistregel voor uitstoot is ¼ ton CO2 of 250 kg CO2 per vlieguur in economy class. Business class heeft een veel hogere carbon footprint omdat er simpelweg minder mensen met hetzelfde vliegtuig kunnen vliegen. Gemiddelde uitstoot per dag in het land: 25 kg pp.

Berekening compensatie: Gemiddeld 25 kg CO2 opslag per boom per jaar x gemiddelde levensduur van 40 jaar x overlevingspercentage van 75%, levert 750 kg CO2 opslag per geplante boom. Dat levert dus compensatie op voor bijvoorbeeld drie uur vliegen in economy.

Meer gedetailleerde berekeningen zijn te vinden op: www.carbonindependent.org

 

Waarom op reis met Dagboek?

  • Zeer persoonlijke benadering
  • Unieke ervaringen
  • Diepgaande kennis van bestemmingen
  • Klein en intiem
  • Snel en effectief

Ook bij Dagboek Reizen:

  • Altijd met volledige en actuele kennis van de bestemming
  • Altijd inspirerend en een unieke ervaring
  • Prachtige combinaties met andere bestemmingen
Kunnen wij je helpen?

Reizen,

        Mensen ontmoeten,

                                      Ontdekken

Op de thee bij Dagboek Reizen? >>
SGR
ANVR
Calamiteitenfonds
KLM
Tripadvisor
© Dagboekreizen Reis- en Boekingsvoorwaarden - Disclaimer - Copyright - Privacy - Sitemap
Dagboek Reizen maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk te helpen. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord bent.