Antigua Guatemala

Ons reisverhaal Guatemala en Mexico:

Tropische verrassingen

Stel je eigen rondreis samen

Tropische verrassingen in Guatemala en Mexico

Dag 1 - vliegen naar Guatemala

Het is best een eind, vliegen naar Guatemala. Hoe je ook probeert, zonder tussenstops lukt het niet. Wij kiezen voor de KLM die ons naar Panama Stad brengt, waar we overstappen. Je vertrekt hier rond de middag en net na het avondeten sta je dan in Guatemala Stad. Over de stad kan ik kort zijn. Het was donker toen we er aankwamen en donker toen we alweer wegvlogen... Het hotel is knus maar we zijn zo moe dat zelfs een wijntje op het terras geen optie meer is.

Dag 2 - De Maya stad Tikal

Het is nog donker als we alweer klaarstaan met onze spullen en koers zetten naar de lokale luchthaven. Gelukkig heeft elk zichzelf respecterende kroeg of publieke aangelegenheid in Guatemala altijd een pot straffe koffie klaar staan, een enorme pré als je het mij vraagt. Ik ben al zeker 5 donkerzwarte koffie´s verder als we mogen gaan instappen voor de vlucht naar Tikal. Deze Maya stad ligt verscholen in het noordoosten van het land. De vlucht is fantastisch want bij het vroege ochtendlicht zien we werkelijk een batterij aan vulkanen onder ons. Ach, die komen later in de reis, nu eerst maar eens de jungle ontdekken. Bij aankomst zou er iemand klaarstaan maar het is nog geen 7 uur en dat zijn ook geen tijden om iemand op te pikken! We pakken zelf een taxi naar Tikal dat op ongeveer anderhalf uur rijden van de luchthaven ligt.

Al gauw wordt de omgeving heel ruraal en nog wat later rijden we gewoon de jungle binnen. We passeren de ingang van Tikal waar we onze entree betalen maar rijden dan nog vrolijk een half uur door een dichte jungle. Dan stoppen we op een open plek en wijst onze chauffeur precies waar we de jungle in mogen hobbelen. Nou, wacht even, eerst een ontbijtje want een lege maag die loopt niet graag. Zo zit je nog in ons koude kikkerland, zo zit je aan een heerlijke papaya en smelt je bijna. Het is pas 8 uur maar de zon doet al erg goed haar best! We kopen water en lopen Tikal in. Een tip van onze kant, doe dit complex niet aan het begin van een reis als je meer Maya steden gaat bezoeken. Die vallen daarna dan alleen maar tegen. Alles is hier groot maar het zit ook nog eens boordevol dieren...

Binnen een kwartier hebben we neusbeertjes gezien, 3 soorten apen (waarvan de spinapen het meest bijzonder zijn en struikelde ik bijna over een agouti (deze zijn ook wel heel klein!)... Het dierenleven van Tikal is dus rijk... De ruïnes zijn wonderschoon en het is meer dan eens dat we op een totaal verlaten plek aankomen. Nou zijn we sowieso niet in de drukste tijd van het jaar maar het complex is zo groot dat mensen ontlopen niet heel erg ingewikkeld is. Rond een uur of 2 komen we geheel verhit weer terug op onze open plek met prachtige foto´s. Wat een wonderschone plek! Tikal mag niet ontbreken als je een reis aan het plannen bent door Centraal Amerika, zoveel is wel duidelijk.

Onze chauffeur rijdt ons na de lunch weer terug naar Flores, het dorp waar je naar toe vliegt voor een bezoek aan Tikal. We kijken er nog even op ons gemak rond. Het is een erg leuke plek omdat het oude centrum op een klein eilandje ligt en de straatjes pittoresk aandoen. Dan is het terug naar de luchthaven en vliegen we weer naar Guatemala Stad. Onze chauffeur staat hier gelukkig wel klaar en anderhalf uur later komen we aan in Antigua. Het is pikkedonker dus van de omgeving niets te zien. We checken in, in een uiterst charmant koloniaal hotelletje en gaan op zoek naar avondeten. Antigua straalt iets lounge-achtigs uit en dat zie je ook goed terug in de restaurants. De eerlijkheid gebiedt ons wel te zeggen dat het eten er lekkerder uitzag dan dat het in werkelijkheid was, al was er op zich niets mis mee... Na nog een koffie met een slaapmuts wordt het hoog tijd om de ogen te gaan sluiten.

Dag 3 - Antigua;

Ik word wakker met een keel als schuurpapier, lekker dan! Nou ja, niet getreurd en er lekker tegenaan! Anitgua wacht op ons. Na een lekker ontbijtje stappen we buiten en worden we aangenaam verrast door een prachtig uitzicht op de Agua vulkaan die de directe omgeving van Antigua domineert. Wat verderop zien we de Fuego vulkaan die een paar weken geleden nog (letterlijk) roet in ons eten dreigde te gooien. Nu rookt en puft hij nog wat na maar heel actief is deze momenteel niet. We hobbelen naar het grote plein en genieten hier op ons gemak van het zonnetje en kijken bijna twee uur lang naar de mensen die voorbij komen. Dan wandelen we naar “la Merced”, een wonderschone kerk waar we bij een piepklein restaurantje lekker lunchen.

Als voornaamste attractie is er eigenlijk Antigua zelf, gezegend met een zalig klimaat en om elke hoek weer een plaatje dat zo van een ansichtkaart lijkt te zijn weggelopen. De klokkentoren die over de weg gaat en kleurrijk is beschilderd moet natuurlijk ook op de gevoelige plaat. Mocht je een museumliefhebber zijn dan is het Santo Domingo klooster zeker de moeite waard! Wij bezoeken later op de middag ook nog even de lokale markt, niet super bijzonder, maar het is altijd leuk om tussen de couleur locale te struinen. Wat tenslotte opvalt zijn de gebouwen die verwoest zijn door aardbevingen. Dit zijn kerken die in hun vervallen staat laten zien wat de natuur hier voor je in petto kan hebben. In de avond laten we ons op onverklaarbare wijze weer bij ons restaurant van gisteren zakken en komen we weer tot dezelfde conclusie. Mijn verkoudheid heeft orkaankracht bereikt en dus proest en hoest ik dat het een lieve lust is……een vroege en goede nachtrust dan maar en hopen dat het morgen weer wat beter is.

