vergezichten in colombia

Ons reisverhaal rondreis Colombia

Colombia, of is het Locombia...

Stel je eigen rondreis samen

Colombia, of is het Locombia

Colombia, of is het Locombia

Nadat we onze oorspronkelijke plannen om hebben moeten gooien vanwege de onrust in Ecuador die natuurlijk alweer voorbij is als we vertrekken mogen we in plaats van een combinatie van beide landen weer terug naar ons geliefde Colombia. Als een haas passen we onze oorspronkelijke plannen aan en away we go!

Dag 1 aankomst Bogota

Terug naar Bogota. Een hoop mensen denken dat het gewoon maar een grote stad is, maar niets is minder waar! Bogota is een prachtige metropool die vooral dankzij de FARC een gekke stad is geworden. Mensen konden Bogota haast niet uit in de jaren tachtig en negentig en dat heeft de hele vallei een enorm netwerk aan fietspaden en wandelpaden gebracht en ook nog eens een enorm groene stad. Wij hebben een mooi hotel in het hippe centrum maar er zijn zeker 4 wijken die een bezoek waard zijn. Vooral de fruitmarkt is een enorme aanrader!

Dag 2 van Bogota naar Barichara en weer terug

Een goede vriend van ons woont in Bogota en altijd als we hier zijn spreken we af. Het toeval wil dat hij piloot is. En dus staan we na een vroege Uberrit (ja, ook in Bogota en spotgoedkoop) op een kleine lokale luchthaven en gaan we vandaag hele leuke dingen doen. Hernan, onze vriend, heeft een vliegtuig gehuurd en we stijgen op. We vliegen over Zapaquira, met zijn bijzondere zoutkathedraal, en het wonderschone witte Villa de Lleyva naar Barichara. Voordat we daar landen vliegen we eerst over de bizar mooie Chicamocha Canyon en bekijken we die van alle kanten. Ook per auto is dit een wonderschoon gebied en vooral mensen die van rust en wandelen houden komen hier aan hun trekken. Barichara vind ik zelf nog mooier dan Villa de Lleyva en we vinden er ook een heel mooi hotel dat CO2 negatief gerund wordt, heel bijzonder! Wij denken dat wij vooral bezig zijn met het klimaat maar in Colombia zijn plastic rietjes echt zo goed als uitgestorven. Nadat we lekker hebben geluncht in Barichara wandelen we nog even lekker rond. Er is een mooie tocht van een uur of 4 naar Guane maar daar hebben we vandaag geen tijd voor. Wij vliegen terug naar Bogota…ik mag zelf een dikke 3 kwartier achter de stuurknuppel zitten en dat vind ik toch een feestje. Tonia mocht op de heenweg dus die heeft niet te klagen. Dat maakt vandaag extra bijzonder. Terug in Bogota nemen we zeer hartelijk afscheid en gaan we in de avond in één van de vele goede restaurants in de stad lekker eten…heerlijk om weer terug in Colombia te zijn!

Dag 3 Naar Bahia  Solano

De pacifische kust van Colombia is een nog redelijk onbeschreven bladzijde. Ook voor ons en dus hoog tijd om eens te gaan kijken wat het is. Er is maar 1 vluchtoptie en dat is van Medellin naar Bahia Solano. Wij beginnen dus de dag met een vlucht naar Medellin. Dan stappen we over in een kleine pijpela van een vliegtuigje en achterin zit deze vol met kuikens. Een kabaal van jewelste! Zodra de motoren starten horen we ze niet meer maar dat dit totale couleur locale is, is wel duidelijk. Bij aankomst lijkt het net een hangar en onze taxi is zo kreupel dat de deur niet meer dicht gaat en de assen zo krom en versleten zijn dat wij ons afvragen of we er gaan komen. De komende 3 nachten zitten we in El Almejal, een geweldige eco lodge en de enige in zijn soort in de verre omtrek. Van juni tot november kun je hier per boot de zee op om walvissen te zien. Bij aankomst staan we wat onwennig op heel zwart zand en kijken we uit over een onstuimige zee. In onze rug is er regenwoud en we zijn zeer benieuwd wat het hier gaat worden. Het regent hier veel en vaak dus daar moet je je op instellen. Nooit de hele dag, meestal in de nachten en overdag dan vaak een uurtje. Het regent dan ook wel fors! In de middag vallen we meteen met de bips in de boter en mogen we een nest kleine schildpadjes loslaten. Dit project wordt door de lodge gerund. Van augustus tot oktober komen de moeder schildpadden aan land om eieren te leggen en van oktober tot december kun je dan geregeld meemaken dat je ze vrij mag laten….HEEL bijzonder om mee te maken! Nou, dat beloofd wat voor de komende dagen.

Dag 4 walvissen en kikkers

Vanmorgen stappen we in de boot om walvissen te gaan kijken. Geen idee wat we moeten verwachten en we worden ook bijna gelijk overvallen door een enorme bui…niet mopperen, doorzetten! En we worden beloond. 6 walvissen later varen we terug naar onze lodge. Ja, ook hier kun je ze prachtig uit het water zien springen. We hebben het weer live mee mogen maken. Dit gaat nooit vervelen! In de namiddag, na een heerlijke lunch, gaan we met een lokale bioloog op pad op zoek naar kikkers. Een andere bezienswaardigheden van deze plek. Er zijn pijlgifkikkers te vinden als ook de “rana de cristal”, een waanzinnig mooie kikker met een doorzichtig lijf. Heel bijzonder en de plek is fantastisch. In de avond mogen we nog een keer op pad en vinden we een familie boommarters, nu zijn we helemaal door het dolle heen en de hele avond blijven we maar gaan. We vinden de harlekijn kikker, ook een wonderschoon beestje…benieuwd wat morgen weer gaat brengen.

