Trappen aan de Ganges in India

Ons reisverhaal India:

Incredible  India

Stel je eigen rondreis samen

Noord-India - Incredible India

Dag 1 - vliegen naar Delhi

De KLM heeft een aantal routes die je vanwege hun entertaiment keuze (of liever gezegd het gebrek er aan) liever niet kiest maar direct vliegen blijft direct vliegen. Naar Delhi vliegen we met een heerlijke 777 en we genieten van de films en ook het eten is goed te doen. In de avond kom je in Delhi aan. Deze stad was altijd een bende en gelijk valt me op dat dat is veranderd. Het is veel schoner, het stinkt er minder ook al zijn we er in april en is het ook om 10 uur in de avond nog steeds 30 graden, de lucht is goed te harden. We checken in in het Meridien. Deze reis is behalve een reis langs de highlights van de oude Moghul cultuur ook een soort van snoepreis. Aangezien ik India echt al goed ken leek het ons leuk om het eens echt luxe te doen. Le Meridien valt zeker niet tegen. Super trendy lobby en dito restaurant. De kamers zijn luxueus en de bedden zalig. We waren net in Costa Rica en onze biologische klok snapt het even niet meer. Pas om 2 uur vallen we in slaap.

Dag 2 - sightseeing Delhi

Aangezien we toch iets van Delhi willen zien beginnen we vandaag met een korte stadstour. We kennen allebei oud Delhi al en dus gaan we naar de monumenten wat verder uit het centrum. We bezoeken Qutab Minar, de plek waar Delhi min of meer is gesticht (de stad is meerdere malen herbouwd tot het zijn huidige locatie bereikte). De minaret is imposant en vanwege het vele groen is het ook heerlijk om rond te wandelen. Daarna zetten we koers naar de Bahai tempel. Deze denkwijze (religie is het niet te noemen) voegt alle geloven bij elkaar. Ze hebben een werkelijk schitterende tempel gebouwd die doet denken aan het Opera House in Sydney maar dan in de vorm van een hele Lotus bloem. Van binnen is het niets bijzonders. We smelten bijna want het kwik raakt vandaag de 40 graden in Delhi. We stoppen toch nog even bij India Gate en de parlementsgebouwen. De Engelsen hebben hier echt veel goed werk gedaan. Ik zal kolonialisme niet verheerlijken maar verbaas me toch heel vaak als ik naar oud Britse koloniën kijk. Daar is heel veel infrastructuur aanwezig en vaak functioneert het land nu nog daarop.

We lunchen in het Intercontinental en ik raak nu echt overtuigd dat Delhi is veranderd. Je ziet veel nieuwe leuke winkels, coffee shops en andere zaken die passen bij een metropool. Het eten (iets waar we erg tegenop zagen omdat we lekkerbekken pur sang zijn) valt tot nu toe 300% mee. Ook deze lunch is goddelijk en een aanrader. Veel te laat en met een veel te volle buik beginnen we aan de lange rit naar Agra. Ik val na een half uur rijden in slaap en als ik wakker word, ben ik weer in mijn oude India. Het is een chaos op straat, koeien, brommers en alles wat zich nog verder kan voortbewegen proberen onze chauffeur in een soort van real life computerspel te trekken. Behendig wurmt hij zich met heel veel toeren overal langs maar opschieten doet het natuurlijk niet erg. Tot zijn overmaat van ramp gaat de auto ook nog kapot en moet hij al stressend proberen Agra te halen. Dat gaat echter helemaal goed en om half negen komen we aan in ons hotel. De komende 2 nachten slapen we in Jaypee Palace. Groot, mooi en zeer comfortable kamers. Het mist een beetje sfeer. Vooral de restaurants zijn niet super en onze eetvrees komt vanavond deels uit. Als dit echter het ergste is dan zullen we het wel overleven.

