Bootsafari in Zambia

Ons reisverhaal Zambia:

Spectaculaire landschappen, echte safari

Stel je eigen rondreis samen

Zambia: spectaculaire landschappen, echte safari

Dag 1 - vliegen naar Lusaka

Safari Wijzer

Sinds maart dit jaar vliegt onze blauwe trots een aantal maal per week naar Lusaka en Harare in een soort van combi vlucht. Wij hebben een kaartje gekocht maar beseffen ons aan het einde van de dag dat we dit niet slim hebben aangepakt. Onze reis begint in Lusaka en eindigt in Harare. Het geval wil echter dat KLM eerst naar Harare vliegt, daar een uur aan de grond staat om dan in 40 minuten naar Lusaka te vliegen. Mocht je deze combinatie dus willen maken dan is het logischer om te beginnen in Zimbabwe vanuit logistiek oogpunt. Aan parken maakt de keus niet uit want ze zijn allemaal even rijk en bijzonder.

 

Enfin, we komen uiteindelijk in Lusaka aan en zuigen de warme lucht met liefde op. Het is tegen elven maar nog steeds zeer behaaglijk met 23 graden... Lusaka is eigenlijk nog steeds een dorp al wonen er tegenwoordig ook gewoon bijna twee miljoen mensen en dus rijden we langs laagbouw naar ons hotel dat naast een moderne mall ligt. De kamer is comfortabel al is het bed voorzien van een nogal heftige vering die er voor zorgt dat Tonia bijna door de kamer schiet als ik van kant wissel.

Dag 2 - naar South Luangwa

Onze eerste stop is het Luangwa National Park dat uiteen valt in twee delen. Het noorden is onherbergzaam en nog nauwelijks voorzien van wegen. Het zuidelijk deel heeft meer wegen al moet ik opmerken dat toerisme in Zambia nog in de kinderschoenen staat. We checken in voor onze binnenlandse vlucht naar Mfuwe. Dit is een buitengewoon rommelig gebeuren maar Lusaka airport is klein en veel kan er niet misgaan. Lokaal wordt er overigens met prima vliegtuigen gevlogen dus wat dat aangaat geen zorgen. Na bijna anderhalf uur landen we op Mfuwe International Airport (haha, da’s echt een goede grap!) en worden we door iemand van Normann Carr safaris begroet. Vanaf hier is het nog een kleine 2 uur rijden naar ons kampement voor vannacht. Geen punt, het is prachtig weer en in onze open jeep zwaaien we het eerste uur naar alle mensen die ons uitbundig begroeten aan de kant van de weg. Afrika is hier nog puur en we genieten maar weer met volle teugen. Dan staan we voor de ingang van het park en gaan we er eens goed voor zitten...

Luangwa staat vooral bekend om zijn enorme hoeveelheid luipaarden maar om nou daar alleen maar voor te gaan... Het is september en het park is droog. Dat zorgt er voor dat al het wild geconcentreerd is rond de rivier en dit geeft het gevoel dat je door een tuin van Eden rijdt. Dieren zijn er in overvloed en de omgeving is ook nog eens prachtig!

Wij komen aan bij Kakuli, ons bush camp voor vanavond. De tent is heerlijk ruim maar ontbeert een buitendouche. Oei, ik begin wel een beetje als een verwent kreng te klinken... Aan de Luangwa rivier, een koninklijk uitzicht. We ontmoeten Tim, de Zwitserse Keniaan (en laten wij nou Zwitser-Duits spreken) die het kamp managed... Samen met de andere gasten probeert hij ons te overtuigen hoe wild het kamp is. De leeuwen waren er gisterenavond aan het ravotten en de keuken werd onlangs door een olifant ontmanteld. Ja ja, eerst maar eens zien...

We gaan die middag weer in de jeep met als persoonlijk hoogtepunt een hele rivieroever vol met karmijnrode bijeneters... wow, dat ga ik nooit meer vergeten, wat prachtig was dat! We zagen erg veel dieren waaronder veel leeuwen maar nadat ik ooit een documentaire over deze vogels op de EO heb gezien is me dat altijd bij gebleven en nu zie ik dat live! Terug in het kamp hebben we onze gin en tonic verdient waarna we beginnen aan onze eet safari. Je moet namelijk weten dat je op dit soort reizen elke 2 tot 3 uur wordt gevoederd met de heerlijkste dingen...

Als we na het eten naar onze tent lopen komt één van de gidsen even vertellen dat hij naast onze tent een pofadder heeft gevonden. Tonia en ik zijn fan van slangen en dus lig ik binnen no time op mijn knieën, onze kamp manager wat ongerust aan tafel achterlatend. Ach, ze klimmen echt niet zo maar je bed in!