Dag 4 - Naar het meer van Atitlan, Panajachel

We stappen lekker vroeg in een “collectivo”. Dit is een busje die met toeristen van plaats naar plaats rijdt. Het is een prima manier om je door het land te bewegen als je ook op de kosten wilt letten maar wees gewaarschuwd, beenruimte is niet royaal voorhanden! Wij komen zo´n beetje als laatste aan boord en dus zit Tonia achter me en mag ik het doen met een uitklapstoeltje. Geen punt, we komen er vanzelf.

Dan begint de Amerikaan links van mij een enorm verhaal. Eerst ben ik kortaf want ik zit niet te wachten op conversatie, zeker niet met de snotneus die me bezig houdt. Ik hou van kijken en genieten, kakelen met collega toeristen ligt me niet zo, zeker niet in mijn huidige staat. De Amerikaan blijkt echter in Panajachel te wonen en is vriendelijk dus smelt ik uiteindelijke een beetje. Ik krijg uitgebreid uitleg over zijn problemen want hij woont hier, zijn vrouw vond het niks en ging terug naar de States en nu miste hij zijn kleinkinderen. En passant kom ik echter ook van alles te weten over dit deel van Guatemala en hoe het hier een beetje reilt en zeilt.

Drie uur later stappen we uit in Panajachel en gaan we onze nieuw gevonden kennis gelijk in de praktijk brengen. We checken snel in in ons hotel waar we de enige gasten zijn (!) en lopen dan naar het meer van Atitlan. Ik heb al eerder mooie meren gezien maar Atitlan komt wel in aanmerking voor één van de mooiste. Drie vulkanen kijken neer op een meer met smaragdgroen water al verandert de kleur vaak. We zoeken en vinden een leuke lokale jongen die ons wel het meer mee op wil nemen. Het liefst gaan we naar Santiago Atitlan maar het begint te waaien en er komen koppen op het meer. In Santiago Atitlan kunnen we Maximón ontmoeten. Een moderne Maya god die zijn oorsprong vindt in een mengeling van katholicisme en lokaal geloof en die wordt gefêteerd op drank en sigaretten!

Wij zetten koers naar Santa Catarina Palopó waar we lekker lokaal lunchen en een poosje door het dorpje slenteren. Er is een bruiloft aan de gang maar meer dan een glimp kunnen we helaas niet opvangen. Ach, morgen is er weer een dag. Als het donker is gaan we op zoek naar een lekker plekje om te eten. We eindigen in de Circus Bar, die werkelijk zijn naam eer aan doet. Je stapt Guatemala uit en een “vaudeville” achtige omgeving binnen. Lekkere live muziek en fantastische pizza´s! Het zit niet op de meest gezellige plek maar niet overslaan, oké?

Dag 5 - de markt van Chichicastenango

Ik vergeet helemaal over Panajachel te schrijven... nou ja, laat dat dan ook gelijk de beschrijving zijn! De omgeving is spectaculair maar het dorp doet ons wat denken aan Thailand met een niet aflatende hoeveelheid aan winkels en wat “lokale” witten die hier zijn gestrand. De bakker op de hoek van ons eigen hotel, het “Crossroads Cafe” is wel een vermelding waard, heerlijke koffie en dito taart!

Goed, waar was ik, de dag van vandaag brengt ons een bezoek aan de markt van Chichicastenango. Al jaren wil ik hier naar toe nadat ik gebiologeerd naar dia´s (ja, zo lang!) van een vriend van me had zitten kijken. Eenmaal aangekomen worden we niet teleurgesteld! De magie komt bijna uit de grond gekropen. De markt is gezellig en kleurrijk en zeker een bezoek waard mocht je op zoek zijn naar bijzondere souvenirs of mooie foto´s van de lokale bevolking maar het hoogtepunt vinden wij het plein voor de markt waar op de trappen van de kerk mensen offers brengen in de vorm van bloemen en waar de lucht “zwanger” is van de wierook!

Als we na drie uur genieten door onze chauffeur weer worden opgewacht neemt hij ons onverwacht mee naar een nabijgelegen heuvel waar de sjamaan net een Maya ritueel voltrekt. We staan een half uur lang met open mond te gapen naar de ceremonie! Niets voor toeristen, niets truc, allemaal hartstikke echt, geweldig! Nou ja, totdat er een geitje moet worden geofferd, dan haakt Tonia af. In de middag doen we het rustig aan en proppen we in de avond nog even zo´n zalige pizza naar binnen. Morgen gaan we naar Chiapas, Mexico...

Dag 6 - reizen naar San Cristobal, Chiapas, Mexico

Vandaag staat er weer eens een ouderwetse reisdag op het programma! Het is een uur of 5 rijden naar de grens met Mexico en we genieten van het uitzicht. Dan laten we de douaneformaliteiten op ons afkomen en rollen we een uurtje later Mexico in. We veranderen hier van chauffeur want auto´s met toeristen mogen niet zomaar de grens over. Onze Mexicaanse chauffeur is vriendelijk en we stoppen even om wat proviand in te slaan. Dat blijkt een zeer gelukkige keuze want als we op ongeveer twee uur van San Cristobal de las Casas (ons eindpunt van vandaag) zijn, blijkt de lokale politie te staken en zitten we binnen no time muurvast. Twee uur later houden de stakers het voor gezien en kunnen we druppelsgewijs verder. Het is donker als we aankomen in San Cristobal en we zijn moe. We lopen even naar het grote plein om te pinnen maar natuurlijk (Murphy´s law), doen deze het vandaag niet. Goed, dan maar eten in het hotel. Dat valt gelukkig mee en een heerlijk stukje vlees en een flesje wijn later liggen we lekker te knorren.

