madagaskar

Ons reisverhaal rondreis Madagaskar

Overweldigend madagaskar

Stel je eigen rondreis samen

Overweldigend Madagaskar

Dag 1 aankomst Madagaskar

Zo na een goede vlucht eindelijk geland in Madagaskar. Lang naar uitgekeken en nu is het zo ver ik ben in Madagaskar. Bij de douane merk je gelijk dat je even weer aan de Afrikaanse manier van werken moet wennen, alle vier de douaniers besluiten om gezamenlijk een persoon per keer te controleren. Tja waarom ook niet…

Na de douane staat mijn gids/chauffeur al te wachten, snel nog even wat geld pinnen en dan kunnen we gaan. Het is inmiddels al laat en ik heb zin in een douche en bed.

Dag 2 Antananarivo

Ik heb heerlijk geslapen en ben helemaal fris en fruitig, dus ik heb er zin in. Na het ontbijt besluit ik Antananarivo eens te gaan ontdekken. Mijn hotel is trouwens ook een soort museum, in de gangen staan vitrines met allerlei oude spulletjes, erg leuk. Maar goed ik ga er op uit, ik heb nog wat tijd voor ik opgehaald word. Het is leuk om te zien dat er veel Franse invloeden te zien zijn, er is ook veel leven op straat. Ik slenter een beetje rond en maak wat foto’s.

Later word ik opgehaald en maken we met de auto nog een city tour. We gaan langs het Queens Palace, de oude woning van de minister president en stoppen her en der nog voor een foto. Later op de dag rijden we door naar Antsirabe.

Dag 3 Miandrivazo

Vandaag een reisdag. Kan er vrij kort over zijn. We rijden van Antsirabe naar Miandrivazo. Wat wel grappig is dat als we stoppen in kleine dorpjes ,de kinderen erg “bang “ zijn als er een blanke uitstapt. Dit schijnt te komen, volgens de chauffeur, dat ze als ze zich niet gedragen de ouders vertellen dat ze dan meegenomen worden door blanke mensen. Tja of dit nu echt een goed voorbeeld is weet ik niet, maar als ze eenmaal zien dat er niks aan de hand is komen ze al vrij snel naar je toe. Vandaag slaap ik hier 1 nachtje om morgen te beginnen aan mijn cruise over de Tsiribihina rivier.

Dag 4 Tsiribihina rivier cruise

Na het ontbijt rijden we naar de opstapplaats waar ik aan boord ga van mijn eigen cruiseschip.

Het is een vrolijk gekleurde houten boot met beneden een tafel met 2 banken en op het bovendek twee heerlijke ligbedden. Verder is er een kapitein, kok en gids aan boord. Het overnachten is nog wel een dingetje, verwacht geen luxe of wat dan ook. Maar daarover later meer. Ik neem afscheid van mijn chauffeur, ik zie hem over een weekje ongeveer weer. 

Nou daar gaan we op naar een paar dagen rustig aan in de vakantie stemming komen, zitten/liggen op een ligbedje, wat eten, drankje erbij en vooral genieten. 

Dan nu het overnachten, houd er rekening mee dat Madagaskar een van de armste landen ter wereld is. Tijdens de cruise slaap je in een tentje ergens langs de oever van de rivier, in de buurt van een dorpje. Eten doe je op de boot en dat wordt vers voor je gemaakt, terwijl je omringd wordt door muskietengaas.

Ondertussen word je tentje opgezet en het bed klaar gemaakt. Ik besluit na het eten om in mijn bed te springen, er word mij nog even uitgelegd waar het toilet is… Het toilet bevind zich gewoon om de tent, dus overal waar je zand ziet mag je gaan zitten zeg maar. Het is even een knop omzetten en zeker in het donker even opletten, er zijn meer mensen die gebruik maken van het toilet.

Dag 5 De mooiste badkamer ooit

Ik moet zeggen dat ik heerlijk geslapen heb. Ik fris mij even op met wat water en ben klaar voor een nieuwe dag. We varen eerst naar een waterval. Nu heb ik al aardig wat watervallen gezien maar deze is toch wel erg mooi, klein stukje wandelen en dan ineens een prachtige waterval. Het is een heel mooi plekje hier, met zelfs wat lemuren die je aankijken. Wauw wat gaaf en gelijk ook de mooiste badkamer die ik ooit gehad heb. Hier kun je jezelf even opfrissen en wassen in natuurlijke poelen, wat een paradijsje. Dan roept de gids mij ineens, ik loop er snel heen, hij heeft twee kameleons gespot!! Mijn eerste kameleons; yes! En hoe hij ze zo snel gezien heeft, geen idee.

We varen steeds verder weg van de bewoonde wereld, door kloven en we zien nog redelijk wat lemuren onderweg. Het uitzicht is werkelijk prachtig, af en toe loopt de boot vast op een zandbank, het is wel een avontuurlijke tocht.