Dag 3 - South Luangwa en de kampementen safari

Midden in de nacht wordt Tonia wakker omdat er een olifant rond onze tent lijkt te scharrelen. Ze ziet niets en wil net weer gaan slapen als de hele “hemel” ineens beweegt en de olifant bijna in onze tent blijkt te staan! Ze maakt me even wakker maar als ik in de bush ben slaap ik echt als een blok.

We worden vanmorgen vroeg gewekt door onze gids Shaddy want we hebben een fikse trip voor de boeg. Norman Carr, met wie we na goed overleg besloten hebben te werken in dit deel van Zambia heeft naast Kakuli nog meer kampementen. Natuurlijk moeten we de andere 3 bush camps ook zien en dus gaan we vanmorgen op pad. We bezoeken eerst Muchenja, dat prachtig ligt tussen de ebony houten bomen. Erg mooi kamp met ook hier een prachtig uitzicht op de rivier. Puur genieten...

Dan game driven we langzaam van de rivier af. Bij de eerstvolgende conglomeratie van grote bomen zien we ineens een luipaard uit de boom glijden maar 10 seconden later zijn we hem al kwijt. Bijzonder sluwe en behendige beesten zijn dat toch. Het land wordt steeds droger als we uiteindelijk aankomen bij de kampementen van Nsolo en Luwi. De tsee tsee vliegen zijn hinderlijk onderweg maar Luwi is een prachtig kamp en in dit gebied kun je prachtige wandel safari’s maken. Eenieder die dit park aandoet zouden wij adviseren om 2 bush camps uit te zoeken (prijs en locatie zijn onderscheidend per camp) en zeker 3 tot 4 nachten te besteden in dit gebied. Wij hebben die luxe niet maar zijn wel blij dat we alle optie’s goed hebben bekeken en gefotografeerd.

Dan rijden we naar de ingang van het park waar Chinzombo net sinds juni geopend is. Ik kan alleen maar zeggen, wow... 6 tenten (als je het zo nog mag noemen) met fantastische uitzichten en van meer dan alle gemakken voorzien. Prachtig dek om te zitten, lounge in het kamp is briljant net als het eten! Nadeel is dat in september en oktober dit deel van het park wat drukker is. Overdag heb je daar geen last van maar in de avond rijden we met 10 jeeps de nachtsafari. Da’s niet heel gelukkig als ervaring. Tonia zei het treffend: “Net of we met zijn allen een huisdier van iemand zoeken”... Jammer. Wat wel geweldig is, is de cobra die we tegenkomen! Die nemen ze ons niet meer af...

We genieten van een heerlijk diner met gezellig gezelschap en taaien dan af. Vergeet ik nog te vermelden dat we vanmiddag ook nog een moeder met baby olifant bij ons voor de deur hadden staan waardoor onze safari wat later dan bedacht begon.

Zo komt ons bezoek aan Luangwa tot een einde en moet ik zeggen dat ik het prachtig vind en zeker thuishoort bij de beste parken van Afrika. Wel belangrijk om te onthouden dat een groot deel van het park alleen maar begaanbaar is van eind april, begin mei tot november. Veel kampementen sluiten ook de andere maanden al wordt het park dan enorm groen en dat heeft ook zeker zijn charmes. Gelukkig heeft Norman Carr wel twee campementen die het hele jaar open blijven.

Dag 4 - naar Lower Zambezi National Park

Vanmorgen begint de dag ontspannen want we slapen even uit. De komende dagen mogen we nog vaak genoeg erg vroeg op dus deze ontspannen start laten we ons niet ontgaan. We worden natuurlijk gewoon wakker als de zon opkomt maar we doen het lekker op ons gemak. Rond 8 uur schuiven we aan voor het ontbijt waarna we naar Mfuwe international rijden om via Lusaka naar Lower Zambezi te vliegen.

Overstappen in Lusaka is net zo rommelig als hilarisch met mensen die echt geen idee hebben hoe dit in goede banen te leiden en volledig tegengestelde dingen van ons willen. Ach, rustig door ademen doet wonderen en we landen keurig op tijd in Lower Zambezi waar we worden opgewacht en naar Chongwe Tented Camp worden gebracht.  Hier worden we extra verwent want op ons wacht de suite... die komt met een eigen butler en ik moet echt bijna blozen. Je kunt het ook overdrijven toch? Niettemin genieten we van onze privacy en pakken op ons gemak uit. Vandaag lukt het niet meer om op onderzoek uit te gaan dus dan maar lekker ontspannen.