Dag 3 - Taj Mahal en het Rode Fort in Agra

Zeer vroeg op want we moeten de zon op zien komen bij de Taj Mahal. Er is één klein probleem, de zon komt op achter de wolken. Met veel geluk pakken we toch nog wat zonnestralen mee....... Behalve de tempels in Angkor is er voor mij geen tweede gebouw in de wereld dat de schoonheid benadert van wat de mens kan maken. Verliefd als we zijn is er absoluut geen gelijke bij dit gebouw dat als liefdesmonument is gebouwd door Moghul keizer Shah Jahan voor zijn overleden vrouw Mumtaz. De schoonheid is en blijft overweldigend en we staren dan ook ademloos naar de Taj. Daarna gaan we terug naar ons hotel en hangen tot laat in de middag aan het zwembad. Het is HEET! Pas rond de klok van vijven reizen we af naar het Rode Fort en krijgen een heerlijk luchtige rondleiding door een uitstekende gids. Hij vraagt gelijk of we hardcore willen weters zijn of er gewoon op ons gemak  door heen willen struinen met wat leuke weetjes. We kiezen voor het laatste en genieten van een uur luchtig vermaak en mooie anekdotes. We hebben de smaak te pakken en laten ons daarna naar DE „mall" van Agra brengen. Tonia wil een mooie saree...... Dat lukt niet maar wel kopen we mooie spijkerbroeken en bescheuren ons om mensen, winkels en van alles en nog wat. Omdat het eten gisteren niet echt bekoorde proberen we vandaag het Trident hotel. Dat heeft veel sfeer maar om nou te zeggen dat de papillen worden verwend, nou nee. Ik moet er trouwens wel bij zeggen dat ik geen Indiaas eten meer kan zien! Dat is 10 jaar geleden echt verwoest..... Zuid Indiaas vind ik overigens heerlijk maar de vette saus keuken in het noorden doet mijn hart eerder niet meer dan sneller kloppen.

Dag 4 - Vogelreservaat Bharatpur

Op naar de tijgers! We rijden op tijd weg want we hebben een hoop te doen vandaag. Onze eerste stop is het vogelreservaat Bharatpur. Ik schrik me kapot! Dit was een parel.... Nu heeft een of andere onverlaat 4 jaar geleden besloten om de sluizen te sluiten met als gevolg dat het park verdroogd en verdord. Gelukkig was er afgelopen jaar genoeg regenval om de sluizen weer te openen. Toch kun je zien dat het park is geraakt. Je kon hier ook altijd heerlijk fietsen en ook dat mag niet meer. De klap op de vuurpijl voor mij is dat hier altijd de Siberische kraanvogel overwinterde. Dat is echter ook verleden tijd. Is een bezoek dan niet meer de moeite waard? NEE! Het is nog steeds meer dan de moeite waard omdat het een prachtige plek is met wetlands en vogels, heel veel vogels. We zien kraanvogels, pelikanen en verschillende soorten ooievaars. We zien ook nog veel antilopen, herten, schildpadden en een mangoeste. Samen met een hele goede gids hobbelen we op een paardenkar door het park en soms lopen we gewapend met onze verrekijkers een stuk. Onze tijdsplanning loopt volledig in het honderd en veel te laat komen we bij onze auto met chauffeur terug. We lunchen gauw bij een prachtig oud paleis en zetten dan koers naar Sawai Madhopur.

Hier ligt het beroemde Ranthambore National Park en gezien de tijd van het jaar zouden we een hele goede kans moeten maken om tijgers te zien. Het hotel waar we slapen is een plaatje. Het blijkt bij navraag volledig nieuw gebouwd te zijn en 5 jaar oud. Als je er rondloopt voel je je als een maharadja in een sprookjesachtig paleis. De kamers zijn heerlijk en we voelen ons meteen helemaal thuis. Het eten komt nu echt op het gevreesde niveau maar dat is in deze contreien niet anders. Je zit op zijn Indiaas in de „middle of nowhere" en hier spullen krijgen valt niet mee........ De bediening is super en een glimlach maakt altijd heel veel goed!

Dag 5 - Safari door Ranthambore National Park

Om 5 uur gaat de wekker en is het tijd om ons snel klaar te maken voor onze eerste safari door Ranthambore. We hebben er 3 en dus alle tijd om tijgers te zoeken. Om stipt 6 uur stopt er een „canter" voor de deur. Ik heb al eerder een tijger gezien in Ranthambore (we schrijven tweede kerstdag 1997) maar het lijkt me super om dat nog een keer mee te maken. De canter boort echter al mijn hoop de grond in. We zitten samen tussen 30 Indiërs die ons aan zitten te gapen en fotos van ons maken en geduld is geen gemeengoed in India. We hobbelen lekker door het park maar besluiten onmiddellijk om dit niet meer te willen. Bij terugkomst zetten we onze overige 2 safaris om in een jeeprit. Na een heerlijke siësta staat om 3 uur (het is vandaag 45 graden plus) een jeep klaar met een super gids. Binnen no time zien we krokodillen en een slang. Ranthambore is een prachtig park. Het ligt heel idyllisch en met allemaal oude monumenten in het park komt het akelig dicht bij Jungle Boek. Het park is overigens gesloten in de monsoon maanden maar dit terzijde. Nu is het park gortdroog en dieren kijken is een feest. We zien heel, heel veel apen, herten en antilopen maar ook nu is een tijger ons niet gegeven. Bij het verlaten van het park horen we een alarmroep van een aap maar het luipaard die die roep veroorzaakt kunnen we niet vinden. In Ranthambore leven ongeveer 30 tijgers maar 25% van het park is maar toegangekelijk voor het publiek. De cijfers zijn verder ook met veel scheppen zout te nemen. Zo zou Sariska (ook een erg mooi park by the way) 25 tijgers hebben. Niemand zag er ooit 1, maar dat kan want het is een bergachtig gebied. Er werden wel afdrukken gevonden. Die bleken echter van 1 en dezelfde tijger te zijn en toen ook die was geschoten bleken er bij een speciale zoektocht helemaal geen tijgers meer te zitten. Nu zijn het er weer 3, vers geïmporteerd uit Ranthambore. Happy hunting!!!!  Onze tijgerzoektocht eindigt dan voortijdig. De jeep van morgen blijkt niet „available" en de canter die als alternatief wordt geboden laten wij met een lieve glimlach zitten. We komen nog wel een keer terug voor de tijger.... is het niet hier dan elders in India.

