Bahia Solano in Colombia

Ons reisverhaal rondreis Colombia

Eilanden, nationale parken, prachtige steden en warme mensen

Stel je eigen rondreis samen

Eilanden, nationale parken, prachtige steden en warme mensen

Dag 1 - vliegen naar Bogota;

Direct vanaf Amsterdam is er helaas geen verbinding maar met Air France kan het wel via Parijs. Zo gezegd, zo gedaan. Vroeg in de ochtend staan we in Parijs en vanwege het tijdsverschil landen we rond de klok van vieren in Bogota. We hebben werkelijk geen idee wat we kunnen verwachten maar bij het landen doet het mij vooral denken aan Quito. Er wonen hier wel iets meer mensen (ongeveer 8 miljoen in de hele vallei) maar geloof me, daar merk je niets van!

We worden enthousiast onthaalt en zetten koers, via een pinautomaat, naar ons hotel. We slapen in het oude centrum en al bij het hotel weten we dat deze reis een schot in de roos is. We zijn nogal kieskeurig voor wat betreft slaapplaatsen. Dat heeft een reden natuurlijk, we willen naderhand klanten sturen en dan moet het simpelweg goed en bijzonder zijn. Hotel Muisca is knus, HEEL knus.......de kamers zijn gezellig en het grootste nadeel dat wij konden bedenken is dat je even moet bellen voor warm water wat dan 5 minuten later ook echt keurig uit je douchekop stroomt. Er is een leuke binnenplaats en ontbijten kan op het dakterras. Nou ligt Bogota op zo´n 2500 meter dus dat is niet altijd even warm......(tip!) We reizen met Rob en Henk en die zijn overgekomen uit Brazilië. Heerlijk om bij te kletsen met een wijntje en we zijn onze vliegtuigvermoeidheid al snel kwijt. Zeker als we ´s avonds gaan eten in de hippe wijk Usaquen. Kan alleen maar zeggen, ga er heen en ga er van genieten. Morgen schrijf ik meer over Bogota maar Usaquen moet op je lijstje.

Dag 2 - Bogota;

We worden wakker en zitten nog vol van het zalige eten van gisterenavond. Het is 5 uur in de ochtend maar we zijn er klaar voor. Bogota alleen nog niet...... We kijken wat tv en zijn blij als we om half 7 naar beneden kunnen om te ontbijten. Dat doen we natuurlijk op het dakterras en hobbelen vervolgens om 9 uur al door Bogota. Het is markt en da´s altijd gezellig. Ik koop snel even een sjaal want op dit weer was ik niet helemaal ingesteld. Het is niet enorm koud maar als je alleen maar lange mouwen t-shirts en gewone t-shirts in de tas hebt dan moet je wat...

Na de markt strijken we neer voor een heerlijk kopje koffie waarna we koers zetten naar het goudmuseum. Die kun je ook gerust na het lezen van dit stuk op de lijst zetten. Wat een prachtig museum en wat een enorme hoeveelheid goud! Prachtige stukken en vooral ook veel duidelijke uitleg over de Pre Colombiaanse cultuur wat ons tijdens de reis vast nog van pas zal komen.

We slenteren terug naar het hotel en gaan dan met zijn allen onderweg naar de Zona Rosa (nee, niet wat je denkt, gewoon het uitgaanscentrum van de stad.......) en lunchen bij een heerlijk Italiaans restaurant op het terras. De zon is gaan schijnen en we zijn verbaasd over dit stuk van de stad. Super hip en trendy! Na even lekker douchen gaan we er terug om te eten en het is een hele gezellige boel...... we maken het toch maar niet te laat en duiken redelijk op tijd het mandje in, morgen begint de tocht naar de verborgen plekjes van Colombia en dan willen we fit zijn!

Dag 3 - naar La Macarena;

We nemen hartelijk afscheid van Rob en Henk. Die zien we over een dag of 10 weer. Zij zetten de reis voort naar de Amazone en het koffiegebied van Colombia en zien ons dan weer in Medellin. Wij beginnen aan onze tocht met Hernan, onze vriend en gids die we een tijd geleden in Nederland hebben ontmoet. Hij is onder andere piloot en doet vrijwilligerswerk. Hij kent het land door en door en hij neemt ons de eerste week mee op sleeptouw. Het is niet dat we niet zelf durven reizen want Colombia is grotendeels veilig. De gebieden waar het zo nu en dan rommelt zitten niet in onze route al schijnen ook daar nog pareltjes te zijn maar goed, dat is voor een volgende keer!

Afijn, Hernan en zijn vliegtuig staan op ons te wachten en dat is maar goed ook want het is zo´n beetje de enige manier om te komen waar we vandaag naar toe gaan. Einddoel is La Macarena, een natuurgebied op de grens tussen de Andes en de Amazone in het zuidoosten van het land. Een privé vliegtuig is niet meer de enige manier om er te komen maar als je met een "normale" vlucht wilt dan moet je momenteel op vrijdag er heen en op zondag weer terug. Wij bereiken La Macarena via Villavicencio, een gemoedelijk dorp waar we een tussenlanding maken. Ik heb zojuist voor het eerst van mijn leven een vliegtuig bestuurd (en er ontzettend van genoten) en voor het einde van de week zal ik dat nog een paar keer doen. Oké, nog geen piloot maar ik weet wel hoe, wie en wat en ben zo trots als een pauw......

En weer terug naar Villavicencio......Hier bezoeken we een dierenpark en zien we wat de omgeving zoal te bieden heeft. Het lijkt qua dierenleven verdacht veel op de dieren die je ook in de Pantanal vindt en dat klopt. De Orinoco Delta begint hier ongeveer en qua omgeving en geografie lijken beide regio´s veel op elkaar. Leuk! Dan crossen we naar een ranch waar eco toerisme zich "aan het ontwikkelen is". Toegegeven, het is leuk gedaan maar vooral leuk voor de Colombianen. Een Europeaan is denken wij toch iets meer hardcore en wil écht de natuur in. Laat in de middag komen we via, na om een joekel van een bui te zijn gevlogen bij La Macarena. Het dorp zelf stelt bitter weinig voor maar het gelijknamige natuurgebied is fantastisch. Het is een tafelberg met bijzondere begroeiing die vaak endemisch is.

De werkelijke reden van ons bezoek stroomt beneden ons, dat is de Cano Cristales, een rivier die van juni tot einde jaar rood kleurt door een speciale soort alg die dan voorkomt in het water. Rood is overigens niet de enige kleur, groen en geel komen ook voor. Het ziet er vanuit de lucht prachtig uit en we kunnen niet wachten op de dag van morgen. Tonia landt ons toestel samen met Hernan en we parkeren. Dan lopen we met onze rugzakken het dorp in. Het zijn welgeteld 4 straten in de lengte en 4 straten in de breedte. Verder is er een legerbasis en dat is het. Het is een wonder dat er een hotel is met schone bedden en een airconditioning en natuurlijk een tv. Zonder tv om voetbal te kijken, geen klanten, dat geldt voor heel Zuid Amerika! We lopen naar de rivier en genieten van de rust en de zonsondergang. Dan snel eten (lokaal maar erg lekker) en dan gauw naar bed!

