Purmamarcha Salta Argentinie

Ons reisverhaal rondreis Argentinië en Chili

Van ijsvlakten in het zuiden naar de wijnstreken in het noorden

Stel je eigen rondreis samen

Argentinië en Chili - ijsvlakten en wijnstreken

Argentinië is een land dat voor ons Nederlanders met onze koningin een stuk dichterbij is gekomen. Op de één of andere manier houdt het mij bezig. Het is een land met enorm veel contrasten en tegenstellingen. Van de hete woestenij en de tropische watervallen in het noorden tot de geroemde ijsvlakten in het zuiden, allemaal hebben ze iets bijzonders. En juist dat woeste maakt Argentinië zo uniek!

Dag 1 - Vliegen naar Buenos Aires: fietsexcursie en tangoshow

November loopt op zijn eind als Tonia en ik onze koffers pakken. Het is tijd voor onze laatste reis van het jaar en dit keer is de keuze gevallen op Argentinië en een klein stukje Chili. Ik was hier voor het laatst al weer wat jaren geleden en het is hoog tijd dat we de kennis updaten. Na veel overleg hebben we besloten om de route simpel te houden, omdat je in onze ogen beter één stuk goed kan kennen dan heel veel stukken een klein beetje. We reizen via Buenos Aires naar Valdez om dan via Calafate naar Salta te reizen.

Wij kiezen er voor om te vliegen met Air France omdat dit qua kosten behoorlijk wat scheelde en wij toch onze Miles kunnen bijschrijven. Mocht je echter niet willen overstappen dan is direct vliegen met de KLM natuurlijk altijd een optie.

De vlucht vertrekt in de avond om een kleine 13 uur later aan te komen in Buenos Aires. Onze chauffeur staat klaar en drie kwartier later checken we in. We zijn moe van de lange vlucht en besluiten om even te gaan rusten. Een wekker maakt een uur later een einde aan mijn vredige slaap en na een douche stappen we de warmte in. Dat is zo lekker! Vanuit de Nederlandse kou zo naar 25 graden plus...

We zijn op weg naar onze fietsexcursie en hobbelen heerlijk over de avenida Stanta Fe. Buenos Aires bruist en we genieten met volle teugen. Net op tijd komen we aan op Plaza San Martin waar Iris, onze gids, al klaar staat. Zij laat ons in een middag de leukste plekjes van de stad zien en zo bezoeken we de wijk La Boca (toeristisch maar leuk om even te kijken), de prachtige oude wijk San Telmo en het havengebied. Zelfs een klein natuur reservaat doen we aan en dat alles maakt de fikse tocht heel afwisseld en zeker een aanrader!

Als we weer terug zijn bij ons hotel frissen we ons snel op want we worden zo opgepikt om naar de tangoshow te vertrekken. Na lekker eten en de nodige dansen soes ik langzaam een beetje weg maar de Andes panfluit haalt me weer terug naar het heden. Ik mijmer wat over wat ons te wachten staat en ik heb er zin in!

Dag 2 - Overnachten in een Tuin van Eden: Valdez schiereiland

De volgende morgen vliegen we naar Trelew en pikken de huurauto op. We hebben er voor gekozen om te gaan slapen op het Valdez schiereiland en dat is me ingegeven door mijn vorige bezoek. Ik vind dat eiland prachtig maar vanaf Puerto Madryn kun je er enkel een dagexcursie naar maken. De pinguïns van Punto Tombo kun je ook prima zien op het schiereiland dus zo gezegd, zo gedaan.

Het blijkt nog een pittig ritje te zijn maar 4 uur rijden verder, komen we aan bij onze estancia. Rincon Chico is een boederij die is omgetoverd tot een paradijs voor mensen die van natuur houden en rust zoeken. We zijn er nog niet koud of Maria ontvangt ons, helpt ons met onze spullen en stuurt ons dan naar buiten om nog even te genieten van het mooie weer. We spotten een prachtige slang en natuurlijk de nodige mara’s en gunanaco’s. Wat een Tuin van Eden! Hier houden Tonia en ik echt heel erg van en na een heerlijke maaltijd in de avond duiken we moe maar zeer tevreden ons bedje in.

Dag 3 - Zeeolifanten, pinguïns, zeeleeuwen en orca's

De volgende morgen staat Augustin na het ontbijt klaar om ons over het privé terrein te rijden om uiteindelijk uit te komen bij het strand waar we de zeeolifanten gaan bekijken. Zeeolifanten vind je, net als pinguïns en zeeleeuwen het hele jaar op Valdez. Orca’s zitten er momenteel ook. Zij “beachen” hier om de jonge zeeolifanten van het strand te plukken. Daar moet je echter enorm veel mazzel voor hebben want er zijn ongeveer 10 orca’s die dit kunnen en er is rond de 400 kilometer kustlijn. Laat je echter niet ontmoedigen, de plek is fabeltastisch!

Na een heerlijke lunch en even ontspannen maken we in de middag een mooie wandeling door de duinen en komen dan uit bij een prachtig uitkijkpunt voor de lokale zeeleeuwenkolonie. Het is puur genieten en na weer een fantastisch diner hopen we dat morgen weer zo leuk wordt!

Dag 4 - Walvistocht!

