Backwaters van Alleppey in Zuid India

Ons reisverhaal India:

Schoonheid in Zuid-India

Stel je eigen rondreis samen

Schoonheid in zuid India

Dag 1 - Vliegen naar Dehli

Het is iets veel te lang is blijven liggen maar nu gaan we dan eindelijk! Het is net lente als we op zondag naar Delhi vliegen. Er zijn natuurlijk vele wegen die naar Madras leiden maar aangezien we brave KLM miles spaarders zijn kiezen wij voor deze oplossing. De vlucht is comfortabel en als we aankomen in Delhi staan ze ons natuurlijk op te wachten. Ons hotel ligt op 20 minuten van de luchthaven en als we in bed liggen valt het ons weer op hoeveel lawaai hier in het noorden op straat wordt geproduceerd. Het duurt dan ook nog wel even voordat de toeterende auto's ons in slaap sussen.

Dag 2 - Via Chennai (het vroegere Madras) naar Mamallapuram

De volgende dag kunnen we het rustig aan doen want onze vlucht naar Chennai (het vroegere Madras) gaat pas in de middag. We zijn alweer 5 jaar niet in India geweest en het valt ons op hoe veel er toch elke keer weer veranderd. De lokale luchthaven is tegenwoordig echt prima georganiseerd en alles verloopt op rolletjes. Nadat we in Chennai zijn aangekomen staat onze agent en mijn goede vriend ons zelf op te wachten. Ik ben blij dat we er eindelijk zijn want ik heb het hem al zolang beloofd dat het gewoon een opluchting is om hem hier te zien........We rijden naar Mamallapuram dat op een klein uur van Chennai ligt om hier ons intrek te nemen in het hagelnieuwe Grande Bay Resort. We krijgen een prachtige kamer toebedeeld en voelen ons gelijk thuis. De rest van de dag genieten we van ieders gezelschap en de fantastische Zuid Indiase keuken die we voorgeschoteld krijgen. De zachte bries en de temperatuur met net iets te weinig slaap in Delhi zorgen er voor dat we op tijd in ons bed kruipen. Morgen gaan we lekker de omgeving verkennen.

Dag 3 - Fietsen in India en beeldhouwkunst in Mamallapuram

Mamallapuram is niet zo groot maar heeft een rijke historie. We beginnen de ochtend met een lekkere wandeling over het strand langs het vissersdorp waar net een boot binnenkomt. Sterke mannen met gelooide gezichten brengen de netten binnen en wij genieten van de zon, zee en het uitzicht. Na een hele uitgebreide lunch waarbij we met onze handen eten vanaf een bananenblad en een dwarsdoorsnede van de Zuid Indiase keuken in onze buikjes hebben (volgens zeer typisch Tamil gebruik), is het tijd om op de fiets (het ding heeft wielen, zadel maar nauwelijks remmen :-)) te klimmen en rustig de omgeving te verkennen.

Het mooiste in deze omgeving zijn de reliëfs die her en der in de granieten rotsen zijn gebeiteld. Ze stammen uit de 7de eeuw na Christus en zijn prachtig. Mamallapuram is nog steeds een dorp maar wel één waar kunstenaars in grote getalen samen zijn gekomen en waar je dus prachtige beeldhouwkunst aan kunt schaffen. Ook wij kunnen dat niet laten maar ons huis staat al zo vol dat we het beschaafd proberen te houden. Laat in de avond komen we weer in ons eigen hotel terug nadat we als laatste de prachtige tempel aan zee hebben bezocht. Na weer een heerlijke maaltijd met zalige brownies en garnalen pakken we vast onze tassen want we moeten morgen vroeg op om naar Madurai te vliegen.

Dag 4 - Madurai: elke seconde opzuigen in de waanzinnige schoonheid van de Menakshi tempel

Daar beginnen we dan ook de volgende morgen mee. Het is een klein uur tuffen naar de luchthaven. Voor onze klanten die wat minder tijd hebben ook zeker een optie al moet je dan wel mooie tempelsteden als Tricky en Tanjore laten schieten.......

