Dansgroep in Ecuador

Ons reisverhaal rondreis Ecuador en de Galapagos

Een heerlijke afwisselende reis

 

Stel je eigen rondreis samen

Privé rondreis Ecuador en de Galapagos

Dag 1;

Het is en blijft geen pretje om naar Ecuador te vliegen. Onze nationale trots vliegt er heen maar als je naar Quito wil vliegen betekent het toch stoppen in Bonaire en ook nog een keer in Guayaquil. Zestien uur na take off staan we wat wiebelig op onze benen in Quito. De hoogte (2800 meter) draagt daar zeker aan bij. We besluiten het dan ook vandaag lekker rustig aan te doen. We bezoeken de kleine indianen markt niet ver van ons hotel. Later in de reis gaan we natuurlijk kijken in Otavalo maar het is heerlijk om alvast de kleuren en geuren op te snuiven. In de namiddag, na een heerlijk dutje, rijden we naar een gezellig restaurant dat gerund wordt door een Ierse dame. Het is er niet druk maar het eten is heerlijk. De bar mag er ook zijn en het uitzicht op Quito is mooi. Morgen gaan we lekker op pad.

Dag 2;

Om 6 uur gaat de wekker maar vanwege het tijdsverschil hebben we hem eigenlijk niet nodig. Om vijf uur zijn we wakker. We zetten koers naar Papallacta, een kuuroord hoog in de Andes. Om er te komen moeten we een pas over en tot onze grote verbazing ligt er vlak bij de evenaar een klein laagje sneeuw. Het is bitter koud en bewolkt. Papallacta heeft prachtige minerale bronnen met warm water en we weten dan ook niet hoe snel we er in moeten komen. Elk bad heeft zijn eigen temperatuur en na 3 baden hebben we degene gevonden die het beste bij ons past. Na een uurtje weken vervolgen we onze weg en stoppen na een korte rit bij de Mwuango lodge. Deze lodge heeft als specialiteit kolibries. Er zijn zeker zo'n 6 tot 8 verschillende soorten te zien. Wij vallen als een blok voor de sabelkolibrie, met zijn enorme lange snavel. Het is heerlijk om onder het genot van een kop koffie of thee deze prachtige vogeltjes te bekijken en natuurlijk ook uitgebreid op de gevoelige plaat te zetten. Het weer zit echter niet mee maar dat mag de pret niet drukken. Onze chauffeur weet dan een plek waar we neushoornkevers kunnen zien en nadat we even met onze handen in de modder hebben gewroet vinden we er prompt een paar. Na een lekkere lunch (forel is een specialiteit in dit deel van Ecuador) begint onze eindbestemming van vandaag in zicht te komen. Tena ligt in het Ecuadoriaanse deel van het Amazone bekken. Het is een „outpost" maar niet diep genoeg in de jungle om te kunnen spreken van een rijk dierenleven. Toch heeft het een hele prettige atmosfeer en de lodge waarin we verblijven heeft behalve een generator geen elektriciteit. De lodge ligt aan de Rio Napo en de huisjes liggen allemaal aan het water. Romantischer kan haast niet! We genieten echt met volle teugen en vallen met het zachte geruis van het water in slaap.

Dag 3; 

