Lodge in Botswana

Ons reisverhaal Botswana:

Rijkdom in zijn puurste vorm

Stel je eigen rondreis samen

Botswana: Rijkdom in zijn puurste vorm

dag 1 - vliegen naar johannesburg

Safari Wijzer

Het is een koude en natte novemberochtend als we bij Schiphol parkeren na een file die eigenlijk ons hele schema weer in de war heeft gegooid. Tijd om naar het werelddeel te reizen waar tijd en ruimte hele andere begrippen zijn. Het is een zit maar 11 uur later zetten we onze tas neer bij onze overnachtsplaats in Johannesburg. Omdat we hier altijd alleen maar overnachten kiezen we altijd voor de Airport Inn. Vriendelijke mensen, nette kamers en dus prima voor een nacht. Morgen gaat het avontuur weer beginnen!

dag 2 - victoria watervallen;

Heerlijk om wakker te worden en de zon schijnt. Het is al lekker warm en na een lui ontbijt zetten we weer koers naar de luchthaven. We checken in en vliegen in ongeveer 2 uur naar Victoria Falls. Ik ben hier meer dan 10 jaar geleden voor het laatst geweest. Zimbabwe heeft in die 10 jaar hele roerige tijden achter de rug maar Vic Falls, zoals de plaats vaak wordt genoemd, is nauwelijks veranderd. We slapen in een fantastische lodge en vanaf ons balkon zien we al de „spray" van de watervallen.

Na een werkelijk vorstelijke hamburger als lunch wandelen we op ons gemak naar de ingang van wat één van de kleinste parken van Afrika moet zijn, het Vic Falls National Park. Een korte wandeling en je staat oog in oog met één van de meest overweldigende uitzichten ter wereld. Het is moeilijk om te kiezen tussen de Vic Falls en de watervallen van Iguazu maar persoonlijk vind ik deze indrukwekkender. Het is november en dus zijn ze verre van vol. Dan moet je hier in maart zijn. De omgeving is een bonte mix van savanne en regenwoud en er staan bloemen die volgens ons recht uit Alice in Wonderland komen. We spotten nog een bosbok, ons eerste wild, en hobbelen na een onvergetelijke 2 uur wandelen rond de watervallen weer terug naar Vic Falls.

Wij slaan het raften, bungy jumpen en wat al niet meer over al is er hier meer dan genoeg te doen om een paar dagen te vullen. Zo kun je hier tegenwoordig ook gaan wandelen met leeuwen! Ach, volgende keer....... We shoppen nog wat want in Vic Falls worden mooie dingen gemaakt. Het lokale geld is tegenwoordig vervangen door de dollar en wij tikken nog even een biljet van 10 triljoen (nee, geen tikfout) op de kop. Dan slenteren we terug naar het hotel en genieten van een heerlijke maaltijd in de tuin. Het leven is goed, heel goed!

dag 3 - via kazangulu naar chobe in botswana;

We worden om kwart over elf opgehaald en Afrika kennende ben ik verbaasd dat er om half 12 ook werkelijk een bus het terrein op komt gedraaid. In iets meer dan een uur bereiken we Kazangulu en steken vlot de grens met Botswana over. Onze tassen worden uit de bus geladen en overgeladen in een mooie open jeep die ons naar onze nieuwe overnachtingsplek zal brengen.

Chobe ligt vlak aan de grens en na 25 minuten rijden stoppen we voor onze lodge die diep verscholen in de natuur ligt. We krijgen een heerlijke grote tent met een mooie badkamer en schuiven dan snel aan voor de lunch. De Elephant Valley Lodge waar we slapen ligt niet in Chobe zelf maar er zijn geen hekken en dus maak je, met een drinkplaats voor de deur, hier net zo goed kans om wild te zien.

Om half 4 zitten we in de jeep en koersen we naar de ingang via een groot bos waar we meteen onze eerste olifanten zien. Ik vergeet haast nog te vertellen dat we eerder onderweg naar de lodge ook nog sabelantilopen hebben gezien. Eén van de mooiste soorten en vrij zeldzaam om tegen te komen! De middagsafari is mooi maar omdat er leeuwen zijn gespot wordt het op een gegeven moment toch meer een race om de leeuwen te zien dan wat anders. Het is onze eigen schuld want de gids gaf ons de keuze. Ran, onze gids, komt wat erudiet over maar blijkt toch wel heel erg van de natuur te houden. Tegen achten rijden we de lodge weer binnen en na een verfrissende douche krijgen we een zalig 3 gangen diner voorgeschoteld. Het voelt altijd wat decadent, gebraden eendeborst in de bush met een lekker glaasje wijn; proost!

dag 4 - safari in chobe, botwana;

We hoeven gek genoeg niet eens zo heel vroeg op (een bijzonderheid in Afrika) en na een lekker ontbijtje rijden we naar de plek om aan boord te gaan van onze boot om  al het wild te bekijken vanaf de Chobe rivier. Gisteren viel me persoonlijk een beetje tegen maar na 10 minuten op de boot ben ik helemaal verkocht! Wat een plek is dit.......we varen langs Sedutu eiland en staan oog in oog met honderden buffels, een veelvoud hiervan aan vogels en dan opeens spotten we een groep nijlpaarden die aan het grazen is. In tegenstelling tot de meeste nijlpaarden in Afrika, grazen deze jongens en meisjes wel overdag en we genieten met volle teugen. Het landschap is bovendien zeer fraai en maakt het plaatje compleet.