In Madurai worden we door David, een snoepje van een chauffeur, opgepikt. Hij zal ons tot aan onze vlucht naar Bangalore begeleiden en het klikt meteen. Hij is heerlijk rustig maar als we een vraag hebben heeft hij bijna altijd het antwoord klaar. Madurai mag in onze ogen in geen enkele rondreis door Zuid India ontbreken maar daarover later meer. Allereerst checken we in, in het mooie Heritage hotel. De kamer die we krijgen is zeer ruim bemeten maar behalve dat is het hotel zelf ook ruim en groen opgezet, heerlijk! Na een ontspannen lunch zetten we koers richting downtown Madurai waar Desi, onze gids, ons op staat te wachten. We bezoeken met haar het paleis dat prachtig is en kijken onze ogen uit bij de enorme kathedraal. Dan stappen we in een fiets riksja (één per persoon) om het komende uur rond het kloppende hart van Madurai een tocht te maken langs de groente- en fruitmarkt. Altijd heerlijk om je in de lokale cultuur onder te dompelen.

Aan het einde van de rit stoppen we bij waar het hier allemaal om draait; de Menakshi tempel. Niets, maar dan ook niets, kan je voorbereiden op de schoonheid van deze tempel. Wij zijn in Angkor geweest, hebben de Borobudur in al zijn glorie gezien maar dit, dít is heel bijzonder. Er zijn vier prachtig versierde torens die je gelijk een gevoel geven hoe groot het gebied is.

In de directe omgeving van de tempel is een leuke markt die zeker een bezoekje waard is. Wij gaan nu eerst eten maar komen dan vanavond terug voor meer. Desi neemt ons mee naar de dagelijkse ceremonie waarbij Shiva naar Menakshi wordt gebracht voor de nacht. Behalve dat de processie bijzonder is om mee te maken, is het vooral ook de tempel van binnen die enorme indruk maakt. Alles is even prachtig, de beeldhouwkunst haast van een andere planeet en dan is het natuurlijk ook nog gewoon een gebedshuis in gebruik dus er gebeurd de hele tijd van alles.......Pas als de tempel dicht gaat gaan wij ook want we willen elke seconde opzuigen van deze  buitencategorie mooie plek!

Dag 5 - Olifanten wassen in Tekkady

Als wij een reis uitzetten is het altijd doorbuffelen en deze keer is het niet anders. Om half 8 zitten we alweer in de auto om naar Periyar te rijden. Van het nationale park verwachten we niet te veel maar een boottocht is altijd leuk.

Allereerst moeten we er heen rijden en Tonia en ik verbazen ons nogmaals hoe droog Tamil Nadu is. Het regent hier vooral in juni en juli maar nu is alles dor en droog. Niet helemaal hoe je je tropisch Zuid India voorstelt. Daar komt kort voor de Western Ghats (het gebergte dat Tamil Nadu van Kerala scheidt) verandering in. Ineens zien we palmen en voor we het weten beginnen we te klimmen.

Als eerste stoppen we bij een plek waar we olifanten gaan wassen. Superleuk om te doen en voor iedereen een aanrader.....zeker omdat je daarna zelf ook door de olifant wordt gedoucht! Wij mogen de onze ook eten geven en hebben dan al een stukje op haar door het bos gereden. Nogmaals, voor iedereen, maar zeker met kinderen een feest om te doen.

Tekkady (ook wel Kumily genoemd) is gezegend met een klimaat waar specerijen als een speer willen groeien.  Wij bezoeken de kruidentuin van Abraham maar er zijn er nog een stuk meer. De uitleg is leuk en nooit opdringerig. We eten ook lekker bij hem thuis wat ook bijzonder is. Zijn vrouw kan heerlijk koken!

