Ons reisverhaal;

Dia de los Muertos in Oaxaca

Stel je eigen rondreis samen

Dia de los Muertos in Oaxaca

We zijn weer onderweg. Dat blijft toch echt het lekkerste dat er is. Je spullen bij elkaar zoeken en de belofte dat je morgen heel ergens anders zal zijn.

We beginnen in Mexico Stad

We vliegen naar Mexico Stad en we hebben het zo uitgekiend dat we prachtig op tijd zijn voor alle festiviteiten rond Dia de los Muertos. Bij aankomst worden we keurig opgewacht en rijden we een mega file in. De afstand van de luchthaven naar het hotel is echt niet groot maar we doen we bijna anderhalf uur over.

Mexico Stad is krankzinnig groot maar wij hebben er voor gekozen om te slapen aan het centrale plein waar morgen de parade langs komt. Onze chauffeur zet ons zo dicht mogelijk af maar er zit niets anders op dan het laatste stuk te voet met bagage af te leggen. Alles is al afgezet voor morgen. We krijgen onze kamer toegewezen en deze blijkt uitzicht op het plein te hebben. Dat maakt morgen de parade kijken een makkie! We zijn op en duiken snel ons bed in.

Teotihuacan en Dia de los Muertos Parade

De volgende morgen zijn we niet eens zo heel vroeg wakker maar de zon is er nog net niet. Dat krijg je nou ene met die jetlag. We werken wat tot we mogen gaan ontbijten. Dat is op het dakterras en ook al is het nog vroeg, de temperatuur is aangenaam. Na het ontbijt worden we opgepikt voor een hele volle dag. Onze gids heeft er zin in en wij ook! Allereerst stoppen we bij wat oude opgravingen die midden in de stad liggen. Na de nodige uitleg gaan we verder naar het museum van antropologie. Dat ligt in een chique buitenwijk maar is werkelijk prachtig en haast een must als je wat meer wil begrip en context wil hebben van de vroegere inwoners van dit deel van Mexico. Alles komt voorbij, Azteken, Tolteken en wat al niet meer. Natuurlijk gaat het je op een bepaald moment wat duizelen maar alles is wel heel overzichtelijk vorm gegeven en wat mij betreft een must tijdens je bezoek aan Mexico Stad. Aangezien wij altijd 4 dagen in één proberen te proppen rijden we daarna snel verder. We willen ook de parade niet missen al is er over de aanvangstijd enorm veel onduidelijkheid. We overwegen zelf kort om onze tour af te breken maar dat is ook niet handig want hoe moeten we dan straks uitleggen hoe alles in elkaar zit? Op naar Teotihuacan. Dit enorme complex is een stad van een oude beschaving die net als de Egyptenaren en de Maya’s met Pyramides werken. Het is een rit van ongeveer anderhalf uur. Bij Teotihuacan aangekomen zien we direct dat de Pyramides enorm zijn. De gids vertelt honderduit over hoe het er ooit moet uit hebben gezien maar Tonia heeft, terecht, wel haar bedenkingen als we horen dat veel restauratie in het begin van de 20ste eeuw heeft plaatsgevonden en dat veel dus ook eigenlijk niet per sé volgens “hoe het er ooit uit zag” is. Niettemin zijn de Pyramides indrukwekkend! Dan gaat het terug naar de stad waar blijkt dat je vooral moet reserveren voor het museum van Frida Kahlo en ook al doet de gids een moedige poging, dit zal voor de volgende keer zijn. Terug bij het hotel blijkt het nog uren te duren voordat de optocht voor Dia de los Muertos voorbij komt dus tijgen we weer naar het dakterras voor een vroeg diner. De wijn is heerlijk en de gangen zien er prachtig uit maar qua smaak hadden we beter bij Pujol kunnen gaan eten, daar hadden we een reservering maar die hebben we te elfder ure afgezegd vanwege de parade. Die komt dan uiteindelijk en is een ware happening. Een soort creepy carnavalsoptocht wordt toegejuicht door een miljoen mensen en wij zijn blij dat we het vanaf onze hotelkamer kunnen kijken want zo druk is een tikje benauwend!

