Safari in Kanha India

Ons reisverhaal Noord India:

Tijgersafari in Bhandavgarh en Kanha

Stel je eigen rondreis samen

Tijgersafari in Bhandavgarh en Kanha

dag 1 t/m 4 - geen delhi belly maar delhi longen

Het voelt als een eeuwigheid geleden dat ik een dagboek heb geschreven. Na al onze reizen de afgelopen vijf jaar hadden we even een reis sabattical ingebouwd. Ik moet zeggen, dat werkt verfrissend en ik stond werkelijk te popelen om het land te verlaten!

India is lastig. Je houdt er van of niet zeggen ze maar mijn relatie is complexer dan dat. Ik heb er heel veel geleerd over mezelf en de wereld en het was het land waar ik als reisleider ontgroend ben. Dat blijft de rest van je leven bij je.

We beginnen met vijf dagen Delhi en ik zal onze beslommeringen aan jullie besparen behalve dan dat we sliepen in Le Meridien. Natuurlijk, dat is niet alleen maar het echte India maar het land gaat wel met zevenmijlslaarzen voorwaarts… Het hotel is echt heel mooi en ruim en ligt briljant. De smog in Delhi is echter wel een enorme zorg want dit kan voor niemand gezond zijn. Het zwembad van het hotel ligt er ondanks de hitte dan ook een beetje verloren bij als ik elke dag braaf de sportschool induik.

dag 5 - van jabalpur naar bhandavgarh, de longen van india

Als onze Delhi missie er op zit vliegen we naar Jabalpur. Het vliegtuig waar we in stappen doet al vermoeden dat we niet naar één van de grootste steden van India vliegen. Dat blijkt helemaal te kloppen en ineens ruik je weer leven en houdt de keel op met geïrriteerd te zijn…

Er staan 2 mensen klaar op de luchthaven. Een chauffeur waar je gelijk verliefd op wordt en een vertegenwoordiger van de agent die vanaf minuut één veel te veel zijn best probeert te doen. Gelukkig stapt hij na 2 uur rijden uit en hebben we alle tijd om te genieten van het prachtige landschap van het midden van India. Het is net na de regentijd en die was overvloedig dit jaar. Het gevolg hiervan zijn prachtig fris groen glooiende heuvels zover het oog reikt. Heerlijk! Elke kilometer krijgen we er meer zin in…

Na 4 uur rijden komen we aan bij onze eerste stop. We slapen de komende nachten bij één van de meest beroemde tijgerreservaten van India, Bhandavgarh. Dit doen we in één van de mooiste safari lodges waar we ooit hebben geslapen. De Samode Safari Lodge. WOW! Zes bungalows die je echt intenst gelukkig maken en waar je echt als Krishna in India leeft. Onze gids voor de komende dagen heet Veejay en dat klikt ook gelijk prima. Nadat we radslagen door onze buitenbadkamer hebben gemaakt duiken we nog even het zwembad in om daarna in de main lodge een zalige maaltijd voorgeschoteld te krijgen op boomtop niveau. Bah, was is het leven toch slecht soms :-)

dag 6 - bhandavgarh, tonia en haar eerste tijger

Tijd om op tijgersafari te gaan! Dat is tenslotte waar dit park beroemd om is. Punt dat Veejay gisteren al maakte is dat, omdat het zo groen is, wel moeilijk zal worden… Ach, ons maakt het niet uit. Safari is safari. Dat is hier trouwens perfect geregeld. 3 auto’s per route in het park en dat zorgt er voor dat je bijna altijd een gevoel van privacy hebt. Dat moet ook wel want het deel van het park dat open is voor publiek is niet zo groot en dus is regulering wel heel handig. We krijgen per rit naast onze gids ook nog een lokale ranger mee en deze blijken ook telkens van hoog niveau.