Dag 6 - Sawai Madhopur - Jaipur

Het grote voordeel van niet tijgers gaan zoeken is uitslapen en dat doen we dan ook heerlijk. Om tien uur staat onze chauffeur weer klaar om ons naar Jaipur te brengen. We dippen nog even in het heerlijke zwembad en stappen dan volledig verfrist in de auto. De rit naar Jaipur duurt gelukkig niet lang. Na 3 uur rijden komen we aan. Onze chauffeur zegt dat hij een mooie winkel weet. Ik ben allergisch voor winkelen in dit soort landen. Je wordt altijd getild. Dat een chauffeur er commissie over krijgt, vind ik wel prima, dat is een mooi systeem. Afijn, terug naar deze winkel. Het is een oase! Voor een keer geen troep maar echt mooie spullen. We komen 5 uur later totaal doorgeshopt naar buiten en hebben een zijden tapijt gekocht, mooie pashmina sjaals en een bewerkt stuk sandalhout dat zijn weerga niet kent... Als je op zoek bent naar een mooi souvenir, maak het je dan niet moeilijker dan nodig en bezoek deze heerlijke „outlet". Veel later dan gepland en bepakt en bezakt komen we aan bij het Jai Mahal Palace, een goddelijk hotel. Jaipur is een drukke stad maar in dit oude paleis heerst rust en het is in de avond ook nog eens prachtig uitgelicht. We genieten van onze heerlijke kamer en eten  `s avonds in de tuin.

Dag 7 - Jaipur

Het is heet! De temperaturen schieten met gemak over de 40 graden Celcius. Vroeg beginnen is het devies....Na een kort maar lekker ontbijtje (de buiken zijn nog steeds  in orde!) zetten we koers naar het Amber Fort. We besluiten om per olifant naar boven te tijgen maar de olifant waar we opzitten is niet in een zonnig humeurtje en het kost nogal wat overredingskracht om hem naar boven te laten lopen. Ik heb er altijd een dubbel gevoel over om dit te doen. Het mag dan zo zijn dat de Indiase olifant vaak gebruikt wordt om de mens te dienen maar zo tegen een helling op kan niet gezond voor de knieën zijn. Boven aangekomen laten we ons weer in vervoering brengen door alle pracht en praal die met een beetje fantasie nog heel makkelijk voor het oog te halen zijn. Een uur later hobbelen we weer naar beneden. We vervolgen onze tour met een bezoek aan het paleis der winden, de Hawa Mahal. Dit is niet echt een paleis maar meer een facade. Jaipur is geheel roze en hier komt dit samen met de hardblauwe hemel prachtig tot uitdrukking. Het is rond de klok van elven en het begint langzaamaan niet meer te harden te worden. We doen nog een halfzachte poging om het City Palace te bekijken maar houden dat gauw voor gezien. Vooral de ernaast gelegen sterrenwacht is een bezoek waard maar wij smelten bijna. Bovendien hebben we afgesproken met een oude vriend van me en we worden door hem en zijn familie warm onthaald. Hij is een kei met edelstenen en geeft Tonia een zeer uitgebreide cursus. We nodigen de familie uit voor een diner in ons hotel en geven ze daarmee een uitje dat ze nooit meer zullen vergeten. Ze zijn niets gewend en hebben eigenlijk nauwelijks geld om te eten. Een buffet in een 5 sterren hotel is dan ook iets dat ze nog nooit hebben gedaan. Het wordt een heerlijke avond en iedereen geniet op zijn manier. Inam is echt een schat van een man en echt de patriarch van de familie. Hij eet als laatste samen met mij en tranen staan in zijn ogen. Met liefde geef ik eenieder die naar Japiur gaat en meer van stenen wil weten hierbij zijn e-mail adres: ulhaqinam@yahoo.co.in

Dag 8 - vliegen naar Udaipur

Er komt tijdens al je reizen altijd wel zo`n dag voor dat je denkt; „waarom vind ik dit nou ook alweer zo leuk?" Vandaag is zo`n dag...... Alles begint top want we worden keurig op tijd door onze chauffeur op de luchthaven afgeleverd voor onze vlucht naar Udaipur. Daar aangekomen blijkt er echter een mega vertraging van 5 uur te zijn. Dat is een lelijke streep door de rekening. We krijgen wel eten en we hebben een boek maar toch...