De zon wekt ons rond half zeven. Het belooft een prachtige dag te worden en na een ontbijt waarvan vooral het heerlijke fruit (wat hebben deze mensen wat dat betreft toch een geluk!) me bijblijft. Onze auto heeft wat kuren maar na wat gepruts doet ie het gelukkig. We worden gedropt bij de rivier de Chatun Yacu die zijn oorsprong vindt bij de Cotopaxi vulkaan. We gaan raften! Onze raftgids begint te glinsteren en meldt ons vol trots dat de rivier de afgelopen dagen goed zijn best heeft gedaan. Vol goede moed trekken we ten strijde tegen onze eerste stroomversnelling maar God, wat is het water koud! Deze rivier blijkt bij navraag de enige te zijn die zo koud is wat dan wel weer als voordeel heeft dat je niet bang hoeft te zijn voor kaaimannen. Aangezien wij vanmiddag nog naar Banos moeten besluiten we om voor de halve dag optie te kiezen. De stroomversnellingen zijn klasse 3 en voor eenieder goed te doen. Toch bieden ze echt wel het nodige vermaak. We stoppen onderweg nog even om een heerlijke zoete ananas te verorberen en om daar dan gelijk ook lek geprikt te worden door zandvlooien en die beten  jeuken zo......... Bij terugkomst in de lodge blijkt de auto het te hebben opgegeven en moeten we even wachten op vervangend vervoer. We gaan nog even kijken bij de tarantula die acher de spiegel woont. Wat zijn die spinnen harig! Na niet al te lang wachten gaan we dan toch op weg naar Banos. Het is wel een stukje rijden en we stoppen nog bij de Pailon del Diablo, een werkelijk schitterende waterval. Je loopt er in ongeveer 20 minuten naar toe en kunt dan op een hangbrug de waterval bewonderen. Er zijn ook balkons gebouwd die een prachtig uitzicht geven veel dichter bij de waterval en wij klauteren door een smalle grot tot een plek achter de waterval zelf! Het is wel een tikkie glibberen en je moet ook niet bang zijn om lekker nat te worden maar het is het meer dan waard. Het is al bijna donker als we in Banos aankomen en het mooie weer van vandaag maakt plaats voor dikke wolken. We kunnen de actieve Tungaruhua vulkaan nog net even zien. Als we willen gaan eten horen we hem donderen en de ramen van het restaurant staan gewoon even te trillen. We blijken veilig te zitten maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat het je niets doet. Het hotel is heerlijk en biedt zeer veel mogelijkheden om te wandelen in de omgeving en heeft een zeer uitgebreide spa. Wij komen hier helaas niet echt aan toe want wij moeten de volgende ochtend weer terug naar Quito. 

Dag 4;

Aangekomen in Quito genieten we van een uitgebreide lunch in restaurant Zazu, een van de beste restaurants in Quito. Ons hotel ligt midden in de uitgaanswijk van Quito waar het altijd gezellig druk is en vol zit met leuke restaurantjes en barretjes. Na de lunch gaan we de oude stad bekijken. Tot nog niet zo heel lang geleden had het oude centrum van Quito terecht een hele slechte naam. Tegenwoordig is het echter prachtig ,zijn de kerken helemaal gerestaureerd en is het ook heerlijk toeven op de vele pleinen. We struinen lekker een paar uur alle pleinen af en genieten van alle kleurrijke mensen om ons heen. De engel van Quito staat op wacht en kijkt over de oude stad. Het oude Quito is een bezoek echt meer dan waard! Als we met een taxi weer teruggaan naar het hotel hebben we wilde plannen maar nadat we even onze e-mail hebben gedaan en lekker uitgebreid hebben gedoucht houden we de dag voor gezien en kruipen we lekker onder de wol.

Dag 5;

Wat is dat toch met reizen en altijd maar weer vroeg opstaan.....het is zes uur en wij zitten alweer gedast en gestrikt in een auto op weg naar de luchthaven. Het is echter meer dan de moeite waard want we zijn op weg naar de Galapagos eilanden! Om half acht stijgen we op en na weer een stop in Gauyaquil komen we om kwart voor tien op Baltra aan. Het is op de Galapagos eilanden een uur vroeger dan op het vaste land. We hebben vandaag 2 duiken geboekt. Ik heb zelf al eerder op de Galapgos eilanden gedoken en het staat werkelijk in mijn geheugen gebrand. De duik bij het eiland Genovesa bracht me oog in oog met schitterende adelaarsroggen en hamerhaaien. Er is vaak niet veel koraal te zien maar er zit zoveel voedsel in zee dat het dierenleven echt overvloedig te noemen is. Onze duikplek zou North Seymour moeten zijn. Helaas blijkt bij aankomst de boot kapot (je moet altijd flexibel zijn als je reist!) en we duiken dan ook op het eiland Santa Cruz. De duiken zijn mooi, niet wat ik ervan had gehoopt maar Tonia is extatisch. We zien zeeleeuwen die met ons komen spelen. Dan opeens is er een haai en zien we ook prachtige pijlstaartroggen. Verder zijn er talloze soorten prachtige vissen en we genieten weer volop. Later in de middag komen we bij onze boot, de Voyager, aan. We lunchen snel en vertrekken dan met de rest van onze groep naar het Charles Darwin Research Centre. De groep heeft tijdens onze duik de schildpadden op Santa Cruz bezocht. Het maakt voor ons niet uit want wij zien ze nu in volle glorie. Na uitgebreid te hebben rondgekeken slenteren we terug naar de pier waar we pelikanen en zeeleeuwen zien loeren op vers gevangen tonijn. Het is ongeloofelijk dat mens en dier hier zo goed naast elkaar kunnen leven en je vraagt je af waarom dat nou alleen maar hier wil lukken. In de avond gaan we met een paar mensen van de boot borrelen in Puerto Ayora maar we moeten om 10 uur weer terug zijn...... Dat is maar goed ook want morgen is er weer een drukke dag.

