Dambulla Sri Lanka

Ons reisverhaal Sri Lanka:

off the beaten track

Stel je eigen rondreis samen

Sri Lanka - off the beaten track

Het is alweer even geleden dat we ons laatste dagboek online hebben gebracht. Dat was in april dit jaar toen we naar Zuid India vertrokken. We hadden toen nog geen idee wat onze volgende stop zou zijn maar we zijn net vers terug van een een hernieuwde kennismaking met Sri Lanka en de Malediven. We vonden het allebei tijd om eens te zien wat 5 jaar vrede heeft gebracht en laat het nu volgende verslag een inspiratie zijn voor een zalige reis naar deze heerlijke plekjes! Denk er wel aan dat wij deze reis als reisprofessionals maken en dat het op bijna elke plaats beter is om meerdere nachten te verblijven…..

dag 1 - wilpattu: de eerst plek “off the beaten track”

Het is altijd even op de tanden bijten om ergens in Azië te komen omdat je bijna altijd een nacht overslaat. Dat is ook nu niet anders en hoe comfortabel de vlucht met Emirates ook is, je bent toch moe als je de volgende morgen om kwart voor 9 aankomt op het vliegveld van Colombo. Omdat we hebben besloten een hele hoop te doen in een korte tijd staat onze geweldige chauffeur Tiral al te trappelen om ons in 4 uur naar onze eerste stop van de reis te brengen. Dat is deze keer Anuradhapura. We hebben gekozen voor bijna alleen maar plekken die “off the beaten track” liggen omdat dit in onze ogen de meerwaarde is die wij kunnen bieden. Anuradhapura bewaren we voor morgen maar deze middag gaan we op safari in Wilpattu. Iedereen kent Yala en toegegeven, dat is van een grote schoonheid. Het is er tegenwoordig echter best wel druk en in de maand september ook gewoon gesloten. Wilpattu staat nog in de kinderschoenen maar doet qua schoonheid echt niet onder. Dieren kijken is echter wel minder makkelijk maar wij worden vanmiddag verwent met 2 luipaarden (ja, echt waar!), wilde zwijnen, vossen en de nodige herten. Helemaal geen gekke score en het is heerlijk rustig in het park. Het is bovendien dan ook een goed plan om in Anuradhapura te slapen dat op een kleine 20 minuten van de ingang van het park rijden ligt. Daar stappen we natuurlijk over in een goede jeep en we genieten al moet ik er eerlijk bij zeggen dat ik af en toe een stukje mis. De warme wind en het heerlijke gevoel op reis te zijn zorgen daar voor. Ons hotel is tot slot nog zeker het vermelden waard omdat het midden in de natuur ligt en zorgt voor het gevoel dat je je helemaal kunt ontspannen.

dag 2 - koning te rijk in anuradhapura en trincomalee

Ik ben vroeg uit de veren en ga even  lekker baantjes zwemmen. Dat doe ik niet vaak in een zo mooie omgeving met vogels die overal om me heen fluiten en dansen. Zelfs een prachtige neushoornvogel laat zich zien en ik ben nu al de koning te rijk. Het uitgebreide ontbijt maakt mijn humeur alleen maar beter en als het zonnetje in huis stap ik in om Anuradhapura te bekijken. Deze archeologische belangrijke plek is groot van het ligt op een gebied van zo’n 20km2. Belangrijk is om iemand te hebben die je even uitlegt wat wel, en wat niet de moeite waard is, afhankelijk van je eigen interesses. Wij kiezen voor een paar kleine tempels maar sparen op deze manier 25 dollar per persoon uit. Dat kost de entree vandaag de dag maar dat is behoorlijk pittig als je ziet wat je er voor terug krijgt. Onze chauffeur leidt ons langs de belangrijke plekken zodat we even foto’s kunnen maken maar na 2 uur rondhobbelen hebben we echt wel een goede indruk van dit alles. Het is mooi maar ik blijf er bij dat Pollonaruwa, al is het natuurlijk ook veel nieuwer, indrukwekkender is. In de middag zetten wij koers naar Trincomalee dat op 2 uur rijden ligt. De oostkust is met afstand het beste wat Sri Lanka te bieden heeft. Ik verbaas me vanmiddag over hoe weinig alles hier is veranderd ten opzichte van mijn eerste bezoek in 1998, toen in  de avond de kogels nog rond je oren floten. Dat is allemaal verleden tijd maar de tijd lijkt hier nog echt stil te hebben gestaan. Beter kan niet! Ik kan alleen maar zeggen dat tussen zeg juni en oktober deze plek eigenlijk niet mag ontbreken in je route en dan bij voorkeur aan het einde want als strandplek is het geweldig. Ons hotel is echt helemaal top. Veel sfeer en uitstekend eten. Laat in de middag gaan we Trinco in en bekijken de beroemde hindoe tempel die op een prachtig uitzichtpunt ligt maar helaas onder renovatie is.In de avond bbqen we op het strand en zien een onweer ver op zee. Het leven kan niet heel veel beter!