Laat in de middag komen we aan in Udaipur. We slapen hier in één van de allermooiste hotels die ik ken; het Lake Palace hotel. Dit zomerpaleis van de maharadja van Udaipur ligt in het midden van het Pichola meer. Het meer is echter niet meer dan een forse plas en dus ligt niet het hele hotel in het meer. Iedereen hoopt op een goede monsoon. Er zijn ook plannen om het water verder in te dammen zodat het meer altijd vol is. Ondanks dat het meer niet vol is kunnen we wel met de boot naar het hotel. We willen net de receptie binnen stappen als iemand rozenblaadjes over ons neer laat dalen en het sprookjesgevoel zal niet meer ophouden voordat we weggaan. Het hotel is werkelijk een plaatje en de service is onovertroffen. We eten `s avonds met een prachtig uitzicht over alle paleizen van Udaipur op het terras en genieten, genieten, genieten.... Het leven kan ZO mooi zijn!

Dag 9 - Fort Dewi Garh

Eigenlijk wilden we vandaag een excursie naar Kumbalgarh maken. Dit ligt op 3 uur rijden van Udaipur. Het fort is niet zo heel bijzonder maar er ligt een mini Chinese muur omheen. De rit erheen gaat dwars over het Rajasthaanse platteland en je kunt prachtige plaatjes schieten van de lokale bevolking. Onderweg kun je dan ook stoppen bij de Jain tempels van Ranakpur. Deze tempels zijn geheel van marmer en een plaatje om te zien. Omdat het echter vandaag weer vet boven de 40 graden is kiezen we voor Dewi Garh, een fort in de buurt dat een beroemde spa faciliteit heeft. Een uitstekende keus! We worden 3 uur lang heerlijk vertroeteld en ontsnappen op deze manier heerlijk aan de hitte. In de namiddag gaan we weer terug en duiken in het Lake Palace zwembad. We gaan `s avonds eten bij de Laxmi Villas maar zijn niet heel erg onder de indruk en bestellen uiteindelijk terug in het hotel roomservice. Daarna gaan we heerlijk in de tuin bij de vijver zitten en genieten nog een keer van de heerlijke geuren van de Indiase nacht.

Dag 10 - Terug naar Delhi

Terug naar Delhi. Maar niet voordat we nog iets bijzonders ondernemen. Het hotel heeft niet alleen een mooie spa maar ook een boot met een spa. Die besluiten we te boeken en dat blijkt een meer dan uitstekende keuze. We varen naar een kleine boot die op het dek een groot bad heeft, ingebouwd in het voordek. De kajuit is een massagekamer en stoomcabine en je waant je werkelijk voor een paar uur een maharadja of een maharani! Een absolute aanrader! Na dit goddelijke begin van de dag gaan we onze spullen pakken en zetten rond het middaguur koers naar de luchthaven. De vlucht gaat nu wel keurig op tijd en bij aankomst in Delhi zien we onze chauffeur weer. Hij dropt ons bij een mall zodat we nog even lekker kunnen shoppen. Je hebt in Delhi tegenwoordig hele leuke kleding van lokale Indiase merken die je hier niet kunt krijgen. We slagen heel behoorlijk en zetten dan koers naar de luchthaven. Moe maar zeer voldaan checken we in en vliegen net voor middernacht terug naar Amsterdam. India is een geweldig land. Ik haat het, ik hou er van, ik vind het mooi, ik vind het vies en dat zal wel altijd zo blijven! 

