Zebras in Botswana

Ons reisverhaal Botswana:

Puur Natuur...

Stel je eigen rondreis samen

Botswana: Puur Natuur...

Safari Wijzer

Het is maart maar we gaan al weer op pad. Een beetje ongewoon maar wel lekker want dan duurt de winter toch net even wat korter… We vliegen naar Johannesburg en omdat we met de KLM gaan, blijft er niet veel over dan vannacht hier te slapen zodat we morgen door kunnen vliegen naar Botswana.

Dag 1 - naar de Kalahari

Bij aankomst in Maun valt ons als eerste op dat het niets veranderd is. Nog steeds een klein gebouwtje dat er wat vervallen uit ziet en waar mensen langs provisorische hokjes lopen voor een stempel in hun paspoort. Het schijnt allemaal te gaan veranderen maar ja, dat zeiden ze 5 jaar geleden ook al…

Nadat we snel onze bagage hebben gekregen checken we in voor onze eerste lokale vlucht waarbij we instappen in een klein vliegtuigje. Onze eerste stop is Camp Kalahari. Vooral gekozen omdat we nu eindelijk eens een bruine hyena willen zien… Er is alleen een klein probleem.

Een maand geleden trok er een tropische storm over Botswana en de Kalahari is in jaren niet zo groen geweest. Tijdens het vliegen zien we het al maar bij aankomst wordt pas echt duidelijk hoe groen alles is. De normaal kale en droge duinpannen staan vol water en palmen wuiven ons toe. Wonderschoon!

Onze gids staat klaar op de landingsstrip en een half uur later zitten we in onze tent. Niet overdadig luxe maar met een fijne douche dus komt helemaal goed! We gaan gelijk op pad maar onze gids tempert onze verwachtingen want de bruine hyena is na de regens niet meer gespot. Ach, geen punt, het is zo mooi met al dat groen dat wij nu al tevreden zijn.

Wat veel mensen niet weten is dat in februari enkele tienduizenden zebra’s en gnoes ook hier een trektocht maken vanuit de Okavango Delta naar de Makgadigadi Pans. Wij zijn in een uitstekende tijd hier (begin maart) en aan dieren dus geen enkel gebrek. Met een gin tonic in de hand mijmeren we met de gids wat de komende dagen zullen brengen. Na een voortreffelijke maaltijd is het tijd om ons bedje op te zoeken want morgen beginnen we om 5 uur… dus…

Dag 2 - Kalahari

De eerste dag heel vroeg opstaan doet altijd even pijn… Na een paar dagen zit je helemaal in dat ritme maar vers uit Europa is het even op de tanden bijten. Gelukkig doet Moeder Natuur goed haar best en staan we al snel oog in oog met een moeder jachtluipaard en haar 2 kids. Kijk, daar word je lekker wakker van…

De hele ochtend lang genieten we van de supergroene omgeving en de onwerkelijke aanblik van de Kalahari. Dan gaan we op de thee bij de stokstaartjes die een uur lang ons als uitkijkpunt gebruiken. Wat van onze kant dan weer leidt tot een paar honderd plaatjes, want zo vaak kom je deze soort niet tegen. Er leven veel groepen in de Kalahari maar er zijn er maar een paar gewent aan mensen. Geweldig hoe ze schorpioenen voor je neus opgraven en dan krakend oppeuzelen!

Na een briljante lunch maken we in de namiddag nog een mooie safari en proberen we de bruine hyena te vinden… Het hol dat ze hadden blijkt leeg, maar het was al mooi dat we er konden komen want een maand lang was hier geen auto geweest vanwege de blubber…

Dag 3 - naar Tau Pan

Na nog een mooie safari zetten we koers naar Tau Pan. Hemelsbreed maar een kleine 50 kilometer maar wij vliegen er naar toe via Maun. Dan wordt het qua tijd een ander verhaal. Het goede nieuws is dat we even snel de e-mail kunnen doen. Wifi is geen gemeengoed in Botswana, HEERLIJK!

In de middag komen we aan en gelijk komen de geuren die me 5 jaar geleden zo hebben bedwelmt weer binnen. Ik hou van deze plek! Ook hier hebben de regens gezorgd voor een groene waas over al het rode zand en de oryxen steken nog wat meer af tegen de hardblauwe lucht… Wat kan het leven toch ongelooflijk mooi zijn. In de namiddag gaan we gelijk op pad en worden we getrakteerd op langoorvossen, altijd een feestje. Benieuwd wat morgen weer zal brengen…

Dag 4 - Tau Pan

Dit is de laatste keer dat we 2 nachten ergens slapen, hierna gaan we in de hoogste versnelling en verhuizen we elke dag. We nemen het er vandaag dan ook lekker van. Eerst een ferme safari, dan een enorme lunch, gevolgd door een uitgebreide siësta…

Na het een eerste eetmoment genieten we lekker in de auto verder van al het moois wat aan je voorbij trekt. Tot slot stoppen we voor de dagelijkse gin tonic. Je gluurt mijmerend naar de zonsondergang vooraleer je met de spotlight dan nog op zoek gaat naar de dieren die in de nacht actief zijn. Dat zijn er in de woestijn een boel maar wij hebben zowel hier als in Camp Kalahari net niet het nodige geluk. Ach, je kan niet alles hebben…

Na het diner spelen we samen met onze gids “Ken de sterrenbeelden” en na al die jaren zijn Tonia en ik er toch wel stukken beter in geworden! Dan is het bedtijd want morgen weer een volle dag voor de boeg.