We houden van vogels en zodra ze dat in de smiezen krijgen beginnen ze daar ook van alles over te vertellen. Het is wel zo dat we deze hele missie op zich hadden opgetuigd om Tonia een tijger te laten zien dus als we dan na anderhalf uur rijden ineens oog in oog staan met een tijgerin zijn we wel behoorlijk in de wolken! Een kwartier lang zijn we alleen met haar en volgt ze onze jeep bijna speels voordat ze in de jungle verdwijnt. Net daarvoor hadden we een schuwe jungle cat gespot en wij gaan echt heel blij terug ook al valt er ineens nog een late monsoon bui!

Dan blijkt hoeveel geluk we hebben gehad. Bhandavgarh gaat dicht tussen 1 juli en 1 oktober. We komen er de 11de en dan vertelt onze ranger van het park die we mee hebben gekregen dat dit zijn eerste tijger is in dit seizoen… je hoort ons niet mopperen!

Na een heerlijke lunch is het tijd om te stoppen bij één van de vele tijgertempeltjes en onze dankbaarheid te tonen. Dan maken we nog een game drive. De wouden hier zijn eeuwenoud en wonderschoon! Er is ontzettend veel aan beesten te zien dus we genieten met volle teugen. Na weer een heerlijk diner en een niet zo opwekkende documentaire over tijgers kruipen we onze mand weer in.

dag 7 - van bhandavgarh naar kanha, tribaal india in optima forma

Vanmorgen maken we een safari in sector 3. Het park is verdeeld in 3 sectoren. Wij vonden 1 en 2 veel mooier en een ander nadeel in 3 is dat er dan minder regels gelden waar het gaat om waar je mag rijden. Het aantal voertuigen wat er in mag is gelukkig wel gereguleerd.

Niettemin blijkt de safari zeer de moeite waard want voor het eerst van ons leven zien we een beer! Dank je wel Baloe… Dan volgt er ook nog een tijger maar hier staan meer jeeps en dat is gewoon niet hetzelfde. Niettemin een zeer succesvolle ochtend en we vertrekken met pijn in ons hart bij Samode. Het is niet goedkoop maar mocht je eens iets zeer bijzonders willen,dan kan ik dit echt van harte aanraden. Wat een wonderschone plek en uitzonderlijke service!

Na de lunch gaan we op pad. We rijden naar het zuiden om in een uur of 4 aan te komen in Kanha National Park. De wegen zijn na de regentijd echt niet best en vooral de laatste 70 kilometer schieten niet op. Je rijdt dan zeer langzaam door de buffer zones van het park waar veel tribale mensen wonen maar ook gewoon de nodige dieren de bossen bevolken. Dit deel van India wordt eigenlijk nog maar weinig bezocht en dat zorgt er voor dat het leven hier nog is “zoals het al heel lang is”…

Uiteindelijk komen we aan in de Singinawa Jungle Lodge. Onze verwachtingen zijn hoog gespannen maar na Samode is het eigenlijk onmogelijk voor welke lodge dan ook om het beter te doen. We ontmoeten Sachin, onze gids, en deze is net zo goed als Veejay. Professioneel en ongelooflijk vriendelijk. In tegenstelling tot Bhandavgarh blijken ze hier wel malaria te hebben en grappig genoeg is het zo dat nadat ik dit heb nagevraagd, 5 muggen al hebben besloten dat ze me lekker vinden… Jammer, dat wordt dan toch tabletten innemen want de komende maanden staan er nog de nodige reizen op het programma… 

dag 8 & 9 - de schoonheid van kanha

De komende 2 dagen maken we 3 safari’s door Kanha. In tegenstelling tot Bhandavgarh is dit park enorm groot. Wij zijn er echter net na de regentijd en dus is er maar een beperkt deel open. Tijdens onze tochten bezoeken wij Mukki en Kisli. Ach, wat maakt het ook uit. Het park is werkelijk van ongekende schoonheid! Tijgers zijn ons deze dagen niet meer gegeven maar de groene omgeving en de uitzichten zijn van grote schoonheid.

Als tijgers je “ding” zijn is het beter om te wachten voor de periode van maart tot en met juni maar als je gewoon wilt genieten van fris groen en een prachtige omgeving dan is dit een prima tijd. Ook in Kanha krijg je per safari een sector toegewezen en moet je het daar mee doen. Ook het aantal voertuigen is dan weer beperkt. Ze beginnen het echt behoorlijk onder controle te krijgen over hoe je dit een waardevolle ervaring maakt… Het levert wel de nodige frustratie op bij de gate maar onze gids is goed en Singinawa zeker één van de betere lodges.