De warmwaterbronnen van Tolantongo

Een nieuwe dag… Ik had het onzalige plan om naar de warmwaterbronnen van Tolantongo af te reizen. Tonia stemde mopperend in en ook de agent trok zijn wenkbrauwen op maar ik laat me niet zo makkelijk van mijn geloof af brengen. En dus zitten we om half 6 in de auto. Toegegeven, het is een forse rit. Je bent een goede 2 ½ uur onderweg maar er is niets mis met lekker naar het landschap kijken en eenmaal uit de urbane hectiek weg bent is het zeer de moeite waard. Onze chauffeur is gezellig en stelt voor om een lokale specialiteit te proberen. Varkensvlees dat gaar wordt gestoofd in een gat in de grond. Nou, daar lik je je vingers bij af! Het is een beetje schakelen maar wat een rijke smaak. Twee deuren verder kopen we waterschoentjes want de chauffeur denkt dat je niet zonder kan. We kijken al wat raar want waarom zou je waterschoentjes dragen in een thermale bron. Nou, laat ik niet te lang om de hete hotspring heen draaien. Die bronnen zijn leuk maar Tolantongo heeft veel betere dingen in petto! Bij aankomst wijst de chauffeur naar beneden, brult “veel plezier” en off we go! We kleden om (het is een populaire plek voor Mexicanen, toeristen zie je er niet) en gaan op onderzoek. Als eerste zien we een rivier en nadat ik mijn teentjes er in heb gestoken (schoentjes zijn aan) blijkt deze heerlijk warm te zijn. We dobberen een poosje en gaan dan op zoek naar andere verrassingen. Die vinden we al snel. We zien watervallen die zo uit Lord of the Rings zijn gelopen en worden dan tegengehouden omdat we onze spullen in een locker moeten doen. Zo gezegd, zo gedaan. Nogmaals worden we gecheckt en dan mogen we verder lopen. We vragen ons af wat er gaat komen. We lopen onder een waterval door en dan blijkt daar een grot te zijn. In de grot is het water warm maar behalve wat verdwaalde lantaarns is er geen licht. Dat maakt het spannend maar man o man, wat een plek is dit! Er blijken verschillende kamers te zijn maar je heerlijk in het warm water kunt zwemmen of onder een waterval in de grot kunt staan. Alles met heerlijk thermaal water, nog nooit zoiets gezien en wat een ontzettend bijzondere plek is dit!!!! Het is gedoe om er te komen maar onvergetelijk, geloof me!

Onze klanten moeten hier zeker een nachtje slapen maar wij moeten nog verder. Dit is een lange dag want we komen pas in de avond in Puebla aan ook al omdat we onderweg nog tegen een bizarre hagelbui aanlopen bij de pas die naar Puebla leidt. Snel onze spullen dumpen in een hotel dat we zeker niet voor onze klanten gaan gebruiken. Wat een saaie en ongezellige plek. Ik heb een restaurant geboekt dat in het nieuwe deel van Puebla blijkt te liggen. Super hip en trendy met werkelijk magische cocktails! Het eten is ook prima en veel te laat liggen we moe en voldaan in bed.

Puebla, hoofdstad van de mole

Een soort van fris en fruitig gaan we de volgende morgen weer op stap om het oude centrum van Puebla te ontdekken. Dat is ronduit pittoresk en op de zocalo (het centrale plein) stoppen we voor een ontbijtje. Ik besluit een gerecht met de lokale mole te nemen. Nog NOOIT heb ik zo lekker ontbeten, als ik dit schrijf, loopt het water me weer in de mond. Als toetje bij het ontbijt krijgen we kakelverse churro’s en we waggelen van tafel. Gelukkig hebben we nog een hele ochtend rondlopen voor de boeg. Alles is in dodenherdenking sfeer en we blijven maar plaatjes schieten. We vinden een gezellig kunstenaarsstraatje en kopen de nodige souvenirs. Wat onhandig zo vroeg in de reis maar we hebben geleerd dat je beter toe kunt slaan als de gelegenheid zich voordoet.

Na de lunch (een appel want meer kan er niet bij) stappen we in de auto naar Oaxaca. We krijgen nog even een mooi uitzicht op de vulkanen rond Puebla voorgeschoteld. De Popocatepetl is een vulkaan die mij als kind al aansprak. Wie bedenkt zo’n naam? Nu zie ik hem dan eindelijk en de dag kan niet meer stuk. De rit naar Oaxaca gaat door een prachtig landschap vol met cactussen en we genieten met volle teugen.

