Blyde River Canyon in Zuid Afrika

Ons reisverhaal Zuid-Afrika en Mozambique:

Het voelt als thuis

Stel je eigen rondreis samen

Zuid Afrika en Mozambique: het voelt als thuis

Dag 1:

Safari Wijzer

Er zijn ontzettend veel vluchten naar Johannesburg. Wij hadden gekozen voor de dagvlucht van de KLM, een nachtje slapen in Johannesburg (gewoon een simpele bed & breakfast, want het is maar om te slapen) en dan in de vroege ochtend door naar Phalaborwa. Als alles goed gaat en op tijd is kun je er zo rond de klok van 9 uur er zijn. Omdat je vaak gaar bent van zo veel reizen doen we het de eerste dag lekker rustig aan. Het huis is van alle gemakken voorzien. Er is een grote keuken, een ruime woonkamer en dan nog 2 slaapkamers met allebei een eigen badkamer, een losse badkamer die bedoeld is voor de mensen die op de inmense vide slapen. Grootste asset van het huis zijn echter de plateaus grenzend aan elke slaapkamer met buitendouche en een goddelijke veranda. Deze laatste heeft uitzicht op een ven dat vol zit met prachtige vogels maar bijvoorbeeld ook watervaranen. Om de inwendige mens te versterken kun je het jezelf gemakkelijk of nog gemakkelijker maken. De lodge heeft een restaurant waar je lekker kunt eten en dan hoef je niets te doen. Dat is natuurlijk het simpelste maar wij gaan graag boodschappen doen bij de Spar (3 minuten lopen) en koken dan zelf. Nou ja koken, de BBQ aan! Vlees is een levensbehoefte die ze hier tot kunst hebben verheven. Ik ken veel plekken op deze mooie aarde maar de T bone steaks bij de Spar in Phalaborwa in basting sauce zijn onovertroffen! Morgen staat Kruger op het programma dus vroeg naar bed!

Dag 2:

Ding dong, half zes........in Europa krijg je ons met geen 10 stokken uit bed maar hier is het geen enkel  probleem.......Ruim op tijd zijn we gedast en gestrikt om het park te doorkruisen. We kopen een nieuwe jaarkaart om onbeperkte toegang te hebben en rijden het park in. Kruger is prachtig maar het is belangrijk om je verwachtingen in de hand te houden. Al is het Zuiden van Kruger wat wildrijker (dan wel kun je de dieren wat makkelijker zien dan hier), vergelijk dit park nooit met de parken in Oost Afrika qua wilddichtheid. Daar kan het gewoon niet aan tippen. Het heeft vanwege de vele verschillende habitats wel een enorme verscheidenheid aan soorten en dat maakt het heel aantrekkelijk. Verder zijn ze hier veel verder met het ontwikkelen met programma's voor toeristen. Je kunt in Kruger wandelsafaris maken, tochten op de rivier, voor de die-hards is er 4 daagse trekking door het park (zodra wij hem hebben gedaan zullen we er over schrijven), en onze eigen favoriet; de avondsafari. Ik weet niet hoeveel ik er al heb gemaakt maar het is de moeite. Ik geniet elke keer weer van de gedachte om een nachtdier te zien dat ik nog niet ken alhoewel ik moet zeggen dat die lijst steeds kleiner begint te worden. Afijn, we rijden het park in en ik ga op zoek naar het dier wat al zo lang op mijn lijst staat maar wat ik nog steeds niet heb gezien in het wild; de wilde hond. Er moet er ergens 1 zijn die in een val terecht is gekomen maar nu gevangen moet worden om geholpen te worden. Hoe we echter ook speuren we vinden hem niet. We zien wel een Afrikaanse civet kat. Lijkt een beetje op een wasbeer maar dan een stuk groter. Het mooie van dit deel is de rust. Kruger is hier zeker niet overbevolkt en dat maakt of zelf rondrijden dan wel met een gids op pad tot een topervaring. Niks met 20 autos eromheen. Hooguit 2 of 3..........In de voormiddag komen we terug en we trekken ons lekker terug op onze veranda met een verrekijker en we lopen af en toe even naar het zwembad om af te koelen. TIA oftewel, this is Africa!

Dag 3;

We nemen het vanmorgen een beetje op het gemak en zitten heerlijk op onze veranda te genieten van ons ontbijt. Vandaag gaan we 18 holes lopen op de Hans Merensky golfbaan. We pakken onze spullen en rijden er in 5 minuten naar toe. De golfbaan hier is bijzonder. Er lopen namelijk veel dieren op rond en zo moet je vaak heel goed opletten dat je bal niet gepikt wordt door een baviaan of een blauwbalaap. Je kunt ook beter oppassen bij de waterpartijen want daar zwemmen nijlpaarden en krokodillen en op hole 16 moet ik het afslaan even uitstellen want er staat een giraffe op de baan! Iedereen mag er golfen en dat maakt het tot een sympathieke plek. Als we laat in de middag terugkomen hebben we geen zin meer om te koken en dus eten we lekker op de lodge om weer vroeg het bed in te duiken.

