Walvishaai bij Isla Holbox in Mexico

Ons reisverhaal Mexico:

Zwemmen met walvishaaien - Isla Holbox

Stel je eigen rondreis samen

Zwemmen met walvishaaien - Isla Holbox

dag 1 - vliegen naar cancun

We landen met een tussenstop in Panama Stad in Cancun vanuit San José. We zijn wel toe aan een beetje relaxen en als er iets is wat je goed kunt doen naar de Riviera Maya dan is het wel relaxen. We hebben redelijk snel onze spullen en zetten koers naar Magikal, een heerlijk resort in Playa del Carmen waar je direct aan de azuurblauwe zee zit.

dag 2 - shoppen in playa del carmen;

Vandaag is een dag waar ik kort over kan zijn. We zijn gaan shoppen en nooit meer opgehouden. Nou, niet helemaal waar. We zijn natuurlijk weer even sushi gaan happen! In de avond een plons in de zee en daarna heerlijk kreeft eten bij de Blue Lobster. Playa blijft best een charmant dorp. Het is natuurlijk wel toeristisch maar er is nauwelijks hoogbouw en de atmosfeer is nog steeds best ok.

dag 3 - met de boot naar isla holbox

Hier was het natuurlijk allemaal om te doen. We stappen in de auto en rijden in een kleine twee uur naar de haven vanwaar we de boot naar Isla Holbox kunnen nemen. Het is grappig dat hét moment dat je de kust achter je laat je zo de "middle of nowhere" binnenrijdt. Hier heeft de tijd stil gestaan en er zijn een keur aan prachtige cenotes (kalkgrotten waar je vaak in kunt zwemmen) waar je er gewoon een paar van uitkiest en dan even lekker gaat afkoelen en genieten van het spel dat het zonlicht met het water speelt.

Er zijn meerdere manieren om op Isla Holbox te komen. Er gaat een regelmatige veerboot maar mocht je die net gemist hebben zoals wij, dan kun je gewoon een lokale visser even vragen om je te brengen. Aankomen op Holbox is een feestje! Het heeft die typische eilandsfeer en alles is dus relaxed. Zo zijn er geen auto´s op het eiland maar rijdt iedereen er in een golfkar rond. Wij hebben er ook één geregeld maar eerst hoppen we even in de golftaxi.

Holbox bestaat uit een dorp en een aantal hotels aan het strand. Een groot deel van het eiland bestaat uit mangroves waar je, behalve lopend, nauwelijks kunt komen. Je ziet de flamingo´s al bij aankomst en ze kleuren alles mooi roze. We checken in, in ons heerlijke hotel. Dit is het Villas Paraiso, nou paradijselijk is het zeker! We eten even en gaan dan vroeg liggen. Er is in het hoogseizoen best wel wat avondvertier op Holbox maar nu is het redelijk uitgestorven........

dag 4 - dolfijnen, een manta, gouden roggen en... een walvishaai!

Lekker vroeg op, ontbijtje naar binnen en strak 8 uur ligt onze eigen bootje klaar. Het is zover, we gaan zwemmen met de walvishaaien. Het seizoen begint officieel pas op 15 juni maar ze zijn er meestal ietsjes eerder. Al gauw komen we dolfijnen tegen. Dan springt er een manta uit het water en we spotten een enorme school gouden roggen. De zee zit hier vol met allerlei moois en we vervelen ons geen moment. We worden gevolgd door prachtige fregatvogels en vanmorgen trokken ook al de flamingo´s zo voor de deur bij ons langs, ach, het leven is lijden........

Na anderhalf uur varen vinden we waarvoor we kwamen; een walvishaai! Hij is een meter of 7 en nadat de kapitein van de boot het teken geeft laten we ons met een plons overboord vallen. Je mag ze niet aanraken maar toch, je komt er akelig dichtbij! Het zijn magnifieke beesten......op foto is het moeilijk te zien maar als je er naast snorkelt voel je je echt behoorlijk nietig, en bevoorrecht! Zeker een half uur lang genieten we van de reus en blijven we maar proberen om met hem te zwemmen. Dat kost behoorlijk wat kracht en na een half uur en een paar onvergetelijke momenten verder geven we het op.

Onze kapitein zet koers naar Holbox maar ongeveer 500 meter uit de kust gooit hij anker uit. We gaan vissen! Tonia is er handiger in dan ik en dankzij haar heb ik vanmiddag een lunch. De kapitein en zijn maat fileren de vis en maken een heerlijke ceviche (rauwe vis in limoensap) die we nuttigen met nachos op een prachtig wit strand. Holbox kent een aantal natuurlijk lagunes en ze zijn allemaal even mooi. Het zit er vol met vogelleven en we genieten met volle teugen. Laat in de middag komen we terug en we rijden nog even "downtown" om onze geslaagde dag met een tequila te vieren....salud!

dag 5 - nieuw avontuur in baja california en de sonora woestijn?