De meest bijzondere dieren tijdens onze safari’s zijn de India bizon of gaur die we een aantal keren tegenkomen en ook de nodige jakhalzen kruisen ons pad. Ik hoop de Indiase wilde hond tegen te komen maar ondanks dat we er een paar keer heel dicht bij zijn is dit ons niet gegeven.

De lodge zelf ligt op een groot stuk grond en dus maken we ook twee keer een heerlijke wandeling over het terrein op zoek naar dieren en vogels. Op het terrein is verder ook een volkenkundig museum en worden wij de eerste avond onthaald met zang en dans van de lokale bevolking. Deze maken bijzondere kunst die we natuurlijk niet kunnen laten staan en met het nodige kunst en vliegwerk nu hier thuis op kantoor in Berkel kunnen tonen! Nog even een speciale vermelding voor het restaurant van Singinawa, de kok maakt een voortreffelijke tiramisu :-)

dag 10 - naar huis

Helaas, het zit er op en vanmorgen beginnen we aan een enorm lange reis naar huis. Allereerst maken we nog een heerlijke wandeling. Dan is het tijd om in een auto te kruipen en in 5 uur naar de luchthaven te karren. Weer terug in Delhi heeft de agent een verrassing voor ons. We gaan naar het Palace of Dreams om een Bollywoord show mee te maken… geweldig! We raden dit per direct al onze klanten aan…

Na nog een heerlijke diner in een belendend restaurant gaat het richting luchthaven en zetten we de volgende ochtend vroeg weer voet op Nederlandse bodem…

Kaart Noord India

Dagboek flow

Onze onderzoeksreizen doen wij eigenlijk altijd in een versneld programma. Voor het beste resultaat en om echt van de reis te kunnen genieten adviseren wij je om meer tijd te nemen. Ben je geïnspireerd geraakt door het lezen van ons dagboek en wil je ook zo'n reis maken? Voor deze reis adviseren wij je op de volgende punten te letten;

  • Tegenwoordig gaat niet gezien een plaatje en lijkt zo uit Jungle boek te zijn weggelopen. Vooral de diversiteit aan flora en fauna is hier enorm en laat je kennis maken met een heel ander India. De bewoners van dit gebied staan ook nog vaak dicht bij de natuur en zijn deels nog animist.
  • Bhandavgarh is gewelidg om tijgers te spotte, zeker vanaf december als de regens goeddeels zijn opgedroogd al vind ik oktober ook heel mooi want alles is dan nog groen. Safari's zijn zeer streng geregeld en het is van belang om dit ruim vooruit te boeken. De kans dat je hier een tijger spot is groot, zeker omdat je naast je eigen chauffeur ook nog een park ranger meekrijgt.

Wij schrijven graag een gepersonaliseerde offerte die bij jouw wensen past. Denk er aan dat je je nooit over de kop reist, dat is zonde en kun je niet optimaal genieten. Voor iedereen is het tempo anders net zoals de reishoogtepunten voor iedereen anders zullen zijn. We gaan altijd uit van 2 tot 3 weken maar met meer of minder is er natuurlijk ook van alles mogelijk.

Bekijk onze voorbeeldreis door Noord India of de combinatie reis India en Nepal.

Ervaringen van anderen

Beste Hans en Tonia,

Inmiddels weer bijna een weekje op Nederlandse bodem na een prachtige reis door Zuid India, heerlijke  uitrustdagen in het zonovergoten Goa en als afsluiting 2 dagen in het hectische Mumbai.

We willen jullie bedanken voor het organiseren van deze super prachtige reis. Het was schitterend en alles was tot in de puntjes geregeld, we zijn nergens tegenaan gelopen. Voor de eerste keer met onze eigen chauffeur, best spannend! Maar wat hebben we genoten en wat heeft hij ons prachtige plekken laten zien. Voor ons alle vier was al snel duidelijk "nooit meer met de bus".