In de namiddag leggen we weer aan voor de nacht. Samen met de gids bezoek ik een dorpje, hier zie je toch wel hoe arm dit land is. De kinderen komen op mij af en willen op de foto, want dan kunnen ze zichzelf zien in het schermpje, dat levert veel gegiechel en lachende gezichtjes op. Ik krijg uitleg over het dagelijks leven en zie hoe de mensen hard werken. Ik kijk even mee met een paar mannen die rijst staan te dorsen met hun voeten, ik mag het ook even proberen en moet uiteraard met ze op de foto.

Het avond eten is verse vis en smaakt prima, de tent staat inmiddels alweer klaar. Ik maak mij klaar voor de laatste nacht van de cruise.

Dag 6 lekker hobbelen

Het zit erop, de cruise, ik vond het een top start van mijn reis. Rustig aan het leven kunnen wennen hier en een goede manier om even te onthaasten van onze westerste leefstijl. Ik neem afscheid van de bemanning, de gids blijft nog een paar dagen bij mij. We gaan nu een klein stukje rijden naar onze volgende bestemming en wat voor een.

Het is ongeveer 100 km en we gaan er een uurtje of 5 over doen. De wegen in Madagaskar bestaan vooral uit zandwegen, dus veel kilometers maken op een dag zit er niet in. Het is een leuke tocht door de natuur van Madagaskar, die erg afwisselend is. Maar dan op eens komt er een hoop rook vanuit het dashboard, dat beloofd niet veel goeds. We staan echt in the middle of nowhere en de chauffeur, erg lieve wat oudere man, biedt meteen zijn excuus aan. Hij gaat druk aan de gang om te kijken wat er aan de hand is. Ik pak mijn camera en besluit om een rondje te gaan lopen. Geen slecht idee achteraf, ik zie een paar kameleons met de mooiste kleuren en vermaak mij prima. De gids is ondertussen met mij meegelopen en samen vermaken wij ons prima met alles wat de natuur ons te bieden heeft.

Intussen doet de auto het weer en moeten we opschieten anders missen we de pont, ja we moeten zo een rivier over op een pontje en schijnbaar vaart hij maar tot een bepaalde tijd. We zijn nog op tijd voor de pont en dit is toch ook wel even een leuk spektakel. De auto’ s rijden via wat oude planken een soort van pont op, maar aan de andere kant moeten ze meteen tegen een zandbult omhoog. Het is een beetje een ego dingetje tussen de chauffeurs wie er het hoogst komt zonder hulp. Echt te leuk om te zien, de gids en ik besluiten uit te stappen en onze chauffeur aan te moedigen, het helpt en hij rijdt in een keer naar boven, de held. We hebben flink wat lol en rijden nog een klein stukje naar het hotel.

Ik ben op een unieke plek op aarde..

Dag 7 Een uniek plekje op aarde

Ja dan word je wakker op een heel bijzondere plek, Tsingy de Bemaraha, een landschap wat zelfs op het werelderfgoedlijst staat van Unesco. Ik ga vandaag het park in met een gids en het word een dag om nooit te vergeten.

Het is moeilijk te omschrijven hoe het er hier uit ziet, maar geloof mij het is belachelijk mooi en heel onwerkelijk. Het is een soort bos van rotspunten van kalksteen, zo ver als je kunt kijken. Je sluipt, kruipt en klimt over en door de rotspunten heen en loopt over hangbruggen. Het is , tja weet er geen woord voor eigenlijk.. Het is bloedheet en de rotsen zijn best scherp, je moet goed opletten, maar je bent in een wereld waar je zo verbaast staat dat je telkens denkt is dit echt. 

Het gebied bestaat verder uit regenwoud, mangrove, meren en heuvels. Echt een hele unieke plek.

Aangezien er nog tijd over is vraag ik naar de mogelijkheid om naar de kleine Tsingy te gaan, die in de buurt ligt. Ja, die mogelijkheid is er dus die gaan we ook bezoeken. Deze is een stuk kleiner maar als er nog tijd is zeker een bezoek waard.

Man man ik word hier heel blij van, wat een dag. Ik zit ’s avonds bij het eten nog mij te verbazen over wat ik gezien heb. En hoe gaaf het was om er zo tussen door te lopen en klimmen, bizar. 

De gids eet vanavond samen met mij en hij verteld mij dat de chauffeur blij was dat ik niet liep te klagen toen de auto kapot ging onderweg. Wat ik niet meer als normaal vind en daarbij komt ik heb mij goed vermaakt en erg mooie kameleons gezien. Maar goed blijkbaar gebeurt het nogal vaak en dat is spijtig. Dan zeg ik tegen hem dat ik morgen op weg naar de volgende bestemming eigenlijk wel Kirindy Nationaal Park wil bezoeken. Hij zegt dat hij even met de chauffeur moet overleggen. Later op de avond komt hij en de chauffeur bij mij zitten. De chauffeur vind het geen probleem maar we moeten dan wel vroeg op en als eerste bij het pontje zijn. Helemaal prima. De chauffeur geeft aan dat hij erg blij is dat ik niet heb lopen klagen en hij dit dan graag terug doet voor mij. 