Dag 7 - De hooglanden van Chiapas, Mexico

Wakker worden gemaakt door de zon is één van de lekkerste dingen die er is. Mijn verkoudheid is weer op zijn retour en er kan dus weer volop worden genoten. We dienen ons om 9 uur bij de grote kerk te melden waar onze gids voor vandaag klaarstaat. Vandaag gaan we een bezoek brengen aan San Juan Chamula, een dorp op een klein uur rijden vanaf downtown San Cristobal.

Net als San Cristobal ligt ook dit dorpje in de hooglanden van Chiapas, de zuidelijkste provincie van Mexico. Er zijn hier nogal eens wat botsingen met het centrale gezag zoals we gisteren aan den lijve hebben ondervonden. Is San Cristobal al een beetje een schavuit, het op 2200 meter hoogte gelegen San Juan is nog veel erger. Ze hebben hun eigen vrijstaat gecreëerd. De mensen leven volgens hun eigen wetten en levenswijze. Ze hebben hun eigen gevangenis en rechtssysteem. Nadeel voor de inwoners zelf is wel dat als inwoners uit San Juan zich niet willen confirmeren aan lokale wetten en gebruiken, ze uit het dorp worden gezet. Je ziet ze vrij veel lopen in San Cristobal maar het is wel moeilijk te zeggen of ze er lopen omdat ze door het dorp er op uit worden gestuurd of dat het de mensen zijn die uit het dorp zijn verstoten.

Wat voor ons wel heel erg zichtbaar is, zijn de zeer bijzondere gebruiken en levenswijze in San Juan. De kerk is voor mij één van de grootste hoogtepunten op cultureel gebied van al mijn reizen. Je komt binnen in een, ook van de buitenkant, zeer kleurrijke kerk waar religie op een zeer bijzondere manier wordt beleefd. Animisme en lokale goden gaan hand in hand met katholicisme. Het schouwspel in de kerk is adembenemend. Er wordt gebeden, cola aangeboden aan de goden (vanwege de kleur van cola, niet vanwege de cola zelf), er liggen overal dennennaalden op grond (gerelateerd aan lokaal geloof) en er worden offers gebracht. De offers variëren maar er worden naast zoetigheden ook kippen en eieren geofferd. Dit alles in een lucht “zwanger” van de wierrook.

Daarnaast is de kerk verlicht door honderden en honderden kaarsen die overal in de kerk branden, ook op de grond. Dat alles levert een schouwspel en sfeer op die ik eigenlijk niet kan beschrijven maar waarvan ik wel wil zeggen dat dit uniek is in zijn soort en mocht je deze kant op trekken dan MOET dit echt in het programma worden opgenomen. De kerk wordt overigens als één van de weinige kerken niet door het Vaticaan erkent.

Na deze fantastische ervaring rijden we een dorp verder. Ook deze mensen belijden de religie op een vergelijkbare manier maar zijn een stukje gematigder. Offerandes vind je dan ook niet in deze kerk en na de overvloed aan kleuren en indrukken in San Juan voelt dit dan ook wat mat aan. We eindigen deze excursie met een bezoek aan een initiatief van lokale vrouwen die hier laten zien hoe er wordt geweven en hoe ze koken. Ik geloof dit laatste stukje wel maar ben uitstekend geluimd als we weer in San Cristobal aankomen.

We gebruiken de rest van de middag om de stad te doorkruisen. Kan ook weer nadat we vanmorgen gelukkig weer konden pinnen. We bezoeken eerst de Prague Bar waar een vrouw zo ontzettend mooi zingt en gitaar speelt dat Tonia en ik met een brok in de keel en kippenvel tot aan de overkant een half uur lang ademloos zitten te luisteren. We dineren bij de lokale Argentijn en dat was een zeer goede keuze! Vlees om weg te zuigen met een prima wijntje... zo tem je een verkoudheid! Daarna zakken we moe maar zeer voldaan ons bedje in, morgen gaan we op naar de jungle van Palenque.

Dag 8 - Maya overblijfselen van Palenque

Alweer onze laatste dag van onze rondreis. Morgen vliegen we naar Playa del Carmen om nog een paar dagen van de zon te genieten. Vandaag hebben we echter nog een pittige dag voor de boeg. We beginnen erg vroeg en onze chauffeur heeft er zin in. Gelukkig spreken we een mondje Spaans want deze man heeft een hoop te melden. We stoppen eerst bij de Agua Azul, watervallen waar je zeker een uurtje moet stoppen. De watervallen zijn prachtig en je kunt er heerlijk zwemmen en even ontspannen. Wij hebben vandaag een boordevol programma en moeten helaas weer verder. Balen, want het water roept me...

Een klein uur later stoppen we bij nog een waterval, die van Misol Ha. Ook deze is prachtig, al is deze veel kleiner dan de Aguas Azul. Je kunt hier wel mooi tot achter de waterval wandelen en stiekem vind ik deze fotogenieker. Rond een uur of 2 komen we met rammelende magen aan in Palenque. Dit zijn volgens velen de mooiste Maya overblijfselen in Mexico. Wij knagen eerst tevreden een kippetje naar binnen en gaan dan met verhitte hoofden naar binnen.

De locatie is prachtig en we maken een heerlijke wandeling maar in mijn beleving moet je deze plek bezoeken voor Tikal, anders valt het wat tegen. Wij hebben het na een uurtje of 2 wel gezien en onze chauffeur brengt ons naar ons hotel waar we gauw de zwemspullen aantrekken en even heerlijk gaan afkoelen.

Palenque zelf is saai maar in de nabije omgeving van ons hotel zijn wat barretjes. Stel je er niet te veel van voor maar voor één of twee avonden is het prima te doen. Na een heerlijk diner zit deze rondreis er voor ons op. We hebben genoten! Tikal, Chichicastenango en San Cristobal zijn absolute highlights en kunnen ijveren met de vele topplekken die Latijns Amerika rijk is. Indien je de tijd hebt dan is er een prachtige drie weekse reis te bedenken die je lang bij zal blijven!