Dag 4;

Om 10 uur staat onze gids klaar om ons op een aparte tour mee te nemen die we iedereen aan kunnen raden. We doen de „townshiptour". Het is niet zoals een bezoek aan Soweto waar je eigenlijk de wijk inrijdt die zo beroemd is geworden maar waar je verder niet veel met de bevolking in contact komt. Deze tour is helemaal anders. We stoppen als eerste in de wijk waar veel „stammen" wonen die niet oorspronkelijk uit dit gebied komen. De huizen zijn van goede kwaliteit en de mensen zijn warm en vriendelijk. We bekijken de woning van een oudere man en krijgen veel uitleg over de gewoontes en tradities. Dan rijden we verder en komen we in een minder stuk terecht. De huizen zijn hier veelal van hout en er zijn veel daken van plastic. We bezoeken een project bij een school en het is een feest om met alle kinderen te zingen en te dansen. Dan staat er een bezoek aan het lokale radiostation op het programma en voor we het weten zijn we „on air". Na onze 5 minutes of fame rijden we naar het deel waar de Mozambikanen hun leven proberen te leiden. Het is hier meer een kwestie van overleven. Ze worden gezien als outcasts en hun omstandigheden zijn erbarmerlijk. Ze spreken ook de lokale taal niet en als er al baantjes voor hun zijn, zijn het de rotbaantjes die bijna niets verdienen. Toch zijn de mensen lief en hebben ze altijd een glimlach op hun gezicht. Voor de kinderen kopen we fruit en snoepjes en het wordt een klein feestje. De tour wordt afgesloten met een lokale lunch. Er liggen 2 onduidelijke dingen op ons bord die bij navraag Mopani rupsen blijken te zijn. Ze zijn gefrituurd en smaken lekker knapperig. In de middag houden we lekker rust aan het zwembad en met de prachtige avondgeluiden sukkelen we in slaap.

Dag 5;

Vandaag bezoeken we Moholoholo. Dit is een dierenopvang met een missie. De eigenaar begint bijna een preek over hoe slecht het gaat met de wildstand. Natuurlijk is de druk van de bevolking een probleem, natuurlijk moet er aandacht voor zijn maar deze dominee is niet voor mij. Zijn discipelen zijn niet heel veel beter. De hokken zijn wel mooi en zeker de katten hebben lekker de ruimte. Waarom ik hier dan heen ga? Ik hou van de „ratel" die ze hebben. Hij heet Stoffel en heeft zo zijn eigen idee hoe dingen moeten gebeuren. Ik ben gek op deze soort van dassen. Ze geven nooit op en zijn enorm slim. Daarom heet ons huis er ook naar. Als alternatief kun je overigens ook naar het lokale cheetah project rijden. Veel informatie, je komt erg dicht bij de dieren en kunt werkelijk de mooiste foto´s maken van de cheetahs! Je kunt ook zien hoe ze ze fokken en het voelt allemaal zo natuurlijk mogelij. Vlakbij ligt nog een reptielenpark (het heet Swadini reptile park) en als je besluit om naar Moholoholo te gaan moet je hier zeker even gaan kijken. Ze hebben een mooie collectie van de meest giftige slangen van Afrika. Aangezien de rondleiding in Moholohole of om  11 uur of om 3 uur plaatsvindt en wij de laatste hebben genomen zijn we pas laat terug en we besluiten dan ook om een lekker glaasje Amarula in te schenken en te mijmeren over de dag van morgen.

Dag 6;

We doen de hele dag niets. Het is meer dan 35 graden en het enige wat we willen is een beetje dobberen in het water. Dat is gewoon lauw dus echt afkoelen doet het niet. We hebben ons ingeschreven voor een nachtsafari. Deze worden uitgevoerd door de gidsen van het Kruger Park zelf. Onze gids vanavond is Donovan. We kennen hem ondertussen goed. Het is een kei en altijd in voor een grapje. Als we stoppen voor ons drankje en hapje midden in het park loopt een van de medepassagiers naar een klein heuveltje en als bij toverslag springt daar een mannetjesleeuw tevoorschijn. Hij is minstens zo geschrokken als wij. Donovan heeft een geweer bij zich en hij laadt het sneller dan ik met mijn ogen kan knipperen. De leeuw gaat er echter vandoor en wat dan volgt is een scene die zo in de Leeuwenkoning kan. Hij staat middenin de ondergaande zon en zijn profiel straalt een en al koninklijkheid uit. We zien verder tijdens deze safari nog een Afrikaanse wilde kat en een prachtige pofadder. Bij terugkomst wacht er een lekkere BBQ voor ons. We smikkelen alles naar binnen en vallen dan moe maar voldaan in bed.

Dag 7;

Een mooie nieuwe dag en wij stappen vroeg in de auto om op weg te gaan naar de Blyde River Canyon. We rijden door de beroemde „Smuts tunnel". Tonia is Zwitsers en kan niet geloven dat dit kleine pijpje door een berg de naam tunnel dragen mag. Gelijk erna stoppen we om souvenirs in te slaan. Mocht je op zoek zijn naar mooie aarden potten of knap gesneden houtwerk dan kun je hier je hart ophalen. Wij slaan eens even lekker in en met een hele volle achterbak vervolgen we onze route. We klimmen vervolgens verder omhoog en genieten dan van alle mooie uitzichten die de Blyde River ons voorschotelt. We stoppen bij „ Bourkes pot holes" en zien alle grillige formaties die het water in het steen heeft uitgesleten. Als laatste stoppen we bij „ Gods window" en dat is naar onze mening toch wel het mooiste uitzicht van allemaal. Het is pas laat in de avond als we weer terugkomen. Dat komt ook omdat we nog even rond hebben gekeken in Graskop, een klein dorpje aan het einde van de kloof. Het was een heerlijke dag, morgen weer vroeg op want we gaan wandelen!

Dag 8;

Om 5 uur staan we op en Donovan staat alweer te trappelen. We gaan wandelen. Ik geniet met volle volle teugen en Tonia ook. Er is niets zo mooi om heerlijk door het Kruger te struinen. Donovan probeert een „baboon" spin met succes uit zijn hol te lokken. Deze verwante van de vogelspinnen heeft een mooi hol in de grond. Dan stuiten we op een troep olifanten. Donovan dirigeert ons tegen de wind in naar ze toe en we kunnen ze van dichtbij bekijken. We lopen een stuk verder en nuttigen een heerlijk ontbijtje. Een paar giraffes staan ons nieuwsgierig aan te staren. We komen nog wat zebra´s tegen en natuurlijk de onvermijdelijke impalas. Na 4 uur wordt het toch wel erg warm en besluiten we terug te rijden naar de lodge. De rest van de dag rusten we uit want de warmte eist zijn tol.

