Kalahari

Ons reisverhaal;

De schatten van de Kalahari

Stel je eigen rondreis samen

De schatten van de Kalahari

Aankomen en op weg naar Vryburg

Reizen naar Afrika is altijd een feest. Je weet nooit wat je kan verwachten omdat je meestal op zoek gaat naar dieren. Wij zijn al jaren bezig om de bruine hyena te zien en gaan weer een nieuwe poging wagen. Dit keer in het deel van Zuid Afrika dat nauwelijks bekend is. Bij aankomst halen we snel onze auto op. Ik heb hem aan het einde van corona geboekt en de hand zit op de knip maar enige spijt van die keuze hebben we al als hem zien. Het is een klein autootje, op zich niets mis mee, maar we moeten forse afstanden afleggen en we hopen maar dat de wegen niet te spannend worden want er zit een 1 liter motor in… Ach, niets houdt ons tegen en daar gaan we!

Het is 5 uur rijden naar onze eerste stop. Vryburg is een gehucht maar ons doel is de Zuid Afrikaanse Kalahari en als je net ben geland en in één keer door wil rijden is dat wel een beetje teveel van het goede. Dus werd het Vryburg. We nemen onze intrek in een zeer gezellige lodge die je hier eigenlijk niet zou verwachten. Onze kamer is heerlijk ruim en heeft een heel groot balkon waar we mee uitkijken op het Leon Taljaard Nature Reserve. De eigenaar is zeer vriendelijk en legt uit dat hij, als hij de kans krijgt de neushoorn wat lekkers geeft zodat deze bij de lodge blijft. Er is hier nog een hoop te winnen aan natuur educatie maar de man heeft het hart op de goede plek. De neushoorn zien we niet maar aangezien het eind november is, hebben de impala’s jongen gekregen en het is koddig om ze zien spelen met de parelhoenders die er wel wat moedeloos van worden. We zuigen heerlijke warme frisse lucht op in de wetenschap dat het thuis echt koud is geworden. De lodge doet niet aan avondeten dus gaan we naar het dorp zelf waar een Spur zit (een lokale keten) en waar we ons buikje rond eten. Het is niet hoogstaand maar op zich prima. Moe vallen we in ons heerlijke bedje, morgen weer een nieuwe dag.

en we worden weer verwend

We zijn er vroeg bij want om 5 uur wordt het al licht en je lijf schakelt vanzelf over naar een zomerschema. Heerlijk 2 uur op het balkon hangen en genieten van Afrikaanse luchten, een kopje koffie en al het leven dat we voor de deur zien. Na een stevig ontbijt stappen we weer in onze dinky toy en gaan we op pad. Ons doel vandaag is Gamagara, een privé reservaat, zoals ze het zelf betitelen. De weg erheen loopt door Kuruman en dan stuurt Google ons een onooglijke weg op. Niet geasfalteerd maar dat zijn we op zich wel gewent. Je hebt alleen geen idee waar je uitkomt… We gokken het er op en een half uur later sluiten we weer aan op asfalt. Phieuw! Een stuk verder moeten we toch weer van het asfalt af, onze lodge staat nu aangegeven dus daar gaan we. Gelukkig hebben we allebei geen vullingen want die hadden we na deze rit in de auto kunnen gaan zoeken. Mijn hemel wat een wasbord. Hoe ik ook probeer, zacht, wat harder, full speed (nou ja, met ons koekblikje) het schudt en trilt en we houden ons hart vast. Na 3 kwartier afzien zijn we er. We bellen aan maar er doet niemand open…..uhhhhh, wat nu? We bellen met gelukkig 1 streep bereikbaarheid en alles komt goed. Een heerlijke kamer wacht op ons. Die heeft de uitstraling van een safari tent maar is het stiekem toch niet. Het is rond de middag en we vragen of we kunnen lunchen. De dame die ons incheckt schiet de keuken in en komt met een enorm bord met gebakjes en cakejes aangelopen. Oké, niet goed voor de buikomvang maar man o man wat zijn ze lekker vers! We smullen en vragen ons af hoe druk het er is. Er is nog een Duitse familie die gelijk vriendjes probeert te worden en honderduit vertellen over wat ze allemaal al hebben gezien. Vanmiddag gaan we op game drive; die blijkt 10 euro pp te kosten en duurt een uur... Nou ja, wat hebben we te verliezen. We staan om 5 uur te trappelen! Jason is behalve baas van de lodge ook onze gids en hij neemt ons mee in een gogomobiel uit 1823. Het hijgt en puft dat het een lieve lust is. Toch zien we al snel Sabel antilopen en dat is best bijzonder. Daarna is de Roan antiloop aan de beurt, wow, als dat zo doorgaat! Dan spotten we neushoorns…wat is dit voor plek? Als we terug zijn spreken we met Jason af om morgenochtend ook nog een drive te doen. De Duitsers gaan naar Kaapstad en dan zijn we met zijn tweeën, kunnen we mooi eens wat meer horen over de plek. Nu eerst eten. De kok is enorm en meestal is dat een goed teken. Ook nu, wow, we krijgen zacht gegaarde eland (een lokale antiloop soort) in een rode wijn reductie, je vreet echt je vingers er bij op! Na een zalig koffie toetje komt er ineens een storm opzetten en gaan we met een goed glas wijn aan het zwembad zitten om de donder en bliksem over ons heen te laten rollen. Afrika, wat ben je toch fantastisch!