Kaart van Guatemala en Mexico

Dagboek flow

Onze onderzoeksreizen doen wij eigenlijk altijd in een versneld programma. Voor het beste resultaat en om echt van de reis te kunnen genieten adviseren wij je om meer tijd te nemen. Ben je geïnspireerd geraakt door het lezen van ons dagboek en wil je ook zo'n reis maken? Voor deze reis adviseren wij je op de volgende punten te letten;

  • Guatemala is voor de avontuurlijke reiziger een feest, het wordt relatief weinig bezocht en heeft enorm veel te bieden. In mijn ogen is op cultureel vlak vooral de markt van Chichicastenango de moeite waard maar hou er rekening mee dat deze enkel op zondag en donderdag plaatsvindt.
  • De deelstaat Chiapas is in Mexico echt een verhaal apart. Dat voel je ook als je er bent en een bezoek aan San Cristobal en de omliggende dorpen zal diepe indruk op je maken. Mensen leven hier met een aparte vorm van katholicisme en dat is zeer bijzonder om mee te maken.
  • De omgeving van Coban is wonderschoon en een bezoek aan Semuc Champey met zijn kalkterrassen is zeer de moeite waard.
  • Tikal is, zeker qua ligging, één van de mooiste Maya complexen. Het ligt midden in een nationaal park en in de ochtend zie je bijna gegarandeerd apen en neusberen en dat in combinatie met een spectaculaire zonsopgang maakt Tikal tot een onvergetelijke ervaring. Slapen in Tikal is in onze ogen een enorme meerwaarde tot slapen in Flores dat op een uur rijden ligt.

Wij schrijven graag een gepersonaliseerde offerte die bij jouw wensen past. Denk er aan dat je je nooit over de kop reist, dat is zonde en kun je niet optimaal genieten. Voor iedereen is het tempo anders net zoals de reishoogtepunten voor iedereen anders zullen zijn. We gaan altijd uit van 2 tot 3 weken maar met meer of minder is er natuurlijk ook van alles mogelijk.

Bekijk ook onze voorbeeldreis.

Ervaringen van anderen

Hoi Hans en Tonia,

Bij gebrek aan Facebook even langs deze weg een review.

Voor de pandemie stond er een rondreis door Brazilië gepland. Dit werd een voucher, toen een rondreis door Namibië, Botswana, Zimbabwe en Mozambique, vervolgens weer een voucher en uiteindelijk een refund.
Alleen al om de wijze waarop dit hele proces werd aangepakt zou ik DagboekReizen meer dan aanbevelen.
Het is een organisatie gerund door integere oprechte en positieve mensen voor wie hun werk hun passie is en het kan niet anders dan dat dit doorsijpelt in de wijze waarop ze hun reizen organiseren en in hun keuze voor de lokale organisaties met wie zij werken.
Wij hebben als gezin het geluk gehad in ons jaar reizen, tweemaal een deel met DagboekReizen te kunnen doen.
Een maand Colombia en een week in een relatief onbekend maar adembenemend mooi gebied in Brazilië, de Jalapao.
Beide reizen waren afwisselend, uitstekend georganiseerd en met veel oog voor onze behoeften als gezin samengesteld.
Hans en Tonia hebben het talent accomodaties te vinden met een charme die wij erg waarderen en waar we ons direct thuis voelden.
De maand Colombia heeft ons een fantastisch inkijkje gegeven in dit prachtige land met eindeloos veel natuur waar we ons zoveel in hebben mogen vermaken. De plaatsen en steden die we bezochten waren met alle muurschilderingen een lust voor het oog en door de gidsen die we troffen en tours die we kregen altijd informatief en boeiend.
Het fijne aan onze reis door Colombia was ook de ruimte die er was gelaten om zelf een invulling te kiezen en te organiseren ter plaatse, wat ons een prettig gevoel van autonoom zijn gaf, iets wat soms onder gesneeuwd kan raken tijdens overvolle georganiseerde trips.
In de Jalapao in Brazilië waren we enkel met lokale toeristen en een fantastische gids in een bijzonder gebied met de fervedouros als absoluut hoogtepunt.
Wij zijn ervan overtuigd dat je met DagboekReizen kiest voor een organisatie die ook de minder bekende juweeltjes van een land aandoet en je een complete ervaring biedt die veel verder gaat dan de foto’s van een gemiddelde reisbrochure.
Dank Hans en Tonia voor 5 geweldige weken en het daarnaast ook volkomen belangeloos geven van tips en aanbevelingen gedurende onze reis van afgelopen jaar. We hebben er talloze opgevolgd en het heeft ons op schitterende plekken gebracht.
Mede dankzij jullie is ons jaar de wereld over een onvergetelijke ervaring geworden.

Nou dit is hem dan.
Ik word er bijna emotioneel van.
Maar dat ben ik snel:-) en over tweeenhalve week gaan we weer naar huis dus ik moet sowieso afscheid nemen van ons jaar en dat valt niet mee.
En vooral;
We zijn jullie gewoon enorm dankbaar.

Martijn en Didi en Tijmen en Imme

brazilie en colombia 2022

Goede middag allemaal,

Bedankt voor jullie mailtje.
Wij hebben een prachtige reis achter de rug. Het was wat we ervan verwachte en zoveel meer??.

Onze persoonlijke hoogtepunten:
- 2-daagse hike Acatenango: Bleek toch zwaarder te zijn dan gedacht, ondanks onze goede voorbereidingen. Toch heel blij dat we dit gedaan hebben. Goede organisatie door Tropicana.
-ATM-cave: Waw, een echte must-do! Wij begrijpen dus waarom jullie dit standaard opnemen in jullie programma
-snorkelen met zeilboot in Caye Caulker: prachtige dag! Ook leuke Caraïbische vibes dankzij de bemanning, een aanrader!
-in Placencia hebben wij de Monkey river tour gedaan. Tip voor natuur- en dierenliefhebbers. Van apen, krokodillen, tarantula tot een heel assortiment aan vogels, mooie dag!
-Tikal: overnachting in het park zelf. De brulapen ‘s nachts gaan we niet missen maar wel onvergetelijke ervaring.