Dan gauw inchecken in ons zalige hotel (midden in het groen met prima kamers) voordat we het Periyar National Reserve binnen rijden. Ze hebben hier (volgens zeggen) nog 36 tijgers maar reken er niet op dat je die ziet. Die kans is heel heel klein! Wat je op de boottocht wel kunt zien zijn olifanten, Indiase bizons, herten in diverse soorten en maten en de nodige wilde zwijnen. Dat is althans wat wij voorgeschoteld krijgen. Bedenk je echter wel dat het in de natte periode wel moeilijker wordt om beesten te zien. Het vogelleven is rijk en maakt de tocht af. De tocht gaat per tweedeks boot waar je een voorbestemde plek op hebt. Wij zitten geweldig maar ook dat is geluk hebben. Ach, de rit naar de boot, de apen die je ziet, de tocht zelf, allemaal superleuk om te doen. Er zijn trouwens een keur aan dingen hier te doen zoals een jeeptocht van een dag of een wandeling door de bossen al dan niet in combinatie met een bamboeraft.....nee, vervelen hoeft echt niet. Moe maar voldaan zak ik om half 6 het zwembad in voor 40 baantjes. Na nog een buffet en de voor ons gebruikelijke werksessie kruipen we weer onder de wol.

Dag 6 - Varen op de backwaters van Allepey

Vandaag gaan we weer varen maar nu op de beroemde backwaters van Allepey. De rit naar Allepey is prachtig door de bergen en onderweg kom je onwijs veel theeplantages tegen. Fotogenieke momenten te over maar die kun je volop benutten want het fijne van Zuid India is dat de afstanden eigenlijk altijd zeer goed te doen zijn. Net na het middaguur rijden we tot bij onze eigen boot en checken we in. Het leven wordt loom en ontspannen want we zijn nu in Kerala en alles gaat hier ontspannen. De boot is heerlijk, je kamer met airconditioning en het zal je, net als ons, aan niets ontbreken. Een kapitein, een kok en een koksmaat zorgen voor je en voordat je het weet vaar je heerlijk over de backwaters en kijk je lui hoe het leven aan je voorbij trekt en zoek je af en toe even met de verrekijker naar een mooie vogel die je roept......Dit is echt helemaal geweldig!

Na een zalige lunch met verse vis kijken we loom uit over de waterwegen voor ons. De wind in mijn ogen maakt me slaperig en een half uur later schrik ik wakker want we gaan overstappen op een kleinere boot die ons over de echt kleine kanaaltjes gaat laten dobberen. Je zit midden tussen het leven van alledag en geniet van mensen, vogels en de omgeving in het algemeen. Nadat we bijna anderhalf uur later weer op onze eigen boot stappen varen we nog een uurtje waarna we aanleggen voor de nacht. Muskietennetten gaan omlaag en onze kamer heeft bovendien airconditioning dus afzien is het zeker niet........Een voedzame maaltijd verder gaan we lekker zitten lezen maar aangezien de wind is weggevallen is het wel wat warm. Niet veel later trekken we ons op onze kamer terug en die is heerlijk koel.

Dag 7 - Cochin: gezellig maar na alle superplekken geen must

De volgende morgen worden we wakker omdat de koksmaat het ontbijt aan het voorbereiden is. De zon is op en wij zijn klaar voor een prachtige nieuwe dag. Na een heerlijk ontbijt met gebakken eitjes zet de kapitein koers naar onze opstapplaats waar David, onze chauffeur, klaar staat. We gaan vanmorgen eerst hier in de omgeving nog wat zalige hotels bekijken. Het heeft geen zin om dit tot in de puntjes te beschrijven maar er zitten de nodige paradijselijke plekken bij.

Als dat allemaal is gedaan gaan we op weg naar onze slaapplaats en dat wordt vanavond Cochin. We checken in, in een zalig hotel, direct aan de backwaters met uitzicht op zee. De manager van het hotel geeft ons tijdens de lunch geschiedenisles en dan staat onze gids ons op te wachten. In Kerala is het christendom met 20% zeer goed vertegenwoordigd en de kerken in en om Cochin zijn hier levende bewijzen van.

We beginnen met een bezoek aan de oude Portugese kerk en komen ook in aanraking met de Nederlandse invloeden die in en om Cochin nog te vinden zijn. Dan bekijken we de bijzondere Chinese visnetten die je overigens niet alleen in Cochin maar in de hele omgeving kunt vinden. De Joodse synagoge en het "Dutch Palace" maken de stadstour compleet waarbij de muurschilderingen bij deze laatste me echt opvallen, die zijn echt prachtig! We nemen afscheid van onze gids waar we helaas geen enorme klik mee hebben. Soms heb je dat, een gids die heel veel weet maar geen echt contact met je weet te leggen....