dag 3 - briljante duikplek

We hebben vanmorgen een boot geregeld die ons naar het Pigeon Island National Park brengt. Dat ligt hier pal voor de kust en is een briljante plek voor hen die van duiken en/of snorkelen houden. Ik zie wel tot mijn verdriet dat mensen slecht op het koraal letten en dat is ontzettend jammer……..Ik hoop maar dat onze klanten verstandiger zijn! De koralen zijn echter nog steeds wonderschoon van kleuren het leven onder water is uitbundig. Je ziet ontzettend veel zwartpunt rif haaien en dat is altijd een bonus. Eng zijn ze overigens geenszins. Verder heel, heel veel vis en omdat de wind aflandig is, vandaag ook kwallen. Hele kleintjes en ze kunnen geen kwaad…..Het prikkelt een klein beetje maar bijzonder is het allemaal wel. Veel te snel moeten we helaas weer terug en is het tijd om onze koffer te pakken en verder te trekken. Einddoel vandaag is Passikudah, een klein dorp dat net begint op te komen. Er zijn nu 5 hotels en we bezoeken ze vanmiddag allemaal. Mooiste vinden we Maalu Maalu, een klein boutique resort en dat onze eigen lifestyle als een goede handschoen past. Vooral met kleine kinderen is de zee hier prettig omdat het zeer langzaam afloopt. Staat dan wel tegenover dat  er op zich in de omgeving bitter weinig te doen is tenzij je van snorkelen of duiken houdt. Het eerste hebben we vanmorgen al gedaan dus kiezen we nu voor optie 2. Eerst een lekkere massage om alle spieren los te gooien en een lekkere maaltijd daar weer achteraan………Vannacht is onze AC niet helemaal optimaal en slapen we niet geweldig maar dat hoort nou eenmaal ook bij reizen……….

dag 4 - een tented camp voor wanneer je van avontuur houdt

Een oud wrak uit de Tweede Wereldoorlog dat op 9 tot 12 meter diepte ligt is ons duikdoel. We worden begroet door duizend kleine barracuda’s en we weten gelijk dat dit fijn wordt. Bijna een uur lang genieten we van vissen en het heerlijk ontspannen gevoel dat duiken met zich meebrengt. Een goed ontbijt is daarna onontbeerlijk waarna we wederom de koffers inladen om landinwaarts te trekken en richting Kudu Oya te trekken. Onderweg stoppen we nog bij de enorme uitgehakte Boeddha bij Budurawaggela zoals je die bijvoorbeeld ook in Pollonaruwa, Aukana of Mihintale vindt. Ze zijn allemaal even mooi en een prima excuus om je benen te strekken. Ik zou er persoonlijk echter geen uren voor omrijden. We slapen vannacht in een tented camp. Wij vinden het een superleuk idee om onze gasten op dit prachtige eiland, boordevol natuur, ook deze beleving aan te bieden. Het tented camp is echter wel voor hen die van iets meer avontuur houden en het ligt helaas net te ver van Yala om het daarvoor als uitvalsbasis te gebruiken. De tenten zijn eenvoudig maar netjes en in de avond staat er een joekel van een BBQ op je te wachten. Daarvoor ga je met een lokale Engels sprekende gids lekker wandelen. Dit doe je deels door de rivier die ook als zwembad kan worden gebruikt. In de omgeving komen veel olifanten voor en de gids vertelt honderduit. Wij vinden het echt een aanrader en moe maar voldaan vallen we na een fles goede wijn te hebben genuttigd in een gezellig samenzijn met onze agent in slaap…….

dag 5 - uda walawe park en sinharaja

Uda Walawe roept ons alweer om kwart over 5 de volgende morgen. De koffers laden we weer in en de karavaan trekt verder. Het Uda Walawe park is buitengewoon geschikt om olifanten te kijken en deze ochtend is geen uitzondering. Met de bergen van Ella op de achtergrond kan het allemaal stukken minder. Zelf ben ik vooral op zoek naar de dubbele neushoornvogel en al gauw spotten we er daar de nodige van. Het enige wat ik jammer vind, is dat het management van het park beter kan. Er loopt veel vee rond en dat is nooit bevorderlijk. Niettemin genieten we en nadat we nog wat hotels in de nabije omgeving hebben bezocht gaan we verder naar onze volgende stop. Dat is het regenwoud van Sinharaja. We weten gelijk waarom het regenwoud heet, want bij aankomst in ons hotel hoost het van de regen. Wandelen gaan we gelukkig pas morgen en we gebruiken de middag om bij te slapen en lekker te lezen. Ik zwem mijn baantjes zodra het droog wordt en eet een heerlijk pittige nasi goreng onder een enorme rots. Het hotel waar we slapen is net een sprookje en mocht je  een klein beetje meer budget kunnen spenderen dan is dit een warme aanrader. Prachtig vorm gegeven en een zeer bijzondere locatie.