Na de lunch gaan we weer op safari. Dit keer zonder de noodzaak om per sé iets te zien en we genieten de hele middag van trompetterende en badende olifanten, een keur van antilopensoorten en we stuiten zelfs nog op wat mangoesten. Als we op de terugweg zijn stopt de gids ineens abrupt. Het is al bijna donker maar na even turen zien wij het ook; een luipaard in de boom! We rijden langzaam dichterbij en omdat we de enigen zijn kunnen we er echt heerlijk van genieten. Het was al een topdag maar nu kan hij echt nooit meer stuk! Tijdens de maaltijd worden we vanavond vermaakt door een kudde olifanten die dorst hadden en de drinkplaats van de lodge een uitstekende bar vonden. Chobe maakt het echt helemaal waar......

dag 5; safari in de okavango delta, botswana

Om half vijf zijn we wakker om het eerste licht te zien. We hebben hyena's gehoord maar we zien ze maar niet. Om vijf uur begint het licht te worden en maken we ons klaar om weer op safari te gaan. Vanochtend hebben we wat minder geluk maar we genieten nog maar een keer van de vele gezichten die Chobe heeft voordat we voldaan terugkeren naar de lodge. We moeten onze spullen pakken want we vliegen naar de Okavango delta. We zijn vol verwachting.

Het vliegtuig is even een beetje gedoe maar zonder dat we ons druk hoeven te maken lost de situatie zich op. In een uur en 20 minuten vliegen we naar ons kamp. We maken één tussenlanding en genieten van de delta. Van boven zie je al dat dit helemaal goed gaat komen en als we één keer op de grond zijn wordt het alleen maar beter. We worden afgehaald in een open jeep. Daar geloven ze hier in; zo dicht mogelijk bij de natuur zijn. Mensen naar ons hart! We slapen in Little Kwara, een kampement met 5 tenten. Privacy is tegenwoordig een groot goed en mocht dit zijn waar je naar op zoek bent dan hoef je niet verder te zoeken; wat een plek! Geen internet, geen mobiel dat af kan gaan maar gewoon jij en de natuur. Je kijkt vanaf je balkon op de nijlpaarden in de voor je deur gelegen lagune en de tijd staat stil; dit is Afrika op zijn puurst en absoluut op zijn best!

Om 4 uur verzamelen we ons voor onze eerste tocht in de open jeep. Het landschap is magisch en is een mix van moeras, waterwegen en eilanden vol acacia's en grote bomen. Hier tussen bevindt zich natuurlijk een keur van dieren. Nadat we de nodige giraffes, tsessebees en wat al niet meer hebben gezien stuiten we op een troep leeuwen. Naast de chauffeur zit er voorop de jeep nog een tracker die het wild voor je zoekt. Wij maken er een spelletje van om het eerder te zien als hij maar je kunt ook gewoon lui achterover zitten en wat voor je uit mijmeren terwijl je het landschap op je in laat werken.

Afijn, terug naar de leeuwen. Het zijn 3 leeuwinnen met hun 5 welpen. Die zijn ontzettend speels en het fototoestel maakt overuren (lang leve het digitale tijdperk!). De moeders gaan op jacht maar na een uur ze te zijn gevolgd en de zon die net is ondergegaan besluiten we het op te geven. Met een spotlight maken we na een verkoelend drankje nog een nachtsafari terug naar de lodge en scoren we nog jakhalzen en twee prachtige uilen. Na een heerlijke maaltijd duiken we ons heerlijke bed in want het is een lange dag geweest.

dag 6; okavonago delta per boot en jeep

We hoeven „pas" om zes uur op. We zijn weer helemaal bijgeslapen en na een kop dampende zwarte koffie en een heerlijke douche (buiten en met een stortkop) kan ik er weer helemaal tegenaan. We rijden kort naar de boot om de komende 3 uur heerlijk over de wateren van de Okavango delta te varen. Dit gebied loopt ieder jaar voor een groot deel onder water en dan blijven alleen de eilanden droog. Dit water komt uit Angola en ook al is het nu november en daar regentijd, het water doet er 6 maanden over om hier te komen......

De boottocht is heerlijk en we zien nijlpaarden, badderende olifanten en een keur aan vogels met vooral de ijsvogel in de hoofdrol. Na de lunch en even heerlijk een boek lezen is het weer tijd om in de jeep te klimmen. Onze gids vraagt wat we willen zien en we verzoeken vriendelijk om ons wilde honden voor te schotelen. In plaats daarvan vinden we in totaal meer dan 10 leeuwen verspreid over de middag en de avond. Bij de laatste leeuwinnen zien we allereerst een onweer naderbij komen (deze zou ons om 1 uur wreed wakker maken!) en dan slaat de motor af en krijgt onze gids hem niet meer aan de praat. Het lijkt haast een scene uit een film maar daar staan we dan; aan de ene kant de volle maan, de donderwolken aan de andere kant en de leeuwinnen die gelukkig niet al te veel interesse tonen. We worden gelukkig gevonden en komen licht opgewonden terug bij Little Kwara. Een borrel verder waren we al bijna opgegeten en het verhaal werd steeds mooier. We vallen in slaap met het gebrul van de kikkers en de donder die steeds dichterbij komt; ik hou van Afrika!

dag 7; vliegen over de delta naar pom pom

Als goedmakertje voor de sensatie van gisteren neemt onze gids ons mee naar de rand van het privé gebied van ons kampement. Hier gaan we op zoek naar cheetahs en na het nodige speurwerk van onze tracker, die vooraan op onze auto zit om te speuren naar sporen en dieren, vinden we 3 broers die zich net klaar maken voor de jacht. Ze doen dit niet in het open veld maar geven er de voorkeur aan dit te doen in het dichte kreupelhout. Onze auto kreunt, net als onze billen als we ze blijven achtervolgen. Na een uur geven we het op en rijden terug naar het kamp.

