Mooie tempel in Luang Prabang

Ons reisverhaal Laos, Vietnam en Cambodja:

Een geweldige rondreis, warm aanbevolen!

Stel je eigen rondreis samen

Geweldige rondreis door Laos, Vietnam en Cambodja

Na ons Costa Rica en Mexico avontuur is het tijd om weer eens een hele andere kant op te vliegen en dus zetten we op een regenachtige dag in september koers naar Schiphol. Een kleine 11 uur later staan we ineens in Bangkok aan het begin van een net zo dwaze als epische trip. We gaan in een kleine 3 weken Laos, Vietnam en Cambodja aandoen om onze kennis weer wat te verversen, heerlijk!

Dag 1 - Chiang Khong

Bij aankomst in Bangkok checken we gelijk opnieuw in voor onze vlucht naar Chiang Rai. Ik spot bij de Mc Donalds de nieuwste lokale lekkernijen en moet gelijk even de pie met krabsticks proberen… heerlijk!

Bij aankomst in Chiang Rai staat onze agent klaar en brengt ons naar Chiang Khong, een prachtig plekje aan de Mekong rivier en pal aan de grens met Laos waar we morgen heen gaan. Het hotel is comfortabel en we genieten van het prachtige uitzicht op de rivier met een eerste drankje. Het diner laat onze buiken ook gelijk weten dat we echt in Thailand zijn en net als ik, knort die van plezier. Het is even een ruk om te maken maar dan ben je er ook. Ben benieuwd wat morgen gaat brengen. De rit naar Chiang Khong is trouwens prachtig door een heuvelachtig landschap over prima wegen en veel, ja, heel veel kleuren groen.

Dag 2 - Pakbeng

Een vroege transfer (opstaan valt niet mee!) brengt ons aan de Friendship bridge. Tijd om Laos binnen te gaan. Er is niemand anders aan de grens en wij kijken elkaar in shock & awe aan, nog nooit meegemaakt. Een bus voor ons alleen brengt ons in Laos. In Oudomxai om precies te zijn. De gids die we de komende dagen bij ons gaan hebben kan niet geloven dat we er al zijn. Hij vertelt ons dat toerisme in Laos weer wat bekoeld is. Dat is op zich maar beter ook…

We karren in een half uur naar de “haven” om aan boord te gaan van onze eigen slow boat… Nou, dat kan ik iedereen aanbevelen. Zo slow is het trouwens niet maar de speedboten die ook op de Mekong varen laten alles slow lijken. We installeren ons voor 2 dagen heerlijk de Mekong afzakken en de omgeving is wonderschoon.

Groen beklede bergen met soms een brede en dan weer wat smallere Mekong. We stoppen bij een piepklein dorpje om even rond te kijken. Net als in Chiang Rai zijn de mensen ook hier niet meer in klederdracht maar kijken hoe ze leven blijft een bijzondere gebeurtenis.

Na een heerlijke lunch aan boord zetten we koers naar Pakbeng waar we in de middag aankomen. De lodge zit pal tegenover een olifanten centrum die je dan ook met veel plezier ziet badderen. Je kunt zelf beslissen om al dan niet mee te doen. De lodge waar we slapen is heerlijk gelegen en de kamer is comfortabel, nu nog onze jetlag overwinnen!

Dag 3 - Luang Prabang

De wekker haalt ons weer van ver. We snoozen 3 keer en echt wakker worden wil maar niet lukken. Ach, nog een paar dagen en de jetlag is over.

Na een ontbijt met gebakken rijst kan ik er wel weer even tegen en stappen we aan boord voor een nieuwe dag op de Mekong. Vandaag is het niet zo zonnig als gisteren en al snel begint het te spetteren. Dat houdt na een uur op waarna de zon weer haar uiterste best doet, heerlijk!

