Palenque in Mexico

Ons reisverhaal Mexico:

Maya's en duiken in Yucatan

Stel je eigen rondreis samen

Maya's en duiken in Yucatan

Dag 1 - Vliegen naar Mexico

We worden veel te vroeg wakker. Dat is te zeggen, om 6 uur lig ik naar het plafond te staren. Vliegen naar Midden- en Zuid Amerika is in die zin geen pretje. Het is een jetlag heen en een jetlag terug. Daar hoef je je niet veel illusies over te maken. Toch is het lekker om om 6 uur naar het strand te wandelen en het hotel eens even te bekijken. Het hotel is opgetrokken uit kleine bungalows direct aan het strand en ziet er kleurrijk en gezellig uit. We zijn gisteravond laat aangekomen en onze baggage heeft het niet gered. Die komt hopelijk vandaag.

Het strand is nog verlaten en er scheert een pelikaan voorbij. Playa del Carmen was 10 jaar geleden een klein en slaperig dorpje maar is uitgegroeid tot een toeristenoord. Ik kwam hier voor het eerst in 1998 en je herkent het absoluut niet meer terug. Is dat erg? Nou nee, het heeft redelijk zijn karakter weten te behouden en omdat hooogbouw uit den boze is heeft het gelukkig nog steeds een uitstraling van een knusse plek in de Golf van Mexico. Het weer is er het hele jaar door zalig en te vervelen hoef je je niet.

Vandaag doen we het rustig aan. Tonia gaat naar het duikcentrum en zit rond het middaguur reeds met haar neus in de theorieboeken. De cursus tot Padi duiker duurt 4 dagen maar dan moet er wel gewerkt worden. Ik hobbel op mijn gemak het centrum in en geniet van een dubbele espresso. De eerste dag gaat verder op aan het plannen van de rest van de week maar het programma is zeer veel belovend! Laat in de middag arriveert onze bagage en we dippen nog even lekker in de zee.

We eten vanavond sushi en deze is ronduit goddelijk. Playa is een „gourmet heaven" , en het eten is zeer betaalbaar. Mijn persoonlijke favoriet was de soft shell crab maar iedereen aan tafel had zijn eigen topper. De sushi hier is niet de standaard die je zou verwachten maar is een mooie fusion mix en dat maakt het tot een feest voor oog en buik......Tsuba sushi bar, onthoudt die naam!

Dag 2 - Duiken en Natuurpark Xel Ha

Hieperdepiep hoera! Zeer vroeg in de ochtend zijn we weer wakker maar dat geeft niet want we hebben een druk programma. Nadat ik alle verjaardags SMSjes op mijn telefoon heb beantwoord en heerlijk hebben ontbeten (wat een buffet!) zetten we koers naar Puerto Aventuras om met dolfijnen te zwemmen! Wie wil dat nou niet.....

Je kunt het hier op verschillende plekken doen maar Puerto Aventuras is leuk en de lagune is vrij groot. Daarom kun je meer met de dolfijnen doen of liever gezegd zij met jou. Ik word door 2 dolfijnen omhoog geduwd, ze trekken me aan hun rugvinnen door het water en we krijgen veel uitleg over de dieren. Het is niet goedkoop (reken op 149 US dollar per persoon) maar het is meer dan de moeite waard. Een onvergetelijke belevenis!

Een DVD en mooie foto's rijker stappen we 2 uur later weer in de auto (die hebben we even voor een dagje gehuurd) en rijden door naar Xel Ha. Dit natuurpark op ongeveer een uur rijden van Playa del Carmen is de ideale plek om een dag door te brengen. Het heeft een mooie lagune waar je prachtig kunt snorkelen (veilig want reddingsvesten zijn altijd aanwezig), kunt fietsen om je vervolgens met een band door de mangrovebossen terug te laten drijven en ga zo maar door. Je betaalt één prijs en daar zit dan alles op en in (ook al je eten en drinken). Het wemelt er verder ook van de dieren. We zien zeer veel leguanen, mooie vogels en neusbeertjes.

Moe maar zeer voldaan (we zien prachtige pijlstaartroggen in de lagune als toetje) rijden we weer naar Playa (populaire afkorting) en maken ons op voor het diner. We eten vanavond in de „Blue Lobster". Dit restaurant serveert de beste kreeft ter wereld voor zeer schappelijke prijzen (we zaten meer dan vol en hadden een heerlijke wijn en koffie met van alles erin voor ongeveer 80 euro). De kreeft laat zich uitstekend smaken en de witte Spaanse wijn erbij blijkt een prima keuze. Na het eten zakken we nog even af naar de Blue Parrot, een gezellige bar op het strand die ook dienst doet als disco. Je hoeft je in de avond hier niet te vervelen. Playa is vergeven van de lounge bars en clubs en je kunt altijd tot in de vroege uurtjes door. Wij houden het rond de klok van 1 uur voor gezien want morgen moet er gedoken worden!

Dag 3 - Duiken bij Barracuda Reef

Tonia is op van de zenuwen. Ze heeft op de Maladiven een kleine introductie cursus tot duiken gedaan en vond dat zo leuk dat ze nu bezig is haar duikbrevet (PADI) te halen. De eerste 2 dagen bestonden uit oefenen in het zwembad en lezen want je moet een theorie examen doen. Nu is het echter tijd voor de eerste 2 duiken en de zon schijnt, ik heb niets te doen, en ga lekker mee.