Na nog een heerlijke brunch zit ons verblijf er hier op en gaan we onze spullen pakken om door te vliegen naar Pom Pom. Hiervoor landt een heel klein vliegtuigje en Tonia mag voorin naast de piloot zitten; een droom komt uit! Na een half uur vliegen over de delta waar we van bovenaf het nodige wild ontdekken (olifanten lopen door het moeras, net als buffels en we zien heel veel nijlpaarden), landen we op de airstrip van PomPom. Ook dit is weer een heerlijke plek en na een korte dip in het zwembad maken we ons alweer klaar voor de eerste safari hier. Die levert niet heel veel op tot we op de terugweg stoppen bij een pas gedode olifant (gevochten met een grotere olifant en een slagtand door zijn hoofd gekregen). We zien de hyena's feesten en wij feesten met ze mee. Daarna is het terug naar het kamp want ook nu pakken donkere wolken zich weer samen. Toch blijft het droog en vallen we heerlijk in slaap.

dag 8; in mokoro door de delta

Niet al te vroeg uit de veren want we gaan varen met de mokoro. Dat is een lokale kano al is de versie van vroeger (van hout waar ik vorige keer mee de delta in trok) vervangen door een fiberglas versie. We genieten van de vogels en de delta in al zijn facetten. Je zit laag op het water en je krijgt zo meer gevoel voor de kleine dingen om je heen. Een kikker van ongeveer 2 centimer springt op mijn arm en lift een stukje mee. Bij terugkomst stopt onze uitstekende gids even en zegt dan doodleuk dat we even bij een luipaard met haar 2 jongen gaan kijken. Moeder vinden we niet maar de 2 jongen zijn een waar feest om naar te kijken.

Na de lunch besluiten we om de gids nog een keer te strikken en zo brengen we nog 2 uur door bij deze magnifieke beesten. Bij terugkomst zien we een onweersbui naderen en we zien al snel dat het dit keer echt raak zal zijn. Een kwartier later valt er hagel (!) naar beneden en gaan de sluizen open met de nodige sound & lightshow effecten. We genieten met volle teugen en besluiten om de middagsafari te laten voor wat hij is. Als ze terugkomen hebben we wel even spijt; leeuwen die een giraffe aan het oppeuzelen zijn.....ach, zien we dat morgen toch?

dag 9 - naar de makgadigai zoutpannen;

Een mooie nieuwe Afrikaanse dag breekt aan en de zon schijnt alweer volop. We zijn de enigen in de jeep en nemen het er lekker van. Rems, onze meer dan uitstekende gids, laat ons heel veel zien maar we eindigen natuurlijk bij de leeuwen. We spotten een nieuwe soort jakhals (nou ja, nieuw voor ons dan) en komen meer dan voldaan weer terug.

We pakken onze spullen en stappen in een heel klein retro vliegtuigje dat klinkt alsof de Wright broers hem zelf nog in elkaar hebben gezet. De piloot glimlacht vriendelijk en merkt fijntjes op; „ It does the job!" Ok, veel keus hebben we niet. Een uurtje later staan we weer aan de grond in Nxai Pan, onze laatste stop tijdens deze fantastische reis. Nxai Pan maakt eigenlijk deel uit van de Makgadigai zoutpannen en is zelf een enorme platte pannekoek met gras en hopelijk veel bijzondere dieren. De lodge is een plaatje en bij de drinkplaats zien we meteen 6 hele grote mannetjes olifanten. Vanwege het zout lijken ze hier wel wit. Ze zijn in ieder geval heel groot! De omgeving is er één van een semi woestijn en Tonia en ik worden er acuut verliefd op.

De eerste game drive brengt eerst weinig spektakel maar dan zien we ineens 2 cheetahs. We volgen ze een poos en ze proberen een paar springbokjes te grazen te nemen. Net voor ze van start willen gaan gooit het gehuil van een jakhals roet in het eten. Toch was het spannend en hebben we alles heel goed kunnen zien. Dat is het grote voordeel van deze plek. Het gras is kort en je kunt erg ver kijken. We hebben in Dux een geweldige gids maar de meeste credit waar het gaat om het spotten van dieren gaat zondermeer naar onze San (Bosjesman) tracker Kaiza, hij is van uitzonderlijke klasse....... Het eten smaakt heerlijk en na een fantastische buitendouche kruipen we ons bedje in; dit is een stukje paradijs op aarde!

dag 10 - adembenemende uitzichten;

Om 5 uur wordt er op de deur geklopt. We maken een lange tocht vanmorgen. We zetten na een kop koffie koers naar de rand van de echte Makgadigai zoutpannen om een bezoek te brengen aan de „Baines Baobabs". Deze toch al indrukwekkende bomen staan op een klein eiland in de zoutpannen en de uitzichten zijn werkelijk adembenemend. We zien onderweg ook een keur aan wild al moet ik eerlijk bekennen dat de aantallen in de Delta groter zijn. Dat gezegd hebbende is deze plek geweldig voor eenieder met een grote liefde voor dramatische landschappen en er zit zeker in onze winter genoeg wild om iedere dierenliefhebber blij te maken.