Om 9 uur trekken we ons terug en gaan we lekker liggen in onze balzaal van een tent...

Dag 5 - Lower Zambezi National Park

Vandaag beginnen we lekker vroeg want het wordt heet hier. We stappen in de boot voor een safari over de Zambezi. Na de gamedrives in Luangwa geven we de voorkeur aan een dagje op het water. Daar krijgen we geen spijt van want het bulkt op het water van de prachtige vogels, nijlpaarden en krokodillen. De Zambezi is momenteel ondiep en dus waden te pas en te onpas olifanten door de rivier om de eilanden in het midden te bereiken die vol staan met sappig gras. Voeg hierbij de prachtige Blue Mountains op de achtergrond en je kunt je voorstellen hoe het paradijs er ongeveer uit moet zien.

Na 2 uur krijgen we natuurlijk weer lekker te eten maar hebben ze voor de verandering de hele eet setting naar een idyllische plek op een eiland in de rivier gebracht waar alle reizigers samen worden gebracht om safari ervaringen te delen.

Na een heerlijke siësta gaan we in de middag kanoën in het park en liggen we op ooghoogte met krokodillen en nijlpaarden, glijden we langs prachtige bijeneters en genieten we van de geluiden van de Afrikaanse bush. Na weer een borrel met versnaperingen rijden we dan in het donker met een spotlicht terug naar ons kampement. We stuitten op 2 mannetjesleeuwen en hun gebrul laat de auto trillen... Na een zalig diner voor ons tweetjes leggen we ons hoofd neer.

Wij hebben niet veel tijd en daarom steken we morgen de rivier over naar Zimbabwe! Zambia heeft genoeg te bieden om een prachtige tweeweekse reis te maken en is ook goed te combineren met een bezoek aan Zimbabwe of Botswana.

 

 

Kaart van Zambia

Dagboek flow

Onze onderzoeksreizen doen wij eigenlijk altijd in een versneld programma. Voor het beste resultaat en om echt van de reis te kunnen genieten adviseren wij je om meer tijd te nemen. Ben je geïnspireerd geraakt door het lezen van ons dagboek en wil je ook zo'n reis maken? Voor deze reis adviseren wij je op de volgende punten te letten;

  • Net als Botswana is ook Zambia een enorm dure bestemming. Lokaal moet je eigelijk wel vliegen, behalve naar het Lower Zambezi NP, dat kun je per auto vanaf Lusaka relateif makkelijk bereieken.
  • In South Luangwa raden we aan om 1 of 2 nachten op de rand van het park te slapen maar dan ook 2 nachten in een bush camp in het park zelf. De vlucht naar Mfuwe is fors aan de prijs, hou daar rekening mee.
  • Je kunt Zambia prachtig combineren met Zimbabwe maar je kunt er ook voor kiezen om Kafue toe te voegen. Hou er wel rekening mee dat een groot deel van de nationale parken slecht te bezoeken of zelfs dicht is tijdens de regentijd van november tot april.

Wij schrijven graag een gepersonaliseerde offerte die bij jouw wensen past. Denk er aan dat je je nooit over de kop reist, dat is zonde en kun je niet optimaal genieten. Voor iedereen is het tempo anders net zoals de reishoogtepunten voor iedereen anders zullen zijn. We gaan altijd uit van 2 tot 3 weken maar met meer of minder is er natuurlijk ook van alles mogelijk.

Bekijk ook onze voorbeeldreis.

Ervaringen van anderen

Hoi Hans,

We liggen compleet uitgeteld op de bank...waren na een lange reis om half 4 weer thuis. We hebben een prachtige vakantie gehad.

Nkonzi camp was zo persoonlijk en intiem! Echt een hele fijne plek. Wel veel, heel veel Tse Tse vliegen! Jo en Clive zijn supervriendelijk, we hebben goed gegeten en genoten van de gezelligheid en natuurlijk de game-drives. Three Rivers was weer heel anders. Prachtige kamers. We hebben daar niet erg veel wild gezien tijdens de drives, maar wel liepen de olifanten en giraffen langs onze kamer toen we op het terras bij zaten te komen. Tot slot River lodge. Dat was voor ons echt perfect en we zijn heel erg blij dat we daar hebben afgesloten. Heerlijke locatie, weinig Tse Tse vliegen en een uitstekende service. De gids die we hadden was echt heel erg goed en we hebben elke game drive wel iets bijzonders gezien, naast de ‘gebruikelijke’ olifanten en giraffen...Ze hebben ons enorm in de watten gelegd. We mochten maar liefst 2 x lunchen op het tree deck. En we waren de enigen die gisterochtend nog een game drive mochten doen met een aangepaste tijd, zodat we op tijd terug waren voor de transfer. Heel bijzonder en dat hebben we enorm gewaardeerd. We kunnen met recht zeggen dat we South Luangwa echt het allermooiste stukje Afrika vinden dat we ooit hebben gezien.