en dan is het Dia de los Muertos in Oaxaca

Ons hotel is een oase van rust net buiten het stadscentrum en we nemen de tijd om ons te installeren. Ik bel met onze gids die ik maanden geleden heb vastgelegd. Dat was via via dus het is te hopen dat dat allemaal goed komt. Gelukkig weet hij nog wie ik ben en dus staat hij klokslag 6 uur voor de deur. Dia de los Muertos is de grootste feestdag van het land en hier in Oaxaca is min of meer het episch centrum. Dat betekent ook dat het elk jaar een populaire plek is deze dagen en gidsen weten dat en vragen sommen die soms de wildste verbeelding tarten. Gerardo is een schat, zijn Engels is prima en hij kent de regio natuurlijk op zijn duimpje. Het feest wordt niet alleen in Oaxaca gevierd, de meest bijzondere plekken liggen in de directe omgeving en het hebben van een gids die weet wat er speelt is onontbeerlijk. Wij beginnen de viering (die meerdere dagen duurt en feitelijk begon op de avond dat wij de parade zagen in Mexico Stad) met een bezoek aan de kerkhoven van Xoxocotlan, een klein dorpje op een half uurtje rijden van Oaxaca. Het klinkt wellicht wat luguber maar het tegenovergestelde is waar. Waar bij ons op de dood nog een soort van taboe rust, wordt de dood hier omarmt op een hele natuurlijke manier. Dit feest gaat niet alleen over het herdenken van de doden maar vooral ook over het samenzijn als familie en beseffen dat niets voor eeuwig is. Nadat we de auto hebben geparkeerd lopen we over de hoofdstraat. Het is een illusie om te denken dat commercie hier zijn intrede niet heeft gedaan maar alles is hier nog met een heerlijke kneuterigheid. De gids vraagt of ik zin heb in mescal, een broertje van de tequila. Dat gaat er altijd in maar deze mescal komt uit een onduidelijke fles met schorpioenen er in. Ik ben helaas ondertussen verkouden en hees en dus lijkt me dit een prima remedie! Tonia neemt een michelada, bier gemengd met een pittig sausje meestal maar nu dan ook versierd met rood snoep en tamarinde. Drie deuren verder staat een familie lekker te BBQ’en en we mogen aanschuiven. Heerlijk eten voor bijna niets…wat zijn de Mexicanen toch een ongelooflijk lief volk. Dan is het eindelijk zo ver, we bereiken het eerste kerkhof en er heerst op sommige plekken een serene sfeer, op andere plekken staan muzikanten de favoriete nummers van de overledenen te spelen. Het is bont én kleurrijk want overal zie je de bloemen uit de Disney film Coco die echt behoorlijk accuraat blijkt te zijn. Het wordt drukker en drukker en Tonia kiest voor een schmink sessie. Veel mensen zijn opgemaakt en dat is allemaal deel van de charme. Dan gaat het naar het oudste kerkhof van het dorp waar alles zich nogmaals herhaalt. We zijn enorm onder de indruk en rijden in stilte terug, denkend aan alles waar we deel van uit hebben mogen maken. Zeer zeer indrukwekkend en bijzonder!

Mezcal; de trots van Oaxaca

De volgende morgen ben ik mijn stem eigenlijk helemaal kwijt maar goed, genieten kan ook zonder te kletsen. We lopen naar het punt waar we vanmorgen worden opgepikt voor een mescal tour. Onze gids is een snelle Henkie maar hij legt ontzettend veel uit. Bij de eerste stop krijgen we een proeverij die ook bij een goed wijnhuis niet zou misstaan. Het is nog wel erg vroeg en het is echt niet zo dat we de avond ervoor het rustig aan hebben gedaan. Een beetje wiebelig gaan we naar de volgende stop. Daar is het vooral de kunst om ons iets te verkopen en daar staan we niet erg voor open. Na een lekkere lunch is het dan terug naar Oaxaca. Even lekker opfrissen en dan weer op pad met onze gids. Vanavond gaan we naar Etla en hier is de sfeer heel anders. Beetje als Halloween. Een optocht die wordt aangekondigd met vuurwerk en mensen zijn spectaculair verkleed. Een echt happening en super lokaal. 

Het is alweer de laatste dag

We hobbelen na een heerlijk ontbijt Oaxaca zelf in en vergapen ons aan alle beeltenissen. Dat kan een mooi beeld bij de kerk zijn maar er zijn ook veel graffiti muren in het thema. Een lekkere lome late lunch verder gaan we ons al bijna weer opfrissen om nog een laatste avond te genieten van Oaxaca en de bijzondere sferen waar de stad in is. We zouden de volgende morgen nog gaan fietsen van Monte Alban terug naar de stad maar vanwege het weer is dat helaas geen optie. Dat is jammer want we hadden dat wel een mooi einde gevonden aan een zeer bijzondere tijd in dit deel van Mexico.