Dag 5 - Naar Machaba in de Khwai Conservation Area

Wow, een mondvol… Eigenlijk gaan we gewoon naar de rand van de Okavango Delta. We slapen de komende nachten op verschillende plekken om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Deze plek heb ik vooral gekozen omdat je er makkelijk kunt komen met de auto vanuit Maun.

Botswana reizen zijn buitengewoon prijzig en dat komt zeker ook door de vele lokale vluchten die je nodig hebt. Dit is een uitstekende manier om de prijs wat te drukken. De normale strip waar je echter op land om bij Machaba te komen, staat nog steeds onder water na de regens van de afgelopen weken (echt gewoon 2 meter onder water met nijlpaarden en krokodillen). Dus moeten we een strip verder zijn. Vanaf daar is het nog anderhalf uur rijden maar geeft niets: we maken er gewoon een lunch safari van.

Onze gids is echt een schat van een man en heeft ontzettend veel kennis! Gidsen in Botswana zijn allemaal van hoog niveau maar soms tref je er één waar je dan ook persoonlijk nog eens prima mee klikt… Na 2 uur rijden komen we aan bij Machaba. Wonderschoon gelegen aan een lagune waar de nijlpaarden je tegemoet proesten… wow…

Onze tent kun je ook een circusvoorstelling in geven maar tijd om er van te genieten hebben we weinig want we gaan gelijk op pad. We zien vanmiddag best een hoop maar de katten zijn na de jachtluipaarden schuw geweest. Voor ons is dat niet erg want we komen nog wel eens in Afrika. Maar het is goed om je te realiseren dat het niet altijd maar prijs kan zijn… Olifanten met hele kleine baby’s behoren tot de meest bijzondere sightings van de dag.

In de avond zitten we heerlijk buiten met veel mensen aan een tafel en kunnen we ons Frans ophalen met een pilote van Air France en haar man. Vaak kom je op reizen als deze ook nog eens interessante mensen tegen en dan vliegt de tijd tijdens het diner!

Dag 6 - Kanana Camp, in het epicentrum van de Okavango Delta

Vandaag trekken we verder, maar we beginnen met een mooie game drive. Onze uitstekende gids gaat met ons op zoek naar wilde honden. We zien verse sporen en zetten de achtervolging in. Ineens schiet, uit het niets, een wilde hond langs onze auto, in volle achtervolging. We zitten helemaal in shock want dit was dichtbij en geweldig om te zien. Hoe we echter daarna ook zoeken, we vinden deze wilde hond of het pack waar hij bij hoort niet meer terug.

Ach, onze dag kan niet meer stuk… Uiteindelijk vliegen we rond de middag naar Kanana Camp dat echt in het midden van de Delta ligt. Fantastisch, overal riet en water maar toch ook de nodige eilandjes net zoals het eiland waar Kanana zelf op ligt. Je hoeft niet bang te zijn dat je met veel mensen rondrijdt hier… Zalig, wij krijgen de tent helemaal aan het einde. Niemand die ons lastig kan vallen en een prima moment om in de buitendouche te genieten van Moeder Natuur in al haar glorie.

In de middag gaan we op safari en qua landschap is dat puur genieten. De dieren bewaren ze echter tot na het (overigens heerlijke) eten wanneer we op nachtsafari gaan. Meestal wordt dit tussen de borrel en het eten gedaan op de weg terug van een safari. Niet hier, hier pakken ze dat serieus aan met een prachtige luipaard en civet kat tot gevolg. Geen gekke katten dag!

Dag 7 - naar Lagoon camp

Vandaag eerst een super ontbijt en dan met de boot de Delta in. Ineens spotten we een mannetjes leeuw en te voet proberen we dichterbij te komen. Uiteindelijk moeten we terug de boot in, maar geweldig is het! Terug bij het kamp spotten we een slang die met prooi en al er vandoor springt, never a dull moment in Africa.

Na een vluchtje komen we dan aan in Lagoon camp, één van onze favorieten. De safari begint met 2 mannetjes leeuwen in het late licht nadat ik onder de douche stond met bijeneters… ik wil jullie als lezer niet jaloers maken maar geloof me, het is rijk qua dierenleven!

De tenten van vandaag zijn ook niet kinderachtig met een prachtig uitzicht op de rivier. In de nacht word ik wakker en blijkt een lokale muis in ons hoofdeinde te wonen. Op zich geen punt maar een hoop lawaai! De volgende dag na onze ochtend safari zien we hem live, in het dak zitten terwijl we staan te douchen… schatje om te zien maar mijn wallen zijn er niet minder om!