dubbele gevoelns bij Gamagara

Na een goede kop koffie de volgende morgen stappen we in een jeep. Dat scheelt een hoop lawaai. We rijden ook naar een andere plek en gaan Jason eens ondervragen. Het privé reservaat is iets nieuws, het was vroeger een jachtlodge. Dat wordt ook duidelijk als we sneeuwwitte springbokken zien, een variatie die je in de natuur niet terugvindt. Dan krijgen we les in hoeveel soorten er zijn van gnoe’s tot aan bokken. We leren een hoop maar er bekruipt ons ook wel een gevoel dat dit niet alles puur natuur is. En dat blijkt ook te kloppen. Er wordt hier beperkt nog gejaagd en dat is altijd een lastig onderwerp. We hebben er een goed gesprek over met Jason. Dit reservaat heeft geen roofdieren dus kan het niet anders dan dat er dieren worden afgeschoten. Deze worden gedeeld met de community waar het gaat om het vlees en dat is mooi. Dat er dan ook mensen zijn die vet betalen om een mooie bok te schieten is natuurlijk wel andere koek. Het geld dat ermee verdient wordt, wordt weer geïnvesteerd en ja, ik eet natuurlijk ook gewoon vlees maar toch… Game drives en jagen zijn gewoon geen vrienden van elkaar. Na een lekker ontbijt pakken we onze spullen want we moeten snel verder, Tswalu wacht!

Tswalu; alles wat je wenst en meer

Zuid Afrika heeft een stukje van de Kalahari woestijn binnen zijn grenzen. Daar is ook een nationaal park dat je kunt bezoeken maar wij mogen naar Tswalu. Een enorm gebied dat is opgekocht door een beroemde rijke familie met de visie om de natuur in ere te herstellen. Een far cry van Gamagara zullen we maar zeggen! Na weer anderhalf uur schudden komen we er aan. We worden bij de ingang opgewacht. Het gebied is enorm, denk aan de helft van Nederland ongeveer en wij mogen het gaan ontdekken. De keuze was bewust want hier hebben ze 3 soorten die we héél graag willen zien. Zo is er de bruine hyena maar hebben ze ook aardvarkens en schubdieren. We kunnen niet wachten. De lodge heeft 10 suites en wij krijgen nummer 9. Het is ontzettend duur hier om te slapen. Vergelijkbaar met de betere lodges in Botswana maar daar krijg je dan ook iets voor terug! Een prachtige woonkamer en werkelijk aan alles is gedacht. Het oog voor detail is fenomenaal. Het eetgedeelte is ook ontzettend smaakvol, net als het eten zelf. Na een heerlijke lunch ontmoeten we onze gids Jamie en onze tracker Mango. In dit soort plekken is de gids er vooral voor informatie en interpretatie, de tracker zoekt de dieren. We zijn koud onderweg als we cheeta’s ontdekken en we mogen ze te voet benaderen, heel heel bijzonder! Daarna zijn het wilde honden die we spotten net als ontzettend veel antilopen soorten met de gemsbok of oryx als mijn persoonlijke favoriet. We zien ook meerkatten maar Jamie zegt dat die later nog wel aan bod komen. Na een zalige sundowner op één van de rode duinen, die zo kenmerkend zijn voor de Kalahari gaan we night drivend op huis aan. Wat. Een. Plek! Het avondeten gaat vergezeld met een heerlijke fles wijn en we tollen daarna heerlijk terug naar onze home away from home. Daar vallen we nog even op onze veranda want we willen er echt het maximale uit halen. Als we gaan liggen is de hemel van ons bed de kaart van Tswalu, stop, hoe perfect kun je zijn?