Dagboek flow

Onze onderzoeksreizen doen wij eigenlijk altijd in een versneld programma. Voor het beste resultaat en om echt van de reis te kunnen genieten adviseren wij je om meer tijd te nemen. Ben je geïnspireerd geraakt door het lezen van ons dagboek en wil je ook zo'n reis maken? Voor deze reis adviseren wij je op de volgende punten te letten;

  • Je kan deze rondreis zowel met de bus als ook met een auto met chauffeur doen. Graag leggen we het verschil uit en helpen we je de juiste keuze te maken.
  • Oaxaca heeft ook buiten Dia de los Muertos om heel veel te bieden, het loont het hele jaar om dit magische berggebied te bezoeken. Wil je echt voor Dia de los Muertos hier naartoe komen is het belangrijk om heel vroeg al te boeken. 
  • In en om Mexico Stad is er ontzettend veel te doen en te beleven. Wat dacht je van Xochimilco? Of wist je dat je Teotihuacan ook kan combineren met een ballonvaart bij zonsopgang?

Wij schrijven graag een gepersonaliseerde offerte die bij jouw wensen past. Denk er aan dat je je nooit over de kop reist, dat is zonde en kun je niet optimaal genieten. Voor iedereen is het tempo anders net zoals de reishoogtepunten voor iedereen anders zullen zijn. We gaan altijd uit van 2 tot 3 weken maar met meer of minder is er natuurlijk ook van alles mogelijk.

Bekijk ook onze voorbeeldreis.

Ervaringen van anderen

Goede middag allemaal,

Bedankt voor jullie mailtje.
Wij hebben een prachtige reis achter de rug. Het was wat we ervan verwachte en zoveel meer??.

Onze persoonlijke hoogtepunten:
- 2-daagse hike Acatenango: Bleek toch zwaarder te zijn dan gedacht, ondanks onze goede voorbereidingen. Toch heel blij dat we dit gedaan hebben. Goede organisatie door Tropicana.
-ATM-cave: Waw, een echte must-do! Wij begrijpen dus waarom jullie dit standaard opnemen in jullie programma
-snorkelen met zeilboot in Caye Caulker: prachtige dag! Ook leuke Caraïbische vibes dankzij de bemanning, een aanrader!
-in Placencia hebben wij de Monkey river tour gedaan. Tip voor natuur- en dierenliefhebbers. Van apen, krokodillen, tarantula tot een heel assortiment aan vogels, mooie dag!
-Tikal: overnachting in het park zelf. De brulapen ‘s nachts gaan we niet missen maar wel onvergetelijke ervaring.

Wat de samenwerking met Solano tours betreft, ook dat verliep vlot, goed bereikbaar en snelle contactname.
Bv Ons programma is ter plaatste moeten aangepast worden, nl de Ferry naar Belize hebben we 1 dag eerder genomen aangezien de agent, van de boottocht tss Rio Dulce en Livingston, ons tijdens die tocht liet weten dat er op zaterdag (en zondag) geen Ferry was. Wij hebben Solano tours gecontacteerd en zij hebben onmiddellijk het nodige gedaan wat betreft ons verblijf (hotel) en vervoer.
(Persoonlijk kwam ons dat niet slecht uit aangezien wij een volledige dag in Livingston achteraf gezien niet nodig vonden)

Kortom, wij hebben 3 prachtige weken achter de rug mede dankzij de goede organisatie van jullie en Solana tours, waarvoor dank!

Binnenkort komen we terug bij jullie op antenne want we kijken al volop uit naar een volgende bestemming volgend jaar, nl Zuid-India.??

Fijne zondag nog en tot binnenkort.
Groetjes Ginny en Werner

Mexico, Guatemala en Belize 2023


We wilden graag een roadtrip maken door Mexico. Op zoek naar een reisbureau die onze wensen qua steden, eiland en verblijfsduur wilde uitvoeren, kwamen we bij jullie terecht. Het bleek een juiste keuze te zijn.
Na telefonisch overleg met Hans hebben wij ons reisplan bij hem
neergelegd.
Starten in Cancún, Isla Holbox, Valladolid, Mérida, Campeche, Calakmul, Bacalar, Tulum en Cancún.

Jullie kwamen zeer snel met een mooi persoonlijk reisvoorstel qua hotels, lodges en een aanvulling met een verblijf op Isla Mujeres.
Alles was keurig geregeld, de locaties van de hotels werden aangegeven in
Google Maps. Hotels lagen dichtbij de Plaza’s Principal, zodat de huurauto op de parkeerplaats kon blijven.

De reis was fantastisch. Cenote Zazil Tunich, Chichén Itzá, Uxmal, Cenote Palomitas, Calakmul, Laguna Bacalar, Cenote dos Ojos met de snorkeltour en beide eilanden waren geweldig.