Dag 4 - Cano Cristales;

Als het net licht wordt zijn wij al op. Er is alleen een klein probleem. Er vallen regendruppels van een enorme omvang naar beneden en dat is niet handig gezien onze tocht van vandaag. Na het ontbijt wordt het echter droog maar blijft het bewolkt. Dat is jammer voor de foto´s maar fijn voor ons want het schijnt nogal heet te kunnen worden hier. We stappen aan boord van een kano die ons 20 minuten stroomopwaarts weer dropt. We hebben vandaag Hernan bij ons maar ook een lokale gids die ons in rap tempo vertelt dat de weg die we nu gaan afleggen van de FARC is geweest........ Zij was koerier voor ze maar nu ze zijn verdreven is ze gids geworden in La Macarena. Zij is niet de enige. De regering heeft hier een heel programma op touw gezet. Klein minpuntje, niemand spreekt er Engels! Nog niet......Afijn, de weg (nou ja, karrepad) hotsen en knotsen we af door een sprookjesachtige omgeving. God, wat is het hier mooi!

Na een kleine drie kwartier zijn we op ons droppunt en gaan we te voet verder. Neem genoeg water mee want het kan hier dus echt heet worden. Nou steeds lopen we met dikke bewolking maar je voelt dat de zon er zin in krijgt. Het is nu 9 uur in de morgen. Al gauw stuiten we op de "rode rivier" en we lopen stroomopwaarts. De rode plekken worden steeds groter en soms zijn hele stukken fel rood gekleurd. Dan komen we bij een waterval en sta ik binnen no time in mijn zwembroek onder de waterval te zingen. Wat is dat toch, die waterval douche thuis maakt dit niet in me los! Dit komt akelig dicht bij het paradijs. Dan mogen we weer een stukje verder. Ik wil hier wel even opmerken dat mensen die minder ter been zijn deze tocht beter niet kunnen maken. Het is niet zwaar maar er moet wel hier en daar geklommen en geklauterd worden en je moet hier en daar door het water. We arriveren bij nog een waterval waar we lunchen. De zon komt ineens door en het toch al prachtig gekleurde water komt helemaal tot leven. We genieten met volle teugen........

We trekken onze lange mouwen weer aan (om de rivier te beschermen zijn zonne- en muggencreme niet toegestaan tenzij het biologisch is) en we zakken weer langzaam af naar het begin van onze route. We lopen vlot en hebben dan nog tijd om een ander deel van de canyon te bekijken. Hoera! Weer een waterval en dus afkoelen. Rond 4 uur lopen we dan echt terug en zijn we net op tijd om een enorme bui te ontwijken. Wij zitten gelukkig net op tijd in de auto en zijn getuige van een staaltje spierballen rollen van moeder Natuur. Terug bij de boot is de bui weer over en komen we moe maar voldaan in La Macarena aan. We douchen even en gaan dan de lokale kroeg in waar zo´n beetje iedere inwoner van het dorp met ons een praatje wil maken. We zitten lui onderuit tegen de pui en de lokale bevolking is toch wel heel nieuwsgierig wie dit nou weer zijn. Ik spreek redelijk Spaans (lees, ik kan de dagelijkse dingen doen) maar deze mensen spreken sneller dan het geluid....... Gelukkig redden we ons een klein beetje en schuift Hernan ook nog aan, dat helpt, een tolk! We eten lekker en rollen dan ons bed in om gelijk in slaap te vallen. La Macarena is top! Wat een uithoek van de wereld, gaat dat zien, gaat dat zien!

Dag 5 - op weg naar Hato La Aurora;

Onze volgende stop is Hato la Aurora, een privé reservaat dat op ons overkwam als een soort van Pantanal, nou kijken of het klopt! We vliegen weg en komen een goed uur later aan in El Yopal, een rijk dorp aan de voet van de Andes. Veel olie hier dus dikke auto´s en dikke mensen........ We moeten even toestemming krijgen om naar Hato te vliegen maar net als we dat hebben en hebben geluncht trekt de lucht dicht en begint het te stormen. We wachten een uur en dan nog één maar dit komt niet meer goed....... Dat wordt slapen in El Yopal.

Het is geen plaats waar je per sé zou stoppen maar wij hebben er lekker gegeten en het centrale plein is best knus. Als je vanaf Bogota naar Hato gaat dan vlieg je eerst naar Yopal om dan nog een stuk per auto en indien gewenst per boot te doen om er te komen. We maken er vanavond het beste van en een heerlijke biefstuk helpt daarbij net als onze prettige hotelkamer al hebben we helaas geen water want de waterdruk is weggevallen.

Dag 6 - op weg naat Hato deel 2;

Oké, nieuwe ronde nieuwe kansen. We staan om 6 uur klaar en rijden naar het vliegveld. Alles prima de luxe en voor ik het weet zit ik weer achter de stuurknuppel. Een klein uur later zetten we de kist aan de grond op het grasveld van Hato La Aurora. Dit natuurgebied is eigenlijk gewoon een boerderij waar men nog steeds veeteelt bedrijft maar waar ook grote hoeveelheden wild te vinden zijn. Niet alleen de capibara´s en mooie herten, nee, ook poema´s en jaguars noemen dit hun thuis.

Nelson, de eigenaar, staat ons op te wachten. Het is een hele lieve man die behalve boer en natuurbeschermer ook nog schilder, muzikant en poëet is. Er staat een "bescheiden" ontbijt op ons te wachten dat zijn moeder, die dik in de 70 is, heeft klaargemaakt. Maar eerst is er koffie en maken we kennis met Aurora. Zij heet naar de boerderij en is een schat van een ara. Ze woont samen met een aracari, een soort van toekan. Ook zij eten mee, net als de schildpad en de kippen. Het is een paradijselijke plek waar je alleen maar van kan houden. In de velden om de boerderij zie je kaaimannen en capibara´s zo ver het oog rijkt. Als er een tuin van Eden bestaat dan zal dit hem wel wezen! Het ontbijt bestaat uit soep (lokale traditie), dan eieren, vlees, wild vlees (lees wild zwijn), aardappelen, maniok, brood en veel vers fruit. We willen niemand teleurstellen maar ik klap bijna na een half uur ontbijt! Op de boerderij slapen geen gasten maar mag je wel langskomen. In de tuin vliegen de prachtigste vogels en ik probeer de lokale kolibrie´s op de kiek te zetten maar ze zijn te snel voor mijn lens.......

Daarna nemen we voor nu afscheid, het vliegtuig is toegedekt met een dekentje en we stappen in de Landcruiser van Nelson. We rijden dwars door het reservaat om bij de lodge aan het andere einde van het reservaat te komen. Na nog geen 5 minuten lopen we vast en moeten we een stuk door een tractor getrokken worden. Maakt niet uit, de omgeving is prachtig en naast alle reeds genoemde beesten spotten we nu ook nog holenuiltjes, hele grote leguanen en wilde paarden. Dan komen we uiteindelijk aan de rivier maar niet voordat we de "camera traps" hebben bekeken. Deze heeft Nelson van zijn broer gekregen en op deze manier kan hij kijken hoeveel katten er in het reservaat rondstruinen. Er zijn er behoorlijk wat maar er is dan ook prooi genoeg. Bij de lodge aangekomen krijgen we een heerlijke ruime kamer. Er is water al is het koud maar het is heet en heerlijk om even af te spoelen. Mijn baard moet nog maar een beetje groeien, scheren komt over een paar dagen in Bogota wel weer aan bod. De middag gebruiken we om een tocht per boot te maken langs de rand van het reservaat. We zien apen en de hoatzin, een hele bizarre vogelsoort. Verder ook prachtige ijsvogeltjes en nadat we zelf ook nog even hebben gevist zijn we klaar voor diner en dan gauw naar bed.

Dag 7 - Hato;

Een nieuwe dag die erg vroeg begint. Om half 6 staan we klaar en ontbijten we wat. We gaan paardrijden. Nou ja, totdat ik de lucht zie. Ik zit nog niet koud op mijn peerd of het begint te hozen. Tonia is een echte paardrijfan. Ik vind het vooral leuk bij mooi weer. Ik kijk Hernan aan of ik mijn laatste oortje heb versnoept en hij voelt met me mee, wat zou mijn bed nog lekker zijn!

