Trektocht Corvocado Costa Rica

Ons reisverhaal Costa Rica:

De Nationale Parken

Stel je eigen rondreis samen

Nationale Parken in Costa Rica

 

Dag 1 - Vliegen naar Costa Rica;

We komen na weer een nacht in het Citizen M hotel (een aanrader, je kunt vallen naar de terminal en de kosten zijn zeer acceptabel en de bedden geweldig!) vroeg op Schiphol aan. Bij de borden mist onze vlucht naar Newark en enigszins ongerust wandelen we naar de Continental balie. O jee, de vlucht gaat niet. We worden omgeboekt via Houston en eerlijk is eerlijk, prima vlucht! Ruime stoelen, goed entertainment systeem en acceptabel eten, wat wil een mens nog meer..... Het is en blijft een eind en na een overstap komen we rond 9 uur lokale tijd in de avond in San Jose, de hoofstad, aan. We worden naar ons hotel vervoerd (niks mis mee!) en zijn dan de volgende ochtend om 5 uur weer klaarwakker!

Dag 2 - Tortuguero: schildpadden, kaaimannen en pijlgifkikkers; 

Dat komt goed uit want om 6 uur rollen we de bus in naar Tortuguero. Dat is een Nationaal Park wat beroemd is om zijn schildpadden en waar je met bootjes doorheen vaart. We hebben er zin in! De rit met de bus is mooi want hij gaat door het Braullio Carillio NP. We stoppen voor een stevig ontbijt onderweg en rond 11 uur komen we bij de Puerta Ecologico de Cano Blanca aan. We zijn met 19 man en dat was wel even slikken als je denkt individueel te reizen. Aangezien je de hele tijd in een bootje zit heb je niet veel keus. Het is ook niet zo erg vermits je groep maar niet beheersd wordt door mensen die hun mond niet kunnen houden. Wij hebben het wat dat betreft gelukkig getroffen. Alles is verder ook uitstekend geregeld en we komen na anderhalf uur heerlijk varen door kleine en grote kanalen aan bij de lodge. Ik zou bijna vergeten te vermelden dat we dan al wel onze eerste kaaimannen en verschillende prachtige vogelsoorten hebben gezien. We lunchen (eten is prima en da's altijd belangrijk) en gaan dan met onze gids op pad. Eerst bezoeken we de vlindertuin en dan hun fokcentrum voor pijlgifkikkers. Het kan allemaal rotter en de hele opzet is puur natuur. Dan met de boot naar het dorpje Tortuguero en dat geeft ons dan gelijk tijd om lekker samen terug te slenteren en onderweg nog even een pina colada en een caipirinha achterover te drukken in 1 van de leuke kleine barretjes van het dorp. We gaan even liggen en schrikken om 8 uur in de avond weer wakker. Nog net op tijd om onze buikjes weer te vullen. Om 9 uur gaan we op zoek naar de leatherback schildpad (2 meter groot!) die eieren op het strand komt leggen. Nou, we lopen tot onze tong op onze schoenen hangt maar als we om half 12 ons bedje in rollen hebben we ze helaas niet gezien. Ik ben hier een keer eerder geweest in juli en toen struikelde je haast over de schildpadden al was het niet dezelfde soort. Ach ja, je moet soms geluk hebben en de natuur kun je niet dwingen.....

Dag 3 - Boottocht nationaal park Tortuguero; 

Kwart voor zes melden we ons weer en om 6 uur zitten we alweer in de boot. We zijn nog niet koud onderweg of we zien otters en de schildpad kater is accuut verdwenen. Geweldig!! Het weer is omgeslagen en het is bewolkt en regent een beetje van tijd tot tijd. De boottocht is echter super want we zien brulapen en „spider monkeys", toucans en verschillende soorten ijsvogels en reigers. Dan een heerlijk ontbijtje. Het regent steeds harder en we laten de 10 uur boottocht aan ons voorbij gaan om een beetje te kunnen werken. We lopen nog even terug om bij het pijlgifkikkerproject te kijken. Wat een geweldige dieren. Bij het zwembad hebben we gisteren ook groene boomkikkers gezien. Wat een kleuren. Verder zijn er ook veel leguanen en hagedissen bij de lodge. Kortom, het kan allemaal veel minder. Na de lunch klaart het lekker op en als we om 3 uur verzamelen voor een wandeling door het regenwoud schijnt de zon uitbundig en is het heet. Het is als in een boek; hitte, muggen en zweet. We zien nog een pijlgifkikker en apen maar het belangrijkste van de wandeling is het gevoel en het genieten van al het moois om ons heen. Bij terugkomst is het tijd voor een koud biertje en een plons in het zwembad. Dan weer een heerlijk diner en om 9 uur rollen we zeer tevreden ons mandje in.

Dag 4 - via Siquirres naar de Arenal vulkaan; 

Eindelijk even niet om 6 uur aan de slag. Niet dat het veel uitmaakt want we zijn om 6 uur wakker en besluiten de nature trail die bij de lodge ligt te lopen. Het is een half uurtje lekker hobbelen en na nog even op het strand gezeten te hebben gaan  we ontbijten en onze spullen pakken. De boot brengt ons weer terug naar ons startpunt en de bus brengt ons naar Siquirres. Daar nemen we afscheid van onze medereizigers en begroeten we Oskar die ons naar de Arenal vulkaan zal brengen. Daar komen we na een rit van een uur of 3 aan en genieten van een wonderschoon uitzicht. De Arenal laat zich ook heel vaak niet zien (ik spreek uit ervaring) en dus laten we ons in de hot springs van ons hotel zakken en genieten.  Het hotel hier is overigens een pareltje. Niet alleen in Costa Rica maar ik durf wel te zeggen mondiaal. De kamers zijn allemaal suites en voorzien van een jacuzzi met uitzicht op de vulkaan! We doen een hele late lunch en blijken daarna zo moe dat we pas weer de volgende ochtend wakker worden.....

Dag 5 - raften op de rio Sarapiqui, Costa Rica; 

Vulkaan, welke vulkaan? Het is grijs en grauw en de Arenal die altijd actief is hult zich in wolken. We genieten van een zeer uitgebreid ontbijt en maken ons dan klaar voor de activiteit van vandaag, raften!  Na een rit van een uur en drie kwartier komen we aan bij de „rio" die we vandaag moeten bedwingen; de rio Sarapiqui...... De stroomversnellingen zijn voor eenieder te doen en het is een heerlijke tocht om te maken. Veel natuurschoon en net genoeg spektakel op het water om je niet te gaan vervelen. Ik presteer het om 2 keer uit de raft te vallen maar ik ben de eerste om toe te geven dat het meer iets persoonlijks is dan dat de tocht zo heftig was. Het geeft niets, het water is heerlijk en ik vind het niet erg om door 2 Amerikaanse tieners te worden uitgelachen....... We stoppen onderweg voor een zalige fruithap om daarna onze tocht te vervolgen. We zijn pas weer rond de klok van 4 uur terug want we lunchen eerst nog uitgebreid (de lunch zit in de prijs van het raften inbegrepen). Bij terugkomst moeten we ons weer rap omkleden want we hebben om 5 uur een masaage in de spa van het hotel geboekt. Het leven kon veel rotter! We laten onze lichamen heerlijk kneden en hijsen ons daarna in onze jacuzzi. Een goddelijk diner met uitzicht op de Arenal die ons zijn vurige karakter laat zien maakt dit tot een heerlijke dag!