Dag 8 Kirindy

We hebben het gered, we zijn de eerste bij de pont. Dus dat zit al mee en hebben we tijd om Kirindy Nationaal Park te bezoeken. Het is weer een mooie trip, onderweg zie ik weer een hoop Baobab bomen. Vaak de enige boom die nog overeind staat, aangezien ze niks aan het hout hebben. Dat het landschap hier nogal afwisselend is had ik al gezegd, maar het blijft bijzonder. 

Kirindy park, erg leuk en mooi park. Gelijk bij de ingang word ik al verwend met een slang. Giftige dieren hebben ze hier in Madagaskar niet, dus dat scheelt, het is een mooie slang en een  redelijk formaat nog. In het park zitten lemuren, hagedissen, kameleons en hoop vogels. Ik vind het tof dat er tijd was om hier even te stoppen, ik trakteer de chauffeur en gids op een heerlijke frisse cola. 

Dan gaat het weer verder op naar Morondava, aan de kust. Maar we maken eerst een tussenstop, ik ben niet voor Morondava hier heen gekomen. We stoppen bij Baobab Alley. De wegen zijn echt slecht hier, zandwegen die in het regenseizoen veranderen in een grote modderpoel. 

Nu heb je hier de weg naar Morondava, niet de beste weg dus die er is, maar er is hier een stukje weg dat ze Baobab alley noemen. Het is een stuk van een wat zou het zijn , honderd meter, waar aan beide kanten Baobab bomen staan. Zeker bij zonsondergang levert dat erg mooie plaatjes op.

Dag 9 naar Tulear

Vandaag vlieg ik naar Tulear, dus een dagje zonder spannende of bijzondere dingen.

In de middag kom ik in Tulear aan, geen bijzondere stad. Het is ook maar voor een nachtje en dan mag ik alweer op naar een volgend hoogtepuntje, blijkt later.

Dag 10 schitterende zonsondergang

Vandaag word ik weer herenigt met mijn chauffeur, die mij opgehaald heeft van het vliegveld en hij blijft nu voorlopig bij mij. Hij stelt ook voor om nu Antsokay Arboretum te gaan bekijken. Een botanische tuin, ik zeg geen nee en even later loop ik door een prachtige tuin.

Vervolgens is het op naar Isalo National park. Onderweg is het genieten van het mooie landschap en klets ik gezellig met de chauffeur en stoppen we regelmatig om wat lokale lekkernijen te kopen. 

Aangekomen bij het hotel en wat voor een, mijn god dat uitzicht hier. Het is trouwens bloed heet hier en het zwembad ziet er wel heel aantrekkelijk uit nu. Maar eerst even wat eten, dan straks op naar Isalo Window

Isalo Window tijdens zonsondergang, het is niet heel vervelend om hier te zijn, het dorre gras met een ondergaande zon en omgeven met flinke rotsen. Het is een grote verwennerij van mooie kleuren en wat een rust. Dit is weer zo’n onverwacht plekje, je denkt dat je op een gegeven moment toch alles wel een keer gezien hebt, niet dus. Madagaskar blijft mij verrassen en dat zou morgen niet veel anders zijn.

Dag 11 wandelen door het paradijs

Ik word hier wel vrolijk wakker, ik slaap in een soort van luxe tent, met een buitenbadkamer en dan het uitzicht erbij. Tja ik ben verliefd aan het worden op dit prachtige land. Het is denk ik het armste land waar ik ooit geweest ben maar de mensen zijn super aardig, er hangt een fijne sfeer, de lemuren, kameleons in alle kleuren en de afwisseling in het landschap verveelt gewoon nooit.

Ik dwaal weer af. Vandaag staat Isalo Nationaal Park op het programma. De hele dag wandelen met een lokale gids en gelukkig is het iets koeler dan gister, lees er staat een klein briesje.

Ik word afgezet bij de ingang en maak kennis met mijn gids. We lopen van hier naar de andere kant van het park waar straks de auto weer klaar staat. Het zal een volle dag zijn met uiteraard wat stops. 

Echt nog geen  10 min in het park en de eerste ringstaart lemuren zijn al  gespot. Erg grappige beestjes en mooi ook. We wandelen met een fijn tempo door een redelijk uitgestrekt gebied met mooie rotspartijen. Dit verandert in een wat meer bosachtig gebied en ik hoor water. Ja hoor daar ineens wat watervallen met wat kleine meertjes. Of ik even een duik wil nemen, of ik dat wil, jazeker. Wat kan een verfrissende duik toch heerlijk zijn. We drinken nog even wat en gaan verder. Het word nu meer een bergtocht, bizar hoor, nu al 3 verschillende landschappen gehad in een wandeling.. Ik zie regelmatig lemuren en vogels. Wat is dit geweldig zeg.