Dag 6;

Na uitleg over hoe te handelen bij problemen op de boot (die overigens echt fantastisch is met supervriendelijke crew!) gaan we ons eerste eiland bezoeken. We hebben vannacht om 3 uur het anker horen hijsen en om 6 uur waren we er. Het eiland heet South Plaza. Sufferd die ik ben laat ik mijn camera in het water vallen bij het aan land gaan. Gelukkig weten we later op de dag de fotos te redden, de camera is helaas ter ziele. Gelukkig heeft Tonia een back up camera......en anders is er altijd nog de I phone....... Op het eiland ga ik zitten en een kleine zeeleeuw komt nieuwsgierig op me af. Ik kijk hem aan en steek mijn hoofd wat naar hem toe. Voordat ik er erg in heb voel ik zijn snorharen op mijn lippen en heel even kijken we elkaar diep in de ogen. Wat een fantastisch moment! Op het eiland leven verder zowel land- als zeeleguanen en veel verschillende vogelsoorten. Ik vind zelf de fregatvogels het mooiste, ze zweven zo sierlijk..... Na 2 uur rondwandelen hebben we het eiland gezien en gaan terug aan boord voor weer een heerlijke lunch. Een kort dutje later trekken we de wet suits aan want we gaan snorkelen. Binnen no time hebben we een zeeleeuw die heerlijk met ons speelt. Wat een ongeloofelijke gracieuze dieren zijn het toch onder water. De bodem van de zee lijkt wel een levend tapijt van vissen en 2 uur later stappen we helemaal voldaan weer aan boord. Snel douchen want we moeten nog even aan land. Dat is ook weer een belevenis want de zeeleguanen en zeeleeuwen schreeuwen om aandacht. We zien ook nog zeeschildpadden, het kan niet op! Na een kort diner is het slaaptijd want al die zeelucht......

Dag 7;