Dag 8 - Muchenje

We vliegen vandaag naar Chobe waar we bij aankomst in Kasane ons vergapen aan de terminal van de luchthaven. Wow, dat is een serieus ding… Klein probleem, internationale vluchten mogen niet landen want geen echt ziekenhuis in de nabijheid en voor grote vliegtuigen is dat een must… Goed, Afrikaans aangepakt zullen we maar zeggen en dat heeft ook zeker zijn charme. Met een jaar of 5 tot 10 zal dit wel op zijn pootjes landen.

Wij rijden naar de Muchenje lodge die niet in Kasane (Kazangulu) ligt waar de meeste lodges te vinden zijn maar deze lodge ligt helemaal bij een andere gate om Chobe in te gaan. Een rit van anderhalf uur.Het leuke is dat je dan redelijk privé Chobe kunt bezoeken. De lodge is een plaatje met leuke cottages die uitkijken over de Chobe rivier vanaf een hoog punt, wonderschoon!

De safari met een groep leeuwen die op jacht gaan blijkt ook weer een schot in de roos en na een heerlijke maaltijd volgt weer een nachtsafari, dat gaat echt nooit vervelen.

De lodge wordt gerund door een kleurrijke heer uit Zuid Afrika die tijdens het avondeten prachtige anekdotes opdist en ook dat is altijd erg leuk! Wij genieten er echt van al moet ik zeggen dat Tonia en ik liever in een tent in de bush slapen. Dat blijkt persoonlijk want de Engelsen aan tafel vinden dat toch echt te avontuurlijk.

Dag 9 & 10 - Chobe take 2 en naar huis

Vandaag rijden we terug naar Kasane en nemen onze intrek in de Bakwena lodge. Prachtige plek aan de Chobe rivier. We kiezen er voor om vanmiddag een boottocht te maken en hebben die boot samen met onze gids alleen. Het leven is weer een feestje want we hebben zwemmende olifanten naast de boot en een keur aan dieren wordt ons nog voorgeschoteld.

Helaas val ik bij terugkomst aan land met mijn hand op een stuk hout dat prompt diep in mijn hand verdwijnt. Een half uur later zit ik nog na te shaken bij de dokter die het goed ontsmet en verbindt. Ik heb geluk gehad en behalve een diepe wond is er niets geraakt… dat was behoorlijk schrikken! De volgende morgen gaan we maar niet meer game driven en pakken onze koffer weer in…

Het was wederom fantastisch en als onze gids ons dan nog meeneemt naar het serpentarium kan onze dag niet meer stuk! Temeer ze er ook verweesde andere dieren hebben waaronder een galago die je mag voeren! Met deze laatste climax vliegen we naar Johannesburg waar in de avond de KLM klaar staat om ons weer naar huis

Kaart van Botswana

Dagboek flow

Onze onderzoeksreizen doen wij eigenlijk altijd in een versneld programma. Voor het beste resultaat en om echt van de reis te kunnen genieten adviseren wij je om meer tijd te nemen. Ben je geïnspireerd geraakt door het lezen van ons dagboek en wil je ook zo'n reis maken? Voor deze reis adviseren wij je op de volgende punten te letten;

  • Botswana is duur! Er zijn verschillende optie's om de prijs wat te drukken. Zo kun je beginnen in Namibië en daar een huurauto nemen. Alternatief is om niet al te lang te gaan en zo wel maximaal van de privacy van de kampementen te genieten of door het vervoer tussen de kampen ook deel over de grond te doen. Meestal vlieg je van kamp naar kamp maar er zijn stukken mogelijk per autotransfer. Een huurauto in Botswana kan maar echt de Okavango Delta in kan eigenlijk alleen per vlucht. Het Kwai gebied is per huurauto te bereiken maar in de natte tijd kun je dan wel voor nare verrassingen kunnen komen te staan.
  • De reden dat de kampen zo duur zijn is dat ze op privé concessies staan waar jij als toerist in alle rust kunt genieten van de dieren en de rust. Het aantal auto's dat er rondrijdt is zeer beperkt en ook de kwaliteit van eten en slapen is van een hoog niveau. Ja, het is duur maar het is wel zo dat je er een onbetaalbare ervaring voor terugkrijgt.
  • Het is belangrijk dat er diverse habitats in een reis zitten want Botswana heeft zo veel te bieden. Behalve de Delta is er de onbeschrijflijk mooie en lekker ruikende Kalahari maar zijn ook de zoutpannen in het oosten en Chobe met zijn enorme aantallen olifaten bijzonder. Veel mensen sluiten dan af met een bezoek aan de Victoria watervallen.

Wij schrijven graag een gepersonaliseerde offerte die bij jouw wensen past. Denk er aan dat je je nooit over de kop reist, dat is zonde en kun je niet optimaal genieten. Voor iedereen is het tempo anders net zoals de reishoogtepunten voor iedereen anders zullen zijn. We gaan altijd uit van 2 tot 3 weken maar met meer of minder is er natuurlijk ook van alles mogelijk.