De duikinstructeur is zeer vriendelijk en we zetten koers naar Barracuda reef. Het is vaak zo dat de naam niet is wat je denkt dat het zal zijn maar dit rif maakt zijn naam binnen 5 minuten waar als we grote barracudas voorbij zien schieten. Het zicht is meer dan uitstekend en we zien veel murenes, schildpadden en we genieten van het rif zelf dat vol is van de zachte koralen. Het rif hier is 1 van de grootste ter wereld en loopt vanaf hier tot voor de kust van Belize. Aan het einde spotten we een adelaarsrog en zeer voldaan klimmen we weer aan boord. Het waait stevig en het is bibberkoud op de boot. Ik duik in een shorty (duikpak met blote armen en benen) en dat is lekker maar vandaag misschien niet de meest ideale keuze. De tweede duik is ook mooi maar het zicht veel minder. Dat vind ik altijd jammer.......

Verkleumd komen we vroeg in de middag weer in Playa aan. We gaan na een heerlijke warme douche nog een keer sushi eten. Ander restaurant maar weer heel lekker. Dan nemen we eens even de tijd om de lokale winkels af te struinen en met de nodige nieuwe badkledij komen we laat in de middag weer in onze hotelkamer aan. We zijn moe en gaan snel wat eten om heerlijk daarna onder de wol te kruipen.

Dag 4 - Uitrusten in Playa del Carmen

Briljant, de haven is dicht en er kan niet worden gedoken vandaag. Dat is balen. Nou komt ons hele tijdschema in de knoei. Uiteindelijk wordt dit de theorie dag van mijn aanstaande duik buddy en dat betekent eigenlijk voor mij een dag lekker uitrusten. Ik neem het er van en ga lekker winkelen op de Quinta, de winkelstraat van Playa del Carmen.

Ondanks dat het tegenwoordig een „grote" stad is heeft het veel van zijn charme behouden. Het aantal winkels is samen met de toeristen wel geëxplodeerd al moet worden gezegd dat de variëteit nou niet helemaal is wat je zou willen. Toch kom ik thuis met een mooie nieuwe zwembroek en een T-shirt. Het is voor ons Europeanen momenteel spotgoedkoop want er gaan bijna 18 Pesos in een Euro en dat was een jaar of 5 geleden ongeveer 9. Tel uit je winst.

In de middag lopen we samen (hoera, geslaagd voor de theorie!) nog even het dorp in en kopen een prachtige felgekleurde hangmat. Tevens ontdek ik een winkeltje waar ze gekke souvenirs verkopen die gerelateerd zijn aan 2 november, de Dia de los Muertos, een in ons ogen wat macaber feest maar in Mexico een van de belangrijkste feestdagen. Het is een soort kruis vol met geraamtes in allerlei posities. Tonia is er iets minder enthousiast over maar samen komen we tot een mooi compromis. Onze agent stelt voor om te gaan eten in Media Luna en de Surf en Turf krijgt een 9 en een half........

Dag 5 - Padi halen in Mexico

Wat vliegen de dagen toch......., de haven is weer open en met nog 2 duiken te gaan zal vandaag mijn geliefde haar Padi brevet halen. Ik ga op de eerste duik mee (mooie duik naar Turtle Reef) maar ben wel wat jaloers op de mannen die met de stierenhaaien gaan duiken. Ach, dat komt nog wel een keer. Ik vind het al veel te leuk om iemand te hebben waar ik lekker samen mee kan duiken. Als zij haar tweede duik maakt duik ik achter het internet om alle mail weg te werken en in de middag besluiten we de eerste sushi bar nog een keer met een bezoek te vereren, het lijkt bijna nog lekkerder......we lopen nog een stukje, besluiten dan naar het hotel om te keren en vallen rond half 6 in slaap om de volgende morgen om 5 uur de ogen open te doen. Kennelijk was het nodig!

Dag 6 - Duiken in cenotes en naar het Maya complex Tulum

Volledig fris als een hoentje en uitgerust kunnen we aan deze dag beginnen. Ik ben opgewonden want we gaan duiken in de cenotes! Behalve dat Mexico een mooi rif voor haar Oostkust heeft, heeft Yucatan als bijkomend bijzonder verschijnsel dat al haar rivieren onder de grond zijn verdwenen. Aangezien het kalksteen is wat de klok slaat heeft het water in de loop der tijd ontelbare grote en kleine grotten gevormd waar je naar hartelust in kunt snorkelen en/of duiken. Er zijn ook speciale parken (zoals bv. HiddenWorlds) die helemaal om deze cenotes draaien.

Wij duiken bij 2 cenotes; „el jardin del Eden" en „Taj Mahal". Met name deze laatste mag je niet missen (hij is niet toegangkelijk voor snorkelaars, de jardin del Eden wel), fantastsich!!! Kristalhelder water, prachtige stalagmiet- en stalactiet formaties, plekken waar de jungle als het ware het water ingroeit en dan een verschijnsel dat thermocline heet. Het komt erop neer dat zout water zwaarder is dan zoet en zo een spiegeleffect veroorzaakt in het water. Je weet werkelijk niet wat je ziet!