Wat de samenwerking met Solano tours betreft, ook dat verliep vlot, goed bereikbaar en snelle contactname.
Bv Ons programma is ter plaatste moeten aangepast worden, nl de Ferry naar Belize hebben we 1 dag eerder genomen aangezien de agent, van de boottocht tss Rio Dulce en Livingston, ons tijdens die tocht liet weten dat er op zaterdag (en zondag) geen Ferry was. Wij hebben Solano tours gecontacteerd en zij hebben onmiddellijk het nodige gedaan wat betreft ons verblijf (hotel) en vervoer.
(Persoonlijk kwam ons dat niet slecht uit aangezien wij een volledige dag in Livingston achteraf gezien niet nodig vonden)

Kortom, wij hebben 3 prachtige weken achter de rug mede dankzij de goede organisatie van jullie en Solana tours, waarvoor dank!

Binnenkort komen we terug bij jullie op antenne want we kijken al volop uit naar een volgende bestemming volgend jaar, nl Zuid-India.??

Fijne zondag nog en tot binnenkort.
Groetjes Ginny en Werner

Mexico, Guatemala en Belize 2023

Goedenavond

Onze reis zit er helaas weer op.
Deze is omgevlogen.in één woord onvergetelijk.
Wij reizen nu inmiddels al een jaar of 38.
Hebben ook al erg veel van de wereld gezien.Gaan naar iedere bestemming maar 1 keer, dus misschien kun je je voorstellen hoeveel landen we bezocht hebben.
Laat staan met hoeveel reisorganisaties we te maken hebben gehad.
Zo ook met jullie.
We zullen jullie eerlijk zeggen.We hebben het nog nooit zo top geregeld gehad als nu.
Als we jullie een cijfer mogen geven van 1 tot 10 (10 =uitmuntend)dan krijgen jullie een dikke vette 10
Super,super.Overal waar we kwamen stond chauffeur keurig te wachten.Deze waren vaak half uur voor tijd aanwezig.Hotels top geregeld en zijn zeker aan te bevelen. Excursies idem dito. Ook de travel key was
super handig.
Kortom we zouden niet één minpunt kunnen bedenken. Van jullie organisatie kunnen de anderen nog heel veel leren en een voorbeeld aan nemen. Als we weer besluiten een reis te boeken zijn jullie degene die dit mogen organiseren.
Ga zo door.Dikke vette complimenten.
Bedankt voor deze onvergetelijke reis.
Wim & Elma

costa rica rondreis januari 2024

Hi Hans,

Het was een geweldige reis. Heel veel wisselingen en veel bijzonder dingen meegemaakt. Van mooie reizen met stadjes en dorpen, Jungle en een bijzonder carnavalsdag in San Juan Chamula (jammer maar begrijpelijk dat daar beslist niet gefotografeerde mocht worden ) boot tochten en hele mooie stranden en meer.... En alles heel goed georganiseerd. We maken reclame voor jullie hoor

Rondreis Mexico

Beste Hans,

Wezijn weer gezond en zeer tevreden thuis. Ik heb vaak gedacht om jullie tussentijds een mail te sturen. we hebben vaak tegen elkaar gezegd dat de reis echt fantastisch was en dat alles zo goed geregeld en op elkaar afgestemd was. 

Maw: we hebben echt een geweldige tijd gehad.

Het eerste hotel in playa del Carmen was helemaal goed. We konden heerlijk bijkomen en genieten van de Mexicaanse dynamiek op het strand.

Daarna naar Tulum waar we met open mond dit paradijsje aanschouwden. We hebben er zo genoten! En ook nog een zeeschildpad op t strand gezien s avonds die eieren ging leggen. Bijzonder schouwspel, de kinderen vonden het fascinerend.

Laguna Bacalar was ook een prachtige plek, waar we relaxten in hangmatten, bubbelbad en zwembad. De kanotocht was erg leuk en goed georganiseerd. Leuke Duitsers die veel vertelden onderweg over het meer en de vogels (al hebben we de foto's en filmpjes nog niet ontvangen).

Palenque waren de tempels indrukwekkend. Het hotel viel wat tegen. 

In de jungle hadden we minder mooi weer. Wel was de omgeving fascinerend, de achtergrondnuziek van brulapen en krekels waren bijzonder. Jammer dat de mensen soms harde muziek opzetten, dat verstoorde de junhlesfeer wel. De activiteiten vielen ook wat tegen qua organisatie, we moesten overal om vragen en alles werd wat sober aangeboden. Wellicht beter om hier vooraf een soort programma te regelen. 

San Christobal vonden vooral Pieter en ik zo geweldig. Het bergklimaat, de markt, de straatjes, de sfeer... Ik had er nog veel langer willen blijven. De tocht naar deMayadorpen en de kerk bracht ons in een andere wereld, we keken onze ogen uit. Toen we hoorden dat de burgermeester de week ervoor door het volk vermoord was, waren we nog meer onder de indruk van de dynamiek in een Mayadorp. 

Ook Merida was een leuke stad, waar we volop genoten hebben. We hebben in de menigte meegedanst, door de straten geslenterd, heerlijk gegeten en geborreld. Het was ook een prachtig hotel, ongelofelijk klantvriendelijk en prachtige koloniale sfeer. De tocht naar de grotten en kleine dorpen in de buurt was ook prachtig en indrukwekkend. 

Chitzen itza was ook een onvergetelijk. Het hotel was adembenemend. We keken onze ogen uit en hebben maximaal genoten van de prachtige voorzieningen. We zijn om zes uur 's ochtends naar de tempel gegaan, een fascinerend schouwspel waarbij in absolute stilte de mist optrok en de zon opkwam. Het grote tempelcomplex was zo indrukwekkend. 