Ons avontuur zit er weer op maar het was het meer dan waard! Er zijn maar weinig plekken op aarde waar dit kan en dan ook nog met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid. Het seizoen loopt van half juni tot en met begin september en het is iets dat je nooit meer vergeet! Wij vliegen weer naar huis maar we hebben ontzettend genoten! De volgende keer gaan we in Mexico iets heel anders doen.....we willen naar Baja California en de Sonora woestijn dus wordt vervolgd!

Kaart van Mexico

Dagboek flow

Onze onderzoeksreizen doen wij eigenlijk altijd in een versneld programma. Voor het beste resultaat en om echt van de reis te kunnen genieten adviseren wij je om meer tijd te nemen. Ben je geïnspireerd geraakt door het lezen van ons dagboek en wil je ook zo'n reis maken? Voor deze reis adviseren wij je op de volgende punten te letten;

  • Isla Holbox is vooral in trek van juni tot en met september als de walvishaaien er in de buurt te vinden zijn en je kunt snorkelen met deze gentle giants.
  • Als je Holbox opneemt dan is het zeer verstandig om nog één nacht in Playa del Carmen te plannen voordat je naar huis vliegt omdat de boot naar Chaquille soms niet gaat indien het te hard waait en dan zit je...
  • Een bezoek aan Holbox kun je ook prima combineren met Chichen Itza en de prachtige lagunes van Rio Lagartos.

Wij schrijven graag een gepersonaliseerde offerte die bij jouw wensen past. Denk er aan dat je je nooit over de kop reist, dat is zonde en kun je niet optimaal genieten. Voor iedereen is het tempo anders net zoals de reishoogtepunten voor iedereen anders zullen zijn. We gaan altijd uit van 2 tot 3 weken maar met meer of minder is er natuurlijk ook van alles mogelijk.

Bekijk ook onze voorbeeldreis.

Ervaringen van anderen

Hi Hans,

Het was een geweldige reis. Heel veel wisselingen en veel bijzonder dingen meegemaakt. Van mooie reizen met stadjes en dorpen, Jungle en een bijzonder carnavalsdag in San Juan Chamula (jammer maar begrijpelijk dat daar beslist niet gefotografeerde mocht worden ) boot tochten en hele mooie stranden en meer.... En alles heel goed georganiseerd. We maken reclame voor jullie hoor

Rondreis Mexico

Beste Hans,

Wezijn weer gezond en zeer tevreden thuis. Ik heb vaak gedacht om jullie tussentijds een mail te sturen. we hebben vaak tegen elkaar gezegd dat de reis echt fantastisch was en dat alles zo goed geregeld en op elkaar afgestemd was. 

Maw: we hebben echt een geweldige tijd gehad.

Het eerste hotel in playa del Carmen was helemaal goed. We konden heerlijk bijkomen en genieten van de Mexicaanse dynamiek op het strand.

Daarna naar Tulum waar we met open mond dit paradijsje aanschouwden. We hebben er zo genoten! En ook nog een zeeschildpad op t strand gezien s avonds die eieren ging leggen. Bijzonder schouwspel, de kinderen vonden het fascinerend.

Laguna Bacalar was ook een prachtige plek, waar we relaxten in hangmatten, bubbelbad en zwembad. De kanotocht was erg leuk en goed georganiseerd. Leuke Duitsers die veel vertelden onderweg over het meer en de vogels (al hebben we de foto's en filmpjes nog niet ontvangen).

Palenque waren de tempels indrukwekkend. Het hotel viel wat tegen. 

In de jungle hadden we minder mooi weer. Wel was de omgeving fascinerend, de achtergrondnuziek van brulapen en krekels waren bijzonder. Jammer dat de mensen soms harde muziek opzetten, dat verstoorde de junhlesfeer wel. De activiteiten vielen ook wat tegen qua organisatie, we moesten overal om vragen en alles werd wat sober aangeboden. Wellicht beter om hier vooraf een soort programma te regelen. 

San Christobal vonden vooral Pieter en ik zo geweldig. Het bergklimaat, de markt, de straatjes, de sfeer... Ik had er nog veel langer willen blijven. De tocht naar deMayadorpen en de kerk bracht ons in een andere wereld, we keken onze ogen uit. Toen we hoorden dat de burgermeester de week ervoor door het volk vermoord was, waren we nog meer onder de indruk van de dynamiek in een Mayadorp. 