Onze eerste stop vandaag zijn de grotten van Pak Ou en we kijken er onze ogen uit. Bijzonder plekje en een erg leuke stop. Dit is overigens al na de lunch en je moet er rekening mee houden dat het ook vandaag nog een uur of 7 varen is. Na Pak Ou, grotten volgepakt met Boeddha beelden van de 16de eeuw en later (daarvoor was Laos voornamelijk animistisch, nu is dit nog ongeveer 20%), zetten we koers naar een dorp waar lokale wisky wordt gestookt maar ik heb in Vietnam al eens wisky mogen drinken met een cobra er in. Ik word er echt niet blij van en laat dit dan ook beleefd aan me voorbijgaan.

In de middag komen we dan aan in Luang Prabang waar vervoer voor ons klaar staat en we worden afgeleverd bij een heerlijk hotel waar we de spa vanmiddag overvallen. Totaal ontspannen gaan we daarna aan een onvergetelijk diner om tot slot een bezoek te brengen aan de gezellige night market. Luang Prabang is eigenlijk een uit zijn krachten gegroeid dorp en heeft zeer veel charme en voelt heel ontspannen aan. Na een heerlijke shopping spree is het onder de wol en morgen weer verder!

Dag 4 - Hanoi

Ja ja, wij hebben de sokken er in want deze reis is niet bedacht voor de ontspanning maar om zoveel mogelijk dingen aan te doen waarvan we het gevoel hebben dit te moeten bekijken.

We beginnen vandaag met een heerlijke wandelstadstour door Luang Prabang. Wat een lekker plekje is dit zeg, super ontspannen en overal fijn terrasjes waar je even neerstrijkt voor een zalige ijskoffie of een hapje eten. De oude stad valt geheel onder de UNESCO werelderfgoedlijst en als je er doorheen loopt snap je perfect waarom. Alles is echt in prachtige staat gebracht zonder dat je nu gelijk het gevoel hebt door een museum te lopen. In plaats van rijst bestaat de lunch vandaag uit ansjovis pizza bij de Zwitserse bakker ?? Jawel, de wereld is een kleine plek geworden…

Dan is het naar de luchthaven en om 7 uur in de avond staan we alweer in Hanoi. Het visum duurt een eeuwigheid maar voor 25USD is het het wachten waard en scheelt in Nederland een hoop gedoe. Eenmaal in ons hotel eten we nog snel wat en besluiten we morgen lekker een beetje te ontspannen voordat we weer op de nachttrein naar Sapa stappen!

Dag 5 - nachttrein naar Sapa

We rommelen lekker door de de dag in Hanoi en werken vanuit onze hotelkamer, want met internet kun je tegenwoordig overal in de wereld aan de slag.

In de middag gaan we lekker bij een meertje zitten lunchen. We hebben gekozen voor dim sum nadat we zelf weer eens uitgebreid Tripadvisor hebben geraadpleegd.

In de avond worden we opgepikt en gaan we met onze agent en al zijn mensen lekker uit eten in een restaurant in een grote flat. Na ons Be Man avontuur weet hij dat we van zeevruchten houden en dus staat dat wederom op het menu, heerlijk! Denk overigens niet dat dit restaurant op Tripadvisor staat…

Dan zetten we koers naar het station en stappen wij op de trein naar Lao Cai. We gaan naar Sapa. Oorspronkelijk zouden we dit doen in de Victoria wagon maar die is vanavond in onderhoud dus zitten we in de ET Pumkinexpress. De trein is altijd dezelfde maar de wagons zijn niet elke avond gelijk.

We hebben een knusse slaapcoupé voor 4 personen en een nerveus overkomende is onze vierde roomy want onze agent reist gezellig met ons mee de hele reis door Vietnam, we kunnen het al jaren uitstekend met elkaar vinden… Er zijn mensen die bij het minste of geringste gehobbel in slaap vallen en ik ben er zo één… Ik slaap als een blok terwijl Tonia precies weet hoe erg het heeft geschommeld. Tegenwoordig kun je ook met de bus en die proberen we op de terugweg.

Dag 6 - Sapa

Bij aankomst gaan we eerst even lekker ontbijten naast het station in het grote staatsgerunde hotel. De fried rice smaakt prima en dan staat onze gids klaar. We hebben het zo gemikt dat we op zondag hier zijn zodat we naar de markt van Bac Ha kunnen gaan.