We lunchen uitgebreid en lezen dan weer eens lekker ons boek. Heerlijk zo zonder telefoon en internet, onthaasten was nog nooit zo eenvoudig! In de middag stappen we weer in en ook al zien we vanmiddag geen spectaculaire soorten toch is het een heerlijke tocht. Net voordat we terugkomen aan de lodge wordt de lucht inktzwart en trekt er een joekel van een onweer over. Gek genoeg krijgen we geen regen maar de hele nacht waait het hard.....lekker onder de dekens dan maar. Vergeet ik nog bijna te vermelden dat net toen we begonnen te eten onze tracker binnen komt stormen om te vertellen dat hij een pofadder heeft gevonden. Ik zak op de knieën en fotografeer er op los. Wat een prachtig beest. Eén van de 4 waarom we hadden gevraagd. Kijken of er morgen nog wat van de lijst af kan.....

dag 11 - safari vanuit nxai pan, botswana;

Onze laatste dag begint weer lekker rond 5 uur.  Het is betrokken en eigenlijk gewoon pestweer. Toch trekken we weer ten strijde. In het begin zien we weinig maar ineens heeft onze tracker weer de cheetahs in zicht. We volgen ze een poosje tot ze de bosjes inlopen. Dit is een nationaal park en hier mogen we helaas niet van de wegen af..... Dan begint Keiza ineens op en neer te dansen. Hij heeft een honing das gespot!!! Weer één van mijn lijst en we zijn door het dolle heen. Dit dier is zeer moeilijk te spotten maar het is mijn favoriete dier. We proberen dichterbij te komen maar hoe we ook rijden hij is ons altijd te slim af. Geeft niets, we zijn al meer dan dankbaar.

Als we terugrijden zien we ineens een heleboel giraffes bij elkaar staan. Onze tracker begint nog een keer te wiebelen en wij denken nog; „ nou nou, zijn maar giraffes...". Niet dus, het zijn wel giraffes maar ze worden opgejaagd door een troep leeuwen!! We kijken een uur ademloos toe, de leeuwen krijgen het dankzij een gekke zebra niet voor elkaar maar we voelen ons bij terugkomst wel heel voldaan.

We moeten snel pakken want we zijn laat voor onze vlucht naar Maun. Daar aangekomen kunnen we nog heel even shoppen en dan vliegen we door naar Johannesburg. Dank je wel voor een heerlijke tijd Botswana, we komen gauw weer terug......dit land is met afstand het beste dat Zuidelijk Afrika te bieden heeft!!!

Kaart van Botswana

Dagboek flow

Onze onderzoeksreizen doen wij eigenlijk altijd in een versneld programma. Voor het beste resultaat en om echt van de reis te kunnen genieten adviseren wij je om meer tijd te nemen. Ben je geïnspireerd geraakt door het lezen van ons dagboek en wil je ook zo'n reis maken? Voor deze reis adviseren wij je op de volgende punten te letten;

  • Nxai pan is vooral geweldig vanaf december als er een kleine honderdduizend gnoe's en zebra's naar toe komen om van de verse vegetatie te genieten.
  • De delta staat in juni op zijn hoogste qua waterniveau. Het water dat de delta voedt komt uit Angola en de regens daar vallen in februari en maart en dan zakt het water af.
  • De duurste safarimaanden zijn september en oktober. In het groene seizoen, van februari tot april, zijn de prijzen vaak een stuk vriendelijker maar nog steeds aan de maat.

Wij schrijven graag een gepersonaliseerde offerte die bij jouw wensen past. Denk er aan dat je je nooit over de kop reist, dat is zonde en kun je niet optimaal genieten. Voor iedereen is het tempo anders net zoals de reishoogtepunten voor iedereen anders zullen zijn. We gaan altijd uit van 2 tot 3 weken maar met meer of minder is er natuurlijk ook van alles mogelijk.

Bekijk ook onze voorbeeldreis.

Ervaringen van anderen

Hallo Hans,

We zijn sinds 2 dagen weer terug in Nederland en inmiddels al weer volop aan het werk. Om te voorkomen dat we door de drukte van het werk de vakantie al weer helemaal vergeten zijn, gelijk maar even een email naar jou om onze ervaringen met je te delen.

Allereerst kunnen we zeggen dat we een prachtige reis hebben gehad waar we met volle tevredenheid over terug kijken. Onze vlucht naar Johannesburg verliep volledig volgens schema en de volgende dag zijn we direct doorgevlogen naar Maun. Eventjes een half uur wachten waarna we onze eerste ervaring hadden met een cesna voor maximaal 6 personen waar we met z'n 3-en, incl. piloot, in zaten. Door de warmte in Botswana werden we gelijk al gewaarschuwd voor bumby flights, maar alle 5 vluchten vielen gelukkig mee. Geen grote bumps gemaakt, niet misselijk geweest en op 1 van de vluchten zijn we heel laag gevlogen, waardoor we veel olifanten, giraffes, hippo's en buffalo's hebben gezien. Dus dat was allemaal super geregeld.

Nxai Pan vonden we prachtig. De lodge ligt geweldig mooi, enorm veel ruimte en leuk ontworpen. En fantastisch uitzicht op de drinkplaats waar regelmatig olifanten, gnoes, giraffes en zebra's kwamen drinken. Lekker kleine groep, zaten er met maximaal 10 man. Een aantal safari's zelfs met ons tweeën en de gids + tracker (we hadden Kaiza die jullie ook hadden in de dagboekreis, prima tracker). Naast het bekende wild veel leeuwen en cheeta's gezien. Zijn niet naar de baobabs geweest, vonden we te ver rijden en wilden liever van het wild genieten. Hebben in Tanzania al heel veel baobabs gezien, dus dat was prima zo. Staff was erg plezierig en hadden heel leuk contact met Janet, een van de managers. Absoluut een aanrader dit park.

