vallei der koningen

Ontdek de schatten van Egypte

Stel je eigen rondreis samen

De schatten van Egypte

Onderweg naar Schiphol bedenk ik mij ineens dat het 2 jaar geleden is dat ik ergens naar toegevlogen ben. Op Schiphol aangekomen voelt het vreemd, het is zo rustig hier, niet normaal! De corona hakt er hier nog steeds flink in. Maar het is ook weleens fijn om niet uren in de rij te staan, dus ja het is wat dubbel.

Wij hebben zin in de vlucht, hij is maar 4 ½ uur en dat is goed te doen. Als wij vanavond landen dan staan we in een land met zoveel geschiedenis, wereldberoemde monumenten, een zee met een prachtige onderwaterwereld en lekker warm weer. Wij gaan naar Egypte. Het land in Afrika dat aanvoelt als het Midden Oosten.

Dag 1 De Pyramides

Wij genieten van ons eerste ontbijtbuffet na een goede nachtrust. Er is geen tijdsverschil met Egypte dus ook geen jetlag. Vandaag staat Gizeh op het programma en oh oh, hebben wij daar even zin in.

We beginnen de dag bij de Pyramides van Gizeh, lekker op tijd dus voordat het echt warm wordt. We hadden de Pyramides gisteravond al vanuit het vliegtuig gezien, maar nu we er zo naast staan moet ik toegeven dat het wel erg indrukwekkend is. We staan erbij en hebben toch wel even een momentje nodig voor we door hebben hoe immens de Pyramides zijn. De Pyramide van Cheops is de grootste en je vraagt je af hoe ze dit ooit hebben kunnen bouwen. Nu komt er een klein voordeeltje van het hele covid drama (we bekijken covid eens even van de positieve kant) ; het is extreem rustig hier. Later blijkt dit in heel Egypte wel het geval te zijn. En omdat het zo rustig is kunnen we zonder ver van te voren te reserveren zelfs meteen de Pyramide in… Bizar.

We lopen rustig langs de Pyramides, nemen wat mooie foto’s en springen in de auto voor, in mijn ogen, het hoogtepunt van vandaag. Het is best grappig dat je de sfinx vanaf de Pyramides niet ziet want je kent de beroemde foto’s dat zij mooi voor de Pyramides ligt. Nu ligt het er maar net aan waar je staat. We lopen rustig vanaf de parkeerplaats naar haar toe. Ja en dan, daar ligt ze de prachtige en wereldberoemde sfinx. Wauw, wat een moment, zo majestueus met de Pyramides op de achtergrond.

Terwijl we bij de sfinx staan en ons omdraaien beseffen wij ons dat de andere kant opkijken eigenlijk een nog mooier contrast geeft. De sfinx ligt bijna met haar voorpoten in de stad en dat levert ook wel een mooi plaatje op.

Ik kan hier nog wel wat uren ronddwalen maar we gaan weer verder. De volgende stop is Sakkara en daar zien we de eerste graftombes, van buiten niet heel bijzonder maar binnen vol met prachtige hiërogliefen. Dan is het een heel klein stukje naar de allereerste Pyramide, de beroemde trap-Pyramide van Djoser. Op de achtergrond zien we Dashur liggen, daar hadden we graag heen gewild maar die zit helaas dicht vanwege restauratiewerkzaamheden. Dit kan een keer voorkomen in Egypte, gelukkig hebben ze genoeg andere mooie bezienswaardigheden.

Op de weg terug naar het hotel bezoeken we nog een klein museum, waar een gigantisch beeld van Ramses de 2e ligt. Wij zijn nu na de eerste dag toch wel aardig onder de indruk.

Terwijl we nu weer richting hotel rollen zitten we ons te verwonderen hoe het dagelijks leven op maar 4,5 uur vliegen van Nederland toch zo compleet anders kan zijn. Het leven speelt zich hier vooral op straat af en dat geeft hele bijzondere taferelen. Ondertussen besef ik mij wel dat ik dit wel heel erg gemist heb; het reizen, de andere culturen zien….

Inmiddels zijn we weer bij ons hotel, we besluiten om het zwembad maar eens te gaan ontdekken. Liggend bij het zwembad nemen we rustig de dag nog even door onder het genot van een verkoelend drankje. Wat een dag!

Dag 2 Cairo

Er is wat verwarring vandaag, niet over het programma of iets wat met de reis te maken heeft gelukkig. Het volgende is het geval. Er is een nieuw museum in Cairo. Beter gezegd, ze zijn een nieuw museum aan het bouwen waarvan ze ons deden geloven dat hij al open was. Helaas is dit nog niet het geval en gaan wij gewoon naar het huidige museum. Ze zijn al wel druk bezig met spullen aan het verhuizen naar het nieuwe museum. Nu ben ik een enorme fan van de geschiedenis van het oude Egypte (ik denk dat ik elk programma op National Geographic over Egypte wel een paar keer gezien heb) en na het nieuws dat het nieuwe museum nog niet open is en ze druk aan het verhuizen zijn, schoot ik even in de stress. Wat nu als ze alles van Toetanchamon al ingepakt hebben??

Het huidige museum ziet er indrukwekkend uit en we willen maar al te graag naar binnen. Of we, ik iets meer denk ik. Ik kijk mijn ogen uit binnen, wat een hoop spullen liggen hier zeg. Beneden is het niet verkeerd, maar op de 1e verdieping aangekomen houdt het niet op. En ja daar sta je dan ineens tussen de schatten van Toetanchamon en oog in oog met het gouden masker! Mijn dag kan nu al niet meer kapot.

Ik zwijmel nog even na van mijn ontmoeting met Toetanchamon terwijl we onderweg zijn naar de citadel van Cairo en de Moskee van Mohammed Ali. Het ligt boven op een berg met een prachtig uitzicht over de stad. De moskee is heel erg mooi van binnen en toegankelijk voor de toerist.