Ook Merida was een leuke stad, waar we volop genoten hebben. We hebben in de menigte meegedanst, door de straten geslenterd, heerlijk gegeten en geborreld. Het was ook een prachtig hotel, ongelofelijk klantvriendelijk en prachtige koloniale sfeer. De tocht naar de grotten en kleine dorpen in de buurt was ook prachtig en indrukwekkend. 

Chitzen itza was ook een onvergetelijk. Het hotel was adembenemend. We keken onze ogen uit en hebben maximaal genoten van de prachtige voorzieningen. We zijn om zes uur 's ochtends naar de tempel gegaan, een fascinerend schouwspel waarbij in absolute stilte de mist optrok en de zon opkwam. Het grote tempelcomplex was zo indrukwekkend. 

De laatste plek op Holbox was qua voorzieningen wel een stapje terug. Maar de bijzondere omgeving met zandwegen, groenblauwe zee, hangmatten, gezellig dorp en de rondscharrelende leguanen de huisjes maakte veel goed. De walviashaaientocht was een van de hoogtepunten en een onvergetelijke ervaring (ondanks de zeeziekte). Ook het snorkelen, vissen vangen en daarna de vis opeten met elkaar was zo bijzonder. Alleen het hotel bij Holbox was niet zo'n succes. Het personeel snapte weinig, we hebben het vliegtuig terug ternauwernood gehaald mede dankzij onattent personeel. We hebben drie keer gezegd dat we een rekening van het eten moesten betalen, maar men wist niet hoe het zat. We zijn toen maar met alle bagage op een truck vertrokken (de taxi's reden niet vanwege de regen) omdat we veel stress hadden om de boot te halen. Uiteindelijk ging alles net goed.

Terugkijkend was de reis geweldig. Het programma was goed uitgebalanceerd, bijna alle locaties verrassend mooi en aangenaam, de georganiseerde trips waren allemaal leuk en goed. De dame van Solana tours was ook attent. We zijn er blij dat we bij jullie geboekt hebben en willen jullie enorm bedanken voor de goede en attente organisatie. 

Groetjes Marjan

Rondreis Mexico, Guatemala en Belize

Dag Hans,

We zijn inderdaad terug van op reis! Intussen zijn we allebei weer aan het werk en hebben we ons weer aangepast aan het dagelijkse leven.

We hebben een mooie en diverse reis achter de rug! We waren verrast hoe vlot het ging om met de auto door Mexico te rijden. De wegen zijn mooi onderhouden (zeker de tolwegen) en de mexicanen zijn over het algemeen rustige chauffeurs. We hadden gedacht minstens 1 keer tegen gehouden te worden bij een wegblokkade door een politieagent die wat extra geld wou verdienen, maar ze lieten ons allemaal passeren, het waren vooral de mexicanen zelf die ondervraagd werden.

We hebben het meest genoten van San Cristobal en Isla Holbox. Op beide plaatsten hangt zo’n gemoedelijke sfeer dat je je direct op je gemak voelt en de dagen er zo voorbij vliegen. Voor ons mocht er gerust nog een dagje extra isla Holbox bij, daar hadden we de minder evidentie verplaatsing van isla holbox naar de luchthaven wel voor over gehad ;-) Van Playa del carmen waren we minder fan, het is er erg druk, duur, vol met wereldmerken zoals Victoria Secrets en Haagen Dasz zodat er niets meer authentiek over schiet.

De hotels waren over het algemeen goed. Er was 1 minpunt aan onze reis: we waren behoorlijk teleurgesteld door het hotel ‘villasbacalar’ aan laguna bacalar. Ik herinner me dat we daar voor twee dagen 350 euro bij betaald hadden, dus ik verwachte in een luxueus hotel terecht te komen. Dat was jammer genoeg niet zo. De kamers waren wel groot, maar ook best ouderwets. Het voelde wat aan als vergane glorie. We hebben er ook het traagste hotelpersoneel van onze reis ontmoet, ze deden maar liefst 50 minuten over het serveren van het ontbijt terwijl er naast ons twee andere tafeltjes bezet waren.

We hebben dan veel meer genoten van ons hotel in chichen itza, waarbij de locatie, kamer, bediening en het eten echt top was. Het viel ons daar wel op dat de kamers daar aan 130 euro per nacht stonden. Een stuk goedkoper dus dan wat wij in het hotel laguna bacalar betaald hebben. Dat slaat eigenlijk nergens op, want het hotel in chichen itza was voortreffelijk terwijl het hotel in laguna bacalar verouderd was. Het was toen dat het ons ook te binnen schoot dat die 175 euro pp gevraagd werd voor het hotel Encantado, maar dat je ons daarna liet weten dat dit volboekt was en je toen villas bacalar hebt gekozen. Hierbij is er geen prijsverandering gecommuniceerd, en we vroegen ons af of er hier niet iets is mis gelopen? Het zou in ieder geval verklaren waarom het hotel zo onder onze verwachtingen scoorde.