Mexico was in een woord fantastisch. De natuur, cultuur en bevolking. Top.
Leuke restaurants, heerlijk gegeten en de wisselende straatoptredens, dans en muziek.
We hebben ons de gehele reis, ruim 3000 km op de teller, altijd veilig gevoeld.
Deze reis staat in de top 3 van de reizen die we de laatste jaren hebben mogen maken.

We willen jullie nogmaals bedanken. Genieten nu van de gemaakte foto’s.
Hopen in de toekomst nog eens gebruik te maken van reizen met jullie hulp en persoonlijke aandacht.

Jan Piet en Baukje

Mexico voorjaar 2023

Beste Hans,
We zijn gisteren thuisgekomen, een dagje later dan gepland ivm een defect vliegtuig in Washington waardoor we een nachtje daar moesten doorbrengen. Was prima verzorgd dus geen straf.
Voor de reis zijn geen superlatieven te vinden, het was prachtig en onvergetelijk. Zoiets zal heel moeilijk, zo niet onmogelijk te overtreffen zijn!
Doordat we in het Spaans konden communiceren hebben we met heel veel Mexicanen hele leuke gesprekken gevoerd. Ontzettend aardige mensen. Dat geeft toch wel een extra dimensie aan de reis.
Nu lekker nagenieten! Ik mail binnenkort nog wel enkele tips die mogelijk van nut kunnen zijn voor jullie bij het aanbieden van toekomstige reizen door Mexico.
Fijne dag en ontzettend bedankt voor de geweldige reis,

Mieke en Paul

Mexico zomer 2023

Goedenavond

Onze reis zit er helaas weer op.
Deze is omgevlogen.in één woord onvergetelijk.
Wij reizen nu inmiddels al een jaar of 38.
Hebben ook al erg veel van de wereld gezien.Gaan naar iedere bestemming maar 1 keer, dus misschien kun je je voorstellen hoeveel landen we bezocht hebben.
Laat staan met hoeveel reisorganisaties we te maken hebben gehad.
Zo ook met jullie.
We zullen jullie eerlijk zeggen.We hebben het nog nooit zo top geregeld gehad als nu.
Als we jullie een cijfer mogen geven van 1 tot 10 (10 =uitmuntend)dan krijgen jullie een dikke vette 10
Super,super.Overal waar we kwamen stond chauffeur keurig te wachten.Deze waren vaak half uur voor tijd aanwezig.Hotels top geregeld en zijn zeker aan te bevelen. Excursies idem dito. Ook de travel key was
super handig.
Kortom we zouden niet één minpunt kunnen bedenken. Van jullie organisatie kunnen de anderen nog heel veel leren en een voorbeeld aan nemen. Als we weer besluiten een reis te boeken zijn jullie degene die dit mogen organiseren.
Ga zo door.Dikke vette complimenten.
Bedankt voor deze onvergetelijke reis.
Wim & Elma

costa rica rondreis januari 2024

Hi Hans,

Het was een geweldige reis. Heel veel wisselingen en veel bijzonder dingen meegemaakt. Van mooie reizen met stadjes en dorpen, Jungle en een bijzonder carnavalsdag in San Juan Chamula (jammer maar begrijpelijk dat daar beslist niet gefotografeerde mocht worden ) boot tochten en hele mooie stranden en meer.... En alles heel goed georganiseerd. We maken reclame voor jullie hoor

Rondreis Mexico

Beste Hans,

Wezijn weer gezond en zeer tevreden thuis. Ik heb vaak gedacht om jullie tussentijds een mail te sturen. we hebben vaak tegen elkaar gezegd dat de reis echt fantastisch was en dat alles zo goed geregeld en op elkaar afgestemd was. 

Maw: we hebben echt een geweldige tijd gehad.

Het eerste hotel in playa del Carmen was helemaal goed. We konden heerlijk bijkomen en genieten van de Mexicaanse dynamiek op het strand.

Daarna naar Tulum waar we met open mond dit paradijsje aanschouwden. We hebben er zo genoten! En ook nog een zeeschildpad op t strand gezien s avonds die eieren ging leggen. Bijzonder schouwspel, de kinderen vonden het fascinerend.

Laguna Bacalar was ook een prachtige plek, waar we relaxten in hangmatten, bubbelbad en zwembad. De kanotocht was erg leuk en goed georganiseerd. Leuke Duitsers die veel vertelden onderweg over het meer en de vogels (al hebben we de foto's en filmpjes nog niet ontvangen).

Palenque waren de tempels indrukwekkend. Het hotel viel wat tegen. 