Kaart van Noord India

Dagboek flow

Onze onderzoeksreizen doen wij eigenlijk altijd in een versneld programma. Voor het beste resultaat en om echt van de reis te kunnen genieten adviseren wij je om meer tijd te nemen. Ben je geïnspireerd geraakt door het lezen van ons dagboek en wil je ook zo'n reis maken? Voor deze reis adviseren wij je op de volgende punten te letten;

  • Een reis door het noorden van India moet eigenlijk een tijgerreservaat in zich hebben maar bedenk je dat van 1 juli tot meestal 1 oktober de parken in het noorden gesloten zijn. Beste kans om tijgers te zien heb je in Bhandavgarh maar ook Ranthambore is een prima optie.
  • India is druk, heel druk, maar juist ook daarin schuilt de charme. Indiërs zijn zeer nieuwsgierig en dat maakt interactie simpel en leuk. Bij de Taj Mahal zul je zelf vaak net zoveel worden gefotografeerd als de Taj zelf. Echt één van de mooiste bouwwerken ter wereld.
  • Varanasi is in onze ogen samen met Udaipur de belichaming van India zoals wij het willen zien. Mystiek, vol prachtige gebouwen, tempels en paleizen. Varanasi heeft de Ganges door zich lopen en dat is een levensader op zeer veel manieren. Een bezoek en boottocht hier blijft je voor altijd bij. Udaipur heeft een meer koniklijke uitstraling maar is eigenlijk ook onontbeerlijk in een reis door het noorden.

Wij schrijven graag een gepersonaliseerde offerte die bij jouw wensen past. Denk er aan dat je je nooit over de kop reist, dat is zonde en kun je niet optimaal genieten. Voor iedereen is het tempo anders net zoals de reishoogtepunten voor iedereen anders zullen zijn. We gaan altijd uit van 2 tot 3 weken maar met meer of minder is er natuurlijk ook van alles mogelijk.

Bekijk onze voorbeeldreis door Noord India of de combinatie reis India en Nepal.

Ervaringen van anderen

Van 4 t/m 28 maart waren wij ‘georganiseerd via Dagboek Reizen’, in India op vakantie.

De reis was goed uitgebalanceerd; met elke bestemming werd het drukker en hectischer, en dit alles konden we afsluiten aan het strand in Goa.

India is voor de ervaren reiziger, die al het nodige gezien heeft van de wereld.
Wat wij er fantastisch aan vinden, is voor velen ook een gruwel. De chaos, de mensenmassa’s, het lawaai (en ook de armoede en de vervuiling).

Overal waar we waren, werden we opgehaald en ‘thuis’gebracht door chauffeurs en gidsen. Het grote voordeel is dat zij niet alleen kennis hebben van de bezochte locaties/bezienswaardigheden, maar dat zij als local natuurlijk al onze vragen konden beantwoorden. Zo zijn we heel veel wijzer geworden van het leven in India. Over de godsdienst, de koeien, het uithuwelijken, de positie van de vrouwen, de (het ontbreken van) sociale voorzieningen etc. etc. Al met al een indrukwekkende en leerzame reis met als hoogtepunten: de Taj Mahal, Varanisi en de safari, waar we tijgers zagen in het wild. Ook werden we verrast door het Holy festival dat precies in onze reis viel; een vrolijk feest, waarbij iedereen bij elkaar verf op het gezicht smeert. Een dolle boel.

Last, maar zeker niet least, maakten de excursies waarbij wij ook werden uitgenodigd bij gidsen thuis, veel indruk.

India maart 2023

Dag Hans,

Prima reis gehad. Uitstekend georganiseerd.

Hotels waren zeer wisselend maar overwegend goed. 

Zullen je organisatie zeker positief aanbevelen.

Groet,

Gerard 

Rondreis Nepal

Hallo, 

Hartelijk dank voor de mooie reis we hebben ervan genoten van het begin tot het einde. We zullen de site zeker aanbevelen aan mensen die ook naar India willen waarschijnlijk hoor je nog van ons als we nog een andere reis in Azie willen maken.

Vele groeten uit België

Jan en Sabine

Rondreis India

Beste, Tonia, Hans,

We zouden onze bevindingen van onze geweldige reis naar India en Nepal nog even mailen.Vooruit daar gaan we dan.

De route is geweldig en alle indrukwekkende items die je verwacht zie je ook zeker. De plaatselijke agenten en gidsen zijn uitstekend, altijd op tijd en altijd behulpzaam.

De chauffeurs zijn uitstekend. In India heel hard rijdend, zelfs door dorpskernen heen, in Nepal heel rustig rijdend. Maar allemaal save rijdend. De afstanden zijn soms lang en van GPS of navigatiesystemen hebben ze nog niet gehoord. Regelmatig dat er verkeerd werd gereden en dat we ze op de juiste weg moesten helpen. Geen probleem overigens, maar wel opvallend.

Groeten Jerry en Astrid

 

Hallo Hans,

Dank voor je mailtje, wij hebben ENORM genoten. Het was een waanzinnige reis en een super ervaring voor ons. Nepal was nog leuker, mooier, indrukwekkender dan we hadden verwacht. En ik moet zeggen dat dat ook zeker komt door het programma, de samenwerking met Royal Mountain en de accomodaties die jullie voor ons hadden samengesteld/uitgezocht.