We worden wakker en kijken naar buiten; Espagnola is het oudste eiland van de Galapagos en beroemd om zijn albatrossen. Die zien we niet gelijk maar de fregatvogels die op onze boot zitten kijken ons nieuwsgierig aan. Na het ontbijt stappen we weer in de landingsbootjes en zetten voet aan wal. De leguanen en zeeleeuwen blijven geweldig omdat je er zo dicht bij kunt. Deze morgen zien we voor het eerst Jan van Genten  in grote getalen. De blauwvoet Jan van Genten doen de paringsdans, een heel grappig gezicht. Het is net een disco voor vogels. Dan zien we de albatrossen. Het zijn er honderden en ze zitten op hun eieren. Ontzettend fotogeniek! Er is ook een plek die toepasselijk Albastros international Airport heet en waar je deze prachtig sierlijk vliegende vogels enorm ziet stuntelen om van de grond te komen. We zijn er van overtuigd dat Espagnola een van de mooiste eilanden van de Galapagos moet zijn! In de middag is het weer tijd voor waterpret. Allereerst gaan we snorkelen bij Gardner eiland dat vlak voor Espagnola ligt. Het water is enorm helder en we spelen uitgebreid met de   vele nieuwsgierige zeeleeuwen. Dan besluiten we om het eiland rond te snorkelen. Dat blijkt vrij ambitieus maar we komen een heel eind. Er zit enorm veel vis en we zien nog een sierlijke adelaarsrog aan ons voorbij trekken. Dan moeten we helaas weer terug naar de boot. We gaan nog een keer aan land in Espagnola. Wij besluiten echter om het al snorkelend te doen en de reden daarvoor is een aanlokkelijk uitziende rots vlak voor het strand. Het blijkt de moeite meer dan waard te zijn want we zien heel veel schildpadden en ook nog de nodige pijlstaartroggen.  Als we aan land komen begroeten honderden zeeleeuwen ons. Wat zijn de Galapagos eilanden prachtig! We hebben de spirit te pakken en zwemmen terug naar de boot. Dat was dan wel weer wat overmoedig want het wordt vloed en dan is uitzwemmen hard werken. Als je dan al 4 uur in het water hebt gelegen dan.......Afijn, tong op de schoenen maar we hebben het gehaald! Na heerlijk eten duiken we ons bed in. We moeten morgen weer lekker vroeg op. Net voordat we onze kabine in willen lopen zien we iets geks. Een zeeleeuw naast de boot en heel veel geplons. Al snel wordt alles duidelijk, ze zijn op jacht. Gefascineerd kijken we meer dan een uur toe hoe ze te werk gaan en lachen we om kansloze vissen die tegen de boot aanschieten uit pure paniek. Er zitten de nodige vliegende vissen tussen en soms lijkt het wel of ze aan boord willen springen.......Dan toch maar naar bed......

Dag 8;

Om 6 uur staan we weer slaperig op het dek. Ik heb overigens heerlijk geslapen maar blijk de enige te zijn. De boot heeft vannacht nogal geschommeld en van de 14 gasten aan boord is de helft wat groenig uitgeslagen. We liggen voor een enorme rots maar de fregatvogels mannetjes die we aan het baltsen zouden moeten zien laten het afweten. Na het ontbijt zetten we koers naar San Cristobal. Voor Tonia en mij het einde van de reis op de Galapagos. We weten echter zeker dat we weer terug zullen komen want dit is één van de plekken op aarde die je niet mag missen en waar je altijd naar kan blijven verlangen. We stappen van boord en bezoeken het lokale bezoekerscentrum waar onze gids nog even de nodige uitleg geeft. Dan snel naar het vliegveld en terug naar Quito. Daar komen we in de namiddag aan (tijdsverschil met het vaste land werkt nu tegen ons). Er staat een busje klaar om ons naar Otavalo te brengen. We mogen deze wereldberoemde Indianenmarkt natuurlijk niet missen. Een aantal jaar gelden was ik hier op een plek die de mooiste spa heeft die ik tot nog toe heb gezien. Nu gaan we er slapen, het heet „Hosteria la Mirage" en ligt in Cotocachi, op ongeveer 20 minuten rijden van Otavalo. Het is al donker als we er aankomen maar gelijk voel je dat deze plek bijzonder is. Alles is er weelderig, bijna te weelderig. Het is echter allemaal zo tot in de puntjes doorgevoerd dat het klopt. We schuiven snel aan voor het diner. Er staat een goudvis op tafel met een kaartje er naast. Hij blijkt David te heten en wil ons graag vergezellen tijden ons diner. De amuses bouches komen in speeldoosjes en zo gaat het maar door. Wat een plek, wat een oog voor detail. We verdrinken in ons enorme bed en slapen als roosjes.

