header Indonesie

Indonesië; land vol wonderen

Stel je eigen rondreis samen

Twee weken genieten in tropische schoonheid!

Soms loopt het leven anders dan je wil. Al in januari hebben we onze reis naar Indonesië op de kalender gezet maar nu het zo ver is moeten we helaas in de lengte snijden. Van de oorspronkelijk 3 weken blijven er helaas maar 2 over en zo vliegen we via Jakarta niet naar Medan maar naar Denpasar om er het beste van te maken.

Dag 1 - Tot rust komen in het noorden van Bali

Bij aankomst staat onze chauffeur paraat en gaan we op pad. Denpasar en het er naast gelegen Chenggu zijn tegenwoordig bijna de hele dag door een verkeersinfarct, maar als je er eenmaal doorheen bent kom je al snel op kleine lokale wegen door rijstvelden waar je je ogen uitkijkt.

We stoppen voor een lekkere lokale lunch met precies dat uitzicht waarna we de hoogte ingaan. Via de hooglanden komen we in het noorden van Bali en al knikkebollend zijn we in de namiddag in Pemuteran. Hier is Bali nog steeds traag en kom je helemaal tot rust.

Ons hotel bestaat uit zeer charmante hutjes die van alle gemakken zijn voorzien, inclusief een buitendouche! Na even de teentjes in het water te hebben gestoken, de stramme spieren te hebben laten kneden en een heerlijk lokaal diner zakken we in een diepe diepe slaap!

Dag 2 - Snorkelen bij Pemuteran

De volgende morgen moeten we op tijd op want we gaan snorkelen. Menjangan is beroemd om zijn herten en riffen. De eerste spotten we al snel en eenmaal onder water lig je bijna de hele tijd met open mond om je heen te kijken. Wat een vissen, wat een kleuren!

Na een lunch op de boot bezoeken we nog een andere spot om te snorkelen vooraleer we weer terug te varen naar Pemuteran. De middag lummelen en werken we een beetje en aangezien ik mezelf een strikt massagedieet heb voorgeschreven kruip ik ook weer de massagetafel op. In de avond bestel ik rendang en die is zo lekker dat ik me een beetje in het paradijs waan!

Dag 3 - Alle tijd voor het massage dieet

Na een ontspannen ontbijt staat onze chauffeur klaar om ons in Munduk te brengen. Niet een al te lange rit en 2 uur later staan we bij ons nieuwe hotel voor de deur. Net als we uitstappen komt er een epische regenbui naar beneden en het enige dat we kunnen doen is schuilen. Wat verloren op de hotelkamer brengen we de middag door maar mijn massage komt wel goed.

Dag 4 - Geweldig wandelen bij Munduk

De volgende morgen is de lucht staalblauw en staat onze gids te trappelen. Drie uur lang wandelen we rond door prachtige valleien met watervallen en leren we veel over lokaal fruit. Na gisteren zijn we dan ook helemaal om; Munduk moet op iedereen zijn lijstje staan. Het is in al die jaren wel wat veranderd maar de drukte van Bali is hier nog steeds ver weg.

In de middag rijden we naar Ubud en nemen we onze intrek in Artini Dijawa, een zeer comfortabel hotel. We werken wat maar gaan in de avond heerlijk uit eten.

Onze collega Mark heeft ons verrast met een diner in Mosaic. We zijn zelf, net als hij, enorme foodies en we laten ons het 8 gangen diner zeer goed smaken. Dit is echt niet Indonesisch eten maar vaak heeft de dis wel een Aziatische twist. Volledig voldaan rollen we 3 uur later uit het restaurant om snel het bed in te duiken, morgen weer een hele drukke dag!

Dag 5 - Actie en culinair genieten: Ubud

En die begint met een snel ontbijt waarna we worden opgehaald om te gaan raften op de Ayung rivier. Het is een enorm goed geregelde excursie maar het klimmen naar de rivier en weer terug omhoog zorgen er wel voor dat je benen ook een prima work-out krijgen.

Het raften zelf is gewoon heerlijk ontspannen en heel heftig is het nergens. Wij raften samen met een man uit Kazachstan en dat is grappig omdat taal toch soms een barrière blijkt te zijn. Onze gids spreekt gelukkig 3 woorden Russisch en we genieten van de tropische omgeving!

Dan is het snel terug naar het hotel, omkleden, en op pad voor de volgende excursie. We gaan een kookklas doen. Dit raad ik echt iedereen aan! Op een hele ontspannen manier leer je een aantal typische lokale gerechten maken en die eet je daarna gezamenlijk lekker op.