Omdat we 2 dagen geleden ons programma aan moesten passen moeten we vandaag gas geven. Na onze tweede duik staat de auto klaar om ons naar Coba te brengen*. Ik ken Tulum en Chichen Itza al jaren. Chichen was altijd leuk maar je kunt de pyramides zelf niet meer beklimmen. Verder is het allemaal een beetje te mooi omgeschoffeld en ziet het er niet meer zo authentiek uit.

Tulum, een Maya complex gelegen aan de zee, heeft dat een hele tijd weten te voorkomen, maar ook daar begin je de toeristendruk wel wat te voelen. Aangezien het aan het strand is gelegen is het nog steeds zeer de moeite waard en als je een hele dag hebt is het prima te combineren met Coba. Daar gaan wij dus naar toe. Zes jaar geleden liep er nog een karrepad naar toe. Nu kan het over de snelweg, de tijden veranderen en dat is soms maar goed ook. Coba is smaakvol gedaan, het ligt midden in de jungle en je kunt er heerlijk rondfietsen op een mountainbike. Er liggen meertjes omheen gevuld met mooie vogels en krokodillen. De hoogste Maya pyramide van Yucatan ligt hier en deze mag je beklimmen (je moet geen hoogtevrees hebben!). Kortom, het is een heerlijke plek. Wij zijn er laat op de dag, dat is lekker omdat de temperatuur dan goed te doen is en er verder bijna geen hond meer is. Na een uurtje of 3 te hebben rondgehobbeld houden we het voor gezien en gaan we voor een lekkere cocktail terug naar Tulum. Dan terug naar Playa voor een laatste diner (Playasia, prima eten maar ik had me er persoonlijk meer van voorgesteld) en dan op tijd naar bed. Morgen moeten we er om 5 uur uit want Delta vliegt ons vroeg terug naar Europa........

Neem het van me aan, een dag of 8 tot 10 hier aan de Maya Riviera is zeer de moeite waard. We hebben ons geen moment verveeld, ook als je niet wilt duiken is het heerlijk. Zo veel te doen, wij moeten hier snel weer terug komen! Hasta Lluego......

*Idealiter maak je op vrijdag de cursus af, ga je op zaterdag de cenotes doen zodat je zondag iets aan cultuur kunt snuiven. Zaterdag en zondag kun je trouwens ook omdraaien maar dit terzijde.

Kaart van Mexico

Dagboek flow

Onze onderzoeksreizen doen wij eigenlijk altijd in een versneld programma. Voor het beste resultaat en om echt van de reis te kunnen genieten adviseren wij je om meer tijd te nemen. Ben je geïnspireerd geraakt door het lezen van ons dagboek en wil je ook zo'n reis maken? Voor deze reis adviseren wij je op de volgende punten te letten;

  • Mocht je in het bezit zijn van een duikdiploma, ga dan zeker een keer duiken in de cenotes. Geweldig zicht en met de thermoclyne die je er vindt voel je je net Alice in Wonderland.
  • De Riviera Maya is een paradijs als je als familie leuke dingen wilt doen. Zelf vinden we Xel Ha heel leuk maar ook Xcaret of één van de meer avontuurlijke parken zijn een aanbeveling. Bovendien kun je ook halve dagen snorkelen in grotten met kraakheldere rivieren dus vervelen hoef je je zeker niet.
  • Culinair gezien is zeker Playa del Carmen een feestje. Je kunt heerlijk eten en er is voor ieder wat wils. Let wel , mocht je een authentieke Mexicaanse sfeer willen dan is Tulum een betere keuze.

Wij schrijven graag een gepersonaliseerde offerte die bij jouw wensen past. Denk er aan dat je je nooit over de kop reist, dat is zonde en kun je niet optimaal genieten. Voor iedereen is het tempo anders net zoals de reishoogtepunten voor iedereen anders zullen zijn. We gaan altijd uit van 2 tot 3 weken maar met meer of minder is er natuurlijk ook van alles mogelijk.

Bekijk ook onze voorbeeldreis.

Ervaringen van anderen

Hi Hans,

Het was een geweldige reis. Heel veel wisselingen en veel bijzonder dingen meegemaakt. Van mooie reizen met stadjes en dorpen, Jungle en een bijzonder carnavalsdag in San Juan Chamula (jammer maar begrijpelijk dat daar beslist niet gefotografeerde mocht worden ) boot tochten en hele mooie stranden en meer.... En alles heel goed georganiseerd. We maken reclame voor jullie hoor

Rondreis Mexico

Beste Hans,

Wezijn weer gezond en zeer tevreden thuis. Ik heb vaak gedacht om jullie tussentijds een mail te sturen. we hebben vaak tegen elkaar gezegd dat de reis echt fantastisch was en dat alles zo goed geregeld en op elkaar afgestemd was. 

Maw: we hebben echt een geweldige tijd gehad.

Het eerste hotel in playa del Carmen was helemaal goed. We konden heerlijk bijkomen en genieten van de Mexicaanse dynamiek op het strand.