We bekijken de beroemde Katekali dans en gaan dan naar ons hotel om op te frissen en ons klaar te maken voor het diner. We vinden Cochin leuk maar hadden ons er eigenlijk meer van voorgesteld. De sfeer is wel relaxed en er is een keur aan boutique hotels die mooi en prettig zijn. Na alle superplekken tot nu toe vinden wij Cochin gezellig maar geen must in een programma.......

Dag 8 - Buiten de gebaande paden naar een geweldige boomvilla in Wayanad

Een nieuwe dag en nieuwe dingen die gaan komen. Tonia en ik zijn, trouwe lezers zal het zijn opgevallen, liefhebbers van de natuur......Misschien ook dat Cochin ons daarom minder aanspreekt. Wij hebben, deels business deels pleasure, besloten om van de gebaande paden af te wijken en naar het noorden van Kerala af te reizen. Ons doel vandaag is dus niet Marari, wat overigens een prima plek is om lekker een paar dagen aan de Arabische zee te spenderen, nee, wij reizen per trein vandaag eerst naar Calicut.

Daar staat onze chauffeur ons op te wachten om ons daarna mee te nemen naar Wayanad, een mooie plek in de heuvels in het uiterste noorden van Kerala. Het treinstation is een eeuwigheid verwijderd van mijn vroegere herinneringen aan het centrale station van Delhi. Tv 's hangen er ter vermaak en genoeg plekken om je mobiel op te laden. Ik ben bijna blij als ik na 3 stops eindelijk ergens tussen de rails een rat zie schuifelen......... na 3 uurtjes lekker schommelen komen we aan in Calicut of Khozhikode zoals ze in Malayalam zeggen. Daar staat onze chauffeur blij te wachten en we gaan gelijk verder.

Bij een moderne kraamkliniek hebben ze ook een heerlijke koffieshop geopend en ik pak de espresso uit als was het Kerstmis. Dan liggen de Western Ghats weer voor ons en gaat het stevig omhoog. Puffende vrachtwagens die soms gewoon niet verder kunnen zorgen ervoor dat het niet opschiet maar de rit is prachtig. Na een kleine 2 uur komen we aan in Wayanad en bij onze slaapplaats voor vannacht. Hou er rekening mee dat het vanaf Cochin een forse reisdag is en mocht je hier willen overnachten dan moet je zeker 2 nachten hier verblijven, anders is het zonde. Die luxe hebben we niet maar we genieten deze nacht van onze..... tromroffel...... boomvilla!

Boomhut kan ik niet zeggen, daar is het echt te mooi voor. Wat een geweldige plek en als je van vogels houdt dan móet je hier overnachten. Op ruim 10 meter boven de grond slaap je in een boomhut die zijn gelijke niet kent. De boom zelf loopt door de badkamer de douchekop is er aan bevestigd. Tonia en ik hebben ons nog niet vaak zo rijk gevoeld! Gaat dat zien, gaat dat zien......behalve de boomvilla is de plek zelf prachtig. Het is een koffieplantage met een groot bos. Wij zien de volgende morgen everzwijnen..... Dan is er ook nog de familie die je ontvangt. Hele leuke mensen die met passie over de plek vertellen en er voor zorgen. Wij genieten van de namiddag en kijken naar elk vogeltje dat in de buurt van ons koninkrijk komt. Dan douchen we nog een keer en schuiven we met de andere gasten aan voor de borrel en daarna het diner. Alles is kleinschalig en het wordt belangrijk geacht dat je met de andere gasten optrekt tijdens de maaltijden. Niet mijn sterkste kant maar we ontmoeten een in Amerika wonende Ier en een Engelse dame die net haar yoga lerares diploma heeft gehaald. Het leidt tot een geanimeerde avond en eigenlijk duiken we te laat ons mandje in.