Dag 5 nattigheid

Nou, die morgen brengt regen, heel heel veel regen en donder en bliksem. Wij zouden naar een nabijgelegen nationaal park gaan maar dat heeft geen zin. Jammer maar kunnen we mooi even al onze mail bijwerken. In de middag begint de zon te schijnen en gaan we sportief aan de slag. Je kunt hier ontzettend goed surfen op de lang rollende golven en dus vermaken we ons tot we geen pap meer kunnen zeggen en ons met een drankje in een hangmat installeren. De lodge is heel knus maar AC is niet voorhanden. De kamers zijn ruim maar simpel. Het eten is prima en bij de receptie is er tegenwoordig ook wifi. Mocht je een avontuurlijk familie zijn dan is dat top want de huisjes zijn voor 4 personen. Wij vinden het een voorrecht om in deze uithoek van het land te zijn geweest.

Dag 6 terug naar Medellin; over rap en graffiti

Zeven jaar geleden waren wij voor het laatst in Medellin. Op het oog is er in die tijd niet veel veranderd maar schijn bedriegt. Medellin heeft een geweldig klimaat en de stad groeit mede daardoor als kool. Nadat we terug zijn uit Bahia Solano staat een lokale gids ons op te wachten. We gaan vanmiddag een city tour maken en we beginnen daar mee in één van wat vroeger een zeer gevaarlijke wijk was. Wijk nummer 13, berucht om van alles en nog wat. Tegenwoordig is het echter andere koek. Rap en grafitti hebben dit deel van Medellin welvaart gebracht en tegenwoordig is het cool om hier gezien te worden. Wij ontmoeten één van de beroemdste artiesten van het moment en het is leuk om te zien hoe eenvoudig hij is gebleven terwijl hij gevraagd wordt als grafitti artiest van Zurich tot Rio. Na dit onverwachte en superleuke moment in onze reis gaat het verder per kabelbaan. Er zijn een keur aan kabelbanen in Medellin omdat de stad over verschillende heuvels is gebouwd. Echt heel leuk en bijzonder omdat de kabelbanen gewoon onderdeel zijn van het openbaar vervoer en hele wijken verbinden met het centrum. Dan zit de koek er voor vandaag op. Nou, bijna…..ik heb vooral een reservering gemaakt in El Cielo, een fantastische restaurant. Ik zal niet te veel verklappen maar mocht je in Medellin komen dan moet je hier echt gaan genieten. Een belevenis voor alle zintuigen en zeer betaalbaar. Reserveren kan alleen telefonisch maar onze agent ter plaatse zal je zeker graag van dienst zijn.

Dag 7 Guatapé en omgeving

Vanmorgen vroeg worden we opgehaald door onze gids en gaan we op pad. Op een kleine 2 uur rijden van Medellin vind je Guatapé, een prachtig dorp dat vooral beroemd is geworden dankzij een voorzienige burgemeester die het een goed idee vond om in de jaren 90 er voor te zorgen dat het een kleurrijk dorp werd. Nou, dat is gelukt en de sfeer is er fantastisch. Tijdens lokale vakanties kan het er echter wel druk worden, hou daar rekening mee. Maar ik loop op de zaken vooruit want we beginnen de dag met een boottocht over het stuwmeer dat is ontstaan na de aanleg van een waterkrachtcentrale. Het is dus niet van nature zo geweest maar het stuwmeer is enorm en erg mooi. Je vaart langs een verlaten villa van Pablo Escobar en het is niet moeilijk om een Mimai Vice achtig gevoel te krijgen. Daarna rijd je door naar de Penol, een grote monoliet die je in iets meer dan 700 treden kunt beklimmen. Koud is het er niet dus zweten is gegarandeerd maar je wordt beloond met een geweldig uitzicht. Nadat je dan Guatapé hebt bezocht rijd je weer terug naar Medellin en heb je een wonderlijk mooie dag gehad en een zalige lokale lunch.

Dag 8 naar Salento

Voor onze klanten doen we het in omgekeerde richting maar wij doen Salento na Medellin. We hebben gehoord over een mooie ecolodge en gaan hier eens even kijken. We vliegen naar Armenia. Veel mensen geloven Google heilig en dat mag maar in Colombia zijn de reistijden echt anders dan Google zegt. Er wordt veel aan wegen gewerkt, of de wegen zijn gewoon slecht. In dit geval zouden we er tussen de 8 en 10 uur over doen, terwijl Google het in 5 denkt te klaren….nou, nee dus! Afijn, bij aankomst staan onze gids te wachten en bezoeken we eerst Filandia. We hebben gehoord dat dit authentieker is dan Salento en dat klopt op zich ook. Salento ligt alleen gunstiger voor een bezoek aan de Cocora vallei en heeft ook wel iets meer sfeer. Filandia is weer minder druk. Na Filandia gaan we naar de ecolodge. Het zijn 5 kamers in een prachtige vallei. Als je van kolibire’s en dieren houdt ben je hier aan het juiste adres. De lodge ligt op de rand van het Barabas Bremen National Reserve en niets is leuker om met een gids hier op pad te gaan. Een mooie wandeling brengt je naar het regenwoud met brulapen maar het is ook mogelijk om naar de rivier te lopen en daar kun je de rotshaan zien!!! Wij hebben pech want tijdens onze wandeling gaat het hard regenen en we kunnen niet anders dan omkeren omdat we anders nooit meer omhoog kunnen klimmen. Jammer maar die rotshaan komt nog wel. Ik slaap 11 uur want de natuur, de rust en de heerlijke temperatuur zorgen voor een zeer gezonde nachtrust. Eerst eten we nog samen met de familie want de ecolodge is echt nog heel erg intiem en knus.