Daarna naar Tulum waar we met open mond dit paradijsje aanschouwden. We hebben er zo genoten! En ook nog een zeeschildpad op t strand gezien s avonds die eieren ging leggen. Bijzonder schouwspel, de kinderen vonden het fascinerend.

Laguna Bacalar was ook een prachtige plek, waar we relaxten in hangmatten, bubbelbad en zwembad. De kanotocht was erg leuk en goed georganiseerd. Leuke Duitsers die veel vertelden onderweg over het meer en de vogels (al hebben we de foto's en filmpjes nog niet ontvangen).

Palenque waren de tempels indrukwekkend. Het hotel viel wat tegen. 

In de jungle hadden we minder mooi weer. Wel was de omgeving fascinerend, de achtergrondnuziek van brulapen en krekels waren bijzonder. Jammer dat de mensen soms harde muziek opzetten, dat verstoorde de junhlesfeer wel. De activiteiten vielen ook wat tegen qua organisatie, we moesten overal om vragen en alles werd wat sober aangeboden. Wellicht beter om hier vooraf een soort programma te regelen. 

San Christobal vonden vooral Pieter en ik zo geweldig. Het bergklimaat, de markt, de straatjes, de sfeer... Ik had er nog veel langer willen blijven. De tocht naar deMayadorpen en de kerk bracht ons in een andere wereld, we keken onze ogen uit. Toen we hoorden dat de burgermeester de week ervoor door het volk vermoord was, waren we nog meer onder de indruk van de dynamiek in een Mayadorp. 

Ook Merida was een leuke stad, waar we volop genoten hebben. We hebben in de menigte meegedanst, door de straten geslenterd, heerlijk gegeten en geborreld. Het was ook een prachtig hotel, ongelofelijk klantvriendelijk en prachtige koloniale sfeer. De tocht naar de grotten en kleine dorpen in de buurt was ook prachtig en indrukwekkend. 

Chitzen itza was ook een onvergetelijk. Het hotel was adembenemend. We keken onze ogen uit en hebben maximaal genoten van de prachtige voorzieningen. We zijn om zes uur 's ochtends naar de tempel gegaan, een fascinerend schouwspel waarbij in absolute stilte de mist optrok en de zon opkwam. Het grote tempelcomplex was zo indrukwekkend. 

De laatste plek op Holbox was qua voorzieningen wel een stapje terug. Maar de bijzondere omgeving met zandwegen, groenblauwe zee, hangmatten, gezellig dorp en de rondscharrelende leguanen de huisjes maakte veel goed. De walviashaaientocht was een van de hoogtepunten en een onvergetelijke ervaring (ondanks de zeeziekte). Ook het snorkelen, vissen vangen en daarna de vis opeten met elkaar was zo bijzonder. Alleen het hotel bij Holbox was niet zo'n succes. Het personeel snapte weinig, we hebben het vliegtuig terug ternauwernood gehaald mede dankzij onattent personeel. We hebben drie keer gezegd dat we een rekening van het eten moesten betalen, maar men wist niet hoe het zat. We zijn toen maar met alle bagage op een truck vertrokken (de taxi's reden niet vanwege de regen) omdat we veel stress hadden om de boot te halen. Uiteindelijk ging alles net goed.

Terugkijkend was de reis geweldig. Het programma was goed uitgebalanceerd, bijna alle locaties verrassend mooi en aangenaam, de georganiseerde trips waren allemaal leuk en goed. De dame van Solana tours was ook attent. We zijn er blij dat we bij jullie geboekt hebben en willen jullie enorm bedanken voor de goede en attente organisatie. 

Groetjes Marjan

Rondreis Mexico, Guatemala en Belize

Dag Hans,

We zijn inderdaad terug van op reis! Intussen zijn we allebei weer aan het werk en hebben we ons weer aangepast aan het dagelijkse leven.

We hebben een mooie en diverse reis achter de rug! We waren verrast hoe vlot het ging om met de auto door Mexico te rijden. De wegen zijn mooi onderhouden (zeker de tolwegen) en de mexicanen zijn over het algemeen rustige chauffeurs. We hadden gedacht minstens 1 keer tegen gehouden te worden bij een wegblokkade door een politieagent die wat extra geld wou verdienen, maar ze lieten ons allemaal passeren, het waren vooral de mexicanen zelf die ondervraagd werden.

We hebben het meest genoten van San Cristobal en Isla Holbox. Op beide plaatsten hangt zo’n gemoedelijke sfeer dat je je direct op je gemak voelt en de dagen er zo voorbij vliegen. Voor ons mocht er gerust nog een dagje extra isla Holbox bij, daar hadden we de minder evidentie verplaatsing van isla holbox naar de luchthaven wel voor over gehad ;-) Van Playa del carmen waren we minder fan, het is er erg druk, duur, vol met wereldmerken zoals Victoria Secrets en Haagen Dasz zodat er niets meer authentiek over schiet.

De hotels waren over het algemeen goed. Er was 1 minpunt aan onze reis: we waren behoorlijk teleurgesteld door het hotel ‘villasbacalar’ aan laguna bacalar. Ik herinner me dat we daar voor twee dagen 350 euro bij betaald hadden, dus ik verwachte in een luxueus hotel terecht te komen. Dat was jammer genoeg niet zo. De kamers waren wel groot, maar ook best ouderwets. Het voelde wat aan als vergane glorie. We hebben er ook het traagste hotelpersoneel van onze reis ontmoet, ze deden maar liefst 50 minuten over het serveren van het ontbijt terwijl er naast ons twee andere tafeltjes bezet waren.

