Ons reisverhaal Marokko:

Weerzien met een oude liefde

Stel je eigen rondreis samen

Marokko; het weerzien met een oude liefde

Het is echt veel te lang geleden. Dat realiseer ik me pas als ik in het vliegtuig stap naar Marrakech. Met Transavia ben je er zo en de vliegtijden zijn ook nog een schappelijk. Om 5 uur stappen we onze riad binnen. Wat een plaatje van een plek. Dit keer zijn we met de zus en vriend van Tonia en haar moeder. Nadat we ons eerste kopje muntthee naar binnen hebben gegoten moeten we op stap. Ik heb een restaurantje geboekt aan de andere kant van de stad. Niets zo leuk om door de souk te struinen en je te verbazen over alle koopwaar. De schoonfamilie heeft gewoon een beetje een cultuur schok en gezien het volle Djmaa el Fna kan ik me er wel iets bij voorstellen. Het is tegenwoordig nog iets meer een circus attractie maar toch voelt het nog steeds ook gewoon als zoveel jaar geleden. We eten erf fijn bij Casa Lalla, een aanrader! Je bent ook gelijk ver van alle herrie als je door de deuren van een riad stapt. Moe maar voldaan hobbelen we in de avond terug en laten we de voetjes nog even in het zwembad zakken. Dan is het hoog tijd om te gaan tukken want morgen gaan we op pad.

We krijgen, na een zalig en rijk ontbijt, de huurauto overhandigd en rijd vandaag naar de Dades vallei. Dat betekent een rit over de hoogste pas van Marokko en je hebt onderweg fantastische uitzichten op de Hoge Atlas. De rit zelf duurt, mede door de nodige wegwerkzaamheden, nog best wel lang en we zijn pas laat in de middag op de plaats van bestemming. We slapen vannacht in de Perle du Dades, echt een heerlijke plek met een zalig zwembad. De kamers zijn soms balzalen hier! We eten lekker in de tuin en er is het nodige muzikale vermaak in de avond. De volgende morgen gaan Tonia en ik op pad om de Dades kloof te ontdekken. Deze kloof is iets minder bekend dan de Todra kloof maar wij vinden hem zeker net zo mooi en veel minder toeristisch. Je rijdt langzaam de vallei in die steeds wat smaller wordt. Een klein beekje roept je om lekker je voeten in te dippen totdat je echt aan het einde van de kloof bent en je met een paar forse haarspeldbochten boven bent. Marokko is zo mooi, zo groen!

Na dit bezoek gaan we weer op pad want vannacht slapen we in de woestijn bij Merzouga. Als we in de middag aankomen zitten we midden in een zandstorm. Er vallen zelfs wat verdwaalde waterdruppels als wij op het schip van de woestijn stappen. De wind blaast meestal in de rug en dat maakt het te doen. Mijn kameel heeft een jeukende neus en gebruikt mijn broek als zakdoek…..en bedankt! Na een uurtje wiegen en zand eten komen we aan bij ons tentenkamp, WOW! Echt wonderschoon en gelijk gaat de wind ook liggen……Ik schop zelf paniek omdat ik bang ben dat mijn tas met onze laptops kwijt is maar die heb ik, kluns dat ik ben, gewoon in de auto laten liggen……Hoe dom ben je dan? Een gestreste kamp manager en 1000 excuses verder ga ik lekker zitten met een glaasje wijn en genieten we van de avond en de sterrenhemel!

De volgende morgen is het heerlijk plaatjes schieten onder een heldere hemel. De zandduinen zijn fantastisch hier. Het tentenkamp is werkelijk van alle gemakken voorzien, inclusief WIFI, je gelooft je ogen soms ook niet. Na een uitgebreid ontbijt brengt de manager met de nodige kwinkslagen over mijn actie gisteren ons bij onze auto en wij zetten koers naar de Todra kloof. Als we er 3 uur laten in rijden valt ons op hoeveel plastic afval er overal rondslingert. Dat blijft in Marokko toch ook echt een probleem. Ze zijn gewoon niet zo van opruimen en glimmend schoonhouden en dat zorgt regelmatig voor wat dubieuze hygiëne. Ons hotel van vanmiddag ligt diep in de kloof en nadat we ons hebben geïnstalleerd gebruik ik de middag om heel hard door te werken. De tagine vanavond is wel echt van een haast onevenaarbare kwaliteit. Ik maak kennis met een lokale gids en we nemen samen het Marokkaanse muziek spectrum door. Wat is dat toch een universele liefde die muziek en wat valt er altijd een hoop te ontdekken……..

