Verwennerij in Zuidelijk Afrika

Ons reisverhaal zuidelijk Afrika:

Combinatie van Zambia, Zimbabwe, Namibië en Botswana

Stel je eigen rondreis samen

Zambia, Zimbabwe, Namibië en Botswana

Safari Wijzer

Wanneer je door deze vier landen reist, zijn vele combinaties mogelijk. De mooiste nationale parken, oneindig veel landschappen en heel veel wildlife. Wij hebben al meerdere rondreizen gemaakt door Botswana, Namibië, Zambia en Zimbabwe al dan niet in combinatie met Zuid-Afrika. Veel leesplezier! 

Dag 1 - start rondreis Zambia en Zimbabwe; vliegen naar Lusaka

Sinds maart dit jaar vliegt onze blauwe trots een aantal maal per week naar Lusaka en Harare in een soort van combi vlucht. Wij hebben een kaartje gekocht maar beseffen ons aan het einde van de dag dat we dit niet slim hebben aangepakt. Onze reis begint in Lusaka en eindigt in Harare. Het geval wil echter dat KLM eerst naar Harare vliegt, daar een uur aan de grond staat om dan in 40 minuten naar Lusaka te vliegen. Mocht je deze combinatie dus willen maken dan is het logischer om te beginnen in Zimbabwe vanuit logistiek oogpunt. Aan parken maakt de keus niet uit want ze zijn allemaal even rijk en bijzonder.

Enfin, we komen uiteindelijk in Lusaka aan en zuigen de warme lucht met liefde op. Het is tegen elven maar nog steeds zeer behaaglijk met 23 graden... Lusaka is eigenlijk nog steeds een dorp al wonen er tegenwoordig ook gewoon bijna twee miljoen mensen en dus rijden we langs laagbouw naar ons hotel dat naast een moderne mall ligt. De kamer is comfortabel al is het bed voorzien van een nogal heftige vering die er voor zorgt dat Tonia bijna door de kamer schiet als ik van kant wissel.

Dag 2 - naar South Luangwa

Onze eerste stop is het Luangwa National Park dat uiteen valt in twee delen. Het noorden is onherbergzaam en nog nauwelijks voorzien van wegen. Het zuidelijk deel heeft meer wegen al moet ik opmerken dat toerisme in Zambia nog in de kinderschoenen staat. We checken in voor onze binnenlandse vlucht naar Mfuwe. Dit is een buitengewoon rommelig gebeuren maar Lusaka airport is klein en veel kan er niet misgaan. Lokaal wordt er overigens met prima vliegtuigen gevlogen dus wat dat aangaat geen zorgen. Na bijna anderhalf uur landen we op Mfuwe International Airport (haha, da’s echt een goede grap!) en worden we door iemand van Normann Carr safaris begroet. Vanaf hier is het nog een kleine 2 uur rijden naar ons kampement voor vannacht. Geen punt, het is prachtig weer en in onze open jeep zwaaien we het eerste uur naar alle mensen die ons uitbundig begroeten aan de kant van de weg. Afrika is hier nog puur en we genieten maar weer met volle teugen. Dan staan we voor de ingang van het park en gaan we er eens goed voor zitten...

Luangwa staat vooral bekend om zijn enorme hoeveelheid luipaarden maar om nou daar alleen maar voor te gaan... Het is september en het park is droog. Dat zorgt er voor dat al het wild geconcentreerd is rond de rivier en dit geeft het geval dat je door een tuin van Eden rijdt. Dieren zijn er in overvloed en de omgeving is ook nog eens prachtig!

Wij komen aan bij Kakuli, ons bush camp voor vanavond. De tent is heerlijk ruim maar ontbeert een buitendouche. Oei, ik begin wel een beetje als een verwent kreng te klinken... Aan de Luangwa rivier, een koninklijk uitzicht. We ontmoeten Tim, de Zwitserse Keniaan (en laten wij nou Zwitser-Duits spreken) die het kamp managed... Samen met de andere gasten probeert hij ons te overtuigen hoe wild het kamp is. De leeuwen waren er gisterenavond aan het ravotten en de keuken werd onlangs door een olifant ontmanteld. Ja ja, eerst maar eens zien...