Royal Mountain heeft ons zeer professioneel en goed georganiseerd begeleid deze reis. De gids in Kathmandu en Bhaktapur (Kalpana) was een zeer leuke dame die veel wist en ons ook een mooi inkijkje heeft gegeven in het leven in Nepal en al haar gewoonten.

De reis van Nagarkot naar Chitwan per auto was wel even een ‘dingetje’. Eerst al een uur over hobbelige weg om in Kathmandu te komen, dan tussen de 1,5/2 uur om door Kathmandu te komen en dan nog een aantal uur naar Chitwan over een erg slechte weg. Tocht duurde 2 uur langer dan ze hadden gezegd dus dat viel wel tegen en daardoor hebben we ook eerste middag excursie gemist. Dat werd overigens wel weer helemaal goedgemaakt door de entourage, sfeer en het programma van Tiger Tops. Wat een fantastische omgeving is dat en wat een mooi, rustgevend team dat daar de boel runt en begeleid. Heerlijk gegeten en de meeste grote beesten gezien (Rhino’s, wilde olifanten, krokodillen, apen, bizons en allerlei vogels. De tijgers waren ons steeds net te snel af , veel sporen gezien maar niet ‘the real thing’).

De rit naar Pokhara (waar we wel tegenop zagen) viel toen weer mee, we waren al om 13 uur in Pokhara in Temple Tree. Daar kwam de gids (Yaman Mahji) ’s avonds al langs voor een briefing over de trekking en om de tas te brengen waar we onze spullen in konden doen.

De trekking zelf was ook onvergetelijk. Op de eerste dag kwamen we een andere toeriste uit Australie tegen die ook met gids en drager van Royal Mountain onderweg was en uiteindelijk hebben met z’n allen de trekking gedaan. Super mooi, fysiek toch nog wel uitdagend maar heel bijzonder. Ook erg leuk om met 4 nepaleze mannen/jongens op te trekken en te horen hoe hun leven er uit ziet.  Heel vrolijk, regelmatig zingend hielpen ze ons door de zware momenten heen.

De laatste dagen in Pokhara waren heerlijk, Temple tree is een fijn hotel alhoewel ze op 1 middag ook andere toeristen bij het zwembad toelieten waardoor het nogal druk werd. Wij hebben er verder geen last van gehad maar vonden het wel beetje raar.

Onze vluchten waren nog wel een ander verhaal: al op de heenweg hadden we in Londen vertraging waardoor we onze aansluitende vlucht in Oman niet konden halen. Daarom was alternatief traject geregeld waarbij we eerst naar New Delhi moesten en van daaruit naar Kathmandu. We kwamen daardoor pas rond middernacht aan, maar gelukkig hebben de mensen van Royal Mountain ons goed opgevangen. (tijdens het wachten hebben we meteen een claim ingediend via vluchtvertraagd.nl, het lijkt erop dat we 600 euro pp terug kunnen krijgen dus dat is dan nog meevallertje)

Ook terug hadden we vertraging, toen in Oman waardoor we onze aansluitende vlucht vanuit Munchen naar Amsterdam misten. Ook toen was iets geregeld en hebben we een nacht in hotel in munchen geslapen om vervolgens zaterdagochtend vroeg alsnog laatste stukje naar huis te doen. (ik moet nog uitzoeken of we daar ook nog vergoeding voor kunnen aanvragen ).

 

Al met al, zeker voor herhaling vatbaar! Heel erg bedankt voor jullie adviezen en begeleiding.

 

Hartelijke groeten,

René en Astrid

Rondreis Nepal

Hoi Hans en Tonia,

Bij gebrek aan Facebook even langs deze weg een review.