De laatste plek op Holbox was qua voorzieningen wel een stapje terug. Maar de bijzondere omgeving met zandwegen, groenblauwe zee, hangmatten, gezellig dorp en de rondscharrelende leguanen de huisjes maakte veel goed. De walviashaaientocht was een van de hoogtepunten en een onvergetelijke ervaring (ondanks de zeeziekte). Ook het snorkelen, vissen vangen en daarna de vis opeten met elkaar was zo bijzonder. Alleen het hotel bij Holbox was niet zo'n succes. Het personeel snapte weinig, we hebben het vliegtuig terug ternauwernood gehaald mede dankzij onattent personeel. We hebben drie keer gezegd dat we een rekening van het eten moesten betalen, maar men wist niet hoe het zat. We zijn toen maar met alle bagage op een truck vertrokken (de taxi's reden niet vanwege de regen) omdat we veel stress hadden om de boot te halen. Uiteindelijk ging alles net goed.

Terugkijkend was de reis geweldig. Het programma was goed uitgebalanceerd, bijna alle locaties verrassend mooi en aangenaam, de georganiseerde trips waren allemaal leuk en goed. De dame van Solana tours was ook attent. We zijn er blij dat we bij jullie geboekt hebben en willen jullie enorm bedanken voor de goede en attente organisatie. 

Groetjes Marjan

Rondreis Mexico, Guatemala en Belize

Dag Hans,

We zijn inderdaad terug van op reis! Intussen zijn we allebei weer aan het werk en hebben we ons weer aangepast aan het dagelijkse leven.

We hebben een mooie en diverse reis achter de rug! We waren verrast hoe vlot het ging om met de auto door Mexico te rijden. De wegen zijn mooi onderhouden (zeker de tolwegen) en de mexicanen zijn over het algemeen rustige chauffeurs. We hadden gedacht minstens 1 keer tegen gehouden te worden bij een wegblokkade door een politieagent die wat extra geld wou verdienen, maar ze lieten ons allemaal passeren, het waren vooral de mexicanen zelf die ondervraagd werden.

We hebben het meest genoten van San Cristobal en Isla Holbox. Op beide plaatsten hangt zo’n gemoedelijke sfeer dat je je direct op je gemak voelt en de dagen er zo voorbij vliegen. Voor ons mocht er gerust nog een dagje extra isla Holbox bij, daar hadden we de minder evidentie verplaatsing van isla holbox naar de luchthaven wel voor over gehad ;-) Van Playa del carmen waren we minder fan, het is er erg druk, duur, vol met wereldmerken zoals Victoria Secrets en Haagen Dasz zodat er niets meer authentiek over schiet.

De hotels waren over het algemeen goed. Er was 1 minpunt aan onze reis: we waren behoorlijk teleurgesteld door het hotel ‘villasbacalar’ aan laguna bacalar. Ik herinner me dat we daar voor twee dagen 350 euro bij betaald hadden, dus ik verwachte in een luxueus hotel terecht te komen. Dat was jammer genoeg niet zo. De kamers waren wel groot, maar ook best ouderwets. Het voelde wat aan als vergane glorie. We hebben er ook het traagste hotelpersoneel van onze reis ontmoet, ze deden maar liefst 50 minuten over het serveren van het ontbijt terwijl er naast ons twee andere tafeltjes bezet waren.

We hebben dan veel meer genoten van ons hotel in chichen itza, waarbij de locatie, kamer, bediening en het eten echt top was. Het viel ons daar wel op dat de kamers daar aan 130 euro per nacht stonden. Een stuk goedkoper dus dan wat wij in het hotel laguna bacalar betaald hebben. Dat slaat eigenlijk nergens op, want het hotel in chichen itza was voortreffelijk terwijl het hotel in laguna bacalar verouderd was. Het was toen dat het ons ook te binnen schoot dat die 175 euro pp gevraagd werd voor het hotel Encantado, maar dat je ons daarna liet weten dat dit volboekt was en je toen villas bacalar hebt gekozen. Hierbij is er geen prijsverandering gecommuniceerd, en we vroegen ons af of er hier niet iets is mis gelopen? Het zou in ieder geval verklaren waarom het hotel zo onder onze verwachtingen scoorde.

De informatie die we krijgen via het lokale reisbureau was uitgebreid en handel georganiseerd per locatie. We hebben er steeds goed gebruik van kunnen maken.  Het valt ons wel op dat mexicaanse gidsen niet erg geneigd zijn om veel uitleg te geven over het verloop van de tour (bv bij het bezoek van de indiaanse stammen of de cenotes niet vertellen hoe lang het rijden is) dus het zou wel handig zijn mocht er nog wat extra informatie gegeven worden via het reisbureau over het verloop van de dag. Mocht ik bij het zwemmen met de walvissenhaaien op voorhand geweten hebben dat het 2,5u heen en dan nog eens 2,5u terug varen op zee was, zou ik pilletjes tegen zeeziekte kunnen innemen hebben (nu helaas moeten overgeven tijdens de excursie), iets wat ik bv niet doe bij maar 1 uurtje heen en terug varen omdat ik dit af en toe eens doe en dan weinig last ervaar.

Met vriendelijke groeten,

Cedric en Lisa

Rondreis Mexico

hallo Hans

we hebben heerlijke reis gehad! De kinderen ook erg enthousiast! 

De landen zijn wel veel drukker geworden ivm mijn eerdere reis in 1990, maar ja, dat gaat overal zo. Ik vond bv Chichicastenango tegenvallen nu, veel te druk. Maar Tikal blijft onvergetelijk! 

Qua hotels: ik vond het hotel in Bacalar echt het allerbeste, hele goede service, vriendelijk personeel. Ook Jungle Lodge vond ik erg aangenaam.

Hotel in San Ignacio vond ik erg druk, er zaten steeds grote groepen Amerikaanse jongeren, ontbijt werd afgeraffeld. Maar San Ignacio zelf was wel weer leuk.

Fijn dat het item over het transport wordt opgepakt, de rest van de transporten ging prima hoor, maar dit transport was ver onder de maat inderdaad. 

Nog een kleine tip misschien over transport vanuit Caye Caulker naar laguna Bacalar: wij zijn met de watertaxi gegaan (om 7 u s ochtends, kosten 55 Amerikaanse dollar pp, toen nog kosten douane Belize 20 Amerikaanse dollar , plus bij mexicaanse grens nog 550 pesos (ongeveer 33 amerikaanse dollar pp). Dus ongeveer 88 Amerikaanse dollar pp exclusief de douanekosten voor Belize. 