Er zijn eigenlijk 3 markten die er echt toe doen en dit is er één van. De anderen zijn Can Cau op zaterdag en die van Coc Ly op de woensdag. Sapa en het hele gebied er om heen verliest langzaam zijn geïsoleerde status en dat betekent dat de bergvolkeren ook langzaam met de tijd meegaan. Dat neemt echter niet weg dat de markt geweldig is om te bezoeken. Bijna 3 uur lang slenteren we er op ons gemak overheen.

Vanaf de markten is het minimaal 2 en een half uur rijden naar Sapa. De kleurrijke Flower Hmong zie je veel in Bac Ha want dit is hun gebied maar in Sapa zijn het vooral ook de Red Dzai en de Black Dzao samen met de Black Hmong. Snap je het allemaal nog? Het maakt niet uit hoor, ze zien er allemaal even prachtig uit…

Voordat we in Sapa zijn besluiten we nog even een lekkere wandeling te maken. We doen dit in Ta Vanh dat ongeveer 8 km van Sapa ligt. Onze gids legt uit dat Cat Cat, dat vroeger een snoezig dorpje was, tegenwoordig drukker is geworden en dat je hier nog authentiek kunt lopen.

Dat laatste vind ik nogal meevallen want 4 Red Dzai vrouwen lopen de hele tijd met je mee. Aanvankelijk is dat knus en kletsen ze je de oren van het hoofd maar al snel blijkt dit een verkooptruc en dan is het storend… Ach, we nemen een kopje thee met ze en laten ze weten dat we het ook prima zelf kunnen vinden. We nemen nog wat mooie foto’s en hobbelen dan ook zelf weer naar de minivan.

Rond 5 uur checken we in het Victoria Sapa hotel in en kijken eens goed om ons heen. Sapa zelf is behoorlijk gegroeid en iedereen mag daar van vinden wat ie wil. Wij gaan lekker eten en duiken dan ons bed in want morgen staat er een forse trektocht op het menu.

Dag 7 - trektocht rond Sapa

Na het ontbijt is het een klein stukje rijden voordat we met onze lokale gids de bush bush in lopen. Het is stevig dalen vooraleer we in de vallei aankomen. We lopen vandaag de tocht van 12 kilometer naar Ta Vanh.

FANTASTISCH… geen andere woorden voor. Nu zijn we er ook in de tijd dat de rijst wordt geoogst en dit geeft prachtige groene en gele velden. April moet ook zo mooi zijn, net als de rijst wordt gepland. Alle terrasbouw en de volkeren hebben Sapa bijna mythisch gemaakt maar het blijft hoe dan ook wonderschoon en we genieten met volle teugen. Ik bedenk me zelf dat we onze klanten hier eigenlijk meer tijd moeten gunnen en neem me ook plechtig voor dit te gaan doen.

Bij terugkomst in Sapa checken we nog een middag hotels want met dat alles veranderd, brengt dit voor ons ook met zich mee dat we hier scherp moeten blijven. We kiezen er 4 uit waarvan wij denken dat onze klanten blij zullen worden. Niet te groot en met een hoog knusheidsgehalte en een mooi uitzicht.

Dan is het voor ons alweer tijd om de bus naar Hanoi te nemen over de nieuwe Sapa highway… Kom ik er weer niet toe om met de kabelbaan te gaan naar de hoogste berg in de regio, nou ja, dat komt dan de volgende keer… Kan nog wel melden dat de kabelbaan meer dan 6 kilometer lang is en één van de langste ter wereld.

De rit naar Hanoi duurt tegenwoordig nog maar tussen de 5 uur want het is een goede weg, maar Tonia en ik zijn er niet over uit of dit nou beter is dan de trein…dat heeft toch ook echt wel wat. Bovendien moet je met de auto nog Hanoi in en de bus dropt je waarna je overstapt op een auto die je er dan brengt… Best laat in de avond komen we weer terug in Hanoi en zijn we benieuwd wat er morgen gaat gebeuren!