Een van de hoogtepunten was wel de house boat, wat een rust. Nog wel leuk om te vertellen is dat we wel om 10 uur naar bed moesten omdat de bemanning wilde gaan slapen, die sliepen op het dek. Nou zijn wij ook niet de beroerdste dus gingen we na een jacht op een kakkerlak netjes ons bed in.

De tempel hielde we wel even voor gezien, pfffff 36 graden met een hoge luchtvochtigheid was wel erg afmattend en wij zijn iets meer geïnteresseerd in natuur en de lokale bevolking.

Al met al hebben we ontzettend genoten en kijken terug op een prachtige reis.

Nogmaals bedankt voor de perfecte organisatie van deze onwijs gave reis!

(We zullen dit ook bij de recensies schrijven)

 

Vriendelijke groetjes,

Rita, Jos, Betsy en Anton.

Rondreis Zuid-India

Beste, Tonia, Hans,

We zouden onze bevindingen van onze geweldige reis naar India en Nepal nog even mailen.Vooruit daar gaan we dan.

De route is geweldig en alle indrukwekkende items die je verwacht zie je ook zeker. De plaatselijke agenten en gidsen zijn uitstekend, altijd op tijd en altijd behulpzaam.

De chauffeurs zijn uitstekend. In India heel hard rijdend, zelfs door dorpskernen heen, in Nepal heel rustig rijdend. Maar allemaal save rijdend. De afstanden zijn soms lang en van GPS of navigatiesystemen hebben ze nog niet gehoord. Regelmatig dat er verkeerd werd gereden en dat we ze op de juiste weg moesten helpen. Geen probleem overigens, maar wel opvallend.

Groeten Jerry en Astrid

 

Hallo Hans,

Dank voor je mailtje, wij hebben ENORM genoten. Het was een waanzinnige reis en een super ervaring voor ons. Nepal was nog leuker, mooier, indrukwekkender dan we hadden verwacht. En ik moet zeggen dat dat ook zeker komt door het programma, de samenwerking met Royal Mountain en de accomodaties die jullie voor ons hadden samengesteld/uitgezocht.

Royal Mountain heeft ons zeer professioneel en goed georganiseerd begeleid deze reis. De gids in Kathmandu en Bhaktapur (Kalpana) was een zeer leuke dame die veel wist en ons ook een mooi inkijkje heeft gegeven in het leven in Nepal en al haar gewoonten.

De reis van Nagarkot naar Chitwan per auto was wel even een ‘dingetje’. Eerst al een uur over hobbelige weg om in Kathmandu te komen, dan tussen de 1,5/2 uur om door Kathmandu te komen en dan nog een aantal uur naar Chitwan over een erg slechte weg. Tocht duurde 2 uur langer dan ze hadden gezegd dus dat viel wel tegen en daardoor hebben we ook eerste middag excursie gemist. Dat werd overigens wel weer helemaal goedgemaakt door de entourage, sfeer en het programma van Tiger Tops. Wat een fantastische omgeving is dat en wat een mooi, rustgevend team dat daar de boel runt en begeleid. Heerlijk gegeten en de meeste grote beesten gezien (Rhino’s, wilde olifanten, krokodillen, apen, bizons en allerlei vogels. De tijgers waren ons steeds net te snel af , veel sporen gezien maar niet ‘the real thing’).

De rit naar Pokhara (waar we wel tegenop zagen) viel toen weer mee, we waren al om 13 uur in Pokhara in Temple Tree. Daar kwam de gids (Yaman Mahji) ’s avonds al langs voor een briefing over de trekking en om de tas te brengen waar we onze spullen in konden doen.

De trekking zelf was ook onvergetelijk. Op de eerste dag kwamen we een andere toeriste uit Australie tegen die ook met gids en drager van Royal Mountain onderweg was en uiteindelijk hebben met z’n allen de trekking gedaan. Super mooi, fysiek toch nog wel uitdagend maar heel bijzonder. Ook erg leuk om met 4 nepaleze mannen/jongens op te trekken en te horen hoe hun leven er uit ziet.  Heel vrolijk, regelmatig zingend hielpen ze ons door de zware momenten heen.