We gaan die middag weer in de jeep met als persoonlijk hoogtepunt een hele rivieroever vol met karmijnrode bijeneters... wow, dat ga ik nooit meer vergeten, wat prachtig was dat! We zagen erg veel dieren waaronder veel leeuwen maar nadat ik ooit een documentaire over deze vogels op de EO heb gezien is me dat altijd bij gebleven en nu zie ik dat live! Terug in het kamp hebben we onze gin en tonic verdient waarna we beginnen aan onze eet safari. Je moet namelijk weten dat je op dit soort reizen elke 2 tot 3 uur wordt gevoederd met de heerlijkste dingen...

Als we na het eten naar onze tent lopen komt één van de gidsen even vertellen dat hij naast onze tent een pofadder heeft gevonden. Tonia en ik zijn fan van slangen en dus lig ik binnen no time op mijn knieën, onze kamp manager wat ongerust aan tafel achterlatend. Ach, ze klimmen echt niet zo maar je bed in!

Dag 3 - South Luangwa en de kampementen safari

Midden in de nacht wordt Tonia wakker omdat er een olifant rond onze tent lijkt te scharrelen. Ze ziet niets en wil net weer gaan slapen als de hele “hemel” ineens beweegt en de olifant bijna in onze tent blijkt te staan! Ze maakt me even wakker maar als ik in de bush ben slaap ik echt als een blok.

We worden vanmorgen vroeg gewekt door onze gids Shaddy want we hebben een fikse trip voor de boeg. Norman Carr, met wie we na goed overleg besloten hebben te werken in dit deel van Zambia heeft naast Kakuli nog meer kampementen. Natuurlijk moeten we de andere 3 bush camps ook zien en dus gaan we vanmorgen op pad. We bezoeken eerst Muchenja, dat prachtig ligt tussen de ebony houten bomen. Erg mooi kamp met ook hier een prachtig uitzicht op de rivier. Puur genieten...

Dan game driven we langzaam van de rivier af. Bij de eerstvolgende conglomeratie van grote bomen zien we ineens een luipaard uit de boom glijden maar 10 seconden later zijn we hem al kwijt. Bijzonder sluwe en behendige beesten zijn dat toch. Het land wordt steeds droger als we uiteindelijk aankomen bij de kampementen van Nsolo en Luwi. De tsee tsee vliegen zijn hinderlijk onderweg maar Luwi is een prachtig kamp en in dit gebied kun je prachtige wandel safari’s maken. Eenieder die dit park aandoet zouden wij adviseren om 2 bush camps uit te zoeken (prijs en locatie zijn onderscheidend per camp) en zeker 3 tot 4 nachten te besteden in dit gebied. Wij hebben die luxe niet maar zijn wel blij dat we alle optie’s goed hebben bekeken en gefotografeerd.

Dan rijden we naar de ingang van het park waar Chinzombo net sinds juni geopend is. Ik kan alleen maar zeggen, wow... 6 tenten (als je het zo nog mag noemen) met fantastische uitzichten en van meer dan alle gemakken voorzien. Prachtig dek om te zitten, lounge in het kamp is briljant net als het eten! Nadeel is dat in september en oktober dit deel van het park wat drukker is. Overdag heb je daar geen last van maar in de avond rijden we met 10 jeeps de nachtsafari. Da’s niet heel gelukkig als ervaring. Tonia zei het treffend: “Net of we met zijn allen een huisdier van iemand zoeken”... Jammer. Wat wel geweldig is, is de cobra die we tegenkomen! Die nemen ze ons niet meer af...

We genieten van een heerlijk diner met gezellig gezelschap en taaien dan af. Vergeet ik nog te vermelden dat we vanmiddag ook nog een moeder met baby olifant bij ons voor de deur hadden staan waardoor onze safari wat later dan bedacht begon.

Zo komt ons bezoek aan Luangwa tot een einde en moet ik zeggen dat ik het prachtig vind en zeker thuishoort bij de beste parken van Afrika. Wel belangrijk om te onthouden dat een groot deel van het park alleen maar begaanbaar is van eind april, begin mei tot november. Veel kampementen sluiten ook de andere maanden al wordt het park dan enorm groen en dat heeft ook zeker zijn charmes. Gelukkig heeft Norman Carr wel twee campementen die het hele jaar open blijven.

Dag 4 - naar Lower Zambezi National Park

Vanmorgen begint de dag ontspannen want we slapen even uit. De komende dagen mogen we nog vaak genoeg erg vroeg op dus deze ontspannen start laten we ons niet ontgaan. We worden natuurlijk gewoon wakker als de zon opkomt maar we doen het lekker op ons gemak. Rond 8 uur schuiven we aan voor het ontbijt waarna we naar Mfuwe international rijden om via Lusaka naar Lower Zambezi te vliegen.