Bekijk ook onze voorbeeldreis.

Ervaringen van anderen

Hallo Hans,

We zijn sinds 2 dagen weer terug in Nederland en inmiddels al weer volop aan het werk. Om te voorkomen dat we door de drukte van het werk de vakantie al weer helemaal vergeten zijn, gelijk maar even een email naar jou om onze ervaringen met je te delen.

Allereerst kunnen we zeggen dat we een prachtige reis hebben gehad waar we met volle tevredenheid over terug kijken. Onze vlucht naar Johannesburg verliep volledig volgens schema en de volgende dag zijn we direct doorgevlogen naar Maun. Eventjes een half uur wachten waarna we onze eerste ervaring hadden met een cesna voor maximaal 6 personen waar we met z'n 3-en, incl. piloot, in zaten. Door de warmte in Botswana werden we gelijk al gewaarschuwd voor bumby flights, maar alle 5 vluchten vielen gelukkig mee. Geen grote bumps gemaakt, niet misselijk geweest en op 1 van de vluchten zijn we heel laag gevlogen, waardoor we veel olifanten, giraffes, hippo's en buffalo's hebben gezien. Dus dat was allemaal super geregeld.

Nxai Pan vonden we prachtig. De lodge ligt geweldig mooi, enorm veel ruimte en leuk ontworpen. En fantastisch uitzicht op de drinkplaats waar regelmatig olifanten, gnoes, giraffes en zebra's kwamen drinken. Lekker kleine groep, zaten er met maximaal 10 man. Een aantal safari's zelfs met ons tweeën en de gids + tracker (we hadden Kaiza die jullie ook hadden in de dagboekreis, prima tracker). Naast het bekende wild veel leeuwen en cheeta's gezien. Zijn niet naar de baobabs geweest, vonden we te ver rijden en wilden liever van het wild genieten. Hebben in Tanzania al heel veel baobabs gezien, dus dat was prima zo. Staff was erg plezierig en hadden heel leuk contact met Janet, een van de managers. Absoluut een aanrader dit park.

Pom Pom was ook erg leuk. Wat minder luxe en tent was niet erg groot, maar verder helemaal prima. Leuke tocht met de comoro's gemaakt (helaas al wel erg warm die ochtend, je brandde bijna de boot uit) en nog een leuke speedboottrip gemaakt om de alle vogels goed te kunnen bekijken. Hebben wel 45 minuten bij de maribu storks gelegen en prachtige foto's gemaakt. Nog wel wat commotie gehad omdat de gids niet op tijd in staat was om een Hippo te ontwijken en hij er met volle vaart overheen voer. Enorme klap, gelukkig was de motor maar licht beschadigd, maar we kunnen alleen maar hopen dat de hippo dit ongeluk overleefd heeft. Vreemd genoeg hebben we dit later in Chobe nog een keer beleefd toen de gids over een krokodil heen voer en ook een klap veroorzaakte. Maar hierover later meer.

Veel gezien in Pom Pom. Naast Leeuwen, jackals, ook een luipaard die op jacht was gespot. En ja, dat is toch het dier dat we graag willen tegenkomen. Dus super dat dat al in het 2e park gebeurd is. Meest opvallende hier was mijn persoonlijke ontmoeting met een hippo 's avonds laat. Zoals je waarschijnlijk weet zit in Pom Pom het toilet net achter het hoofdgebouw, daar waar het pad naar de tenten begint. Stond te wachten totdat de wc vrij was en was rondjes aan het lopen voor de wc toen ik ineens oog in oog stond met een hyppo. Gelukkig bleef hij onverstoorbaar doorgrazen op minder dan 10 meter afstand en kon ik gemakkelijk teruglopen en iedereen waarschuwen. Uiteraard met z'n tienen daarna staan kijken, maar hebben maar geen risico's genomen. De hippo is met lichtsignalen weer het water in gestuurd. Helaas geen foto's kunnen maken, maar blijft een leuk verhaal.

Na Pom Pom zouden we naar Kwara gaan, maar tot onze grote verrassing weren we naar Little Kwara gebracht. Geen idee hoe dit tot stand is gekomen, maar hier waren we super blij mee. Met afstand het mooiste camp, fantastische tent met super uitzicht. Lekker klein kamp (zaten hier met z'n tienen, is het maximale), heel persoonlijk en enorm goede gids die heel veel verstand van zaken had en het ons echt naar de zin heeft gemaakt. We hadden al gehoord van 2 verschillende stellen dat er een reisorganisatie (gevestigd op Mauritius) net voor de kerst failliet was gegaan en dat heel veel boekingen in de delta via dit bureau waren gedaan. Al deze gasten hadden een behoorlijk bedrag betaalt en hiervan was niks aan de camps en vliegtuigmaatschappijen betaald. Sommige gasten waren daar pas achter gekomen toen ze aankwamen in Maun en daar te horen kregen dat ze alles opnieuw moesten betalen. Mogelijk dat daardoor ruimte was ontstaan in Little Kwara, lang niet alle gasten hebben daarna voor de 2e keer kunnen betalen. Ook hadden we bij Janet in Nxai Pan aangegeven dat we naar Kwara gingen omdat Little Kwara al vol zat. Mogelijk heeft zij hier ook iets mee gedaan. We weten het niet en dat is ook niet echt belangrijk, feit is dat we nu als extra bonus erbij kregen. 

