Marrakesh in Marokko

Ons reisverhaal Marokko:

Genieten van zee en bergen

Stel je eigen rondreis samen

Marokko: genieten van zee en bergen


Dag 1:

Je kunt op 1001 manieren naar Marokko vliegen. Het kan tegenwoordig zelfs met onze vrienden van EasyJet. Wij kiezen echter voor "good old" Royal Air Maroc. Het is een relaxte midagvlucht en aangezien we twee kleine kinderen bij ons hebben is dat prima. Eenmaal in Casablanca stappen we soepeltjes over om in de namiddag in Marrakech te landen. Het gaat allemaal voorspoedig en voordat we er erg in hebben staan we voor ons hotel. Het lijkt er op dat het woord boutique hotel in Marrakech is uitgevonden want ons hotel is er het ultieme voorbeeld van. Toch is het niet over de top gegaan en heeft het een fijne en gezellige atmosfeer. Hotel Hivernage heeft verder een fijn zwembad en de bedden zijn er om nooit meer op te staan. Maar daar komen we natuurlijk niet voor!

Dag 2:

Ik ben vanmorgen wakker geworden en heb het gevoel dat er lood in mijn kuiten is geslagen. Dat ligt niet aan de temperatuur (al is het over de 30 graden) maar aan het loslaten van de werkstress. God, wat heb ik een hekel aan dat gevoel! Als iedereen klaar is met ontbijten wordt het hoog tijd om met de souk van Marrakech kennis te maken. We wandelen op ons gemak naar de Djma El Fna, HET plein waar iedereen  het over heeft. In de ochtend is het een groentemarkt om in de namiddag plaats te maken voor circusartiesten en wat al niet meer om daarna weer vervangen te worden door talloze eetkraampjes. We GENIETEN.......De kinderen kijken ademloos toe bij een slangenbezweerder en mogen zelfs de slang even aanraken......

Na een kopje heerlijke muntthee kruipen we de ellenlange souk in. We weten ons bewonderenswaardig te beheersen en kopen nagenoeg niets. In de souk heb je in Marrakech overigens geen enkele last van opdringerige verkopers want mocht dat gebeuren is er de toeristische politie om dit gelijk de kop in te drukken. In de rest van Marokko gaat dit anders maar hier is het leven van een toerist rustig.....Na een paar uur slenteren hobbelen we terug naar het hotel maar we komen morgen terug. De rest van de dag is het heerlijk relaxen geblazen en met een hapje en een drankje hier en daar kon het leven echt een heel stuk beroerder.

Dag 3:

Het is al weer wat beter met de kuiten en na een uitgebreide paardenrondrit en een middagje relaxen gaan we rond een uur of 5 naar het plein. Je kunt er maar beter wat vroeger zijn anders zijn alle topplekken uitverkocht. We nestelen ons op een terras op 1 hoog om het hele plein goed te kunnen overzien. Terwijl er heerlijke hapjes worden voorgeschoteld en de thee in de rondte gaat zie je het plein veranderen. Het wordt donker en dan begint er langzaam een damp van kokend eten te ontstaan. Het plein lijkt mooier en mystieker dan ooit. Overal hoor je gezang dat wel haast een lounge mix lijkt met de moskeeën op de achtergrond. Loom hangen we met zijn allen over de reling om dit heerlijke spel van geur en kleur op te snuiven. Dit soort dingen zijn niet te vangen op een foto maar in mijn geheugen staat het gegrifd!

Dag 4:

We nemen afscheid van Marrakech en zetten koers naar de bergen. Het is geen erg lange tocht en na 2 uurtjes tuffen komen we aan bij onze volgende overnachtingsplek.

In tegenstelling tot Marrakech waar de temperatuur behoorlijk op begint te lopen is het hier volop lente en staan alle bloesems in volle bloei. De „auberge" is werkelijk sprookjesachtig. Het heeft zowel een binnen- als ook een buitenzwembad en overal in de enorme tuin zijn mooie plekjes en de rozen staan in volle bloei. We genieten eerst van een heerlijke lunch en gaan dan op verkenning van de omgeving.We lopen langs geitepaadjes door de schitterende omgeving. De kinderen plukken bloemen en onze lokale gids laat ons alle mooie plekjes zien. La Roseraie maakt haar naam en faam volledig waar. Het avondeten wordt geserveerd in een volledig gerestaureerde kasbah en voelt erg intiem. De wijn en heerlijke tagine maken het tot een fantastische avond met zeer veel kaarslicht.

Dag 5;

Na een lekker ontbijtje staat onze lokale gids weer klaar. We wandelen in een half uurtje naar het nabijgelegen dorpje en bevinden ons ineens in de middeleeuwen. Het is een schril contrast. Toch geniet ook hier iedereen van de mooie dag en de kinderen vinden al gauw lokale kameraadjes waar ze heerlijk mee aan het dollen zijn bij een beekje. Dit deel van Marokko is nog nauwelijks ontdekt ook al ligt het zo dicht bij Marrakech. Het is haast ongeloofelijk! Na de lunch laten we ons heerlijk in het zwembad zakken en doen de rest van de dag lekker niks........