Dag 9 Salento en Carbonera

Na een heel vroeg ontbijt rijden we naar Salento en droppen we onze bagage bij ons hotel. We gaan op pad met een gids. Niet naar de Cocora vallei maar naar Carbonera. Een boerderij in een andere vallei waar nog veel waspalmen staan. Die waspalmen is waarom Cocora zo beroemd is maar ik vind het vooral een prima plek om heerlijk te wandelen. Carbonera is ongeveer 2 uur rijden langs diepe ravijnen en prachtige landschappen. Je rijdt hier naar toe in ontzettend oude jeeps (ze heten Willy’s) die hier na de Tweede Wereldoorlog terecht zijn gekomen. Carbonera is een boerderij waar je het lokale leven kunt proeven en meemaken. Wij drinken een panella, een lokale drink waar zij kaas in gooien. Ik vind dat persoonlijk niet nodig. Panella is gemaakt van rietsuiker en mierzoet maar met wat citroen is het goed te doen. We maken een wandeling van anderhalf uur en genieten. Je maakt kans op toekans maar wij zien vandaag allerlei prachtige gekleurde vogels. Op de weg terug genieten we de lunch op een weide en het leven is goed. Dit prachtige gebied, of je nu voor Cocora of Carbonera kiest, nodigt uit tot een heerlijke wandeling in een bijzonder gebied!

Dag 10 naar Cartagena

Zeven jaar geleden werd ik verliefd op Cartagena en ik ben benieuwd hoe het er nu zal zijn. Het Colombia van toen was vooral met lokale mensen die het geweldig  vonden dat je kwam. Dat is nu nog steeds zo maar ze zijn wel een stuk wereldwijzer. Daar staat tegenover dat het land volop in ontwikkeling is en ook op het gebied van kunst en dergelijk enorm voorop loopt in Zuid-Amerika. Er gebeurd zoveel… Bij aankomst in Cartagena doen we het rustig aan en genieten we weer een middag van het oude centrum. Voelt nog steeds geweldig en vanavond eten we heerlijk bij Inkaterra. Wel een aanrader maar geen must zoals  El Cielo. Ook Cartagena loopt over van de heerlijke restaurants en ook hier kun je tegenwoordig briljant sushi eten. Na een avond cocktails drinken bij Café del Mar op de stadsmuren is het hoog tijd om in het mandje te kruipen.

Dag 11-13 Punta Faro

We hebben onszelf een mini vakantie cadeau gedaan. We gaan een paar dagen ontspannen in een lekker hotel op een klein eiland op 2 uur varen van Cartagena. Na een lui ontbijt staat de taxi klaar en rijden we naar de bootterminal waar je ook met de boot naar de Rosario eilanden kunt. Die eilanden zijn prachtig maar het aantal accommodatie’s is beperkt en het aantal accommodatie’s waar je als toerist blij van wordt zijn er nog minder. Daarom nu dus Punta Faro, zo heet ons stekkie. Na 2 uur heerlijk zoeven over zee voel je het meteen als je aankomt, dit zit wel snor. Wij beginnen gelijk met de lunch en ook al zijn alle maaltijden in buffetvorm, je zult hier niets te kort komen. Wij hebben een junior suite aan het water geboekt. Dit hotel is niet goedkoop, dat wil ik er wel gelijk bij vermelden, maar het is zeker zijn geld waard. Drie dagen lang genieten we van zon, zee en strand maar hebben we ook alle tijd om te werken. Een ochtend gaan we snorkelen, een excursie waar je ter plaatse wel iets voor bij moet betalen maar die bedragen zijn gering. Rond de 7 euro per persoon. De volgende dag gaan we in de avond kijken naar plankton dat in de maanden  september, oktober en november en dan alleen bij nieuwe maan een heel bijzondere eigenschap heeft. Het licht op als je het aanraakt. Het is net een sprookje en is zeker een avond die ons nog heel lang bij zal blijven! In onze ogen is dit het perfecte einde aan een Colombia rondreis al snappen we dat het niet voor iedereen zal zijn.

Dag 14 terug naar Cartagena

We varen 2 uur terug en gaan er vanmiddag  nog eens even lekker tegenaan. Onze gids Robert, een ontzettend leuke man staat ons op te wachten voor onze street food tour en we beginnen met een wandeling door de oude stad. Vroeger was alleen Santo Domingo leuk maar tegenwoordig is ook Getsemani (vroeger echt een arbeidersbuurt en niet super veilig) ontzettend leuk om doorheen te wandelen. Erg happening en cool met ook hier veel kleine nijverheid en prachtige graffiti. Tijdens de wandeling laat Robert ons de leukste plekjes zien om lokaal wat op straat te eten en we genieten met volle teugen. Een gevulde pastei hier en dan weer een garnalen ceviche daar. Allemaal even lekker en je staat midden in het leven. Het is maar goed dat we een stevige bodem leggen want als sluitstuk van deze geweldige dag gaan we een rum tasting doen. Buitengewoon leerzaam en interessant maar ook gewoon even 5 kleine glazen rum naar binnen werken. We eindigen nog een avond bij Café del Mar want die wind door je haar is zalig. Morgen weer naar huis. Jammer, we hebben weer enorm genoten!

kaart colombia

Dagboek flow

Onze onderzoeksreizen doen wij eigenlijk altijd in een versneld programma. Voor het beste resultaat en om echt van de reis te kunnen genieten adviseren wij je om meer tijd te nemen. Ben je geïnspireerd geraakt door het lezen van ons dagboek en wil je ook zo'n reis maken? Voor deze reis adviseren wij je op de volgende punten te letten;

 • Een ecolodge in de koffieregio bezoeken is erg de moeite waard. Erg rijk gebied qua flora en fauna
 • Eenzelfde geldt ook voor Bahia Solano. Verwacht in dit gebied geen luxe maar wel nog het ouderwetse off the beaten track gevoel!
 • Stranden zijn best schaars in Colombia en dus is Punta Faro een warme aanrader. Niet goedkoop maar wel een uitstekende tropische vibe!
 • Een streetfood tour in Cartagena of een city tour in Medellin vergeet je je leven lang niet meer. Of wat dacht je van de fruitmarkt in Cartagena.