dag 6 - singahala trail

Vanmorgen staan we op en kijken wat beteuterd…..het hoost nog steeds……..Een half uur later willen we de gok toch wel wagen en rijden we in een half uurtje naar de ingang van het nationale park. In Sinharaja kun je enkel wandelen maar dit is zeer de moeite waard. Er is een keur aan mogelijkheden en wij kiezen voor een deel van het Singahala Trail. Deze is 14 km enkele reis en mocht je deze dus helemaal willen lopen dan moet je echt op tijd vertrekken. Wij genieten van prachtige natuur en hebben helemaal geen haast. Zonder gids zie je in een regenwoud niets maar die van ons is echt geweldig! Hij spot slangen (persoonlijke favoriet van Tonia en mij) dat het een lieve lust is maar ook de nodige wonderschone vogels passeren de revue. Na een stevige wandeltocht van een uur of 4 staan we weer bij de ingang. De zon is in de ochtend doorgebroken en we hebben meer dan genoten. Het is behoorlijk “off the beaten track”, wij vinden dit gebied zeer de moeite waard! Klein minpuntje, als je het onsmakelijk vindt, zijn de bloedzuigers maar daar zijn bij de ingang sokken voor de krijgen. Ik heb open slippers en ben niet zo van deze dingen onder de indruk. Bij terugkomst na 4 uur heb ik er één die ik uit mijn slipper moet halen maar je kunt er niets van krijgen! We rijden door naar de snelweg die tegenwoordig Colombo met het zuiden van Sri Lanka verbindt en rijden door naar Mirissa. We stoppen voor een snelle hap om nog net op tijd te zijn om lekker in zee te kunnen zwemmen. We wilden hier eigenlijk op zoek naar walvissen gaan maar de tijd ontbreekt ons dit keer. De walvissen zitten hier overigens bijna het hele jaar door met een piek vanaf oktober tot maart. De oostkust heeft ze ook maar ze daar zien is op zich minder zeker. In de avond hobbelen we wat rond de baai en vinden we nog een paar ouderwets gezellige back pack barretjes en peinzen we wat na over ons Sri Lanka reisje én kijken we vooruit naar de Malediven waar we morgen naar toe vliegen.

dag 7 & 8 - mirissa en walvissen... toch naar male

Een vroeg ontbijt, een lange transfer en een vlucht van 2 uur brengt ons in de late middag in Male. Dit soort dagen horen er ook bij en we ondergaan het hele proces een beetje gelaten. Dan staan we ineens op het zonovergoten Male atol en krijgen we onze energie terug. We gaan kijken op Fun Island omdat we dit sinds kort als budget alternatief aanbieden. Bij aankomst zien we zelf echter al snel dat dit niet helemaal is wat we met Dagboek Reizen voor ogen hebben. Het eiland is prima en de zee is prachtige, net als het rif, maar de kamers laten in onze ogen te veel te wensen over. Als je naar de Malediven gaat heb je daar simpelweg bepaalde verwachtingen bij en die maken ze simpelweg niet waar. Jammer, want het personeel is  super vriendelijk en wat het mist is gewoon een beetje fatsoenlijk management. In de avond lopen we naar de einde van de pier waar ze met lampen het water verlichten en we zien de manta’s hier sierlijk voor ons dansen. Dit is alleen in de avond zo want bij het snorkelen overdag hebben we behalve een enorme pijlstaartrog geen sierlijke roggen gezien. De volgende dag wandelen we lekker over het eiland en zien we kleine haaien vlakbij de kust. Leuk om mee te snorkelen. Het eten is niet spectaculair maar het is op zich prima. De dag vliegt om, zeker als we in de middag we even uitrusten en een boek lezen. Fun Island zal het bij ons helaas niet halen, de locatie is top maar de kamers moeten gewoon echt iets beter. De spa die we in de avond nog testen is wel weer prima, echt jammer want budget optie’s op de Malediven zijn heel schaars!

dag 9 - olhuveli: een wereld van verschil!

Onze volgende stop ligt op 5 minuten varen van Fun Island. Het is het er naast gelegen Olhuveli. Wat een wereld van verschil! Prachtige accommodatie, fantastisch eten en alles strak in de lak……zo zien we het graag! We genieten, proberen gelijk de spa en gaan in de avond heerlijk uit eten. Dit eiland heeft ook een zwembad wat redelijk ideaal is voor familie’s met jonge kinderen. De waterbungalows zijn prachtig en hier hebben ze verschillende categorieën in. Wij slapen in een “gewone” kamer op het eiland maar ook die zijn prachtig en het heerlijke strand is nooit meer dan 50 stappen weg. Wat ons betreft is dit eiland een aanrader en wij vinden het nog beter dan het Paradise Island Resort dat ons andere alternatief is in de iets luxere klasse die nog steeds wel betaalbaar is. Hierboven kijken we met onze klanten heel gericht naar de wensen en zijn er ook nog steeds een keur aan optie’s die qua prijs echter wel heel behoorlijk op beginnen te lopen……..