 

We danken jullie hartelijk voor de organisatie!

 

Groetjes,

Andre en Marina

 

Rondreis Zambia

Hoi Hans en Tonia,

Bij gebrek aan Facebook even langs deze weg een review.

Voor de pandemie stond er een rondreis door Brazilië gepland. Dit werd een voucher, toen een rondreis door Namibië, Botswana, Zimbabwe en Mozambique, vervolgens weer een voucher en uiteindelijk een refund.
Alleen al om de wijze waarop dit hele proces werd aangepakt zou ik DagboekReizen meer dan aanbevelen.
Het is een organisatie gerund door integere oprechte en positieve mensen voor wie hun werk hun passie is en het kan niet anders dan dat dit doorsijpelt in de wijze waarop ze hun reizen organiseren en in hun keuze voor de lokale organisaties met wie zij werken.
Wij hebben als gezin het geluk gehad in ons jaar reizen, tweemaal een deel met DagboekReizen te kunnen doen.
Een maand Colombia en een week in een relatief onbekend maar adembenemend mooi gebied in Brazilië, de Jalapao.
Beide reizen waren afwisselend, uitstekend georganiseerd en met veel oog voor onze behoeften als gezin samengesteld.
Hans en Tonia hebben het talent accomodaties te vinden met een charme die wij erg waarderen en waar we ons direct thuis voelden.
De maand Colombia heeft ons een fantastisch inkijkje gegeven in dit prachtige land met eindeloos veel natuur waar we ons zoveel in hebben mogen vermaken. De plaatsen en steden die we bezochten waren met alle muurschilderingen een lust voor het oog en door de gidsen die we troffen en tours die we kregen altijd informatief en boeiend.
Het fijne aan onze reis door Colombia was ook de ruimte die er was gelaten om zelf een invulling te kiezen en te organiseren ter plaatse, wat ons een prettig gevoel van autonoom zijn gaf, iets wat soms onder gesneeuwd kan raken tijdens overvolle georganiseerde trips.
In de Jalapao in Brazilië waren we enkel met lokale toeristen en een fantastische gids in een bijzonder gebied met de fervedouros als absoluut hoogtepunt.
Wij zijn ervan overtuigd dat je met DagboekReizen kiest voor een organisatie die ook de minder bekende juweeltjes van een land aandoet en je een complete ervaring biedt die veel verder gaat dan de foto’s van een gemiddelde reisbrochure.
Dank Hans en Tonia voor 5 geweldige weken en het daarnaast ook volkomen belangeloos geven van tips en aanbevelingen gedurende onze reis van afgelopen jaar. We hebben er talloze opgevolgd en het heeft ons op schitterende plekken gebracht.
Mede dankzij jullie is ons jaar de wereld over een onvergetelijke ervaring geworden.

Nou dit is hem dan.
Ik word er bijna emotioneel van.
Maar dat ben ik snel:-) en over tweeenhalve week gaan we weer naar huis dus ik moet sowieso afscheid nemen van ons jaar en dat valt niet mee.
En vooral;
We zijn jullie gewoon enorm dankbaar.

Martijn en Didi en Tijmen en Imme

brazilie en colombia 2022

Hallo Hans en Tonia, 

 

We hebben een hele fijne vakantie gehad!

De hele reis goed weer gehad behalve 2 dagen in Chobe alleen maar regen, maar toch nog op de laatste dag met de regenpak en poncho aan toch nog een leeuw gezien .

Kaapstad was erg leuk en alles ging prima met de auto. De route van Botswana waren we ook erg blij mee en de volgorde. Moremi Crossing was voor ons de eerste stop. door vele regenval afgelopen weken wat het gras er hoog in de delta. Hierdoor hebben we in deze dagen niet heel veel dieren gezien. Omdat het onze eerste stop was waren wij wel bij elke impala en hippo onder de indruk. De mensen die we tegenkwamen die Chobe eerst hadden gedaan en daarna naar de Delta waren minder enthousiast. Moremi Crossing was een prima lodge met erg lekker eten!