We rijden terug richting het oude centrum van Cairo, onderweg gaan we eerst lunchen, dan bezoeken we de smalle straatjes van het oude Cairo. Kijk, hier hou ik zo van, slenteren over de bazaar, alles ruiken, proeven, voelen, dit blijft zo tof om te doen. Het is zelfs zo leuk dat we aan het eind gewoon omdraaien en het hele stuk teruglopen in plaats van door de chauffeur weer opgepikt te worden. De gids stelt zelf nog even voor om gezellig in een lokale coffeeshop aan een gezellig plein wat te gaan drinken. Nou daar zeggen we geen nee tegen en zitten we aan een heerlijke Egyptische thee te slurpen en genieten we van alles om ons heen.

Het is dat we voor vanavond iets gepland hebben staan waar we voor op een bepaalde tijd op een bepaalde plek moeten zijn, anders hadden we nu nog daar op het terras gezeten. Waar moeten wij zijn dan vanavond? Wij reizen vanavond verder naar Aswan. Dat kan per nachttrein en laten wij dat nu gaan doen. Het is een tijdje geleden dat ik in een nachttrein heb geslapen dus ik heb er zin in. We zijn mooi op tijd en het loopt allemaal soepeltjes. De gids blijft erbij tot het moment dat we veilig en wel in onze coupé zitten. We zijn een half uurtje onderweg als ons eten word geserveerd. Het heeft wat weg van een vliegtuigmaaltijd. Smaakt prima, theetje en koffie erbij, top geregeld. Later op de avond worden de bedden opgemaakt en duiken we onder de dekens.

Dag 3 Aswan

Na een verbazend comfortabele nachtrust komen we aan in Aswan. Het laatste stuk van de treinreis kon je goed zien hoe groen het langs de Nijl is. Het is echt een groenstrook dwars door de woestijn, op sommige momenten zag je links uit het raam alleen maar groen en rechts alleen maar zand.

In Aswan staan ze ons al op te wachten en worden we eerst naar het hotel gebracht. De rest van de dag staat er niks op het programma en de gids heeft wel wat opties voor ons. We besluiten ons eerst op te frissen en wat te eten, daarna gaan we een Nubisch dorp bezoeken. Eten is wel beetje een dingetje, eten hoort voor ons bij de reiservaring. Ik hou ervan om vooral de lokale keuken uit te proberen. Nu moet ik zeggen dat dat prima lukte hier in het hotel, wat een top eten hebben ze hier.

Maar goed, we stappen in een bootje en de eerste stop is de botanische tuin. De tuin is mooi, je ziet wel dat ze toch wel te lijden hebben gehad van corona en dat er weinig toeristen zijn geweest. Merkten we tijdens de hele reis, niet dat alles verwaarloosd is, zeker niet, maar je ziet het.

Terwijl mijn wederhelft foto’s aan het maken is moet ik naar de wc. Niks aan het handje zou je denken. Ik loop naar de wc en zij gaat verder met de foto’s. Nu zijn wij de enige toeristen in de botanische tuin, dus we vallen op. Ik loop even later de wc uit en moet even kijken waar ze is. Op dat moment word ik aangesproken door een man (hij komt later in de vakantie nog eens voorbij) die mij ziet zoeken en vraagt wat er aan de hand is. Ik leg uit dat ik op zoek ben naar mijn vriendin en nog geen twee tellen later zijn er meerdere mensen ineens allemaal op zoek en wordt er flink geroepen. Te komisch dit en als we dan herenigd worden mist eigenlijk alleen nog een zoetsappig muziekje. Wij hebben er hartelijk om gelachen.

Vanuit de tuin stappen we weer in de boot en zetten we koers naar het dorp.

Dan zit je in een bootje op de Nijl en plots in één van de mooiste boottochtjes die ik ooit gemaakt heb. Palmbomen, rotsblokken, veel groen, vogels en op de achtergrond zandbergen. Dit zag ik niet aankomen. We zijn nog onder de indruk van het boottochtje als we het dorp binnen wandelen. Het was even schakelen van iets heel gaafs naar een dorpje wat niet heel bijzonder is. Wat we iets minder begrepen hebben is dat we er ook gaan eten. Wij dachten een kleine verlate lunch of een middagsnack. De ober blijft echter maar schaaltjes neerzetten. Dit is gewoon een complete maaltijd en een lekkere bovendien. Met het buikje goed vol gaan we met de boot terug richting het hotel. Nog even genieten van al het moois wat de Nijl te bieden heeft.

In de avond kijken we terug op een heel mooi boottochtje onder het genot van een Egyptisch wijntje en biertje. Het hotel heeft een terras aan de Nijl; wat een narigheid.

Dag 4 De eerste tempel

Vandaag gaan we de omgeving van Aswan ontdekken. De gids is weer prima op tijd.. We gaan beginnen bij de High Dam, op zich niet heel bijzonder de dam zelf. Het gaat hier meer over het uitzicht en daar is weinig mis mee. Je kijkt hier ver weg over het Nassermeer en stiekem hoopten wij nog wat krokodillen te spotten. Helaas dachten de krokodillen er anders overs.

We zijn inmiddels onderweg in een bootje naar de tempel van Philae en er is bijna geen toerist te bekennen. Dat blijkt nog meer als we bij de tempel uitstappen, her en der lopen wat groepjes toeristen maar het zijn er echt weinig. Hoe dichterbij we bij de tempel komen hoe stiller wij worden. Wauw, wat een indrukwekkend gebouw! Onze gids loopt een stukje mee, legt wat dingen uit, loopt een snel rondje mee door het complex en laat ons onze eigen gang gaan. Helemaal prima, een gids die weet wat je wil. Er zijn wel wat verschillende degradaties in gidsen. Het blijft altijd een gok wie je treft. Niet dat er slechte zijn maar ze verschillen.

De tempel van Philae is de eerste tempel die we zien en wij vinden hem wel heel mooi. Nog niet de mooiste, die komt nog. We vallen van de ene verbazing in de andere. Wat een schoonheid allemaal, elk steentje, hoekje, plafond echt alles is bewerkt. Indrukwekkend en heel interessant. De gids is klaar met zijn verhaal en we lopen het laatste stukje met de gids mee om te kijken waar we hem straks weer kunnen vinden.