De volgende morgen rijden we na het ontbijt naar Puerto Piramides om mee te gaan op een walvistocht. Deze zijn er van september tot begin december en wij zijn er de laatste dag van november. Gelukkig zijn er nog de nodige en we komen zeer dicht bij een aantal moeders met hun jongen. Een unieke ervaring die op ons beiden een diepe indruk maakt!

Eenmaal terug zetten we weer koers naar ons eigen stekkie om in de middag een wandeling van rond de 20 kilometer over het terrein te maken. Wat heerlijk en wat een voorrecht om op je eigen houtje over Valdez te struinen… zonder toeristen, zonder wat ook, alleen maar de natuur om je heen, WOW!

Dag 5 - naar Calafate: Flamingo's in winters landschap

De volgende morgen nemen we afscheid van Maria en Augustin. Alle vier vinden we het jammer, het is zo leuk om gelijkgestemde mensen om je heen te hebben… Dan rijden we in drie en een half uur naar de luchthaven in Trelew om daar de auto te dumpen en naar Calafate te vliegen. Daar worden we bijna naadloos opgepikt en slapen we in een knus hotel aan de rand van de stad.

In de middag lopen we naar het vogelreservaat dat bijna voor de deur ligt en genieten we van flamingo’s en de ijzige omgeving. Dan nog even gauw het centrum in om te pinnen en even lekker te eten. Morgen gaan we naar de Perito Moreno!

Dag 6 - Op de gletsjer Perito Moreno

Om half acht staan we te trappelen. Deze excursie doen we met meerdere mensen. We beginnen in een klein busje maar na 20 minuten stappen we over in een grote autobus. Die brengt ons naar het nationale park en nadat we met de boot voor het eerst langs de machtige gletsjer zijn gevaren stappen we bijna naast de gletsjer uit. Jazeker, we gaan er op! We genieten de volgende 2 uur van één van de meest bijzondere ervaringen die we hebben gehad. Wandelen op een gletsjer. Wat geweldig! De prachtige kleuren blauw van het ijs, het smeltwater, de omgeving… dit is echt een activiteit die je een keer gedaan moet hebben!

Na nog een boottocht langs de gletsjer komen we dan bij de uitkijkpunten waar we nog een uur lang ons mogen vergapen aan al het natuurgeweld. We zien grote blokken afbreken en wegdrijven en je hoort de gletsjer de hele tijd kraken, imposant! Dan rijden we terug en na een diner duiken we weer ons bedje in. Morgen gaat het naar Chili!

Dag 7 - naar Chili: Torres del Paine

We staan om half zes klaar maar zelfs bij ons gaat het wel eens mis. De transporteur staat bij het verkeerde hotel en tegen de tijd dat iedereen weet dat er iets mis is scheuren wij in een taxi achter de bus aan. Geen punt, bij de grens halen we ze in en gaan dan de molen in. Op een kaart lijkt het niet ver maar je bent tussen de 6 en 8 uur bezig (inclusief grens etc.) voordat je bij de ingang van het nationale park bent. Als je niet te veel bussen voor je hebt kan het sneller maar ons dwingende advies is om hier geen dagtocht van te maken. Echt doodzonde, je bent op na een dag rijden en bent dan maar zo kort in het park. Wij hebben een paar nachten in een lekker hotel geboekt maar je kunt ook voor meer eenvoudige hostels kiezen of gewoon kamperen! Er is een prachtige trektocht die je in 5 of 6 dagen prima kunt lopen… keuzes te over.

Wij checken in onder aan de voet van “Las Torres” en doen het vanmiddag rustig aan. Het waait enorm en we genieten van mensen die in de rondte worden geblazen totdat we het niet meer houden en zelf ook even gaan proberen. Na een heerlijke maaltijd is het tijd om te gaan slapen want morgen gaan we wandelschoenen weer onder!

Dag 8 - Las Torres: één van de mooiste plekken op aarde

En daar gaan we dan! Wandelschoenen om naar een enorm ontbijt en de lunchbox mee. We starten met een rustig wandeling omhoog en de uitzichten worden maar mooier en mooier. We komen eerst aan bij de Refugio Chileno waar veel mensen ook slapen. Wij zetten echter gelijk door en via een prachtig lenga (boomsoort) woud komen we uiteindelijk aan bij de steenmorene die ons naar boven gaat leiden om bij de Mirador (uitkijkpunt) van las Torres te brengen. Dat is echt nog wel even afzien maar als we dan bovenkomen wordt acuut onze keel dichtgeknepen door een onvoorstelbare schoonheid. De gletsjers hierboven smelten door de zon en kleine watervalletjes vullen een prachtig blauw meer. De Torres zijn helemaal vrij en zorgen voor een spectaculair uitzicht.

De wandeling terug is wat zwaarder omdat 18 kilometer berg op en af zijn tol begint te eisen maar als we na 8 uur onderweg ons hotel weer binnenvallen zijn we er van overtuigd dat dit zeker één van de mooiste plekken op aarde is, gaat dat zien!!! Enige conditie is wel een enorme pré ...

Dag 9 - Paardrijden en een trail in Torres del Paine

Als we wakker worden zijn de kuiten wat stijf maar het is prachtig weer en dus laten we ons door niets en niemand tegenhouden! Een snel maar heerlijk ontbijt en Tonia vertrekt naar haar paardrijafspraak terwijl ik aan een mooie wandeling begin naar een nabijgelegen meer.