Zelden heb ik me zo vermaakt met het bereiden van ook nog eens heerlijk eten. In de avond hoeft er dan ook niets meer in en genieten we van even bijkomen van deze dag onder het genot van een heerlijke cocktail aan het zwembad!

Dag 6 - highlights op Nusa Penida

De wekker gaat om 6 uur want we moeten verder. De chauffeur staat klaar om ons naar de haven van Sanur te brengen en we stappen op de fast boot naar Nusa Penida. Daar staat Putu, onze gids klaar om de highlights van Nusa Penida te gaan bekijken.

Het is zeker geen hoogseizoen maar waar we ook komen staan drommen mensen klaar om foto’s te maken van de beroemde kliffen of één van de andere highlights. Bedankt instagram! Onze klanten gaan dit anders doen. Vertrek vroeg in de ochtend vanaf Lembongan en zorg dat je deze meute voor bent. Dat is de enige manier om echt van dit eiland te kunnen genieten.

Wij steken in de middag over naar Lembongan. Dat is wel een heel leuk eiland met een uitstekende sfeer. Mijn dagelijkse massage lukt ook nog dus helemaal happy stap ik na een diner op het strand mijn bedje in!

Dag 7 & 8 - op excursie naar mangroves en Crystal Bay

De volgende morgen staat onze gids klaar en bezoeken we eerst per boot de mangroves die rond het eiland liggen. Heerlijk luisteren naar vogels en kijken naar de krabben die tussen de wortels wonen! Dan over in een speedboot en de zee heeft er zin in vandaag. Een flinke deining laat de boot rit meer op een Efteling attractie lijken dan wat anders.

Het Manta Point hier is beroemd. De manta roggen komen hier om zich schoon te laten poetsen. Vol verwachting plons ik te water maar het zicht is waardeloos en dus geven de gids en ik het na een kwartiertje op.

We zetten koers naar Crystal Bay dat op Nusa Penida ligt en dat is wel prachtig. Ook Tonia kijkt haar ogen uit, wij spotten zelfs een echte ‘Nemo’, en na deze heerlijke excursie gaan we naar de boot om over te varen naar Bali.

Hier worden we weer opgewacht en naar ons hotel gebracht. Puri Tempo Doeloe heet dat waar we onze intrek nemen in een soort Barbie meets Bali cottage, geweldig! De volgende dag gaan we bij de agent langs om al onze indrukken te delen en 2024 voor te bereiden.

Dag 9 - Terug in Labuhan Bajo

Twaalf jaar geleden waren we voor het laatst op Flores en Komodo en het leek ons leuk om dat nog eens dunnetjes over te doen. Zo gezegd, zo gedaan. 5 uur op en het vliegtuig in naar Labuhan Bajo. Daar checken we snel in en dan gaan we op pad.

De Rangko grot blijkt een beetje een sof. Een hoop gedoe om er te komen en het stelt niet zo heel veel voor. Memorabel zijn de lemper en rissoles die we naar binnen werken. In de middag werken we verder wat om dan de volgende morgen op een boot te stappen.

Dag 10 - Wandelen en snorkelen op de allermooiste plekken op Komodo

Onze klanten gaan 2 dagen varen maar dat redden wij qua tijd niet dus we gaan met een snelle boot. Tonia beklimt Pandar om van het uitzicht te genieten, ik hou de herten met een verse kokosnoot gezelschap waarna we naar Komodo varen om te zien dat het in de loop der jaren fors is veranderd. Dat geldt overigens ook voor Labuhan Bajo maar ondanks dat er veel grote hotels worden gebouwd blijft de sfeer voor nu ongedwongen en gezellig met kleine koffie tentjes en gezellige marktjes waar je heerlijke hapjes kunt nuttigen.

Komodo kun je nog steeds prima wandelen en de grote hagedissen kun je echt niet missen! Dat is en blijft natuurlijk bijzonder. Toen was er verder niets, nu is er aan het einde een toeristische markt met t-shirts en veel houten hagedissen.

De middag gebruiken we om heerlijk te snorkelen op de allermooiste plekken die Indonesië te bieden heeft, na Raja Ampat… Moe maar voldaan komen we einde van de middag weer terug in het hotel en gaan we nog één keer lekker eten.