De volgende morgen gaan we vroeg op pad. We slapen vannacht in Aït Benhaddou maar we hebben ons voorgenomen om een bezoek te brengen aan de Atlas film studio’s in Ouarzazate, het film Mekka van Marokko. De rondleiding is echt een feestje en je struint van de ene set naar de andere. Als je Game of Thrones fan bent, dan ben je hier aan het juiste adres. De tour is bijna interactief als onze gids elke keer een filmpje maakt waar wij de acteurs zijn, top! Na een luxe en naar lokale begrippen prijzige lunch is het nog een uurtje rijden naar onze riad voor de avond. De kamers zijn prima maar het is vooral de goddelijke tuin met zoutwaterzwembad dat ons hart steelt. Er zijn zelfs cocktails voorhanden en we nemen het er lekker even van! Het avondeten is een buffet en dat valt wat tegen maar goed, je kan niet alles hebben. Ik schrijf nog eens even wat offertes op ons balkon en geniet met volle teugen.

De laatste 2 dagen hebben we ons voorgenomen om het rustig aan te doen. Dat betekent vandaag nog een hele forse rit, wederom over de pas, en dan net voor Marrakech linksaf om in Ouirgane te komen. We gaan terug naar La Roseraie waar mijn liefde voor Marokko is begonnen. Het goede nieuws is dat het er nog mooier is geworden! Prachtig onderhouden en qua eten echt er sterk op vooruit gegaan. We blijven hier 2 nachten en iedereen vind dat wel prima want we hadden wel een erg actief programma bedacht. Essaouira is natuurlijk heerlijk aan zee maar een paar dagen hier onthaasten aan het einde van een reis is ook zeker een optie. Je zou zelfs naar Marrakech kunnen vliegen en dan gewoon hier een lang weekend toeven, dat is ook echt geen straf.

De laatste morgen knallen we in ruim een uur naar de luchthaven en vliegen we terug naar Amsterdam. Marokko, ik hou van je!

Dagboek flow

Onze onderzoeksreizen doen wij eigenlijk altijd in een versneld programma. Voor het beste resultaat en om echt van de reis te kunnen genieten adviseren wij je om meer tijd te nemen. Ben je geïnspireerd geraakt door het lezen van ons dagboek en wil je ook zo'n reis maken? Voor deze reis adviseren wij je op de volgende punten te letten;

  • Marokko is een geweldige bestemming. Je bent heel ver weg op een paar uur vliegen. Er is voor ieder wat wils. Hou je van cultuur neem dan Fes en Meknes op in je route. Wil je liever de natuur in dan zijn Merzouga en de Gorge de Dades meer voor jou. Een goede mix is belangrijk en zeker als je maar 2 weken hebt is keuzes maken belangrijk.
  • Essaouira is eigenlijk pas leuk vanaf eind april omdat het er anders te koud is.
  • Sneeuw komt best vaak voor in de Atlas dus is eenzelfde advies voor die regio van toepassing. 
  • Onze reizen gaan bij voorkeur per huurauto maar een auto met chauffeur kan natuurlijk ook. Tussen Fes en Marrakech gebruiken we zo nu en dan een trein.

Wij schrijven graag een gepersonaliseerde offerte die bij jouw wensen past. Denk er aan dat je je nooit over de kop reist, dat is zonde en kun je niet optimaal genieten. Voor iedereen is het tempo anders net zoals de reishoogtepunten voor iedereen anders zullen zijn. We gaan altijd uit van 2 tot 3 weken maar met meer of minder is er natuurlijk ook van alles mogelijk.

Bekijk ook onze voorbeeldreis.

Ervaringen van anderen

Hi Hans. Je bent me voor! Het was super!!! We hebben enorm genoten. Nergens last van gehad en iedereen meer dan aardig. Ik ga nog eens terug! Groet! Ghada. 

Ps. Zodra ik wat foto's heb stuur ik je er een. Tis nu een chaos...

Rondreis Marokko

Hoi Hans en Tonia,

Bij gebrek aan Facebook even langs deze weg een review.