Dag 9;

We worden lekker wakker (eindelijk niet zo enorm vroeg) en genieten van een heerlijk ontbijt met uitzicht op de pauwen en de kolibiries (zeg nou zelf, dat kan rotter!). Om 9 uur vertrekken we naar Otavalo en bezoeken de kleurrijke markt en komen ogen te kort. Het blijkt niet eenvoudig om mooie foto's van de „indigenas" te maken maar dat is niet zo erg. We shoppen hier verder op ons gemak onze souvenirs bij elkaar voor dat we koers zetten naar de condors. Ik heb ze in 2006 hier in het wild gezien en wil ze graag aan  Tonia laten zien. Mijn Spaans is redelijk maar onze chauffeur brengt ons uiteindelijk naar het Parque de Condors. Daar hebben ze ze inderdaad maar niet wild. Er wordt wel een leuke vogeldemonstratie gegeven en de Nederlander die de tent runt weet ons te melden dat veel vogels die bij hun komen ook weer worden losgelaten. Het is echt wel een bezoekje waard. Bij navraag blijken „mijn" condors in een klein gebied boven Otavalo te zitten nabij een klein meertje waarvan de naam me helaas ontschoten is. De beste plek om ze te zien is overigens de Antisana nabij Papallacta. Afijn, we hobbelen weer terug naar ons goddelijke hotel om lekker de spa in te duiken. Vorige keer heb ik deze alleen maar gezien en nu gaan we bijna 2 uur gekneed en verwend worden. We hebben de „Fietsa Floral" geboekt en geloof me, er is niets mis mee. De spa heeft overigens 19 verschillende thema kamers en ze zijn allemaal even prachtig. We pakken onze spullen en genieten van nog even van een zalige lunch. Helaas helaas moeten we terug naar Quito waar we in de avond aankomen. We gaan nog even uit eten met vrienden in „Mea Culpa" maar we zijn het er unaniem over eens dat „Zazu" beter is..... We gaan terug naar ons heerlijke intieme hotelletje (Vieja Cuba) en kijken samen terug op een heerlijke afwisselende reis. Ecuador, we komen terug!

Dag 10/11;

Het gaat sneller en het scheelt 1 stop. Via Bonaire brengt de KLM ons terug en we landen op dag 11 nadat we op dag 10 om 9:15 zijn vertrokken om half vijf op Schiphol....... Que horror!

Kaart van Ecuador

Dagboek flow

Onze onderzoeksreizen doen wij eigenlijk altijd in een versneld programma. Voor het beste resultaat en om echt van de reis te kunnen genieten adviseren wij je om meer tijd te nemen. Ben je geïnspireerd geraakt door het lezen van ons dagboek en wil je ook zo'n reis maken? Voor deze reis adviseren wij je op de volgende punten te letten;

 • De Galapagos eilanden zijn duur! Zeker als je het per boot doet maar dat is in onze ogen wel zeer bijzonder en de moeite waard. Als alternatief daarvoor bieden we tegenwoordig ook island hoppen aan.Iets goedkoper en nog steeds een geweldige ervaring en manier om de Galagagos te ontdekken.
 • De jungle bij Tena is mooi maar dieren zitten er haast niet meer. Voor een goede Amazone ervaring kun je beter naar Lago Agrio of Coca vliegen want daar zijn zeer goede lodges te vinden met een zeer indrukwekkende flora en fauna. 
 • De Duivelsneus trein rijdt niet op maandag maar daar plannen we meestal om heen en er zijn diverse markten te bezoeken waarbij die van Otavalo de beroemdste is. Die is op zijn grootste op woensdag en zaterdag.
 • Bedenk je dat je zeer divers inpakt als je naar Ecuador reist. Indien je gaat wandelen op de Cotopaxi of Chimborazo kom je echt hoog en is een dikke winterjas eigenlijk onontbeerlijk.

Wij schrijven graag een gepersonaliseerde offerte die bij jouw wensen past. Denk er aan dat je je nooit over de kop reist, dat is zonde en kun je niet optimaal genieten. Voor iedereen is het tempo anders net zoals de reishoogtepunten voor iedereen anders zullen zijn. We gaan altijd uit van 2 tot 3 weken maar met meer of minder is er natuurlijk ook van alles mogelijk.

Bekijk ook onze voorbeeldreis.

Ervaringen van anderen

Twintig jaren geleden las ik mijn kinderen voor uit een boek dat verhaalde over een jongetje dat leefde op een eiland op het Titicaca meer. Toen al nam ik me voor er ooit eens te gaan kijken. Nu twee jaar gelden werd het voornemen langzaam werkelijkheid. Ik had veel informatie verzameld over de landen rondom het Titicaca meer en steeds meer werd me duidelijk dat het minimaal 4 landen zouden worden n.l. Peru, Chili, Bolivia en Equador.