Overstappen in Lusaka is net zo rommelig als hilarisch met mensen die echt geen idee hebben hoe dit in goede banen te leiden en volledig tegengestelde dingen van ons willen. Ach, rustig door ademen doet wonderen en we landen keurig op tijd in Lower Zambezi waar we worden opgewacht en naar Chongwe Tented Camp worden gebracht.  Hier worden we extra verwent want op ons wacht de suite... die komt met een eigen butler en ik moet echt bijna blozen. Je kant het ook overdrijven toch? Niettemin genieten we van onze privacy en pakken op ons gemak uit. Vandaag lukt het niet meer om op onderzoek uit te gaan dus dan maar lekker ontspannen.

Om 9 uur trekken we ons terug en gaan we lekker liggen in onze balzaal van een tent...

Dag 5 - Lower Zambezi National Park

Vandaag beginnen we lekker vroeg want het wordt heet hier. We stappen in de boot voor een safari over de Zambezi. Na de gamedrives in Luangwa geven we de voorkeur aan een dagje op het water. Daar krijgen we geen spijt van want het bulkt op het water van de prachtige vogels, nijlpaarden en krokodillen. De Zambezi is momenteel ondiep en dus waden te pas en te onpas olifanten door de rivier om de eilanden in het midden te bereiken die vol staan met sappig gras. Voeg hierbij de prachtige Blue Mountains op de achtergrond en je kunt je voorstellen hoe het paradijs er ongeveer uit moet zien.

Na 2 uur krijgen we natuurlijk weer lekker te eten maar hebben ze voor de verandering de hele eet setting naar een idyllische plek op een eiland in de rivier gebracht waar alle reizigers samen worden gebracht om safari ervaringen te delen.

Na een heerlijke siësta gaan we in de middag kanoën in het park en liggen we op ooghoogte met krokodillen en nijlpaarden, glijden we langs prachtige bijeneters en genieten we van de geluiden van de Afrikaanse bush. Na weer een borrel met versnaperingen rijden we dan in het donker met een spotlicht terug naar ons kampement. We stuitten op 2 mannetjesleeuwen en hun gebrul laat de auto trillen... Na een zalig diner voor ons tweetjes leggen we ons hoofd neer. Morgen de rivier over naar Zimbabwe! 

Dag 6 - Vanuit Zambia naar Mana Pools National Park

Het zou een bootritje van een kleine drie kwartier kunnen zijn maar aangezien je ergens een stempel in je paspoort moet krijgen is de rivier oversteken een klus van rond de 4 uur. We zijn vanmorgen vroeg begonnen met het inspecteren van alle accommodaties die Chongwe safari’s aanbiedt te bekijken. Mooiste vinden wij Chongwe House waar je met een familie ontzettend kunt genieten! Bijzondere architectuur en volledige privacy… Dan bezoeken we de Kasaka river Lodge wat zij als budget bestempelen… oke, als jullie dit budget willen noemen…

Net na de lunch begint onze tocht over de rivier en na 2 uur belanden we op de Kafue rivier en bij een lodge waar we overstappen in een auto die ons meeneemt naar de grens waar we in minder dan 30 minuten uitchecken uit Zambia en inchecken in Zimbabwe. We zijn onder de indruk!

Aan de andere kant van de grens (bijna letterlijk) staat onze nieuwe gids op ons te wachten en hij brengt ons naar Mana Pools. Feitelijk de overkant van het Lower Zambezi National Park maar omdat het al veel langer een nationaal park is tegenover het jachtgebied dat Lower Zambezi was zit hier veel meer wild. Het gebied is ook iets meer open qua terrein en in onze ogen is dit echt één van de pareltjes van Zuidelijk Afrika. Natuurlijk, we zijn in de goede tijd van het jaar maar mijn hemel, het bulkt hier echt van de beesten.

We slapen de komende nachten in Wilderness Camp Mana Pools en dat is wel ook echt geweldig. Wilderness heeft als voordeel dat ze hun eigen concessie hebben zodat je geen last hebt van te veel toeristen. Het is exclusief en dus relatief duur maar daar krijg je een pure ervaring voor terug. In onze ogen is privacy op safari een enorm luxe goed! We gaan gelijk op pad met Kevin, onze uitstekende gids en we spotten deze avond 2 groepen leeuwen met cubs, stekelvarkens en een keur aan nachtelijke civetkatten, WOW! Als we terugkomen bij het kamp komen de leeuwen ons hier ook nog even opzoeken en dat is natuurlijk helemaal bijzonder! Gek genoeg voelt het helemaal niet als eng al giert de adrenaline natuurlijk door je aderen… Rond 10 uur zakken we daarna rozig onze tent in. Wat een topdag!