Dag 8 - Phong Nha

Het is echt nog heel erg vroeg als de wekker weer gaat maar de caravan serai moet verder… Vandaag beginnen we met een vlucht naar Dong Hoi. Hier kun je nog niet zo lang naar toe vliegen en dat doe je dan om een bezoek te brengen aan de grotten van Phong Nha die weer onderdeel uitmaken van een groter nationaal park waar ook de Paradise Cave te vinden is. Er zijn nog meer grotten maar die zijn enkel te bezoeken als je lang vooraf je bezoek plant en wij toestemming aan kunnen vragen…

We beginnen in de Paradise Cave nadat we eerst echt lokaal ontbijten in Dong Hoi. Toeristisch is het hier allemaal echt nog niet. De Paradise Cave is echt wonderschoon. Komt nog bij dat je er heen kunt lopen met een wandeling van ongeveer een uur door echte jungle waar je vogels hoort en in de ochtend en avond dieren kunt zien. Dat klinkt heel normaal maar dit is voor Vietnam best bijzonder.

We vergapen ons aan de immense grot en de prachtige stalagmieten en stalactieten. We zijn zeker 3 kwartier bezig voordat we weer buiten komen. Na een lunch in het dorpje Phong Nha zijn nu deze grotten aan de beurt.

Leuk is dat je hier heen vaart met de boot en dan ook door de grotten peddelt. Laatste stukje laten ze je dan lopen zodat je echt een totaalplaatje krijgt. Dit tochtje duurt al met al zeker anderhalf uur en pas in de namiddag komen we aan bij ons hotel.

Dat is het Phong Nha Lake resort waar ze ons als eerste vertellen dat John Goodman en Tom Hiddleston er sliepen voor de opnames van Kong, Skull Island. De omgeving ziet er inderdaad prehistorisch uit en wij vinden het prachtig. We trekken snel onze zwemspullen aan en duiken het meer in dat prima is om te zwemmen. Dit resort past helemaal bij Dagboek en wij worden er heel blij van. Vooral als het eten ook nog eens heerlijk is en we als toetje een onweersbui over ons heen krijgen… ik zeg, op naar Hue morgen! Dit moeten al onze klanten gaan zien…

Dag 9 - Hue

De rit naar Hue gaat door een landschap dat net 2 weken geleden is geraakt door een tyfoon. De nodige bomen hebben dat niet overleeft. Bij aankomst in Hue dat ongeveer 4 uur rijden is, is een lunch die ik mijn leven niet meer vergeet. Wat heb ik weer heerlijk zitten smikkelen! Geen zorgen, we gaan er zorg voor dragen dat iedereen die met ons reist deze onvergetelijke smaakexplosies ook voorgezet gaan krijgen. Meer verklap ik niet!!!

Dan snel de boot in om op de Parfum rivier naar de mooie pagode te gaan kijken en na goede uitleg van de gids rijden we naar de Imperial City om ook die nog te gaan bekijken.

Dan gaan we iets doen waar ik normaal niet over schrijf... hotels uitzoeken. We gaan een fors rijtje af en houden aan het einde een mooie eco resort over dat wel wat buiten de stad ligt en een hotel dat prima is en midden in de stad ligt. Zelf slapen we een tikje decadent in La Residence, het beste hotel van de stad maar ook een hele mooie want gevestigd in het oude Franse gouverneursgebouw… oui oui, op stand vandaag…

We eten bij uitzondering in het hotel maar dit blijkt een schot in de roos en we eten al fresco en kijken over de rivier. Na een bezoek aan het sporthonk van het hotel leg ik het moede hoofd op een kussen, morgen weer verder!

Dag 10 - Nha Trang

En dan gaat het nu gebeuren, we gaan ergens 2 nachten blijven slapen! Jawel lieve lezers, het lijkt allemaal even prachtig en dat is het ook maar een reis als deze gaat je niet in de koude kleren zitten. We maken echt hele lange dagen en dat begint er op enig moment in te hakken. Niet dat ik klaag hoor, absoluut niet, ik besef me hoe bevoorrecht we zijn.