Ook hier weer veel leeuwen, olifanten, hyena en weer een luipaard gezien. Helemaal top dus.

De delta vonden we echt geweldig en de service was ook helemaal prima. De hele dag door wordt je voorzien van je natje en je droogje, het eten was de ene keer beter dan de andere, maar altijd ruim voldoende. En we hebben het grote geluk gehad dat we de eerste 9 dagen geen drup regen hebben gehad. Geen onweersbuien tijdens het vliegen en ook geen onweersbuien tijdens de safari of de boottrip. En dat terwijl we middenin het regenseizoen zaten. Het was wel heet, maar niet heel erg vochtig dus prima uit te houden.

Na de delta doorgevlogen naar Kasane, Elefant valley lodge. Prachtige ligging, goed eten, prima service en fantastisch uitzicht op de drinkpool. Veel olifanten hier gezien en bij het vallen van de avond kwam er een groep van ca. 50 buffalo's even wat drinken. De tent was prima, wel een beetje weinig schaduw (hadden net een tent waar geen bomen omheen stonden dus een beetje warm) en net niet een optimaal uitzicht op de drinkpool. Maar ach, we waren natuurlijk zo verwend met Little Kwara dat we dit ook weer even in perspectief moeten zien.

Wat ons helaas hier wel erg tegenviel waren de safari's. Ondanks de prachtige ligging van het camp zit het wel 45 minuten rijden van het Chobepark en de weg er naar toe is niet echt interessant. Recht toe recht aan, zo nu en dan zie je even een olifant, maar verder valt er niet veel te zien. En dat totaal 1,5 uur heen en terug vonden we een beetje jammer. En zoals ik al schreef hadden we z' on perfecte tijd in Nxai Pan en de Delta gehad met super gidsen dat we hier echt even moesten slikken toen we een wel heel erg standaard safari voorgeschoteld kregen. Een gids die standaard verhaaltjes vertelde, niet goed verstaanbaar, niet uitging van wat wij graag wilden zien maar uitging van een standaard programma. De watersafari was vooral een teleurstelling met als dieptepunt langzaam varen langs alle lodges en te horen te krijgen hoe ze allemaal heten en hoe goed ze wel niet waren. Tja, daar komen we niet voor. De gids had geen enkel verstand van hoe je het beste het licht voor de foto's kunt vangen, zag niet waar de meest interessante zaken te zien waren en moesten steeds vragen of hij anders wilde gaan varen of anders wilde gaan liggen om de olifanten, krokodillen en hippo's zo goed mogelijk te kunnen fotograferen. Waarschijnlijk hebben we hem behoorlijk om zijn zenuwen gewerkt, want hij is op een gegeven plank gas gaan varen om ons naar een groep hippo's te brengen die alweer onderweg waren naar het water en heeft toen een krokodil overvaren. Beetje jammer. Ook bleek tijdens de safari dat de auto niet eens over een first aid kit beschikte. Een van de gasten is bij het uitstappen voor de sundowner uitgegleden en heeft haar arm helemaal opengehaald. Er was alleen wat ijs uit de koelbox aanwezig, terwijl de vellen erbij hingen en er niet eens ontsmettingsmiddel en verband aanwezig was.

De lodge is een heel prima keuze, maar door het commerciële van Kasane valt het toch een beetje in het niet bij de eerdere parken. We weten niet meer waarom wij de reis in omgekeerde volgorde hebben gedaan t.o.v. de dagboekreis, maar het is naar onze mening niet verstandig om Chobe als laatste te doen. Je bent dan teveel verwend met met name de delta en dan valt het snel tegen. Een tip voor jullie voor de andere reizigers die ook zo'n reis willen maken.

Ten slotte zijn we naar de Vic Falls gereden. Ilala lodge voldeed helemaal aan onze verwachtingen. Uiteraard wilden we wel even zien wat we hadden opgegeven, nl. het Vic Falls hotel. Hebben hier de 2e avond gegeten. Moet zeggen dat het eten wel beter was dan in Ilala, maar hebben verder geen spijt van de keuze die we hebben gemaakt. Vic Falls hotel is een begrip (en onze vrienden in Johannesburg hebben ons voor gek verklaard dat we hier niet hebben geboekt!), maar het is ook stijf, oubollig, zitten veel bejaarden en de standaard kamers zijn erg klein. Dus je betaalt veel voor met name de plek en de historie. En Ilala is wat knusser en afrikaanser, dus was helemaal prima.