De omgeving van Torres del Paine is werkelijk fenomenaal maar je moet hier minimaal 2 nachten verblijven om er van te kunnen genieten. Rond het middaguur checken we snel uit en slaan onze bagage op zodat we nog een heerlijke trail van een paar uur kunnen doen voordat we door het hotel naar Laguna Amarga worden gebracht om vervolgens de lange busreis naar Calafate te nemen. Rond 10 uur zijn we weer bij ons hotel waar we nog wel heerlijk kunnen eten. De verse pompoensoep en sudderlapjes gaan er in als Ketellapper en moe maar voldaan zakken we ons bedje in.

Dag 10 - Vliegen naar het noorden: Salta

De volgende morgen beginnen we aan een hele lange reisdag. We vliegen, via Buenos Aires naar Salta. Het ontbijt gaat nog prima en we wandelen nog even naar de lagune met flamingo’s en werpen onze laatste blikken op deze prachtige woestenij.

Dan naar de luchthaven. Daar begint ons het gevoel te bekruipen dat dit wel eens zo’n beroemde “het zit niet mee” dag kon worden. De vlucht is iets vertraagd bij check in en dat wordt steeds erger zodat we we onze volgende vlucht naar Salta niet meer halen. We geven het overal aan maar iedereen schuift natuurlijk het probleem door. Eenmaal in Buenos Aires rennen we naar onze gate maar te laat… Er volgt een half uur het kastje naar de muur spel waarna we weer onze bagage hebben en we nors kijkend. bij de balie van LAN staan. Die zeggen doodleuk: “Manana…”. Nou, ik dacht het niet! We vertellen ze even wat wij er van denken en kennelijk maakt het indruk want om half 9 in de avond (we zijn wel redelijk gaar) zitten we alsnog bij de gate voor een vlucht naar Salta. Helaas, vliegtuig kapot! WAT… Om kwart voor 10 zijn we toch airborn en net voor middernacht landen we dan eindelijk in Salta. Soms heb je zo’n dag.Maar ze zijn er en morgen schijnt vast de zon…

Dag 11 - zon en zomer in de spectaculaire Quebreda de Huamahuaca

Na een net iets te korte nacht worden we wakker maar de zon schijnt en het is 30 graden. Dan ga je gewoon wat makkelijker met vermoeide ogen om… We halen, na een heerlijk ontbijt, onze huurauto op en zetten koers naar de Quebreda de Huamahuaca waar we de komende 2 nachten gaan verblijven. De eerste nacht in het gehucht Purmamarca en met 3 uurtjes tuffen komen we aan.

Het hotel is lekker en we zitten al snel in het stoffige andiene dorp aan een zalige lunch. Dit dorp dankt haar faam aan de berg met 7 kleuren waar het prominent naast ligt en waar we na de lunch heerlijk omheen wandelen. De quebreda is sowieso spectaculair. We genieten echt weer met volle teugen en zuigen ook de warmte op… wat een verschil! Na een lekkere avondwandeling door het dorp met al zijn snuisterijen en een prima diner gaan we vanavond op tijd de mand in want morgen staan de Salinas Grandes op het programma!

Dag 12 - Fenomenaal uitzicht op de Salinas Grandes

Na een ietwat karig ontbijt stappen we de auto in. Tonia heeft besloten zich als een locali te gedragen en begint aan de mate, een lokale kruidenthee die je met een soort waterpijp naar binnen lurkt. Ludiek om te zien maar ik vind het echt niet om te pruimen.

De Salinas Grandes bereiken we via een pas van bijna 4200 meter hoog en de uitzichten zijn fenomenaal. Wat een plek is dit ook weer. De salinas zijn erg leuk om te zien maar niet te vergelijken met een stukje verderop in Bolivia. Niettemin zeker het omrijden waard en na de nodige fotopret keren we weer om en komen rond de middag aan in Tilcara, onze volgende stop.

Leuk stekkie waar je prima kunt eten en we gebruiken de middag om een lekkere wandeling te maken. Er is keuze te over. Zo is er een wandeling die je in een uur of 3 van en naar de Duivels Keel brengt, een mooie waterval. Ook is er een mooie natuurwandeling die je naar een meertje met de nodige vogels brengt of je wandelt naar de pre columbiaanse nederzetting waar nog wat muren van staan. De wandeling zelf is meer de aanrader dan de nederzetting maar hoe dan ook, Tilcara is puur genieten. Leuk centrumpje en meer sfeer dan bijvoorbeeld Purmamarca! Gaat dat zien, gaat dat zien…

Dag 13  - Avontuurlijk tochtje naar Cafayate

Een snelle douche en ontbijt en we zitten in de auto voor een forse rit. Onze klanten laten we op dit stuk liever een nachtje in Salta slapen maar wij crossen vandaag in ene keer van Tilcara naar Cafayate. Een kleine 450 kilometer en het is nou niet bepaald allemaal snelweg! Er zijn op deze wegen de nodige politie checkpoints en bij de eerste worden we er uitgepikt. Ik ben mijn lichten vergeten. Slordig en slecht Spaans en niet begrijpend kijken leidt er alleen maar toe dat we geen boete in Salvador de Jujuy moeten gaan betalen maar onze vriend ook met een gift af kunnen kopen. Het is zwaar tegen onze principes maar we hebben vandaag wel meer te doen dus 8 euro verder rijden we weer door… Een goede tip? Dimlichten aan!