Zo gezegd, zo gedaan, een half uur later luister ik naar de regen en soes ik weg. Ik ben net wakker als Tonia weer terugkomt. We lopen samen met één van de schoonmaaksters even naar het lokale schooltje om schriften te brengen en schuiven daarna aan voor een vroege lunch. Het wordt droog en dus kunnen we vanmiddag weer lekker varen. Nelson laat ons andere mooie plekken zien en we zien weer het nodige wild. In de avond zingt hij voor ons en voelen we ons enorm verbonden met deze plek. Wat een schoonheid en nog zo ongerept, fantastisch! Konden we maar hier blijven.......

Het is al bijna donker als we beginnen aan onze jacht op katten. We vinden uiteindelijk alleen maar het skelet van een poema, een coyote en een vos maar niettemin is het een prachtige rit en we genieten van de heerlijke geuren van de avond en de ruimte om ons heen. Als aandenken kopen we vanavond een schilderij, het is een schrale troost maar het is een schilderij van de boerderij dus kunnen we het thuis opnieuw beleven en terugdenken aan deze wonderlijke dagen.

Dag 8 - terug naar Bogota;

Met de Landcruiser rijden we op ons gemak weer naar de boerderij waar het ontbijt net iets groter is dan de vorige keer. We hebben de afgelopen dagen fantastisch gegeten en de meest bijzondere vruchtensappen gedronken. Meest bijzonder is het boomtomatensap maar we hebben nu nog geen idee wat we allemaal nog voorgeschoteld gaan krijgen. We hebben deze reis zoveel nieuwe vruchten geproefd en gezien, gewoonweg bizar!

Goed, we vliegen terug en nemen bij aankomst in Bogota met een fijne lunch afscheid van Hernan. We spreken af nog even koffie te drinken aan het einde van de reis. Dan worden we naar ons hotel gereden. Dit keer slapen we in de Zona Rosa maar we zijn moe en willen douchen dus geen stappen vanavond...... We eten wel heerlijk bij een Frans restaurant waar ik in de restaurant sectie wat uitgebreider over zal schrijven! Bon appetit!

Dag 9 - naar de Tatacoa woestijn;

We hebben onze kleding afgegeven om te wassen. We hadden geen keus. De lucht uit onze rugzakken is niet meer te harden! We betalen de hoofdprijs maar alles, inclusief wij zelf, is weer schoon. We worden opgepikt en zetten koers naar de luchthaven voor lokale vluchten. We vliegen naar Neiva, eigenlijk maar één vallei verderop maar toch 7 uur per auto. Da´s niet efficiënt dus gaan we met dit korte vluchtje. Vliegen in Colombia is uitstekend geregeld. Vliegtuigen zijn nieuw en prima! Avianca is de lokale maatschappij maar er is ook LAN. Beide prima en ik moet zeggen dat wij de levensstandaard in Colombia over het algemeen vrij hoog vonden. Natuurlijk is er armoede maar er is tegenwoordig echt ook een grote middenklasse.

Afijn, Neiva dus. We komen aan en onze gids Marinho staat ons al op te wachten. Het is een wat oudere man en hij oogt wat nerveus. Hij had Rob en Henk ontmoet en wij hadden het idee dat dat geen geweldige klik was..... We blijken het helemaal bij het rechte eind te hebben maar ik moet zeggen, van ons krijgt hij weinig meer dan lof. Hij is lief en doet erg zijn best.... misschien wat star maar wij zijn makke schapen dus dat is geen probleem. In Neiva lunchen we laat om daarna door te rijden naar Villavieja.

Dit gehucht ligt op een uur rijden en is de poort naar de Tatacoa woestijn. Technisch gezien is het een heel droog bos maar een kniesoor die daar op let...... Denk gewoon grote cactussen! Het is alleen maar een klein gebied van zo´n 10 bij 20 kilometer en dat is natuurlijk bijzonder. We checken in in ons hotel en hebben het geluk dat er vandaag een groot feest in het dorp is. Het is gezellig en we ontmoeten weer leuke mensen. Een echt restaurant is het dorp niet rijk maar we hebben laat geluncht en dus doen wat broodjes van de bakker het ook. Dan rijden we naar de "beroemde" sterrenwacht waar we heel veel uitleg krijgen over sterren en planeten. Geen luchtvervuiling en dus fantastisch! Eén klein puntje, het is weer in het Spaans! Rond half 11 zakken we moe maar voldaan ons bed in.

Dag 10 - de Tatacoa woestijn en lang onderweg!;

Heb je je altijd al eens Gulliver willen voelen? De Tatacoa is bijzonder. Het is net of je in een mini Grand Canyon afdaalt en daar dan als een reus doorheen banjert. In de realiteit zijn het gewoon watergeulen maar van een afstandje lijkt het gewoon op een enorme canyon, tot je er in staat. De cactussen zijn overigens wel manshoog en niet te missen.

We maken vandaag met een gids een wandeling van een paar uur door het gebied. Het is wat bewolkt en gelukkig niet te heet. Wel willen we na de wandeling wat afkoelen maar dat is geen enkel probleem. Wat slimmerikken hebben wat zwembaden aangelegd in de woestijn en al is het wat eenvoudig, het is zeer effectief! Rond de klok van twaalven rijden we de woestijn uit en na een lekkere lunch in Neiva (jazeker, je rijdt dat eind gewoon weer terug) zetten we koers naar San Agustin. Dat is een pittige rit. Onze gids mikt op een uur of 5 rijden maar 6 uur klopt een stuk beter. We komen dan ook in het donker aan maar de weg er naar toe is wel erg leuk! Allemaal kleine dorpjes met snoezige pleintjes waar je natuurlijk om de zoveel uur even een sapje achterover moet slaan. Al die sapjes zijn regio gebonden en dus krijgen we weer wonderlijke smaken voorgezet. Lulo is een beetje zurig en Chulupa bestempelen we accuut tot onze favoriet..........we zullen meneer Albert Heijn hier eens langssturen!

Dag 11 - Het wonder van San Agustin;

Toen we ons begonnen voor te bereiden op deze reis sprong dit stukje er voor ons wel uit. Prachtige grote beelden en geen hond die weet van wie ze zijn of hoe ze er komen. Om er een beeld bij te krijgen bedenk je het volgende; mooi dicht regenwoud en dat staat dan vol met beelden van een grootte à la Paasieland. Onze gids is dolenthousiast maar wat hij ook vertelt, elke keer zegt hij er bij dat dit de interpretatie is die er nu aan wordt gegeven. Ze hebben echt geen idee! Ook niet hoe veel er nog onder de grond ligt! Het is een nationaal monument en geef ze ongelijk. Wij verbazen ons dat dit geen status heeft zoals bijvoorbeeld Machu Picchu al is dat wel echt een magische plek, misschien draaf ik wat door maar eenieder die er heen gaat zal het met me eens zijn dat het gek is dat deze plek niet meer aandacht krijgt. We doorkruisen het gehele complex en zijn blij als we rond een uur of één gaan lunchen, onze buikjes rammelen!