Dag 9 - Naar het nationale park Bandipur of Mudemalai

We hebben alles opengelaten om met de geluiden van het bos in slaap te vallen en door de eerste vogels en licht gewekt te worden. Dat lukt prima en om zes uur liggen we allebei heerlijk te luisteren. Om 7 uur gaan we op pad want de plantage is voorzien van een tiental wandelroutes die je zelf, of met de honden van de eigenaars, kunt lopen. Wij doen het op eigen houtje maar nemen wel een telefoon en water mee. Twee uur later en heel veel vogels rijker komen we aan bij de main house en schuiven we naadloos aan voor het ontbijt. Dat is heerlijk vers en we genieten nog even van alle gezelligheid.

Dan moeten we helaas weer verder en rijden we naar Bandipur, onze volgende stop. Dit nationale park staat onder vele namen bekend. Bandipur heet het in Karnataka maar in Tamil Nadu heet hetzelfde bos Mudemalai en het grenst ook nog eens Nagarhole dat ook in Karnataka ligt. Het was 15 jaar geleden dé plek in India om tijgers te kijken want toen waren er rond de 400 tijgers hier. Nu zijn het er nog 105 volgens de laatste telling maar dat is nog steeds veel meer dan menig park. Verder komen hier o.a. beren, luipaarden en wilde honden voor dus genoeg reden om hier eens naar af te reizen dachten we.

Nadat we een uurtje onderweg zijn rijden we ineens de bossen in en blijken we een lokaal reservaat eerst te doorkruisen. Dat gaat echter naadloos over in Bandipur en vrij snel zien we al de eerste olifanten. Ik moet er wel bij zeggen dat maart en april de topmaanden zijn om dat alles heel droog is en de dieren gemakkelijker te zien zijn. Dan spotten we een reuze-eekhoorn en dat is voor zowel Tonia als mij een hele nieuwe soort. Altijd weer een bijzonder gevoel als dat gebeurd. Na een uur door het bos, rijden we dan ineens de akkers in en wij raken het een beetje kwijt. Na 20 kilometer komt het bos dan echter weer terug en komen we ook aan bij ons hotel. Wij gaan echter pas de volgende morgen op safari. Dat is hier tegenwoordig streng geregeld. Je kunt enkel met vervoer van de overheid op safari en hier kunnen dan 15 mensen in.

Afijn, hoe dat werkt zien we morgen wel. Nu eerst lekker wandelen en we doen dat met de naturalist van ons hotel die hier is opgegroeid. We krijgen gelijk alle ins en out en da's altijd handig om te weten. Verder zien we heel veel apen en herten maar ook prachtige parkieten. Een welverdiende massage later zitten we met een koffie op de stoep als er ook nog een nieuwsgierige mangoeste de hoek om komt zetten. Afijn, aan beesten geen gebrek zo lijkt het. Het hotel is vrij eenvoudig maar de kamer is op zich ruim en prima. Na een vroeg diner kruipen we onder de wol want morgen moeten we om 6 uur klaar staan.........we zijn benieuwd wat India nu weer voor ons in petto heeft.

Dag 10 - koningsgieren, de blue fairy bird en de Indiase scharrelaar in Bandipur

Om half 6 ben ik al weer wakker. De interne wekker doet het prima en prachtig op tijd komen we aan bij de plek waar we overstappen in een jeep van de staat. India is tegenwoordig heel strikt over wie in parken mag en gelijk hebben ze. Het aantal tijgers loopt alleen maar terug, maar dat is natuurlijk dan weer niet echt aan toeristen te wijden. Je merkt wel een grotere awareness (om het maar eens in mooi Nederlands te zeggen) waar het gaat om natuur en behoud. Afijn, we moeten wat wachten maar rijden dan eindelijk Bandipur in......hier heb ik lang naar uitgekeken!