Dag 6 - te paard door het regenwoud; 

Helaas vertrekken we vandaag weer van het Kioro hotel. We rijden een kort stukje om dan per boot het Lago Arenal over te steken. Aan de overkant laten we onze baggage in de boot en klimmen op een paard. Op Malibu en Adios bewegen we ons door het regenwoud en genieten. Het is een heerlijk vrij gevoel al moet ik zeggen dat mijn billen na een uur redelijk rauw beginnen te worden. Onze gids Nixon maakt een heerlijke ananas klaar en de pijn is gauw vergeten. Zeker als we in het tweede stuk in galop mogen. Ik ben maar zeer beperkt vertrouwd met paardrijden maar na een poosje ebt mijn angst voor Adios weg en ik begin hem zowaar aan te sporen. In galop is een feest en doet ook niet zo'n pijn aan je kont! Rond het middaguur komen we bij onze drop off aan en laten we onze paarden achter. Het is vanaf hier nog anderhalf uur rijden naar onze volgende pleisterplaats; Monteverde Cloud Forest. De rit ernaar toe is net zo oncomfortabel als zitten op een paard. Er is geen geasfalteerde weg en we klutsen lekker door de wagen. Ons hotel blijkt bij aankomst een oase van rust en het is heerlijk weer. Dat is hier echt boffen want driekwart van het jaar is het hier mistig en/of regent het. We lunchen snel en gaan dan naar de kolibrie galerij bij de ingang van het park zelf. Wat een fantastische wezentjes zijn die kolibries toch.... We zien wel 5 soorten maar het is een hel om ze op de plaat vast te leggen. We lopen terug naar ons hotel om ons te melden voor de nacht wandeling. Die begint rond half 6 en duurt tot half 9. Het is erg leuk opgezet en de gidsen zijn heel enthousiast. We zien onder andere krekels die licht geven, wasberen en vossen. Deze excursie wordt in de tuinen van het hotel gegeven maar aangezien rond het hotel de nevelwouden liggen merk je daar niets van en ik vind het echt bijzonder om te doen. Na een snel diner (eten in dit hotel is niet zo heel fantastisch) kruipen we onder de wol.

Dag 7 - de Quetzal in Monteverde Cloud Forest; 

Half zeven hollen we naar de ontbijtzaal want we moeten rond 7 uur de wandeling omhoog maken naar Monteverde Cloud Forest Reserve. Bij aankomst staat onze gids al te wachten en we zijn nog niet koud het park in of we zien waarvoor eenieder hier naartoe komt, de Quetzal. We zien hem ook niet even maar echt een hele poos en vanuit verschillende posities. Het is echt een schitterende vogel en onze dag kan niet meer stuk. De zon schijnt ook weer en we genieten van de ochtendwandeling. Vermeldenswaardig zijn nog de luiaard en het neusbeertje die we tegenkomen. Na een heerlijke lunch moeten we helaas weer verder. Het is gek, meestal zijn mensen na 1 nacht wel klaar hier maar het weer is zo fantastisch en we hebben erg genoten van de omgeving en het hotel dat we het echt jammer vinden dat we verder moeten. Laat in de middag komen we aan in San Jose en ons hotel hier is anders dan de eerste nacht. Het is nu een oude koffie farm die vroeger ver buiten de stad lag maar omdat San Jose zo gegroeid is ligt het er nu middenin. Het heet Grana de Oro en is echt geweldig. De sfeer van weleer hangt er nog, de kamers zijn heel mooi ingericht en er is een restaurant om van te likkebaarden. Op het dak zijn 2 zalige jacuzzis en wat wil een mens nou nog meer........puur genieten! Pura vida!!!

Dag 8 - vliegen naar Corcovado: paradijs in Costa Rica; 

De wekker gaat weer om 6 uur. We moeten naar de lokale luchthaven voor onze vlucht naar Palmar Sur, we gaan naar het natuurheiligdom van Costa Rica ; Corcovado. Het is maar een vluchtje van 40 minuten maar dan ben je er nog niet. Corcovado ligt op het Osa schiereiland en is niet zo maar te bereiken. We rijden na aankomst nog een half uur met een taxi en dan nog een uur met de boot. De omgeving verandert naar mangroves en naar dichte jungle en we komen aan in Drake Bay. Dat is waar we de komende 2 nachten slapen. Het water van de zee voelt als een badkuip en blijkt 32 graden ze tijn. Zwemmen is heerlijk totdat Tonia een kwal raakt en het kost de nodige azijn om het weer op orde te krijgen. We slapen op de Rancho Corcovado. Gelegen aan het strand is het een idyllische plek maar verwacht geen luxe. Het is zeer eenvoudig maar de mensen zijn lief en het eten is heerlijk. De ara's (jazeker!) verfraaien het uitzicht nog meer en je waant je in het paradijs. We rusten de rest van de dag want morgen is er weer genoeg te doen.....

Dag 9 - trails in Corcovado en duiken bij Isla del Cano; 

Je hebt van die dagen......en dit was er 1....... we staan heel vroeg op (5:15) en ontbijten snel om naar Corcovado te gaan. Ik kwam hier voor het eerst in 1998 en liep toen van Carate naar La Sirena (een wandeling van 21 km). Ik verzeker eenieder dat dit nog niet echt is veranderd en dat je onderweg nog steeds tapirs en andere bijzondere dieren tegen kunt komen. Wij gaan echter naar San Pedrillo om daar een trail te lopen. Maar de gids is te laat en als ie dan komt blijkt ie niet echt heel veel zin te hebben. Om 8 uur beginnen we en na wat apen en een neusbeer houdt hij het voor gezien. We gaan per boot na een uur bij de rangerpost rond te hangen naar Isla del Cano. Een klein eiland voor de kust. Onderweg daar naar toe zien we veel dolfijnen en schildpadden; even puur genieten. Het eilandje is vandaag overbevolkt door Tico's (lokale naam voor Costaricanen) die vakantie hebben en te veel Amerikanen. We lunchen er snel en gaan dan duiken. Het is de Bajo del Diablo, de topspot, en we kunnen niet wachten. De duikmaster ook niet want als Tonia vanwege te veel lucht in haar duikpak niet gelijk kan afdalen is hij verdwenen.........wat nu? Wij kijken even kort rond maar besluiten dan maar na een 3 minuten safety stop op te stijgen. Echt zo'n dag.......balen! Bij terugkomst denken we veel na over Dagboek en proberen te bedenken hoe alles er uit zal zien. Het diner is heerlijk en na nog een uur op het strand te hebben zitten kletsen vallen we in slaap.