Dag 9;

Ik ben dus al 12 jaar op zoek naar wilde honden maar we zijn het park nog niet in of daar zijn ze. Het zijn er 4 in getal en ze lopen daar of ze op me hebben lopen wachten. Ik kan niet uitleggen waarom ik ze zo bijzonder vind maar ze zijn zeer speciaal om te zien. Wat een prachtige beesten! We pakken bijna te laat onze camera´s maar we zijn toch in staat om ze vast te leggen. Het wordt sowieso een prachtige tocht. We zien nog een hele troep kleine mangoestes rond een verlaten termietenheuvel krioelen en rijden nog een grote groep buffels binnen die midden op de weg staan. Het zijn de eenzame mannetjes die gevaarlijk zijn maar moeders met jongen zijn ook niet te onderschatten. In de auto kan het echter niet zo veel kwaad. We komen aan in het Letaba kamp, een door het Kruger park gerunde accommodatie. Hier is een expositie van de grootste olifanten die ooit in Kruger hebben geleefd. Hun schedels met slagtanden liggen er nog en je kunt je een prima voorstelling van hun afmetingen maken. We lunchen hier met uitzicht op de Olifantsrivier en rijden dan terug om de rest van de dag lekker te lezen.

Dag 10;

Machampane is ons doel vandaag. Dit kleine tentenkamp ligt op ongeveer 4 uur rijden in het Mozambikaanse deel van het Kruger park. Het is eerst een kleine anderhalf uur rijden door het Kruger park voordat we bij de grenspost van Giryiondo aankomen. De Zuid Afrikaanse kant van de douane gaat razendsnel en wordt door 1 juffrouw bedient. Aan de Mozambikaanse kant zitten 5 mannen en die doen er ongeveer een uur over om de benodigde sticker in ons paspoort te plakken. Dat geeft niks. Het is mooi weer en er vliegen allerlei mooie vogels rond om te bekijken. We hebben ook wat te drinken meegebracht en de koffie smaakt heerlijk. Als we verder rijden komen we in een heel ander Kruger. Er zitten hier nog minder dieren vanwege de burgeroorlog die hier jarenlang heeft gewoed. De dieren zijn vaak zelf het slachtoffer geworden en met name de olifanten zijn nog erg schuchter in dit deel van Kruger. Toch zit alles er. Verder valt op dat er aan deze kant van de Lebombo bergen, die de grens vormen met Zuid Afrika, de vegetatie veel kleurrijker is. Als we aankomen ruikt het dan ook heerlijk in Machampane. Er staat van alles in bloei en we kijken uit naar onze wandeling door het park. Henny, de manager van het kampement, vertelt dat ze al 3 avonden leeuwen hebben aan de overkant van het riviertje waar de tenten op uitkijken. De tenten zijn in goede conditite en het uitzicht is wonderschoon. We gaan wandelen en zien veel vogels en antilopen op onze tocht. Ook komen we een paar giraffes tegen. Dan schuiven we aan voor een lekker diner en laten we ons even verwennen. Door het tentdoek horen we tot laat in de avond alle krekels en kikkers tsjirpen en kwaken en vallen vredig in slaap.

Dag 11;

Het is weer een nieuwe dag en helaas moeten we weer terug naar Sefapane. Niet dat dat niet heerlijk is maar we hadden hier best nog even langer willen blijven. Het is een heerlijk plekkie. Vanaf hier rijd je ook nog even in 4 uurtjes naar de mooiste stranden van Afrika. Nou ja, dat komt nog wel. We zijn nog niet koud op de weg terug of we zien een van de mooiste maar ook dodelijkste slangen van Afrika de weg oversteken; de zwarte mamba. We bekijken hem met ontzag......De rit terug verloopt verder rustig en bij terugkomst zakken we weer lekker op onze stoelen bij het zwembad. Morgen weer een drukke dag!

Dag 12

We hoeven vandaag niet heel vroeg op. We gaan vandaag naar Kaapstad. Om daar te komen vliegen we eerst van Phalaborwa naar Johannesburg en dan door naar Kaapstad. Er zijn maar maximaal 3 vluchten per dag tussen Phalaborwa en Johannesburg. Tussen Johannesburg en Kaapstad is de keuze haast oneindig en je vliegt ook vaak voor een appel en een ei. Wij hebben „gekozen" voor Mango, een lokale low cost airline. En dan komen we aan in Kaapstad. Samen met Parijs en Rio de Janeiro mijn favoriete stad op deze planeet. Het ligt zo mooi in de schaduw van de Tafelberg, het water is zo blauw, en de sfeer is er zo goed! Wij hebben een huurauto geregeld en zetten meteen koers naar mijn favoriete overnachtingsplekje in Kaapstad; Villa Rosa. Deze kleine intieme bed & breakfast ligt lekker centraal en toch in een rustige buurt. Eenmaal ingecheckt gaan we gelijk naar een van onze favoriete plekken, de V & A Waterfront. Dit stuk van Kaapstad is helemaal nieuw leven ingeblazen en nu is het enorm trendy stuk geworden met veel mooie winkels en lekkere restaurants. De hele middag lopen we lekker rond en kijken naar de zeeleeuwen in de haven. We lopen ook nog tegen een grote band aan die heerlijk a capella staat te zingen. ´s Avonds nuttigen we een heerlijke maaltijd. Wij hebben gekozen voor zeevruchten maar waar je ook zin in hebt, het is er. Met een lekkere volle buik gaan we terug en kruipen zo tussen de lekkere donzen dekens.