dan denk je dat je alles al gezien hebt

De volgende morgen heel vroeg (half 5) staan we weer paraat. Nog wat slaap in de ogen maar die wrijven we er snel uit als we een magische zonsopgang meemaken. Gisterenavond zagen we op de veranda nog de donderwolken naderen, het heeft zelfs een klein beetje geregend. Nu is alles fris en vers en we zien de Kalahari in al haar glorie. Ik zou het graag accuraat beschrijven maar hoe schrijf je over geuren en kleuren bruin en groen die veranderen in het zachte ochtendlicht. De bergen die als achtergrond dienen en een magische gloed hebben? Ik kan enkel constateren dat mocht je het budget hebben (want het is écht niet goedkoop) dat je minimaal 2 nachten deze wondere wildernis moet gaan bezoeken. Dit is echt een heel ander niveau van conservatie (waar overigens een groot deel van je betaalde geld naar toe gaat) en natuurbeleving. Onze gids neemt ons mee naar leeuwen maar de jakhalspups die we even daarvoor hebben gezien maken ons blijer. We hebben zelf ondertussen zoveel safari’s gemaakt dat leeuwen geen must meer zijn. Altijd leuk, maar geen doel op zich! Rond een uur of 10 wordt het echt heet en gaan we de dag doorbrengen in onze suite. Beetje werken, een tukje doen, heerlijk. Half 5 staan we weer te trappelen voor het middagdeel en net als de gids zegt dat we beter na het eten nog een keer kunnen proberen spotten we een……bruine hyena!!!!! Vijftien jaren zoeken wordt beloond. En hoe! De hyena laat zich uitgebreid bekijken en hobbelt daarna op zijn dooie akkertje naar een drinkplaats, wow, mission accomplished. Het avondeten vanavond is bij Klein Jan. De chef van dit Michelin ster restaurant (ja, je leest het goed) heeft zich door de Kalahari laten inspireren. Wij zijn benieuwd. We komen aan bij een klein hutje dat ooit het eerste huisje in de gebied was. Op de veranda krijgen we een drankje en dan worden we door het huisje, waar de tijd heeft stil gestaan, meegenomen naar wat een waterreservoir lijkt te zijn. Gefopt! De deur gaat open en we dalen af langs een trap waarbij de wortels die er in hangen het water naar beneden laten lopen. Alsof je in een droom rondwandelt. Dan kom je 4 meter onder de grond in de koelcel die prachtig is gemaakt met alle producten waarmee wordt gekookt. Aan het einde van die gang waarin we ook al wat proeverijen hebben kom je dan in het restaurant dat eigenlijk heel clean is maar een gigantisch raam heeft met uitzicht op de Kalahari. We zitten er met open mond en raken er niet over uitgepraat. Culinair genieten gaat hier écht naar een heel ander niveau, bizar. We nightdriven na het eten met onze volle buikjes maar spotten enkel wat antilopen. De aardvarkens en schubdieren zijn kennelijk voor een volgende keer. We hebben er meer dan vrede mee. Moe maar zeer voldaan vallen we in een diepe slaap. Morgenochtend nog 1 keer proberen.

op naar Pilanesberg

En daar gaan we weer. Weer lopen we tegen cheeta’s aan. Wat zijn ze mooi, zo gracieus. Dan zijn de meerkatten aan de beurt en een half uur mogen we deelgenoot zijn van hun leven. Zo koddig en ze hebben kleintjes. Mango, onze geweldige tracker, heeft 9 maanden onderzoek naar deze groep gedaan dus hij weet er van alles over te vertellen. Jamie weet ondertussen dat we van vogels kijken houden dus hij wijst en met zijn app laat hij veel soorten aan ons zien. Eigenlijk te laat komen we terug bij de lodge want we hebben nog een enorme rit te maken vandaag. Snel laden we in, zeggen iedereen gedan en 1000 maal dank en dan sjeezen we naar Pilanesberg. Daar komen we rond half 6 aan, gelukkig op tijd voordat de poot dicht gaat. Het is soms voor ons ook even schakelen. Na Tswalu is dit heel wat anders maar onze kamer is heel groot en na een half uur op onze nieuwe veranda zijn we alweer gewent. Dit nationale park ligt vlakbij Sun City maar laat je niets wijsmaken, de plek is wonderschoon! We eten vanavond in de boma onder de sterren met een heerlijk flesje rosé en het leven is goed. Benieuwd wat morgen gaan brengen.

Die dag brengt één van de slechtste gidsen die we ooit hebben gehad. Jenny is als mens echt prima en gezellig maar als we eenmaal op pad zijn boeit het haar weinig en stopt ze alleen voor leeuwen en zelfs de overdaad aan neushoorns doen haar weinig. Behalve Tonia en ik zitten er ook Australiërs op de auto en die maken hun eerste safari. Ze snappen er weinig van en dus beginnen wij maar wat kennis te delen. Gelukkig zijn ze daar blij mee… Pilanesberg is prachtig, helemaal tussen bergen ingeklemd en boordevol met dieren. De kleuren zijn in de ochtend wonderschoon en we genieten met volle teugen. Rond de middag zijn we terug en ook nu doen we een tukje want dit is de 5de morgen dat we om half 5 paraat staan en dat begint te tellen. De middag safari slaan we over en we gaan met een wijntje aan de waterplaats zitten waar impala’s de middagshow verzorgen. Na weer een zalige maaltijd (vanavond is het zacht gegaarde buikspek) rollen we ons bed in maar niet nadat we nog een enorme bui op ons kop krijgen met een sound en lightshow die zijn weerga nauwelijks kent.