Nu viel mij op dat er een politieagent ons een beetje aan het volgen was, die lopen bij iedere bezienswaardigheid dus dat is niet zo raar. Maar deze agent is toch anders, zodra ik het denk komt hij op ons af. Wij dachten die kent onze gids, onze gids was nogal een bekendheid overal, maar nee hoor hij kwam voor ons. Wat blijkt, hij was de man in de Botanische tuin die mee hielp zoeken toen ik mijn vriendin zogenaamd kwijt was. Hoe grappig is dat en terwijl de gids weg gaat blijft de agent nog even bij ons. Na wat praten over koetjes en kalfjes, vraag ik hem of hij met mij op de foto wil.. Nu mag je nooit een foto maken van agenten, dus eigenlijk wist ik het antwoord al. Maar hij vond het zo leuk dat ik het vroeg en het was zijn eerste keer dat iemand het vroeg, dat hij ons meeneemt door het hele complex. Hij laat ons de mooiste plekjes zien om foto’s te maken. Staat er iemand in de weg dan werd die persoon vriendelijk verzocht om even aan de kant te gaan. Dit is toch briljant, je eigen politie begeleiding/rondleiding door een tempel.

Terug bij de gids, meestal ging hij bij het plaatselijke restaurant of coffeeshop zitten om ons op te wachten, nemen wij ook nog even wat te drinken. We nemen wat opties door voor de tijd die nog over is vandaag en we gaan aan het begin van de avond nog even erop uit.

Bij het hotel aangekomen duiken we even het zwembad in, even afkoelen. We nemen er een cocktail bij en kijken de foto’s door van Philae. Ze zijn geslaagd hoor, dankzij onze politie escorte.

Ik had al eerder verteld dat het lopen over een lokale markt altijd bij mij op het lijstje staat van dingen die ik wil doen op vakantie. Aswan heeft ook een lokale markt en de gids gaat gezellig mee. Het is niet echt nodig maar wel makkelijk om dingen te vragen aan mensen, wat uit te leggen, dat soort dingen. De markt is een aanrader, recht tegenover het hotel begint hij al. Er zitten hele nette stukken bij, overkapt met doeken en super netjes. Maar het leuke is hier dat je ineens een stuk hebt zoals het hoort. Puur, vies, rommelig met alleen maar lokale mensen. We stoppen nog even bij een specerijen winkeltje en nu is het voordeel dat je een gids hebt die de taal spreekt. Hij spreekt de man aan en vertelt dat wij graag even rondkijken en wat foto’s willen maken. De man bloeit helemaal op en ik denk dat we bijna een uur verder waren voor we weer naar buiten liepen. Hij liet ons alles ruiken, zien en proeven. Dan gun je zo’n man ook gewoon dat je iets koopt, dus verse thee, wat kipkruiden voor thuis en lekkere suikerpinda’s voor onderweg.

Het is dan ook meteen zo’n dag dat alles en iedereen er zin in heeft lijkt het wel. Tijdens het avond eten, een veel te goed smakend vispotje, gaat de ober ook helemaal los. Hij vertelt ook van alles en nog wat over het Egyptische leven. Wat een ontzettende leuke en lieve mensen die Egyptenaren.

Dag 4 Abu Simbel

De wekker gaat vroeg vandaag want we hebben een lange rit voor de boeg. Het is drie en een half uur heen en drie en een half uur terug, je moet er wat voor over hebben. Vroeger ging de rit onder begeleiding maar dat is niet meer. Het is een rit door alleen maar zand, halverwege stop je een keer en sta je echt in de middle of nowhere.

Abu Simbel is de attractie van vandaag. Als we aankomen zien we alleen een grote bult zand en het Nassermeer. Ben je eenmaal om de bult heengelopen dan wordt het snel een stuk spectaculairder. Gisteren was groot en indrukwekkend, vandaag doen we er een schepje bovenop. Ze wisten wel indruk te maken die oude Egyptenaren, je voelt je echt nietig naast al die grote beelden. Mocht je daar nog niet van onder de indruk zijn dan word je dat binnen wel. Hoe hebben ze het voor elkaar gekregen om ieder stukje muur of plafond zo te kunnen bewerken. Ramses de 2E wilde indruk maken en daar is hij wel in geslaagd laten we maar zeggen.

De rit terug is een pittige maar het is al met al zeker de moeite waard. Terug in Aswan gaan wij gelijk aan het volgende avontuur beginnen; de Nijlcruise. Onze koffers zijn al van het hotel naar de cruise boot gebracht en nu komen wij ook aan bij de boot. We checken in en hebben een kamer op de bovenste verdieping. De kamer heeft een prachtig uitzicht, denk dat wij wel goed zitten hier de komende nachten.

Dag 5 We gaan varen

Deze morgen zetten we geen wekker, we zien wel wanneer we wakker worden. De ochtend is nog even vrij, de laatste toeristen moeten nog aan boord komen. Wij gaan uit pure noodzaak dan maar even aan het zwembad liggen, je moet wat. Na de lunch of eigenlijk tijdens de lunch varen we uit.

Het leven aan boord is zeker niks mis mee, wij zijn vooral boven op dek te vinden. Langs de Nijl daar is het leven en dat is vanaf de boot goed te zien. De groene strook slingert met de Nijl mee en houdt denk ik een kilometer vanaf de Nijl ook gewoon op. Je ziet veel leven langs en op het water, vogels, vissers en wat dorpen. Het is een relaxte manier van reizen, ons bevalt het wel.

Aan het eind van de middag leggen we aan en gaan we van boord. We gaan samen met onze gids de tempel van Kom Ombo bezoeken. Nu is Kom Ombo minder spectaculair dan wat we tot nu toe gezien hebben, daardoor zeker niet minder mooi. Wat het vooral mooi maakt is het tijdstip, want zodra de zon bijna onder is geven die laatste goudkleurige zonnestralen het wel iets magisch.

We lopen via het krokodillen museum terug naar de boot en zoals overal moet je dan via een bazaar terug naar de uitgang. Ik spot een kraampje waar wij kijken of we vingerhoedjes kunnen spotten (voor mijn moeder). Nadat dat is gelukt begint het leuke spelletje van onderhandelingen. Daar kan ik van genieten, ‘keihard” onderhandelen over een paar euro. Uiteindelijk zijn wij allebei tevreden over de prijs, handjeklap en als dank nog een cadeautje erbij krijgen omdat mijn vriendin zo leuk lacht. Schitterend dit.