dag 10 - zwartpunt rifhaaien en schildpadden

Na een snel ontbijt (wow, wat een keuze, elke keer weeren dat 3x per dag J) gaan we lekker snorkelen. Het weer is prachtig en in de zon snorkelt het toch het mooiste. Ik wilde eigenlijk even gaan duiken maar het programma raakt dan in de war. Een duik is met 55 USD prima betaalbaar dus dat valt dan nog wel weer mee. Tijdens het snorkelen stuit ik op volwassen zwartpunt rifhaaien en schildpadden. Behalve dat een prachtig rif dat er gezond uit ziet met een bijbehorende vispopulatie. Een snelle lunch laat ons nog net genoeg tijd om onze koffers te pakken voordat we alweer in de boot stappen. We gaan nog een nachtje naar Embudu maar onderzoeken eerst nog even of een guesthouse op één van de publieke eilanden rondom Male een optie is. Het is zeker een manier om de Malediven op een budget manier te bereizen maar wij zien er van af om het zo aan te bieden. Tonia en ik kunnen ons niet voorstellen dat dit past in het verwachtingspatroon van onze klanten. Embudu is onze laatste stop voordat we weer huiswaarts keren. Echt een heerlijke plek. Het resort is klein en in de budget categorie met afstand de beste optie. Het zit daarom ook bijna altijd vol. Zeker de 16 water bungalows waar je met een ruit midden in de woonkamer de hele dag vanaf je bed kunt “snorkelen”. Het huisrif is in mijn ogen het beste van alle eilanden die ik ken en er hangt op het hele eiland een hele prettige sfeer. De kamers zijn keurig en alles wat je nodig hebt. Het enige dat in onze ogen ontbreekt is een kleurtje en een zeepje maar we zijn er zeker van dat als je hier bent, je hier prima overheen komt. Toffe plek en helemaal Dagboek! De volgende morgen stappen we moe maar voldaan het vliegtuig in om in de late avond weer in Amsterdam aan te komen.

Kaart van Sri Lanka

Dagboek flow

Onze onderzoeksreizen doen wij eigenlijk altijd in een versneld programma. Voor het beste resultaat en om echt van de reis te kunnen genieten adviseren wij je om meer tijd te nemen. Ben je geïnspireerd geraakt door het lezen van ons dagboek en wil je ook zo'n reis maken? Voor deze reis adviseren wij je op de volgende punten te letten;

 • Veel mensen klagen tegenwoordig dat Yala druk is, dat is ten dele waar maar de faam is wel echt terecht want het bulkt er van de dieren. Als de natuurbeleving belangrijk voor je is en je vindt het niet erg om wat minder dieren te zien zijn Sinharaja, het laatste stukje regenwoud, en Wilpattu in het noorden van Sri Lanka echt prima alternatieven.
 • Ga je van mei tot oktober naar Sri Lanka, zorg dat dat je eindigt op de stranden van de oostkust. Trincomalee maar ook Passikudah hebben heerlijke stranden en ook nog een mooie riffen waar je heerlijk kunt duiken en snorkelen.
 • Mocht je mooi willen wandelen dan moet je de Horton Plains zeker in het programma opnemen. Heerlijke tocht van een halve dag die je door betoverend mooie natuur laat wandelen. Niet veel klimmen en klauteren en voor ieder in een normale conditie prima te doen.

Wij schrijven graag een gepersonaliseerde offerte die bij jouw wensen past. Denk er aan dat je je nooit over de kop reist, dat is zonde en kun je niet optimaal genieten. Voor iedereen is het tempo anders net zoals de reishoogtepunten voor iedereen anders zullen zijn. We gaan altijd uit van 2 tot 3 weken maar met meer of minder is er natuurlijk ook van alles mogelijk.

Bekijk ook onze voorbeeldreis.

Ervaringen van anderen

Klaas en ondertekende zijn na een lange reis weer gezond terug. 

Even een korte terugblik op onze reis:

Wij vonden het programma uitstekend. Prima te doen op deze manier. De chauffeur en auto waren prima in orde.
Hij was heel vriendelijk, flexibel. Luisterde  naar onze wensen en was een veilige rijder. 

We zijn drie keer door de organisatie gebeld of het naar wens verliep.  Dat stelde we erg op prijs.
De hotels waren over het algemeen uitstekend. Uitzondering daarop vonden wij Miragekings
Eten slecht. Was geen optie voor a la Carte. Viel niet over te praten. Het zou een a anderhalf uur duren om iets anders klaar te maken.
We hebben daarover ter plekke geklaagd. Door de chef zou het aan de keuken worden doorgegeven. We hoorden van andere gasten het zelfde geluid. Ook onze chauffeur vertelde dat de chauffeurs hadden geklaagd. Wij adviseren jullie dit hotel uit de aangeboden opties eruit te halen. Het enige mooie was de tuin. 

Wij vonden Ella de topper met natuur en prachtige ligging van het hotel en vriendelijke mensen  De volgende keer zouden wij daar drie dagen gaan verblijven. Ook de sfeer in het dorp was heel gezellig. Het deed ons denken aan Ubud op Bali. 

De safari was eveneens een hele mooie ervaring. Veel gezien. 

Voor de rest hebben wij een fantastische vakantie gehad. 