Dan lopen we door een kloof heen, we volgen een klein stroompje, ik kijk mijn ogen uit. Wauw wauw wat mooi. En we zitten inmiddels rond de lunch dus stoppen we bij een waterval, waarom ook niet. Ook hier neem ik een duik en sta te genieten van het vallende water op mijn rug. Geen andere mensen hier, gewoon helemaal alleen. We wandelen zo nog even door en dit is een van de mooiste wandelingen die ik ooit gemaakt heb. Onderweg worden de lemuren ook wat brutaler en komen zo af en toe best dichtbij, hoe leuk is dat. Ondertussen schiet de dag al aardig op, maar eerlijk ik zou willen dat hij langer duurde. 

Terug bij het hotel plons ik nog even in het zwembad, even een frisse duik en nagieten van deze mooie dag. In de avond zit ik bij mijn “tent” en geniet van het uitzicht, wat een dag, wat een dag…

Dag 12 terug in de tijd

Vandaag verlaat ik Isalo en ga op naar Fianarantsoa, een grote stad waar ik slaap in een heel mooi oud huisje midden in het boven gedeelte. Op de weg er naar toe vraag ik aan de chauffeur of het mogelijk is eens te stoppen ergens onderweg bij een lokale familie. Ik zie veel mensen hard werken, bakstenen bakken, aluminium pannen maken enzovoort. Dat is geen probleem en hij stopt bij een aluminium gieterij. Ik kijk echt mijn ogen uit hier, met blote voeten staan ze vloeibare aluminium te gieten in mallen op de grond. Tja bij de vraag of er wel eens wat naast gaat krijg ik een grote glimlach en een ja. Het is leuk om te zien hoe ze te werk gaan. Ik hou ervan om zomaar eens te stoppen onderweg, niet bij de toeristische lokale families, maar echt ergens achteraf, vaak mag je zelf ook eens proberen mee te helpen. Het is hier echt hard werken om te kunnen leven, veel hebben ze ook niet.

Inmiddels ben ik aangekomen bij mijn guesthouse, het lijkt wel of ik in Disney rondloop, de huizen hier zijn zo mooi en leuk. Het is een werkelijk prachtig aanzicht. Het ligt in het boven gedeelte van Fianarantsoa, wat op de werelderfgoedlijst staat. In de stad zelf valt het mij op hoeveel mensen er in de tuin van hun eigen huis wonen in een klein houten huisje. Blijkbaar is het onbetaalbaar om het huis te kunnen onderhouden, bizar toch. Er ligt hier ook nog een nationaal park in de buurt, Ranomafana, maar daar heb ik helaas geen tijd voor.

Dag 13 kleine kleurrijke verrassing

Het word vandaag weer een reisdag, nog steeds niet vervelend, het mooie Madagaskar verveelt nooit. We slingeren door uitgestrekte gebieden, rijstvelden, droge dorre graslanden( met de meest mooie kleuren) en bergen. Het stoppen in een klein dorpje blijft bijzonder, als de kinderen eenmaal zien dat je daar niet bent om ze mee te nemen, haha, dan komen ze al snel naar je toe. Ze willen vooral lege plastic flessen hebben, inmiddels weet ik dat en bewaar ook alle flessen die ik heb. Ze gebruiken ze om eten op te slaan. 

Dan komen we ergens langs een heel klein, soort van, dorpje en de chauffeur stopt en vraagt of ik wat moois wil zien. Eh ja ik zeg geen nee natuurlijk, nog geen flauw idee wat er gaat gebeuren.

Ineens staan we in een , ja wat is het, een boerderij achtig opgezet voortplanting centrum. Ze hebben hier lemuren, ja sommige mensen houden ze als huisdier, en nog wat ander klein spul. Maar dan krijg ik een boomboa om mijn nek gehangen. Ze houden hier ook slangen, voor de voortplanting en daarna worden ze uitgezet in het wild. Ze hebben verschillende slangen, maar het mooiste komt nog..

Een hele grote tuin vol met de meest kleurrijke kameleons, kameleons met de meest bizarre vormen. Hier zie je pas echt waarom het kameleons zijn, sommige gaan echt helemaal op met hun omgeving, de kleur en vorm. Mijn camera maakt overuren..

Dag 14 de wekker van de jungle

Neergestreken op mijn volgende locatie Analamazaotra National park in Andasibe. Het huisje is groot, met een heerlijke veranda met een uitzicht waar weinig op aan te merken valt. Ik laat mij even vallen in een stoel en geniet er even goed van. Ik kreeg wat instructies mee, er zijn wel wat dingen waar je rekening mee moet houden in Madagaskar. Stroom en water zijn niet vanzelf sprekend. In deze lodge stroom van 18:00 uur tot 20:00 en warm water heb ik niet gehad, sterker nog er kwam wel iets van water uit maar dat je er nu heel nat van werd… Dus daar moet je wel rekening mee houden en zeker tegen kunnen. En niet zoals een leuke Franse dame het hele hotel bij elkaar gaan staan schelden, echt sommige mensen, een en al armoede om je heen en jij hebt 1 dag in je leven geen warm water..sorry moest het even kwijt.