De laatste dagen in Pokhara waren heerlijk, Temple tree is een fijn hotel alhoewel ze op 1 middag ook andere toeristen bij het zwembad toelieten waardoor het nogal druk werd. Wij hebben er verder geen last van gehad maar vonden het wel beetje raar.

Onze vluchten waren nog wel een ander verhaal: al op de heenweg hadden we in Londen vertraging waardoor we onze aansluitende vlucht in Oman niet konden halen. Daarom was alternatief traject geregeld waarbij we eerst naar New Delhi moesten en van daaruit naar Kathmandu. We kwamen daardoor pas rond middernacht aan, maar gelukkig hebben de mensen van Royal Mountain ons goed opgevangen. (tijdens het wachten hebben we meteen een claim ingediend via vluchtvertraagd.nl, het lijkt erop dat we 600 euro pp terug kunnen krijgen dus dat is dan nog meevallertje)

Ook terug hadden we vertraging, toen in Oman waardoor we onze aansluitende vlucht vanuit Munchen naar Amsterdam misten. Ook toen was iets geregeld en hebben we een nacht in hotel in munchen geslapen om vervolgens zaterdagochtend vroeg alsnog laatste stukje naar huis te doen. (ik moet nog uitzoeken of we daar ook nog vergoeding voor kunnen aanvragen ).

 

Al met al, zeker voor herhaling vatbaar! Heel erg bedankt voor jullie adviezen en begeleiding.

 

Hartelijke groeten,

René en Astrid

Rondreis Nepal

Dag Hans,

Op de eerste plaats wil ik zeggen dat het contact met Inam heel erg goed is en we hebben via whatsapp vrijwel dagelijks nog even contact. 

Ik prijs me dan ook gelukkig dat ik hem heb ontmoet en zijn gastvrijheid en die van zijn gezin. Ook heb ik een beetje zicht gekregen  in de zorgen die Iman heeft over zijn kleinzoon. Ik heb met hem hierover gesproken en ik zal hier hem zodra ik definitief terug ben in Nederland verder een stukje “ ondersteunen”. Heb het met hem hier concreet over gehad.

De reis door India is een bijzondere en intense ervaring geweest. 

Om een totaal beeld te geven: van A tot Z was alles tot in de puntjes geregeld.

De hotels van goede kwaliteit. Het vervoer, inclusief oppikken en brengen naar vliegveld, treinstations prima geregeld. De lokale gidsen over het algemeen goed. Ik kom daar later nog op terug.

De opbouw van het reisprogramma heb ik als uitstekend ervaren. Een goede mix van “ bezichtiging” en mogelijkheden tot eigen invulling. De twee dagen in Ranthambore waren een goede brake tussen de hectiek van de drukke steden.

Ook de start in Delhi en vervolgens de reis naar de andere plaatsen met tot slot Varanasi was prima. Ik kon zo  “ wennen” aan de toch andere cultuur.

Het vervoer met auto: alle chauffeurs waren vriendelijk, stipt op tijd en ik heb bewondering hoe dat zij hun auto door het verkeer kunnen laveren. De chauffeur welke van Delhi tot Agra me gedurende een week heeft meegenomen was een heel vriendelijke man met veel zorg en aandacht.

De nachttrein was een aparte ervaring en beslist de moeite waard om mee te maken.

De lokale gidsen hebben over het algemeen veel informatie gegeven en me goed begeleid. De gids in Orchha was duidelijk minder. Hij was al een stuk ouder, minder goed ter been en moest duidelijk zijn werk doen vanwege inkomsten.

De gids in Ranthambore heeft mij die 1e middag los van het geplande programm meegenomen naar het gelijknamige fort en heel goede rondleiding verzorgd.

De gids in Kahjuraho, Babalou  Singh heeft mij naast het vaste programma een middag meegenomen het platteland op, achter op zijn brommer. Ook een ongelooflijke ervaring om zo kennis te maken met het leven van mensen op het platteland.