Dag 13;

We hebben 2 volle dagen om leuke dingen te doen. Vandaag rijden we eerst naar Kaap de Goede Hoop. Dit nationale park ligt bijna op het meest zuidelijke puntje van Afrika. Er lopen veel bavianen en struisvogels in rond en is natuurlijk beroemd vanwege de slechte naam die de Kaap heeft vanwege alle schepen die hier zijn vergaan. Wij hebben prachtig weer en genieten van alle bloeiende bloemen. In het park zijn veel korte en lange wandelroutes aangelegd en je kunt er je wandelhart dus ophalen. Daarna rijden we naar Simons Town, om meer precies te zijn naar Boulder Beach om te kijken bij de lokale pinguïn kolonie. Ik ben zo dom (of zo dapper) om met ze het water in te rennen. Het voelt alsof er 1000 naalden in mijn kuiten worden gestoken, zo koud is het! Er komt bij Kaapstad een poolstroom voorbij. Dit levert prachtig blauw water op maar het is het hele jaar rond bibberkoud. De pinguïns hebben er geen last van en ze zijn zo ontzettend leuk. We twijfelen want het wordt al later maar we besluiten toch nog even naar Hermanus te rijden. Daar komen rond deze tijd de walvissen bijna tot aan de kant. Als we aankomen hebben we nog een uur licht en we zien meer dan 10 walvissen. Deze soort, the southern right whale, staat bekend om zijn sprongen uit het water, het zgn. "breachen". Ik ken maar weinig plekken op deze aarde waar dit kan en dus genieten Tonia en ik met volle teugen. Het is overigens  best mogelijk om de walvissen in het Kaap de Goede hoop park te zien. Het is alleen zo dat ze bij Hermanus echt bijna aan de wal komen omdat de zee hier gelijk heel diep is. Op de weg terug zijn we nog steeds vol van het spektakel en vullen we ons met de gele M. Dan is het snel naar bed.

Dag 14;

Tijd om te duiken! Ik heb al eens het genot mogen proeven om met de witte haai te mogen „zwemmen". Tonia is niet zo overtuigd van de lol hiervan en we besluiten om een „gewone" duik te maken. Dat is nog steeds koud maar de duikscholen zijn hier op ingericht en je krijgt een heel dik duikpak aan. De duik die we maken is bij uitzondering niet vanaf een boot maar gewoon vanaf het strand. We komen terecht in een sprookjesbos onder water. De wateren rond Kaapstad bieden onderdak aan prachtige kelpwouden. Dit kelp kan heel lang worden en wiegt langzaam op en neer. We zien veel vissen en zelfs kleine haaien! Het is echt een magische duik en we komen allebei boven met een WOW gevoel. Niet dat de witte haaien deze kick niet opleveren. Je vertrekt dan vaak vanuit Gansbaai om de haaien te zoeken in de buurt van Dyer Island. Als je de eerste ziet ben je erg onder de indruk maar als je ze onder water ziet is het nog VEEL heftiger! Ik kan het slechts eenieder aanraden want het is veilig en absoluut bijzonder. Wij hebben echter voor vanmiddag andere plannen want we gaan de Tafelberg op. We nemen de supersnelle roterende kabelbaan en eenmaal boven gekomen worden we overrompeld door het uitzicht. Een heerlijke wandeling door de bijzondere vegetatie en de overal wegschietende rots dassies verder gaan we weer naar beneden. Ik heb overigens tijdens een eerder bezoek de Tafelberg beklommen en ook dat is een geweldige ervaring. Het is niet extreem zwaar en kost je ongeveer 2 ½ tot 3 uur. We besluiten om naar Camps Bay te rijden waar we heerlijk uit eten gaan. Morgen nog een dag en dan moeten we helaas weer naar huis.

Dag 15;

Vananvond gaan we met de KLM naar huis. We checken uit en zetten onze spullen in de auto. We gaan er nog een heerlijke middag van maken (JA, we hebben uitgeslapen!). We rijden naar het wijngebied ten noord oosten van Kaapstad. Via Stellenbosch komen we aan bij Spier. Dit wijnhuis heeft niet alleen wijnen te proeven maar je kunt er ook naar een spectaculaire vogelshow kijken. Er zijn ook nog wat andere dieren zoals cheetahs om te bekijken. Er is ook een uitstekend restaurant. Wij hebben tegen deze tijd zo veel gegeten dat we settlen voor een salade...Dan is het tijd om de auto in te leveren en in te checken voor onze lange vlucht naar huis. Zuid Afrika voelt voor ons als thuis en we hopen dat we dit gevoel over kunnen brengen aan andere mensen die op hun beurt weer verliefd mogen worden op dit fantastische land en op dit fantastische continent!

Kaart van Zuid Afrika en Mozambique

Dagboek flow

Onze onderzoeksreizen doen wij eigenlijk altijd in een versneld programma. Voor het beste resultaat en om echt van de reis te kunnen genieten adviseren wij je om meer tijd te nemen. Ben je geïnspireerd geraakt door het lezen van ons dagboek en wil je ook zo'n reis maken? Voor deze reis adviseren wij je op de volgende punten te letten;

 • De ideale combinatie voor deze reis is vliegen vanaf Nelspruit of Johannesburg naar Vilanculos om daar een aantal dagen aan het strand te bivakkeren. Vooral in de zomervakantie is dit een aanrader omdat je in Zuid Afrika dan nergens op het strand kunt uitpuffen.
 • Mocht je dit willen doen neem dan minimaal 3 weken voor deze reis anders wordt het haastwerk. Dit geldt ook voor een reis die alleen Zuid Afrika doet. Ga jet 2 weken probeer dan niet het hele land te doen maar maak keuzes en vlieg op en neer naar Kaapstad voor een paar dagen.
 • Wij kiezen er graag voor om je een paar dagen in het Kruger Nationale Park te laten slapen in combinatie met een privé reservaat omdat je zo the best of both worlds hebt.