De rede waarom ik hier ben is de indri indri, en lemuur soort. Ik ga de volgende morgen met een gids het park in, hier is het meer een tropisch regenwoud. Prachtig gebied. We zijn opzoek naar de indri indri en al snel hoor ik hem. Het schijnt dat je ze op 5 kilometer al kunt horen, geloof ik graag. We staan op een gegeven moment een goede 20 meter bij hem vandaan, dan begint hij te schreeuwen. Wat gaaf en wat een lawaai, de wekker van de jungle hier. Verder zitten er veel soorten lemuren hier, die zich ook regelmatig laten zien. Ik spot nog wat vogels en wat kleurrijke hagedissen.

Ik bezoek hier ook nog een opvangcentrum voor lemuren. Het is erg leuk, je gaat met een bootje naar een eiland waar de lemuren zitten. Ik denk dat ik nog geen 2 stappen gezet had en ik had al een lemuur op mijn schouders. Ja bang zijn ze niet en hij blijft ook gewoon zitten als ik verder loop, sterker nog  op een gegeven moment zitten er 3 op mij.

Dag 15 op naar het noorden

Zo vandaag vlieg ik naar het noorden en ga naar Jofferville. Ik land in Diego Suarez, daar staat de auto met chauffeur al te wachten. Eerst lunch dan een rondje door de stad stelt hij voor, de volgorde vind ik prima, dus eerst lunch. Het eten is hier erg frans gericht, althans voor de toerist, lokalen houden het vooral bij rijst. We maken een tour door de stad, waar we bij de markt blijven hangen. Wat een drukte en een bonte verzameling van kraampjes met alles door elkaar heen. Kippen, ganzen, de plastic flessen gevuld met van alles en nog wat, groenten, fruit, vis en vlees, ja blijft leuk om hier doorheen te slenteren.

Dan door naar Joffreville, het dorp zelf is niet heel bijzonder. Nu vraagt de gids of ik zin heb om en schildpadje te voeren. Ik heb wel zin om er even op uit te gaan en schilpadjes voeren klinkt niet heel spannend maar goed ik vind het leuk. Ik koop een paar bananen, schijnen deze van te houden, en loop achter de gids aan. Ik zie een muurtje en hij zegt klim erover en daarachter zit een schildpadje..

Een schildpadje zegt hij, mijn god er staat hier een Galapagos schildpad en niet de kleinste. Ik hoor de gids lachen. Ik voer de schildpad en  de bananen verdwijnen snel. We lopen terug naar de lodge en stoppen nog even bij supermarkt. Morgen weer een nationaal park in , dus wat water en snacks zijn welkom.

Dag 16 Amber Mountain en de Red Tsingy

Ik heb er zin in, vandaag Amber Mountain National Park en de Red Tsingy op het programma. Ik begin in Amber Mountain park, lekker wandelen door de bossen. Weer eens opzoek naar lemuren, vogels, reptielen en met wat geluk de kleinste kameleon soort die er is.

Het is fijn lopen hier, rustig, veel te zien en ik vermaak mij prima. Veel geluk vandaag met vogels maar nog geen kameleons. Op een gegeven moment spot de gids iets, ik kijk maar zie niks. Hij zegt, je staat ongeveer een meter van een kameleon. Echt mensen ik zie alleen een tak. Let op zegt hij. Hij tikt heel voorzichtig tegen het takje. Ik zie, tenminste zo is het het gemakkelijkst te omschrijven, een stukje schors los laten. Hij draait het takje een beetje, oh nu zie ik het, dat stukje schors is een kameleon. Het is en blijft bijzonder hoe deze beestjes zich zo transformeren. 

Het spotten word bijna een obsessie, haha, nu spot ik meestal takjes en de gids de kameleons. Dan schuift hij een paar blaadjes opzij die op de grond liggen. Hij pakt iets op en ja hoor, de kleinste kameleonsoort die er op dat moment is. Ze zijn echt super klein, ze zijn zo klein als mijn vingertopje. Dit is te schattig.

In de middag ga ik de Red Tsingy bezoeken, het lijkt een beetje een miniatuur gebied. Lastig uit te leggen maar oh zo mooi. Het is een Tsingy, uitgesleten rotsen, maar dan met belachelijke mooie kleuren rood. Je mag er niet op of aan zitten, begrijpelijk, wat mooi! Je voelt je een beetje Goliath.