Na bijna 2 en een half uur rijden zijn we weer in Salta maar daar moeten we doorheen. Dat gaat eerst heel snel en dan doen we over een klein stukje ineens een half uur door wat stoplichten. Al snel laten we Salta dan achter ons en rijden zuidwaarts. Na anderhalf uur rijden we de Quebreda de las Conchas in. Prachtige kloof waarbij we meermaals stoppen voor de fantastische uitzichten en bizarre vormen in de rotsen.

Net als we denken dat Cafayate niet ver meer is zien we een bord van onze wijnboerderij waar we vanavond en morgenavond slapen. De verwachtingen zijn hoog en qua plek en kamer maken ze dat wel helemaal waar! Het eten is eerlijk maar niet geweldig… ach, een mens kan niet alles hebben… Moe maar zeer voldaan vallen we in slaap met de wetenschap dat morgen een rustdag is waarop we lekker even bij kunnen schrijven, aan het zwembad kunnen relaxen en een beetje vogeltjes kunnen bekijken… het leven kan stukken rotter!

Dag 14 - Relaxen in de Quebreda de las Conchas

Op onze vrije dag doen we eerst helemaal niets behalve de mail bijwerken en een beetje overleggen over de dingen die ons bezig houden. Na een eenvoudige lunch krijgen we echter wandelzin en hobbelen we naar de nabijgelegen duinen. De uitzichten zijn prachtig en ineens zien we een snelle manier om naar de Rio Grande te lopen. Deze rivier loopt door de Quebreda de las Conchas. Als we bij de rivier aankomen zien we dat we bij El Castillo zijn, een plek waar de rosten op een kasteel lijken. Prachtig en we genieten… We krijgen het luminieuze idee om af te koelen en zo gezegd zo gedaan… Heerlijk al die rust om je heen en al die privacy… Dan lopen we terug naar onze wijnboerderij en doen een middagtukje. Na een ontspannen diner en een bezoek aan de wijnkelder van deze kleine wijnboer vallen we weer zeer tevreden in slaap. Dit is werkelijk weer een zalig plekje met de hele dag vogels die om je heen fluiten en de vossen die in de avond zo tussen de wijnranken doorlopen… 

Dag 15 - Prachtige rit naar Cachi, heerlijk eerlijk eten en ... 15 Condors

Vandaag gaat de rit naar Cachi en we zijn op tijd op pad. De rit gaat behalve de eerste 30 kilometer over onverharde wegen en het schiet derhalve helemaal niet op. Maakt ook niet uit want je komt in de onwerkelijke Quebreda de las Flechas en woorden schieten tekort… surrealistisch komt denk ik het dichtste in de buurt. Dan volgen er talloze bochten en vergezichten en rond de lunch komen we dan aan in Cachi.

Ons hotel is prachtig maar de kok is al met siësta dus moeten we even het dorp in. We strijken neer bij een eenvoudig tentje maar krijgen daar heerlijk eerlijk eten… soms hoeft het allemaal niet ingewikkeld te zijn! Na de lunch gaan we de auto weer in want we willen Parque Nacional Los Cardones bezoeken. Dat is ook echt prachtig met oneindig veel enorme cactussen in alle soorten en maten. We rijden ook nog een onverharde weg in en stuiten op 15 (!!!) condors die we zowel vliegend als rustend kunnen bekijken… deze dag is af.

We willen nog even de dinosaurussporen gaan bekijken verderop in het park maar met onze huurauto blijkt dat een uitermate slechte keuze. Dat kan alleen per 4X4 en dus heb ik al mijn kunsten nodig om ons er uit te krijgen zonder vast te komen te zitten in deze middle of nowhere… Gelukkig komt het goed en zijn we op tijd terug voor een heerlijk diner in ons hotel. Morgen gaan we naar Salta en dan zit onze heerlijke reis er op!

Dag 16 - Slenteren in Salta

In een kleine 4 uur rijden we vandaag op ons gemak naar Salta waar we weer in ons vertrouwde hotel onze intrek nemen. Vanavond gaan we nog een keer heerlijk uit eten en struinen in de middag door het prachtige oude centrum van de stad. Veel leuke oude winkeltjes met snuisterijen en mocht je dus mooie souvenirs zoeken dan is Salta een prima plek om dat de te doen.

De volgende morgen vliegen we terug naar Buenos Aires om weer aan te sluiten op onze vlucht terug naar Amsterdam. Argentinië is prachtig en zeer divers. Wij hebben weer ontzettend genoten van de prachtige landschappen en vriendelijke mensen!