Wij schrijven graag een gepersonaliseerde offerte die bij jouw wensen past. Denk er aan dat je je nooit over de kop reist, dat is zonde en kun je niet optimaal genieten. Voor iedereen is het tempo anders net zoals de reishoogtepunten voor iedereen anders zullen zijn. We gaan altijd uit van 2 tot 3 weken maar met meer of minder is er natuurlijk ook van alles mogelijk.

Bekijk ook onze voorbeeldreis.

Ervaringen van anderen

Hallo Hans en Tonia, 

 

We hebben een hele fijne vakantie gehad!

De hele reis goed weer gehad behalve 2 dagen in Chobe alleen maar regen, maar toch nog op de laatste dag met de regenpak en poncho aan toch nog een leeuw gezien .

Kaapstad was erg leuk en alles ging prima met de auto. De route van Botswana waren we ook erg blij mee en de volgorde. Moremi Crossing was voor ons de eerste stop. door vele regenval afgelopen weken wat het gras er hoog in de delta. Hierdoor hebben we in deze dagen niet heel veel dieren gezien. Omdat het onze eerste stop was waren wij wel bij elke impala en hippo onder de indruk. De mensen die we tegenkwamen die Chobe eerst hadden gedaan en daarna naar de Delta waren minder enthousiast. Moremi Crossing was een prima lodge met erg lekker eten!

In Kwai zagen we meer dieren (eerste dag gelijk een leeuwin en een luipaard) en veel vogels en zebra's etc. Sango Safari Camp was echt super! Ze hadden blijkbaar net de accommodatie een opfrisbeurt gegeven en het zag er prima uit. Hier vonden we de gids en het personeel van de lodge ook het beste. Ook hier wel hoog gras en door regenval van de weken ervoor slechte wegen in de game reserve dus we zijn daar niet echt het moremi reserve in gegaan (daar zouden ook meer dieren te zien zijn volgens de gids). Laatste avond in Sango kregen we een verrassingsetentje opgezet buiten onze tent met champagne!

In Chobe de meeste olifanten giraffen, impala's (eigenlijk bijna alle dieren) gezien. Bakwena lodge was ook echt een goede lodge met hele fijne kamers en goede service.

De volgorde was dus goed- moremi crossing, een goede lodge en achteraf gezien minste dieren gezien, (soort intro safari, ook omdat we daar "pas" om 6u op moesten en dit werd daarna alleen maar vroeger), Sango in Kwai, een betere lodge en meer dieren gezien dan in moremi, Chobe- wat luxere kamers en meeste dieren gezien.

Naar Zimbabwe toe ging het prima, maar de transfer had niet doorgekregen dat we van lodge waren veranderd (ze hadden opdracht om ons naar Bayete te brengen), dus hebben we dat nog even afgestemd en ook dat ze ons van juiste lodge kwamen ophalen voor de vlucht naar Jo'burg.  Ilala lodge was ook precies wat we wilden en we hebben daar 1,5 dag lekker aan de pool gelegen en ff bijgekomen van de reis. (ook eindelijk uitgeslapen want in Chobe moesten we om 5u op elke ochtend!) Het restaurant bij Ilala was ook super. De Vic Falls waren ook zeer de moeite waard en even de brug over een een voetje op  Zambia grondgebied was ook erg leuk. 

Al met al een super vakantie gehad en alles was goed geregeld. We hebben tijdens de reis van andere reizigers ook veel goede verhalen over Namibië en Kalahari woestijn gehoord, dus die hebben we op ons lijstje gezet voor over een paar jaar . 

Groetjes en bedankt!

 

Dianne en Roeland

Rondreis Botswana

Hoi Hans en Tonia,

Bij gebrek aan Facebook even langs deze weg een review.

Voor de pandemie stond er een rondreis door Brazilië gepland. Dit werd een voucher, toen een rondreis door Namibië, Botswana, Zimbabwe en Mozambique, vervolgens weer een voucher en uiteindelijk een refund.
Alleen al om de wijze waarop dit hele proces werd aangepakt zou ik DagboekReizen meer dan aanbevelen.
Het is een organisatie gerund door integere oprechte en positieve mensen voor wie hun werk hun passie is en het kan niet anders dan dat dit doorsijpelt in de wijze waarop ze hun reizen organiseren en in hun keuze voor de lokale organisaties met wie zij werken.
Wij hebben als gezin het geluk gehad in ons jaar reizen, tweemaal een deel met DagboekReizen te kunnen doen.
Een maand Colombia en een week in een relatief onbekend maar adembenemend mooi gebied in Brazilië, de Jalapao.
Beide reizen waren afwisselend, uitstekend georganiseerd en met veel oog voor onze behoeften als gezin samengesteld.
Hans en Tonia hebben het talent accomodaties te vinden met een charme die wij erg waarderen en waar we ons direct thuis voelden.
De maand Colombia heeft ons een fantastisch inkijkje gegeven in dit prachtige land met eindeloos veel natuur waar we ons zoveel in hebben mogen vermaken. De plaatsen en steden die we bezochten waren met alle muurschilderingen een lust voor het oog en door de gidsen die we troffen en tours die we kregen altijd informatief en boeiend.
Het fijne aan onze reis door Colombia was ook de ruimte die er was gelaten om zelf een invulling te kiezen en te organiseren ter plaatse, wat ons een prettig gevoel van autonoom zijn gaf, iets wat soms onder gesneeuwd kan raken tijdens overvolle georganiseerde trips.
In de Jalapao in Brazilië waren we enkel met lokale toeristen en een fantastische gids in een bijzonder gebied met de fervedouros als absoluut hoogtepunt.
Wij zijn ervan overtuigd dat je met DagboekReizen kiest voor een organisatie die ook de minder bekende juweeltjes van een land aandoet en je een complete ervaring biedt die veel verder gaat dan de foto’s van een gemiddelde reisbrochure.
Dank Hans en Tonia voor 5 geweldige weken en het daarnaast ook volkomen belangeloos geven van tips en aanbevelingen gedurende onze reis van afgelopen jaar. We hebben er talloze opgevolgd en het heeft ons op schitterende plekken gebracht.
Mede dankzij jullie is ons jaar de wereld over een onvergetelijke ervaring geworden.