Wij schrijven graag een gepersonaliseerde offerte die bij jouw wensen past. Denk er aan dat je je nooit over de kop reist, dat is zonde en kun je niet optimaal genieten. Voor iedereen is het tempo anders net zoals de reishoogtepunten voor iedereen anders zullen zijn. We gaan altijd uit van 2 tot 3 weken maar met meer of minder is er natuurlijk ook van alles mogelijk.

Bekijk ook onze voorbeeldreis.

Ervaringen van anderen

Hoi Hans,

Inderdaad zijn we helaas weer thuis na een mooie reis door Colombia.

Een land met een hele vriendelijke bevolking die alles doet om je een heerlijke vakantie te bezorgen en waar we ons nooit onveilig gevoeld hebben, ook een land met een enorme verscheidenheid die we in deze reis volop hebben kunnen ervaren. Een hoogtepunt in deze reis was voor ons duidelijk het verblijf in Hato de Aurora; een hele ervaring om er te komen met een weg die op een gegeven moment eigenlijk geen weg meer is maar gewoon weiland, een heerlijk verblijf in de finca, eenvoudige maar prima kamer met een mooie veranda, een heel relaxte sfeer en een geweldige staf. We hebben daar fantastische excursies gedaan door de wetlands, over de rivier en door de bossen. 

Verdere hoogtepunten de fiets tocht in Bogota, de Tatacoa woestijn, St Augustin was erg ontspannen met een verrassend historisch park en een geweldige paardrijd rit door de bergen en ook Salento vonden wij heel gezellig. In Tayrona waren we erg blij met de Yorara Finca; geweldig gastvrije ontvangst, mooie finca waar je je meteen thuis voelde , mooi strand en zowel Tayrona als flamingo park bereikbaar met de bus. Een heerlijk verblijf. En natuurlijk hebben we Majagua nog vers in het geheugen waar we een aantal mooie duiken gemaakt hebben. Duikschool was prima met goede begeleiding afgestemd op de wensen van ons en met een mooi onderwater landschap met mooie koraal formaties en geweldige sponsen.

Nog enkele opmerkingen die we ook telefonisch met Pure hebben gedeeld:

 • vlieg ticket van Bogota naar Yopal was verkeerd geboekt voor een vlucht die niet in het schema stond waardoor we geen ticket hadden voor de vlucht die gepland stond. Wij kwamen daar op het vliegveld achter en moesten met hoge tijdsdruk met Pure andere tickets regelen. Dat leverde behoorlijk wat stres op en is op het nippertje gelukt maar daardoor misten we wel bijna een hoogtepunt van deze reis; de trip naar Hato.
 • vertrek uit St Augustin werd onduidelijk; we wisten niet wie welke transfer zou regelen en het hotel kwam met andere info dan in het reisschema stond…de vertrektijd klopte ook niet
 • we zaten met nog een ander stel in de Tatacoa woestijn en toen was er veel onduidelijkheid tav hun en ons programma en welke gids waarvoor beschikbaar was. Dat leverde s avonds al een urenlange discussie op en overdag veel telefonisch gebel met Pure tijdens deze excursie. In ons schema stond dat we om 9 uur ‘ s ochtends naar de woestijn zouden gaan (volgens de gids niet  was het 6 uur) maar dat is veel te laat voor die trip want dan is het veel te heet in de woestijn. om 6 uur vertrekken en de zonsopgang zien is veel beter.

Andere transfers gingen prima en stonden keurig op tijd klaar met een goede service en chauffeurs die ons spaans konden ontcijferen. Ook de hotels waren erg leuk met een goede service, een lekker ontbijt en goede bedden. Hierdoor en door de grote verscheidenheid en mooie wandelingen, boottochten, duiken en reizen hebben we een heel goede vakantie gehad.

Al met al hebben we heerlijk verblijf gehad in Colombia waar we met veel plezier nog van nagenieten. We zullen ook zeker Colombia aanbevelen als vakantiebestemming.

Reis Colombia

Hallo Hans en Tonia,

 

We hebben inderdaad erg genoten! Wat een fantastische reis hebben jullie voor ons samengesteld!! Heel afwisselend en prima geregeld. 

Wellicht vinden jullie het leuk/zinvol om nog dingen te horen die we echt top vonden en waar we mogelijk nog een tip hebben?

 

Heel goed:

 

* hartelijk welkom in Colombia (met cadeautjes :-));

* het afwisselende programma;

* hele leuke hotels op goede locaties;

* goede gidsen die de tijd namen en goed Engels spraken, met name compliment voor Armando die we op de trip naar Villa de Leyva hadden;

* snelle reactie van Pure Colombia als iets niet goed dreigde te gaan;

* goed vervoer, mooie routes, aardige chauffeurs.