In Kwai zagen we meer dieren (eerste dag gelijk een leeuwin en een luipaard) en veel vogels en zebra's etc. Sango Safari Camp was echt super! Ze hadden blijkbaar net de accommodatie een opfrisbeurt gegeven en het zag er prima uit. Hier vonden we de gids en het personeel van de lodge ook het beste. Ook hier wel hoog gras en door regenval van de weken ervoor slechte wegen in de game reserve dus we zijn daar niet echt het moremi reserve in gegaan (daar zouden ook meer dieren te zien zijn volgens de gids). Laatste avond in Sango kregen we een verrassingsetentje opgezet buiten onze tent met champagne!

In Chobe de meeste olifanten giraffen, impala's (eigenlijk bijna alle dieren) gezien. Bakwena lodge was ook echt een goede lodge met hele fijne kamers en goede service.

De volgorde was dus goed- moremi crossing, een goede lodge en achteraf gezien minste dieren gezien, (soort intro safari, ook omdat we daar "pas" om 6u op moesten en dit werd daarna alleen maar vroeger), Sango in Kwai, een betere lodge en meer dieren gezien dan in moremi, Chobe- wat luxere kamers en meeste dieren gezien.

Naar Zimbabwe toe ging het prima, maar de transfer had niet doorgekregen dat we van lodge waren veranderd (ze hadden opdracht om ons naar Bayete te brengen), dus hebben we dat nog even afgestemd en ook dat ze ons van juiste lodge kwamen ophalen voor de vlucht naar Jo'burg.  Ilala lodge was ook precies wat we wilden en we hebben daar 1,5 dag lekker aan de pool gelegen en ff bijgekomen van de reis. (ook eindelijk uitgeslapen want in Chobe moesten we om 5u op elke ochtend!) Het restaurant bij Ilala was ook super. De Vic Falls waren ook zeer de moeite waard en even de brug over een een voetje op  Zambia grondgebied was ook erg leuk. 

Al met al een super vakantie gehad en alles was goed geregeld. We hebben tijdens de reis van andere reizigers ook veel goede verhalen over Namibië en Kalahari woestijn gehoord, dus die hebben we op ons lijstje gezet voor over een paar jaar . 

Groetjes en bedankt!

 

Dianne en Roeland

Rondreis Botswana

Beste Hans en Tonia,

Zijn idd weer terug.Hebben het heerlijk gehad, weer veel gezien en genoten.Verhalen gaan snel over de wereld, komen hier volgende week op terug, genieten jullie van Lissabon, mooier weer dan hier denk ik.

groeten,

Kees en Janny

Rondreis Zambia

Hoi Hans,

We liggen compleet uitgeteld op de bank...waren na een lange reis om half 4 weer thuis. We hebben een prachtige vakantie gehad.

Nkonzi camp was zo persoonlijk en intiem! Echt een hele fijne plek. Wel veel, heel veel Tse Tse vliegen! Jo en Clive zijn supervriendelijk, we hebben goed gegeten en genoten van de gezelligheid en natuurlijk de game-drives. Three Rivers was weer heel anders. Prachtige kamers. We hebben daar niet erg veel wild gezien tijdens de drives, maar wel liepen de olifanten en giraffen langs onze kamer toen we op het terras bij zaten te komen. Tot slot River lodge. Dat was voor ons echt perfect en we zijn heel erg blij dat we daar hebben afgesloten. Heerlijke locatie, weinig Tse Tse vliegen en een uitstekende service. De gids die we hadden was echt heel erg goed en we hebben elke game drive wel iets bijzonders gezien, naast de ‘gebruikelijke’ olifanten en giraffen...Ze hebben ons enorm in de watten gelegd. We mochten maar liefst 2 x lunchen op het tree deck. En we waren de enigen die gisterochtend nog een game drive mochten doen met een aangepaste tijd, zodat we op tijd terug waren voor de transfer. Heel bijzonder en dat hebben we enorm gewaardeerd. We kunnen met recht zeggen dat we South Luangwa echt het allermooiste stukje Afrika vinden dat we ooit hebben gezien.

 

We danken jullie hartelijk voor de organisatie!

 

Groetjes,

Andre en Marina

 

Rondreis Zambia
Kunnen wij je helpen?

Reizen,

        Mensen ontmoeten,

                                      Ontdekken

Op de thee bij Dagboek Reizen? >>
SGR
ANVR
Calamiteitenfonds
KLM
Tripadvisor
© Dagboekreizen Reis- en Boekingsvoorwaarden - Disclaimer - Copyright - Privacy - Cookies - Sitemap