Voor de pandemie stond er een rondreis door Brazilië gepland. Dit werd een voucher, toen een rondreis door Namibië, Botswana, Zimbabwe en Mozambique, vervolgens weer een voucher en uiteindelijk een refund.
Alleen al om de wijze waarop dit hele proces werd aangepakt zou ik DagboekReizen meer dan aanbevelen.
Het is een organisatie gerund door integere oprechte en positieve mensen voor wie hun werk hun passie is en het kan niet anders dan dat dit doorsijpelt in de wijze waarop ze hun reizen organiseren en in hun keuze voor de lokale organisaties met wie zij werken.
Wij hebben als gezin het geluk gehad in ons jaar reizen, tweemaal een deel met DagboekReizen te kunnen doen.
Een maand Colombia en een week in een relatief onbekend maar adembenemend mooi gebied in Brazilië, de Jalapao.
Beide reizen waren afwisselend, uitstekend georganiseerd en met veel oog voor onze behoeften als gezin samengesteld.
Hans en Tonia hebben het talent accomodaties te vinden met een charme die wij erg waarderen en waar we ons direct thuis voelden.
De maand Colombia heeft ons een fantastisch inkijkje gegeven in dit prachtige land met eindeloos veel natuur waar we ons zoveel in hebben mogen vermaken. De plaatsen en steden die we bezochten waren met alle muurschilderingen een lust voor het oog en door de gidsen die we troffen en tours die we kregen altijd informatief en boeiend.
Het fijne aan onze reis door Colombia was ook de ruimte die er was gelaten om zelf een invulling te kiezen en te organiseren ter plaatse, wat ons een prettig gevoel van autonoom zijn gaf, iets wat soms onder gesneeuwd kan raken tijdens overvolle georganiseerde trips.
In de Jalapao in Brazilië waren we enkel met lokale toeristen en een fantastische gids in een bijzonder gebied met de fervedouros als absoluut hoogtepunt.
Wij zijn ervan overtuigd dat je met DagboekReizen kiest voor een organisatie die ook de minder bekende juweeltjes van een land aandoet en je een complete ervaring biedt die veel verder gaat dan de foto’s van een gemiddelde reisbrochure.
Dank Hans en Tonia voor 5 geweldige weken en het daarnaast ook volkomen belangeloos geven van tips en aanbevelingen gedurende onze reis van afgelopen jaar. We hebben er talloze opgevolgd en het heeft ons op schitterende plekken gebracht.
Mede dankzij jullie is ons jaar de wereld over een onvergetelijke ervaring geworden.

Nou dit is hem dan.
Ik word er bijna emotioneel van.
Maar dat ben ik snel:-) en over tweeenhalve week gaan we weer naar huis dus ik moet sowieso afscheid nemen van ons jaar en dat valt niet mee.
En vooral;
We zijn jullie gewoon enorm dankbaar.

Martijn en Didi en Tijmen en Imme

brazilie en colombia 2022

Beste Hans en Tonia,

Inmiddels weer bijna een weekje op Nederlandse bodem na een prachtige reis door Zuid India, heerlijke  uitrustdagen in het zonovergoten Goa en als afsluiting 2 dagen in het hectische Mumbai.

We willen jullie bedanken voor het organiseren van deze super prachtige reis. Het was schitterend en alles was tot in de puntjes geregeld, we zijn nergens tegenaan gelopen. Voor de eerste keer met onze eigen chauffeur, best spannend! Maar wat hebben we genoten en wat heeft hij ons prachtige plekken laten zien. Voor ons alle vier was al snel duidelijk "nooit meer met de bus".

Een van de hoogtepunten was wel de house boat, wat een rust. Nog wel leuk om te vertellen is dat we wel om 10 uur naar bed moesten omdat de bemanning wilde gaan slapen, die sliepen op het dek. Nou zijn wij ook niet de beroerdste dus gingen we na een jacht op een kakkerlak netjes ons bed in.

De tempel hielde we wel even voor gezien, pfffff 36 graden met een hoge luchtvochtigheid was wel erg afmattend en wij zijn iets meer geïnteresseerd in natuur en de lokale bevolking.

Al met al hebben we ontzettend genoten en kijken terug op een prachtige reis.

Nogmaals bedankt voor de perfecte organisatie van deze onwijs gave reis!

(We zullen dit ook bij de recensies schrijven)

 

Vriendelijke groetjes,

Rita, Jos, Betsy en Anton.

Rondreis Zuid-India

Dag Hans,

Op de eerste plaats wil ik zeggen dat het contact met Inam heel erg goed is en we hebben via whatsapp vrijwel dagelijks nog even contact. 

Ik prijs me dan ook gelukkig dat ik hem heb ontmoet en zijn gastvrijheid en die van zijn gezin. Ook heb ik een beetje zicht gekregen  in de zorgen die Iman heeft over zijn kleinzoon. Ik heb met hem hierover gesproken en ik zal hier hem zodra ik definitief terug ben in Nederland verder een stukje “ ondersteunen”. Heb het met hem hier concreet over gehad.

De reis door India is een bijzondere en intense ervaring geweest. 

Om een totaal beeld te geven: van A tot Z was alles tot in de puntjes geregeld.

De hotels van goede kwaliteit. Het vervoer, inclusief oppikken en brengen naar vliegveld, treinstations prima geregeld. De lokale gidsen over het algemeen goed. Ik kom daar later nog op terug.