Vandaag rijden we in de morgen in een uur of 4 naar Danang. Dat kan niet anders want vliegen vanaf Hue kan helaas niet. Dan komen we aan in Nha Trang waar onze chauffeur alweer klaar staat. Bij veel mensen heeft deze badplaats een slechte naam, maar we gaan kijken of dat ook wel echt klopt.

Wij slapen in het Mia Resort deze 2 nachten. Gekozen om Tonia te verrassen en dat lukt. We hebben een wonderschone villa met eigen zwembad en een onovertroffen uitzicht op zee. Wat een feestje. Vanmiddag relaxen we bij ons nieuwe stulpje maar er moet ook gewoon mail worden weggewerkt…

In de namiddag staat onze agent klaar en gaan we heerlijk vis eten in Nha Trang, een feestje dat doet denken aan Be Man in Danang de vorige reis. Dan lopen we nog even over de night market en ik moet zeggen, mij valt het allemaal wel mee. Natuurlijk, er zijn grote hotels en veel toeristen zijn Chinees maar de boulevards zijn breed en de sfeer is echt wel oké. Ik kan me voorstellen dat het in het hoogseizoen anders is maar nu is het prima te doen. De locatie is prachtig met allemaal mooie groene eilanden in een baai met prachtig blauw water waar je prima in kunt snorkelen en duiken en dat kan op het vasteland van Vietnam nergens anders!

Dag 11 - de omgeving van Nha Trang

Vandaag gaan we de eilanden voor Nha Trang ontdekken en we beginnen op een plek op 2 uur rijden.

Hier ligt het Whale Island Eco Resort dat echt supergeschikt is als je met een familie nog een paar dagen wilt ontspannen. Echt verder geen kip te bekennen en ver van de bewoonde wereld maar erg leuke houten cottages, simpel maar prima en natuurlijk snel WIFI. Er is een duikshop bij het resort en snorkelen kan voor de deur. Echt een aanrader!

Dan gaan we naar het Merperle resort dat alleen per boot te bereiken is. Zelf verkopen ze dit als 5 sterren, maar wij kunnen er echt niet meer als 3 van maken. Het is best oké verder en het strandje is mooi. Ook hier vandaan worden tochten om te duiken en te snorkelen aangeboden. Een wat stuntelige sales manager met slecht Engels legt ons alles uit en is super enthousiast, gewoon aandoenlijk!

Tot slot bezoekden we Ana Mandara, een resort dat aan de rand van de stad ligt wat dan weer handig is want dan heb je het vertier in de avond eigenlijk om de hoek zonder er last van te hebben. Heerlijke plek met prachtige kamers zoals wij witneuzen leuk vinden. Veel hout, hip bad en zicht op zee. Mooie spa, een tennisbaan, wow wow wow!

Mia waar we zelf slapen is waar we de dag eindigen en in hun Sandals restaurant krijgen we een werkelijk geweldige maaltijd voorgeschoteld. Mocht je wat extra te besteden hebben zorg dan dat je Mia niet mist, wat een briljante plek! Wij vinden Nha Trang mooi en als einde van een reis als strandbestemming is het absoluut geen gek idee

Dag 12 - naar Da Lat

We beginnen met een bezoek aan Vinh Pearl, een concept waar prachtige hotels samengaan met een Disney-achtig park maar waar ook een dierentuin en waterpretpark te vinden zijn. We beginnen wat sceptisch maar als je met een familie met kinderen reist is dit echt een prima optie. Een mooie villa met eigen zwembad op het strand voor iets meer dan 100 euro per persoon per nacht. Natuurlijk, niet goedkoop maar de plek rechtvaardigt dit zonder meer. We kijken uitgebreid rond en zijn oprecht verbaasd over de kwaliteit van de parken en de hotels… als je eens gek wilt doen met je gezin is dit ook een prima optie.

Na een snelle lunch rijden we vervolgens de bergen in waar een epische regenbui ons tegenhoudt en we aan de Vietnamse koffie (die echt verrukkelijk is) gaan. Het is nog 80 kilometer naar Da Lat, maar daar doen we lekker twee en een half uur over.