Dag 10 - naar San Jose en het Grana de Oro hotel; 

De hele mikmak maar nu andersom.......terug naar de luchthaven en dan terug naar San Jose. Het vliegtuig maakt een korte stop in Quepos maar veel tijd kost dit niet. We gaan terug naar het Grana de Oro hotel. In de middag crashen we nog even een paar uur bij een heerlijke lounge tent. De naam is me helaas ontschoten maar onze agent ter plaatse zal het je zeker kunnen vertellen. Heerlijke koffie en pecan pie. Na nog even van de jacuzzi te hebben genoten gaan we nog voor een zalig diner waarna we gauw ons bed induiken....

Dag 11 - Tot ziens Costa Rica;  

om 5 uur naast het bed en op naar het vliegveld. Het was een heerlijke rondreis. Het had alles wat we wilden en we komen zeker terug. Costa Rica, het is echt PURA VIDA!

Kaart van Costa Rica

Dagboek flow

Onze onderzoeksreizen doen wij eigenlijk altijd in een versneld programma. Voor het beste resultaat en om echt van de reis te kunnen genieten adviseren wij je om meer tijd te nemen. Ben je geïnspireerd geraakt door het lezen van ons dagboek en wil je ook zo'n reis maken? Voor deze reis adviseren wij je op de volgende punten te letten;

  • Tortuguero is het hele jaar zeer de moeite waard maar van juni tot september maak je de meeste kans om schildpadden eieren te zien leggen.
  • Het raften in Sarapiqui kan op verschillende niveau's en zeker als je als familie met kinderen reist is dit ontzettend leuk om op te nemen. 
  • Om eens iets anders te doen is het ook een prima plan om een nachtsafari te maken in Monteverde. Je gaat dan met een gids in het donker op zoek naar gekke insecten maar het is ook zeker mogelijk om andere dieren tegen te komen zoals wasberen of vossen.
  • Uvita is een plaats die wij tegenwoordig steeds meer aanbieden omdat je hier vandaan een groot deel van het jaar op zoek kunt naar walvissen!

Wij schrijven graag een gepersonaliseerde offerte die bij jouw wensen past. Denk er aan dat je je nooit over de kop reist, dat is zonde en kun je niet optimaal genieten. Voor iedereen is het tempo anders net zoals de reishoogtepunten voor iedereen anders zullen zijn. We gaan altijd uit van 2 tot 3 weken maar met meer of minder is er natuurlijk ook van alles mogelijk.

Bekijk ook onze voorbeeldreis.

Ervaringen van anderen

Dag 2 (31 december) Tortuguero

De wekker liep om 05.30 uur af….. de rubberen laarzen aan, regenponcho, fototoestel etc. mee en hup richting het zwembad waar het meetingpoint was voor de ochtendwandeling door de jungle. Om 6 uur ’s morgens gingen we dan. Door de modderpaden waanden we ons een weg door de jungle. De gids vertelde voluit over de bloemen,  planten, insecten, vogels etc. maar je kan het natuurlijk niet allemaal onthouden (helaas). Op een moment zagen we een luiaard (van de HoyHoy reclame) met zijn kleintje van dichtbij, in een boom. Ze kropen samen naar boven maar op een gegeven moment viel hij uit de boom. Hij ving zich op aan een liaan, zo laag  bij de grond dan een van onze “hike” vrienden hem aan kon raken. Het maakte de luiaard allemaal niet uit. Hij kroop weer heel rustig met zijn baby naar boven. Na een spectaculaire hikingtocht van ongeveer een dik uur, ontbijten!!!

Na het ontbijt gingen we een boottocht maken over de waterwegen van het nationaalpark Tortuguero.  Dit gebied is zeer bijzonder, je ziet veel vogels, otters maar ook krokodillen en kaaimannen. En natuurlijk de prachtige jungle vanuit de oevers.

Laat in de middag stond weer het volgende op het programma. Voor $ 30 pp. “The Canopywalk “.

Canopywalk kun je op heel veel plekken in Costa Rica doen en overal is het net iets anders, omgeving, lengte van de kabels, hoogte, zitten of liggend, prijzen $ etc.  Canopywalk  houdt in dat je in via de boomtoppen aan stalen kabels van de ene boom naar de andere glijdt. Je wordt continu door de instructeurs vastgehaakt aan de stalen kabels aan je harnas.

Wij besloten om deze alvast te doen…. Aangezien het voor beginners een geweldige introductie zou zijn voor het “echt werk” elders. En jawel hoor wij hadden weer geluk de zon scheen even dus ons plezier kon niet meer stuk. Voordat we van start gingen wederom kregen we instructies, een helm, handschoenen en een harnas We klommen de boomtoppen in en het avontuur kon beginnen. Ook dit was zóóó gaaf!!!! Er zat ook nog met een tarzanswing in het programma. Gelukkig hadden we ons kleine fototoestel mee en hebben we alles kunnen vastleggen. Ook hier weer gold veiligheid voorop.

Een vermoeiende mooie dag met veel indrukken. Doordat het oudjaar was hebben we geprobeerd wakker te blijven maar helaas om 22 uur ging bij ons het licht uit…….en we hebben lekker het nieuwjaar ingeslapen…… L

In CR is het elke dag vroeg dag! Wil je de mooiste dieren zien, tja dan moet je vroeg uit de veren. Het is geen uitslaap vakantie!!!!! Maar je slaap haal je ‘s avonds wel in. Avondvertier kennen ze in CR bijna niet, zoals we dat op de meeste vakantiebestemmingen wel kennen…..dus vroeg naar bed……

 

Dag 3 & 4 (1 & 2 januari); Puerto Viejo de Talamanca

Na het ontbijt, tijd om terug te varen naar Puerto Blanca. Tijdens de boottocht kom je weer allerlei dieren tegen en mooie vergezichten. En wederom hadden we geluk dat het was droog en het zonnetje tevoorschijn kwam. Op de kade stond de bus op ons te wachten.