Kaart van Argentinie en Chili

Dagboek flow

Onze onderzoeksreizen doen wij eigenlijk altijd in een versneld programma. Voor het beste resultaat en om echt van de reis te kunnen genieten adviseren wij je om meer tijd te nemen. Ben je geïnspireerd geraakt door het lezen van ons dagboek en wil je ook zo'n reis maken? Voor deze reis adviseren wij je op de volgende punten te letten;

  • De walvissen in Madryn zitten er van september tot december, daarna is Valdez nog steeds geweldig maar zijn de walvissen weg.
  • Het gebied rond Salta kun je prima met een huurauto ontdekken maar je moet er wel minimaal 4 dagen voor uittrekken, dat geldt ook voor Bariloche.
  • Lokale vluchten zijn vaak nog duur en hoe meer bestemmingen je opneemt hoe meer vluchten je nodig zult hebben. Denk daar aan als je begint met het plannen van je reis. Argentinië kan best betaalbaar zijn maar kies gewoon een paar plekken uit.
  • Torres Del Paine is wonderschoon maar het aantal accommodaties is beperkt. Hoe eerder je boekt hoe meer kans je hebt dat het ook echt lukt in het hotel van je keuze.

Wij schrijven graag een gepersonaliseerde offerte die bij jouw wensen past. Denk er aan dat je je nooit over de kop reist, dat is zonde en kun je niet optimaal genieten. Voor iedereen is het tempo anders net zoals de reishoogtepunten voor iedereen anders zullen zijn. We gaan altijd uit van 2 tot 3 weken maar met meer of minder is er natuurlijk ook van alles mogelijk.

Bekijk onze voorbeeldreis door Argentinië of de combinatie reis Argentinië en Brazilië.

Ervaringen van anderen

Een geweldige reis, alles perfect geregeld, ook toen er even een nachtje langer ergens gebleven moest worden, 9 x gevlogen in Brasil alles liep gesmeerd. Dagboek reizen wij komen zeker bij jullie terug !! Tchau. Fons Saskia Tim en Wing

Rondreis Brazilië en Argentinië

Beste Hans en Tonia,

 

Onderstaand een overzicht van onze Argentinie-reis en ons commentaar op reisonderdelen.

We hebben een prachtige reis gehad! Indrukwekkende natuur en de opbouw was uitstekend. Dankzij de ruime opzet van de zuid Patagonië deel, viel de “schade” van de gecancelde vlucht erg mee.

Toch zijn er wel een paar puntjes, waarvan wij denken dat jullie daarmee je voordeel kunnen doen voor een volgende samen te stellen reis….

31 oktober: vlucht naar BA met KLM: prima, dat liep allemaal soepel. Er werd op ons gewacht. Prima!

1 november: A Hotel, Recoleta: we waren blij dat we voor een grotere kamer hadden gekozen, want de standaard kamers zijn wel erg klein. Positief was dat ze bij aankomst (kwart over acht ’s ochtends) al een kamer voor ons beschikbaar hadden!Goede locatie. Ontbijt: zozo (maar we hebben gemerkt dat dat in Argentinië een beetje de standaard is).

2 november: Bike Tour: ontzettend leuk! Goede fietsen. Je kunt kiezen uit twee routes, een naar Palermo en Recoleta. De ander naar Puerta Madero, het ecologisch gebied, Boca. Wij kozen voor de laatste route en dat was erg leuk.

3 november: Tango show. Toch wel een beetje een toeristentrap: veel mensen, het duurt allemaal eindeloos, voordat de show begint. En als die dan begint komt er geen eind aan….veel van hetzelfde. Wij hadden nog steeds een jetlag en vonden het te laat worden.

4 november: transfer naar het vliegveld en vlucht naar Bariloche: prima. Hotel Las Marianas:  kleine (bad)kamers, maar verder wel okay hotel.

6 november: autohuur Hertz en naar Hosteria Naranjo en Flor. Daar waren wij de enige gasten. Federico had er duidelijk nog niet zoveel zin in. Hij was niet onaardig, maar hij maakte zich er wel wat gemakkelijk vanaf: beetje toast met jam en boter en dat was het ontbijt. Simpele kamers. Hotel ligt wel mooi!

7 november: Hotel Antiguos in San Martin de los Andes. Prachtige rit met mooi weer. Alleraardigst hotelletje: goede kamers en uitstekend ontbijt! Aardig plaatsje ook!

9 november: Las Marianas, Bariloche

10/11/12 november: vanwege de uitgevallen vlucht naar El Calafate: Las Marianas. Uitstekend geholpen door Sjors van NWTD! Heel fijn dat je dan snel kunt schakelen met iemand die je eigen taal spreekt.

13 november: vlucht naar El Calafate en bus naar El Chalten. Hotel Poincenot. Wij waren eigenlijk wel blij dat we meteen doorgingen naar El Chalten. Dat kon prima en wij vonden El Chalten leuker dan El Calafate. Hotel Poincenot was een prima hotelletje. Goede kamer en badkamer.

15 november: El Chalten-El Calafate. We hadden dit laten wijzigen naar de ochtend bus, vanwege het tijdstip waarop we op 16 november al weer moesten vertrekken naar Torres del Paine. Daar waren we achteraf erg blij om!

Hosteria Cauquenes de Nimez: die nacht sliepen we in een huisje naast het hotel. Smal bed, maar verder veel ruimte.

16 november: naar Torres del Paine: een hoop gedoe die reis, maar wel de moeite waard! Bij de Chileense grens stond ook een busje voor Rio Serrano. Dat gaf ons wel wat verwarring. We zijn toch bij de excursie gebleven en dat moet je ook zeker doen, vooral als je naar Rio Serrano gaat!Wat niet zo goed was gecommuniceerd, was de plek waarop het Rio Serrano Hotel ons zou ophalen.Wij werden gedropt bij Laguna Amarga Entrance en de bus reed weg zonder zich verder om ons te bekommeren. Daar zit je dan met je bagage. Het hotel zou ons oppikken bij het Administration Center en dat scheelt echt wel wat kilometers! Enfin, de staf van Laguna Amarga heeft per radio contact met het hotel gezocht en dat heeft ons opgehaald.