Na ook hier de hotels te hebben bekeken is een maaltijd op zijn plaats en vinden we een restaurant dat gespecialiseerd is in lokale BBQ en fondu. Dat laatste wordt het, Korean style… heerlijk! Dan is het echt hoogste tijd om weer de koffer in te duiken.

Dag 13 - naar Mui Ne

Er is in elke reis wel een dag dat het gewoon niets is. Nou, dit is zo´n dag… Vanmorgen te vroeg wakker door de herrie van de straat en het hotel waar we slapen is matig. Zijn broer aan de overkant is vele malen beter maar goed, dat is dan fijn voor onze klanten. Het ontbijt is mager en niet lekker en als ook het eten tegen begint te zitten, nou, berg je dan maar. Komt bij dat de reis zijn tol begint te eisen. We zijn moe na 2 weken rondrennen, boten en vliegen…

Goed, genoeg gemopperd. Op naar het strand van Mui Ne. Erg in opkomst en wij wilden toch eens zien hoe de zaken er voor staan. Eerst nog even Da Lat bekijken. Ik heb nooit goed begrepen waarom mensen dit zo graag willen zien. Tuurlijk, zalig klimaat en ja, je kunt er mooi wandelen maar verder…

We bezoeken het oude treinstation en de Valley of Love (nee, geen house party maar een park waar verliefde Vietnamezen stiekem met elkaar kussen) en die laatste is daarom best grappig.

Tot slot gaan we naar de Elephant waterval en daar worden we aangenaam verrast door een oer Zwitserse rodelbaan. Tonia en ik vinden dat natuurlijk prachtig en samen met de agent zoeven we naar beneden waar je inderdaad direct bij de waterval uitkomt. We hebben een retourtje gekocht dus we hoeven ook niet omhoog te lopen, decadent!

Dan weer snel de auto in voor een rit van 4 uur de bergen uit naar het strand. Mui Ne is nog volop in ontwikkeling en in die zin ook zeker nog niet ondersteboven gelopen door toeristen. Het dorpje zelf doet ons denken aan willekeurige Thaise badplaats en op zich is dat helemaal niet erg. Zandstrand is mooi en de duinen achter het dorp een bezoek waard. Als ik echter zou moeten kiezen dan koos ik toch voor Nha Trang als de route dat toeliet… Ik vind dat uitzicht echt bijzonder al is de zee ook hier mooi en de palmen rond de kust supertropisch om te zien…

Vanavond gaan we de karaokebar overvallen!!!!! Morgen wacht een lange rit terug en een vlucht naar Cambodja….nog even op de tanden bijten!

Dag 14 - Phnomh Penh

We beginnen de dag met het zoeken naar leuke hotels voor onze klanten. De eerste stop is gelijk een schot in de roos. Leuke houten bungalows in een prachtige tuin met strand… kijk, zo komen we ergens! Leuk is ook dat het in “de badplaats” ligt en dan heb je ook in de avond nog wat te doen. Het hotel waar we sliepen ligt er wat verder van af en dat is jammer want verder heeft het alles wat je reizigershartje maar kan begeren. Even later kijken we ook hier bij het Mia resort waar we in Nha Trang sliepen. Deze is eenvoudiger maar nog steeds één van de betere keuzes hier.

Blij dat we de nodige optie’s hebben slobberen we snel onze lunch naar binnen en gaan we beginnen aan onze 4 uur durende rit naar de luchthaven van Saigon. Alles verloopt spoedig en zo kan het dan zijn dat je om half 9 in de avond alweer in je hotel in Phnomh Penh zit. We gaan beginnen aan onze 48 uur van Cambodja, eerst even een paar uur lekker slapen.

Dag 15 - Kep en Kampot

Vandaag beloofd weer een lange dag te worden. Om vijf over half zeven zitten we alweer gedast en gestrikt in de auto. We gaan naar Kep! Dat wilde ik al lang want ik denk dat dit prima in ons straatje past.

Drie uur later staan we er en blijkt het inderdaad nog een klein paradijs op aarde. Nee, de hotels hebben geen strand maar per boot kun je wel naar Rabbit Island waar het prima toeven is aan een mooi zandstrand. Andere eilanden bieden dan weer de mogelijkheden om te vissen of te snorkelen en qua plek is hier alles nog erg mooi en puur.