De andere familie kon geen watertaxi meer boeken, zijn met watertaxi teruggereisd naar Belize stad en met privé vervoer naar Chetumal gegaan. Hun kosten volgens mij: 18 Belizan dollar voor watertaxi, 80 amerikaanse dollar voor privé vervoer, 20 Amerikaanse dollar om Belize uit te komen, GEEN kosten voor mexicaanse grens! Kosten dus ongeveer 29 Amerikaanse dollar pp exclusief douanekosten Belize.  Ze waren een uur eerder in Bacalar dan wij (zelfde tijd vertrokken). Dus veel goedkoper en sneller! Misschien handig om dit gewoon te regelen in de reis, scheelt gedoe en is goedkoper 

De walvishaaientocht hebben alleen mijn man en zoon gedaan omdat ik ziek was, andere zoon erg gevoelig voor zeeziekte, van de andere familie hoorden we slechte verhalen. Ze hebben prachtige walvishaaien gezien, echter ook deze firma kan beter denk ik. Ze hadden zonder overleg onze tocht een dag later gepland, de geplande dag zat al vol. De gidsen spraken geen Engels, probeerden nog extra geld af te troggelen voor de lunch, men moest nog vissen vangen terwijl aantal mensen kotsend in de boot zaten… 

Al met al een hele mooie afwisselende reis, iha prima tempo, op eind wat rustiger en dat was prima zo

hartelijke groeten

Carin 

Rondreis Mexico, Guatemala en Belize

Beste Tonia

We zijn weer geacclimatiseerd, het dagboek is bijgewerkt nu de foto’s en video nog bewerken.
Het was een prachtige reis door Guatemala en Belize. Mooie natuur, veel bezienswaardigheden en lieve behulpzame mensen.

Kortom landen die je kunt aanbevelen.

Ondanks al deze loftuitingen toch nog een paar aanbevelingen:

Ik weet natuurlijk niet hoe oud de informatie van jullie agnet is en hoelang ze deze informatie al van de plank halen, maar het is (waarschijnlijk) verouderd.

Natuurlijk moet een reisorganisatie je in het algemeen waarschuwen voor onveilige situaties, maar door hun beschrijving had ik het idee dat ik meer een prooidier was dan een toerist. 

Van mij mogen ze best een tandje minder waarschuwen voor onveilige situaties. 

Natuurlijk moet je nergens op deze wereld als toerist moet goud behangen de rijke bink uithangen, dat geldt in Guatemala Stad maar ook in Amsterdam.

In alle oprechtheid we hebben ons geen seconde onveilig gevoeld in zowel Guatemala als in Belize.

Verder de opmerkingen over de grensovergang. We hebben geen grenskosten betaald, niet bij Guatemala – Belize en ook niet op het vliegveld van Belize richting Atlanta.

Ik denk dat dit verouderde informatie is. De douane was zelfs zeer attent en behulpzaam.

Verder kost de snelboot naar San Pedro geen $ 30,00 per persoon (retour) maar $ 38,00 per persoon.

Voor de rest perfect georganiseerd, alles sloot goed op elkaar aan, een topvakantie.

Wanneer jullie eventueel geïnteresseerd zijn in foto’s en/of video voor jullie website laat dat dan even weten.

Met vriendelijke groet

Dick

Reis Guatemala, Belize en Mexico

Dag Hans/Mark,

Wij zijn inmiddels weer thuis en hebben inderdaad een geweldig reis gehad. We hebben ontzettend veel gezien en gedaan, mensen gesproken, natuur bewonderd, op tours geweest, paardrijden, varen, tuben, ziplinen, zwemmen walvishaaien(!) enz enz op de meest prachtige plekken. En veel te veel foto’s gemaakt.

Wat heel fijn was dat het vervoer zo goed was geregeld, de chauffeurs waren er altijd op tijd. En alle hotels waren prachtig. 

Van de hele vakantie waren maar 2 dingen die wat minder waren (neem aan dat jullie dat graag willen weten):

- De zeer lange reisdag van Flores naar Bacalar. We moesten een paar keer wisselen van busje/bus/taxi en twee grenzen passeren. We dachten dat het 8 uur reizen zou zijn maar uiteindelijk waren we 14 uur onderweg zonder gelegenheid om ergens eten te halen. Daar waren we niet zo goed op voorbereid, konden alleen in Belize nog snel een zakje chips regelen. We kwamen laat aan in het donker in Bacalar waar je zelf nog taxi’s moet regelen (in ons geval 2 voor 6 personen) en omdat je nog geen tijd hebt gehad op pesos te regelen en we alleen dollars hadden betaalden we natuurlijk veel te veel dollars voor dit ritje. Gelukkig was Bacalar en het meer echt een prachtige locatie, we waren de reis zo weer vergeten.

Overigens was de reisdag van Antigua naar RioDulce weer heel erg meegevallen. Hier waren we gewaarschuwd omdat het een lange reisdag zou worden. Extra vroeg vertrokken ivm een evt. afsluiting onderweg maar alles liep zo soepel dat we al na 6 uur reizen om 11 uur in ons hotel in RioDulce in het zwembad lagen :)

- Het hotel in Tulum is een prachtig hotel, we hadden echte een mooie kamer aan zee. Waar we een beetje van schrokken (we waren in het hotel in Bacalar wel al geïnformeerd over dit fenomeen) is het grote zeewier probleem. Het stapelt zich op op het strand waar het afsterft en vervolgens een geur van rotte eieren afgeeft. De zee is hier bruin van kleur. Heel de zeekust van Cancun heeft hier last van. Er zijn wel stranden die hier minder last van hebben maar bijvoorbeeld het hotel waar wij zaten juist heel erg omdat ze in een kleine baai liggen en het zeewier blijft circuleren. We konden hier in ieder geval niet in zwemmen. Ik weet niet of jullie hiervan op de hoogte zijn? Wij hebben hier verder de omgeving verkent, zijn lekker gaan fietsen en hebben gezwommen in een mooie cenote. 