Pom Pom was ook erg leuk. Wat minder luxe en tent was niet erg groot, maar verder helemaal prima. Leuke tocht met de comoro's gemaakt (helaas al wel erg warm die ochtend, je brandde bijna de boot uit) en nog een leuke speedboottrip gemaakt om de alle vogels goed te kunnen bekijken. Hebben wel 45 minuten bij de maribu storks gelegen en prachtige foto's gemaakt. Nog wel wat commotie gehad omdat de gids niet op tijd in staat was om een Hippo te ontwijken en hij er met volle vaart overheen voer. Enorme klap, gelukkig was de motor maar licht beschadigd, maar we kunnen alleen maar hopen dat de hippo dit ongeluk overleefd heeft. Vreemd genoeg hebben we dit later in Chobe nog een keer beleefd toen de gids over een krokodil heen voer en ook een klap veroorzaakte. Maar hierover later meer.

Veel gezien in Pom Pom. Naast Leeuwen, jackals, ook een luipaard die op jacht was gespot. En ja, dat is toch het dier dat we graag willen tegenkomen. Dus super dat dat al in het 2e park gebeurd is. Meest opvallende hier was mijn persoonlijke ontmoeting met een hippo 's avonds laat. Zoals je waarschijnlijk weet zit in Pom Pom het toilet net achter het hoofdgebouw, daar waar het pad naar de tenten begint. Stond te wachten totdat de wc vrij was en was rondjes aan het lopen voor de wc toen ik ineens oog in oog stond met een hyppo. Gelukkig bleef hij onverstoorbaar doorgrazen op minder dan 10 meter afstand en kon ik gemakkelijk teruglopen en iedereen waarschuwen. Uiteraard met z'n tienen daarna staan kijken, maar hebben maar geen risico's genomen. De hippo is met lichtsignalen weer het water in gestuurd. Helaas geen foto's kunnen maken, maar blijft een leuk verhaal.

Na Pom Pom zouden we naar Kwara gaan, maar tot onze grote verrassing weren we naar Little Kwara gebracht. Geen idee hoe dit tot stand is gekomen, maar hier waren we super blij mee. Met afstand het mooiste camp, fantastische tent met super uitzicht. Lekker klein kamp (zaten hier met z'n tienen, is het maximale), heel persoonlijk en enorm goede gids die heel veel verstand van zaken had en het ons echt naar de zin heeft gemaakt. We hadden al gehoord van 2 verschillende stellen dat er een reisorganisatie (gevestigd op Mauritius) net voor de kerst failliet was gegaan en dat heel veel boekingen in de delta via dit bureau waren gedaan. Al deze gasten hadden een behoorlijk bedrag betaalt en hiervan was niks aan de camps en vliegtuigmaatschappijen betaald. Sommige gasten waren daar pas achter gekomen toen ze aankwamen in Maun en daar te horen kregen dat ze alles opnieuw moesten betalen. Mogelijk dat daardoor ruimte was ontstaan in Little Kwara, lang niet alle gasten hebben daarna voor de 2e keer kunnen betalen. Ook hadden we bij Janet in Nxai Pan aangegeven dat we naar Kwara gingen omdat Little Kwara al vol zat. Mogelijk heeft zij hier ook iets mee gedaan. We weten het niet en dat is ook niet echt belangrijk, feit is dat we nu als extra bonus erbij kregen. 

Ook hier weer veel leeuwen, olifanten, hyena en weer een luipaard gezien. Helemaal top dus.

De delta vonden we echt geweldig en de service was ook helemaal prima. De hele dag door wordt je voorzien van je natje en je droogje, het eten was de ene keer beter dan de andere, maar altijd ruim voldoende. En we hebben het grote geluk gehad dat we de eerste 9 dagen geen drup regen hebben gehad. Geen onweersbuien tijdens het vliegen en ook geen onweersbuien tijdens de safari of de boottrip. En dat terwijl we middenin het regenseizoen zaten. Het was wel heet, maar niet heel erg vochtig dus prima uit te houden.

Na de delta doorgevlogen naar Kasane, Elefant valley lodge. Prachtige ligging, goed eten, prima service en fantastisch uitzicht op de drinkpool. Veel olifanten hier gezien en bij het vallen van de avond kwam er een groep van ca. 50 buffalo's even wat drinken. De tent was prima, wel een beetje weinig schaduw (hadden net een tent waar geen bomen omheen stonden dus een beetje warm) en net niet een optimaal uitzicht op de drinkpool. Maar ach, we waren natuurlijk zo verwend met Little Kwara dat we dit ook weer even in perspectief moeten zien.

Wat ons helaas hier wel erg tegenviel waren de safari's. Ondanks de prachtige ligging van het camp zit het wel 45 minuten rijden van het Chobepark en de weg er naar toe is niet echt interessant. Recht toe recht aan, zo nu en dan zie je even een olifant, maar verder valt er niet veel te zien. En dat totaal 1,5 uur heen en terug vonden we een beetje jammer. En zoals ik al schreef hadden we z' on perfecte tijd in Nxai Pan en de Delta gehad met super gidsen dat we hier echt even moesten slikken toen we een wel heel erg standaard safari voorgeschoteld kregen. Een gids die standaard verhaaltjes vertelde, niet goed verstaanbaar, niet uitging van wat wij graag wilden zien maar uitging van een standaard programma. De watersafari was vooral een teleurstelling met als dieptepunt langzaam varen langs alle lodges en te horen te krijgen hoe ze allemaal heten en hoe goed ze wel niet waren. Tja, daar komen we niet voor. De gids had geen enkel verstand van hoe je het beste het licht voor de foto's kunt vangen, zag niet waar de meest interessante zaken te zien waren en moesten steeds vragen of hij anders wilde gaan varen of anders wilde gaan liggen om de olifanten, krokodillen en hippo's zo goed mogelijk te kunnen fotograferen. Waarschijnlijk hebben we hem behoorlijk om zijn zenuwen gewerkt, want hij is op een gegeven plank gas gaan varen om ons naar een groep hippo's te brengen die alweer onderweg waren naar het water en heeft toen een krokodil overvaren. Beetje jammer. Ook bleek tijdens de safari dat de auto niet eens over een first aid kit beschikte. Een van de gasten is bij het uitstappen voor de sundowner uitgegleden en heeft haar arm helemaal opengehaald. Er was alleen wat ijs uit de koelbox aanwezig, terwijl de vellen erbij hingen en er niet eens ontsmettingsmiddel en verband aanwezig was.