Uiteraard een prachtige wandeling bij de falls gedaan en mooie foto's gemaakt. Erg getwijfeld of nu wel of niet een helikoptervlucht zouden doen. Veel geld voor 12 minuten hoog vliegen en achteraf blij dat we het niet gedaan hebben want de 2e dag 's middags enorm onweer en regen gehad. Onze eerste bui en gelijk eentje van formaat. Qua temperatuur was het minder warm hier dan in de delta, maar wel enorm vochtig waardoor we alleen maar aan het zweten waren. Hier werden we ons ook bewust van het feit dat we erg veel geluk hebben gehad op het grootste gedeelte van onze reis met het weer, want de drukkende warmte speelt je heel snel parten.

We hebben de vakantie afgesloten met nog een paar dagen bij onze vrienden in Johannesburg en hier lekker bijgekomen van de drukke dagen en nog even heerlijk gerelaxt. Heb er een heel verhaal van gemaakt, maar dan weten jullie in ieder geval wat we allemaal beleefd hebben. We hebben een prachtige reis gehad en willen jullie daarvoor hartelijk bedanken. We weten jullie zeker te vinden wanneer we weer een reis willen gaan maken die een goede organisatie vooraf behoeft.

Groet,

Aly & Jetze

Rondreis Botswana en Zuid-Afrika

Hallo Hans en Tonia, 

 

We hebben een hele fijne vakantie gehad!

De hele reis goed weer gehad behalve 2 dagen in Chobe alleen maar regen, maar toch nog op de laatste dag met de regenpak en poncho aan toch nog een leeuw gezien .

Kaapstad was erg leuk en alles ging prima met de auto. De route van Botswana waren we ook erg blij mee en de volgorde. Moremi Crossing was voor ons de eerste stop. door vele regenval afgelopen weken wat het gras er hoog in de delta. Hierdoor hebben we in deze dagen niet heel veel dieren gezien. Omdat het onze eerste stop was waren wij wel bij elke impala en hippo onder de indruk. De mensen die we tegenkwamen die Chobe eerst hadden gedaan en daarna naar de Delta waren minder enthousiast. Moremi Crossing was een prima lodge met erg lekker eten!

In Kwai zagen we meer dieren (eerste dag gelijk een leeuwin en een luipaard) en veel vogels en zebra's etc. Sango Safari Camp was echt super! Ze hadden blijkbaar net de accommodatie een opfrisbeurt gegeven en het zag er prima uit. Hier vonden we de gids en het personeel van de lodge ook het beste. Ook hier wel hoog gras en door regenval van de weken ervoor slechte wegen in de game reserve dus we zijn daar niet echt het moremi reserve in gegaan (daar zouden ook meer dieren te zien zijn volgens de gids). Laatste avond in Sango kregen we een verrassingsetentje opgezet buiten onze tent met champagne!

In Chobe de meeste olifanten giraffen, impala's (eigenlijk bijna alle dieren) gezien. Bakwena lodge was ook echt een goede lodge met hele fijne kamers en goede service.

De volgorde was dus goed- moremi crossing, een goede lodge en achteraf gezien minste dieren gezien, (soort intro safari, ook omdat we daar "pas" om 6u op moesten en dit werd daarna alleen maar vroeger), Sango in Kwai, een betere lodge en meer dieren gezien dan in moremi, Chobe- wat luxere kamers en meeste dieren gezien.

Naar Zimbabwe toe ging het prima, maar de transfer had niet doorgekregen dat we van lodge waren veranderd (ze hadden opdracht om ons naar Bayete te brengen), dus hebben we dat nog even afgestemd en ook dat ze ons van juiste lodge kwamen ophalen voor de vlucht naar Jo'burg.  Ilala lodge was ook precies wat we wilden en we hebben daar 1,5 dag lekker aan de pool gelegen en ff bijgekomen van de reis. (ook eindelijk uitgeslapen want in Chobe moesten we om 5u op elke ochtend!) Het restaurant bij Ilala was ook super. De Vic Falls waren ook zeer de moeite waard en even de brug over een een voetje op  Zambia grondgebied was ook erg leuk. 

Al met al een super vakantie gehad en alles was goed geregeld. We hebben tijdens de reis van andere reizigers ook veel goede verhalen over Namibië en Kalahari woestijn gehoord, dus die hebben we op ons lijstje gezet voor over een paar jaar . 

Groetjes en bedankt!

 

Dianne en Roeland

Rondreis Botswana

Hallo Hans,

Ja we zijn weer terug en hebben erg genoten. Gebrek aan WiFi in beide kampen was niet zozeer het probleem, maar we wisten niet dat het er niet was. Ook geen telefoonbereik en dat is jammer als je belooft wat van je te laten horen als je veilig bent aangekomen. Maar geen probleem, meer een tip om mensen daar op te wijzen (voorgaande kampen hadden allemaal wel WiFi dus gingen we er vanuit dat het hier ook zo zou zijn). 

Pop Pom was echt geweldig. In Sango had het flink geregend voor we kwamen waardoor veel wegen niet toegankelijk waren en we bijvoorbeeld Moremi niet in konden (we zaten na 50 meter al vast en moesten uit de blubber getrokken worden).