In de jungle hadden we minder mooi weer. Wel was de omgeving fascinerend, de achtergrondnuziek van brulapen en krekels waren bijzonder. Jammer dat de mensen soms harde muziek opzetten, dat verstoorde de junhlesfeer wel. De activiteiten vielen ook wat tegen qua organisatie, we moesten overal om vragen en alles werd wat sober aangeboden. Wellicht beter om hier vooraf een soort programma te regelen. 

San Christobal vonden vooral Pieter en ik zo geweldig. Het bergklimaat, de markt, de straatjes, de sfeer... Ik had er nog veel langer willen blijven. De tocht naar deMayadorpen en de kerk bracht ons in een andere wereld, we keken onze ogen uit. Toen we hoorden dat de burgermeester de week ervoor door het volk vermoord was, waren we nog meer onder de indruk van de dynamiek in een Mayadorp. 

Ook Merida was een leuke stad, waar we volop genoten hebben. We hebben in de menigte meegedanst, door de straten geslenterd, heerlijk gegeten en geborreld. Het was ook een prachtig hotel, ongelofelijk klantvriendelijk en prachtige koloniale sfeer. De tocht naar de grotten en kleine dorpen in de buurt was ook prachtig en indrukwekkend. 

Chitzen itza was ook een onvergetelijk. Het hotel was adembenemend. We keken onze ogen uit en hebben maximaal genoten van de prachtige voorzieningen. We zijn om zes uur 's ochtends naar de tempel gegaan, een fascinerend schouwspel waarbij in absolute stilte de mist optrok en de zon opkwam. Het grote tempelcomplex was zo indrukwekkend. 

De laatste plek op Holbox was qua voorzieningen wel een stapje terug. Maar de bijzondere omgeving met zandwegen, groenblauwe zee, hangmatten, gezellig dorp en de rondscharrelende leguanen de huisjes maakte veel goed. De walviashaaientocht was een van de hoogtepunten en een onvergetelijke ervaring (ondanks de zeeziekte). Ook het snorkelen, vissen vangen en daarna de vis opeten met elkaar was zo bijzonder. Alleen het hotel bij Holbox was niet zo'n succes. Het personeel snapte weinig, we hebben het vliegtuig terug ternauwernood gehaald mede dankzij onattent personeel. We hebben drie keer gezegd dat we een rekening van het eten moesten betalen, maar men wist niet hoe het zat. We zijn toen maar met alle bagage op een truck vertrokken (de taxi's reden niet vanwege de regen) omdat we veel stress hadden om de boot te halen. Uiteindelijk ging alles net goed.

Terugkijkend was de reis geweldig. Het programma was goed uitgebalanceerd, bijna alle locaties verrassend mooi en aangenaam, de georganiseerde trips waren allemaal leuk en goed. De dame van Solana tours was ook attent. We zijn er blij dat we bij jullie geboekt hebben en willen jullie enorm bedanken voor de goede en attente organisatie. 

Groetjes Marjan

Rondreis Mexico, Guatemala en Belize

Dag Hans,

We zijn inderdaad terug van op reis! Intussen zijn we allebei weer aan het werk en hebben we ons weer aangepast aan het dagelijkse leven.

We hebben een mooie en diverse reis achter de rug! We waren verrast hoe vlot het ging om met de auto door Mexico te rijden. De wegen zijn mooi onderhouden (zeker de tolwegen) en de mexicanen zijn over het algemeen rustige chauffeurs. We hadden gedacht minstens 1 keer tegen gehouden te worden bij een wegblokkade door een politieagent die wat extra geld wou verdienen, maar ze lieten ons allemaal passeren, het waren vooral de mexicanen zelf die ondervraagd werden.

We hebben het meest genoten van San Cristobal en Isla Holbox. Op beide plaatsten hangt zo’n gemoedelijke sfeer dat je je direct op je gemak voelt en de dagen er zo voorbij vliegen. Voor ons mocht er gerust nog een dagje extra isla Holbox bij, daar hadden we de minder evidentie verplaatsing van isla holbox naar de luchthaven wel voor over gehad ;-) Van Playa del carmen waren we minder fan, het is er erg druk, duur, vol met wereldmerken zoals Victoria Secrets en Haagen Dasz zodat er niets meer authentiek over schiet.

De hotels waren over het algemeen goed. Er was 1 minpunt aan onze reis: we waren behoorlijk teleurgesteld door het hotel ‘villasbacalar’ aan laguna bacalar. Ik herinner me dat we daar voor twee dagen 350 euro bij betaald hadden, dus ik verwachte in een luxueus hotel terecht te komen. Dat was jammer genoeg niet zo. De kamers waren wel groot, maar ook best ouderwets. Het voelde wat aan als vergane glorie. We hebben er ook het traagste hotelpersoneel van onze reis ontmoet, ze deden maar liefst 50 minuten over het serveren van het ontbijt terwijl er naast ons twee andere tafeltjes bezet waren.