 

Tips:

 

* bij de binnenlandse vluchten bleek dat we maar 15 kg. bagage mee mochten nemen. We hadden elk ongeveer 18 kg bij ons (KLM = 23 kg) en hadden geen rekening gehouden met bagage-opslag en kleinere rugzakjes meenemen. Wellicht goed om dat bij de reisinformatie te vermelden? (Het is in dat kader echt handig om dan in Cartagena 1 hotel te hebben, zodat je bagage kunt opslaan als je naar Isla Grande gaat).

* Isla Grande was prachtig, maar in de maanden jan.-maart (zo vernamen wij) komt er rond 12.30 uur een enorme wind opzetten, waardoor je eigenlijk niet meer buiten kunt blijven zitten. daar hadden wij dus ook "last' van. Ook de boottocht terug moest eerder en met een omweg omdat de zee te ruw was. Goed om te weten? Het is toch jammer als je niet de hele dag van dat paradijsje kunt genieten.

* en tenslotte: het telefoonkaartje werkte bij ons niet. Handiger is wellicht dat Pure Colombia een whatsapp account heeft dat je kunt bereiken? Dan hoef je geen kosten te maken. Bij gids Armando werkte dat perfect. (Het hotel in Bogota had onze reservering na de excursie naar Villa de Leyva niet en een appje naar Armando loste het op: hij belde het hotel meteen. We hebben verder 1x, bij terugkomst uit Hato la Aurora, bijna een uur op het vliegveld gewacht op de taxi en toen maar een sms gestuurd naar Pure Colombia. Daar reageerden ze overigens meteen op. De chauffeur had vastgezeten in het verkeer. Maar whatsapp was gratis/handiger geweest :-). Verder ging alles heel goed op tijd).

 

Maar deze "tips" dus echt ter info voor jullie. Voor ons geen belangrijke punten en nogmaals heel veel dank voor deze fantastische reis!!

Groetjes,

Menno en Roely

Reis Colombia

Goedemorgen,

Wij hebben echt een geweldige reis gehad! Wat heeft Colombia een prachtige natuur en super vriendelijke mensen.

Alles was perfect geregeld! Overal stonden ze ons keurig op te wachten.

Bogota was voor ons het minste van de hele reis.

Het hotel was prima, maar wij hadden totaal niet de behoefte om de stad te verkennen. Vanwege alle vluchten moesten we daar zijn, maar anders hadden we het liefst Bogota overgeslagen. 

Cano Cristalles was adembenemend en Cartagena is het mooiste stadje die we ooit gezien hebben!

Met vriendelijke groet,

Rowan en Janna 

Reis Colombia

Hoi Hans en Tonia, we zijn gisteren thuis gekomen en nu net wakker ????. We hebben een geweldige reis gehad. Zoveel verschillende delen van het land gezien . We hebben een goede indruk gekregen van de diversiteit van Colombia en vonden het een land om naar terug te keren. Zeer aardige mensen met humor en hulpvaardig . Mooie natuur, afwisselend , cultuur, lekker eten. Prachtige stranden , gesnorkeld . Die week aan de kust aan het einde was een goede afsluiting. De reis liep op rolletjes . We hebben ons erover verbaasd dat de taxi’s altijd op tijd klaar stonden en dat alles zo soepel liep. Lammert spreekt een beetje Spaans, dat was wel zo handig om contact te maken.

De kinderen (12,15, 16) hebben ook genoten. Die voelden zich thuis in de hotels en veilig op straat. 

Sowieso is ons dat reuze meegevallen . Van verhalen en waarschuwingen krijg je het idee dat je op elke hoek van de straat in de steden beroofd kunt worden. Wij zijn wel alert geweest maar hebben ons niet onveilig gevoeld en we waren meestal rond 21 uur terug in het hotel. 

De tours en de gidsen waren ook stuk voor stuk voor stuk een succes . De gidsen spraken goed Engels en konden en wilden veel vertellen over hun land.

In Bogota hebben wij zelf nog een fietstour gedaan (aanrader!!) en in San Agustin een gids genomen in het archeologisch park. Dan zie je net wat meer. In Popoyan heb je een hele leuke gratis stadstour (zelf bedrag geven) door studenten. Ook een aanrader . 

De hotels waren een prima keuze. Alleen in Medellin zouden we nog eens kijken naar een ander hotel. Schoon hoor, maar onpersoonlijk en groot en ongezellig . Een zwembad was daar wel lekker geweest, beetje afkoelen.

Cano Cristales was een hele bijzondere ervaring . We hadden een hele jonge gids, die ontzettend zijn best deed. We hadden gelukkig bij aankomst al een tripje naar een kleiner stuk van de rivier waar we de kleuren zagen en konden zwemmen. De dag daarop gingen we naar de grote rivier , maar toen heeft het de hele dag gehoost... niets te zien, een grote modderrivier... de dag erop nog een leuke ontbijttrip gedaan en ontbeten bij een familie middenin de Llano’s en weer even een stukje rivier gezien.

Alles was trouwens toch included in deze trip. Toegang park, luchthavenbelasting , eten en drinken . En een feestavond met dans. Erg leuk!!!

Nog een tip voor toekomstige klanten :in het het begin appcontact maken met Pure Colombia . Overal is WiFi en het is handig om ophaaltijden even te checken en geeft pure Colombia de mogelijkheid om wijzigingen aan de klant zelf door te geven . Deden ze nu naar de hotels maar die gaven het niet altijd door. Die waren 2 keer anders dan afgesproken , en pure Colombia reageert heel snel op de app (kwamen we aan het eind pas achter). 