Voor vanmiddag staat er een mooie paardrijtocht op het programma en we genieten met volle teugen. Onze gids neemt ons mee naar een plek waar de beelden nog beschilderd zijn en dat maakt ze nog indrukwekkender. Ze worden kennelijk nog regelmatig gevonden en de politiechef, op wiens land deze staan, vindt het eigenlijk maar een hoop gedoe en doet geen moeite om er echt iets van te maken, bizar! De tocht te paard leidt verder langs koffieplantages en overal groeien heerlijke vruchten. We stoppen bij grenadilla´s, een soort van passievrucht, maar dan zoeter. Er hangen er duizenden en na drie van deze knoeperds naar binnen te hebben geslurpt komt het zuur bij me omhoog dus geloof ik het verder wel. Tot slot rijden we langs de kloof met in de diepte de Magdalena rivier die hier een prachtig landschap heeft uitgesleten. Bij de invallende duisternis komen we weer terug in San Agustin en vallen we na het eten moe maar zeer voldaan gelijk in slaap.

Dag 12 - naar Medellin;

Zo, alle echte avonturen gaan we vandaag achter ons laten en we maken ons op voor wat onvervalste urban jungle. We rijden terug naar Neiva en stappen dan in het vliegtuig naar Medellin. Een te korte overstap in Bogota maar alles gaat net goed. Het is alweer donker als we aankomen bij de kom waar Medellin in ligt ,de stad ligt naar ons te glinsteren. Rob en Henk staan ons al op te wachten bij ons hotel dat uitstekend is! Een heerlijk diner en veel goede wijn maken de avond compleet!

Dag 13 - Medellin;

Tsja, over deze dag kan ik kort zijn.......Als je van winkelen en het goede leven houdt dan zou ik Medellin met zijn zalige klimaat zeker opnemen in een reis maar anders is een bezoek aan deze miljoenenstad geen bittere noodzaak......Wij hebben er van genoten maar ik zal jullie als toekomstige reizigers niet lastig vallen met mijn aankopen van de dag.......

Dag 14 - naar Cartagena;

Ik heb veel over de stad gelezen voordat we er heen vliegen maar zelfs al zijn mijn verwachtigen hoog gespannen, ze worden meer dan waar gemaakt! Cartagena ligt aan de Caraïbische zee en dat merk je zodra je het vliegtuig uit stapt. Het is vochtig en heerlijk warm...... Cartagena is duidelijk verdeelt in een oud en een nieuw gedeelte. Het nieuwe gedeelte doet mij erg aan een metropool denken maar geen zorgen, geen enkele reden om je hier als toerist te wagen tenzij je behoefte tot uitgaan voelt. Wij worden keurig naar de oude stad gereden waar we één van de mooiste hotels ooit worden binnengeloodst. Natuurlijk heeft het het predikaat "boutique" hotel maar ook daar zijn behoorlijk gradatie´s in. Ananda, want zo heet dit paradijs, is van een ongekende schoonheid. Alles even smaakvol en een kamer waar je bijzonder blij van wordt! Dan is er een zwembad beneden en een zwembad op het dakterras waarvandaan je nog net een streep blauwe zee kunt zien. Oké, dat zit snor, nu de stad zelf!

 

Cartagena kun je denk ik het beste vergelijken met Havana. Grote verschil is wel dat alles in een perfecte staat is zonder dat je het gevoel hebt om in Volendam te lopen. Er wordt gewoon geleefd. De pleinen zijn pittoresk en nodigen allemaal uit tot het nuttigen van een koffie tot iets sterkers naar gelang het tijdstip van de dag. Wij slenteren vanmiddag nog lang door de straatjes en laten ons door de sfeer betoveren. In de avond genieten we van een uitstekend restaurant waar we bij toeval op stuiten. Dan komen we met de nodige omwegen terug op het dakterras waar we de dag in stijl afsluiten........

Dag 15- Cartagena;

We hebben een gids voor een stadswandeling. Daar zijn we eigenlijk niet zo van maar deze charmante man verovert binnen no time onze harten en we struinen door heel Cartagena. Zijn tour is niet toeristisch maar gewoon informatief. Hij laat ons bijzondere plekjes zien en kan ons ook veel over het Colombia van nu vertellen. Wij staan paf over het land en dat in combinatie met het gebrek aan toeristen. Dat gebrek aan toeristen geldt voor het hele land maar hier hadden we er toch wel de nodige verwacht. Niets is minder waar. Natuurlijk, er zijn er wel, maar het staat echt nog in de kinderschoenen, zelfs hier. De gids vertelt ons met een beminnelijke glimlach dat Amerikaanse toeristen op cruise schepen hier liever niet van boord gaan. Wij denken, houden zo!

Na een late lunch zeggen we hem vaarwel en gaan we nog even lekker zelf aan de wandel. We eindigen op de stadswallen in Café del Mar en met een ondergaande zon en een briesje smaken de pina colada´s meer dan uitstekend! Dan volgt er weer een heerlijk diner op één van de vele pleinen waarna we ons gaan concentreren (met de ogen dicht) op de dag van morgen.

Dag 16 - Islas del Rosario;

We hebben een boot gehuurd en zetten vroeg in de ochtend koers naar deze archipel die vlak voor Cartagena ligt. Het is een uurtje varen over een kalme zee voordat we in de eerste baai aankomen. Het water is gewoon lauw en het kost dan ook niet veel moeite om overboord te tuimelen. Er komt een goedlachse man in een kano onze kant op en hij blijkt verse oesters te hebben. Laten wij daar nou helemaal verzot op zijn! Het is nog wat vroeg maar laat dat oestrogeen maar doorkomen........wat een idyllische plek en wat puur genieten!

Na deze stop varen we door naar Isla Grande waar we gaan lunchen bij het resort dat wij voor onze eigen reizigers willen gebruiken. Het strand is niet heel groot maar de sfeer en het eten zijn meer dan prima! We gaan aan boord voor een heerlijke snorkeltour en iedere liefhebber hiervan komt volledig aan zijn trekken. Prachtig koraal (hoe kan het ook anders, het hele gebied is een nationaal park!) en ontzettend maar dan ook echt ontzettend veel vissen. Duiken moet hier ook prachtig zijn maar helaas heb ik er dit keer geen tijd voor. Deze archipel is heerlijk om te ontspannen na de reis en wij hebben achteraf spijt dat we hier niet zijn geëindigd........... We varen terug en eindigen onze dag weer bij Café del Mar.......ik hoef hier niet weg, echt niet!

Dag 17 - naar Tayrona National Park;

Onze chauffeur voor deze rit is een dag te vroeg aangekomen dus die was vanmorgen keurig op tijd! We stappen in en zetten koers naar Tayrona. De weg er heen is vooral prachtig na Santa Marta. Je komt dan door een enorm natuurgebied met aan weerszijden van de weg veel water. In de verte doemen de pukkels op die toevallig niet bij de Andes horen maar wél de hoogste bergen van het land zijn. Tussen die pukkels en de zee ligt Tayrona, een relatief klein nationaal park waar nog van alles zit maar vanwege de jungle moet je niet het idee hebben dat wild kijken hier een eitje is.

Na een stuk heel slechte weg komen we aan bij ons slaapadres, de Ecohabs. Het zijn hutten op palen maar als ik het daar bij zou laten dan deed ik ze veel te kort! Je kijkt vanuit je bed heerlijk over zee, alle faciliteiten zijn aanwezig en je voelt je er de koning te rijk! Zonder in de ecohabs te slapen zou ik Tayrona wellicht wat minder hartelijk aanbevelen, deze accommodatie is echt wel deel van de "experience" maar laat me er gelijk bij vertellen dat ze nou niet bepaald goedkoop zijn.......