We hebben dan veel meer genoten van ons hotel in chichen itza, waarbij de locatie, kamer, bediening en het eten echt top was. Het viel ons daar wel op dat de kamers daar aan 130 euro per nacht stonden. Een stuk goedkoper dus dan wat wij in het hotel laguna bacalar betaald hebben. Dat slaat eigenlijk nergens op, want het hotel in chichen itza was voortreffelijk terwijl het hotel in laguna bacalar verouderd was. Het was toen dat het ons ook te binnen schoot dat die 175 euro pp gevraagd werd voor het hotel Encantado, maar dat je ons daarna liet weten dat dit volboekt was en je toen villas bacalar hebt gekozen. Hierbij is er geen prijsverandering gecommuniceerd, en we vroegen ons af of er hier niet iets is mis gelopen? Het zou in ieder geval verklaren waarom het hotel zo onder onze verwachtingen scoorde.

De informatie die we krijgen via het lokale reisbureau was uitgebreid en handel georganiseerd per locatie. We hebben er steeds goed gebruik van kunnen maken.  Het valt ons wel op dat mexicaanse gidsen niet erg geneigd zijn om veel uitleg te geven over het verloop van de tour (bv bij het bezoek van de indiaanse stammen of de cenotes niet vertellen hoe lang het rijden is) dus het zou wel handig zijn mocht er nog wat extra informatie gegeven worden via het reisbureau over het verloop van de dag. Mocht ik bij het zwemmen met de walvissenhaaien op voorhand geweten hebben dat het 2,5u heen en dan nog eens 2,5u terug varen op zee was, zou ik pilletjes tegen zeeziekte kunnen innemen hebben (nu helaas moeten overgeven tijdens de excursie), iets wat ik bv niet doe bij maar 1 uurtje heen en terug varen omdat ik dit af en toe eens doe en dan weinig last ervaar.

Met vriendelijke groeten,

Cedric en Lisa

Rondreis Mexico

hallo Hans

we hebben heerlijke reis gehad! De kinderen ook erg enthousiast! 

De landen zijn wel veel drukker geworden ivm mijn eerdere reis in 1990, maar ja, dat gaat overal zo. Ik vond bv Chichicastenango tegenvallen nu, veel te druk. Maar Tikal blijft onvergetelijk! 

Qua hotels: ik vond het hotel in Bacalar echt het allerbeste, hele goede service, vriendelijk personeel. Ook Jungle Lodge vond ik erg aangenaam.

Hotel in San Ignacio vond ik erg druk, er zaten steeds grote groepen Amerikaanse jongeren, ontbijt werd afgeraffeld. Maar San Ignacio zelf was wel weer leuk.

Fijn dat het item over het transport wordt opgepakt, de rest van de transporten ging prima hoor, maar dit transport was ver onder de maat inderdaad. 

Nog een kleine tip misschien over transport vanuit Caye Caulker naar laguna Bacalar: wij zijn met de watertaxi gegaan (om 7 u s ochtends, kosten 55 Amerikaanse dollar pp, toen nog kosten douane Belize 20 Amerikaanse dollar , plus bij mexicaanse grens nog 550 pesos (ongeveer 33 amerikaanse dollar pp). Dus ongeveer 88 Amerikaanse dollar pp exclusief de douanekosten voor Belize. 

De andere familie kon geen watertaxi meer boeken, zijn met watertaxi teruggereisd naar Belize stad en met privé vervoer naar Chetumal gegaan. Hun kosten volgens mij: 18 Belizan dollar voor watertaxi, 80 amerikaanse dollar voor privé vervoer, 20 Amerikaanse dollar om Belize uit te komen, GEEN kosten voor mexicaanse grens! Kosten dus ongeveer 29 Amerikaanse dollar pp exclusief douanekosten Belize.  Ze waren een uur eerder in Bacalar dan wij (zelfde tijd vertrokken). Dus veel goedkoper en sneller! Misschien handig om dit gewoon te regelen in de reis, scheelt gedoe en is goedkoper 

De walvishaaientocht hebben alleen mijn man en zoon gedaan omdat ik ziek was, andere zoon erg gevoelig voor zeeziekte, van de andere familie hoorden we slechte verhalen. Ze hebben prachtige walvishaaien gezien, echter ook deze firma kan beter denk ik. Ze hadden zonder overleg onze tocht een dag later gepland, de geplande dag zat al vol. De gidsen spraken geen Engels, probeerden nog extra geld af te troggelen voor de lunch, men moest nog vissen vangen terwijl aantal mensen kotsend in de boot zaten… 

Al met al een hele mooie afwisselende reis, iha prima tempo, op eind wat rustiger en dat was prima zo

hartelijke groeten

Carin 

Rondreis Mexico, Guatemala en Belize

Hoi Hans en Tonia,

Bij gebrek aan Facebook even langs deze weg een review.