Dank voor de organisatie van onze reis. Fijn dat het contact zo soepel verliep. Jullie reageerden heel snel op mailtjes en vragen  en dat we een keertje ook telefonisch  konden overleggen  over de reis vonden we prettig .

We zijn erg tevreden , gaan jullie zeker aanbevelen aan vrienden . 

 

Groeten van Lammert en Maartje 

Reis Colombia

Hoi Hans en Tonia,

Bij gebrek aan Facebook even langs deze weg een review.

Voor de pandemie stond er een rondreis door Brazilië gepland. Dit werd een voucher, toen een rondreis door Namibië, Botswana, Zimbabwe en Mozambique, vervolgens weer een voucher en uiteindelijk een refund.
Alleen al om de wijze waarop dit hele proces werd aangepakt zou ik DagboekReizen meer dan aanbevelen.
Het is een organisatie gerund door integere oprechte en positieve mensen voor wie hun werk hun passie is en het kan niet anders dan dat dit doorsijpelt in de wijze waarop ze hun reizen organiseren en in hun keuze voor de lokale organisaties met wie zij werken.
Wij hebben als gezin het geluk gehad in ons jaar reizen, tweemaal een deel met DagboekReizen te kunnen doen.
Een maand Colombia en een week in een relatief onbekend maar adembenemend mooi gebied in Brazilië, de Jalapao.
Beide reizen waren afwisselend, uitstekend georganiseerd en met veel oog voor onze behoeften als gezin samengesteld.
Hans en Tonia hebben het talent accomodaties te vinden met een charme die wij erg waarderen en waar we ons direct thuis voelden.
De maand Colombia heeft ons een fantastisch inkijkje gegeven in dit prachtige land met eindeloos veel natuur waar we ons zoveel in hebben mogen vermaken. De plaatsen en steden die we bezochten waren met alle muurschilderingen een lust voor het oog en door de gidsen die we troffen en tours die we kregen altijd informatief en boeiend.
Het fijne aan onze reis door Colombia was ook de ruimte die er was gelaten om zelf een invulling te kiezen en te organiseren ter plaatse, wat ons een prettig gevoel van autonoom zijn gaf, iets wat soms onder gesneeuwd kan raken tijdens overvolle georganiseerde trips.
In de Jalapao in Brazilië waren we enkel met lokale toeristen en een fantastische gids in een bijzonder gebied met de fervedouros als absoluut hoogtepunt.
Wij zijn ervan overtuigd dat je met DagboekReizen kiest voor een organisatie die ook de minder bekende juweeltjes van een land aandoet en je een complete ervaring biedt die veel verder gaat dan de foto’s van een gemiddelde reisbrochure.
Dank Hans en Tonia voor 5 geweldige weken en het daarnaast ook volkomen belangeloos geven van tips en aanbevelingen gedurende onze reis van afgelopen jaar. We hebben er talloze opgevolgd en het heeft ons op schitterende plekken gebracht.
Mede dankzij jullie is ons jaar de wereld over een onvergetelijke ervaring geworden.

Nou dit is hem dan.
Ik word er bijna emotioneel van.
Maar dat ben ik snel:-) en over tweeenhalve week gaan we weer naar huis dus ik moet sowieso afscheid nemen van ons jaar en dat valt niet mee.
En vooral;
We zijn jullie gewoon enorm dankbaar.

Martijn en Didi en Tijmen en Imme

brazilie en colombia 2022

Hi Hans en Tonia,

Dank voor jullie mail. Alles goed hier - hoe is het met jullie?

We hebben een heerlijke reis gehad, dank daarvoor.

Allereerst complimenten aan Intrepid. Ze waren echt geweldig. We voelden ons totaal ontzorgd en ze waren enorm attent en pro actief. Echt een hele goede organisatie.

Het Sofitel in Baru is echt van wereldklasse, echt uitmuntende service (ter vergelijking - we zaten afgelopen weekeinde in het Rosewood Castiglion del Bosco in Toscane en vonden niet dat het daar substantieel beter was!). Mochen we ooit Colombia weer aandoen staat dit Sofitel Baru zeker als nr 1 op de lijst.

Medellin was indrukwekkend en El Cielo was ook perfect. De tours hielden daar wel minder rekening met de kids (te veel info die ze net niet goed genoeg konden volgen).

Cocora valley was prachtig en de jungle wandeling in Barbas Bremen was ook absoluut een hoogtepunt. Hele goede gidsen en we hebben daar echt prachtige dagen gehad. De locals die de Ecohab runnen waren echt super lieve mensen (hielp dat we spaans spraken!) en eten was boven verwachting goed. Hebben het daar erg fijn gehad.

Cartagena is een prachtige stad en het Santa Clara een top hotel. Was waanzinnig om een echt Colombiaans huwelijk daar mee te mogen maken.

Punta Faro is een prachtig eilandje en allemaal goed geregeld. De boot reis is wel echt heftig vonden we (wij hebben best makkelijk last van wagenziekte en dat ging allemaal niet helemaal goed). Hadden ook wel erg pech dat de moter het op de terugweg niet deed dus het een 4.5uur reis was. 

Al met al een heerlijke vakantie - Colombia is echt een prachtig land. Nogmaals dank voor jullie hulp.

Hartelijke groeten,
J

Colombia juli 2023

Beste Dagboekeniers,

Onze rondreis in Colombia is voortreffelijk verlopen door jullie goede voorbereiding en de geweldige support van jullie locale agent(e), Linda, die ons van dag tot dag per app begeleidde. De afspraken met gidsen, chauffeurs en hotels klopten tot op de minuut; mede daardoor hebben we geen moment van onveiligheid ervaren. Op ons verzoek om kleine aanpassingen en wijzigingen van het dagprogramma werd altijd positief gereageerd.