We zakken na een goddelijke lunch af naar het strand waar Tonia "goud" ontdekt in het water. Het blijkt piriet te zijn maar de effecten zijn er niet minder om. De zee is hier trouwens wel wat frisser dan in Cartagena en vanwege de sterke stroming kun je ook niet overal zwemmen. Dat maakt de plek er overigens niet minder mooi om. Lange stranden die smeken of je er over heen wilt wandelen en overal borden dat schilpadden er hun eieren leggen wij hebben het geprobeerd maar niets gezien,( beste tijd hiervoor zijn mei en juni .) Na een wederom copuleuze maaltijd is het slaaptijd want morgen om 5 uur gaat de wekker. Nog één keer de zintuigen prikkelen!

Dag 18 - Tayrona National Park;

Kwart voor 5 staan we al te trappelen maar het is nog te donker dus eerst nog even een koffie. Wat zouden we gaan vinden? We hebben geen gids meegenomen want die blijken schaars te zijn. We zijn de enigen op dit uur van de dag en we hebben een duidelijk trail wat we kunnen volgen, wie doet ons wat!

De natuur hier is wonderschoon. De verlaten stranden en wat woeste zee zijn fantastisch en de jungle houdt op het strand op dus het is niet moeilijk om te bedenken dat dit een prachtige plek moet zijn. Wij zien vanmorgen eindelijk een slang (dat doen we elke reis en dan minimaal één) maar daar blijft het dan ook wel bij. Dat is wat jammer maar de wandeling is heerlijk! We komen aan bij de plek waar "backpackers" overnachten en daar kun je Tayrona ineens heel wat minder charmant, althans, dat vinden wij. We ontbijten hier en lopen dan door naar "la Piscina", de plek waar je kunt snorkelen. Dat kan ook, alleen zijn wij veel te vroeg. Het is nog vloed en snorkelen kan alleen bij eb. Wij zwemmen dan maar gewoon lekker en lopen daarna op het gemak terug. De wandeling is voor eenieder in normale conditie te doen en kost je ongeveer anderhalf uur one way. De middag luieren we wat en beginnen we de spullen voorzichtig bij elkaar te rapen, morgen zit het er op.........

Dag 19 - via Bogota naar huis;

Helaas, het zit er op en via Bogota, dat na de Caraïbische kust echt heel gek overkomt, vliegen we naar huis. Colombia is wonderschoon en MOET gewoon ontdekt gaan worden. Wij voelen ons bevoorrecht dat we dit mee hebben moeten maken maar nu wordt het tijd dat ook andere mensen dit prachtige land met al zijn natuur, prachtige vruchten, diverse oceanen en warme lieve mensen gaan ontdekken!

Kaart van Colombia

Dagboek flow

Onze onderzoeksreizen doen wij eigenlijk altijd in een versneld programma. Voor het beste resultaat en om echt van de reis te kunnen genieten adviseren wij je om meer tijd te nemen. Ben je geïnspireerd geraakt door het lezen van ons dagboek en wil je ook zo'n reis maken? Voor deze reis adviseren wij je op de volgende punten te letten;

 • Bedenk je dat de cano cristales alleen maar te bezoeken is vanaf juni tot en met september. Je moet er heen vliegen en dit stukje is niet goedkoop maar zeer de moeite waard.
 • Eenzelfde geldt ook voor Hato la Aurora al kun je daar wel het hele jaar heen en zal ook dit een ervaring worden die je nooit meer vergeet.
 • Stranden zijn best schaars in Colombia en dus kiezen wij voor de Islas de Rosario, kleine strandjes maar prima om een paar dagen te ontspannen.
 • De leuke indianen markt van Silvia is op dinsdag.

Wij schrijven graag een gepersonaliseerde offerte die bij jouw wensen past. Denk er aan dat je je nooit over de kop reist, dat is zonde en kun je niet optimaal genieten. Voor iedereen is het tempo anders net zoals de reishoogtepunten voor iedereen anders zullen zijn. We gaan altijd uit van 2 tot 3 weken maar met meer of minder is er natuurlijk ook van alles mogelijk.

Bekijk ook onze voorbeeldreis.

Ervaringen van anderen

Hallo Hans en Tonia,

 

We hebben inderdaad erg genoten! Wat een fantastische reis hebben jullie voor ons samengesteld!! Heel afwisselend en prima geregeld. 

Wellicht vinden jullie het leuk/zinvol om nog dingen te horen die we echt top vonden en waar we mogelijk nog een tip hebben?

 

Heel goed:

 

* hartelijk welkom in Colombia (met cadeautjes :-));

* het afwisselende programma;

* hele leuke hotels op goede locaties;

* goede gidsen die de tijd namen en goed Engels spraken, met name compliment voor Armando die we op de trip naar Villa de Leyva hadden;

* snelle reactie van Pure Colombia als iets niet goed dreigde te gaan;

* goed vervoer, mooie routes, aardige chauffeurs.

 

Tips:

 

* bij de binnenlandse vluchten bleek dat we maar 15 kg. bagage mee mochten nemen. We hadden elk ongeveer 18 kg bij ons (KLM = 23 kg) en hadden geen rekening gehouden met bagage-opslag en kleinere rugzakjes meenemen. Wellicht goed om dat bij de reisinformatie te vermelden? (Het is in dat kader echt handig om dan in Cartagena 1 hotel te hebben, zodat je bagage kunt opslaan als je naar Isla Grande gaat).

* Isla Grande was prachtig, maar in de maanden jan.-maart (zo vernamen wij) komt er rond 12.30 uur een enorme wind opzetten, waardoor je eigenlijk niet meer buiten kunt blijven zitten. daar hadden wij dus ook "last' van. Ook de boottocht terug moest eerder en met een omweg omdat de zee te ruw was. Goed om te weten? Het is toch jammer als je niet de hele dag van dat paradijsje kunt genieten.

* en tenslotte: het telefoonkaartje werkte bij ons niet. Handiger is wellicht dat Pure Colombia een whatsapp account heeft dat je kunt bereiken? Dan hoef je geen kosten te maken. Bij gids Armando werkte dat perfect. (Het hotel in Bogota had onze reservering na de excursie naar Villa de Leyva niet en een appje naar Armando loste het op: hij belde het hotel meteen. We hebben verder 1x, bij terugkomst uit Hato la Aurora, bijna een uur op het vliegveld gewacht op de taxi en toen maar een sms gestuurd naar Pure Colombia. Daar reageerden ze overigens meteen op. De chauffeur had vastgezeten in het verkeer. Maar whatsapp was gratis/handiger geweest :-). Verder ging alles heel goed op tijd).

 

Maar deze "tips" dus echt ter info voor jullie. Voor ons geen belangrijke punten en nogmaals heel veel dank voor deze fantastische reis!!

Groetjes,

Menno en Roely

Reis Colombia

Goedemorgen,

Wij hebben echt een geweldige reis gehad! Wat heeft Colombia een prachtige natuur en super vriendelijke mensen.

Alles was perfect geregeld! Overal stonden ze ons keurig op te wachten.

Bogota was voor ons het minste van de hele reis.

Het hotel was prima, maar wij hadden totaal niet de behoefte om de stad te verkennen. Vanwege alle vluchten moesten we daar zijn, maar anders hadden we het liefst Bogota overgeslagen. 

Cano Cristalles was adembenemend en Cartagena is het mooiste stadje die we ooit gezien hebben!

Met vriendelijke groet,

Rowan en Janna 

Reis Colombia

Hoi Hans en Tonia, we zijn gisteren thuis gekomen en nu net wakker ????. We hebben een geweldige reis gehad. Zoveel verschillende delen van het land gezien . We hebben een goede indruk gekregen van de diversiteit van Colombia en vonden het een land om naar terug te keren. Zeer aardige mensen met humor en hulpvaardig . Mooie natuur, afwisselend , cultuur, lekker eten. Prachtige stranden , gesnorkeld . Die week aan de kust aan het einde was een goede afsluiting. De reis liep op rolletjes . We hebben ons erover verbaasd dat de taxi’s altijd op tijd klaar stonden en dat alles zo soepel liep. Lammert spreekt een beetje Spaans, dat was wel zo handig om contact te maken.