De hotels hebben gemiddeld tussen de 10 en 20 kamers en worden nog heel liefdevol gerund! Gaat dat zien, gaat dat zien want dit soort plekken zijn schaars en je krijgt makkelijk een goede inkijk in het leven van de mensen hier op de levendige vismarkt op de koop toe.

Dan rijden wij via het Bokor NP naar Sihanoukville. Het grote wild te zien valt niet mee… Wellicht leuker om dan lekker een wandeling van 8km te maken door het Kep NP maar die keuze laten we aan jullie zelf over.

Sihanoukville als stad is echt vreselijk. Tonia en ik zijn wat neurotisch op zoek naar een goede strandplek om een deel van onze rondreizen te eindigen maar dat valt voorwaar niet mee. We kijken weer eens rond op Otres 2 en daar zijn nu wel wat mooie accommodaties beschikbaar en is de zee echt prachtig turquise al blijf ik het een lastige plek vinden omdat het relatief klein is en je er een eind voor moet reizen.

Misschien dan toch beter met de speedboot oversteken naar Ko Rong Samloen? Wij hebben er helaas de tijd niet voor… ach, deze reis heeft ons weer zoveel nieuwe inzichten gegeven!

Morgen is het terug naar Bangkok. Daar zijn we al zoveel geweest dat ik jullie er niet mee zal vermoeien maar ik sluit hier mijn dagboek van deze reis af. Het was zwaar maar als je licht masochistisch bent en iets meer tijd hebt dan is dit een bijzondere route… 3 weken is wel een minimum wil je er echt van kunnen genieten.

Kaart van Laos, Vietnam en Cambodja

Dagboek flow

Onze onderzoeksreizen doen wij eigenlijk altijd in een versneld programma. Voor het beste resultaat en om echt van de reis te kunnen genieten adviseren wij je om meer tijd te nemen. Ben je geïnspireerd geraakt door het lezen van ons dagboek en wil je ook zo'n reis maken? Voor deze reis adviseren wij je op de volgende punten te letten;

  • De Mekong Delta in Vietnam is beroemd maar door Laos is de Mekong echt nog puur en vaar je door eindeloze jungle, een fantastiche belevenis.
  • De grotten van Phong Nha zijn enorm groot en een bezoek meer dan waard. De omgeving doet echt een beetje préhistorisch aan.
  • Sapa is echt nog puur in vele opzichten, de markten zijn indrukwekkend en je kunt er fantastische wandelingen maken. De beste marktdagen zijn overigens zaterdag, zondag en dinsdag.
  • Kep in Cambodja is echt nog nauwelijks ontdekt en de pure Oosterse sfeer en vriendelijkheid zit hier nog diep in de mensen en de omgeving is gezegend met mooie eilandjes en een tropische jungle die vlak achter je accommodatie begint.

Wij schrijven graag een gepersonaliseerde offerte die bij jouw wensen past. Denk er aan dat je je nooit over de kop reist, dat is zonde en kun je niet optimaal genieten. Voor iedereen is het tempo anders net zoals de reishoogtepunten voor iedereen anders zullen zijn. We gaan altijd uit van 2 tot 3 weken maar met meer of minder is er natuurlijk ook van alles mogelijk.

Bekijk ook onze voorbeeldreis

Ervaringen van anderen

Hallo Hans en Tonia, 

Wij hebben een prachtige reis gehad en er echt van genoten met de jongens en zoveel indrukken en ervaringen meegemaakt, teveel om op te noemen !  :)

De drukte in HCMC tegenover de rust op het water in de Mekong delta.  Een relatief rustig Hanoi en een prachtig Sapa met trekking door de rijstvelden.

Overal was er veel zorgzaamheid van de mensen ( en de gidsen ! ) .Vooral de gidsen Luang en mr. Ling in hun organisatietalent en specifiek mr Ling (in Hoi An ) met zijn kennis. Hij gaf ook Chris nog een verjaardag cadeau, heel attent !