Op de boot genieten we weer van een uitgebreid buffet en later op de avond van de dansavond, die we helaas niet tot het eind meemaken. We zijn vroeg opgestaan en onderhand wel aan ons bedje toe.

Dag 6 Volle dag op de nijl

Na het ontbijt buffet gaan wij zo meteen met onze gids de tempel van Horus in Edfu bekijken. De buffetten aan boord zijn trouwens goed verzorgd. Je krijgt ’s morgens een ontbijt buffet , tussen de middag een lunch buffet en in de avond een diner buffet. Drinken wordt netjes aan tafel geserveerd. Ook de bediening boven op het dek is goed.

Voordat ik weer te lang doorga over eten, terug naar de dag van vandaag. Eerst gaan we zo naar Edfu, dan dobberen we richting Luxor waar we in de middag zouden moeten aankomen. In Luxor gaan we dan nog de East bank bezoeken aan het eind van de dag. Dat is voor nu de planning.

Edfu en haar tempel van Horus, dan denk je vast, weer een tempel. Nou nee, op de een of andere manier hebben de oud Egyptenaren gedacht: mochten over 4000 jaar de toeristen naar onze tempels komen kijken dan moeten wij wel zorgen dat ze af en toe met open mond staan.

Wij lopen naar binnen en staan versteld hoe het eruit ziet. Edfu is tot nu toe de best bewaarde tempel die we gezien hebben. Wat veel indruk maakt zijn de gigantische zuilen en ook hier weer die hoge muren vol met hiërogliefen. Prachtig!

De boot dobbert nu kalmpjes richting Luxor, wat is het toch een fijne manier van reizen. Alles trekt rustig aan je voorbij, je neemt een drankje, plonst even in het zwembad, leest een boekje, wat een leven. Ergens halverwege de route liggen sluizen en daar lopen we wat vertraging op blijkbaar. De gids komt ons vertellen dat het middagprogramma wordt aangepast. Aan het eind van de dag gaan we nog naar de tempel van Luxor de rest doen we morgen na het bezoek aan de West bank. Wij vinden het prima en leunen weer achterover. Dan heeft de gids nog een leuke optie voor morgenvroeg, heel vroeg. Maar daarover morgen meer, nu genieten.

Wij leggen aan in Luxor en maken ons klaar om de tempel van Luxor te ontdekken. Luxor is ook weer zo’n stad waar volgens mij er elke dag wel wat ontdekt wordt. Luxor ziet er leuk en gezellig uit en het heeft een iets modernere uitstraling. Het is niet te omschrijven het gevoel dat je krijgt. Het is vooral de enorme grootte van de beelden, de kolommen. Alles lijkt gemaakt om indruk te maken. Voor de tempel ligt een recent ontdekte weg, die van de Luxor tempel naar Karnak loopt. Het is een weg van 3 kilometer met aan weerszijde allemaal kleine sfinxen. In totaal staan er 1800 stuks, aan iedere kant 900. Helaas mag je er nog niet overheen lopen, maar het ziet er wel bijzonder uit.

Tegen de tijd dat wij de tempel verlaten is het donker, nu gaan overal de lampen aan en is de tempel prachtig verlicht.

Op de boot besluiten we dat we na het eten de buikdansshow maar even overslaan. Morgenvroeg gaat het wekkertje wel heel heel vroeg, maar wel voor iets gaafs.

Dag 7 terug op het land

Wij kijken nog een keer goed op de wekker, ja het is echt half vier in de ochtend. Nu dachten wij dat we de eerste zouden zijn, maar nee. Het is redelijk druk bij de receptie, de eerste mensen gaan de boot al verlaten en reizen verder. Wij komen straks nog even terug voor het ontbijt en daarna gaan wij verder. De reden waarom wij zo vroeg zijn opgestaan is de zonsopgang.

Jawel wij gaan de zonsopgang bekijken vanuit een luchtballon. Altijd leuk een zonsopgang maar deze is ietsjes anders, vanuit een mandje op 400 meter hoogte. Het mooiste komt nog, aan de ene kant van het mandje zien wij Luxor liggen, onder ons zijn er boeren op het land bezig en aan de andere kant ligt de vallei der koningen met de tempel van koningin Hatsjepsut. Kijk als je dan toch de slaap uit je ogen moet wrijven dan maar zo.

Staan we dan, op een groot terrein waar 20 ballonnen worden klaargemaakt om op te stijgen. Wij zitten in een van de laatste ballonnen die omhooggaan. Het is nog donker dus de gekleurde ballonnen die oplichten door het vuur maakt het een bijzonder schouwspel. Nog geen 5 min later hang je tussen de vallei der koningen en Luxor in. In totaal hang je zo een goede 35min in de lucht en je kijkt om je heen, dan kun je alleen maar stilletjes genieten..

We zijn op tijd weer terug voor het laatste ontbijt aan boord van de boot. We praten nog even over de luchtballon en hoe speciaal het was. Dan is het tijd om te gaan, we gaan naar de vallei der koningen en de tempel van Hatsjepsut, wat een dag weer.

De Vallei der koningen komt wel even binnen. Niet alleen omdat het hier behoorlijk warm is geworden, maar ook omdat we er gewoon staan. Het beeld wat je hebt over deze beroemde graftombes, vergeet ze maar. De werkelijkheid is veel intenser en het is onwerkelijk als je je bedenkt hoe dit allemaal gemaakt kan zijn. Wij lopen een uitgehakte tunnel door, perfect uitgehakt, alles is bewerkt in kleur en het gaat maar door zo ver als je kunt kijken. Meer dan 4000 jaar oud en dan nog ziet alles eruit alsof het er gister op is getekend.

Wij bezoeken drie tombes. Welke de mooiste is, is onmogelijk te zeggen. Dit leg je niet uit aan mensen, onmogelijk, dit moet je zien om te kunnen geloven.

Vanmorgen zagen wij al de tempel van Hatsjepsut vanuit de ballon en nu lopen wij er op af. Moet wel zeggen dat de temperatuur aardig op begint te lopen en hier zo tussen de bergen zonder wind het zwaar begint te worden. Het mag de pret niet drukken en wij lopen vrolijk achter de gids aan. Ja ook hier weer kijk je je ogen uit en probeer je je in te denken hoe het geweest moet zijn toen.