De bus dropte ons in Guapiles bij hetzelfde restaurant El Cabo. Hier gingen we eerst lunchen (incl) en daar stond de huurauto voor ons klaar en vertrokken we naar het zuiden naar Puerto Viejo (nabij grens Panama), 165 km – 3 uur rijden. Dit gebied kent andere inwoners dan de rest van Costa Rica. Gebied Cahuita en Puerto Viejo hebben veel negroïde inwoners, vaak stammen deze mensen af van vroegere slaven die zich hier hebben weten te vestigen. Bob Marley is hier God! Ze spreken hier ook vaak geen Spaans maar Pidgeon Engels, erg grappig. 

We reden vanaf het stadje Limon, helemaal langs de kust en de regen werd dat ook aanzienlijk minder. Een prachtige route langs de kust. In het gebied rondom Limon kom je veel vrachtverkeer tegen. Echt stoere vrachtauto’s met vooral koelcontainers. De meeste vervoeren bananen of ander fruit voor de export. Merken als “Chiquita en Del Monte” zijn hier volop vertegenwoordigd. Aangezien je in Costa Rica toch niet hard mag rijden ivm de hoge boetes, maakt dit drukke vrachtverkeer helemaal niet uit. Je geniet van alles om je heen en dat maakt ook het rijden in Costa Rica een feestje. Lekker relax en geen gehaast en geen files.

In Puerto Viejo verbleven we in het  prachtig gelegen Boutique hotel Namuwaki. Dit lag ongeveer

7 km buiten het centrum. Dit hotel ligt midden in de natuur en het lijkt daardoor alsof je midden in de jungle verblijft. De kamer en de verzorging (ontbijt: nog nooit zo’n lekkere pannenkoeken gegeten) is top, de medewerkers zijn vriendelijk. Het is er aangenaam rustig….. (na 22 uur algemene stilte gewenst). Je kunt fietsen huren, excursies boeken etc. Dit was voor ons het mooiste hotel/plekje tijdens onze reis.

Het dorpje Puerto Viejo is heerlijk om de vertoeven. Erg levendig en hier wel volop avond vertier met veel toeristen, bars, eetgelegenheden, winkels, boekingskantoren voor excursies ga zo maar door. Wij beleefde het als het Ibiza van Costa Rica. Geweldig, wij hadden hier nog we een dag langer willen blijven (het was natuurlijk nieuwjaarsdag dus ook de Costa Ricanen hadden vrij.)

Vanuit hier hebben we tijdens onze vrije dag de omgeving verkend en zijn we  naar de grens van Panama gereden (de huurauto mag er niet in en dus zijn we de grens niet overgegaan) De routes zijn gaaf, soms geen verharde weg en moet je soms door een beekje rijden, dat is juist leuk met de 4x4 drive. Kinderen die langs de weg naar je zwaaien en de mensen zijn zo behulpzaam om je de goede weg te wijzen. Over het algemeen spreekt iedereen wel Engels. Echter als je een klein beetje Spaans spreekt komt het zeker goed. Costaricanen kennen wel wegnummers maar op het platteland gebruiken ze gebouwen als wegbewijzering bijvoorbeeld na het tankstation links, of bij de kerk rechts etc.

Dagboek van Manuela met ons op reis in Costa Rica

Beste Hans,

Onze reis naar Costa Rica is prima verlopen, heel goed georganiseerd.  We hebben veel wildlife gezien en prachtige foto’s gemaakt.  

We logeerden meestal in mooie lodges of hotels.  Toch had ik verwacht om in meer afgelegen kleinschalige slaapgelegenheden te logeren.  De meeste lodges / hotels waren aan de hoofdweg gelegen en in de vroege uurtjes hadden we last van het lawaai van de vrachtwagens die er langs reden. 

Tijdens de twee eerste weken van onze reis viel het weer tegen. Afgezien van één zonnige dag in Sarapiqui (geweldige dag met rafting), hebben we dag en nacht gietende regen gehad. Er waren wegverzakkingen, rivieren die overliepen,… Sommige Costa Ricanen zeiden dat het normaal is tijdens het regenseizoen anderen zeiden dat ze zo’n weer nog nooit gezien hadden.  Toeristen die 2 dagen na ons waren geland, zaten vast in Puerto Viejo, anderen geraakten niet in Tortuguero.  Vanaf het moment dat we aan de pacific ocean  waren, hadden we veel beter weer.  We prijzen ons gelukkig dat we op al onze bestemmingen zijn geraakt en onze reis met mooi weer hebben kunnen afsluiten.:-) Tip: probeer eventueel de reis wat langer te maken aan de west kust en korter aan de caraïbische kust.

Hierbij een lijstje van onze topbestemmingen:

1.       Drake Bay: Zaaaaaalig!!!!! We voelden ons Robinson Crusoë.

2.       Sarapiqui: zo mooie natuur en geweldige rafting, heel leuke night walk

3.       Monteverde: mooi! 100 % Adventuro Canopy in de regen maar toch super leuk.

4.       San Gerardo de Dota: aanrader de Quetzal tocht!!!

 

En nog een lijstje van de toplodges:

1.       Cala lodge / Monteverde: echt de top, kleinschalig, famliliaal, midden in de bossen, vriendelijke mensen

2.       Pirate cove / Drake Bay: super, alleen jammer dat we een kamer boven de keuken hadden en om 4 uur in de ochtend gewekt werden van het lawaai van het personeel dat aan de slag ging.  Een cabinas met zeezicht was veel beter geweest.  Toch koesteren we deze lodge omwille van de locatie, het lekkere eten en de zeer vriendelijke mensen.

3.       Selvaverde lodge / Sarapiqui: gelegen in een prachtig natuurdomein, wel lawaai van de weg

4.       Savegre lodge/ San Gerardo de Dota: ook gelegen in een prachtige natuur

 

Minder leuke bestemmingen:

1.       Rincon de la Vieja: de bossen leken daar op de Vlaamse Ardennen, lodge was ok

2.       Tortuguero: veel te toeristisch, lodge was ok

 

Minder goeie slaapplaatsen:

1.       Namuwoki lodge in Puerto Viejo: oud en afgeleefd en een heel duur en heel slecht restaurant

2.       Hotel magic mountain in Arenal: megagroot onpersoonlijk hotel, lawaai van de vrachtwagens

 

Onze indrukken en ervaringen kunnen natuurlijk beïnvloed zijn door het weer. In Sarapiqui hadden we één prachtige dag, juist toen we zijn gaan raften.  In Tortuguero, Puerto Viejo, Arenal en Rincon de la Vieja hadden we verschrikkelijk slecht weer.

Zo, ik ga wat verder werken aan ons fotoalbum en nog nagenieten van onze mooie reis.

 

Groetjes,

Laurence

Rondreis Costa Rica

Beste Hans en Tonia,

Zo maar een paar dingetjes adhv reisoverzicht, zoals van jullie ontvangen.
Echt fijn was dat alle afspraken met bussen, agenten of gidsen altijd stipt werden nagekomen! Klasse.