Halong Bay was een verademing op zich en bijzonder aangenaam voor ons.

In Hoi An zijn we ook ook nog naar een kledingzaak geweest en een heren suite, een pantalon en dames blouse op maat laten aanmeten, geweldig gelukt !

We hebben een ochtend gefietst, als tripje georganiseerd door het Resort. ook heel interessant en leuk geweest.

We hebben op de laatste dag nog een tripje per speedboat naar de Cham eilanden gemaakt en lekker gesnorkeld en gezwommen, absoluut  een aanrader ( ook geregeld door mr. Ling. ) 

We zijn bijzonder tevreden over de organisatie vanuit Dagboek reizen in combinatie met jullie lokale gidsen, overal waren de transfers goed geregeld en waren de mensen op tijd (met duidelijk bordje Party Heijink ).

Ook de accommodaties en het lokale eten waren allemaal erg geslaagd, ook heel afwisselend in stijl, en paste goed bij ons. Vooral de zwembaden en de WIFI FREE  bij de hotels is met kinderen heel aangenaam.

Complimenten hiervoor !

Rondreis Vietnam

Beste Hans, 

Het is veel te koud hier! We willen terug! Thuis aangekomen weer lekker druk met alles en nog wat. We vonden de reis erg leuk en zijn ook lekker tot rust gekomen, hadden we beide wel nodig.

Enige puntje was dat sommige vluchten niet lekker aansloten waardoor we tijd verloren en dat op het vliegveld moesten volmaken. 

Al met al mooie reis! Nogmaals dank voor het samenstellen van de reis! En dank aan Mr. Phong contactpersoon in Vietnam, hij was erg behulpzaam met alles!

Wie weet tot weer in de toekomst... voor een ander mooie reis.

 

Lin

Rondreis Vietnam & Cambodja

Goedemiddag Hans,

Ja we zijn weer terug (helaas), na een onwaarschijnlijk mooie, fantastisch georganiseerde en indrukwekkende reis. Het was perfect geregeld door jullie en voor herhaling vatbaar. wel weer wat geleerd : keuzes maken. Sommige plekken waren zo mooi, leuk , interessant,  maar waren we veel te kort... Nog maar een keer terug. 

Weinig tot geen struggles. Een kamikaze rijtocht van Sapa terug naar Hanoi. Chauffeur reed als een dolle, vond t nodig om een paar keer te stoppen om aan een bong te hangen en stopte midden op de snelweg in het donker om er vervolgens een vriend in te laten stappen die ook even in Hanoi werd afgezet...

Jasje  niet meer terug gekregen (vergeten Halong Bay) : wel direct actie door agent Vietnam en onze gids. Super! 

Helaas pieste het van de regen  op Koh Rong Saloem, ingewikkeld met aankomst: verkeerde pier afgezet ... 1,,5 uur lopen over strand in stromende regen... uiteindelijk geregeld ., ander bootje paar dollar vriendelijk blijven lachen hahah . Het  resort zelf en zeker eigenaar en personeel maakten alles goed. Terug was wel een uitdaging daar Agent Cambodja per se wilde dat we de vroege boot naar vaste land terug namen om zeker op tijd te zijn in Phnom Penh. Per saldo betekende dat om 815 vertrek, boot 845 , terugreis PP aankomst vliegveld ca 1430/1500 . Vertrek 23.35h .  en dus nog terug Duesseldorf via via via ...Best wel lang , maar we hebben alles overleefd. :-)

Reis om nooit te vergeten en zeker bij een vervolgbestemming ergens ter de wereld kom ik graag bij jullie terug

Dank!!!

met vriendelijke groet/with kind regards,

 

Karen

Rondreis Vietnam & Cambodja
Kunnen wij je helpen?

Reizen,

        Mensen ontmoeten,

                                      Ontdekken

Op de thee bij Dagboek Reizen? >>
SGR
ANVR
Calamiteitenfonds
KLM
Tripadvisor
© Dagboekreizen Reis- en Boekingsvoorwaarden - Disclaimer - Copyright - Privacy - Sitemap
Dagboek Reizen maakt gebruik van cookies