Dag 17 Madagaskar van onderen

Ankarana is de plek waar mijn volgende hotel staat. Ik ga het vandaag eens van de andere kant bekijken, ik ga een grot in. Ankarana Mahamasina Nationaal Park is waar het gaat gebeuren. De ingang is enorm en om er te komen is het vooral trappetjes lopen. Leuk gezicht om die trappetjes te zien en met de warmte erbij is het een goede work-out. Na de grot ga ik Ankarana National park in. Het is al  geruime tijd droog hier, de rivier staat compleet droog. Er lopen hier veel wandel routes en het is wederom een mooi park. Ook hier hebben ze een Tsingy, hij is minder indrukwekkend maar wel een stuk groener. Hier groeit het regenwoud er doorheen, een maanlandschap met hier en daar wat bomen, denk dat dat wel een goede omschrijving is. Wel avontuurlijk met hangbruggen en smalle paadjes.

Het was een heerlijke dag. Blijft leuk hier en het reizen op zich is ook leuk. Bijna alleen maar zandwegen af en toe door een rivier heen met de auto, stoppen in de kleine dorpjes voor wat fruit of , mijn verslaving, verse cashewnoten.

Dag 18 het eind is in zicht

Vanavond slaap ik in Ankify met uitzicht op zee. Ja ik ga morgen naar Nosy Be, maar niet voor de stranden. Nosy Be is een eilandje voor de kust waar je de vakantie heerlijk kunt afsluiten met aan het strand liggen met een cocktail, maar ik ga het anders doen. Nu even bijkomen en nog even nagenieten van de afgelopen dagen. Ja ik denk dat ik Madagaskar wel in mijn top 3 ga zetten van landen in het algemeen. Ik deel vaak dingen in categorieën in; leukste stad, mooiste jungle, beste snorkelplek, dat soort dingen. Maar ik heb ook de categorie, landen algemeen, en daar komt Madagaskar zeker in de top 3. Nou ik maak mij op voor de nacht en ben heel benieuwd naar de aankomende dagen.

Dag 19 cruise 

Zo hier heb ik naar uitgekeken, nu eens kijken wat het gaat worden. In de ochtend is het met een speedboot naar Nosy Be. Leuke tocht en al snel zijn we op Nosy Be. Maar in plaats van het eiland te gaan ontdekken ga ik de zee op. 

Ik ga een cruise maken met een originele houten vissersboot. Gaaf en spannend, de overnachtingen zijn ergens in een tentje op een verlaten strand. Kijk er zijn vervelendere dingen om naar uit te kijken. Ik maak kennis met, de kapitein, de kok, de hulp voor alles en een dame die functioneert als tolk. De meeste mensen hier spreken geen Engels vandaar. Frans word wel redelijk gesproken, maar Malagasi word het meest gesproken. Nu klinkt dat erg leuk maar je kunt er niks van maken. We gaan aan boord, ik kan een rugzak met wat kleren meenemen de rest blijft achter. Ik pak nog wat fruit mee, vergeet bijna mijn duikbril en snorkel en dan hup snel aan boord. Het is echt een oude vissersboot. Verwacht hier ook zeker geen luxe, je zit op dek met een doek boven je voor de zon. 

Nou daar gaan we de zee op. Het is heerlijk op zee en ik geniet van de rust. De route staat niet vast van te voren, ik laat mij verrassen. In de middag krijg ik de vraag of ik wil snorkelen, dat laat ik mij geen twee keer zeggen en voor ik het weet plons ik de zee in. Samen met de kok en kapitein lig ik in het water. Het valt mij niet tegen, er zit een hoop vis. De kok is inmiddels verse vis aan het vangen voor vanavond, hij vraagt of ik het ook wil proberen. Ik doe een poging, maar ik heb niet veel geluk. 

De eerste avond is in zicht. Het anker gaat uit voor een verlaten strandje, ik wil mijn spullen pakken, maar dat mag niet. Ik mag alles laten liggen want ik ben gast en hoef niks te doen, oké dat voelt wat raar. Er word op het strand onder een palmboom een kleedje neergelegd, er komt vers fruit en een jerrycan (letterlijk) met zelfgemaakte rum tevoorschijn. Ik mag op het kleed gaan liggen en er word mij een heerlijke vers gemaakte cocktail aangeboden. Je kunt niet zeggen dat ik wat te klagen heb, maar voelt toch even raar in het begin. Nadat alles is uitgeladen word mijn tent opgebouwd, ja ook dat mag ik niet zelf doen, en het eten voorbereid. Daar zit je dan op een verlaten strand, onder een palmboom, verse cocktail in de hand, verse vis met rijst en uitzicht over een wit strand met een azuur blauwe zee… Kan toch echt veel  slechter en weer besef ik mij hoeveel geluk ik heb en hoe dankbaar ik ben, nee moet zijn , dat ik dit kan en mag.

Voor dat ik naar bed ga word er een douche geregeld, ergens tussen een paar struiken en onder wat palmbomen word een grote emmer met fris water neergezet, waar die ineens vandaan komt geen idee, en voilà uw douche is klaar. Dit is toch heerlijk, sta je dan, kan hier best aan wennen..