We hebben dan veel meer genoten van ons hotel in chichen itza, waarbij de locatie, kamer, bediening en het eten echt top was. Het viel ons daar wel op dat de kamers daar aan 130 euro per nacht stonden. Een stuk goedkoper dus dan wat wij in het hotel laguna bacalar betaald hebben. Dat slaat eigenlijk nergens op, want het hotel in chichen itza was voortreffelijk terwijl het hotel in laguna bacalar verouderd was. Het was toen dat het ons ook te binnen schoot dat die 175 euro pp gevraagd werd voor het hotel Encantado, maar dat je ons daarna liet weten dat dit volboekt was en je toen villas bacalar hebt gekozen. Hierbij is er geen prijsverandering gecommuniceerd, en we vroegen ons af of er hier niet iets is mis gelopen? Het zou in ieder geval verklaren waarom het hotel zo onder onze verwachtingen scoorde.

De informatie die we krijgen via het lokale reisbureau was uitgebreid en handel georganiseerd per locatie. We hebben er steeds goed gebruik van kunnen maken.  Het valt ons wel op dat mexicaanse gidsen niet erg geneigd zijn om veel uitleg te geven over het verloop van de tour (bv bij het bezoek van de indiaanse stammen of de cenotes niet vertellen hoe lang het rijden is) dus het zou wel handig zijn mocht er nog wat extra informatie gegeven worden via het reisbureau over het verloop van de dag. Mocht ik bij het zwemmen met de walvissenhaaien op voorhand geweten hebben dat het 2,5u heen en dan nog eens 2,5u terug varen op zee was, zou ik pilletjes tegen zeeziekte kunnen innemen hebben (nu helaas moeten overgeven tijdens de excursie), iets wat ik bv niet doe bij maar 1 uurtje heen en terug varen omdat ik dit af en toe eens doe en dan weinig last ervaar.

Met vriendelijke groeten,

Cedric en Lisa

Rondreis Mexico

hallo Hans

we hebben heerlijke reis gehad! De kinderen ook erg enthousiast! 

De landen zijn wel veel drukker geworden ivm mijn eerdere reis in 1990, maar ja, dat gaat overal zo. Ik vond bv Chichicastenango tegenvallen nu, veel te druk. Maar Tikal blijft onvergetelijk! 

Qua hotels: ik vond het hotel in Bacalar echt het allerbeste, hele goede service, vriendelijk personeel. Ook Jungle Lodge vond ik erg aangenaam.

Hotel in San Ignacio vond ik erg druk, er zaten steeds grote groepen Amerikaanse jongeren, ontbijt werd afgeraffeld. Maar San Ignacio zelf was wel weer leuk.

Fijn dat het item over het transport wordt opgepakt, de rest van de transporten ging prima hoor, maar dit transport was ver onder de maat inderdaad. 

Nog een kleine tip misschien over transport vanuit Caye Caulker naar laguna Bacalar: wij zijn met de watertaxi gegaan (om 7 u s ochtends, kosten 55 Amerikaanse dollar pp, toen nog kosten douane Belize 20 Amerikaanse dollar , plus bij mexicaanse grens nog 550 pesos (ongeveer 33 amerikaanse dollar pp). Dus ongeveer 88 Amerikaanse dollar pp exclusief de douanekosten voor Belize. 

De andere familie kon geen watertaxi meer boeken, zijn met watertaxi teruggereisd naar Belize stad en met privé vervoer naar Chetumal gegaan. Hun kosten volgens mij: 18 Belizan dollar voor watertaxi, 80 amerikaanse dollar voor privé vervoer, 20 Amerikaanse dollar om Belize uit te komen, GEEN kosten voor mexicaanse grens! Kosten dus ongeveer 29 Amerikaanse dollar pp exclusief douanekosten Belize.  Ze waren een uur eerder in Bacalar dan wij (zelfde tijd vertrokken). Dus veel goedkoper en sneller! Misschien handig om dit gewoon te regelen in de reis, scheelt gedoe en is goedkoper 

De walvishaaientocht hebben alleen mijn man en zoon gedaan omdat ik ziek was, andere zoon erg gevoelig voor zeeziekte, van de andere familie hoorden we slechte verhalen. Ze hebben prachtige walvishaaien gezien, echter ook deze firma kan beter denk ik. Ze hadden zonder overleg onze tocht een dag later gepland, de geplande dag zat al vol. De gidsen spraken geen Engels, probeerden nog extra geld af te troggelen voor de lunch, men moest nog vissen vangen terwijl aantal mensen kotsend in de boot zaten… 

Al met al een hele mooie afwisselende reis, iha prima tempo, op eind wat rustiger en dat was prima zo

hartelijke groeten

Carin 

Rondreis Mexico, Guatemala en Belize

Hoi Hans en Tonia,

Bij gebrek aan Facebook even langs deze weg een review.