Wij zijn erg te spreken over de volledigheid en zorgvuldigheid van het "day-to-day" overzicht waarin werkelijk alle relevante informatie beknopt en toegankelijk is samengevat.

Wij verwoorden hiermee de mening van ieder van ons vijfkoppig gezelschap.

Vriendelijke groet,

Loes en Jan

Colombia rondreis 2023

Twintig jaren geleden las ik mijn kinderen voor uit een boek dat verhaalde over een jongetje dat leefde op een eiland op het Titicaca meer. Toen al nam ik me voor er ooit eens te gaan kijken. Nu twee jaar gelden werd het voornemen langzaam werkelijkheid. Ik had veel informatie verzameld over de landen rondom het Titicaca meer en steeds meer werd me duidelijk dat het minimaal 4 landen zouden worden n.l. Peru, Chili, Bolivia en Equador.

De route had ik inmiddels al ontwikkeld en samengesteld vanuit de basisgedachte "Reis als het kan met de zon in je rug, dan zie je meer" en de reis zoveel mogelijk over land te doen, om echt in het land te zijn.W at volgde was het samenstellen van een "gelegenheidsreisgezelschap". Na rond vraag onder onze reisvrienden, waren snel twee paren gevonden die het wel aandurfden. Natuurlijk kenden we elkaar ook al van reizen naar Patagonie en Moskou.

De uitdaging was nu een provider te vinden die aan onze wensen wilde voldoen en bereid was een eventuele "standaardreis" aan te passen.

Oorspronkelijk gingen we er vanuit dat we zelf, met gehuurde campers, de reis zouden maken.

Met ons programma van wensen en eisen waren snel, wereldwijd, aanbieders gevonden, maar de meesten hadden een zeer afstandelijke benadering ten aanzien van ons reisschema, zo van waarom zou je iets anders willen dan de standaard- programma's die we al ontwikkeld hebben.

Begin van het jaar bezochten we de vakantiebeurs en ieder paar trok er op los om nog aanvullende informatie en offertes te krijgen. Bijna aan het einde van onze rondtour kwam wij zelf in contact met de medewerkers van Reislust. Op onze vraag of ze nog iemand kenden die trek had onze reis te organiseren, reageerden ze enthousiast met "Ja hoor, dan moet je bij Hans zijn van Dagboekreizen". We zullen jullie wensen en eisen wel even doorsturen en dan neemt hij wel contact met jullie op.

Vanaf dat moment liep het. Snel werd duidelijk dat onze droomreis ingevuld zou worden. Aanvullende punten werden onder gebracht in onze reis, met name begin op laag niveau en maak de route zo dat je langzaam maar zeker went aan de hoogte en vooral rijdt niet zelf, maar laat je vervoeren met een comfortabel voertuig zoals een Mercedes Sprinter.

Het was een verademing snel, maar vooral wederzijds betrokken, te kunnen reageren. We hadden het gevoel dat we iemand gevonden hadden die net zo dol is op reizen als wij het zijn. En dat gevoel werd steeds verder uitgebreid en ingevuld. Nadat we de definitieve offerte hadden gekregen, wisten we het zeker, met Dagboekreizen gaan we het doen.

We hebben een fantastische reis gehad en zijn Hans en zijn team nog steeds dankbaar dat we het allemaal hebben kunnen doen. Natuurlijk ging ter plaatse ook wel eens iets goed fout, maar een sms'jes naar Hans en je kon erop wachten dat binnen een half uur noodzakelijk aanpassingen plaats vonden.

Oh ja, waar waren we allemaal. De start was in Lima

 • Lima - Een prachtige stad waar het nooit regent.
 • Ica - Overnachten in een oase met zandbergen om je heen is zeer speciaal.
 • Nazca - Natuurlijk de lijnen, je ziet er zoveel dat 's avond in je bed liggend nog alle lijnen door elkaar lopen.
 • Cuzco - Een stad om te bezoeken met een mooie kathedraal, soms is er een opstand en moet je een nachtje binnen blijven.
 • Machu Picchu - Prachtig om te zien. Hoe bedenk je je het om zo hoog te gaan wonen. Ollatatambo vond ik indrukwekkende.
 • Amazone oerwoud - Om het eens te ervaren in een slaapkamer met drie wanden, de vierde is het oerwoud. Fantastisch.
 • Titicaca meer - De drijvende Uros eilanden zijn op zich een bezienswaardigheid, maar een nachtje op het eiland Amantani brengt je terug naar de basics van het leven.
 • Colca Canyon - Het toetje van een canyon en als je geluk hebt zie je de Condors.
 • Arequipa - Een gezellige stad met veel bekijks.
 • Arica - En dan ben je in Chili, in de belasting vrije zone. Heerlijk aan zee en het beginpunt van de trip naar het schitterende Lauca meer.
 • San Pedro de Actacama - Het begin van een barre maar imponerende tocht naar en over de Salar.
 • Salar de Uyuni - Voor mij het hoogte punt van de reis, zo ver, zo wit, zo indrukwekkend.
 • Potosi - Daar waar vroeger de zilvervloot mee beladen werd. Nog steeds wordt onder erbarmelijke omstandigheden getracht zilver uit de berg te halen.
 • Sucre en Santa Cruz - Twee steden die de gezelligheid en rijkdom van Potosi naar zich toe haalden. Samaipata - De Inca burcht op een grote steen. Schitterend om te zien.
 • La Paz - Als je van steden houdt is La Paz een echte aanrader. Vanaf uitzichtpunten rond de stad kun je de steile afdalingen in de stad goed bekijken.
 • Trujjilo en  Chiclayo - Het bezoeken van opgravingen en het mooie museum is alle moeite waard. 
 • Cuenca - Het begin van Equador het land van de vulkanen en leuke en gezellige plaatsen zoals Banos en Riobamba.  
 • Cotopaxi vulkaan - Fantastisch om te beklimmen tot 5000 m hoogte. 
 • Papallacta - Met zijn heet water bronnen een verademing. 
 • Quito - De hoofdstad die moet je gezien hebben en natuurlijk een uitstapje naar de markt van Otavalo en de evenaar. 
 • Bellavista nevelwoud - Prachtig om te zijn, met zijn vele kolibries. 
 • San Lorenzo - Het droogwoud en de vissers aan de kust van dit kleine plaatsje laten je weer tot rust komen voor de grote terugreis. Het was fantastisch om al die plaatsen en omgevingen te kunnen bezoeken in de wetenschap dat het goed georganiseerd was en dat indien nodig back-up gegarandeerd was.