Mocht je verder nog iets willen weten let us know. 

Met vriendelijke groet,

Cor

Reis Sri Lanka

Dag Hans

Inderdaad zijn wij weer terug van een prachtige reis. Namens ons alle 4 compliment voor Dagboekreizen dat alles perfect geregeld en uitgevoerd werd ter plekke. Alle hotels ook prima in orde , zeer afwisselend en met ieder een eigen charme.

We hebben zoals vooraf bedacht met name erg genoten van de prachtige natuur van Sri Lanka en het bezoek aan de verschillende parken was zeker een succes met als klap op de vuurpijl 2 luipaarden gezien in Wilpatti. Kijk dat kon jij dan niet regelen ????maar die mazzel hadden we. 

Nog extra compliment voor onze goede  chauffeur  Nishanti , zeer vriendelijk en zorgzaam . Iedere dag weer opgewekt aan de start en dacht overal bij mee en regelde van alles. 

Kortom wij zijn absoluut tevreden reizigers, dus namens ons alle vier dank en mogelijk tot ziens!

Groet Els

Reis Sri Lanka

Hoi Hans en Tonia,

Bij gebrek aan Facebook even langs deze weg een review.

Voor de pandemie stond er een rondreis door Brazilië gepland. Dit werd een voucher, toen een rondreis door Namibië, Botswana, Zimbabwe en Mozambique, vervolgens weer een voucher en uiteindelijk een refund.
Alleen al om de wijze waarop dit hele proces werd aangepakt zou ik DagboekReizen meer dan aanbevelen.
Het is een organisatie gerund door integere oprechte en positieve mensen voor wie hun werk hun passie is en het kan niet anders dan dat dit doorsijpelt in de wijze waarop ze hun reizen organiseren en in hun keuze voor de lokale organisaties met wie zij werken.
Wij hebben als gezin het geluk gehad in ons jaar reizen, tweemaal een deel met DagboekReizen te kunnen doen.
Een maand Colombia en een week in een relatief onbekend maar adembenemend mooi gebied in Brazilië, de Jalapao.
Beide reizen waren afwisselend, uitstekend georganiseerd en met veel oog voor onze behoeften als gezin samengesteld.
Hans en Tonia hebben het talent accomodaties te vinden met een charme die wij erg waarderen en waar we ons direct thuis voelden.
De maand Colombia heeft ons een fantastisch inkijkje gegeven in dit prachtige land met eindeloos veel natuur waar we ons zoveel in hebben mogen vermaken. De plaatsen en steden die we bezochten waren met alle muurschilderingen een lust voor het oog en door de gidsen die we troffen en tours die we kregen altijd informatief en boeiend.
Het fijne aan onze reis door Colombia was ook de ruimte die er was gelaten om zelf een invulling te kiezen en te organiseren ter plaatse, wat ons een prettig gevoel van autonoom zijn gaf, iets wat soms onder gesneeuwd kan raken tijdens overvolle georganiseerde trips.
In de Jalapao in Brazilië waren we enkel met lokale toeristen en een fantastische gids in een bijzonder gebied met de fervedouros als absoluut hoogtepunt.
Wij zijn ervan overtuigd dat je met DagboekReizen kiest voor een organisatie die ook de minder bekende juweeltjes van een land aandoet en je een complete ervaring biedt die veel verder gaat dan de foto’s van een gemiddelde reisbrochure.
Dank Hans en Tonia voor 5 geweldige weken en het daarnaast ook volkomen belangeloos geven van tips en aanbevelingen gedurende onze reis van afgelopen jaar. We hebben er talloze opgevolgd en het heeft ons op schitterende plekken gebracht.
Mede dankzij jullie is ons jaar de wereld over een onvergetelijke ervaring geworden.

Nou dit is hem dan.
Ik word er bijna emotioneel van.
Maar dat ben ik snel:-) en over tweeenhalve week gaan we weer naar huis dus ik moet sowieso afscheid nemen van ons jaar en dat valt niet mee.
En vooral;
We zijn jullie gewoon enorm dankbaar.

Martijn en Didi en Tijmen en Imme

brazilie en colombia 2022

Beste Hans en Neelke,

We zijn alweer een week thuis na onze reis naar Sri Lanka en de Malediven. Graag willen we jullie nog laten weten dat we een fantastische reis hebben gehad, wat hebben we genoten! Het programma dat jullie hadden samengesteld was helemaal top! De gids was tevens fantastisch, in de bijlage de review die ik hem heb gestuurd.

We kunnen Dagboek reizen aan iedereen met 100% overtuiging aanbevelen. Van het gesprek bij jullie op kantoor tot aan de laatste dag het was helemaal top!! Dit is wat je wilt als je een mooie reis gaat maken.

Dank jullie wel.