nog één cadeautje dan

Weer een nieuwe dag en we gaan nog één game drive maken. Slimme keuze want we stuiten op 4 jachtluipaarden die net een impala te grazen hebben. Het laatste leven wordt er uit geknepen en dan gaan ze aan de slag. Ze moeten snel eten want alle andere roofdieren gaan straks proberen die af te pakken. We kijken ademloos toe. Pilanesberg geeft ons dan als toetje 2 mannetjesleeuwen en ons niets vermoedend tegemoet slenteren. Wat zijn we verwend op onze trip! Nu laden we in en hebben weer een lange lange rit voor de boeg. Volgende stop, Phalaborwa, ons eigen huis in Afrika! Daar heb ik al vaak over geschreven maar Tonia en ik zijn het er roerend over eens dat we voor Dagboek Reizen een nieuwe route gaan bakken die de onbekende stukken gaan opnemen die we net hebben ontdekt.

Dagboek flow

Onze onderzoeksreizen doen wij eigenlijk altijd in een versneld programma. Voor het beste resultaat en om echt van de reis te kunnen genieten adviseren wij je om meer tijd te nemen. Ben je geïnspireerd geraakt door het lezen van ons dagboek en wil je ook zo'n reis maken? Voor deze reis adviseren wij je op de volgende punten te letten;

 • Een goede auto is een must, je moet rekening houden met hele lange afstanden. Uiteraard zorgen wij samen met onze lokale agent voor de juiste auto, wij weten precies wat er nodig is. 
 • In de Kahalari is het in de zomer ontzetten heet overdag, maar nog wel vrij koel in de ochtenden en avonden. In de winter is het overdag aangenaam tot vris, maar 's ochtends en s' avonds echt koud. Gelukkig worden de safari's daar ook een beetje op afgestemd. 
 • De Kalahari ligt in het midden van Zuid Afrika; je kan dit zowel met Kaapstad als ook met het Kruger Park en/of de Drakensbergen combineren, het is maar net waar je voor kiest. Vaak loont het wel om minimaal een binnenlandse vlucht te pakken.

Wij schrijven graag een gepersonaliseerde offerte die bij jouw wensen past. Denk er aan dat je je nooit over de kop reist, dat is zonde en kun je niet optimaal genieten. Voor iedereen is het tempo anders net zoals de reishoogtepunten voor iedereen anders zullen zijn. We gaan altijd uit van 2 tot 3 weken maar met meer of minder is er natuurlijk ook van alles mogelijk.

Bekijk ook onze voorbeeldreis.

Ervaringen van anderen

Hallo Hans en Tonia, 

 

We hebben een hele fijne vakantie gehad!

De hele reis goed weer gehad behalve 2 dagen in Chobe alleen maar regen, maar toch nog op de laatste dag met de regenpak en poncho aan toch nog een leeuw gezien .

Kaapstad was erg leuk en alles ging prima met de auto. De route van Botswana waren we ook erg blij mee en de volgorde. Moremi Crossing was voor ons de eerste stop. door vele regenval afgelopen weken wat het gras er hoog in de delta. Hierdoor hebben we in deze dagen niet heel veel dieren gezien. Omdat het onze eerste stop was waren wij wel bij elke impala en hippo onder de indruk. De mensen die we tegenkwamen die Chobe eerst hadden gedaan en daarna naar de Delta waren minder enthousiast. Moremi Crossing was een prima lodge met erg lekker eten!

In Kwai zagen we meer dieren (eerste dag gelijk een leeuwin en een luipaard) en veel vogels en zebra's etc. Sango Safari Camp was echt super! Ze hadden blijkbaar net de accommodatie een opfrisbeurt gegeven en het zag er prima uit. Hier vonden we de gids en het personeel van de lodge ook het beste. Ook hier wel hoog gras en door regenval van de weken ervoor slechte wegen in de game reserve dus we zijn daar niet echt het moremi reserve in gegaan (daar zouden ook meer dieren te zien zijn volgens de gids). Laatste avond in Sango kregen we een verrassingsetentje opgezet buiten onze tent met champagne!

In Chobe de meeste olifanten giraffen, impala's (eigenlijk bijna alle dieren) gezien. Bakwena lodge was ook echt een goede lodge met hele fijne kamers en goede service.

De volgorde was dus goed- moremi crossing, een goede lodge en achteraf gezien minste dieren gezien, (soort intro safari, ook omdat we daar "pas" om 6u op moesten en dit werd daarna alleen maar vroeger), Sango in Kwai, een betere lodge en meer dieren gezien dan in moremi, Chobe- wat luxere kamers en meeste dieren gezien.

Naar Zimbabwe toe ging het prima, maar de transfer had niet doorgekregen dat we van lodge waren veranderd (ze hadden opdracht om ons naar Bayete te brengen), dus hebben we dat nog even afgestemd en ook dat ze ons van juiste lodge kwamen ophalen voor de vlucht naar Jo'burg.  Ilala lodge was ook precies wat we wilden en we hebben daar 1,5 dag lekker aan de pool gelegen en ff bijgekomen van de reis. (ook eindelijk uitgeslapen want in Chobe moesten we om 5u op elke ochtend!) Het restaurant bij Ilala was ook super. De Vic Falls waren ook zeer de moeite waard en even de brug over een een voetje op  Zambia grondgebied was ook erg leuk. 