Dag 11 & 12 - De laatste spots op ons lijstje

De volgende morgen bezoeken we de Batu Cermin en deze grot is een bezoekje wel meer dan waard. Zeker niet de grootste grotten die ik ooit heb gezien maar leuk om even rond te kijken. Dan is het tijd om onze tas in te pakken en rijden we naar de luchthaven en vliegen we naar Jakarta. Helaas komt de bagage van Tonia niet aan en dus gaan onze avondplannen op aan hangen op de luchthaven. Gelukkig krijgen we laat in de avond goed nieuws. We spreken af dat we de bagage morgen ophalen.

De laatste dag beginnen met de inkopen doen, dat moet natuurlijk ook even gebeuren. Dan staat onze chauffeur klaar en gaan we lunchen bij Café Batavia en bezoeken we de haven. Voor de meeste van onze klanten zal Jakarta niet op het menu staan maar het is goed om er weer eens even gekeken te hebben. Dan rest de transfer naar de luchthaven en vliegen we terug naar huis. Tijd om uit te gaan rusten!

Indonesië

Dagboek flow

Onze reizen doen wij vaak in een versneld programma. Voor het beste resultaat en om echt van de reis te kunnen genieten adviseren wij je om meer tijd te nemen. Ben je geinspireerd geraakt door het lezen van ons dagboek en wil je ook zo een reis maken? Voor deze reis adviseren wij je op de volgende punten te letten;

  • Bali heeft veel te bieden; alleen al op dit eiland kun je rustig een tot twee weken vullen
  • De bootexcursie naar Komodo is een 2 dagen / 1 nacht excursie. Je hebt echter ook een nacht vóór en een nacht ná dit programma nodig op Flores, dus houd hier rekening mee.
  • Nusa Penida is Insta-Famous, maar je moet echt zorgen dat je de massa's voor bent, zeker in de zomer. Onze gidsen zijn daar gelukkig op ingesteld.

Wij schrijven graag een gepersonaliseerde offerte die bij jouw wensen past. 

Bekijk ook onze voorbeeldreis.

Ervaringen van anderen

Hoi Hans,

Wij hebben een super vakantie gehad! Het was perfect geregeld. 

We hebben enorm veel gezien, ook buiten het bestaande programma om, doordat we een gids hadden die alle hotspots goed te vinden wist.

Bali is een super mooi eiland, maar ook Gili Trawangan was erg mooi en fijn om lekker te relaxen.

Voor ons was het in ieder geval een vakantie om nooit te vergeten!

Bedankt voor alles en wie weet tot volgend jaar!

 

Groetjes,

Renée

Rondreis Indonesië

Hallo Tonia en Hans,

Helaas! We zijn weer terug. Dank jullie wel voor onze super vakantie. We hebben enorm genoten, zowel van het samen reizen, het land en van jullie goede voorbereidingen en tips.

Onze batterijen zijn weer opgeladen, ‘fotoalbum’ gevuld, blog afgerond, dus we gaan er weer tegenaan. 

 

Tot snel en succes met al jullie avonturen, warme groeten, Joost en Lilian

Rondreis Indonesië

Beste Dagboekreizen,

Wij hebben een geweldige vakantie gehad.
Alles was tot in de puntjes verzorgd!
De chauffeurs en guides waren altijd ruim optijd, aardig, lief en zorgde voor een leuke babbel tijdens de reis. Eman in Java was onze favoriet! Hij heeft ons zoveel extras van de cultuur daar laten zien en wij vonden het geweldig!

De hotels/resorts waren prachtig en ook de activiteiten waren super leuk om te doen!
De omzetting van Bromo naar Surimi View Point was top! Dit was echt letterlijk en figuurlijk ons hoogte punt van de vakantie.

We hebben genoten echt waar! En we gaan zeker onze volgende rondreis weer bij jullie boeken!
Wij zijn meer dan tevreden met de kosten, de service en de uitvoering!

Jullie hebben ons een reis bezorgd die wij voor altijd meenemen in ons hart!
1000 maal bedankt daarvoor :) <3

Met vriendelijke groet,

Merel

Indonesie september 2023
Kunnen wij je helpen?

Reizen,

        Mensen ontmoeten,

                                      Ontdekken

Op de thee bij Dagboek Reizen? >>
SGR
ANVR
Calamiteitenfonds
KLM
Tripadvisor
© Dagboekreizen Reis- en Boekingsvoorwaarden - Disclaimer - Copyright - Privacy - Sitemap
Dagboek Reizen maakt gebruik van cookies