Beste tijd om te bezoeken is overigens van maart tot en met mei als je op zoek naar katten wilt, maar de natte tijd schijnt ook wonderschoon te zijn. Onze gamedrive wordt een feestje ook al zien we geen poezen van enig formaat. Het blijkt vogeldag te zijn want we komen het park uit met koningsgieren, de prachtige blue fairy bird en de Indiase scharrelaar. Verder nog een keur aan andere roofvogels en natuurlijk de nodige herten. De omgeving is prachtig want ik ben gek op dit loof verliezende woud. Na deze heerlijke ochtend werken we snel een ontbijt naar binnen en rijden dan in twee en een half uur naar Kabini.

Het duurde bij mij even (peperblond dus wat wil je) maar ik weet nu dat Bandipur en Nagarhole aan elkaar liggen. Ze worden echter gescheiden door de Kabini rivier. Wij zitten in de Nagarhole kant en morgen gaan we twee keer een poging wagen om een poes van enig formaat te zien. Ze schijnen daar hier een handje van te hebben maar Moeder Natuur is onvoorspelbaar. Vanmiddag gingen we heerlijk varen en het is hier werkelijk een Tuin van Eden. Dat is overigens ook hier enigszins seizoen gebonden. Nu is het een paradijs aan de rivier met ontelbaar veel herten, wilde zwijnen en olifanten. Ook liefhebbers van vogels komen ruim aan hun trekken en als kersen op de taart spotten we een enorme krokodil en een jakhals. We slapen in Kaav dat maar 4 kamers heeft en wij zijn de enige gasten. Het voelt alsof we hier wonen en we worden ook zo bedient, echt geweldig. Het Indiase eten wordt hier met zeer veel smaak klaargemaakt. Tonia en ik zijn geen fan van de Indiase keuken maar hier is het echt heerlijk! Nou, op naar morgen en dat het maar net zo mooi mag worden als vandaag.

Dag 11 - Safari's in Nagarhole

De dag begint heerlijk vroeg en we hebben er zin in al zitten onze ogen nog een beetje dicht. Het is hier, net als in Bandipur prima geregeld en we stappen over in ons voertuig voor deze morgen. Er gaan maximaal 15 personen in maar last heb je daar niet van. Verder wil ik zeker even memoreren dat de kwaliteit van gidsen enorm vooruit is gegaan en dat wij tijdens al onze safari's hier uitstekende mensen mee hadden die hun vogels, sporen en dieren volledig onder de knie hebben. Dit allemaal omdat regels en vooral ook het natuurbesef echt wel vorm beginnen te krijgen. Je kunt alleen maar hopen dat het niet te laat is...

Afijn, terug naar de dag waar we in de ochtend rondrijden in sector A. Nagarhole is opgedeeld in 2 sectoren en rijd je in de één dan rijd je niet in de ander. Prachtig is het en de ochtendkleuren zijn fantastisch. Voeg hierbij een ongelooflijke hoeveelheid vogels, herten en wat al niet meer en het kan niet mislukken! Rond half 10 schuiven we aan het ontbijt aan en snurken we daarna een beetje bij want deze reis hakte er behoorlijk in qua verplaatsingen!

De lunch volgt om half 2 en dan zwemmen we in onze pool die we voor onszelf hebben. Dan is het douchen en op pad voor de middagsessie die nog beter verloopt dan de morgen want we spotten een neushoornvogel die alleen hier voorkomt én een luipaard als we bijna het park uit moeten. Een tijger bewaart India nog even voor Tonia want dan weten ze zeker dat ze nog een keer terugkomt. Dat hadden we zonder dat ook zeker gedaan maar nu wellicht wat eerder!

Dag 12 - Bliksembezoek aan Mysore en Bangalore

De laatste dag reizen we dwars door India terug naar Delhi. Allereerst kijken we snel even rond in Mysore en vergapen we ons aan het prachtige paleis. Dan rijden we door naar Bangalore met zijn wonderschone tuin. De vlucht naar Delhi is vervolgens soepel om dan in de hele vroege morgen weer terug te vliegen naar Amsterdam........Intens genoten hebben we en we vertellen dit graag aan iedereen die het horen wil!