Al met al een super vakantie gehad en alles was goed geregeld. We hebben tijdens de reis van andere reizigers ook veel goede verhalen over Namibië en Kalahari woestijn gehoord, dus die hebben we op ons lijstje gezet voor over een paar jaar . 

Groetjes en bedankt!

 

Dianne en Roeland

Rondreis Botswana

Hoi Hans en Tonia,

Bij gebrek aan Facebook even langs deze weg een review.

Voor de pandemie stond er een rondreis door Brazilië gepland. Dit werd een voucher, toen een rondreis door Namibië, Botswana, Zimbabwe en Mozambique, vervolgens weer een voucher en uiteindelijk een refund.
Alleen al om de wijze waarop dit hele proces werd aangepakt zou ik DagboekReizen meer dan aanbevelen.
Het is een organisatie gerund door integere oprechte en positieve mensen voor wie hun werk hun passie is en het kan niet anders dan dat dit doorsijpelt in de wijze waarop ze hun reizen organiseren en in hun keuze voor de lokale organisaties met wie zij werken.
Wij hebben als gezin het geluk gehad in ons jaar reizen, tweemaal een deel met DagboekReizen te kunnen doen.
Een maand Colombia en een week in een relatief onbekend maar adembenemend mooi gebied in Brazilië, de Jalapao.
Beide reizen waren afwisselend, uitstekend georganiseerd en met veel oog voor onze behoeften als gezin samengesteld.
Hans en Tonia hebben het talent accomodaties te vinden met een charme die wij erg waarderen en waar we ons direct thuis voelden.
De maand Colombia heeft ons een fantastisch inkijkje gegeven in dit prachtige land met eindeloos veel natuur waar we ons zoveel in hebben mogen vermaken. De plaatsen en steden die we bezochten waren met alle muurschilderingen een lust voor het oog en door de gidsen die we troffen en tours die we kregen altijd informatief en boeiend.
Het fijne aan onze reis door Colombia was ook de ruimte die er was gelaten om zelf een invulling te kiezen en te organiseren ter plaatse, wat ons een prettig gevoel van autonoom zijn gaf, iets wat soms onder gesneeuwd kan raken tijdens overvolle georganiseerde trips.
In de Jalapao in Brazilië waren we enkel met lokale toeristen en een fantastische gids in een bijzonder gebied met de fervedouros als absoluut hoogtepunt.
Wij zijn ervan overtuigd dat je met DagboekReizen kiest voor een organisatie die ook de minder bekende juweeltjes van een land aandoet en je een complete ervaring biedt die veel verder gaat dan de foto’s van een gemiddelde reisbrochure.
Dank Hans en Tonia voor 5 geweldige weken en het daarnaast ook volkomen belangeloos geven van tips en aanbevelingen gedurende onze reis van afgelopen jaar. We hebben er talloze opgevolgd en het heeft ons op schitterende plekken gebracht.
Mede dankzij jullie is ons jaar de wereld over een onvergetelijke ervaring geworden.

Nou dit is hem dan.
Ik word er bijna emotioneel van.
Maar dat ben ik snel:-) en over tweeenhalve week gaan we weer naar huis dus ik moet sowieso afscheid nemen van ons jaar en dat valt niet mee.
En vooral;
We zijn jullie gewoon enorm dankbaar.

Martijn en Didi en Tijmen en Imme

brazilie en colombia 2022

He Hans,

Sorry voor mijn heeeeeele late reactie, maar wij hebben een geweldige reis gemaakt, wat een bijzonder prachtig land is Namibië!!!!
Zoals al eerder gemaild, maar dank voor jullie last minute regelwerk van deze trip!
We hebben genoten!

* De opbouw van de dieren was prima, van de verschillende antilopen / zebra's / struisvogels / giraffen, naar de olifanten, katachtigen en neushoorns etc. Wow allemaal!!!!
* Ook de accomodaties waren heerlijk, van mooi naar geweldig naar perfekt!
Enige die eigenlijk erg buiten de boot viel was Halali Resort in Etosha park. Was zijn glorie voorbij, slecht onderhouden huisje, het verschil met de andere lokaties was echt groot. Ook het eten daar, echt slecht. Geheel was ook masaal/druk. Vergeleken met andere lokaties, waar het heerlijk rustig en relaxed was.
Maar goed, geen probleem, maar wilde het toch melden.