Hotel Rio Serrano: prima hotel, erg groot en dus veel groepen. Prachtige kamer, mooi uitzicht. Uitstekend ontbijt. Ook ’s avonds kun je er goed eten (en je moet wel, want verder is er niets open), maar het is wel aan de prijs (zeker in vergelijking met Argentinie).

De excursies vanuit het hotel naar Torres del Paine zijn heel erg duur. Dat begon zo ongeveer bij 160 dollar per persoon. Daarom waren wij achteraf zo blij dat we op de heenreis waren blijven zitten…..want toen hebben we dingen gezien, die we ook vanuit Rio Serrano hadden kunnen zien, maar dan hadden we daar dik voor moeten betalen. Ons advies: benadruk dit nog veel beter in de reisbeschrijving!

We hebben de twee dagen daarop bij het hotel in de buurt gewandeld, buiten het park. Ook erg leuk.

19 november: Rio Serrano- El Calafate: we vertrokken om kwart voor twaalf. Bus naar Chileense grens ging al om 12.15 (wij hadden 12.30 opgekregen…foutje van Egbert), maar we waren op tijd. Bij de Chileense grens was het slecht weer en moesten we ruim tweeënhalf uur wachten. Enig verwachtingsmanagement was daar wel op z’n plaats geweest.

Uiteindelijk kwam de bus, dan heb je weer het hele circus van pascontrole etc. en dan moet je buiten El Calafate weer op een klein busje dat je naar je hotel zal brengen. Wij troffen een chauffeur die niet wist waar Cauquenes de Nimez was…..om half elf kwamen we bij het hotel. Een wel heel erg lange en vermoeiende reis. Bij de gratie Gods konden we nog een kop soep (nou ja, het was warm…) krijgen. Dit keer sliepen we in het hotel zelf en dat vonden wij wat minder: erg kleine kamers, erg gehorig, ontbijtbuffet wordt niet aangevuld. ’s Nachts kon je de verwarming op de kamer niet uitzetten, zodat wij noodgedwongen met de kachel loeihard aan en het raam wagenwijd open sliepen.

20 november: Safari nautico naar Perito Moreno: hoewel het slecht weer was, was het een prachtige dag! We zijn eerst over de verschillende platforms gewandeld en ’s middags per boot naar de gletsjer gegaan. Dat lijkt ons ook de juiste volgorde.

21 november: El Calafate – Salta. Lange, maar op zich goede reis. Hotel Boutique Prisamata is een keurig hotelletje. Aardige mensen en redelijk ontbijt.

23 november: geen Toyota Etios, maar een Chevrolet…maar dat maakt ons niets uit. El Refugio de Coquena in Purmamarca is een aardig hotelletje. Goed ontbijt. Prachtige omgeving. Ook naar Salinas Grandes geweest.

25 november: Posada con los Angeles in Tilcara: ook prima.

26 november: Vinas de Cafayate Wine Resort: wat een heerlijk hotel! Zo zouden wij ze wel permanent willen hebben! Goed ontbijt, goede ruime kamer en badkamer. Uitstekend restaurant! Echt top!

28 november: El Cortijo in Cachi: ook fantastisch! Mooie kamer, goede badkamer, goed ontbijt, uitstekend restaurant, aardige mensen.

29 november: Prisamata in Salta.

30 november: Salta – BA. Hoewel we te laat aankwamen, want het was een zootje op de luchthaven, toch een vlotte transfer naar het hotel. Hotel Clasico: alleraardigst hotel in een heel leuke buurt! We waren blij dat we deze dagen daar zaten en niet in Recoleta.

1 december: BA naar Amsterdam: vlucht okay.

Inmiddels zijn we weer een heel klein beetje geacclimatiseerd hier. We hopen jullie snel te zien om onze nieuwe reisplannen te bespreken.

Met vriendelijke groet,

Henk en Anky

Rondreis Argentinië

Hallo Hans,

Ja we zijn inmiddels al bijna twee weken thuis na een geweldige reis. Wat een afwisseling aan ervaringen, landschappen en omgevingen! Voor ons gevoel meer dan op andere verre reizen.

De organisatie en de accommodaties waren helemaal prima. Er is niks mis gegaan. Chauffeurs stonden met bordjes op de luchthaven en waren op tijd bij hotels. Wat een luxe. Dat was nieuw voor ons.

De hotels waren ook allemaal prima in hun lokale context. Hoogtepunten waren het hippe containerhotel in Puerto Natales en het wat klassieke wijnresort in Cafayate. Ook Purmamarca was erg leuk. Wat minder was Valparaiso, beetje donkere muffe gehorige kamer. En uitgesproken saai het gedateerde hotel in Punta Arenas.

Een volgende keer zullen we zeker weer aan Dagboekreizen denken. En mocht jij meer willen lezen of weten dan kunnen we je de link van onze reis op Polarsteps zenden. 