Nou dit is hem dan.
Ik word er bijna emotioneel van.
Maar dat ben ik snel:-) en over tweeenhalve week gaan we weer naar huis dus ik moet sowieso afscheid nemen van ons jaar en dat valt niet mee.
En vooral;
We zijn jullie gewoon enorm dankbaar.

Martijn en Didi en Tijmen en Imme

brazilie en colombia 2022

He Hans,

Sorry voor mijn heeeeeele late reactie, maar wij hebben een geweldige reis gemaakt, wat een bijzonder prachtig land is Namibië!!!!
Zoals al eerder gemaild, maar dank voor jullie last minute regelwerk van deze trip!
We hebben genoten!

* De opbouw van de dieren was prima, van de verschillende antilopen / zebra's / struisvogels / giraffen, naar de olifanten, katachtigen en neushoorns etc. Wow allemaal!!!!
* Ook de accomodaties waren heerlijk, van mooi naar geweldig naar perfekt!
Enige die eigenlijk erg buiten de boot viel was Halali Resort in Etosha park. Was zijn glorie voorbij, slecht onderhouden huisje, het verschil met de andere lokaties was echt groot. Ook het eten daar, echt slecht. Geheel was ook masaal/druk. Vergeleken met andere lokaties, waar het heerlijk rustig en relaxed was.
Maar goed, geen probleem, maar wilde het toch melden.

Groetjes en graag tot de volgende keer,

Saskia

Namibie zomer 2022

Beste Neelke, Tonia, Hans en Mark,

Inderdaad, wij zijn weer thuis maar na een heerlijke ontspannen, mooie en indrukkwekkende reis.
Dit is nu de 5x dat wij dit mooie land bezoeken en de keus om het wat "kleiner/compacter en rustiger" te doen is ons heel goed bevallen.
De accommodaties waren stuk voor stuk prachtig/mooi met (voor ons) 1 uitzondering en die noemden jullie al, Fairview Spa en Golfresort.
Wij hadden hier al eerder een x "nee" tegen gezegd omdat wij dit te massaal vonden. Het eten in het restaurant (en de fles wijn die wij van AAA Travel kregen aangeboden) maakte veel goed -).
De pareltjes waren Nedile en Leshiba Wilderness logde. Bij Leshiba kregen wij zelfs een upgrade naar een mooie en zeer ruime logde rechts naast het hoofdgebouw met een prachtig uitzicht over de vallei.
In Mantobeni kregen wij een familietent met 2 extra bedden. Hierdoor was er weinig bewegings- en opbergruimte en daarover hebben wij wel iets gezegd. Na overleg met de dienstdoende manager kregen wij (door een annulering) een andere tent-logde aangeboden en daar waren wij erg blij mee.

Wij hebben erg genoten. Van mooie uitzichten .....de vele dieren (met zelfs een kill van aan antilope door een Cheetah voor onze ogen)
het vriendelijke personeel...de gidsen in Magoebaskloof en Phalaborwa.

Het was fantastisch!
Bedankt!

Hartelijke groet,
Sylvia en Geertjan.

Zuid Afrika oktober 2023

Hallo Hans,

We zijn sinds 2 dagen weer terug in Nederland en inmiddels al weer volop aan het werk. Om te voorkomen dat we door de drukte van het werk de vakantie al weer helemaal vergeten zijn, gelijk maar even een email naar jou om onze ervaringen met je te delen.

Allereerst kunnen we zeggen dat we een prachtige reis hebben gehad waar we met volle tevredenheid over terug kijken. Onze vlucht naar Johannesburg verliep volledig volgens schema en de volgende dag zijn we direct doorgevlogen naar Maun. Eventjes een half uur wachten waarna we onze eerste ervaring hadden met een cesna voor maximaal 6 personen waar we met z'n 3-en, incl. piloot, in zaten. Door de warmte in Botswana werden we gelijk al gewaarschuwd voor bumby flights, maar alle 5 vluchten vielen gelukkig mee. Geen grote bumps gemaakt, niet misselijk geweest en op 1 van de vluchten zijn we heel laag gevlogen, waardoor we veel olifanten, giraffes, hippo's en buffalo's hebben gezien. Dus dat was allemaal super geregeld.

Nxai Pan vonden we prachtig. De lodge ligt geweldig mooi, enorm veel ruimte en leuk ontworpen. En fantastisch uitzicht op de drinkplaats waar regelmatig olifanten, gnoes, giraffes en zebra's kwamen drinken. Lekker kleine groep, zaten er met maximaal 10 man. Een aantal safari's zelfs met ons tweeën en de gids + tracker (we hadden Kaiza die jullie ook hadden in de dagboekreis, prima tracker). Naast het bekende wild veel leeuwen en cheeta's gezien. Zijn niet naar de baobabs geweest, vonden we te ver rijden en wilden liever van het wild genieten. Hebben in Tanzania al heel veel baobabs gezien, dus dat was prima zo. Staff was erg plezierig en hadden heel leuk contact met Janet, een van de managers. Absoluut een aanrader dit park.