Groetjes en graag tot de volgende keer,

Saskia

Namibie zomer 2022

Beste Neelke, Tonia, Hans en Mark,

Inderdaad, wij zijn weer thuis maar na een heerlijke ontspannen, mooie en indrukkwekkende reis.
Dit is nu de 5x dat wij dit mooie land bezoeken en de keus om het wat "kleiner/compacter en rustiger" te doen is ons heel goed bevallen.
De accommodaties waren stuk voor stuk prachtig/mooi met (voor ons) 1 uitzondering en die noemden jullie al, Fairview Spa en Golfresort.
Wij hadden hier al eerder een x "nee" tegen gezegd omdat wij dit te massaal vonden. Het eten in het restaurant (en de fles wijn die wij van AAA Travel kregen aangeboden) maakte veel goed -).
De pareltjes waren Nedile en Leshiba Wilderness logde. Bij Leshiba kregen wij zelfs een upgrade naar een mooie en zeer ruime logde rechts naast het hoofdgebouw met een prachtig uitzicht over de vallei.
In Mantobeni kregen wij een familietent met 2 extra bedden. Hierdoor was er weinig bewegings- en opbergruimte en daarover hebben wij wel iets gezegd. Na overleg met de dienstdoende manager kregen wij (door een annulering) een andere tent-logde aangeboden en daar waren wij erg blij mee.

Wij hebben erg genoten. Van mooie uitzichten .....de vele dieren (met zelfs een kill van aan antilope door een Cheetah voor onze ogen)
het vriendelijke personeel...de gidsen in Magoebaskloof en Phalaborwa.

Het was fantastisch!
Bedankt!

Hartelijke groet,
Sylvia en Geertjan.

Zuid Afrika oktober 2023

Hallo Hans,

We zijn sinds 2 dagen weer terug in Nederland en inmiddels al weer volop aan het werk. Om te voorkomen dat we door de drukte van het werk de vakantie al weer helemaal vergeten zijn, gelijk maar even een email naar jou om onze ervaringen met je te delen.

Allereerst kunnen we zeggen dat we een prachtige reis hebben gehad waar we met volle tevredenheid over terug kijken. Onze vlucht naar Johannesburg verliep volledig volgens schema en de volgende dag zijn we direct doorgevlogen naar Maun. Eventjes een half uur wachten waarna we onze eerste ervaring hadden met een cesna voor maximaal 6 personen waar we met z'n 3-en, incl. piloot, in zaten. Door de warmte in Botswana werden we gelijk al gewaarschuwd voor bumby flights, maar alle 5 vluchten vielen gelukkig mee. Geen grote bumps gemaakt, niet misselijk geweest en op 1 van de vluchten zijn we heel laag gevlogen, waardoor we veel olifanten, giraffes, hippo's en buffalo's hebben gezien. Dus dat was allemaal super geregeld.

Nxai Pan vonden we prachtig. De lodge ligt geweldig mooi, enorm veel ruimte en leuk ontworpen. En fantastisch uitzicht op de drinkplaats waar regelmatig olifanten, gnoes, giraffes en zebra's kwamen drinken. Lekker kleine groep, zaten er met maximaal 10 man. Een aantal safari's zelfs met ons tweeën en de gids + tracker (we hadden Kaiza die jullie ook hadden in de dagboekreis, prima tracker). Naast het bekende wild veel leeuwen en cheeta's gezien. Zijn niet naar de baobabs geweest, vonden we te ver rijden en wilden liever van het wild genieten. Hebben in Tanzania al heel veel baobabs gezien, dus dat was prima zo. Staff was erg plezierig en hadden heel leuk contact met Janet, een van de managers. Absoluut een aanrader dit park.

Pom Pom was ook erg leuk. Wat minder luxe en tent was niet erg groot, maar verder helemaal prima. Leuke tocht met de comoro's gemaakt (helaas al wel erg warm die ochtend, je brandde bijna de boot uit) en nog een leuke speedboottrip gemaakt om de alle vogels goed te kunnen bekijken. Hebben wel 45 minuten bij de maribu storks gelegen en prachtige foto's gemaakt. Nog wel wat commotie gehad omdat de gids niet op tijd in staat was om een Hippo te ontwijken en hij er met volle vaart overheen voer. Enorme klap, gelukkig was de motor maar licht beschadigd, maar we kunnen alleen maar hopen dat de hippo dit ongeluk overleefd heeft. Vreemd genoeg hebben we dit later in Chobe nog een keer beleefd toen de gids over een krokodil heen voer en ook een klap veroorzaakte. Maar hierover later meer.

Veel gezien in Pom Pom. Naast Leeuwen, jackals, ook een luipaard die op jacht was gespot. En ja, dat is toch het dier dat we graag willen tegenkomen. Dus super dat dat al in het 2e park gebeurd is. Meest opvallende hier was mijn persoonlijke ontmoeting met een hippo 's avonds laat. Zoals je waarschijnlijk weet zit in Pom Pom het toilet net achter het hoofdgebouw, daar waar het pad naar de tenten begint. Stond te wachten totdat de wc vrij was en was rondjes aan het lopen voor de wc toen ik ineens oog in oog stond met een hyppo. Gelukkig bleef hij onverstoorbaar doorgrazen op minder dan 10 meter afstand en kon ik gemakkelijk teruglopen en iedereen waarschuwen. Uiteraard met z'n tienen daarna staan kijken, maar hebben maar geen risico's genomen. De hippo is met lichtsignalen weer het water in gestuurd. Helaas geen foto's kunnen maken, maar blijft een leuk verhaal.