Dan gaan we naar de laatste bezienswaardigheid van vandaag en die eigenlijk gister op het programma stond. Karnak ligt er rustig bij, er zijn hier echt helemaal geen toeristen. Karnak is het grootste tempelcomplex wat ze tot nu toe gevonden hebben. Als we aankomen lopen bij een van de ingangen is het niet te bevatten hoe belachelijk groot het is hier.

We worden naar ons hotel in Luxor gebracht, we zijn moe en suf door een combinatie van vroeg opstaan en ook de warmte hakt er behoorlijk in. In het hotel aangekomen nemen we afscheid van onze gids, die al vanaf Aswan bij ons is. Als wij ’s avonds in de prachtige tuin van het hotel zitten te eten, proberen wij erachter te komen wat onze favoriete bezienswaardigheid was. We hebben genoten van het heerlijke eten, maar we zijn er nog niet achter gekomen wat ons favorietje was.

Dag 8 Lange rit

Over de dag van vandaag dacht ik vrij kort te kunnen zijn. We vertrekken in de ochtend naar Hurghada, een rit van een uurtje of 4. Net voor Hurghada ligt Sharm el Naga en daar gaan we 2 hotels bekijken, dan door naar ons hotel.

Sinds het moment dat het bekend was dat ik naar Egypte zou gaan , loopt collega Hans alleen maar te vertellen hoe blij ik wel niet zou worden van het koraal in de Rode zee. Een keer of 2 in de week toch zeker. Dus nu zijn wij bij de Rode zee aangekomen en willen we zo snel mogelijk eens met ons hoofd onderwater om te kijken of het echt zo mooi is.

In Sharm El Naga aangekomen bezoeken we 2 hotels, ze liggen naast elkaar en zijn totaal verschillend. De eerste is 3 sterren met een privé baai en kan er niks anders van zeggen dan wauw. Dan vertelt de manager ook nog even leuk dat er zelfs walvishaaien gespot worden in de baai, ja wat wil je nog meer. Bij het 2e hotel, die iets chiquer is, hebben ze ook een privé strand. Uiteraard gaan we het strand bekijken, lopend naar het strand wordt ons verteld dat je niet vanaf het strand de zee in mag lopen. Ze willen het koraal beschermen en daarom loop je over een steiger een stukje de zee op en mag je daar het water in. Nu had deze vriendelijke man nog een hoop te vertellen maar zodra wij op de steiger liepen was ik hem kwijt. Ik kijk het water in en zie alleen maar prachtig gekleurd koraal en een hoeveelheid vissen maar je u tegen zegt.

Eind van de dag komen we in ons hotel aan en kunnen niet wachten om het water in de duiken.

Dag 9 & 10 Hotels bezoeken

Helaas moet het snorkelen nog even wachten. Vandaag en morgen staan er nog een paar hotels op de lijst om bezocht te worden.

We bezoeken eerst een paar hotels in Hurghada en we hebben wel weer een paar leuke ontdekt hoor. Vervolgens is het op naar El Gouna, een luxe badplaats met in mijn ogen wat weinig sfeer. Alles is mooi en strak aangelegd maar je mist toch een beetje authentieke Egypte gevoel. De hotels zijn er prima en het dorpje heeft wel een hoop cafeetjes en restaurants. Waarvan we er natuurlijk ook eentje uitgebreid uitproberen voor we terugrijden.

De volgende dag is het een ruim 3 uur rijden naar Marsa Alam om daar de hotels te gaan bekijken. Het valt wel op dat ze langs de gehele kust toch wel heel veel hotels uit de grond aan het stampen zijn. In Marsa zijn de hotels erg luxe en goed ingericht om een dag of 2/3 door te brengen. Hier werd ons nog even ingefluisterd dat je hier zelfs zeekoeien in het rif hebben..

Dag 11 – 14 Lekker niks doen

De vakantie is aangebroken voor ons, hahaha. We zitten in een all inn hotel, voor mij wel heel lang geleden dat ik dat heb gehad. Op zich niks mis mee en we genieten er goed van.

Het ontbijt is nog maar net op of we gaan snel langs de duikshop. We huren een paar flippers. De bril en snorkel hebben we zelf en hop het water in. Moet toegeven dat Hans wel een punt had! Het koraal is zo mooi en wat een hoeveelheid vis zit er. Wij kijken onze ogen uit en genieten van alles wat rustig voorbij zwemt. Tijdens het snorkelen komen we ook nog een groene schildpad tegen, waarom ook niet. Het onderwaterleven en het koraal in de Rode Zee staan hoog in mijn hoogtepunten onder water!

Dag 15 Terug naar huis

Het zit erop helaas. We worden naar de luchthaven gebracht en dan zijn we over een paar uur weer thuis. Op de weg terug is er voor mij altijd even een moment om alles nog eens door te nemen en dan een soort van eind beoordeling te maken over het land waar ik geweest ben. Hoe ga ik Egypte het best omschrijven?

Egypte omschrijven is lastig, kom ik nu achter.

Iedereen kent Egypte, althans denkt het te kennen. Egypte is dat bekende gerecht op de menukaart van je favoriete restaurant die je eigenlijk nooit neemt want je kent het al zo lang. Maar als je hem dan toch een keer besteld dan ben je zo aangenaam verrast dat hij toch heel anders smaakt dan je dacht…. Dát is Egypte.

Egypte is verrassend anders dan je denkt, de sfeer is fijn, het is zoveel indrukwekkender dan je ooit had bedacht. Het heeft een lieve en leuke bevolking. Er is ontzettend veel te zien en die Rode Zee is werkelijk prachtig.

 

Egypte

Dagboek flow

Onze onderzoeksreizen doen wij eigenlijk altijd in een versneld programma. Voor het beste resultaat en om echt van de reis te kunnen genieten adviseren wij je om meer tijd te nemen. Ben je geïnspireerd geraakt door het lezen van ons dagboek en wil je ook zo'n reis maken? Voor deze reis adviseren wij je op de volgende punten te letten;

  • Duiken in de Rode Zee is en blijft bijzonder. Relatief dicht bij huis en de koraaltuinen en het zicht zijn uitstekend.
  • Maak een balloon vlucht boven het beroemde Vallei der Koningen en beleef dit spectaculaire gebied uit een heel nieuw oogpunt
  • Je kunt eenvoudig van Cairo naar Aswan vliegen. Om kosten te drukken kun je echter ook met de nachttrein naar Aswan reizen; een ervaaring op zich!