Dag 20 het leven is zo slecht nog niet

Wakker worden en alleen maar wit strand, palmbomen en een blauwe zee zien, ja dat dus. Er zijn momenten in het leven dat je weet dat het even stilstaan is. Stilstaan en genieten. 

Het gaat vandaag weer de zee op, hier en daar snorkelen, geen vervelende dag dus. Ik zit aan het ontbijt en voor ik het weet is de tent en mijn spullen alweer aan boord. Ik klets nog even wat met de tolk en dan gaan we rustig aan weer verder. De zee is kalm en we worden begeleid door een paar dolfijnen. Inderdaad net als je denkt dat het niet veel gekker kan, duiken er een paar dolfijnen op. We stoppen voor een snorkeltripje, het water is heerlijk en er zwemmen allerlei mooi gekleurde vissen voorbij, het koraal is ook nog best mooi hier.

Zo rond de lunch vraagt de kok of ik kreeft lust, en dit mensen is niet gelogen, ik heb nog geen ja gezegd of hij laat zich achterover in het water vallen. Enkele minuten later komt hij boven met 2 kreeften in zijn hand., klimt aan boord en stook een vuurtje, ja aan boord, en de kreeft word klaargemaakt. U snapt ik zit erbij en snap er niks van, hoe vers en bizar is dit..

We stoppen nog een paar keer om te snorkelen en ik krijg te horen dat we vanavond bij een vissersdorpje in de buurt slapen. Het is een piepklein dorpje, wat houten hutjes en dat was het wel. Ik krijg een rondleiding en de vraag of ik gebruik wil maken van de badkamer. Een badkamer, het is misschien een iets andere badkamer dan jullie nu denken en ik ook eigenlijk. Ik werd meegenomen naar een struik, bij die struik werd wat geroepen, kreeg je een antwoord dan liep je door naar de volgende struik. Net zo lang tot er een struik vrij was en daar stond dan een emmer en lagen wat planken op de grond. Hoe briljant.

In de avond lag ik weer op het kleedje en de kapitein kwam erbij zitten en maakte verse cocktails. Daarna kwam de rest erbij zitten en zaten we gezamenlijk te eten. Dat werd een bijzondere avond, de rum smaakte prima en we hadden een hoop lol. Op een gegeven moment ging de kok een verhaal vertellen over wat hij een keer had meegemaakt met wat toeristen. Nu was het verhaal niet heel spannend maar de manier waarop hij het aan het vertellen was, onbeschrijfelijk. Hij vertelde het verhaal in het Malagasi, ik verstond er niks van, de tolk kon niet meer praten van het lachen, maar hij ging door met zijn verhaal. Hij was van alles aan het uitbeelden met handen, voeten, zijn hele lichaam, gek genoeg kon ik hem nog volgen ook…De tranen liepen over mijn wangen, wat heb ik gelachen die avond en dit soort momenten daar doe je het voor.

Het was ook de perfecte afsluiter van de cruise en de vakantie.

Dag 21 eind conclusie

We varen terug naar Nosy Be, wat een tof avontuur was dit. We hebben allemaal nog een grote glimlach van gister op ons gezicht. Nog 1 keer snorkelen en dan echt richting Nosy Be. We moeten nog een klein stukje en durf het bijna niet te zeggen. Ik denk een goede 50 meter voor ons duikt een walvis op, het kan allemaal in Madagaskar.

Terug bij de opstap plaats neem ik afscheid van een paar hele fijne mensen en vertrek naar het hotel op Nosy Be. Nog 1 nachtje en dan zit het erop.  Ik val neer bij mijn huisje en weet dat het er nu bijna op zit. Tijd om eens na te denken wat ik allemaal heb mogen meemaken en gezien heb.

Was Madagaskar wat ik er van verwacht had, nee. Het was echt zoveel beter, maar ook wel beetje geschrokken, niet helemaal het goede woord, van de armoede. Maar ik kan iedereen aanraden om dit land te gaan zien. Hou er wel bij in gedachten dat het soms even aanpassen is, geen stroom, water of wc. Maar ik denk dat Madagaskar juist waar maakt wat het is, een onbeschrijfelijk mooi en prachtig land met unieke dieren en landschappen.

Dag 22 afscheid nemen

Vandaag vlieg ik naar huis met heel veel mooie nieuwe herinneringen.
Madagaskar ga ik nooit meer vergeten en hopelijk mag ik ooit nog een keertje terug.

kaart madagaskar

Dagboek flow

Onze onderzoeksreizen doen wij eigenlijk altijd in een versneld programma. Voor het beste resultaat en om echt van de reis te kunnen genieten adviseren wij je om meer tijd te nemen. Ben je geïnspireerd geraakt door het lezen van ons dagboek en wil je ook zo'n reis maken? Voor deze reis adviseren wij je op de volgende punten te letten;