 

3 April aankomst San José

Aankomst, opvang, alles verliep prima.Om ca 20 uur bij het hotel. Gezien de ligging van het hotel werd afgeraden naar buiten te gaan.
Van de bezienswaardigheden van San José konden we niets zien.

 

4 April San José - Tortuguero

Met tussenstop in Gualipes ( prima ontbijt ) naar Puerto blanca. Daar met een heerlijke boottocht naar Tortuguero. Om ca 13.30u kwamen we daar aan. Dan was je intussen al ruim 7 uur onderweg.

Maar intussen wel genoten van de natuur ( alles is dan nog nieuw ) en ook de stop bij een bananenverwerker was heel interessant.

Na de lunch met de boot naar Tortuguero. Je moet daar het water over. Onze gids vertelde daar het nodige over de zeeschildpadden. Echt heel interessant. De turtles zie je overigens niet, dan moet je in juli en augustus daar zijn, samen met al die Amerikanen. ;)

5 April Tortuguero

Vanuit het hotel ( prima hotel overigens, ook qua eten heel goed!) in de ochtend en in de middag nog een tocht per boot met een gids door het natuurgebied. Het nodige gespot!

6 en 7 april Puerto Viejo

Om 9:00 u met boot en busje weer terug naar Gualipes. Dat was wel een beetje taai, omdat het exact dezelfde ( deels slechte ) weg was. Na prima lunch haalden we om ca 14:00u onze huurauto af. Prima SUV-je, een Toyota Rush.

Na ruim 3 uur rijden waren we in Puerto Viejo. Totaal andere wereld. Sfeervol, gezellig, relaxed!

Hotel Cameleon was ook echt een perfect hotel. Een leuk detail was, dat het licht binnen steeds van kleur veranderde en toen we ’s morgens terugkwamen van ontbijt, dachten we even in de verkeerde kamer beland te zijn.

Maar dat was niet zo. Het waren de schilderijen die intussen waren vervangen. Cameleon deed zijn naam volle eer aan.

Nog een uitstapje naar Cahuita gemaakt. De moeite waard. En als je van Wietlucht houdt, dan is het nog meer genieten!

9 April naar Arenal 

Van Sarapigui naar El Arenal geen 2 á 3 uur zoals aangekondigd, maar slechts ruim een uur. Volgens ons was autoweg “ 4 “ net klaar. Zag er in ieder geval nieuw uit. 

We kwamen dus vroeg aan bij Tabacón. Top hotel en dito omgeving!  Geweldig daar!

Van de aanbevolen “ hanging bridges “ hebben we genoten.

10 April Monteverde

De reeds georganiseerde nightwalk was heel goed. Weer veel gezie. De Canopy Tour was echt helemaal het einde.

13-15 April Uvita

Wel een lange rit om er te komen  ( 4 á 5 uur ), maar dan kom je ook in een totaal andere wereld. Het was er erg warm. De boottocht meteen de ochtend daarna was dan ook prima. We zagen veel dolfijnen rondom de boot, even aan strand gegaan voor wat fruit ( altijd volop aanwezig en lekker! in Costa Rica ) en daarna nog gesnorkeld. Mooie ochtend. Voor walvissen waren we in april wel wat te laat.

Vanuit Cusinga Lodge kon je een strand in een baai bereiken. Wel grappig. 

Aan de stranden is het overal erg rustig ( althans toen wij er waren ) en iedereen gaat ergens onder de bomen liggen naast het strand. Anders is het te warm.

Ook de andere dag in Uvita hebben we ons uitstekend vermaakt. We zijn wat noordwaarts gereden om daar wat strandjes te bezoeken.

16 april San José

Ca 200 kilometer, maar die liepen nu best wel voorspoedig. In ruim 3 uur waren we daar. Tussendoor nog wat krokodillen bekeken bij een brug, die op de heenweg al een file veroorzaakte om de reden van het "krokodillen kijken”.

Het hotel bood een geweldig uitzicht op het stadje langs San José ( Alelajela of zoiets ) en op de luchthaven van SJ.

Op de locatie kon je vooral genieten van de 2 zwembaden. Was prima.

Om 5 uur haalden ze de huurauto op. 17 april stond om 15 uur de agent weer klaar voor het tripje naar de luchthaven.

Achteraf hadden we wellicht nog met de taxi een uitstapje kunnen maken naar San Josë. Maar aan de andere kant was het ook mooi geweest

We hadden een heerlijke tijd gehad in Costa Rica.

Nogmaals hulde aan de organisatie!

We hebben natuurlijk nog veel meer beleefd en meegemaakt, maar dat zou te ver voeren om dat allemaal aan jullie te communiceren.

Groetjes

Ines en Arie

Reis Costa Rica

Hallo Hans,

We zijn inderdaad weer thuis! En wat hebben we genoten, wat is Costa Rica een fantastisch land met prachtige natuur, zoveel verschillende dieren en vriendelijke mensen.

De hotels waren stuk voor stuk bijzonder en er zat een leuke variatie in de reis. 

Alles is goed verlopen en was goed geregeld.

Hartelijk dank voor de invulling van het programma zo, was top! En we zullen jullie zeker aanraden.

Groeten

Karin en Raf

Reis Costa Rica

Hallo Hans en Tonia, 

Hierbij een kort verslag van onze Costa Rica reis. 

Een prachtig land met een ongelooflijk mooie flora en fauna met als hoogtepunt voor ons persoonlijk Monteverde. Jullie hebben stuk voor stuk prachtige overnachtingen voor ons uitgezocht. Helaas is het raften niet doorgegaan door een rugblessure opgelopen bij het surfen. 

De enige kanttekening was de gids die ons begeleid heeft naar Tortuguero. 

Bij het ophalen in San Jose vroeg het ons naar de slaapplaats in Tortuguero.  Wij waren toen nog niet op de hoogte dat we waren overgeboekt naar de Evergreen lodge 

We werden in het bijzijn van iedereen afgeblaft of we de naam van onze lodge niet kenden 

Een maal daar zaten we geïsoleerd van de groep. Zowel de kamer alsook het restaurant. 

Communicatie met de gids was hierover niet mogelijk 

Verder henben wij een onvergetelijke reis gemaakt . We weten jullie in de toekomst zeker te vinden. Brdankt voor alles 

Groet uit Amerika. 

Jan en Basil 

Reis Costa Rica

Hi Hans, 

Dank voor je bericht. We zijn gisteren thuis gekomen en de hele reis liep gesmeerd. Alle afspraken werden perfect nagekomen. De vakantie was enerverend en ook 'relaxing'. We hadden het juiste aantal stops, zeven, al hadden we hier en daar gerust nog een dagje langer willen blijven. Hieronder wat impressies:

San Jose, Hotel Presidente. Prima hotel, goed restaurant, goede locatie al heeft de stad niet veel te bieden.