 

Kaart van Zuid India

Dagboek flow

Onze onderzoeksreizen doen wij eigenlijk altijd in een versneld programma. Voor het beste resultaat en om echt van de reis te kunnen genieten adviseren wij je om meer tijd te nemen. Ben je geïnspireerd geraakt door het lezen van ons dagboek en wil je ook zo'n reis maken? Voor deze reis adviseren wij je op de volgende punten te letten;

  • Het allerleukste aan een Zuid India reis is de afwisseling. Van de cultuur in Tamil Nadu duik je daarna de natuur in in Kerala.
  • De boottocht over de backwaters bij Allepey is een geweldige ervaring. Wij regelen een comfotabele privé boot waar je lekker om kunt slapen en vervolgens gewoon het leven aan je voorbij kunt laten trekken.
  • De natuurparken in Kerala zijn ontzettend mooi. Onze favoriet is Nagarhole waar je echt een zeer goede kans hebt om een luipaard of tijger tegen het lijf te lopen. Bovendien hebben we hier een prachtige villa waar je slaapt en je je werkelijk de koning te rijk voelt.

Wij schrijven graag een gepersonaliseerde offerte die bij jouw wensen past. Denk er aan dat je je nooit over de kop reist, dat is zonde en kun je niet optimaal genieten. Voor iedereen is het tempo anders net zoals de reishoogtepunten voor iedereen anders zullen zijn. We gaan altijd uit van 2 tot 3 weken maar met meer of minder is er natuurlijk ook van alles mogelijk.

Bekijk ook onze voorbeeldreis.

Ervaringen van anderen

Hallo, 

Hartelijk dank voor de mooie reis we hebben ervan genoten van het begin tot het einde. We zullen de site zeker aanbevelen aan mensen die ook naar India willen waarschijnlijk hoor je nog van ons als we nog een andere reis in Azie willen maken.

Vele groeten uit België

Jan en Sabine

Rondreis India

Beste Hans en Tonia,

Inmiddels weer bijna een weekje op Nederlandse bodem na een prachtige reis door Zuid India, heerlijke  uitrustdagen in het zonovergoten Goa en als afsluiting 2 dagen in het hectische Mumbai.

We willen jullie bedanken voor het organiseren van deze super prachtige reis. Het was schitterend en alles was tot in de puntjes geregeld, we zijn nergens tegenaan gelopen. Voor de eerste keer met onze eigen chauffeur, best spannend! Maar wat hebben we genoten en wat heeft hij ons prachtige plekken laten zien. Voor ons alle vier was al snel duidelijk "nooit meer met de bus".

Een van de hoogtepunten was wel de house boat, wat een rust. Nog wel leuk om te vertellen is dat we wel om 10 uur naar bed moesten omdat de bemanning wilde gaan slapen, die sliepen op het dek. Nou zijn wij ook niet de beroerdste dus gingen we na een jacht op een kakkerlak netjes ons bed in.

De tempel hielde we wel even voor gezien, pfffff 36 graden met een hoge luchtvochtigheid was wel erg afmattend en wij zijn iets meer geïnteresseerd in natuur en de lokale bevolking.

Al met al hebben we ontzettend genoten en kijken terug op een prachtige reis.

Nogmaals bedankt voor de perfecte organisatie van deze onwijs gave reis!

(We zullen dit ook bij de recensies schrijven)

 

Vriendelijke groetjes,

Rita, Jos, Betsy en Anton.

Rondreis Zuid-India

Hoi Hans en Tonia,

Bij gebrek aan Facebook even langs deze weg een review.