Familie Steinmeijer

Sri Lanka en de Malediven 2023

Hi Dagboekreizen team,

Helaas gaat de tijd inderdaad snel en zijn we ondertussen bijna een week terug van wederom een onvergetelijke reis.
De vluchten (Qatar) hadden we zelf geboekt en alles hier vlotjes verlopen.
Sri Lanka was een zeer leuke ervaring. Wel lichtjes vermoeiend, maar dat hadden we wel ingeschat, vandaar de laatste dagen Malediven.
In Sri Lanka werden we opgewacht en de chauffeur was zeker een meevaller.
We hebben veel gezien, de ritten waren niet te lang en deden stops wanneer we wit wensten.
Ook de hotels waren zeer aangenaam!

De Malediven worden steeds voorgesteld als het paradijs. De werkelijkheid gaat daar nog verder in.
Wat een bestemming! Een werkelijke droom!
Nu, we hebben bij aankomst ons wel even laten gaan (upgrade naar all in en upgrade naar watervilla op het Romance Eiland, adults only) ???? onder het motto, once in a lifetime zeker? ????
Een super eiland, super resort, wederom een droom.

Aldus weer een vakantie via jullie die meer dan geslaagd was en al onze verwachtingen overtroffen heeft.

Nu eerst op de lotto spelen, winnen en dan op naar de volgende ????

groeten
Rutger en Josip

Sri Lanka en de Malediven 2024

Beste Hans,

maar meteen in de 'pen' geklommen voor een verslag/evaluatie.

Mogelijk heb je hier nog wat aan voor anderen.

Maar laat ik beginnen met jou enorm te bedanken voor de belangrijke bijdrage de jij hebt geleverd aan onze fantastische Sri Lanka ervaring! Want een ervaring, en daar was het mij om te doen, dat was het zeker. 4 kinderen en partner hebben voor het eerst Azie ervaren. Ze waren vaak positief verrast en blij. Voor mij was het een gevoel van thuiskomen. Na 1 1/2 jaar Azie in '91/'92 ervaarde ik op 'klein' Sri Lanka veel van natuur en cultuur van verschillende Aziatische streken. En ik denk dat dat Sri Lanka uniek maakt, en zeer geschikt als eerste Azie-ontmoeting.

Dank dus!

 