Tortuguero, Laguna Lodge, avontuurlijke plek maar we moesten wel wat wennen aan de toeristenstroom en de US tarieven voor activiteiten (we merkten dat dat voor heel Costa Rica geldt). Lodge is prima en het natuurpark is heel erg mooi.

Puerto Viejo, La Costa de Papito, leuke plek en leuk kleinschalig hotel. Heerlijke sfeer. De Caribische kust is beduidend rustiger (en minder mooi) dan de Pacific kust, maar Puerto Viejo is de uitzondering. Is wel een eind uit de richting, maar de moeite waard. We hebben surf lessen genomen.

Sarapiqui, Salva Verde Lodge. Deze lodge vonden we het minste (wat hokkerig en klein en behoorlijk gehorig) maar de locatie is wel mooi. Het raften was een hoogtepunt van de vakantie.

Fortuna (Aranal), Montana de Fuego, toeristisch gebied, maar het dorpje (Fortuna) was leuk en we hebben daar verrassend lekker gegeten. Veel activiteiten gedaan (paard rijden, canopy, tubing, hanging bridges) en die waren erg geslaagd. Helaas was de top van de vulkaan constant in de wolken. Het hotel was ok, maar ons huisje wel een beetje gammel (over de datum), ook een mooie locatie.

Monteverde, El Establo, mooie plek, leuk dorpje, mooi hotel (stijlvol en wel degelijk). De temperatuur is wel wat koeler (want op 1500 meter hoogte). Hele leuke canopy gedaan. De nachtwandeling vonden we wat minder: slapende dieren kijken met 5-10 groepen bij iemand in de 'achtertuin'. Gids was wel goed hoor (net als overal).

Manual Antonio, Parador, het favoriete hotel volgens de kinderen (mooi zwembad, speelhal) en heel mooi gelegen. Helaas hadden we 1 dag regen daar, maar gelukkig nog wel naar het strand geweest. Geen activiteiten gedaan, lekker genoten. Hotel vonden wij ook prima.

Dominical, Cuna del Angel, het favoriete hotel van mijn vrouw: stijlvol en kleinschalig, al was de bediening niet top. Mooi gelegen. De walvistocht was een succes (veel gezien) en heerlijk wat strandactiviteiten gedaan. 

Costa Rica is een toeristisch land en het toerisme is goed georganiseerd, wel US gericht met US prijzen. Ik denk dat vooral de eigenaren daar van profiteren, niet het personeel. Eten in de hotels is dus ook duur in vergelijking met wat je betaalt in een restaurant in het dorp maar de kwaliteit in de restaurants in het dorp is beter dan in de hotels. Het land is heel mooi en heeft veel te bieden voor een ieder: natuur, avontuur, strand. Het heeft alleen niet zo veel cultuur. De mensen zijn vriendelijk en spreken behoorlijk Engels, ze zijn klantvriendelijke. Je kan zien dat toerisme een grote industrie is in het land.

De app van CRS was heel handig en leuk. Zo-wie-zo was alles top georganiseerd, geen enkele hapering.  

Kortom, we hebben een top vakantie gehad.

 

Groet, Joost

Reis Costa Rica

Hoi Hans en Tonia,

Bij gebrek aan Facebook even langs deze weg een review.

Voor de pandemie stond er een rondreis door Brazilië gepland. Dit werd een voucher, toen een rondreis door Namibië, Botswana, Zimbabwe en Mozambique, vervolgens weer een voucher en uiteindelijk een refund.
Alleen al om de wijze waarop dit hele proces werd aangepakt zou ik DagboekReizen meer dan aanbevelen.
Het is een organisatie gerund door integere oprechte en positieve mensen voor wie hun werk hun passie is en het kan niet anders dan dat dit doorsijpelt in de wijze waarop ze hun reizen organiseren en in hun keuze voor de lokale organisaties met wie zij werken.
Wij hebben als gezin het geluk gehad in ons jaar reizen, tweemaal een deel met DagboekReizen te kunnen doen.
Een maand Colombia en een week in een relatief onbekend maar adembenemend mooi gebied in Brazilië, de Jalapao.
Beide reizen waren afwisselend, uitstekend georganiseerd en met veel oog voor onze behoeften als gezin samengesteld.
Hans en Tonia hebben het talent accomodaties te vinden met een charme die wij erg waarderen en waar we ons direct thuis voelden.
De maand Colombia heeft ons een fantastisch inkijkje gegeven in dit prachtige land met eindeloos veel natuur waar we ons zoveel in hebben mogen vermaken. De plaatsen en steden die we bezochten waren met alle muurschilderingen een lust voor het oog en door de gidsen die we troffen en tours die we kregen altijd informatief en boeiend.
Het fijne aan onze reis door Colombia was ook de ruimte die er was gelaten om zelf een invulling te kiezen en te organiseren ter plaatse, wat ons een prettig gevoel van autonoom zijn gaf, iets wat soms onder gesneeuwd kan raken tijdens overvolle georganiseerde trips.
In de Jalapao in Brazilië waren we enkel met lokale toeristen en een fantastische gids in een bijzonder gebied met de fervedouros als absoluut hoogtepunt.
Wij zijn ervan overtuigd dat je met DagboekReizen kiest voor een organisatie die ook de minder bekende juweeltjes van een land aandoet en je een complete ervaring biedt die veel verder gaat dan de foto’s van een gemiddelde reisbrochure.
Dank Hans en Tonia voor 5 geweldige weken en het daarnaast ook volkomen belangeloos geven van tips en aanbevelingen gedurende onze reis van afgelopen jaar. We hebben er talloze opgevolgd en het heeft ons op schitterende plekken gebracht.
Mede dankzij jullie is ons jaar de wereld over een onvergetelijke ervaring geworden.

Nou dit is hem dan.
Ik word er bijna emotioneel van.
Maar dat ben ik snel:-) en over tweeenhalve week gaan we weer naar huis dus ik moet sowieso afscheid nemen van ons jaar en dat valt niet mee.
En vooral;
We zijn jullie gewoon enorm dankbaar.

Martijn en Didi en Tijmen en Imme

brazilie en colombia 2022

Hoi Hans en Tonia,

We zijn vandaag teruggekomen van een geweldige reis door Costa Rica (ik zal de lijst met emoticons niet volledig maken, want die is bijna eindeloos…)! Het was helemaal perfect door jullie geregeld. We hebben geweldige beesten, jungle, vulkanen en wat al niet meer gezien, de hotels waren goed. Alle activiteiten waren een belevenis en, ook heel fijn, we stonden steeds op ‘de lijst’.
Er komt misschien wel een keer een officiële evaluatie, maar dit is alvast een spontane.
Veel dank en tot een volgende reis!
Groet,
Arno, Jolien en de kinderen

Costa Rica zomer 2022

Het was wederom (1e keer toen Brazilië 2015) een onvergetelijke en geweldige reis met ons niet alledaagse gezelschap! Met als toetje de verloving op het strand in Dominical van onze oudste dochter en haar vriend.