Voor de pandemie stond er een rondreis door Brazilië gepland. Dit werd een voucher, toen een rondreis door Namibië, Botswana, Zimbabwe en Mozambique, vervolgens weer een voucher en uiteindelijk een refund.
Alleen al om de wijze waarop dit hele proces werd aangepakt zou ik DagboekReizen meer dan aanbevelen.
Het is een organisatie gerund door integere oprechte en positieve mensen voor wie hun werk hun passie is en het kan niet anders dan dat dit doorsijpelt in de wijze waarop ze hun reizen organiseren en in hun keuze voor de lokale organisaties met wie zij werken.
Wij hebben als gezin het geluk gehad in ons jaar reizen, tweemaal een deel met DagboekReizen te kunnen doen.
Een maand Colombia en een week in een relatief onbekend maar adembenemend mooi gebied in Brazilië, de Jalapao.
Beide reizen waren afwisselend, uitstekend georganiseerd en met veel oog voor onze behoeften als gezin samengesteld.
Hans en Tonia hebben het talent accomodaties te vinden met een charme die wij erg waarderen en waar we ons direct thuis voelden.
De maand Colombia heeft ons een fantastisch inkijkje gegeven in dit prachtige land met eindeloos veel natuur waar we ons zoveel in hebben mogen vermaken. De plaatsen en steden die we bezochten waren met alle muurschilderingen een lust voor het oog en door de gidsen die we troffen en tours die we kregen altijd informatief en boeiend.
Het fijne aan onze reis door Colombia was ook de ruimte die er was gelaten om zelf een invulling te kiezen en te organiseren ter plaatse, wat ons een prettig gevoel van autonoom zijn gaf, iets wat soms onder gesneeuwd kan raken tijdens overvolle georganiseerde trips.
In de Jalapao in Brazilië waren we enkel met lokale toeristen en een fantastische gids in een bijzonder gebied met de fervedouros als absoluut hoogtepunt.
Wij zijn ervan overtuigd dat je met DagboekReizen kiest voor een organisatie die ook de minder bekende juweeltjes van een land aandoet en je een complete ervaring biedt die veel verder gaat dan de foto’s van een gemiddelde reisbrochure.
Dank Hans en Tonia voor 5 geweldige weken en het daarnaast ook volkomen belangeloos geven van tips en aanbevelingen gedurende onze reis van afgelopen jaar. We hebben er talloze opgevolgd en het heeft ons op schitterende plekken gebracht.
Mede dankzij jullie is ons jaar de wereld over een onvergetelijke ervaring geworden.

Nou dit is hem dan.
Ik word er bijna emotioneel van.
Maar dat ben ik snel:-) en over tweeenhalve week gaan we weer naar huis dus ik moet sowieso afscheid nemen van ons jaar en dat valt niet mee.
En vooral;
We zijn jullie gewoon enorm dankbaar.

Martijn en Didi en Tijmen en Imme

brazilie en colombia 2022

Goedemorgen,

Wij hebben ontzettend genoten van onze vakantie in Mexico! Alle plaatsjes waren zo leuk en we hebben zoveel gezien en gedaan! Om 5 uur sochtends door de jungle opzoek naar dieren, aapjes die even in het park voor ons huisje kwamen kijken, baby schilspadjes die uitkomen , tempels beklimmen met geweldig uitzicht! En dan de laatste paar dagen op een prachtig eiland in een mooi hotel met prachtig uitzicht! Het was heerlijk! Bedankt voor het zo goed regelen van onze vakantie!! Jullie zullen ons vast nog is horen als we een verre reis willen gaan maken!

Vriendelijke groet,
Gaby kasten

Mexico september 2022

Goede middag allemaal,

Bedankt voor jullie mailtje.
Wij hebben een prachtige reis achter de rug. Het was wat we ervan verwachte en zoveel meer??.

Onze persoonlijke hoogtepunten:
- 2-daagse hike Acatenango: Bleek toch zwaarder te zijn dan gedacht, ondanks onze goede voorbereidingen. Toch heel blij dat we dit gedaan hebben. Goede organisatie door Tropicana.
-ATM-cave: Waw, een echte must-do! Wij begrijpen dus waarom jullie dit standaard opnemen in jullie programma
-snorkelen met zeilboot in Caye Caulker: prachtige dag! Ook leuke Caraïbische vibes dankzij de bemanning, een aanrader!
-in Placencia hebben wij de Monkey river tour gedaan. Tip voor natuur- en dierenliefhebbers. Van apen, krokodillen, tarantula tot een heel assortiment aan vogels, mooie dag!
-Tikal: overnachting in het park zelf. De brulapen ‘s nachts gaan we niet missen maar wel onvergetelijke ervaring.

Wat de samenwerking met Solano tours betreft, ook dat verliep vlot, goed bereikbaar en snelle contactname.
Bv Ons programma is ter plaatste moeten aangepast worden, nl de Ferry naar Belize hebben we 1 dag eerder genomen aangezien de agent, van de boottocht tss Rio Dulce en Livingston, ons tijdens die tocht liet weten dat er op zaterdag (en zondag) geen Ferry was. Wij hebben Solano tours gecontacteerd en zij hebben onmiddellijk het nodige gedaan wat betreft ons verblijf (hotel) en vervoer.
(Persoonlijk kwam ons dat niet slecht uit aangezien wij een volledige dag in Livingston achteraf gezien niet nodig vonden)

Kortom, wij hebben 3 prachtige weken achter de rug mede dankzij de goede organisatie van jullie en Solana tours, waarvoor dank!