Wij schrijven graag een gepersonaliseerde offerte die bij jouw wensen past. Denk er aan dat je je nooit over de kop reist, dat is zonde en kun je niet optimaal genieten. Voor iedereen is het tempo anders net zoals de reishoogtepunten voor iedereen anders zullen zijn. We gaan altijd uit van 2 tot 3 weken maar met meer of minder is er natuurlijk ook van alles mogelijk.

Bekijk ook onze voorbeeldreis.

Ervaringen van anderen

Beste Hans,

We hebben een geweldige reis gehad, heerlijk en indrukwekkend.Vooral Jerash, Danah en Petra sprongen eruit. Overigens waren ook Madaba en Mount Nebo meer dan de moeite waard. Wat tegenviel was eigenlijk alleen de reistijd de 1e reisdag, die was te lang. En dan hebben we nog niet eens het kasteel in Kerak bezocht. We waren pas om 8 uur in Danah en hebben dus dik 2 uur in het donker gereden. Ik denk dat we dit wat onderschat hebben. De Kings Highway gaat gewoon niet snel en zeker voor Jerash heb je tijd nodig.

Leerpuntje voor de volgende keer.

Wadi Rum vonden we de rondrit heel erg imposant, mooier dan bijv. de woestijnrit in Marokko, zeker anders. Wat we jammer vonden was dat er in ons kamp veel omgevingslicht was en je hierdoor (en door het zand)vrijwel geen sterrenhemel kon zien.

Verder vonden we de verscheidenheid aan hotels verrassend, de eenvoud maar warmte in Danah en luxe in Petra.

Kortom, Buiten het kamp in Wadi Rum, vooral door het vele licht, alles prima bevallen.We komen voor de kerst nog een keer langs om over een volgende vakantie te praten.

 

Groeten, ook aan Tonia,

Dick en Tiny

Rondreis Jordanië

Beste Tonia,

 

Bij dezen wil ik u en iedereen van Dagboek Reizen, namens mezelf en mijn reisgenoten, bedanken voor een onvergetelijke vakantie.

Alles was tot in de puntjes geregeld en is uitstekend verlopen. We hebben een hele fijne tijd gehad en in een prachtig land met erg aardige mensen.

Als u het op prijs stelt ben ik bereid om een uitgebreider verslag te schrijven over onze bevindingen, op- en/of aanmerkingen en tips over Dagboek Reizen en onze reis in het algemeen.

Met vriendelijke groeten,

Bram

 

Reis Egypte

Hallo Hans, 

Dank je wel voor je bericht, leuk!

Wij hebben zeker genoten! Alles was goed georganiseerd, overal stonden de gidsen en chauffeurs voor ons klaar. Ook om ons te brengen naar het door ons zelf geboekte hotel in Safaga. Crew Travel is een prima organisatie. Top! Onderstaand onze bevindingen en wat tips.

De gidsen vertelden per bezienswaardigheid een aantal highlights al dan niet aan de hand van fotomateriaal en daarna konden we zelf de bezienswaardigheid bekijken.

De hotels waren goed. In het hotel in Caïro hebben wij de kamer omgewisseld, hierdoor kregen we een kamer met tegels, zicht op het zwembad en piramides, top (zijn kamers op de begane grond, aanrader). Het hotel in Luxor is luxe, maar ook onhandig ingedeeld, wat vergane glorie en alleen gratis wifi in de lobby. Ligging nabij het centrum is leuk, zeker als je langer verblijft. Voor 1 nachtje zou een ander hotel ook goed zijn. 

Hotel in Aswan, het verblijf was zeer kort, maar aangenaam!

De Nijlcruise was ook goed, ruime cabin, niet druk, dus alle ruimte aan boord op het zonnedek. Het was uiteindelijk de Jaz Crown Prince. Ook het programma is anders verlopen dan verwacht. We vertrokken pas donderdagmiddag in plaats van woensdagavond. Hierdoor bezochten we Kom Ombo aan het eind van de donderdag en Edfu vrijdagmorgen vroeg. Dat was prima. Op vrijdag aan het einde van de dag kwamen we in Luxor aan. Hierdoor stonden voor zaterdag de volgende bezienswaardigheden op het programma: Vallei of de Koningen, Hatsjepsoet, Tempel van Karnak en Luxor tempel. Gelukkig hebben we een deel 's morgens gedaan en een deel 's middags, maar het was zeer intensief. Blijkbaar is het heel lastig of wellicht zelfs niet mogelijk om ruim van te voren het juiste programma te weten, veel hangt af van stroming, welke boot en wie het dan ook verder beslist.

Het enige wat we echt anders zouden willen is het reizen naar Abu Simbel. Reizigers die deze trip ook zouden willen doen, zouden we adviseren om vanaf Aswan te vliegen naar Abu Simbel, dit te bezichtigen en dan terug vliegen naar Aswan. Scheelt een keer zeer vroeg opstaan en niet twee keer dezelfde 3 uur durende rit door de woestijn. Bijkomen in het Movepick hotel is dan heerlijk. 

Nogmaals bedankt voor het organiseren van onze reis. Jullie staan op ons lijstje als we naar een van de andere bestemmingen die jullie aanbieden willen.

Mochten jullie nog vragen hebben, vernemen we dat graag.

Hartelijke groet, Astrid en Willem

Reis Egypte

Hoi Hans.

We zijn er weer.

Het was super, Caïro en ons Nederlands sprekende gids waren een mooi begin.Wat was het een chaos met auto s en mensen.

Het was heel fijn om onze gids Sahr te ontmoeten, door de taal ook veel informatie gekregen.

We waren erg tevreden hoe het allemaal geregeld was, niks kwamen we te kort.

Gidsen, taxi die klaar stond allemaal perfect en even aardig, ook al het personeel op de cruise, hebben ook echt leuk contact gehad.

Super fijn dat we niet met grote groep waren maar met zn 2 en.