De informatie die we krijgen via het lokale reisbureau was uitgebreid en handel georganiseerd per locatie. We hebben er steeds goed gebruik van kunnen maken.  Het valt ons wel op dat mexicaanse gidsen niet erg geneigd zijn om veel uitleg te geven over het verloop van de tour (bv bij het bezoek van de indiaanse stammen of de cenotes niet vertellen hoe lang het rijden is) dus het zou wel handig zijn mocht er nog wat extra informatie gegeven worden via het reisbureau over het verloop van de dag. Mocht ik bij het zwemmen met de walvissenhaaien op voorhand geweten hebben dat het 2,5u heen en dan nog eens 2,5u terug varen op zee was, zou ik pilletjes tegen zeeziekte kunnen innemen hebben (nu helaas moeten overgeven tijdens de excursie), iets wat ik bv niet doe bij maar 1 uurtje heen en terug varen omdat ik dit af en toe eens doe en dan weinig last ervaar.

Met vriendelijke groeten,

Cedric en Lisa

Rondreis Mexico

hallo Hans

we hebben heerlijke reis gehad! De kinderen ook erg enthousiast! 

De landen zijn wel veel drukker geworden ivm mijn eerdere reis in 1990, maar ja, dat gaat overal zo. Ik vond bv Chichicastenango tegenvallen nu, veel te druk. Maar Tikal blijft onvergetelijk! 

Qua hotels: ik vond het hotel in Bacalar echt het allerbeste, hele goede service, vriendelijk personeel. Ook Jungle Lodge vond ik erg aangenaam.

Hotel in San Ignacio vond ik erg druk, er zaten steeds grote groepen Amerikaanse jongeren, ontbijt werd afgeraffeld. Maar San Ignacio zelf was wel weer leuk.

Fijn dat het item over het transport wordt opgepakt, de rest van de transporten ging prima hoor, maar dit transport was ver onder de maat inderdaad. 

Nog een kleine tip misschien over transport vanuit Caye Caulker naar laguna Bacalar: wij zijn met de watertaxi gegaan (om 7 u s ochtends, kosten 55 Amerikaanse dollar pp, toen nog kosten douane Belize 20 Amerikaanse dollar , plus bij mexicaanse grens nog 550 pesos (ongeveer 33 amerikaanse dollar pp). Dus ongeveer 88 Amerikaanse dollar pp exclusief de douanekosten voor Belize. 

De andere familie kon geen watertaxi meer boeken, zijn met watertaxi teruggereisd naar Belize stad en met privé vervoer naar Chetumal gegaan. Hun kosten volgens mij: 18 Belizan dollar voor watertaxi, 80 amerikaanse dollar voor privé vervoer, 20 Amerikaanse dollar om Belize uit te komen, GEEN kosten voor mexicaanse grens! Kosten dus ongeveer 29 Amerikaanse dollar pp exclusief douanekosten Belize.  Ze waren een uur eerder in Bacalar dan wij (zelfde tijd vertrokken). Dus veel goedkoper en sneller! Misschien handig om dit gewoon te regelen in de reis, scheelt gedoe en is goedkoper 

De walvishaaientocht hebben alleen mijn man en zoon gedaan omdat ik ziek was, andere zoon erg gevoelig voor zeeziekte, van de andere familie hoorden we slechte verhalen. Ze hebben prachtige walvishaaien gezien, echter ook deze firma kan beter denk ik. Ze hadden zonder overleg onze tocht een dag later gepland, de geplande dag zat al vol. De gidsen spraken geen Engels, probeerden nog extra geld af te troggelen voor de lunch, men moest nog vissen vangen terwijl aantal mensen kotsend in de boot zaten… 

Al met al een hele mooie afwisselende reis, iha prima tempo, op eind wat rustiger en dat was prima zo

hartelijke groeten

Carin 

Rondreis Mexico, Guatemala en Belize
Kunnen wij je helpen?

Reizen,

        Mensen ontmoeten,

                                      Ontdekken

Op de thee bij Dagboek Reizen? >>
SGR
ANVR
Calamiteitenfonds
KLM
Tripadvisor
© Dagboekreizen Reis- en Boekingsvoorwaarden - Disclaimer - Copyright - Privacy - Sitemap
Dagboek Reizen maakt gebruik van