Binnenkort komen we terug bij jullie op antenne want we kijken al volop uit naar een volgende bestemming volgend jaar, nl Zuid-India.??

Fijne zondag nog en tot binnenkort.
Groetjes Ginny en Werner

Mexico, Guatemala en Belize 2023


We wilden graag een roadtrip maken door Mexico. Op zoek naar een reisbureau die onze wensen qua steden, eiland en verblijfsduur wilde uitvoeren, kwamen we bij jullie terecht. Het bleek een juiste keuze te zijn.
Na telefonisch overleg met Hans hebben wij ons reisplan bij hem
neergelegd.
Starten in Cancún, Isla Holbox, Valladolid, Mérida, Campeche, Calakmul, Bacalar, Tulum en Cancún.

Jullie kwamen zeer snel met een mooi persoonlijk reisvoorstel qua hotels, lodges en een aanvulling met een verblijf op Isla Mujeres.
Alles was keurig geregeld, de locaties van de hotels werden aangegeven in
Google Maps. Hotels lagen dichtbij de Plaza’s Principal, zodat de huurauto op de parkeerplaats kon blijven.

De reis was fantastisch. Cenote Zazil Tunich, Chichén Itzá, Uxmal, Cenote Palomitas, Calakmul, Laguna Bacalar, Cenote dos Ojos met de snorkeltour en beide eilanden waren geweldig.

Mexico was in een woord fantastisch. De natuur, cultuur en bevolking. Top.
Leuke restaurants, heerlijk gegeten en de wisselende straatoptredens, dans en muziek.
We hebben ons de gehele reis, ruim 3000 km op de teller, altijd veilig gevoeld.
Deze reis staat in de top 3 van de reizen die we de laatste jaren hebben mogen maken.

We willen jullie nogmaals bedanken. Genieten nu van de gemaakte foto’s.
Hopen in de toekomst nog eens gebruik te maken van reizen met jullie hulp en persoonlijke aandacht.

Jan Piet en Baukje

Mexico voorjaar 2023

Beste Hans,
We zijn gisteren thuisgekomen, een dagje later dan gepland ivm een defect vliegtuig in Washington waardoor we een nachtje daar moesten doorbrengen. Was prima verzorgd dus geen straf.
Voor de reis zijn geen superlatieven te vinden, het was prachtig en onvergetelijk. Zoiets zal heel moeilijk, zo niet onmogelijk te overtreffen zijn!
Doordat we in het Spaans konden communiceren hebben we met heel veel Mexicanen hele leuke gesprekken gevoerd. Ontzettend aardige mensen. Dat geeft toch wel een extra dimensie aan de reis.
Nu lekker nagenieten! Ik mail binnenkort nog wel enkele tips die mogelijk van nut kunnen zijn voor jullie bij het aanbieden van toekomstige reizen door Mexico.
Fijne dag en ontzettend bedankt voor de geweldige reis,

Mieke en Paul

Mexico zomer 2023

Goedenavond

Onze reis zit er helaas weer op.
Deze is omgevlogen.in één woord onvergetelijk.
Wij reizen nu inmiddels al een jaar of 38.
Hebben ook al erg veel van de wereld gezien.Gaan naar iedere bestemming maar 1 keer, dus misschien kun je je voorstellen hoeveel landen we bezocht hebben.
Laat staan met hoeveel reisorganisaties we te maken hebben gehad.
Zo ook met jullie.
We zullen jullie eerlijk zeggen.We hebben het nog nooit zo top geregeld gehad als nu.
Als we jullie een cijfer mogen geven van 1 tot 10 (10 =uitmuntend)dan krijgen jullie een dikke vette 10
Super,super.Overal waar we kwamen stond chauffeur keurig te wachten.Deze waren vaak half uur voor tijd aanwezig.Hotels top geregeld en zijn zeker aan te bevelen. Excursies idem dito. Ook de travel key was
super handig.
Kortom we zouden niet één minpunt kunnen bedenken. Van jullie organisatie kunnen de anderen nog heel veel leren en een voorbeeld aan nemen. Als we weer besluiten een reis te boeken zijn jullie degene die dit mogen organiseren.
Ga zo door.Dikke vette complimenten.
Bedankt voor deze onvergetelijke reis.
Wim & Elma

costa rica rondreis januari 2024

Goedemiddag Dagboek team,

Wat hebben wij genoten van onze reis door Mexico en wat hebben we veel gezien.

Van de mooie kust en stranden tot aan de ongerepte jungle.
Van krotjes en hutjes waar in gewoond wordt tot aan de indrukwekkende Maya ruines.
Van een soort Maya hut in de jungle waar we in sliepen onder de klamboe zonder airco, tot aan het geweldige Hacienda hotel.
Van apen in de bomen tot Mexicaanse dansers in prachtige kleurrijke kleding.

Nou ja, eigenlijk te veel om op te noemen.

Jullie app werkte fantastisch, daar hebben we veel aan gehad.
Het persoonlijke contact met de lokale agent, in ons geval met Paty, was heel fijn.