De lodge is een heel prima keuze, maar door het commerciële van Kasane valt het toch een beetje in het niet bij de eerdere parken. We weten niet meer waarom wij de reis in omgekeerde volgorde hebben gedaan t.o.v. de dagboekreis, maar het is naar onze mening niet verstandig om Chobe als laatste te doen. Je bent dan teveel verwend met met name de delta en dan valt het snel tegen. Een tip voor jullie voor de andere reizigers die ook zo'n reis willen maken.

Ten slotte zijn we naar de Vic Falls gereden. Ilala lodge voldeed helemaal aan onze verwachtingen. Uiteraard wilden we wel even zien wat we hadden opgegeven, nl. het Vic Falls hotel. Hebben hier de 2e avond gegeten. Moet zeggen dat het eten wel beter was dan in Ilala, maar hebben verder geen spijt van de keuze die we hebben gemaakt. Vic Falls hotel is een begrip (en onze vrienden in Johannesburg hebben ons voor gek verklaard dat we hier niet hebben geboekt!), maar het is ook stijf, oubollig, zitten veel bejaarden en de standaard kamers zijn erg klein. Dus je betaalt veel voor met name de plek en de historie. En Ilala is wat knusser en afrikaanser, dus was helemaal prima.

Uiteraard een prachtige wandeling bij de falls gedaan en mooie foto's gemaakt. Erg getwijfeld of nu wel of niet een helikoptervlucht zouden doen. Veel geld voor 12 minuten hoog vliegen en achteraf blij dat we het niet gedaan hebben want de 2e dag 's middags enorm onweer en regen gehad. Onze eerste bui en gelijk eentje van formaat. Qua temperatuur was het minder warm hier dan in de delta, maar wel enorm vochtig waardoor we alleen maar aan het zweten waren. Hier werden we ons ook bewust van het feit dat we erg veel geluk hebben gehad op het grootste gedeelte van onze reis met het weer, want de drukkende warmte speelt je heel snel parten.

We hebben de vakantie afgesloten met nog een paar dagen bij onze vrienden in Johannesburg en hier lekker bijgekomen van de drukke dagen en nog even heerlijk gerelaxt. Heb er een heel verhaal van gemaakt, maar dan weten jullie in ieder geval wat we allemaal beleefd hebben. We hebben een prachtige reis gehad en willen jullie daarvoor hartelijk bedanken. We weten jullie zeker te vinden wanneer we weer een reis willen gaan maken die een goede organisatie vooraf behoeft.

Groet,

Aly & Jetze

Rondreis Botswana en Zuid-Afrika

Hallo Hans en Tonia, 

 

We hebben een hele fijne vakantie gehad!

De hele reis goed weer gehad behalve 2 dagen in Chobe alleen maar regen, maar toch nog op de laatste dag met de regenpak en poncho aan toch nog een leeuw gezien .

Kaapstad was erg leuk en alles ging prima met de auto. De route van Botswana waren we ook erg blij mee en de volgorde. Moremi Crossing was voor ons de eerste stop. door vele regenval afgelopen weken wat het gras er hoog in de delta. Hierdoor hebben we in deze dagen niet heel veel dieren gezien. Omdat het onze eerste stop was waren wij wel bij elke impala en hippo onder de indruk. De mensen die we tegenkwamen die Chobe eerst hadden gedaan en daarna naar de Delta waren minder enthousiast. Moremi Crossing was een prima lodge met erg lekker eten!

In Kwai zagen we meer dieren (eerste dag gelijk een leeuwin en een luipaard) en veel vogels en zebra's etc. Sango Safari Camp was echt super! Ze hadden blijkbaar net de accommodatie een opfrisbeurt gegeven en het zag er prima uit. Hier vonden we de gids en het personeel van de lodge ook het beste. Ook hier wel hoog gras en door regenval van de weken ervoor slechte wegen in de game reserve dus we zijn daar niet echt het moremi reserve in gegaan (daar zouden ook meer dieren te zien zijn volgens de gids). Laatste avond in Sango kregen we een verrassingsetentje opgezet buiten onze tent met champagne!

In Chobe de meeste olifanten giraffen, impala's (eigenlijk bijna alle dieren) gezien. Bakwena lodge was ook echt een goede lodge met hele fijne kamers en goede service.

De volgorde was dus goed- moremi crossing, een goede lodge en achteraf gezien minste dieren gezien, (soort intro safari, ook omdat we daar "pas" om 6u op moesten en dit werd daarna alleen maar vroeger), Sango in Kwai, een betere lodge en meer dieren gezien dan in moremi, Chobe- wat luxere kamers en meeste dieren gezien.

Naar Zimbabwe toe ging het prima, maar de transfer had niet doorgekregen dat we van lodge waren veranderd (ze hadden opdracht om ons naar Bayete te brengen), dus hebben we dat nog even afgestemd en ook dat ze ons van juiste lodge kwamen ophalen voor de vlucht naar Jo'burg.  Ilala lodge was ook precies wat we wilden en we hebben daar 1,5 dag lekker aan de pool gelegen en ff bijgekomen van de reis. (ook eindelijk uitgeslapen want in Chobe moesten we om 5u op elke ochtend!) Het restaurant bij Ilala was ook super. De Vic Falls waren ook zeer de moeite waard en even de brug over een een voetje op  Zambia grondgebied was ook erg leuk. 