Voor de pandemie stond er een rondreis door Brazilië gepland. Dit werd een voucher, toen een rondreis door Namibië, Botswana, Zimbabwe en Mozambique, vervolgens weer een voucher en uiteindelijk een refund.
Alleen al om de wijze waarop dit hele proces werd aangepakt zou ik DagboekReizen meer dan aanbevelen.
Het is een organisatie gerund door integere oprechte en positieve mensen voor wie hun werk hun passie is en het kan niet anders dan dat dit doorsijpelt in de wijze waarop ze hun reizen organiseren en in hun keuze voor de lokale organisaties met wie zij werken.
Wij hebben als gezin het geluk gehad in ons jaar reizen, tweemaal een deel met DagboekReizen te kunnen doen.
Een maand Colombia en een week in een relatief onbekend maar adembenemend mooi gebied in Brazilië, de Jalapao.
Beide reizen waren afwisselend, uitstekend georganiseerd en met veel oog voor onze behoeften als gezin samengesteld.
Hans en Tonia hebben het talent accomodaties te vinden met een charme die wij erg waarderen en waar we ons direct thuis voelden.
De maand Colombia heeft ons een fantastisch inkijkje gegeven in dit prachtige land met eindeloos veel natuur waar we ons zoveel in hebben mogen vermaken. De plaatsen en steden die we bezochten waren met alle muurschilderingen een lust voor het oog en door de gidsen die we troffen en tours die we kregen altijd informatief en boeiend.
Het fijne aan onze reis door Colombia was ook de ruimte die er was gelaten om zelf een invulling te kiezen en te organiseren ter plaatse, wat ons een prettig gevoel van autonoom zijn gaf, iets wat soms onder gesneeuwd kan raken tijdens overvolle georganiseerde trips.
In de Jalapao in Brazilië waren we enkel met lokale toeristen en een fantastische gids in een bijzonder gebied met de fervedouros als absoluut hoogtepunt.
Wij zijn ervan overtuigd dat je met DagboekReizen kiest voor een organisatie die ook de minder bekende juweeltjes van een land aandoet en je een complete ervaring biedt die veel verder gaat dan de foto’s van een gemiddelde reisbrochure.
Dank Hans en Tonia voor 5 geweldige weken en het daarnaast ook volkomen belangeloos geven van tips en aanbevelingen gedurende onze reis van afgelopen jaar. We hebben er talloze opgevolgd en het heeft ons op schitterende plekken gebracht.
Mede dankzij jullie is ons jaar de wereld over een onvergetelijke ervaring geworden.

Nou dit is hem dan.
Ik word er bijna emotioneel van.
Maar dat ben ik snel:-) en over tweeenhalve week gaan we weer naar huis dus ik moet sowieso afscheid nemen van ons jaar en dat valt niet mee.
En vooral;
We zijn jullie gewoon enorm dankbaar.

Martijn en Didi en Tijmen en Imme

brazilie en colombia 2022

Van 4 t/m 28 maart waren wij ‘georganiseerd via Dagboek Reizen’, in India op vakantie.

De reis was goed uitgebalanceerd; met elke bestemming werd het drukker en hectischer, en dit alles konden we afsluiten aan het strand in Goa.

India is voor de ervaren reiziger, die al het nodige gezien heeft van de wereld.
Wat wij er fantastisch aan vinden, is voor velen ook een gruwel. De chaos, de mensenmassa’s, het lawaai (en ook de armoede en de vervuiling).

Overal waar we waren, werden we opgehaald en ‘thuis’gebracht door chauffeurs en gidsen. Het grote voordeel is dat zij niet alleen kennis hebben van de bezochte locaties/bezienswaardigheden, maar dat zij als local natuurlijk al onze vragen konden beantwoorden. Zo zijn we heel veel wijzer geworden van het leven in India. Over de godsdienst, de koeien, het uithuwelijken, de positie van de vrouwen, de (het ontbreken van) sociale voorzieningen etc. etc. Al met al een indrukwekkende en leerzame reis met als hoogtepunten: de Taj Mahal, Varanisi en de safari, waar we tijgers zagen in het wild. Ook werden we verrast door het Holy festival dat precies in onze reis viel; een vrolijk feest, waarbij iedereen bij elkaar verf op het gezicht smeert. Een dolle boel.

Last, maar zeker niet least, maakten de excursies waarbij wij ook werden uitgenodigd bij gidsen thuis, veel indruk.

India maart 2023
Kunnen wij je helpen?

Reizen,

        Mensen ontmoeten,

                                      Ontdekken

Op de thee bij Dagboek Reizen? >>
SGR
ANVR
Calamiteitenfonds
KLM
Tripadvisor
© Dagboekreizen Reis- en Boekingsvoorwaarden - Disclaimer - Copyright - Privacy - Cookies - Sitemap