We hebben slechts één advies en dat betreft de eerste overnachting in Playa del Carmen.
Jullie moeten eigenlijk het hotel vragen om de gasten geen kamer aan de straatkant te geven.
Tot 2 uur ’s nachts was er volop geluidsoverlast en kon je slecht slapen.
Na zo’n lange reis heb je daar wel veel behoefte aan, want je komt behoorlijk moe aan.

Mochten we in de toekomst weer eens een dergelijke reis gaan maken, dan melden we ons zeker weer bij jullie.
Dus nogmaals dank voor alles.

Hartelijke groeten, Jola en Roel

Mexico rondreis april 2024

Goedemorgen!

Ik had me voorgenomen jullie direct naar Mexico te mailen om jullie deelgenoot te maken van onze ervaringen.. En zoals dat dan dus gaat, stelde ik dat steeds uit.
Toch een soort van excuses daarvoor, want ik heb veel dankbaarheid voor jullie en blijheid gevoeld naar jullie..
Het was een heerlijk verzorgde reis, met hele fijne hotels en fantastisch mooie plekken!

Zal ik gefragmenteerd wat delen?

Algemeen
De communicatie met jullie is echt fijn en heel direct. Jullie voel(d)en echt als partner in de reis qua betrokkenheid en bereidheid.
Zoals gezegd was alles enorm goed geregeld, qua transfers, auto huur, hotels en het uitgewerkte programma. Ook alle do's and don'ts waren helpend!

Ik vond Mexico prachtig, zoveel mooie plekken gezien en heerlijk gegeten. Heftige keerzijde voor mij was hoe er steeds weer misbruik van je gemaakt werd. Alleen ín de hotels heb ik me vrij, open en licht gevoeld (mijn lievelings staat van zijn). Daarbuiten moesten we toch steeds op onze hoede zijn, wat afstandelijk zijn/ doen en een hardheid uiten om mensen op afstand te houden doe het niet goed met ons voor hadden.

Bij aankomst op het vliegveld in Cancun werden we misleid en deden ze een poging tot oplichting. Hier heb ik al contact over gehad met jullie.. Gelukkig voelde het niet goed, waardoor we nooit hebben betaald en weg zijn gelopen.

Later zijn we nog aangehouden door de politie bij een roadblock voor onzinredenen.. Gelukkig hadden we (op advies van jullie) onze portemonnee bijna leeg gehaald en zijn we met de betaling van een klein bedrag door kunnen rijden (de agent wilde het rijbewijs van Rob niet teruggeven.. toen wij voorstelden mee te gaan naar het politiebureau, kon dat niet..).

We hebben trouwens een betere ervaring opgedaan door een Über te nemen ipv een taxi! Voelde betrouwbaarder en 'helderder' qua prijs.

Ook nog fijn om te noemen dat we Mexico veel goedkoper hadden verwacht, maar de prijzen zijn redelijk vergelijkbaar met hier..

Playa del Carmen
Prachtig hotel, fijne ontbijt plek ???? en levendige stad (voor mij wat te toeristisch, maar tegelijk toch ook charmant). Één dag was genoeg..

Valladolid
Fijn charmant hotel, prima ontbijt.. Blij dat er een zwembad was. De eerste cenotes en Maya ruïnes bekeken vanuit daar, prachtig.

Merida
Hotel minst bijzonder, zo ook het ontbijt.. Het zwembadje was erg smerig (gevraagd of dit verschoond mocht worden, maar hebben ze niet gedaan.. Zo gelaten). De wijk leek wat armoedig in eerste instantie, maar het andere deel van Merida vond ik fantastisch fijn.. Voelde heel lieflijk, heerlijk gegeten ook!

(Izamal vonden we trouwens echt niet bijzonder)

Bacalar
Mijn hoogtepunt.. Die lodges waren geweldig! De lagunes adembenemend.. Bacalar heel fijn en chill. We hebben ons heerlijk gevoeld daar en waren graag langer gebleven.

Via Tulum gereden.. Wat een fijn stadje (deel wat wij gezien hebben).

Isla Mujeres
Fijn hotel, mooie ligging: zwembad en strand. Ontbijttip: Oh my brunch.
Ook genoten van een fijne Beachclub!
Levendig stadje, vooral horeca en dezelfde winkeltjes.. Fijn om nog even te hangen en niets te hoeven. Fijne afsluiter!

Al met al dus een onvergetelijke topreis. Ik ben heel blij dat we het met jullie begeleiding hebben gedaan!
Laat je het me weten als je meer informatie wil over het één of ander?
En stuur me ook gerust een linkje voor een officiële review ergens.. Ik deel graag mijn tevredenheid!

Nogmaals, ontzettend bedankt voor alle hulp, informatie, begeleiding en voelbare betrokkenheid!

Lieve groet,
Daisy

Mexico april 2024
Kunnen wij je helpen?

Reizen,

        Mensen ontmoeten,

                                      Ontdekken

Op de thee bij Dagboek Reizen? >>
SGR
ANVR
Calamiteitenfonds
KLM
Tripadvisor
© Dagboekreizen Reis- en Boekingsvoorwaarden - Disclaimer - Copyright - Privacy - Cookies - Sitemap