Een schitterende reis, een kleine 10.000 km, drie verschillende oerwouden en een hoogte van 0 tot 5000 meter. Een voor eeuwig onvergetelijke reis in latijns-Amerika

Kort en goed, wil je een uitdagende reis, met eigen wensen, dan boek je je reis bij Hans van Dagboek reizen.

Elso Tieman.

Een reis van 1000 mijl begint met een enkele stap... (Loa Tzu)

Dag Hans,

Dank je wel!

 

Ja, helaas zit de reis er al weer op en mijn werkzame leventje begint morgen weer:-( maar gelukkig kan ik er voorlopig even tegenaan, want ik heb echt een fantastische tijd in Colombia gehad!

Ik heb enorm genoten van alles wat ik gezien en gedaan heb, wat een prachtland is Colombia!En wat hebben jullie samen met Pure-Colombia mijn hele reis goed geregeld zeg!

Toen ik net in het hotel in Bogotá was, werd ik al telefonisch verwelkomd en ook vlak voordat ik uit Cartagena wegging, werd ik gebeld of alles verder goed en naar m’n zin geweest was.

Tussendoor via whatsapp een aantal keer contact met ze gehad, echt super dat dat kon en hoe snel dingen vervolgens opgepakt en afgehandeld werden.

Was met name heel fijn i.v.m. Avianca die al enige tijd aan het staken geweest was en het vluchtschema nog immer continue veranderde.

Wat ik hen tevens gezegd heb (ik moet het evaluatieformulier nog naar ze sturen) is, dat alles bijzonder goed geregeld was, ik volop genoten heb, het vervoer, de gidsen en chauffeurs en de hotels prima waren en de hotels ook zeer centraal gelegen waren.

Het minste hotel vond ik Acqua Express in Medellín. Daar was de badkamer niet al te schoon, het personeel aan de receptiebalie niet al te vriendelijk en er was wel heel veel geluidsoverlast (zowel van binnen als van buiten komend).

Verder waren alle hotels perfect, zeker Casa Mara en Salento Plaza. Wel was er op diverse locaties tevens geluidsoverlast (harde muziek die lang door ging), maar dat is deels ook lastig te voorkomen (zeker de op de raarste tijden kraaiende hanen;-).

De gidsen en chauffeurs waren allen zeer vriendelijk en goed evenals het vervoer zelf.

Ik vond het van een aantal mensen die ik wat langer/vaker gehad heb zelfs “moeilijk” afscheid te nemen. Met name Victoria (Bogotá) en Jaime (die ik vanaf Neiva tot Popayan als chauffeur/gids gehad heb).

De reis zat qua opbouw en afstanden ook goed in elkaar. Was een mooie afwisseling van cultuur en natuur.

Helaas dit keer geen condors gezien (heb ik jaren geleden in Peru wel gezien), maar Puracé National Parc was evengoed zeer mooi en een bijzondere locatie.De Tatacao dessert vond ik echt prachtig, zeker het rode stuk.

Doordat Avianca met haar vluchten aan het stunten was, heb ik een dag later dan gepland alsnog de Spaanstalige (!) sterrenwacht meegemaakt. Ik versta het Spaans erg goed (beter dan ik het kan spreken) dus dat was geen probleem en een heel leuke en boeiende ervaring.

Cartagena was nu al bloedje heet, maar idd erg mooi. Het enige nadeel daar vond ik die verkopers die je om de haverklap aanspreken of je water, een hoed, een zonnebril, fruit of een toer wilt doen. Maar ze accepteerden wel een nee, dus waren wat dat aangaat niet vervelend.

Salento was heel bijzonder en zeker het gebied met de waxpalmen. De tour daar was mooi en eindigde zelfs met een koffieproeverij

En ga zo maar door… ik kan over elke plaats waar ik geweest ben het nodige mooie schrijven, maar ga jou daar niet mee vermoeien:-)

Kortom: top tijd en super vakantie in Colombia gehad!

Het weer zat ondanks dat ik in de regentijd was ook volop mee (overdag alleen maar prachtig weer gehad met af en toe wat bewolking, paar keer in de nacht een bui gehad), dus beter kon het allemaal niet.

Veel groeten,

Natascha

Rondreis Colombia
Kunnen wij je helpen?

Reizen,

        Mensen ontmoeten,

                                      Ontdekken

Op de thee bij Dagboek Reizen? >>
SGR
ANVR
Calamiteitenfonds
KLM
Tripadvisor
© Dagboekreizen Reis- en Boekingsvoorwaarden - Disclaimer - Copyright - Privacy - Sitemap
Dagboek Reizen maakt gebruik van cookies