We hebben allemaal zonder uitzondering genoten van dit prachtige land, de gastvrijheid, de schitterende natuur, het lekkere eten en de kundige gids en kundige chauffeur die onze reis echt onvergetelijk gemaakt hebben.

Weer een bevestiging dat jullie het vak ‘dagboekreizen’ in de vingers hebben en weer goed aangevoeld hebben wat bij dit gezelschap past.

Nogmaals complimenten voor jullie werk en dank het organiseren van deze geweldige dagboekreis

Familie D. - Rondreis Costa Rica, December 2022

Familiereis Costa Rica

Hey hallo,

Jazeker de tijd gaat altijd te snel als het mooi en gezellig is, maar we kijken terug op een prachtige reis.
Jullie zijn ons net voor, wij hebben zo vaak tegen elkaar gezegd als we thuis zijn moeten we jullie vertellen hoe goed alles geregeld was.
Want dat was het zeker, alles was super geregeld. En wat een mooi systeem dat travel-appje waarin alles staat, waar je naar toe gaat en hoelaat iemand je ophaalt. TOP ????

Volgend jaar komen we bij jullie terug ????

Costa Rica juli 2023

Goedenavond

Onze reis zit er helaas weer op.
Deze is omgevlogen.in één woord onvergetelijk.
Wij reizen nu inmiddels al een jaar of 38.
Hebben ook al erg veel van de wereld gezien.Gaan naar iedere bestemming maar 1 keer, dus misschien kun je je voorstellen hoeveel landen we bezocht hebben.
Laat staan met hoeveel reisorganisaties we te maken hebben gehad.
Zo ook met jullie.
We zullen jullie eerlijk zeggen.We hebben het nog nooit zo top geregeld gehad als nu.
Als we jullie een cijfer mogen geven van 1 tot 10 (10 =uitmuntend)dan krijgen jullie een dikke vette 10
Super,super.Overal waar we kwamen stond chauffeur keurig te wachten.Deze waren vaak half uur voor tijd aanwezig.Hotels top geregeld en zijn zeker aan te bevelen. Excursies idem dito. Ook de travel key was
super handig.
Kortom we zouden niet één minpunt kunnen bedenken. Van jullie organisatie kunnen de anderen nog heel veel leren en een voorbeeld aan nemen. Als we weer besluiten een reis te boeken zijn jullie degene die dit mogen organiseren.
Ga zo door.Dikke vette complimenten.
Bedankt voor deze onvergetelijke reis.
Wim & Elma

costa rica rondreis januari 2024

Hallo Neelke, Tonia, Mark en Hans,

Wat hebben we een fantastische reis gemaakt door Costa Rica. Prachtige natuur en veel dieren gezien.

De heenreis vanuit Amsterdam - Frankfurt - San Jose is soepel verlopen. Werden netjes opgewacht en naar de Country Inn gebracht. Prima hotel voor een paar nachten. Met het openbaar vervoer de stad in gegaan. Vanuit het hotel heel makkelijk. Een dag om de stad verkennen is voldoende.

Vertrek naar Porto Viejo de Talamanca verliep niet zoals gepland. Auto zou om 09:00 geleverd worden. Vijftien minuten later gebeld, volgens ons waren ze het vergeten. Rond 10:30 werd de auto afgeleverd. Als goedmaker was het niet nodig om de auto met een volle tank in te leveren. Communicatie verliep goed, met de autoverhuurder en jullie contactpersoon van CRS Tours. We hadden nog wel een hele tocht te gaan. Door ongelukken op de weg uiteindelijk 7 uur gereden. Leuk hotel net buiten Porto Viego. La costa de Papito.
Het Manzanillo Wildlife Refuge bezocht en Punta Uva kajakken leuk om te doen en de eerste dieren gespot. Cahuita National Parque hebben we met gids gedaan ( niet van te voren besproken), veel geleerd en gezien.

Puerto Viejo de Sarapiqui, Selva Verde Rainforest Lodge, prachtige plek. Voornamelijkj voor het zien van veel vogels en kikkers. Ook wel veel regen gehad in deze periode, maar dat vonden we niet heel erg.

Baco Tapada, Maquenque eco lodge. Wederom een mooie locatie in een prachtige omgeving. Trails prima zelf te lopen of met gids. De nachttour , zelf geboekt, zouden we niet aanbevelen (prijs versus kwaliteit niet in verhouding), een keer zo duur als de dag tour en ook prima zelf te doen omdat de vijvers die je aandoet bij het restaurant liggen.

Parque Arenal 1968, mooi park met af en toe mooi uitzicht op de vulkaan. Wij zijn daar geweest op de reisdag richting Fortuna omdat het toen mooi weer was. De dagen ervoor was de vulkaan niet te zien en dagen erna ook niet, dus we hebben geluk gehad.
Secreto la Fortuna hotel was voor ons even een overgang na de prachtige plekken in Sarapiqui en Boca Tapada.
We hebben van hieruit de Mistico Hanging Bridges gedaan. Zes uur stonden we voor de ingang en dat bleek een goede keuze.
Op een regenachtige dag hebben we wat rondgereden in de omgeving en zijn terecht gekomen op Rancho Margot Sustainable & Self Sufficiënt Eco Lodge. Leuke Lodge met vriendelijk personeel die zeker zou passen in deze reis als je de drukte van Fortuna wil vermijden.
Tip voor jullie!!

Buena Vista Del Rincon Eco Lodge, wederom een geweldige locatie. De canopy tour was inderdaad fantastisch, zeven x zo’n 200 m over de vallei. Blij dat deze in het programma opgenomen was. De hangingbridges op het park hebben we een aantal keren zelf gelopen ,erg leuk en hier loop je echt tussen de boomtoppen door……top. Ook een aantal keren gebruik gemaakt van de hotsprings een leuk extraatje op deze locatie.

Monteverde, Trapp family lodge. Gunstige locatie om richting het Cloud Forest te wandelen. In slechts 15 min stonden we voor de hoofdingang. Mooie uitval basis voor de omgeving.
Curi Cancha reserve is een park in de buurt die zeer zeker ook de moeite waard bleek te zijn. Dit pak is niet zo donker dan het Monteverde regenwoud. Veel open stukken, minder hoogteverschillen

Uvita, La Cusinga Lodge. Goede keuze, mooie plek met eigen park, trails en strand. Helaas geen walvissen gespot maar wel dolfijnen. Voor febr en maart is de kans wel erg klein, zeiden de gidsen.