De route had ik inmiddels al ontwikkeld en samengesteld vanuit de basisgedachte "Reis als het kan met de zon in je rug, dan zie je meer" en de reis zoveel mogelijk over land te doen, om echt in het land te zijn.W at volgde was het samenstellen van een "gelegenheidsreisgezelschap". Na rond vraag onder onze reisvrienden, waren snel twee paren gevonden die het wel aandurfden. Natuurlijk kenden we elkaar ook al van reizen naar Patagonie en Moskou.

De uitdaging was nu een provider te vinden die aan onze wensen wilde voldoen en bereid was een eventuele "standaardreis" aan te passen.

Oorspronkelijk gingen we er vanuit dat we zelf, met gehuurde campers, de reis zouden maken.

Met ons programma van wensen en eisen waren snel, wereldwijd, aanbieders gevonden, maar de meesten hadden een zeer afstandelijke benadering ten aanzien van ons reisschema, zo van waarom zou je iets anders willen dan de standaard- programma's die we al ontwikkeld hebben.

Begin van het jaar bezochten we de vakantiebeurs en ieder paar trok er op los om nog aanvullende informatie en offertes te krijgen. Bijna aan het einde van onze rondtour kwam wij zelf in contact met de medewerkers van Reislust. Op onze vraag of ze nog iemand kenden die trek had onze reis te organiseren, reageerden ze enthousiast met "Ja hoor, dan moet je bij Hans zijn van Dagboekreizen". We zullen jullie wensen en eisen wel even doorsturen en dan neemt hij wel contact met jullie op.

Vanaf dat moment liep het. Snel werd duidelijk dat onze droomreis ingevuld zou worden. Aanvullende punten werden onder gebracht in onze reis, met name begin op laag niveau en maak de route zo dat je langzaam maar zeker went aan de hoogte en vooral rijdt niet zelf, maar laat je vervoeren met een comfortabel voertuig zoals een Mercedes Sprinter.

Het was een verademing snel, maar vooral wederzijds betrokken, te kunnen reageren. We hadden het gevoel dat we iemand gevonden hadden die net zo dol is op reizen als wij het zijn. En dat gevoel werd steeds verder uitgebreid en ingevuld. Nadat we de definitieve offerte hadden gekregen, wisten we het zeker, met Dagboekreizen gaan we het doen.

We hebben een fantastische reis gehad en zijn Hans en zijn team nog steeds dankbaar dat we het allemaal hebben kunnen doen. Natuurlijk ging ter plaatse ook wel eens iets goed fout, maar een sms'jes naar Hans en je kon erop wachten dat binnen een half uur noodzakelijk aanpassingen plaats vonden.