We zijn erg tevreden met jullie en crew tours.

Wie weet tot een volgende keer.

Groet Brigitte en Erik

Reis Egypte

Goedemorgen Hans,

We kijken met elkaar terug op een hele fijne reis.
We hebben alle hoogtepunten mogen zien die we al zo lang op ons lijstje hadden staan.
En wat was het indrukwekkend mooi.

We hebben er echt van genoten. Egypte is een prachtig land met vriendelijke en toegankelijke mensen.
Prachtige foto’s gemaakt. Beelden in onze herinnering. Zeker voor herhaling vatbaar.
Het reizen zorgt voor veel bijkomende indrukken. Het was soms ook wel overweldigend.
Het is dan fijn als je eind van de middag in je hotel bent en lekker even in het zwembad alle prikkels van je af kunt spoelen.

Het door een onbekende omgeving op zoek gaan naar een restaurant is een heerlijke ervaring.
Veel onverwachte dingen gezien en gevonden.
We hebben ons geen moment onveilig gevoeld.

In Cairo hadden we een Nederlands sprekende gids Osama. Die had al heel lang geen toeristen meer begeleid. En hij was gretig om ons alles wat hij wist te vertellen.
Soms was dit een beetje te veel. Zodat we bijna geen ruimte hadden om zelf te bepalen wat we wilden denken en waarvan we wilden genieten.Toen hebben we hem gezegd dat wij het tempo bepaalden en alles voor ons te veel was.

In Aswan tot Luxor was Omar bij ons. Zijn Engels moesten we even aan wennen. Maar hij ontdooide steeds meer en heeft volgens ons ook echt van ons genoten.
Beide gidsen probeerden wel steeds om extra onderdelen ( tegen ruime betaling uiteraard) toe te voegen aan het programma. We hebben heel, heel weinig toeristen gezien.
En behalve in het hotel in Luxor geen Nederlands gehoord een hele week. Dat was best lekker.
De bevolking was soms wel opdringerig, maar dat kennen we wel van andere reizen.
De  hotels zijn ons uitstekend bevallen! Het personeel, de agenten en de gidsen waren allen zeer, zeer behulpzaam en vriendelijk.

Het was fijn dat er in Luxor snel een zwembad geregeld kon worden. Dat de zoekgeraakte koffer van Jesse dezelfde dag werd nabezorgd.evenals het vergeten duikmasker was echt super service. De rolstoel was wel steeds een dingetje, maar kwam, meestal na wat aandringen en wachten , toch steeds weer tevoorschijn.
Dit zijn de gewone ongemakjes die het reizen zo aantrekkelijk maken.

Het laatste hotel Coral Beach bleek een all- inclusive resort. Waar we dus ook van die bandjes omkregen.
Nog geprobeerd uit te leggen dat we alleen HP hadden. Tevergeefs.
We hadden prachtige, ruime kamers naast elkaar met zeezicht. Wel aan het eind van het resort, dus 10-15 minuten wandelen als je iets vergeten was. Dat vonden we niet erg hoor!

De reis terug was door het overstappen lang. (Van 1.30-17.30 uur uit en thuis) Maar daar kan niemand iets aan doen. Covid heeft geen rol gepeeld in onze reis.
De laatste dag even een test gehaald met de dure hoteltaxi. Was zo gepiept.
Egypte gaat vaccinatie op korte termijn verplicht stellen voor alle buitenlanders, dus we waren net op tijd!

Dank je wel voor het organiseren van deze geweldige reis.
Als we weer geld hebben, ga ik voor een volgende reis zeker aan jullie organisatie denken en hem ook zeker bij andere mensen aanbevelen.

Vriendelijke groet, ook namens alle medereizigers
Annette

Egypte reis oktober 2021

Beste Hans,

Wij zijn sinds vandaag pas weer thuis. We hadden er nog een paar daagjes Valencia aan vast geplakt haha.

Het was werkelijk een fantastische reis. Het eten was heerlijk, de mensen aardig, het land was schitterend. Alles was goed verzorgd en heel erg netjes. Bijna over the top eigenlijk, de behulpzaamheid van de mensen. We waren met iets minder ook al tevreden geweest, vooral als je ziet hoe arm de mensen zijn. Maar alle hotels waren super, de excursies ook. De gidsen waren hartstikke aardig. Vooral onze eerste gids Mahmoet vonden we echt geweldig en pastte heel goed bij ons qua persoonlijkheid. De gidsen zijn overigens wel iets anders geïnstrueerd denk ik dan in de beschrijving staat. Ze hebben een programma en het "vrij indelen" van je dag is volgens mij niet helemaal de bedoeling haha. Maar met een beetje hulp van jullie is dat allemaal goed gekomen. Gelukkig maar, want anders waren we niet naar Dashur geweest en dat was voor ons toch een van de absolute hoogtepunten.

Davey is ook heel blij dat hij mee is gegaan met de ballonvaart. Nog bedankt voor jullie bemiddeling hierin! Ook een hoogtepunt en een absolute aanrader.

We zijn superblij dat we gegaan zijn en we hebben het contact met jullie ook als heel erg fijn ervaren. Mochten we weer een keer een grote reis gaan maken, dan gaan we zeker bij jullie aankloppen. We zitten voor 2022 te denken aan een combi van Madagascar en de Comoren (periode september-oktober ivm de walvissen!)

We zullen sowieso iedereen aanraden om Egypte bij jullie te boeken!

Heel, heel erg bedankt. En zeker ook voor de snelle reacties iedere keer.

Hartelijke groeten,
Davey & Denise

Egypte reis november 2021


Mijn vraag aan Dagboekreizen was: hebben jullie een leuk plan voor 9 dagen Egypte met mijn 22-jarige zoon? En dat hadden ze! Een mooie rondreis van Cairo naar Hurghada met vliegtuig, cruiseboot, zeilboot, ballonvlucht, trein en auto. Hoe gaaf is dat!