De kinderen (12,15, 16) hebben ook genoten. Die voelden zich thuis in de hotels en veilig op straat. 

Sowieso is ons dat reuze meegevallen . Van verhalen en waarschuwingen krijg je het idee dat je op elke hoek van de straat in de steden beroofd kunt worden. Wij zijn wel alert geweest maar hebben ons niet onveilig gevoeld en we waren meestal rond 21 uur terug in het hotel. 

De tours en de gidsen waren ook stuk voor stuk voor stuk een succes . De gidsen spraken goed Engels en konden en wilden veel vertellen over hun land.

In Bogota hebben wij zelf nog een fietstour gedaan (aanrader!!) en in San Agustin een gids genomen in het archeologisch park. Dan zie je net wat meer. In Popoyan heb je een hele leuke gratis stadstour (zelf bedrag geven) door studenten. Ook een aanrader . 

De hotels waren een prima keuze. Alleen in Medellin zouden we nog eens kijken naar een ander hotel. Schoon hoor, maar onpersoonlijk en groot en ongezellig . Een zwembad was daar wel lekker geweest, beetje afkoelen.

Cano Cristales was een hele bijzondere ervaring . We hadden een hele jonge gids, die ontzettend zijn best deed. We hadden gelukkig bij aankomst al een tripje naar een kleiner stuk van de rivier waar we de kleuren zagen en konden zwemmen. De dag daarop gingen we naar de grote rivier , maar toen heeft het de hele dag gehoost... niets te zien, een grote modderrivier... de dag erop nog een leuke ontbijttrip gedaan en ontbeten bij een familie middenin de Llano’s en weer even een stukje rivier gezien.

Alles was trouwens toch included in deze trip. Toegang park, luchthavenbelasting , eten en drinken . En een feestavond met dans. Erg leuk!!!

Nog een tip voor toekomstige klanten :in het het begin appcontact maken met Pure Colombia . Overal is WiFi en het is handig om ophaaltijden even te checken en geeft pure Colombia de mogelijkheid om wijzigingen aan de klant zelf door te geven . Deden ze nu naar de hotels maar die gaven het niet altijd door. Die waren 2 keer anders dan afgesproken , en pure Colombia reageert heel snel op de app (kwamen we aan het eind pas achter). 

Dank voor de organisatie van onze reis. Fijn dat het contact zo soepel verliep. Jullie reageerden heel snel op mailtjes en vragen  en dat we een keertje ook telefonisch  konden overleggen  over de reis vonden we prettig .

We zijn erg tevreden , gaan jullie zeker aanbevelen aan vrienden . 

 

Groeten van Lammert en Maartje 

Reis Colombia

Hoi Hans en Tonia,

Bij gebrek aan Facebook even langs deze weg een review.

Voor de pandemie stond er een rondreis door Brazilië gepland. Dit werd een voucher, toen een rondreis door Namibië, Botswana, Zimbabwe en Mozambique, vervolgens weer een voucher en uiteindelijk een refund.
Alleen al om de wijze waarop dit hele proces werd aangepakt zou ik DagboekReizen meer dan aanbevelen.
Het is een organisatie gerund door integere oprechte en positieve mensen voor wie hun werk hun passie is en het kan niet anders dan dat dit doorsijpelt in de wijze waarop ze hun reizen organiseren en in hun keuze voor de lokale organisaties met wie zij werken.
Wij hebben als gezin het geluk gehad in ons jaar reizen, tweemaal een deel met DagboekReizen te kunnen doen.
Een maand Colombia en een week in een relatief onbekend maar adembenemend mooi gebied in Brazilië, de Jalapao.
Beide reizen waren afwisselend, uitstekend georganiseerd en met veel oog voor onze behoeften als gezin samengesteld.
Hans en Tonia hebben het talent accomodaties te vinden met een charme die wij erg waarderen en waar we ons direct thuis voelden.
De maand Colombia heeft ons een fantastisch inkijkje gegeven in dit prachtige land met eindeloos veel natuur waar we ons zoveel in hebben mogen vermaken. De plaatsen en steden die we bezochten waren met alle muurschilderingen een lust voor het oog en door de gidsen die we troffen en tours die we kregen altijd informatief en boeiend.
Het fijne aan onze reis door Colombia was ook de ruimte die er was gelaten om zelf een invulling te kiezen en te organiseren ter plaatse, wat ons een prettig gevoel van autonoom zijn gaf, iets wat soms onder gesneeuwd kan raken tijdens overvolle georganiseerde trips.
In de Jalapao in Brazilië waren we enkel met lokale toeristen en een fantastische gids in een bijzonder gebied met de fervedouros als absoluut hoogtepunt.
Wij zijn ervan overtuigd dat je met DagboekReizen kiest voor een organisatie die ook de minder bekende juweeltjes van een land aandoet en je een complete ervaring biedt die veel verder gaat dan de foto’s van een gemiddelde reisbrochure.
Dank Hans en Tonia voor 5 geweldige weken en het daarnaast ook volkomen belangeloos geven van tips en aanbevelingen gedurende onze reis van afgelopen jaar. We hebben er talloze opgevolgd en het heeft ons op schitterende plekken gebracht.
Mede dankzij jullie is ons jaar de wereld over een onvergetelijke ervaring geworden.

Nou dit is hem dan.
Ik word er bijna emotioneel van.
Maar dat ben ik snel:-) en over tweeenhalve week gaan we weer naar huis dus ik moet sowieso afscheid nemen van ons jaar en dat valt niet mee.
En vooral;
We zijn jullie gewoon enorm dankbaar.

Martijn en Didi en Tijmen en Imme

brazilie en colombia 2022

Hi Hans en Tonia,

Dank voor jullie mail. Alles goed hier - hoe is het met jullie?

We hebben een heerlijke reis gehad, dank daarvoor.

Allereerst complimenten aan Intrepid. Ze waren echt geweldig. We voelden ons totaal ontzorgd en ze waren enorm attent en pro actief. Echt een hele goede organisatie.

Het Sofitel in Baru is echt van wereldklasse, echt uitmuntende service (ter vergelijking - we zaten afgelopen weekeinde in het Rosewood Castiglion del Bosco in Toscane en vonden niet dat het daar substantieel beter was!). Mochen we ooit Colombia weer aandoen staat dit Sofitel Baru zeker als nr 1 op de lijst.

Medellin was indrukwekkend en El Cielo was ook perfect. De tours hielden daar wel minder rekening met de kids (te veel info die ze net niet goed genoeg konden volgen).

Cocora valley was prachtig en de jungle wandeling in Barbas Bremen was ook absoluut een hoogtepunt. Hele goede gidsen en we hebben daar echt prachtige dagen gehad. De locals die de Ecohab runnen waren echt super lieve mensen (hielp dat we spaans spraken!) en eten was boven verwachting goed. Hebben het daar erg fijn gehad.

Cartagena is een prachtige stad en het Santa Clara een top hotel. Was waanzinnig om een echt Colombiaans huwelijk daar mee te mogen maken.

Punta Faro is een prachtig eilandje en allemaal goed geregeld. De boot reis is wel echt heftig vonden we (wij hebben best makkelijk last van wagenziekte en dat ging allemaal niet helemaal goed). Hadden ook wel erg pech dat de moter het op de terugweg niet deed dus het een 4.5uur reis was. 