Oh ja, waar waren we allemaal. De start was in Lima

 • Lima - Een prachtige stad waar het nooit regent.
 • Ica - Overnachten in een oase met zandbergen om je heen is zeer speciaal.
 • Nazca - Natuurlijk de lijnen, je ziet er zoveel dat 's avond in je bed liggend nog alle lijnen door elkaar lopen.
 • Cuzco - Een stad om te bezoeken met een mooie kathedraal, soms is er een opstand en moet je een nachtje binnen blijven.
 • Machu Picchu - Prachtig om te zien. Hoe bedenk je je het om zo hoog te gaan wonen. Ollatatambo vond ik indrukwekkende.
 • Amazone oerwoud - Om het eens te ervaren in een slaapkamer met drie wanden, de vierde is het oerwoud. Fantastisch.
 • Titicaca meer - De drijvende Uros eilanden zijn op zich een bezienswaardigheid, maar een nachtje op het eiland Amantani brengt je terug naar de basics van het leven.
 • Colca Canyon - Het toetje van een canyon en als je geluk hebt zie je de Condors.
 • Arequipa - Een gezellige stad met veel bekijks.
 • Arica - En dan ben je in Chili, in de belasting vrije zone. Heerlijk aan zee en het beginpunt van de trip naar het schitterende Lauca meer.
 • San Pedro de Actacama - Het begin van een barre maar imponerende tocht naar en over de Salar.
 • Salar de Uyuni - Voor mij het hoogte punt van de reis, zo ver, zo wit, zo indrukwekkend.
 • Potosi - Daar waar vroeger de zilvervloot mee beladen werd. Nog steeds wordt onder erbarmelijke omstandigheden getracht zilver uit de berg te halen.
 • Sucre en Santa Cruz - Twee steden die de gezelligheid en rijkdom van Potosi naar zich toe haalden. Samaipata - De Inca burcht op een grote steen. Schitterend om te zien.
 • La Paz - Als je van steden houdt is La Paz een echte aanrader. Vanaf uitzichtpunten rond de stad kun je de steile afdalingen in de stad goed bekijken.
 • Trujjilo en  Chiclayo - Het bezoeken van opgravingen en het mooie museum is alle moeite waard. 
 • Cuenca - Het begin van Equador het land van de vulkanen en leuke en gezellige plaatsen zoals Banos en Riobamba.  
 • Cotopaxi vulkaan - Fantastisch om te beklimmen tot 5000 m hoogte. 
 • Papallacta - Met zijn heet water bronnen een verademing. 
 • Quito - De hoofdstad die moet je gezien hebben en natuurlijk een uitstapje naar de markt van Otavalo en de evenaar. 
 • Bellavista nevelwoud - Prachtig om te zijn, met zijn vele kolibries. 
 • San Lorenzo - Het droogwoud en de vissers aan de kust van dit kleine plaatsje laten je weer tot rust komen voor de grote terugreis. Het was fantastisch om al die plaatsen en omgevingen te kunnen bezoeken in de wetenschap dat het goed georganiseerd was en dat indien nodig back-up gegarandeerd was.

Een schitterende reis, een kleine 10.000 km, drie verschillende oerwouden en een hoogte van 0 tot 5000 meter. Een voor eeuwig onvergetelijke reis in latijns-Amerika

Kort en goed, wil je een uitdagende reis, met eigen wensen, dan boek je je reis bij Hans van Dagboek reizen.

Elso Tieman.

Een reis van 1000 mijl begint met een enkele stap... (Loa Tzu)

Beste Hans,

Onze vakantie naar Ecuador was geweldig. De 3 regios’s die wij bezochten (Galapagos,  Amazone-regenwoud en de Andes) gaven een grote mate van afwisseling. Wij hebben er van genoten. 

Houd bovenstaande positieve overall indruk goed op je netvlies, als ik onderstaand ook enige kritische punten vermeld.

 • Met de kennis die wij nu hebben, hadden we wat langer op de Galapagus willen blijven (8 dagen in plaats van 5 dagen) en wat korter door de Andes willen trekken. Wellicht is het mogelijk van Quito rechtstreeks naar Cuenca te vliegen.
 • Door Pure werden wij steeds op de afgesproken tijd opgehaald door een chauffeur.
 • In de beschrijving van 17 en 20 november staat dat er een gids bij het begin van het NP zal staan. Wij hebben op beide dagen geen gids gezien. De chauffeur heeft de gidsfunctie vervuld. Ik weet niet of de beschrijving van jullie niet helemaal klopt of dat de extra gids het heeft laten afweten.
 • In de beschrijving van 20 november staat  dat de temperatuur in NP Las Cajas ca. 12 graden is en dat je warme kleding moet meenemen. Dit klopt natuurlijk. Wij vragen ons echter af waarom een dergelijke waarschuwing niet bij het bezoek aan de vulkaan Cotapaxi en Chimboraza is vermeld.
 • De beschrijving van 6 november naar de vulkaan Cotapaxi is een beetje beperkt. Wij hebben daar met de auto gereden tot de parkeerplaats op 4500 meter. Daarna hebben wij in ca. 50 minuten via een bergpad van ca. 2 kilometer gelopen naar het basiskamp op 4900 meter. Onderweg hebben wij mist, hagel, sneeuw en regen gehad. Maar het was de moeite waard. Wij hadden het op prijs gesteld als deze informatie in de beschrijving had gestaan met het advies goede kleding en schoenen aan te trekken.
 • In de beschrijving van 17 november naar de vulkaan Chimborazo kan ook meer info worden opgenomen over het pad dat loopt van de parkeerplaats op 4800 meter naar het 2e basiskamp op 5000 meter. Ook dit pad hebben wij gelopen.
 • De (hotel)accommodatie was veelal goed. De hotels Marquiz in Quito en Posa del Arte in Banos,  waren matig. Een upgrade was hier op zijn plaats geweest.