De opbouw van het reisprogramma heb ik als uitstekend ervaren. Een goede mix van “ bezichtiging” en mogelijkheden tot eigen invulling. De twee dagen in Ranthambore waren een goede brake tussen de hectiek van de drukke steden.

Ook de start in Delhi en vervolgens de reis naar de andere plaatsen met tot slot Varanasi was prima. Ik kon zo  “ wennen” aan de toch andere cultuur.

Het vervoer met auto: alle chauffeurs waren vriendelijk, stipt op tijd en ik heb bewondering hoe dat zij hun auto door het verkeer kunnen laveren. De chauffeur welke van Delhi tot Agra me gedurende een week heeft meegenomen was een heel vriendelijke man met veel zorg en aandacht.

De nachttrein was een aparte ervaring en beslist de moeite waard om mee te maken.

De lokale gidsen hebben over het algemeen veel informatie gegeven en me goed begeleid. De gids in Orchha was duidelijk minder. Hij was al een stuk ouder, minder goed ter been en moest duidelijk zijn werk doen vanwege inkomsten.

De gids in Ranthambore heeft mij die 1e middag los van het geplande programm meegenomen naar het gelijknamige fort en heel goede rondleiding verzorgd.

De gids in Kahjuraho, Babalou  Singh heeft mij naast het vaste programma een middag meegenomen het platteland op, achter op zijn brommer. Ook een ongelooflijke ervaring om zo kennis te maken met het leven van mensen op het platteland.

De gids in Varanasi is een topper, hij heet Anup Kumar. Hij heeft mij veel verteld over het Hindoeïsme en de levenswijze die voor veel Indiërs hieruit voortvloeit en heeft me goed rondgeleid in Varanasi. 

Jaipur en Varanasi zijn voor mij de twee steden die mij het meest aangesproken hebben.

New Delhi had als voordeel dat ik me buiten het programma om makkelijk met de metro kon verplaatsen zodat ik in de vrij uurtjes nog andere delen van de stad heb kunnen bezoeken. 

De geplande onderdelen in het vooraf opgestelde programma om te bezoeken zijn zonder uitzondering de moeite waard geweest om naar toe te gaan. Op elke locatie werd was meer dan voldoende tijd om rond te kijken.

In Agra is het vaste programma omgezet: de Taj Mahal heb ik op de middag van mijn aankomst bezocht en het Agrafort de volgende ochtend. Dit omdat het bezoek aan de Taj Mahal meer tijd vergt dan het bezoek aan het fort. I.v.m. het tijdstip vertrek trein is deze wijziging in goed overleg toegepast.

Ik heb begrepen dat een deel van mijn reis door Hi tours verzorgd is geworden. Ik kan niet anders zeggen dan lof voor hun organisatie.

Ter plekke is het programma goed doorgesproken en er was tijd om eventuele vragen nog door te spreken.

Tot slot, hoewel ik daar  eerder al over iets zou willen zeggen, heb ik de mensen in India die ik ontmoet heb waar dan ook, als erg  vriendelijk heb ervaren. 

Mijn ervaring is dat mensen hier veel meer vanuit hun hart ( innerlijk) leven dan wij in het westen. Het uiterlijke leven is dan al anders dan wij gewend zijn , hun innerlijke belevingswereld verschilt nog meer. De zorg en gerichtheid naar de ander in het leven heb ik als het meest bijzondere ervaren in de tijd dat ik in dit land was. 

Veel armoe heb ik gezien, veel troep, veel chaos, veel gelatenheid echter ook veel

stralende ogen en gezichten , veel nieuwsgierigheid en dankbaarheid.

De problemen in dit land zijn enorm en de politieke situatie, welke ook in gesprekken aan bod is gekomen, is niet stabiel te noemen. Echter ik heb mij geen moment onveilig gevoeld. Begreep dat de onveiligheid een van de oorzaken is van het verminderd toerisme naar dit land.

India was en is voor mij een intense en mooie ervaring geweest die mijn kijk op dit land, de mensen en ook de kijk  op mijzelf veranderd heeft.

Dankjewel voor jullie voorbereiding en begeleiding van mijn reis.

Tijdens de voorbereiding heb ik het meest contact gehad met Mark en Tonia.

Bedank hen ook voor hun inzet, advies en bijsturing van mijn wensen.

 

Chris

Reis Noord India
Kunnen wij je helpen?

Reizen,

        Mensen ontmoeten,

                                      Ontdekken

Op de thee bij Dagboek Reizen? >>
SGR
ANVR
Calamiteitenfonds
KLM
Tripadvisor
© Dagboekreizen Reis- en Boekingsvoorwaarden - Disclaimer - Copyright - Privacy - Sitemap
Dagboek Reizen maakt gebruik van cookies