Al met al een heerlijke vakantie - Colombia is echt een prachtig land. Nogmaals dank voor jullie hulp.

Hartelijke groeten,
J

Colombia juli 2023

Beste Dagboekeniers,

Onze rondreis in Colombia is voortreffelijk verlopen door jullie goede voorbereiding en de geweldige support van jullie locale agent(e), Linda, die ons van dag tot dag per app begeleidde. De afspraken met gidsen, chauffeurs en hotels klopten tot op de minuut; mede daardoor hebben we geen moment van onveiligheid ervaren. Op ons verzoek om kleine aanpassingen en wijzigingen van het dagprogramma werd altijd positief gereageerd.

Wij zijn erg te spreken over de volledigheid en zorgvuldigheid van het "day-to-day" overzicht waarin werkelijk alle relevante informatie beknopt en toegankelijk is samengevat.

Wij verwoorden hiermee de mening van ieder van ons vijfkoppig gezelschap.

Vriendelijke groet,

Loes en Jan

Colombia rondreis 2023

Twintig jaren geleden las ik mijn kinderen voor uit een boek dat verhaalde over een jongetje dat leefde op een eiland op het Titicaca meer. Toen al nam ik me voor er ooit eens te gaan kijken. Nu twee jaar gelden werd het voornemen langzaam werkelijkheid. Ik had veel informatie verzameld over de landen rondom het Titicaca meer en steeds meer werd me duidelijk dat het minimaal 4 landen zouden worden n.l. Peru, Chili, Bolivia en Equador.

De route had ik inmiddels al ontwikkeld en samengesteld vanuit de basisgedachte "Reis als het kan met de zon in je rug, dan zie je meer" en de reis zoveel mogelijk over land te doen, om echt in het land te zijn.W at volgde was het samenstellen van een "gelegenheidsreisgezelschap". Na rond vraag onder onze reisvrienden, waren snel twee paren gevonden die het wel aandurfden. Natuurlijk kenden we elkaar ook al van reizen naar Patagonie en Moskou.

De uitdaging was nu een provider te vinden die aan onze wensen wilde voldoen en bereid was een eventuele "standaardreis" aan te passen.

Oorspronkelijk gingen we er vanuit dat we zelf, met gehuurde campers, de reis zouden maken.

Met ons programma van wensen en eisen waren snel, wereldwijd, aanbieders gevonden, maar de meesten hadden een zeer afstandelijke benadering ten aanzien van ons reisschema, zo van waarom zou je iets anders willen dan de standaard- programma's die we al ontwikkeld hebben.

Begin van het jaar bezochten we de vakantiebeurs en ieder paar trok er op los om nog aanvullende informatie en offertes te krijgen. Bijna aan het einde van onze rondtour kwam wij zelf in contact met de medewerkers van Reislust. Op onze vraag of ze nog iemand kenden die trek had onze reis te organiseren, reageerden ze enthousiast met "Ja hoor, dan moet je bij Hans zijn van Dagboekreizen". We zullen jullie wensen en eisen wel even doorsturen en dan neemt hij wel contact met jullie op.

Vanaf dat moment liep het. Snel werd duidelijk dat onze droomreis ingevuld zou worden. Aanvullende punten werden onder gebracht in onze reis, met name begin op laag niveau en maak de route zo dat je langzaam maar zeker went aan de hoogte en vooral rijdt niet zelf, maar laat je vervoeren met een comfortabel voertuig zoals een Mercedes Sprinter.

Het was een verademing snel, maar vooral wederzijds betrokken, te kunnen reageren. We hadden het gevoel dat we iemand gevonden hadden die net zo dol is op reizen als wij het zijn. En dat gevoel werd steeds verder uitgebreid en ingevuld. Nadat we de definitieve offerte hadden gekregen, wisten we het zeker, met Dagboekreizen gaan we het doen.

We hebben een fantastische reis gehad en zijn Hans en zijn team nog steeds dankbaar dat we het allemaal hebben kunnen doen. Natuurlijk ging ter plaatse ook wel eens iets goed fout, maar een sms'jes naar Hans en je kon erop wachten dat binnen een half uur noodzakelijk aanpassingen plaats vonden.

Oh ja, waar waren we allemaal. De start was in Lima

 • Lima - Een prachtige stad waar het nooit regent.
 • Ica - Overnachten in een oase met zandbergen om je heen is zeer speciaal.
 • Nazca - Natuurlijk de lijnen, je ziet er zoveel dat 's avond in je bed liggend nog alle lijnen door elkaar lopen.
 • Cuzco - Een stad om te bezoeken met een mooie kathedraal, soms is er een opstand en moet je een nachtje binnen blijven.
 • Machu Picchu - Prachtig om te zien. Hoe bedenk je je het om zo hoog te gaan wonen. Ollatatambo vond ik indrukwekkende.
 • Amazone oerwoud - Om het eens te ervaren in een slaapkamer met drie wanden, de vierde is het oerwoud. Fantastisch.
 • Titicaca meer - De drijvende Uros eilanden zijn op zich een bezienswaardigheid, maar een nachtje op het eiland Amantani brengt je terug naar de basics van het leven.
 • Colca Canyon - Het toetje van een canyon en als je geluk hebt zie je de Condors.
 • Arequipa - Een gezellige stad met veel bekijks.
 • Arica - En dan ben je in Chili, in de belasting vrije zone. Heerlijk aan zee en het beginpunt van de trip naar het schitterende Lauca meer.
 • San Pedro de Actacama - Het begin van een barre maar imponerende tocht naar en over de Salar.
 • Salar de Uyuni - Voor mij het hoogte punt van de reis, zo ver, zo wit, zo indrukwekkend.
 • Potosi - Daar waar vroeger de zilvervloot mee beladen werd. Nog steeds wordt onder erbarmelijke omstandigheden getracht zilver uit de berg te halen.
 • Sucre en Santa Cruz - Twee steden die de gezelligheid en rijkdom van Potosi naar zich toe haalden. Samaipata - De Inca burcht op een grote steen. Schitterend om te zien.
 • La Paz - Als je van steden houdt is La Paz een echte aanrader. Vanaf uitzichtpunten rond de stad kun je de steile afdalingen in de stad goed bekijken.
 • Trujjilo en  Chiclayo - Het bezoeken van opgravingen en het mooie museum is alle moeite waard. 
 • Cuenca - Het begin van Equador het land van de vulkanen en leuke en gezellige plaatsen zoals Banos en Riobamba.  
 • Cotopaxi vulkaan - Fantastisch om te beklimmen tot 5000 m hoogte. 
 • Papallacta - Met zijn heet water bronnen een verademing. 
 • Quito - De hoofdstad die moet je gezien hebben en natuurlijk een uitstapje naar de markt van Otavalo en de evenaar. 
 • Bellavista nevelwoud - Prachtig om te zijn, met zijn vele kolibries. 
 • San Lorenzo - Het droogwoud en de vissers aan de kust van dit kleine plaatsje laten je weer tot rust komen voor de grote terugreis. Het was fantastisch om al die plaatsen en omgevingen te kunnen bezoeken in de wetenschap dat het goed georganiseerd was en dat indien nodig back-up gegarandeerd was.

Een schitterende reis, een kleine 10.000 km, drie verschillende oerwouden en een hoogte van 0 tot 5000 meter. Een voor eeuwig onvergetelijke reis in latijns-Amerika

Kort en goed, wil je een uitdagende reis, met eigen wensen, dan boek je je reis bij Hans van Dagboek reizen.

Elso Tieman.

Een reis van 1000 mijl begint met een enkele stap... (Loa Tzu)

Dag Hans,

Dank je wel!