Voor de pandemie stond er een rondreis door Brazilië gepland. Dit werd een voucher, toen een rondreis door Namibië, Botswana, Zimbabwe en Mozambique, vervolgens weer een voucher en uiteindelijk een refund.
Alleen al om de wijze waarop dit hele proces werd aangepakt zou ik DagboekReizen meer dan aanbevelen.
Het is een organisatie gerund door integere oprechte en positieve mensen voor wie hun werk hun passie is en het kan niet anders dan dat dit doorsijpelt in de wijze waarop ze hun reizen organiseren en in hun keuze voor de lokale organisaties met wie zij werken.
Wij hebben als gezin het geluk gehad in ons jaar reizen, tweemaal een deel met DagboekReizen te kunnen doen.
Een maand Colombia en een week in een relatief onbekend maar adembenemend mooi gebied in Brazilië, de Jalapao.
Beide reizen waren afwisselend, uitstekend georganiseerd en met veel oog voor onze behoeften als gezin samengesteld.
Hans en Tonia hebben het talent accomodaties te vinden met een charme die wij erg waarderen en waar we ons direct thuis voelden.
De maand Colombia heeft ons een fantastisch inkijkje gegeven in dit prachtige land met eindeloos veel natuur waar we ons zoveel in hebben mogen vermaken. De plaatsen en steden die we bezochten waren met alle muurschilderingen een lust voor het oog en door de gidsen die we troffen en tours die we kregen altijd informatief en boeiend.
Het fijne aan onze reis door Colombia was ook de ruimte die er was gelaten om zelf een invulling te kiezen en te organiseren ter plaatse, wat ons een prettig gevoel van autonoom zijn gaf, iets wat soms onder gesneeuwd kan raken tijdens overvolle georganiseerde trips.
In de Jalapao in Brazilië waren we enkel met lokale toeristen en een fantastische gids in een bijzonder gebied met de fervedouros als absoluut hoogtepunt.
Wij zijn ervan overtuigd dat je met DagboekReizen kiest voor een organisatie die ook de minder bekende juweeltjes van een land aandoet en je een complete ervaring biedt die veel verder gaat dan de foto’s van een gemiddelde reisbrochure.
Dank Hans en Tonia voor 5 geweldige weken en het daarnaast ook volkomen belangeloos geven van tips en aanbevelingen gedurende onze reis van afgelopen jaar. We hebben er talloze opgevolgd en het heeft ons op schitterende plekken gebracht.
Mede dankzij jullie is ons jaar de wereld over een onvergetelijke ervaring geworden.

Nou dit is hem dan.
Ik word er bijna emotioneel van.
Maar dat ben ik snel:-) en over tweeenhalve week gaan we weer naar huis dus ik moet sowieso afscheid nemen van ons jaar en dat valt niet mee.
En vooral;
We zijn jullie gewoon enorm dankbaar.

Martijn en Didi en Tijmen en Imme

brazilie en colombia 2022

Beste Hans,

we hebben echt een geweldige reis gehad. Het was wel zeer warm de eerste week (40-45gr), dus de steden bezoeken werd daardoor iets meer een uitdaging... Maar we hebben ons gewoon aangepast aan de Marokkaanse cultuur en veel siesta's gehouden.

Fijn dat alles zo goed geregeld was, de auto stond klaar, buskaartjes werden spontaan bij de Riads langsgebracht en overal prettig verwelkomd met een kopje thee.

Als we terugkijken, dan zijn we het helemaal met je eens dat de rondleidingen door de medina's van grote waarde zijn. Wel waren wij al wat sneller uitgekeken op de steden, met name door de hitte, dus een zwembad zou voor ons de volgende keer een voorwaarde zijn ;). De sahara en Todra vallei waren prachtig. Het hotel in Erfoud en Eit Ben Haddou was echt supermooi (en weer zwembad, haha). De verkoeling in Essaouira was heerlijk, net Zandvoort!

Dank dat jullie het zo goed hebben geregeld.
Groetjes
Jonneke en Rick

Marokko reis juni 2022
Kunnen wij je helpen?

Reizen,

        Mensen ontmoeten,

                                      Ontdekken

Op de thee bij Dagboek Reizen? >>
SGR
ANVR
Calamiteitenfonds
KLM
Tripadvisor
© Dagboekreizen Reis- en Boekingsvoorwaarden - Disclaimer - Copyright - Privacy - Cookies - Sitemap