  • Vanwege de geïsoleerde ligging heeft de natuur op Madagaskar zich op een unieke manier kunnen ontwikkelen. Daardoor is het eigenlijk veel interessanter om op Madagaskar wildlife te spotten dan op het vasteland van Afrika. De meeste soorten zie je nergens anders ter wereld.
  • Als je je ergens een ontdekkingsreiziger waant, dan is het wel op Madagaskar. Op sommige plekken is daarom weinig te doen, maar authentiek kun je het eiland zeker noemen. Verharde wegen zijn hier een uitzondering, verkeersborden, bewegwijzering en stoplichten hebben ze überhaupt niet. 
  • Madagaskar wordt ook wel het achtste continent genoemd en tijdens een rondreis voelt het alsof je de hele wereld hebt gezien. De landschappen zijn hier zó divers dat je je bijna niet kan voorstellen dat je geen landsgrenzen hebt overschreden. Toch is het zo. Het Ranomafana National Park doet denken aan de jungle in Guatemala. De omgeving van Morondava lijkt sprekend op Indonesië. In Ambalavao waan je je even in Schotland. En het Isalo National Park toont sterke gelijkenissen met de Amerikaanse staat Utah.

Wij schrijven graag een gepersonaliseerde offerte die bij jouw wensen past. Denk er aan dat je je nooit over de kop reist, dat is zonde en kun je niet optimaal genieten. Voor iedereen is het tempo anders net zoals de reishoogtepunten voor iedereen anders zullen zijn. We gaan altijd uit van 2 tot 3 weken maar met meer of minder is er natuurlijk ook van alles mogelijk. 

Bekijk ook onze voorbeeldreis.

Ervaringen van anderen

Hoi Hans en Tonia,

Bij gebrek aan Facebook even langs deze weg een review.

Voor de pandemie stond er een rondreis door Brazilië gepland. Dit werd een voucher, toen een rondreis door Namibië, Botswana, Zimbabwe en Mozambique, vervolgens weer een voucher en uiteindelijk een refund.
Alleen al om de wijze waarop dit hele proces werd aangepakt zou ik DagboekReizen meer dan aanbevelen.
Het is een organisatie gerund door integere oprechte en positieve mensen voor wie hun werk hun passie is en het kan niet anders dan dat dit doorsijpelt in de wijze waarop ze hun reizen organiseren en in hun keuze voor de lokale organisaties met wie zij werken.
Wij hebben als gezin het geluk gehad in ons jaar reizen, tweemaal een deel met DagboekReizen te kunnen doen.
Een maand Colombia en een week in een relatief onbekend maar adembenemend mooi gebied in Brazilië, de Jalapao.
Beide reizen waren afwisselend, uitstekend georganiseerd en met veel oog voor onze behoeften als gezin samengesteld.
Hans en Tonia hebben het talent accomodaties te vinden met een charme die wij erg waarderen en waar we ons direct thuis voelden.
De maand Colombia heeft ons een fantastisch inkijkje gegeven in dit prachtige land met eindeloos veel natuur waar we ons zoveel in hebben mogen vermaken. De plaatsen en steden die we bezochten waren met alle muurschilderingen een lust voor het oog en door de gidsen die we troffen en tours die we kregen altijd informatief en boeiend.
Het fijne aan onze reis door Colombia was ook de ruimte die er was gelaten om zelf een invulling te kiezen en te organiseren ter plaatse, wat ons een prettig gevoel van autonoom zijn gaf, iets wat soms onder gesneeuwd kan raken tijdens overvolle georganiseerde trips.
In de Jalapao in Brazilië waren we enkel met lokale toeristen en een fantastische gids in een bijzonder gebied met de fervedouros als absoluut hoogtepunt.
Wij zijn ervan overtuigd dat je met DagboekReizen kiest voor een organisatie die ook de minder bekende juweeltjes van een land aandoet en je een complete ervaring biedt die veel verder gaat dan de foto’s van een gemiddelde reisbrochure.
Dank Hans en Tonia voor 5 geweldige weken en het daarnaast ook volkomen belangeloos geven van tips en aanbevelingen gedurende onze reis van afgelopen jaar. We hebben er talloze opgevolgd en het heeft ons op schitterende plekken gebracht.
Mede dankzij jullie is ons jaar de wereld over een onvergetelijke ervaring geworden.

Nou dit is hem dan.
Ik word er bijna emotioneel van.
Maar dat ben ik snel:-) en over tweeenhalve week gaan we weer naar huis dus ik moet sowieso afscheid nemen van ons jaar en dat valt niet mee.
En vooral;
We zijn jullie gewoon enorm dankbaar.

Martijn en Didi en Tijmen en Imme

brazilie en colombia 2022
Kunnen wij je helpen?

Reizen,

        Mensen ontmoeten,

                                      Ontdekken

Op de thee bij Dagboek Reizen? >>
SGR
ANVR
Calamiteitenfonds
KLM
Tripadvisor
© Dagboekreizen Reis- en Boekingsvoorwaarden - Disclaimer - Copyright - Privacy - Sitemap
Dagboek Reizen maakt gebruik van cookies