We waren meer geschrokken over het feit dat de ontbossing in de amazone de oorzaak hiervan is en zorgt voor zo’n explosieve groei van zeewier in zee en het evenwicht verstoort. Het probleem spoelt dus aan in Cancun. Eye opener…

Verder gelukkig geen nare dingen gebeurd, we hebben ons eigenlijk nergens onveilig gevoeld en vooral veel lieve mensen ontmoet.

Ook een compliment naar Solana tours. Heel erg fijn en handig om via WhatsApp contact met ze te hebben. Ze reageren direct en hebben ons een paar keer kunnen helpen met regelen van dingen of alternatieven, tips en dergelijke.

Dank voor het regelen,

met vriendelijke groet,

Sheila + familie

Rondreis Mexico & Guatemala

Hi Hans

Dank voor je bericht, heel attent ! We hebben een top vakantie gehad. Vooral Guatemala en Belize hadden onze voorkeur, hoewel het hier ook toeristisch is, is het toch meer laid back (zeker in vergelijking met Playa del Carmen).
De service van Solana was perfect. We hebben nog een paar keer via whatsapp contact met ze gehad. Alle transfers waren er op de afgesproken tijden (soms zelfs te vroeg).
 
Wat ons betreft waren de hoogtepunten Antigua, Semuc Champey, Tikal, Laguna Bacalar en Caye Caulker.
De markt in Chichi vonden we alle 4 te druk, maar dit bezoek was toch op doorreis naar Panajachel, dus prima combi.
We vonden het ook leuk om in Guatemala in een collectivo te rijden. We hebben daar ook andere Nederlanders ontmoet (jonge backpackers) dus dat was voor onze kids ook leuk om te zien.
 
Tikal was fascinerend en de jungle lodge was prachtig! We hebben de sunrise tour gedaan met de gids Tony van het hotel, niet goedkoop, maar erg de moeite waard. In het restaurant hadden we de avond van tevoren nog een tarantula zien lopen. Het personeel werd en niet koud of warm van (no pericoloso) maar dat vonden wij toch wel eng, zeker toen hij onder ons tafeltje doorliep!
 
Onze gids naar Semuc Champey (Manuel) was echt fantastisch ! We hebben een hele leuke dag met hem gehad.
 
Ook niets dan lof voor Maya Walk tours, die de ATM tour in San Ignacio aanbieden. Heel professioneel en ook hier was onze gids (Hector) erg informatief.
 
Als we de snorkeltochten vergelijken (Raggamuffin op Caye Caulker en de whaleshark tour op Isla Holbox) heeft die van Caye Caulker onze voorkeur: het was heel ontspannen aan boord en erg goed georganiseerd. We kregen ruim de tijd om te snorkelen en onze gidsen lieten ons fantastische dingen zien. Wat ons aan de whaleshark tour een beetje tegenviel was de lange reis per boot naar de plek waar de vissen zwemmen (2 uur) en we maakten met de boot telkens enorme klappen op het water, waardoor onze jongste een beetje misselijk werd. Eenmaal aangekomen mochten we allemaal maar een minuutje het water in met de gids, maar wat ons nog het meeste tegenstond was de massaliteit: er lagen wel 20-30 bootjes met toeristen die allemaal het zelfde deden, dus vonden we het een beetje zielig voor de dieren. Daarom hebben we meer genoten van de snorkeltocht op Caye Caulker die veel meer ontspannen was.
 
Omdat het windseizoen over was, was 4 dagen op Isla Holbox wellicht te lang. We hadden aanvankelijk nog gekeken naar lessen voor kitesurfen maar het seizoen loopt van november tot mei dus er waren geen instructeurs op het eiland. Maar Isla Holbox is een leuk charmant eiland, erg relaxed, zeker in vergelijking met de hectiek van PdC! Het was heerlijk om af te sluiten in het Magic Blue hotel, heerlijk zwembad en lekkere kamers (en super centraal gelegen).
 
Hoewel het hotel in Isla Holbox (Xaloc resort) ook prima was, leek het erop dat het personeel het werk niet altijd aankon: op zaterdagavond (onze eerste dag) was er een groot feest op het strand bij het hotel en de resten lege flessen e.d stonden er maandag nog. Ook zagen we mensen een bord spaghetti eten in het zwembad, erg vreemd, en we hebben niet gezien dat het zwembad werd schoongemaakt. 
 
Het hotel aan Laguna Bacalar was ook fantastisch! 
 
Het hotel in San Ignacio (Cahal Pech) was iets gedateerd maar verder prima. We hebben overigens heerlijk gegeten in het centrum van San ignacio! 
 
Het hotel op Caye Caulker was ook fijn, lekker centraal gelegen. Wel een beetje inspiratieloos ontbijt (zeker in vergelijking met de andere hotels) : self service bij het zwembad, maar verder prima. Heel attent van het hotel dat ze voor de dag van ons vertrek (al om 06.30 u) de avond vantevoren een koffieapparaatje en wat andere spullen goor het ontbijt hadden klaargezet.
 
De hotels in Guatemala waren ook prima. Fantastisch ontbijt bij Los Bucaros in Antigua in een mooie koloniale ontbijtzaal. 
Los Mundos in Panajachel was ook prima (fijne kamers en badkamer en centraal gelegen) 
Ook vonden we het leuk om in Coban te overnachten: duidelijk niet heel toeristisch, dus leuk om het normale leven van Guatemala mee te krijgen.
 
Tot zover mijn feedback, laat maar weten als je nog meer wilt weten!
 
Met vriendelijke groet
 
Chantal 
Reis Mexico, Guatemala en Belize
Kunnen wij je helpen?

Reizen,

        Mensen ontmoeten,

                                      Ontdekken

Op de thee bij Dagboek Reizen? >>
SGR
ANVR
Calamiteitenfonds
KLM
Tripadvisor
© Dagboekreizen Reis- en Boekingsvoorwaarden - Disclaimer - Copyright - Privacy - Cookies - Sitemap