 • Na een lange vlucht op het vliegveld van Colombo  opgewacht door Nishanta, onze chauffeur. Een zeer vriendelijke en behulpzame man, die ons vaak heeft geholpen. Goede chauffeur ook.
 • Unawatuna. Coco Bay Resort bleek een heerlijk hotel, erg goed om daar te starten. Hoogtepunten daar waren het bezoek aan Yatagala tempel en klooster. Fijne plek. Goede rondleiding door plaatselijke gids. Ook Cinnamon Island en de boottocht was erg gaaf. Bezoek aan de Turtle Hatchery was indrukwekkend, vooral ook door de gedreven bioloog die ons daar rondleidde. Galle was niet onze plek. Doods en voor de 'toeristen'. 
 •  Weddagale. De wisseling van Boulder Garden naar Rainforest Edge Hotel had (hoe triest voor Boulder ook) niet beter kunnen uitpakken: een heerlijke rustige plek, met prachtige natuurlijk overkomende kamers en een fijn restaurant met enorm goed eten (mogelijk het beste eten van de hele reis).  Je waant je daar midden in de natuur. De trekking door Sinharadja was gaaf. Zo'n 5 uur gelopen. Piekje beklommen, met magnifiek ver uitzicht. Veel natuur beleefd, vooral flora. En vlinders. En natuurlijk bloedzuigers, zo'n 100 de man! Schoenen vol bloed. Eerste schrik werd later een spel om ze te verwijderen. Na de wandeling in een rivier gebadderd. Heerlijk. Elephant Orphanage Udawalawe was erg leuk (vooral om daarna in Yala de wilde olifanten te ontmoeten).
 •  Kataragama. Big Game Camp was een hele fijne rustige plek. Zeer vriendelijk personeel. Goede tenten. Goed eten. Kataragama was gaaf, vooral het grote hindoe complex. Mystieke plek, vol geheimzinnigheden. Ganesha ritueel bijgewoond, bij toeval dansen gezien. Mensen gesproken daar. Had daar wel graag een goede gids gehad. Safari in Yala was prima. 10 olifanten, buffels, zwijnen, herten, krokodil, vogels, etc. Behalve ik was niemand nog op safari geweest, dus voor hun was het nog indrukwekkender.
 •  Buduruwagala. Prachtige plek. Ondanks de hitte. Erg goede gids geregeld, via Nishanta. Verder bijna niemand aanwezig. Zijn verhaal en de serene sfeer daar maakten het een topervaring op cultureel gebied.
 • Ella. Ella zelf was leuk, hoewel de drukke stinkende hoofdweg door het stadje het genieten wel temperde. Gelukkig lag het hotel wat van de weg af. Ella Lizzie Villa had een nieuw gebouw, waar wij werden gehuisvest. Erg clean, onpersoonlijk en enorm gehorig. We hebben veel chinees gehoord. Ik zou daar geen gasten meer naar toe sturen. Een goed alternatief lijkt mij bijvoorbeeld het Sky Green Hotel. Of de Bamboo Cabine (slechts voor 2 personen). De aktiviteiten bij Ella waren erg leuk: Ella's Peak beklommen, met gids. Voor de meesten van ons een van de piekervaringen op Sri Lanka. Kookles gehad bij Lizzie. Erg leuk. En massage ondergaan. Fijn.
 • Nuwara Eliya. Gave treinreis. De Heritance Tea Factory was bijzonder om te zijn. De kinderen genoten van de luxe. Thee geplukt, met theeproeverij. Leerzaam.
 • Kitulgala. Onderweg nog een dam-project bezocht en watervallen gezien. De Rafters Retreat is te gek. Open houten hutjes op palen, aan de rivier. Simpel, en echt natuurbeleven.  Veel dieren ervaren, zowel buiten als in de hutjes... Gaaf geraft. Canyoning was wat simpel. Trekking ook, zeker vergeleken met Sinharadja. De kids hebben ook nog over de rivier getokkeld. De tropische hoosbui waar ze in zaten maakte het alleen maar spectaculairder. Best prijzige aktiviteiten, maar als je daar toch bent... Overigens bedreigt de dam die ze stroomopwaarts aan het bouwen zijn het raften. De beheerder denkt dat raften over een paar jaar niet meer kan in Kitulgala. Zonde.
 • Kandy. Je begrijpt waarschijnlijk dat Kandy na Kitulgala een schok was. Een mooie maar vervuilde drukke stad, vol met stilstaand verkeer. The Secret Kandy Hotel was op zich goed, maar gelegen in een drukke bocht waar dag en nacht werd getoeterd. Fijn zwembadje, matig eten. Ik had liever een rustiger hotel wat buiten Kandy gehad. De Tempel van de tand was mooi. De botanische tuin was onverwacht prachtig. Met een golfkarretje met chauffeur/bioloog door de tuin rondgeleid. Aanrader. De dansvoorstelling in de avond was een toeristische must, maar wel kwalitatief erg goed. Dambulla was erg fraai. Gelukkig weer een goede gids geregeld.
 • Galkadawala. Geen Srilankaan die weet waar het ligt. Een gehucht in de droge bossen net ten westen van Habarana. Lastig weggetje er naar toe. Maar wat een plek! De Galkadawala Forest Lodge is een complex met een paar prachtige, door een Singhalese architect neergezette gebouwtjes, van hout, leem en baksteen. Zo fraai en met de omgeving kloppend. En sfeervol. En toch ook wel luxe. En midden in de natuur. Echt super. Eea wordt gerund door Mauli, een wat oudere vrouw, die gepassioneerd kan vertellen over Sri Lanka en de omgeving. De rust die het uitstraalde was weldadig. Mooie oase en rustpunt in de enerverende reis. Ook de kinderen vonden het heerlijk. Erg goed eten ook. Vandaaruit naar Polonnaruwa gegaan. Interessant, maar in vergelijking met de eerder bezochte sites voor de kinderen wat statisch. Misschien ook vanwege de warmte. Sigirya de volgende dag sprak meer tot de verbeelding. Zelfs ondanks de horde toeristen. Wat een prachtige plek! Minniriya niet meer kunnen bezoeken, maar toen we er langs reden zagen we van dicht bij een grote groep olifanten richting de tank gaan. Tof!
 • Trincomalee. Cinnamon Blu was bij aankomst slikken (ik dus, niet de kinderen), maar al snel voelden we ons in de watten gelegd op de compound. Sri Lanka leek even ver weg, maar we hebben er enorm genoten. En we zijn een paar keer ontsnapt langs het strand, richting Backpackplekken en naar Trincomalee zelf. 3 volle dagen daar was ruim genoeg om alle aktiviteiten uit te buiten: matineus dolfijnen spotten (gaaf, veel dolfijnen gezien, maar wel samen met 15 bootjes met soms opdringerige neurotische stuurmannen), snorkelen bij Pigeon eiland. En zelfs met z'n zessen gedoken! Onze eerste keer. En zeker niet de laatste. En verder genoten van rust, vissers, zwemmen en het fantastische buffet.
 • Wilpattu. Met een nieuwe chauffeur (prima man) naar het Big Game Camp in Wilpattu. Droger dan Yala, maar weer fraai. Gelukkig tenten wat kunnen upgraden. Safari aan einde dag leek weinig op te leveren: oogst na 1 1/2 uur waren slechts een paar pauwen en een arend... Op de terugweg kregen we echter weer een prachtig kado van Sri Lanka: 2 luipaarden! Een mannetje hangend op een tak en iets verder een vrouwtje liggend en daarna sluipend door het gras om te gaan drinken. Beide van zo'n 25 meter afstand. Zo gaaf! En weinig auto's in vgl met Yala. Topervaring.
 • Negombo. Eigenlijk ervaarden we dat onze Sri Lanka reis na Wilpattu en de luipaarden  nu wel voorbij was. Negombo en de laatste helft van de rit daarnaartoe hadden (behalve verse cashewnoten) weinig meer toe te voegen. Het Goldi Sands Hotel was goed, maar werd meer een wachtkamer voor ons vertrek. Zo voelde het. Liever had ik nog een nacht op een rustiger plek in de natuur doorgebracht, maar geen idee of dat op 1 uur rijafstand van het vliegveld mogelijk is. De terugvlucht, met overnachting in Marriot hotel Heathrow verliep goed.