Nu weer wennen aan de regen hier en weer aan het werk, sparen voor de volgende vakantie!

Groet,

Robbert-Jan

Reis Botswana

Beste Tonia en Hans,

Alles is weer opperbest verlopen: op alle afspraken (en dat waren er nogal wat...) was iedereen perfect op tijd. De lodges en hotels waren iedere keer tiptop in orde en strategisch gelegen.

De beste gidsen vonden iedere keer de meeste dieren en bovenal verliep alles zoals wij dit wensten.

Ook de trip naar Maboneng was super. De taxichauffeur (gids) gaf ons bijna een complete sightseeing van Johannesburg en leidde ons naar een prima restaurant. De dode tijd op de luchthaven werd zo springlevend.

Bedankt voor uw schitterende diensten en we kijken al weer uit naar de novemberreis in Colombia.

Groeten

Sabine en Jan

 

 

Reis Botswana

Hoi Hans en Tonia,

Bij gebrek aan Facebook even langs deze weg een review.

Voor de pandemie stond er een rondreis door Brazilië gepland. Dit werd een voucher, toen een rondreis door Namibië, Botswana, Zimbabwe en Mozambique, vervolgens weer een voucher en uiteindelijk een refund.
Alleen al om de wijze waarop dit hele proces werd aangepakt zou ik DagboekReizen meer dan aanbevelen.
Het is een organisatie gerund door integere oprechte en positieve mensen voor wie hun werk hun passie is en het kan niet anders dan dat dit doorsijpelt in de wijze waarop ze hun reizen organiseren en in hun keuze voor de lokale organisaties met wie zij werken.
Wij hebben als gezin het geluk gehad in ons jaar reizen, tweemaal een deel met DagboekReizen te kunnen doen.
Een maand Colombia en een week in een relatief onbekend maar adembenemend mooi gebied in Brazilië, de Jalapao.
Beide reizen waren afwisselend, uitstekend georganiseerd en met veel oog voor onze behoeften als gezin samengesteld.
Hans en Tonia hebben het talent accomodaties te vinden met een charme die wij erg waarderen en waar we ons direct thuis voelden.
De maand Colombia heeft ons een fantastisch inkijkje gegeven in dit prachtige land met eindeloos veel natuur waar we ons zoveel in hebben mogen vermaken. De plaatsen en steden die we bezochten waren met alle muurschilderingen een lust voor het oog en door de gidsen die we troffen en tours die we kregen altijd informatief en boeiend.
Het fijne aan onze reis door Colombia was ook de ruimte die er was gelaten om zelf een invulling te kiezen en te organiseren ter plaatse, wat ons een prettig gevoel van autonoom zijn gaf, iets wat soms onder gesneeuwd kan raken tijdens overvolle georganiseerde trips.
In de Jalapao in Brazilië waren we enkel met lokale toeristen en een fantastische gids in een bijzonder gebied met de fervedouros als absoluut hoogtepunt.
Wij zijn ervan overtuigd dat je met DagboekReizen kiest voor een organisatie die ook de minder bekende juweeltjes van een land aandoet en je een complete ervaring biedt die veel verder gaat dan de foto’s van een gemiddelde reisbrochure.
Dank Hans en Tonia voor 5 geweldige weken en het daarnaast ook volkomen belangeloos geven van tips en aanbevelingen gedurende onze reis van afgelopen jaar. We hebben er talloze opgevolgd en het heeft ons op schitterende plekken gebracht.
Mede dankzij jullie is ons jaar de wereld over een onvergetelijke ervaring geworden.

Nou dit is hem dan.
Ik word er bijna emotioneel van.
Maar dat ben ik snel:-) en over tweeenhalve week gaan we weer naar huis dus ik moet sowieso afscheid nemen van ons jaar en dat valt niet mee.
En vooral;
We zijn jullie gewoon enorm dankbaar.