 

Ja, helaas zit de reis er al weer op en mijn werkzame leventje begint morgen weer:-( maar gelukkig kan ik er voorlopig even tegenaan, want ik heb echt een fantastische tijd in Colombia gehad!

Ik heb enorm genoten van alles wat ik gezien en gedaan heb, wat een prachtland is Colombia!En wat hebben jullie samen met Pure-Colombia mijn hele reis goed geregeld zeg!

Toen ik net in het hotel in Bogotá was, werd ik al telefonisch verwelkomd en ook vlak voordat ik uit Cartagena wegging, werd ik gebeld of alles verder goed en naar m’n zin geweest was.

Tussendoor via whatsapp een aantal keer contact met ze gehad, echt super dat dat kon en hoe snel dingen vervolgens opgepakt en afgehandeld werden.

Was met name heel fijn i.v.m. Avianca die al enige tijd aan het staken geweest was en het vluchtschema nog immer continue veranderde.

Wat ik hen tevens gezegd heb (ik moet het evaluatieformulier nog naar ze sturen) is, dat alles bijzonder goed geregeld was, ik volop genoten heb, het vervoer, de gidsen en chauffeurs en de hotels prima waren en de hotels ook zeer centraal gelegen waren.

Het minste hotel vond ik Acqua Express in Medellín. Daar was de badkamer niet al te schoon, het personeel aan de receptiebalie niet al te vriendelijk en er was wel heel veel geluidsoverlast (zowel van binnen als van buiten komend).

Verder waren alle hotels perfect, zeker Casa Mara en Salento Plaza. Wel was er op diverse locaties tevens geluidsoverlast (harde muziek die lang door ging), maar dat is deels ook lastig te voorkomen (zeker de op de raarste tijden kraaiende hanen;-).

De gidsen en chauffeurs waren allen zeer vriendelijk en goed evenals het vervoer zelf.

Ik vond het van een aantal mensen die ik wat langer/vaker gehad heb zelfs “moeilijk” afscheid te nemen. Met name Victoria (Bogotá) en Jaime (die ik vanaf Neiva tot Popayan als chauffeur/gids gehad heb).

De reis zat qua opbouw en afstanden ook goed in elkaar. Was een mooie afwisseling van cultuur en natuur.

Helaas dit keer geen condors gezien (heb ik jaren geleden in Peru wel gezien), maar Puracé National Parc was evengoed zeer mooi en een bijzondere locatie.De Tatacao dessert vond ik echt prachtig, zeker het rode stuk.

Doordat Avianca met haar vluchten aan het stunten was, heb ik een dag later dan gepland alsnog de Spaanstalige (!) sterrenwacht meegemaakt. Ik versta het Spaans erg goed (beter dan ik het kan spreken) dus dat was geen probleem en een heel leuke en boeiende ervaring.

Cartagena was nu al bloedje heet, maar idd erg mooi. Het enige nadeel daar vond ik die verkopers die je om de haverklap aanspreken of je water, een hoed, een zonnebril, fruit of een toer wilt doen. Maar ze accepteerden wel een nee, dus waren wat dat aangaat niet vervelend.

Salento was heel bijzonder en zeker het gebied met de waxpalmen. De tour daar was mooi en eindigde zelfs met een koffieproeverij

En ga zo maar door… ik kan over elke plaats waar ik geweest ben het nodige mooie schrijven, maar ga jou daar niet mee vermoeien:-)

Kortom: top tijd en super vakantie in Colombia gehad!

Het weer zat ondanks dat ik in de regentijd was ook volop mee (overdag alleen maar prachtig weer gehad met af en toe wat bewolking, paar keer in de nacht een bui gehad), dus beter kon het allemaal niet.

Veel groeten,

Natascha

Rondreis Colombia

Hoi Hans,

Inderdaad zijn we helaas weer thuis na een mooie reis door Colombia.

Een land met een hele vriendelijke bevolking die alles doet om je een heerlijke vakantie te bezorgen en waar we ons nooit onveilig gevoeld hebben, ook een land met een enorme verscheidenheid die we in deze reis volop hebben kunnen ervaren. Een hoogtepunt in deze reis was voor ons duidelijk het verblijf in Hato de Aurora; een hele ervaring om er te komen met een weg die op een gegeven moment eigenlijk geen weg meer is maar gewoon weiland, een heerlijk verblijf in de finca, eenvoudige maar prima kamer met een mooie veranda, een heel relaxte sfeer en een geweldige staf. We hebben daar fantastische excursies gedaan door de wetlands, over de rivier en door de bossen. 

Verdere hoogtepunten de fiets tocht in Bogota, de Tatacoa woestijn, St Augustin was erg ontspannen met een verrassend historisch park en een geweldige paardrijd rit door de bergen en ook Salento vonden wij heel gezellig. In Tayrona waren we erg blij met de Yorara Finca; geweldig gastvrije ontvangst, mooie finca waar je je meteen thuis voelde , mooi strand en zowel Tayrona als flamingo park bereikbaar met de bus. Een heerlijk verblijf. En natuurlijk hebben we Majagua nog vers in het geheugen waar we een aantal mooie duiken gemaakt hebben. Duikschool was prima met goede begeleiding afgestemd op de wensen van ons en met een mooi onderwater landschap met mooie koraal formaties en geweldige sponsen.

Nog enkele opmerkingen die we ook telefonisch met Pure hebben gedeeld:

 • vlieg ticket van Bogota naar Yopal was verkeerd geboekt voor een vlucht die niet in het schema stond waardoor we geen ticket hadden voor de vlucht die gepland stond. Wij kwamen daar op het vliegveld achter en moesten met hoge tijdsdruk met Pure andere tickets regelen. Dat leverde behoorlijk wat stres op en is op het nippertje gelukt maar daardoor misten we wel bijna een hoogtepunt van deze reis; de trip naar Hato.
 • vertrek uit St Augustin werd onduidelijk; we wisten niet wie welke transfer zou regelen en het hotel kwam met andere info dan in het reisschema stond…de vertrektijd klopte ook niet
 • we zaten met nog een ander stel in de Tatacoa woestijn en toen was er veel onduidelijkheid tav hun en ons programma en welke gids waarvoor beschikbaar was. Dat leverde s avonds al een urenlange discussie op en overdag veel telefonisch gebel met Pure tijdens deze excursie. In ons schema stond dat we om 9 uur ‘ s ochtends naar de woestijn zouden gaan (volgens de gids niet  was het 6 uur) maar dat is veel te laat voor die trip want dan is het veel te heet in de woestijn. om 6 uur vertrekken en de zonsopgang zien is veel beter.

Andere transfers gingen prima en stonden keurig op tijd klaar met een goede service en chauffeurs die ons spaans konden ontcijferen. Ook de hotels waren erg leuk met een goede service, een lekker ontbijt en goede bedden. Hierdoor en door de grote verscheidenheid en mooie wandelingen, boottochten, duiken en reizen hebben we een heel goede vakantie gehad.

Al met al hebben we heerlijk verblijf gehad in Colombia waar we met veel plezier nog van nagenieten. We zullen ook zeker Colombia aanbevelen als vakantiebestemming.

Reis Colombia
Kunnen wij je helpen?

Reizen,

        Mensen ontmoeten,

                                      Ontdekken

Op de thee bij Dagboek Reizen? >>
SGR
ANVR
Calamiteitenfonds
KLM
Tripadvisor
© Dagboekreizen Reis- en Boekingsvoorwaarden - Disclaimer - Copyright - Privacy - Sitemap
Dagboek Reizen maakt gebruik van cookies