Hartelijke groeten,

Piet

Reis Argentinië en Chili

Beste Hans,

 

We hebben ontzettend genoten van de soms zelf adembenemende natuur, lekkere wijntjes en vriendelijke Argentijnen.

Torres del Paine had wel een nachtje korter gemogen. Met een hand in het gips is het toch lastig lopen op de soms  slecht bewandelbare paden. En helaas hadden we geen arrangement daar, dus was het ook nogal prijzig om daar dan lekker te eten en drinken.

De reis was perfect geregeld. Alleen het hotel in Salta gaf een kamer met smerige vloerbedekking en vreselijk uitzicht. 

En met 120 km onverharde weg zou een wat stevigere auto wel prettig geweest zijn.

Van het wijnresort hebben ontzettend genoten.

Bedankt voor de goede zorgen.

Groetjes,

Paul en Ingrid

 

Reis Argentinië en Chili

Hoi Hans en Tonia,

Wij hebben een onwaarschijnlijk mooie vakantie gehad en volop genoten van een prachtig Argentinië! We hebben zoveel verschillende landschappen gezien, iedere dag was het weer een nieuwe verrassing en we konden bijna niet geloven wat we zagen! Buenos Aires is een heerlijke stad met zijn Europese uitstraling. De zoutvlakte, cactussen en het Andesgebergte rondom Salta zijn adembenemend mooi! De meren in Bariloche zijn prachtig en de chocolade is heerlijk! En de Perito Moreno gletsjer en de Fitz Roy in El Calafate en El Chaltén zijn gewoon een klasse apart! Wij willen jullie heel erg bedanken voor het op zeer korte termijn, en in tijden van covid, organiseren van deze reis. Jullie inzet, flexibiliteit en enthousiasme zijn goud waard! Zonder jullie was deze reis niet mogelijk geweest. Wij hebben nu een hele mooie herinnering waar wij nog lang van kunnen nagenieten!

Groetjes, Rianne en Rianne

Argentinië december en januari 2021/2122

Hoi Hans en Tonia,

Bij gebrek aan Facebook even langs deze weg een review.

Voor de pandemie stond er een rondreis door Brazilië gepland. Dit werd een voucher, toen een rondreis door Namibië, Botswana, Zimbabwe en Mozambique, vervolgens weer een voucher en uiteindelijk een refund.
Alleen al om de wijze waarop dit hele proces werd aangepakt zou ik DagboekReizen meer dan aanbevelen.
Het is een organisatie gerund door integere oprechte en positieve mensen voor wie hun werk hun passie is en het kan niet anders dan dat dit doorsijpelt in de wijze waarop ze hun reizen organiseren en in hun keuze voor de lokale organisaties met wie zij werken.
Wij hebben als gezin het geluk gehad in ons jaar reizen, tweemaal een deel met DagboekReizen te kunnen doen.
Een maand Colombia en een week in een relatief onbekend maar adembenemend mooi gebied in Brazilië, de Jalapao.
Beide reizen waren afwisselend, uitstekend georganiseerd en met veel oog voor onze behoeften als gezin samengesteld.
Hans en Tonia hebben het talent accomodaties te vinden met een charme die wij erg waarderen en waar we ons direct thuis voelden.
De maand Colombia heeft ons een fantastisch inkijkje gegeven in dit prachtige land met eindeloos veel natuur waar we ons zoveel in hebben mogen vermaken. De plaatsen en steden die we bezochten waren met alle muurschilderingen een lust voor het oog en door de gidsen die we troffen en tours die we kregen altijd informatief en boeiend.
Het fijne aan onze reis door Colombia was ook de ruimte die er was gelaten om zelf een invulling te kiezen en te organiseren ter plaatse, wat ons een prettig gevoel van autonoom zijn gaf, iets wat soms onder gesneeuwd kan raken tijdens overvolle georganiseerde trips.
In de Jalapao in Brazilië waren we enkel met lokale toeristen en een fantastische gids in een bijzonder gebied met de fervedouros als absoluut hoogtepunt.
Wij zijn ervan overtuigd dat je met DagboekReizen kiest voor een organisatie die ook de minder bekende juweeltjes van een land aandoet en je een complete ervaring biedt die veel verder gaat dan de foto’s van een gemiddelde reisbrochure.
Dank Hans en Tonia voor 5 geweldige weken en het daarnaast ook volkomen belangeloos geven van tips en aanbevelingen gedurende onze reis van afgelopen jaar. We hebben er talloze opgevolgd en het heeft ons op schitterende plekken gebracht.
Mede dankzij jullie is ons jaar de wereld over een onvergetelijke ervaring geworden.

Nou dit is hem dan.
Ik word er bijna emotioneel van.
Maar dat ben ik snel:-) en over tweeenhalve week gaan we weer naar huis dus ik moet sowieso afscheid nemen van ons jaar en dat valt niet mee.
En vooral;
We zijn jullie gewoon enorm dankbaar.

Martijn en Didi en Tijmen en Imme

brazilie en colombia 2022

Beste dames, beste Hans,

Voor ons vertrek heb ik op de vraag wat we met de vakantie gingen doen een standaard antwoord gegeven: we gaan een droomreis maken. Nu terug in Nederland kan ik niet anders dan vaststellen - met ontzettend veel dankbaarheid aan jullie kunde en professionaliteit - dat zelfs de stoutste verwachtingen werden overtroffen.