We zijn echt enorm verwend, op elke nieuwe locatie stond er een uitstekende Engels sprekende gids met vervoer klaar en werden we langs de hoogtepunten geleid van dit indrukwekkende land. Ahmed, Waleed en Mohammed wisten steeds de leukste dingen te vertellen en zo ging het land en de geschiedenis voor ons echt leven. Maar ook bijvoorbeeld even samen met de gids een simkaartje regelen. En lekker eten zonder buikpijn te krijgen. In Cairo zagen we met Ahmed het Nationaal Museum en de piramides. De lokale reisagent regelde de volgende dag nieuw vervoer toen de nachttrein naar Aswan onverwachts veel vertraging kreeg. Daar hebben we geen zorgen over gehad. Zo haalde we toch nog de cruiseboot langs de Edfu tempel, en veel moois in Luxur en Aswan. Ik kan alleen maar zeggen: het was op en top genieten. Na nog een paar dagen strand in Hurghada vlogen wij ruim een week later licht gebruind maar vooral super enthousiast weer terug naar Nederland. Een reis om nooit te vergeten!

Egypte reis januari 2022

Hoi Hans en Tonia,

Bij gebrek aan Facebook even langs deze weg een review.

Voor de pandemie stond er een rondreis door Brazilië gepland. Dit werd een voucher, toen een rondreis door Namibië, Botswana, Zimbabwe en Mozambique, vervolgens weer een voucher en uiteindelijk een refund.
Alleen al om de wijze waarop dit hele proces werd aangepakt zou ik DagboekReizen meer dan aanbevelen.
Het is een organisatie gerund door integere oprechte en positieve mensen voor wie hun werk hun passie is en het kan niet anders dan dat dit doorsijpelt in de wijze waarop ze hun reizen organiseren en in hun keuze voor de lokale organisaties met wie zij werken.
Wij hebben als gezin het geluk gehad in ons jaar reizen, tweemaal een deel met DagboekReizen te kunnen doen.
Een maand Colombia en een week in een relatief onbekend maar adembenemend mooi gebied in Brazilië, de Jalapao.
Beide reizen waren afwisselend, uitstekend georganiseerd en met veel oog voor onze behoeften als gezin samengesteld.
Hans en Tonia hebben het talent accomodaties te vinden met een charme die wij erg waarderen en waar we ons direct thuis voelden.
De maand Colombia heeft ons een fantastisch inkijkje gegeven in dit prachtige land met eindeloos veel natuur waar we ons zoveel in hebben mogen vermaken. De plaatsen en steden die we bezochten waren met alle muurschilderingen een lust voor het oog en door de gidsen die we troffen en tours die we kregen altijd informatief en boeiend.
Het fijne aan onze reis door Colombia was ook de ruimte die er was gelaten om zelf een invulling te kiezen en te organiseren ter plaatse, wat ons een prettig gevoel van autonoom zijn gaf, iets wat soms onder gesneeuwd kan raken tijdens overvolle georganiseerde trips.
In de Jalapao in Brazilië waren we enkel met lokale toeristen en een fantastische gids in een bijzonder gebied met de fervedouros als absoluut hoogtepunt.
Wij zijn ervan overtuigd dat je met DagboekReizen kiest voor een organisatie die ook de minder bekende juweeltjes van een land aandoet en je een complete ervaring biedt die veel verder gaat dan de foto’s van een gemiddelde reisbrochure.
Dank Hans en Tonia voor 5 geweldige weken en het daarnaast ook volkomen belangeloos geven van tips en aanbevelingen gedurende onze reis van afgelopen jaar. We hebben er talloze opgevolgd en het heeft ons op schitterende plekken gebracht.
Mede dankzij jullie is ons jaar de wereld over een onvergetelijke ervaring geworden.

Nou dit is hem dan.
Ik word er bijna emotioneel van.
Maar dat ben ik snel:-) en over tweeenhalve week gaan we weer naar huis dus ik moet sowieso afscheid nemen van ons jaar en dat valt niet mee.
En vooral;
We zijn jullie gewoon enorm dankbaar.

Martijn en Didi en Tijmen en Imme

brazilie en colombia 2022

Goedemiddag

Het was weer een fantastische reis. Ongelofelijk goed geregeld met begeleiding.
In Caïro hadden we Sam als gids - heel prettige man die veel heeft verteld. Was een feestje om met hem op pad te gaan.
Hotels waren prima /goed.
In luxor hadden we ook een prima gids - vallei der koningen was boven verwachting prachtig.
Daarna lekker renpaard dagen snorkelen in Hurghada.

Jullie hadden het niet beter kunnen regelen. Een mooie herinnering gemaakt met onze kinderen.
Hartelijk dank weer en tot een volgende keer!

Groet
Ellen

Egypte oktober 2023

Beste Neelke, Tonia, Hans en Mark,

Hier dan, eindelijk, bericht van ons. Het gewone leven kwam na terugkeer uit Egypte in volle vaart op ons af. Maar wat hebben we het onvergetelijk gehad!

Om te beginnen: We kijken met volle tevredenheid terug op de organisatie van de reis door jullie en Crew Tours. Dank jullie wel! Er kwamen hier en daar een paar verrassingen langs maar dat werd steeds goed opgelost. We raden Dagboek Reizen met plezier aan, in onze omgeving, vooral aan mensen die enige reiservaring hebben want het zelf reizen buiten Europa zal altijd wat improvisatie vereisen. En verder: Egypte was onvergetelijk.

Ik stuur morgen wat foto's via Wetransfer. Het is min of meer een willekeurige greep, laat maar weten of jullie nog van iets anders wel een foto zouden kunnen gebruiken. Het staat jullie vrij ze in te zetten.

Hartelijke groeten van ons beide,

Derk en Matthea

Egypte april 2024

Hi Hans. Je bent me voor! Het was super!!! We hebben enorm genoten. Nergens last van gehad en iedereen meer dan aardig. Ik ga nog eens terug! Groet! Ghada. 

Ps. Zodra ik wat foto's heb stuur ik je er een. Tis nu een chaos...

Rondreis Marokko
Kunnen wij je helpen?

Reizen,

        Mensen ontmoeten,

                                      Ontdekken

Op de thee bij Dagboek Reizen? >>
SGR
ANVR
Calamiteitenfonds
KLM
Tripadvisor
© Dagboekreizen Reis- en Boekingsvoorwaarden - Disclaimer - Copyright - Privacy - Sitemap
Dagboek Reizen maakt gebruik van cookies