Al met al een super vakantie gehad en alles was goed geregeld. We hebben tijdens de reis van andere reizigers ook veel goede verhalen over Namibië en Kalahari woestijn gehoord, dus die hebben we op ons lijstje gezet voor over een paar jaar . 

Groetjes en bedankt!

 

Dianne en Roeland

Rondreis Botswana

Hallo Hans,

Ja we zijn weer terug en hebben erg genoten. Gebrek aan WiFi in beide kampen was niet zozeer het probleem, maar we wisten niet dat het er niet was. Ook geen telefoonbereik en dat is jammer als je belooft wat van je te laten horen als je veilig bent aangekomen. Maar geen probleem, meer een tip om mensen daar op te wijzen (voorgaande kampen hadden allemaal wel WiFi dus gingen we er vanuit dat het hier ook zo zou zijn). 

Pop Pom was echt geweldig. In Sango had het flink geregend voor we kwamen waardoor veel wegen niet toegankelijk waren en we bijvoorbeeld Moremi niet in konden (we zaten na 50 meter al vast en moesten uit de blubber getrokken worden).

Nu weer wennen aan de regen hier en weer aan het werk, sparen voor de volgende vakantie!

Groet,

Robbert-Jan

Reis Botswana

Beste Tonia en Hans,

Alles is weer opperbest verlopen: op alle afspraken (en dat waren er nogal wat...) was iedereen perfect op tijd. De lodges en hotels waren iedere keer tiptop in orde en strategisch gelegen.

De beste gidsen vonden iedere keer de meeste dieren en bovenal verliep alles zoals wij dit wensten.

Ook de trip naar Maboneng was super. De taxichauffeur (gids) gaf ons bijna een complete sightseeing van Johannesburg en leidde ons naar een prima restaurant. De dode tijd op de luchthaven werd zo springlevend.

Bedankt voor uw schitterende diensten en we kijken al weer uit naar de novemberreis in Colombia.

Groeten

Sabine en Jan

 

 

Reis Botswana

Hoi Hans en Tonia,

Bij gebrek aan Facebook even langs deze weg een review.

Voor de pandemie stond er een rondreis door Brazilië gepland. Dit werd een voucher, toen een rondreis door Namibië, Botswana, Zimbabwe en Mozambique, vervolgens weer een voucher en uiteindelijk een refund.
Alleen al om de wijze waarop dit hele proces werd aangepakt zou ik DagboekReizen meer dan aanbevelen.
Het is een organisatie gerund door integere oprechte en positieve mensen voor wie hun werk hun passie is en het kan niet anders dan dat dit doorsijpelt in de wijze waarop ze hun reizen organiseren en in hun keuze voor de lokale organisaties met wie zij werken.
Wij hebben als gezin het geluk gehad in ons jaar reizen, tweemaal een deel met DagboekReizen te kunnen doen.
Een maand Colombia en een week in een relatief onbekend maar adembenemend mooi gebied in Brazilië, de Jalapao.
Beide reizen waren afwisselend, uitstekend georganiseerd en met veel oog voor onze behoeften als gezin samengesteld.
Hans en Tonia hebben het talent accomodaties te vinden met een charme die wij erg waarderen en waar we ons direct thuis voelden.
De maand Colombia heeft ons een fantastisch inkijkje gegeven in dit prachtige land met eindeloos veel natuur waar we ons zoveel in hebben mogen vermaken. De plaatsen en steden die we bezochten waren met alle muurschilderingen een lust voor het oog en door de gidsen die we troffen en tours die we kregen altijd informatief en boeiend.
Het fijne aan onze reis door Colombia was ook de ruimte die er was gelaten om zelf een invulling te kiezen en te organiseren ter plaatse, wat ons een prettig gevoel van autonoom zijn gaf, iets wat soms onder gesneeuwd kan raken tijdens overvolle georganiseerde trips.
In de Jalapao in Brazilië waren we enkel met lokale toeristen en een fantastische gids in een bijzonder gebied met de fervedouros als absoluut hoogtepunt.
Wij zijn ervan overtuigd dat je met DagboekReizen kiest voor een organisatie die ook de minder bekende juweeltjes van een land aandoet en je een complete ervaring biedt die veel verder gaat dan de foto’s van een gemiddelde reisbrochure.
Dank Hans en Tonia voor 5 geweldige weken en het daarnaast ook volkomen belangeloos geven van tips en aanbevelingen gedurende onze reis van afgelopen jaar. We hebben er talloze opgevolgd en het heeft ons op schitterende plekken gebracht.
Mede dankzij jullie is ons jaar de wereld over een onvergetelijke ervaring geworden.

Nou dit is hem dan.
Ik word er bijna emotioneel van.
Maar dat ben ik snel:-) en over tweeenhalve week gaan we weer naar huis dus ik moet sowieso afscheid nemen van ons jaar en dat valt niet mee.
En vooral;
We zijn jullie gewoon enorm dankbaar.