Het was een reis van extreme uiteenlopende ervaringen. Het begon met een shock om plotseling in het midden van Buenos Aires te staan.

In Salta kwamen we volledig tot rust. De trip naar Bolivia en Atacama was fantastisch. Hadden veel geluk met de reisgezelschap: vier goed opgeleide dames uit Buenos Aires. Dankzij hen kregen  we ongelooflijk veel inside informatie over Argentinië. Zijn goede vrienden geworden. De natuur was overweldigend en adembenemend. Gelukkig hadden we geen last van de hoogte en  als ik nog denk aan het bad aan de rand van het meer om half acht in de ochtend met 3 (?) graden boven nul…

In San Pedro hebben we nog een excursie naar de drie valleys geboekt, dus maximaal van de omgeving nog kunnen genieten.

De busreis terug naar Salta was spectaculair: boven 5.000 m geweest, ongelofelijke afdaling naar Purmamarca (bijna 3.000 in 1 keer). We hadden een krakkemikkige bus verwacht, maar was één en al luxe.  In Salta nog een dagtrip naar Cachi geboekt, was weer anders. Verblijf in Salta afgesloten met MAAM museum; heb nu nog kippenvel als ik aan de Inca kinderen denk. Hadden geluk dat juist de “lightning girl” was tentoongesteld.

De vlucht naar Trelew was voor ons spannend: we hadden namelijk volgens het vluchtschema ca. 2 uur voor overstap, maar met dien verstande dat de aansluitende vlucht van andere vluchthaven was. Uiteindelijk hebben we een zeer welwillende goede taxi chauffeur gevonden die ons in een uur naar het juiste vliegveld heeft gereden. Daar direct naar de balie en we konden gelukkig nog mee. Dat was waarschijnlijk nog niet de vlucht waar jij het over hebt, ik vermoed dat jullie met een kleine crisis de verbinding van Trelew naar El Calafate bedoelen. We waren in ieder geval nog op tijd (23.30) door de hotelreceptie gebeld dat we eerder en via  Usuaya vliegen. We wisten natuurlijk niet wat er allemaal achter de schermen moest worden geregeld, voor ons was het een ‘cadeautje’ dat we in  de uiterste hoek van de bewoonde wereld zijn wegeest  – al was het maar alleen vanuit het vliegtuig (kinderachtig, he?)

Walvissen waren aandoenlijk en pinguïns met hun levensverhaal ook. Behalve deze dieren hebben we nagenoeg alle fauna van de natuurreservaat gezien, dankzij onze gids en chauffeur. Echt onvoorstelbaar hun opmerkingsgave en kennis.

Nou en dan echt naar Patagonie: de combinatie van Dolomieten-achtige bergen met pampa was even prachtig en adembenemend als Andes in het noorden. In Las Torres veel gewandeld en (voor de eerste keer) een halve dag trip op paard gedaan – voor mij een fantastische ervaring, Wim wilde niet. Ook nog naar Gray lake/gletsjer geweest. En natuurlijk mag ik niet Las Torres all inclusiv vergeten… De algehele verzorging  was daadwerkelijk op hoog niveau, het hotel is grandioos gelegen en de keuken is uitstekend!

En dan terug in El Calafate; een dagtrip naar Perino Moreno – toch sensatie als je een enorme ijsschots hoort en naar beneden ziet storten en in het water verdwijnen, waarbij een stel condors bijna langs je gezicht  vliegt..

Daardoor eindigde eigenlijk ons inhoudelijke programma en zijn we langzamerhand begonnen aan de terugreis naar Amsterdam.

Dit zal allemaal niet nieuw voor jullie zijn, maar voor ons was het daadwerkelijk fantastisch. Was ons inziens geen eenvoudige reis qua bedenken en organiseren. Daarom willen we jullie zo ontzettend bedanken voor de perfecte inhoudelijke en  organisatorische invulling daarvan. Alles klopte!! We hadden geen gevoel dat we ergens te lang of te kort zaten (nou ja, een dagje extra wandelen zou ook nog fijn zijn…, maar dat is geen kritiek, hoor), de transfers waren perfect geregeld, hotels zorgvuldig uitgekozen, veel net iets speciaals. Alle gidsen waren uitermate professioneel, met veel verantwoordelijkheidsgevoel, veel kennis, vriendelijk en geduldig. Misschien omdat het nog begin van het seizoen was..? Wil hen niet tekort doen, want je proeft dat ze van hun werk echt houden. Oh ja, we hadden ook nog gedurende de hele reis echt geluk met het weer.

Zo zou ik nog heel lang kunnen doorgaan. Mochten we weer een mooie verre reis maken, dan kloppen we zeer zeker weer bij jullie aan.  Ook maken we alleen maar reclame voor jullie (weet niet of je het op prijs stelt… J).

Met hartelijke dank en warme groet,

Olga en Wim

Rondreis Argentinië, Bolivia en Chili
Kunnen wij je helpen?

Reizen,

        Mensen ontmoeten,

                                      Ontdekken

Op de thee bij Dagboek Reizen? >>
SGR
ANVR
Calamiteitenfonds
KLM
Tripadvisor
© Dagboekreizen Reis- en Boekingsvoorwaarden - Disclaimer - Copyright - Privacy - Sitemap
Dagboek Reizen maakt gebruik van cookies