Drake Bay, Rancho Corcovado. Wat een paradijselijke omgeving. De kamer was niet geweldig, vierkant hok zonder stoel of kast, maar wel met airco…..Ach je maakt er je eigen plekje van en dan is het oké. Personeel heel vriendelijk en lekker dicht bij het strand.
Leuke snorkel-tour gehad. Het bezoek aan Corcovado National Parque ingang Sirena station was een mooie ervaring. We hadden geluk met de gids Manuel. De 30 jaar ervaring maakte onze tocht speciaal. Veel gezien.
Een hoogte punt en prachtige afsluiting was de Horsbackriding richting de waterval Drake Bay. Oldemar bracht ons via de rivierbedding, door het groen, naar de waterval.
Een onvergetelijke tocht zo met z’n drieën door de wildernis.

Tip: We hoorden van een Duits stel dat zij de huurauto hadden ingeleverd in Sierpe en terug vlogen naar San Jose. Kosten €150 pp. Prima lijkt me, scheelt auto huren voor een paar dagen, geen parkeer geld, veel minder reistijd.

Het is geen korte feedback geworden, maar dat zou jullie en de collega’s in Costa Rica tekort doen. Door de keuze van de locaties , plekken midden in de natuur en datgene wat de accomodaties te bieden hadden hebben we optimaal kunnen genieten !!
Ook door overal een dag extra te hebben was relaxed
Via “Polarsteps” hebben we een mooi foto boek laten maken met 568 foto’s om op een makkelijke wijze te kunnen nagenieten.

We heb de Travelkey als heel prettig ervaren. Veel gebruikt !

Bedankt voor het meedenken, tips en het realiseren van deze prachtige reis.

Groeten Eric en Margaret

Costa Rica maart 2024

We hebben een geweldige vakantie gehad om nooit meer te vergeten !!! 

De vlucht naar Costa rica ging prima daar aangekomen stond er netjes iemand klaar om ons naar villa Tournon te brengen. We werden inderdaad lekker vroeg opgehaald om te vertrekken naar tortuguero ! Daar aangekomen hadden we een super mooie jungle lodge GEWELDIG ! We werden gewekt door de apen en hebben enorm veel dieren gezien. Helaas was het weer niet top, maar de dieren en de omgeving maakte het goed. Na 4 gewelige dagen een lange trip tegemoet naar Arenal ! De huurauto stond klaar ( prima auto lekker groot ) en we konden gaan touren met de landcruiser ! Helaas was de vulkaan diep in de wolken toen we aankwamen en zagen we helemaal niks. We kregen een geweldige kamer waar een heerlijk flesje wijn klaar lag :-) !!! Dan maar even lekker in de hot springs zitten en heerlijk sushi gegeten met een super wijntje super deluxe !!!!!! Volgende dag een beetje rond getourd en savonds heerlijk gegeten in Don Rufino. Dit is echt een van de beste restaurants waar we in Costa rica hebben gegeten. 

De volgende dag naar monteverde gereden ... wat een leuke weg met al die hobbels en gaten ! Na veel geschut kwamen we aan in een prachtige hotel... jeetje wat een badkamer en uitzicht hahahaha we zaten in het laatste rijtje en konden zo over de hele oceaan heen kijken GEWELDIG ! We zijn daar de volgende dag de Canopy tour gaan doen ... heb me longen en me stem even goed laten werken. We hebben gegeten in het tree house waar heel toevallig op dat moment een carabische bendje speelde ... dus de heupen gingen lekker los :-D !!! 

Op weg naar manuel antonio met de landcruiser wat een leuke route zo langs de kust af en toe even een duik genomen in de zee aangezien het best warm was 36 graden ! We kwamen aan in het mooie Villa Lirio en kregen kamernummer 4 en 5 waardoor we onze eigen prive zwembad hadden JEEEH !!!! Michael vond het helemaal geweldig die lag alleen maar te plonzen tot midden in de nacht :-) ! Eerste nacht in manuel antonio en we werden gewekt om 5 uur in de nacht door een heftige AARDBEVING !!! 6 op de schaal van richter het epise centrum lag in de oceaan net even voor Quepos dus we werden behoorlijk door elkaar geschut ! Wat een vreemd gevoel, maar de lokale mensen zeggen dat het best vaak gebeurd alleen niet zo heel hetfig !!! na het ontbijt zijn we gaan zeevissen wat ook weer een geweldie ervaring was. We hebben dolfijnen gezien ( gingen heel schattige voor onze boot zwemmen ), schilpadden en natuurlijk Zeilvissen. We hebben 7 zeilvissen die dag gevangen en 2 helaas verspeeld. De grootste vis die Michael gevangen heeft was 3 meter 5 !!!!!! Zijn dag kon niet meer stuk en die van mij ook niet want ik was lekker bruin geworden hahaha !!!! We zijn s'middags nog even op het strand geweest en hebben lekker een drankje genomen ... ( ben trouwens verslaafd geworden aan pina colada en mojito ) We hebben trouwens ook gegeten bij Aqua Azul super lekker eten. 

Helaas naar het laatste plaatjes drake bay.. wat een mooie plek zeg !!!! We gingen met een speedboot door de prachtige Mangrove rivieren...die uitstroomde in grote open zee.. We kregen op een gegeven moment allemaal reddingvesten aan omdat we door de branding heen moesten. WAT WAS DIT ENG !!!! Mijn moeder en ik vonden dit het engste stukje van de hele vakantie hahahaha !!! Aangekomen bij rancho corcovado kregen wij het strand huisje. Inderdaad was dit back to basic !! We hadden kout water, mike en ik lagen op de lattenbodem... niet echt wat we ervan dachten, maar het uitzich was prachtig !! De exursies waren erg leuk op 1 trail na niet. We zagen namelijk, maar 1 aap. ( het kan helaas niet altijd mee zitten ) Voor de rest was het allemaal prima ! :-) 

We hebben dus een geweldige reis gehad en zijn wel verdrietig dat we weer terug zijn.. de tijd gaat namelijk zo snel als je daar bent !!! 

Zodra je iets weet van Colombia dan hoor wij het wel !!! 

We willen jouw bedanken voor alles en hebben een super tijd gehad ! 

Groetjes, fam hart !!

Rondreis Costa Rica
Kunnen wij je helpen?

Reizen,

        Mensen ontmoeten,

                                      Ontdekken

Op de thee bij Dagboek Reizen? >>
SGR
ANVR
Calamiteitenfonds
KLM
Tripadvisor
© Dagboekreizen Reis- en Boekingsvoorwaarden - Disclaimer - Copyright - Privacy - Cookies - Sitemap