Martijn en Didi en Tijmen en Imme

brazilie en colombia 2022

Goedemorgen,

De reis was geweldig! We hebben een hoop mooie landschappen en heel veel dieren gezien. We waren ook erg onder de indruk van de Victoria Falls. Met de vluchten is ook alles goed gegaan. Eigenlijk was alles ook uitstekend geregeld en zijn de accommodaties ons heel goed bevallen. Ook bij de autoverhuur (Namibia2Go) was alles prima geregeld. Paar dingetjes:
- in de informatie die we van jullie kregen stond dat we door de lokale agent van het vliegveld zouden worden gehaald, alle info zouden krijgen en daarna naar de autoverhuur zouden gaan. Dit bleek anders te gaan: we werden door iemand van de autoverhuur opgehaald, die bracht ons naar de verhuurlocatie, waar we de uitleg kregen over de auto. Toen we daar bijna mee klaar waren, kwam er iemand van de lokale agent om ons alle info te verschaffen. Misschien handig om dit in jullie informatie aan te passen, het was wat verwarrend nu. Iets anders is dat het fijn was geweest om het infoboek dat we van Namibia Travel Connection kregen, op voorhand te ontvangen. We hadden nu best het een en ander vooraf uitgezocht, wat ook gewoon in het infoboek stond. Ook als het gaat om algemene informatie over Namibië, het rijden, de veiligheid etc had het fijn geweest als we dit van te voren hadden gekregen en door hadden kunnen lezen.
- de lodge in Rundu (Kavango River Lodge) was echt wel de minste. Die zouden we niet aanraden om te boeken voor andere gasten. Het zicht op de rivier is mooi, maar de accommodatie is erg gedateerd, niet overal goed onderhouden en in het restaurant moesten we anderhalf op ons eten wachten. De boottocht die ze voor ons hadden geregeld bij de Kaisosi River Lodge was niet echt de moeite waard. We voeren een stukje over een weinig interessant stuk van de rivier, de schipper gaf geen uitleg, er zaten geen dieren. Achteraf hadden we die dag liever gelijk doorgereden naar de Nunda River Lodge en Rundu overgeslagen. Maar dan wordt het wel een lange reisdag.
- toen we in Katima Mulilo bleek dat de lokale agent onze transfer naar Botswana niet voor die dag had geregeld, maar per ongeluk voor 2 dagen erna. Het bedrijf dat de transfer zou verzorgen (Caprivi Adventures), pakte dit goed op en heeft zo snel mogelijk alsnog een transfer naar de Bakwena Lodge geregeld.
- Shearwater Adventure Camp (Vic Falls) is erg massaal als je net van de Bakwena Lodge komt. Maar ik kan me voorstellen dat veel verblijven in Vic Falls grootschalig zijn (en dat de kleinschaligere plekken erg kostbaar zijn).

Veel dank voor het organiseren van de reis, we hebben er erg van genoten! We komen zeker bij jullie terug.

Groet,
Annemarie en Niels

Namibië, Botswana en Zimbabwe september 2023

He Hans,

Sorry voor mijn heeeeeele late reactie, maar wij hebben een geweldige reis gemaakt, wat een bijzonder prachtig land is Namibië!!!!
Zoals al eerder gemaild, maar dank voor jullie last minute regelwerk van deze trip!
We hebben genoten!

* De opbouw van de dieren was prima, van de verschillende antilopen / zebra's / struisvogels / giraffen, naar de olifanten, katachtigen en neushoorns etc. Wow allemaal!!!!
* Ook de accomodaties waren heerlijk, van mooi naar geweldig naar perfekt!
Enige die eigenlijk erg buiten de boot viel was Halali Resort in Etosha park. Was zijn glorie voorbij, slecht onderhouden huisje, het verschil met de andere lokaties was echt groot. Ook het eten daar, echt slecht. Geheel was ook masaal/druk. Vergeleken met andere lokaties, waar het heerlijk rustig en relaxed was.
Maar goed, geen probleem, maar wilde het toch melden.

Groetjes en graag tot de volgende keer,

Saskia

Namibie zomer 2022

Beste Neelke, Tonia, Hans en Mark,

Inderdaad, wij zijn weer thuis maar na een heerlijke ontspannen, mooie en indrukkwekkende reis.
Dit is nu de 5x dat wij dit mooie land bezoeken en de keus om het wat "kleiner/compacter en rustiger" te doen is ons heel goed bevallen.
De accommodaties waren stuk voor stuk prachtig/mooi met (voor ons) 1 uitzondering en die noemden jullie al, Fairview Spa en Golfresort.
Wij hadden hier al eerder een x "nee" tegen gezegd omdat wij dit te massaal vonden. Het eten in het restaurant (en de fles wijn die wij van AAA Travel kregen aangeboden) maakte veel goed -).
De pareltjes waren Nedile en Leshiba Wilderness logde. Bij Leshiba kregen wij zelfs een upgrade naar een mooie en zeer ruime logde rechts naast het hoofdgebouw met een prachtig uitzicht over de vallei.
In Mantobeni kregen wij een familietent met 2 extra bedden. Hierdoor was er weinig bewegings- en opbergruimte en daarover hebben wij wel iets gezegd. Na overleg met de dienstdoende manager kregen wij (door een annulering) een andere tent-logde aangeboden en daar waren wij erg blij mee.

Wij hebben erg genoten. Van mooie uitzichten .....de vele dieren (met zelfs een kill van aan antilope door een Cheetah voor onze ogen)
het vriendelijke personeel...de gidsen in Magoebaskloof en Phalaborwa.

Het was fantastisch!
Bedankt!

Hartelijke groet,
Sylvia en Geertjan.

Zuid Afrika oktober 2023
Kunnen wij je helpen?

Reizen,

        Mensen ontmoeten,

                                      Ontdekken

Op de thee bij Dagboek Reizen? >>
SGR
ANVR
Calamiteitenfonds
KLM
Tripadvisor
© Dagboekreizen Reis- en Boekingsvoorwaarden - Disclaimer - Copyright - Privacy - Cookies - Sitemap