Acme travels ervaarden we als een erg goede agent. Alles was prima geregeld. Ze zorgden er zelfs voor dat onze vergeten aankoop in Udawawale werd opgestuurd naar Negombo.

En nu weer thuis. Vol met prachtige herinneringen. Mooiste vakantie ooit, vinden de kinderen. En dat was mijn doel: om ze een ervaring te geven die ze altijd bijblijft. En ook mijn vrouw en ik hebben enorm genoten en veel ervaren. 

Super Hans! Erg veel dank. En we weten je te vinden voor eventueel een nieuwe ervaring elders.

Met warme groet, 

Michael

Rondreis Sri Lanka

Hoi Hans,

Helaas is de reis voorbij, maar we hebben genoten!!

Alles is eigenlijk prima gegaan. 

We hadden een vriendelijke gids en chauffeur (de chauffeur sprak helaas geen woord Engels en daarom konden we met hem niet echt communiceren). De gids (Gamini) heeft ons veel over het land (cultuur/boeddhisme/gebruiken etc.) verteld, heeft ons allerlei soorten fruit laten proeven (wat ontzettend lekker allemaal!) en heeft echt zijn best gedaan om te zorgen dat alles goed verliep. Acme travels heeft verschillende keren gebeld om te vragen hoe de reis verliep.

We vonden dat de reis voor ons goed opgebouwd was wat activiteiten en vrije tijd betreft (alhoewel de kinderen 1 bezoek aan Anaradhapura hebben overgeslagen om te kunnen zwemmen).

De ceremonie in Kandy was zeer de moeite waard, wat een bijzondere sfeer hangt daar. 

De treinreis was schitterend, echt een goed onderdeel van de reis.

De bezoeken aan de natuurparken waren leuk, in NP Yala hebben we ook de luipaard en de lippenbeer gezien.

Eigenlijk is er niets waarvan ik heb gedacht dat dat achteraf niet de moeite waard was.

Een kleine opmerking, het was misschien wel prettig geweest als we van te voren hadden geweten dat (en wanneer) we zouden stoppen bij een juwelier, batikfabriekje, houtbewerking bedrijfje en kruidentuin. We waren niet verplicht om iets te kopen, maar je voelt je daar dan toch een beetje ongemakkelijk bij.

Alle hotels waren prima. 

In Chandika hotel in Tissamaharama hadden we het geluk (ik denk vanwege een hele grote groep scholieren) dat we een upgrade van de kamer kregen, we hadden echt luxe kamers. Sowieso een erg mooi resort dit.

In Ella dachten we eigenlijk dat we volgens de reisbeschrijving in het 9ach hotel in Ella zelf zouden zitten, maar we zaten in een plaatsje een half uurtje rijden verder door. Dit was een klein, heel gezellig hotel met erg goed avondeten, maar de plaats zelf (Banderawela) was niet echt interessant. Ik denk dat het veel leuker was geweest als we in Ella zelf zouden zitten.

Het Glenfall reach hotel was het minst bijzondere hotel, de kamers waren erg koud (door tochten) en enorm vochtig.

Wat de Malediven betreft, dit was pure ontspanning. We hebben heerlijk gesnorkeld, schitterende vissen, haaien, roggen en schildpadden gezien, en dat allemaal vlak voor het huisje. Een mooi einde van een heel bijzondere reis. De kamers waren prima, volgens mij recentelijk gerestyled, alles zag er netjes uit (op wat gehorigheid na, maar dat had ik al van te voren gelezen, en was geen probleem).

En nu, nog nagenieten van alle opgedane indrukken, en stiekem al een beetje denken aan de volgende vakantie

We willen graag een keer afspreken om te kijken welke reis/welke bestemming voor ons interessant is. Maar eerst nog maar even nagenieten van deze reis…

 

Dank je wel voor het samenstellen van deze goede reis!

Groetjes,Helen

Rondreis Sri Lanka & de Malediven

Hoi Hans,

Wij hebben genoten van de vakantie, het is veel te snel voorbij gegaan. En wat was de Malediven een prachtige afsluiter!

Nog een speciale dank aan onze gids Kingsley. Hij was echt een perfecte gids wij hebben van hem genoten. Zou fijn zijn als dit nog bij hem terecht komt :)

Met vriendelijke groet,

Maaike

Rondreis Sri Lanka & de Malediven
Kunnen wij je helpen?

Reizen,

        Mensen ontmoeten,

                                      Ontdekken

Op de thee bij Dagboek Reizen? >>
SGR
ANVR
Calamiteitenfonds
KLM
Tripadvisor
© Dagboekreizen Reis- en Boekingsvoorwaarden - Disclaimer - Copyright - Privacy - Sitemap
Dagboek Reizen maakt gebruik van cookies