Na Pom Pom zouden we naar Kwara gaan, maar tot onze grote verrassing weren we naar Little Kwara gebracht. Geen idee hoe dit tot stand is gekomen, maar hier waren we super blij mee. Met afstand het mooiste camp, fantastische tent met super uitzicht. Lekker klein kamp (zaten hier met z'n tienen, is het maximale), heel persoonlijk en enorm goede gids die heel veel verstand van zaken had en het ons echt naar de zin heeft gemaakt. We hadden al gehoord van 2 verschillende stellen dat er een reisorganisatie (gevestigd op Mauritius) net voor de kerst failliet was gegaan en dat heel veel boekingen in de delta via dit bureau waren gedaan. Al deze gasten hadden een behoorlijk bedrag betaalt en hiervan was niks aan de camps en vliegtuigmaatschappijen betaald. Sommige gasten waren daar pas achter gekomen toen ze aankwamen in Maun en daar te horen kregen dat ze alles opnieuw moesten betalen. Mogelijk dat daardoor ruimte was ontstaan in Little Kwara, lang niet alle gasten hebben daarna voor de 2e keer kunnen betalen. Ook hadden we bij Janet in Nxai Pan aangegeven dat we naar Kwara gingen omdat Little Kwara al vol zat. Mogelijk heeft zij hier ook iets mee gedaan. We weten het niet en dat is ook niet echt belangrijk, feit is dat we nu als extra bonus erbij kregen. 

Ook hier weer veel leeuwen, olifanten, hyena en weer een luipaard gezien. Helemaal top dus.

De delta vonden we echt geweldig en de service was ook helemaal prima. De hele dag door wordt je voorzien van je natje en je droogje, het eten was de ene keer beter dan de andere, maar altijd ruim voldoende. En we hebben het grote geluk gehad dat we de eerste 9 dagen geen drup regen hebben gehad. Geen onweersbuien tijdens het vliegen en ook geen onweersbuien tijdens de safari of de boottrip. En dat terwijl we middenin het regenseizoen zaten. Het was wel heet, maar niet heel erg vochtig dus prima uit te houden.

Na de delta doorgevlogen naar Kasane, Elefant valley lodge. Prachtige ligging, goed eten, prima service en fantastisch uitzicht op de drinkpool. Veel olifanten hier gezien en bij het vallen van de avond kwam er een groep van ca. 50 buffalo's even wat drinken. De tent was prima, wel een beetje weinig schaduw (hadden net een tent waar geen bomen omheen stonden dus een beetje warm) en net niet een optimaal uitzicht op de drinkpool. Maar ach, we waren natuurlijk zo verwend met Little Kwara dat we dit ook weer even in perspectief moeten zien.

Wat ons helaas hier wel erg tegenviel waren de safari's. Ondanks de prachtige ligging van het camp zit het wel 45 minuten rijden van het Chobepark en de weg er naar toe is niet echt interessant. Recht toe recht aan, zo nu en dan zie je even een olifant, maar verder valt er niet veel te zien. En dat totaal 1,5 uur heen en terug vonden we een beetje jammer. En zoals ik al schreef hadden we z' on perfecte tijd in Nxai Pan en de Delta gehad met super gidsen dat we hier echt even moesten slikken toen we een wel heel erg standaard safari voorgeschoteld kregen. Een gids die standaard verhaaltjes vertelde, niet goed verstaanbaar, niet uitging van wat wij graag wilden zien maar uitging van een standaard programma. De watersafari was vooral een teleurstelling met als dieptepunt langzaam varen langs alle lodges en te horen te krijgen hoe ze allemaal heten en hoe goed ze wel niet waren. Tja, daar komen we niet voor. De gids had geen enkel verstand van hoe je het beste het licht voor de foto's kunt vangen, zag niet waar de meest interessante zaken te zien waren en moesten steeds vragen of hij anders wilde gaan varen of anders wilde gaan liggen om de olifanten, krokodillen en hippo's zo goed mogelijk te kunnen fotograferen. Waarschijnlijk hebben we hem behoorlijk om zijn zenuwen gewerkt, want hij is op een gegeven plank gas gaan varen om ons naar een groep hippo's te brengen die alweer onderweg waren naar het water en heeft toen een krokodil overvaren. Beetje jammer. Ook bleek tijdens de safari dat de auto niet eens over een first aid kit beschikte. Een van de gasten is bij het uitstappen voor de sundowner uitgegleden en heeft haar arm helemaal opengehaald. Er was alleen wat ijs uit de koelbox aanwezig, terwijl de vellen erbij hingen en er niet eens ontsmettingsmiddel en verband aanwezig was.