Martijn en Didi en Tijmen en Imme

brazilie en colombia 2022

Goedemorgen,

De reis was geweldig! We hebben een hoop mooie landschappen en heel veel dieren gezien. We waren ook erg onder de indruk van de Victoria Falls. Met de vluchten is ook alles goed gegaan. Eigenlijk was alles ook uitstekend geregeld en zijn de accommodaties ons heel goed bevallen. Ook bij de autoverhuur (Namibia2Go) was alles prima geregeld. Paar dingetjes:
- in de informatie die we van jullie kregen stond dat we door de lokale agent van het vliegveld zouden worden gehaald, alle info zouden krijgen en daarna naar de autoverhuur zouden gaan. Dit bleek anders te gaan: we werden door iemand van de autoverhuur opgehaald, die bracht ons naar de verhuurlocatie, waar we de uitleg kregen over de auto. Toen we daar bijna mee klaar waren, kwam er iemand van de lokale agent om ons alle info te verschaffen. Misschien handig om dit in jullie informatie aan te passen, het was wat verwarrend nu. Iets anders is dat het fijn was geweest om het infoboek dat we van Namibia Travel Connection kregen, op voorhand te ontvangen. We hadden nu best het een en ander vooraf uitgezocht, wat ook gewoon in het infoboek stond. Ook als het gaat om algemene informatie over Namibië, het rijden, de veiligheid etc had het fijn geweest als we dit van te voren hadden gekregen en door hadden kunnen lezen.
- de lodge in Rundu (Kavango River Lodge) was echt wel de minste. Die zouden we niet aanraden om te boeken voor andere gasten. Het zicht op de rivier is mooi, maar de accommodatie is erg gedateerd, niet overal goed onderhouden en in het restaurant moesten we anderhalf op ons eten wachten. De boottocht die ze voor ons hadden geregeld bij de Kaisosi River Lodge was niet echt de moeite waard. We voeren een stukje over een weinig interessant stuk van de rivier, de schipper gaf geen uitleg, er zaten geen dieren. Achteraf hadden we die dag liever gelijk doorgereden naar de Nunda River Lodge en Rundu overgeslagen. Maar dan wordt het wel een lange reisdag.
- toen we in Katima Mulilo bleek dat de lokale agent onze transfer naar Botswana niet voor die dag had geregeld, maar per ongeluk voor 2 dagen erna. Het bedrijf dat de transfer zou verzorgen (Caprivi Adventures), pakte dit goed op en heeft zo snel mogelijk alsnog een transfer naar de Bakwena Lodge geregeld.
- Shearwater Adventure Camp (Vic Falls) is erg massaal als je net van de Bakwena Lodge komt. Maar ik kan me voorstellen dat veel verblijven in Vic Falls grootschalig zijn (en dat de kleinschaligere plekken erg kostbaar zijn).

Veel dank voor het organiseren van de reis, we hebben er erg van genoten! We komen zeker bij jullie terug.

Groet,
Annemarie en Niels

Namibië, Botswana en Zimbabwe september 2023

He Hans,

Sorry voor mijn heeeeeele late reactie, maar wij hebben een geweldige reis gemaakt, wat een bijzonder prachtig land is Namibië!!!!
Zoals al eerder gemaild, maar dank voor jullie last minute regelwerk van deze trip!
We hebben genoten!

* De opbouw van de dieren was prima, van de verschillende antilopen / zebra's / struisvogels / giraffen, naar de olifanten, katachtigen en neushoorns etc. Wow allemaal!!!!
* Ook de accomodaties waren heerlijk, van mooi naar geweldig naar perfekt!
Enige die eigenlijk erg buiten de boot viel was Halali Resort in Etosha park. Was zijn glorie voorbij, slecht onderhouden huisje, het verschil met de andere lokaties was echt groot. Ook het eten daar, echt slecht. Geheel was ook masaal/druk. Vergeleken met andere lokaties, waar het heerlijk rustig en relaxed was.
Maar goed, geen probleem, maar wilde het toch melden.

Groetjes en graag tot de volgende keer,

Saskia

Namibie zomer 2022

Beste Neelke, Tonia, Hans en Mark,

Inderdaad, wij zijn weer thuis maar na een heerlijke ontspannen, mooie en indrukkwekkende reis.
Dit is nu de 5x dat wij dit mooie land bezoeken en de keus om het wat "kleiner/compacter en rustiger" te doen is ons heel goed bevallen.
De accommodaties waren stuk voor stuk prachtig/mooi met (voor ons) 1 uitzondering en die noemden jullie al, Fairview Spa en Golfresort.
Wij hadden hier al eerder een x "nee" tegen gezegd omdat wij dit te massaal vonden. Het eten in het restaurant (en de fles wijn die wij van AAA Travel kregen aangeboden) maakte veel goed -).
De pareltjes waren Nedile en Leshiba Wilderness logde. Bij Leshiba kregen wij zelfs een upgrade naar een mooie en zeer ruime logde rechts naast het hoofdgebouw met een prachtig uitzicht over de vallei.
In Mantobeni kregen wij een familietent met 2 extra bedden. Hierdoor was er weinig bewegings- en opbergruimte en daarover hebben wij wel iets gezegd. Na overleg met de dienstdoende manager kregen wij (door een annulering) een andere tent-logde aangeboden en daar waren wij erg blij mee.

Wij hebben erg genoten. Van mooie uitzichten .....de vele dieren (met zelfs een kill van aan antilope door een Cheetah voor onze ogen)
het vriendelijke personeel...de gidsen in Magoebaskloof en Phalaborwa.

Het was fantastisch!
Bedankt!

Hartelijke groet,
Sylvia en Geertjan.

Zuid Afrika oktober 2023
Kunnen wij je helpen?

Reizen,

        Mensen ontmoeten,

                                      Ontdekken

Op de thee bij Dagboek Reizen? >>
SGR
ANVR
Calamiteitenfonds
KLM
Tripadvisor
© Dagboekreizen Reis- en Boekingsvoorwaarden - Disclaimer - Copyright - Privacy - Sitemap
Dagboek Reizen maakt gebruik van cookies