De gids in Varanasi is een topper, hij heet Anup Kumar. Hij heeft mij veel verteld over het Hindoeïsme en de levenswijze die voor veel Indiërs hieruit voortvloeit en heeft me goed rondgeleid in Varanasi. 

Jaipur en Varanasi zijn voor mij de twee steden die mij het meest aangesproken hebben.

New Delhi had als voordeel dat ik me buiten het programma om makkelijk met de metro kon verplaatsen zodat ik in de vrij uurtjes nog andere delen van de stad heb kunnen bezoeken. 

De geplande onderdelen in het vooraf opgestelde programma om te bezoeken zijn zonder uitzondering de moeite waard geweest om naar toe te gaan. Op elke locatie werd was meer dan voldoende tijd om rond te kijken.

In Agra is het vaste programma omgezet: de Taj Mahal heb ik op de middag van mijn aankomst bezocht en het Agrafort de volgende ochtend. Dit omdat het bezoek aan de Taj Mahal meer tijd vergt dan het bezoek aan het fort. I.v.m. het tijdstip vertrek trein is deze wijziging in goed overleg toegepast.

Ik heb begrepen dat een deel van mijn reis door Hi tours verzorgd is geworden. Ik kan niet anders zeggen dan lof voor hun organisatie.

Ter plekke is het programma goed doorgesproken en er was tijd om eventuele vragen nog door te spreken.

Tot slot, hoewel ik daar  eerder al over iets zou willen zeggen, heb ik de mensen in India die ik ontmoet heb waar dan ook, als erg  vriendelijk heb ervaren. 

Mijn ervaring is dat mensen hier veel meer vanuit hun hart ( innerlijk) leven dan wij in het westen. Het uiterlijke leven is dan al anders dan wij gewend zijn , hun innerlijke belevingswereld verschilt nog meer. De zorg en gerichtheid naar de ander in het leven heb ik als het meest bijzondere ervaren in de tijd dat ik in dit land was. 

Veel armoe heb ik gezien, veel troep, veel chaos, veel gelatenheid echter ook veel

stralende ogen en gezichten , veel nieuwsgierigheid en dankbaarheid.

De problemen in dit land zijn enorm en de politieke situatie, welke ook in gesprekken aan bod is gekomen, is niet stabiel te noemen. Echter ik heb mij geen moment onveilig gevoeld. Begreep dat de onveiligheid een van de oorzaken is van het verminderd toerisme naar dit land.

India was en is voor mij een intense en mooie ervaring geweest die mijn kijk op dit land, de mensen en ook de kijk  op mijzelf veranderd heeft.

Dankjewel voor jullie voorbereiding en begeleiding van mijn reis.

Tijdens de voorbereiding heb ik het meest contact gehad met Mark en Tonia.

Bedank hen ook voor hun inzet, advies en bijsturing van mijn wensen.

 

Chris

Reis Noord India

Hoi Hans en Tonia,

Bij gebrek aan Facebook even langs deze weg een review.