Dag 6;

Vandaag zetten we koers naar de kust. We hebben een mooie „Dar" (oud lokaal huis, tegenwoordig ook vaak in handen van slimme buitenlanders) afgehuurd. Je kunt natuurlijk er ook voor kiezen om alleen maar kamers te huren maar wij vinden de privacy een feest. Er zijn 3 mensen om voor ons te zorgen en dat maakt het leven ronduit onbekommerd. We zitten in Essouira, een tegenwoordig redelijk bekende toeristenplek.

Het strand is er langgestrekt en de souk erg gezellig. Het ligt ook niet zo heel ver rijden van Marrakech en dat blijft met kinderen toch erg prettig. Het nadeel voor strandaanbidders is dat er vaak veel wind staat die wat kil aan kan voelen. Ook de zee is in april nou nog niet zo warm dat je er zomaar in hobbelt. De kinderen denken daar overigens heel anders over. Het huis heeft een heerlijk terras waarvandaan je over de gehele oude stad heen kunt kijken. Essouira was tot voor kort maar een klein vissersdorp en het heeft zijn charme voor een groot deel weten te bewaren.

Dag 7 t/m 10;

We genieten met volle teugen van het huis, de heerlijke keuken (de kokkin heeft elke dag wel weer een verrassing voor ons) en het relaxte leven. Ik waag me zelfs een paar uurtjes op een surfboard. Daar kun je in Essouira haast ook niet omheen! De golven zijn lang en rollen prachtig het strand op. Wij denken elke dag terug aan deze zorgeloze plek waar je heerlijk vis kunt eten of op je dooie akkertje de souk afstruint naar mooie spulletjes.

Dag 11;

Het is erg jammer maar het zit er op. We komen met zijn allen tot de conclusie dat Marokko niet alleen vies is maar ook echt bolstaat van de mooie idyllische plekjes die gewoon op maar even vliegen liggen en klaar zijn om ontdekt te worden. De architectuur is van een buitengewoon hoog niveau en wordt door veel Europeanen terecht steeds meer gebruikt bij het inrichten van hun huis. Wij hebben er een WC en een badkamer aan overgehouden die precies zo gestuct is als je in Marokko veel ziet. Elke dag als ik er ben denk ik er wel even aan. Marokko moet je gezien hebben!

Kaart van Marokko

Dagboek flow

Onze onderzoeksreizen doen wij eigenlijk altijd in een versneld programma. Voor het beste resultaat en om echt van de reis te kunnen genieten adviseren wij je om meer tijd te nemen. Ben je geïnspireerd geraakt door het lezen van ons dagboek en wil je ook zo'n reis maken? Voor deze reis adviseren wij je op de volgende punten te letten;

  • Marokko is een geweldige bestemming. Je bent heel ver weg op een paar uur vliegen. Er is voor ieder wat wils. Hou je van cultuur neem dan Fes en Meknes op in je route. Wil je liever de natuur in dan zijn Merzouga en de Gorge de Dades meer voor jou. Een goede mix is belangrijk en zeker als je maar 2 weken hebt is keuzes maken belangrijk.
  • Essaouira is eigenlijk pas leuk vanaf eind april omdat het er anders te koud is.
  • Sneeuw komt best vaak voor in de Atlas dus is eenzelfde advies voor die regio van toepassing. 
  • Onze reizen gaan bij voorkeur per huurauto maar een auto met chauffeur kan natuurlijk ook. Tussen Fes en Marrakech gebruiken we zo nu en dan een trein.

Wij schrijven graag een gepersonaliseerde offerte die bij jouw wensen past. Denk er aan dat je je nooit over de kop reist, dat is zonde en kun je niet optimaal genieten. Voor iedereen is het tempo anders net zoals de reishoogtepunten voor iedereen anders zullen zijn. We gaan altijd uit van 2 tot 3 weken maar met meer of minder is er natuurlijk ook van alles mogelijk.

Bekijk ook onze voorbeeldreis.

Ervaringen van anderen

Hi Hans. Je bent me voor! Het was super!!! We hebben enorm genoten. Nergens last van gehad en iedereen meer dan aardig. Ik ga nog eens terug! Groet! Ghada. 

Ps. Zodra ik wat foto's heb stuur ik je er een. Tis nu een chaos...

Rondreis Marokko
Kunnen wij je helpen?

Reizen,

        Mensen ontmoeten,

                                      Ontdekken

Op de thee bij Dagboek Reizen? >>
SGR
ANVR
Calamiteitenfonds
KLM
Tripadvisor
© Dagboekreizen Reis- en Boekingsvoorwaarden - Disclaimer - Copyright - Privacy - Sitemap
Dagboek Reizen maakt gebruik van