Met vriendelijke groeten,

Harry 

Rondreis Ecuador en de Galapagos

Hoi Hans en Tonia,

Bij gebrek aan Facebook even langs deze weg een review.

Voor de pandemie stond er een rondreis door Brazilië gepland. Dit werd een voucher, toen een rondreis door Namibië, Botswana, Zimbabwe en Mozambique, vervolgens weer een voucher en uiteindelijk een refund.
Alleen al om de wijze waarop dit hele proces werd aangepakt zou ik DagboekReizen meer dan aanbevelen.
Het is een organisatie gerund door integere oprechte en positieve mensen voor wie hun werk hun passie is en het kan niet anders dan dat dit doorsijpelt in de wijze waarop ze hun reizen organiseren en in hun keuze voor de lokale organisaties met wie zij werken.
Wij hebben als gezin het geluk gehad in ons jaar reizen, tweemaal een deel met DagboekReizen te kunnen doen.
Een maand Colombia en een week in een relatief onbekend maar adembenemend mooi gebied in Brazilië, de Jalapao.
Beide reizen waren afwisselend, uitstekend georganiseerd en met veel oog voor onze behoeften als gezin samengesteld.
Hans en Tonia hebben het talent accomodaties te vinden met een charme die wij erg waarderen en waar we ons direct thuis voelden.
De maand Colombia heeft ons een fantastisch inkijkje gegeven in dit prachtige land met eindeloos veel natuur waar we ons zoveel in hebben mogen vermaken. De plaatsen en steden die we bezochten waren met alle muurschilderingen een lust voor het oog en door de gidsen die we troffen en tours die we kregen altijd informatief en boeiend.
Het fijne aan onze reis door Colombia was ook de ruimte die er was gelaten om zelf een invulling te kiezen en te organiseren ter plaatse, wat ons een prettig gevoel van autonoom zijn gaf, iets wat soms onder gesneeuwd kan raken tijdens overvolle georganiseerde trips.
In de Jalapao in Brazilië waren we enkel met lokale toeristen en een fantastische gids in een bijzonder gebied met de fervedouros als absoluut hoogtepunt.
Wij zijn ervan overtuigd dat je met DagboekReizen kiest voor een organisatie die ook de minder bekende juweeltjes van een land aandoet en je een complete ervaring biedt die veel verder gaat dan de foto’s van een gemiddelde reisbrochure.
Dank Hans en Tonia voor 5 geweldige weken en het daarnaast ook volkomen belangeloos geven van tips en aanbevelingen gedurende onze reis van afgelopen jaar. We hebben er talloze opgevolgd en het heeft ons op schitterende plekken gebracht.
Mede dankzij jullie is ons jaar de wereld over een onvergetelijke ervaring geworden.

Nou dit is hem dan.
Ik word er bijna emotioneel van.
Maar dat ben ik snel:-) en over tweeenhalve week gaan we weer naar huis dus ik moet sowieso afscheid nemen van ons jaar en dat valt niet mee.
En vooral;
We zijn jullie gewoon enorm dankbaar.

Martijn en Didi en Tijmen en Imme

brazilie en colombia 2022
Kunnen wij je helpen?

Reizen,

        Mensen ontmoeten,

                                      Ontdekken

Op de thee bij Dagboek Reizen? >>
SGR
ANVR
Calamiteitenfonds
KLM
Tripadvisor
© Dagboekreizen Reis- en Boekingsvoorwaarden - Disclaimer - Copyright - Privacy - Cookies - Sitemap