Voor de pandemie stond er een rondreis door Brazilië gepland. Dit werd een voucher, toen een rondreis door Namibië, Botswana, Zimbabwe en Mozambique, vervolgens weer een voucher en uiteindelijk een refund.
Alleen al om de wijze waarop dit hele proces werd aangepakt zou ik DagboekReizen meer dan aanbevelen.
Het is een organisatie gerund door integere oprechte en positieve mensen voor wie hun werk hun passie is en het kan niet anders dan dat dit doorsijpelt in de wijze waarop ze hun reizen organiseren en in hun keuze voor de lokale organisaties met wie zij werken.
Wij hebben als gezin het geluk gehad in ons jaar reizen, tweemaal een deel met DagboekReizen te kunnen doen.
Een maand Colombia en een week in een relatief onbekend maar adembenemend mooi gebied in Brazilië, de Jalapao.
Beide reizen waren afwisselend, uitstekend georganiseerd en met veel oog voor onze behoeften als gezin samengesteld.
Hans en Tonia hebben het talent accomodaties te vinden met een charme die wij erg waarderen en waar we ons direct thuis voelden.
De maand Colombia heeft ons een fantastisch inkijkje gegeven in dit prachtige land met eindeloos veel natuur waar we ons zoveel in hebben mogen vermaken. De plaatsen en steden die we bezochten waren met alle muurschilderingen een lust voor het oog en door de gidsen die we troffen en tours die we kregen altijd informatief en boeiend.
Het fijne aan onze reis door Colombia was ook de ruimte die er was gelaten om zelf een invulling te kiezen en te organiseren ter plaatse, wat ons een prettig gevoel van autonoom zijn gaf, iets wat soms onder gesneeuwd kan raken tijdens overvolle georganiseerde trips.
In de Jalapao in Brazilië waren we enkel met lokale toeristen en een fantastische gids in een bijzonder gebied met de fervedouros als absoluut hoogtepunt.
Wij zijn ervan overtuigd dat je met DagboekReizen kiest voor een organisatie die ook de minder bekende juweeltjes van een land aandoet en je een complete ervaring biedt die veel verder gaat dan de foto’s van een gemiddelde reisbrochure.
Dank Hans en Tonia voor 5 geweldige weken en het daarnaast ook volkomen belangeloos geven van tips en aanbevelingen gedurende onze reis van afgelopen jaar. We hebben er talloze opgevolgd en het heeft ons op schitterende plekken gebracht.
Mede dankzij jullie is ons jaar de wereld over een onvergetelijke ervaring geworden.

Nou dit is hem dan.
Ik word er bijna emotioneel van.
Maar dat ben ik snel:-) en over tweeenhalve week gaan we weer naar huis dus ik moet sowieso afscheid nemen van ons jaar en dat valt niet mee.
En vooral;
We zijn jullie gewoon enorm dankbaar.

Martijn en Didi en Tijmen en Imme

brazilie en colombia 2022

Van 4 t/m 28 maart waren wij ‘georganiseerd via Dagboek Reizen’, in India op vakantie.

De reis was goed uitgebalanceerd; met elke bestemming werd het drukker en hectischer, en dit alles konden we afsluiten aan het strand in Goa.

India is voor de ervaren reiziger, die al het nodige gezien heeft van de wereld.
Wat wij er fantastisch aan vinden, is voor velen ook een gruwel. De chaos, de mensenmassa’s, het lawaai (en ook de armoede en de vervuiling).

Overal waar we waren, werden we opgehaald en ‘thuis’gebracht door chauffeurs en gidsen. Het grote voordeel is dat zij niet alleen kennis hebben van de bezochte locaties/bezienswaardigheden, maar dat zij als local natuurlijk al onze vragen konden beantwoorden. Zo zijn we heel veel wijzer geworden van het leven in India. Over de godsdienst, de koeien, het uithuwelijken, de positie van de vrouwen, de (het ontbreken van) sociale voorzieningen etc. etc. Al met al een indrukwekkende en leerzame reis met als hoogtepunten: de Taj Mahal, Varanisi en de safari, waar we tijgers zagen in het wild. Ook werden we verrast door het Holy festival dat precies in onze reis viel; een vrolijk feest, waarbij iedereen bij elkaar verf op het gezicht smeert. Een dolle boel.

Last, maar zeker niet least, maakten de excursies waarbij wij ook werden uitgenodigd bij gidsen thuis, veel indruk.

India maart 2023

Hallo, 

Hartelijk dank voor de mooie reis we hebben ervan genoten van het begin tot het einde. We zullen de site zeker aanbevelen aan mensen die ook naar India willen waarschijnlijk hoor je nog van ons als we nog een andere reis in Azie willen maken.

Vele groeten uit België

Jan en Sabine

Rondreis India
Kunnen wij je helpen?

Reizen,

        Mensen ontmoeten,

                                      Ontdekken

Op de thee bij Dagboek Reizen? >>
SGR
ANVR
Calamiteitenfonds
KLM
Tripadvisor
© Dagboekreizen Reis- en Boekingsvoorwaarden - Disclaimer - Copyright - Privacy - Cookies - Sitemap