Pom Pom was ook erg leuk. Wat minder luxe en tent was niet erg groot, maar verder helemaal prima. Leuke tocht met de comoro's gemaakt (helaas al wel erg warm die ochtend, je brandde bijna de boot uit) en nog een leuke speedboottrip gemaakt om de alle vogels goed te kunnen bekijken. Hebben wel 45 minuten bij de maribu storks gelegen en prachtige foto's gemaakt. Nog wel wat commotie gehad omdat de gids niet op tijd in staat was om een Hippo te ontwijken en hij er met volle vaart overheen voer. Enorme klap, gelukkig was de motor maar licht beschadigd, maar we kunnen alleen maar hopen dat de hippo dit ongeluk overleefd heeft. Vreemd genoeg hebben we dit later in Chobe nog een keer beleefd toen de gids over een krokodil heen voer en ook een klap veroorzaakte. Maar hierover later meer.

Veel gezien in Pom Pom. Naast Leeuwen, jackals, ook een luipaard die op jacht was gespot. En ja, dat is toch het dier dat we graag willen tegenkomen. Dus super dat dat al in het 2e park gebeurd is. Meest opvallende hier was mijn persoonlijke ontmoeting met een hippo 's avonds laat. Zoals je waarschijnlijk weet zit in Pom Pom het toilet net achter het hoofdgebouw, daar waar het pad naar de tenten begint. Stond te wachten totdat de wc vrij was en was rondjes aan het lopen voor de wc toen ik ineens oog in oog stond met een hyppo. Gelukkig bleef hij onverstoorbaar doorgrazen op minder dan 10 meter afstand en kon ik gemakkelijk teruglopen en iedereen waarschuwen. Uiteraard met z'n tienen daarna staan kijken, maar hebben maar geen risico's genomen. De hippo is met lichtsignalen weer het water in gestuurd. Helaas geen foto's kunnen maken, maar blijft een leuk verhaal.

Na Pom Pom zouden we naar Kwara gaan, maar tot onze grote verrassing weren we naar Little Kwara gebracht. Geen idee hoe dit tot stand is gekomen, maar hier waren we super blij mee. Met afstand het mooiste camp, fantastische tent met super uitzicht. Lekker klein kamp (zaten hier met z'n tienen, is het maximale), heel persoonlijk en enorm goede gids die heel veel verstand van zaken had en het ons echt naar de zin heeft gemaakt. We hadden al gehoord van 2 verschillende stellen dat er een reisorganisatie (gevestigd op Mauritius) net voor de kerst failliet was gegaan en dat heel veel boekingen in de delta via dit bureau waren gedaan. Al deze gasten hadden een behoorlijk bedrag betaalt en hiervan was niks aan de camps en vliegtuigmaatschappijen betaald. Sommige gasten waren daar pas achter gekomen toen ze aankwamen in Maun en daar te horen kregen dat ze alles opnieuw moesten betalen. Mogelijk dat daardoor ruimte was ontstaan in Little Kwara, lang niet alle gasten hebben daarna voor de 2e keer kunnen betalen. Ook hadden we bij Janet in Nxai Pan aangegeven dat we naar Kwara gingen omdat Little Kwara al vol zat. Mogelijk heeft zij hier ook iets mee gedaan. We weten het niet en dat is ook niet echt belangrijk, feit is dat we nu als extra bonus erbij kregen. 

Ook hier weer veel leeuwen, olifanten, hyena en weer een luipaard gezien. Helemaal top dus.

De delta vonden we echt geweldig en de service was ook helemaal prima. De hele dag door wordt je voorzien van je natje en je droogje, het eten was de ene keer beter dan de andere, maar altijd ruim voldoende. En we hebben het grote geluk gehad dat we de eerste 9 dagen geen drup regen hebben gehad. Geen onweersbuien tijdens het vliegen en ook geen onweersbuien tijdens de safari of de boottrip. En dat terwijl we middenin het regenseizoen zaten. Het was wel heet, maar niet heel erg vochtig dus prima uit te houden.

Na de delta doorgevlogen naar Kasane, Elefant valley lodge. Prachtige ligging, goed eten, prima service en fantastisch uitzicht op de drinkpool. Veel olifanten hier gezien en bij het vallen van de avond kwam er een groep van ca. 50 buffalo's even wat drinken. De tent was prima, wel een beetje weinig schaduw (hadden net een tent waar geen bomen omheen stonden dus een beetje warm) en net niet een optimaal uitzicht op de drinkpool. Maar ach, we waren natuurlijk zo verwend met Little Kwara dat we dit ook weer even in perspectief moeten zien.