Voor de pandemie stond er een rondreis door Brazilië gepland. Dit werd een voucher, toen een rondreis door Namibië, Botswana, Zimbabwe en Mozambique, vervolgens weer een voucher en uiteindelijk een refund.
Alleen al om de wijze waarop dit hele proces werd aangepakt zou ik DagboekReizen meer dan aanbevelen.
Het is een organisatie gerund door integere oprechte en positieve mensen voor wie hun werk hun passie is en het kan niet anders dan dat dit doorsijpelt in de wijze waarop ze hun reizen organiseren en in hun keuze voor de lokale organisaties met wie zij werken.
Wij hebben als gezin het geluk gehad in ons jaar reizen, tweemaal een deel met DagboekReizen te kunnen doen.
Een maand Colombia en een week in een relatief onbekend maar adembenemend mooi gebied in Brazilië, de Jalapao.
Beide reizen waren afwisselend, uitstekend georganiseerd en met veel oog voor onze behoeften als gezin samengesteld.
Hans en Tonia hebben het talent accomodaties te vinden met een charme die wij erg waarderen en waar we ons direct thuis voelden.
De maand Colombia heeft ons een fantastisch inkijkje gegeven in dit prachtige land met eindeloos veel natuur waar we ons zoveel in hebben mogen vermaken. De plaatsen en steden die we bezochten waren met alle muurschilderingen een lust voor het oog en door de gidsen die we troffen en tours die we kregen altijd informatief en boeiend.
Het fijne aan onze reis door Colombia was ook de ruimte die er was gelaten om zelf een invulling te kiezen en te organiseren ter plaatse, wat ons een prettig gevoel van autonoom zijn gaf, iets wat soms onder gesneeuwd kan raken tijdens overvolle georganiseerde trips.
In de Jalapao in Brazilië waren we enkel met lokale toeristen en een fantastische gids in een bijzonder gebied met de fervedouros als absoluut hoogtepunt.
Wij zijn ervan overtuigd dat je met DagboekReizen kiest voor een organisatie die ook de minder bekende juweeltjes van een land aandoet en je een complete ervaring biedt die veel verder gaat dan de foto’s van een gemiddelde reisbrochure.
Dank Hans en Tonia voor 5 geweldige weken en het daarnaast ook volkomen belangeloos geven van tips en aanbevelingen gedurende onze reis van afgelopen jaar. We hebben er talloze opgevolgd en het heeft ons op schitterende plekken gebracht.
Mede dankzij jullie is ons jaar de wereld over een onvergetelijke ervaring geworden.

Nou dit is hem dan.
Ik word er bijna emotioneel van.
Maar dat ben ik snel:-) en over tweeenhalve week gaan we weer naar huis dus ik moet sowieso afscheid nemen van ons jaar en dat valt niet mee.
En vooral;
We zijn jullie gewoon enorm dankbaar.

Martijn en Didi en Tijmen en Imme

brazilie en colombia 2022

Goedemorgen,

Wij hebben ontzettend genoten van onze vakantie in Mexico! Alle plaatsjes waren zo leuk en we hebben zoveel gezien en gedaan! Om 5 uur sochtends door de jungle opzoek naar dieren, aapjes die even in het park voor ons huisje kwamen kijken, baby schilspadjes die uitkomen , tempels beklimmen met geweldig uitzicht! En dan de laatste paar dagen op een prachtig eiland in een mooi hotel met prachtig uitzicht! Het was heerlijk! Bedankt voor het zo goed regelen van onze vakantie!! Jullie zullen ons vast nog is horen als we een verre reis willen gaan maken!

Vriendelijke groet,
Gaby kasten

Mexico september 2022
Kunnen wij je helpen?

Reizen,

        Mensen ontmoeten,

                                      Ontdekken

Op de thee bij Dagboek Reizen? >>
SGR
ANVR
Calamiteitenfonds
KLM
Tripadvisor
© Dagboekreizen Reis- en Boekingsvoorwaarden - Disclaimer - Copyright - Privacy - Sitemap
Dagboek Reizen maakt gebruik van cookies