De lodge is een heel prima keuze, maar door het commerciële van Kasane valt het toch een beetje in het niet bij de eerdere parken. We weten niet meer waarom wij de reis in omgekeerde volgorde hebben gedaan t.o.v. de dagboekreis, maar het is naar onze mening niet verstandig om Chobe als laatste te doen. Je bent dan teveel verwend met met name de delta en dan valt het snel tegen. Een tip voor jullie voor de andere reizigers die ook zo'n reis willen maken.

Ten slotte zijn we naar de Vic Falls gereden. Ilala lodge voldeed helemaal aan onze verwachtingen. Uiteraard wilden we wel even zien wat we hadden opgegeven, nl. het Vic Falls hotel. Hebben hier de 2e avond gegeten. Moet zeggen dat het eten wel beter was dan in Ilala, maar hebben verder geen spijt van de keuze die we hebben gemaakt. Vic Falls hotel is een begrip (en onze vrienden in Johannesburg hebben ons voor gek verklaard dat we hier niet hebben geboekt!), maar het is ook stijf, oubollig, zitten veel bejaarden en de standaard kamers zijn erg klein. Dus je betaalt veel voor met name de plek en de historie. En Ilala is wat knusser en afrikaanser, dus was helemaal prima.

Uiteraard een prachtige wandeling bij de falls gedaan en mooie foto's gemaakt. Erg getwijfeld of nu wel of niet een helikoptervlucht zouden doen. Veel geld voor 12 minuten hoog vliegen en achteraf blij dat we het niet gedaan hebben want de 2e dag 's middags enorm onweer en regen gehad. Onze eerste bui en gelijk eentje van formaat. Qua temperatuur was het minder warm hier dan in de delta, maar wel enorm vochtig waardoor we alleen maar aan het zweten waren. Hier werden we ons ook bewust van het feit dat we erg veel geluk hebben gehad op het grootste gedeelte van onze reis met het weer, want de drukkende warmte speelt je heel snel parten.

We hebben de vakantie afgesloten met nog een paar dagen bij onze vrienden in Johannesburg en hier lekker bijgekomen van de drukke dagen en nog even heerlijk gerelaxt. Heb er een heel verhaal van gemaakt, maar dan weten jullie in ieder geval wat we allemaal beleefd hebben. We hebben een prachtige reis gehad en willen jullie daarvoor hartelijk bedanken. We weten jullie zeker te vinden wanneer we weer een reis willen gaan maken die een goede organisatie vooraf behoeft.

Groet,

Aly & Jetze

Rondreis Botswana en Zuid-Afrika

Hoi Hans,

 

Eindelijk hebben we even tijd om te reageren. Direct aan het werk, je kent het wel.....

Overall was de reis fantastisch! Even puntsgewijs een resumé.

 • In Kaapstad, Hermanus en Stellenbosch waren de accomodaties zeer goed. Men was ook zeer vriendelijk en behulpzaam. In Stellenbosch mochten we de kamer zelfs langer gebruiken.
 • De auto was wat aan de kleine en lichte kant. 
 • Helaas was het weer in Zuid Afrika iets minder en daardoor hebben we Robben eiland en duiken met haaien gemist. Niets aan te doen! Overigens waren de dagen kort door de winterperiode en werd geadviseerd om voor het donker binnen te zijn. Minder tijd dus!
 • Vlucht naar Tanzania was prima. 
 • De safari was echt geweldig! Veel gezien. Onze gids (Mozes) was top. Super! Ook de ballonvaart is voor herhaling vatbaar. De accomodaties (tenten, kampen, hotels etc.) waren goed. Evenals het eten.
 • De vlucht naar Zanzibar gaf bij ons wat commotie m.b.t. de bagage. Is uiteindelijk prima geregeld doordat we een vlucht eerder kregen en de koffers er “gewoon” in konden. Overigens wel een paar “losse dollars” betaald, voor het extra gewicht.
 • Het eiland Zanzibar vonden we vies en minder gezellig. 
 • Het hotel, Langi Langi viel zeer tegen! Onze wens is lekker uitblazen in een wat betere accommodatie aan het strand. Volgende reis willen we een beter niveau.

Tot slot. Top hoe bereikbaar jullie zijn voor vragen. Ga zo door, want dit verdient een pluim . 

 

Groeten,

Van ons allemaal

Rondreis Tanzania en Zuid Afrika
Kunnen wij je helpen?

Reizen,

        Mensen ontmoeten,

                                      Ontdekken

Op de thee bij Dagboek Reizen? >>
SGR
ANVR
Calamiteitenfonds
KLM
Tripadvisor
© Dagboekreizen Reis- en Boekingsvoorwaarden - Disclaimer - Copyright - Privacy - Sitemap
Dagboek Reizen maakt gebruik van cookies