Wat ons helaas hier wel erg tegenviel waren de safari's. Ondanks de prachtige ligging van het camp zit het wel 45 minuten rijden van het Chobepark en de weg er naar toe is niet echt interessant. Recht toe recht aan, zo nu en dan zie je even een olifant, maar verder valt er niet veel te zien. En dat totaal 1,5 uur heen en terug vonden we een beetje jammer. En zoals ik al schreef hadden we z' on perfecte tijd in Nxai Pan en de Delta gehad met super gidsen dat we hier echt even moesten slikken toen we een wel heel erg standaard safari voorgeschoteld kregen. Een gids die standaard verhaaltjes vertelde, niet goed verstaanbaar, niet uitging van wat wij graag wilden zien maar uitging van een standaard programma. De watersafari was vooral een teleurstelling met als dieptepunt langzaam varen langs alle lodges en te horen te krijgen hoe ze allemaal heten en hoe goed ze wel niet waren. Tja, daar komen we niet voor. De gids had geen enkel verstand van hoe je het beste het licht voor de foto's kunt vangen, zag niet waar de meest interessante zaken te zien waren en moesten steeds vragen of hij anders wilde gaan varen of anders wilde gaan liggen om de olifanten, krokodillen en hippo's zo goed mogelijk te kunnen fotograferen. Waarschijnlijk hebben we hem behoorlijk om zijn zenuwen gewerkt, want hij is op een gegeven plank gas gaan varen om ons naar een groep hippo's te brengen die alweer onderweg waren naar het water en heeft toen een krokodil overvaren. Beetje jammer. Ook bleek tijdens de safari dat de auto niet eens over een first aid kit beschikte. Een van de gasten is bij het uitstappen voor de sundowner uitgegleden en heeft haar arm helemaal opengehaald. Er was alleen wat ijs uit de koelbox aanwezig, terwijl de vellen erbij hingen en er niet eens ontsmettingsmiddel en verband aanwezig was.

De lodge is een heel prima keuze, maar door het commerciële van Kasane valt het toch een beetje in het niet bij de eerdere parken. We weten niet meer waarom wij de reis in omgekeerde volgorde hebben gedaan t.o.v. de dagboekreis, maar het is naar onze mening niet verstandig om Chobe als laatste te doen. Je bent dan teveel verwend met met name de delta en dan valt het snel tegen. Een tip voor jullie voor de andere reizigers die ook zo'n reis willen maken.

Ten slotte zijn we naar de Vic Falls gereden. Ilala lodge voldeed helemaal aan onze verwachtingen. Uiteraard wilden we wel even zien wat we hadden opgegeven, nl. het Vic Falls hotel. Hebben hier de 2e avond gegeten. Moet zeggen dat het eten wel beter was dan in Ilala, maar hebben verder geen spijt van de keuze die we hebben gemaakt. Vic Falls hotel is een begrip (en onze vrienden in Johannesburg hebben ons voor gek verklaard dat we hier niet hebben geboekt!), maar het is ook stijf, oubollig, zitten veel bejaarden en de standaard kamers zijn erg klein. Dus je betaalt veel voor met name de plek en de historie. En Ilala is wat knusser en afrikaanser, dus was helemaal prima.

Uiteraard een prachtige wandeling bij de falls gedaan en mooie foto's gemaakt. Erg getwijfeld of nu wel of niet een helikoptervlucht zouden doen. Veel geld voor 12 minuten hoog vliegen en achteraf blij dat we het niet gedaan hebben want de 2e dag 's middags enorm onweer en regen gehad. Onze eerste bui en gelijk eentje van formaat. Qua temperatuur was het minder warm hier dan in de delta, maar wel enorm vochtig waardoor we alleen maar aan het zweten waren. Hier werden we ons ook bewust van het feit dat we erg veel geluk hebben gehad op het grootste gedeelte van onze reis met het weer, want de drukkende warmte speelt je heel snel parten.

We hebben de vakantie afgesloten met nog een paar dagen bij onze vrienden in Johannesburg en hier lekker bijgekomen van de drukke dagen en nog even heerlijk gerelaxt. Heb er een heel verhaal van gemaakt, maar dan weten jullie in ieder geval wat we allemaal beleefd hebben. We hebben een prachtige reis gehad en willen jullie daarvoor hartelijk bedanken. We weten jullie zeker te vinden wanneer we weer een reis willen gaan maken die een goede organisatie vooraf behoeft.

Groet,

Aly & Jetze

Rondreis Botswana en Zuid-Afrika

Hoi Hans,

 

Eindelijk hebben we even tijd om te reageren. Direct aan het werk, je kent het wel.....

Overall was de reis fantastisch! Even puntsgewijs een resumé.

 • In Kaapstad, Hermanus en Stellenbosch waren de accomodaties zeer goed. Men was ook zeer vriendelijk en behulpzaam. In Stellenbosch mochten we de kamer zelfs langer gebruiken.
 • De auto was wat aan de kleine en lichte kant. 
 • Helaas was het weer in Zuid Afrika iets minder en daardoor hebben we Robben eiland en duiken met haaien gemist. Niets aan te doen! Overigens waren de dagen kort door de winterperiode en werd geadviseerd om voor het donker binnen te zijn. Minder tijd dus!
 • Vlucht naar Tanzania was prima. 
 • De safari was echt geweldig! Veel gezien. Onze gids (Mozes) was top. Super! Ook de ballonvaart is voor herhaling vatbaar. De accomodaties (tenten, kampen, hotels etc.) waren goed. Evenals het eten.
 • De vlucht naar Zanzibar gaf bij ons wat commotie m.b.t. de bagage. Is uiteindelijk prima geregeld doordat we een vlucht eerder kregen en de koffers er “gewoon” in konden. Overigens wel een paar “losse dollars” betaald, voor het extra gewicht.
 • Het eiland Zanzibar vonden we vies en minder gezellig. 
 • Het hotel, Langi Langi viel zeer tegen! Onze wens is lekker uitblazen in een wat betere accommodatie aan het strand. Volgende reis willen we een beter niveau.

Tot slot. Top hoe bereikbaar jullie zijn voor vragen. Ga zo door, want dit verdient een pluim . 

 

Groeten,

Van ons allemaal

Rondreis Tanzania en Zuid Afrika
Kunnen wij je helpen?

Reizen,

        Mensen ontmoeten,

                                      Ontdekken

Op de thee bij Dagboek Reizen? >>
SGR
ANVR
Calamiteitenfonds
KLM
Tripadvisor
© Dagboekreizen Reis- en Boekingsvoorwaarden - Disclaimer - Copyright - Privacy - Sitemap
Dagboek Reizen maakt gebruik van cookies