Dag 7 - Mana Pools National Park

Zonder twijfel de mooiste dag van onze reis. De dag eindigt met 6 luipaarden, een troep leeuwen en een enorme diversiteit aan dag- en nachtdieren. We spotten de elandantilope en zelfs Kevin schudt af en toe zijn hoofd omdat hij op een gegeven moment ook echt niet meer weet hoe hij het heeft. Er zijn op safari soms dagen dat het niet wil en dat je gewoon hard moet werken voor je dieren. Vandaag niet bij ons, ze vallen echt bijna voor onze auto. In het kamp bulkt het van de olifanten en terwijl wij rusten en wat lezen staan er 6 olifanten om onze tent. Zij kijken naar ons en wij naar hen, zo is het natuurlijk ooit allemaal bedoeld. Deze dag gaan we nooit meer vergeten en ik hoop dat al onze trouwe Dagboek reizigers ook een keer zo’n dag mee mogen maken…

Dag 8 - naar Hwange National Park

We komen aan in het laatste nationale park van onze reis die eerst al door Zambia ging. De trip is tegen deze tijd natuurlijk al meer dan geslaagd maar we zitten in de flow, en Joost mag weten wat we nog voorgeschoteld gaan krijgen. In de ochtend rijden we naar de airstrip als we een oude olifantenbull tegenkomen. Kevin herkent hem als één van de mannen die op zijn achterbenen kan staan om bij hoge takken te komen en voordat we knipperen doet de olifant zijn naam eer aan. Ik heb de tegenwoordigheid van geest om op mijn fototoestel te klikken en we raken euforisch. Ook Kevin begint iedereen op de radio op te roepen want in zijn 25 jarig gids zijn is dit de eerste keer dat hij dit ziet… Ik kan dus ook niet beloven dat je dit gaat zien maar mocht je die mazzel hebben dan zal dit zeker diepe indruk maken. Geweldig om een olifant op 2 benen te zien staan, zeer zeer bijzonder!

We rijden naar de airstrip waar een klein vliegtuigje en Stephen de piloot ons op staan te wachten. We vliegen eerst naar Lake Kariba waar we even rondkijken terwij hij bijtankt. Lake Kariba is buitengewoon populair bij de mensen die van vissen houden en natuurlijk zijn ook vogelliefhebbers fan. Je kunt dit gebied met houseboaten bevaren en zo een paar nachten op het meer bivakkeren. Daar hebben wij geen tijd voor en dus vliegen we 2 uur verder naar de zuiden om uit te komen in het droge plateau dat Hwange is.

Oorspronkelijk liep hier een rivier maar ruim 40 jaar geleden droogde deze op. In plaats van de natuur de natuur te laten zijn, greep de regering in en legde waterplaatsen aan voor de dieren. Dat heeft geresulteerd in 40.000 en een beetje olifanten die op een gebied zo groot als Noord Ierland wonen. In het oosten is het park savanne maar in het westen neigt het bijna naar woestijn. Dit heeft dan weer tot gevolg dat er een enorme diversiteit aan dieren in dit park zit maar onthoudt de grootte die ik aangaf… Je mag en kunt niet verwachten dat je de hele scala aan je voorbij zult zien trekken.

Wij slapen ook de komende nachten bij Wilderness die ook hier een concessie hebben. Dit ligt in het oostelijke deel van het park en wij verheugen ons op de komende dagen. We slapen in Little Makalolo dat 6 tenten heeft. Bij aankomst zien we gelijk de prachtige drinkplek voor de deur die vol is met olifanten. Overdag wordt het hier ruim boven de 40 graden in deze tijd van het jaar. De nachten zijn koel met een graad of 10 tot 12. We krijgen een late lunch en maken kennis met wat andere mensen in het kamp. Dan gaan we voor het eerst op pad en we genieten van de totaal nieuwe omgeving. Alles is hier dor en droog behalve dan de oude rivierbeddingen waar grote teakbomen te vinden zijn. De zon gaat onder met olifanten die een stofbad nemen en de camera maakt overuren. Onze gids is zijn zoeklicht vergeten en dat is jammer maar belet ons niet om toch 4 hyena’s te spotten, een soort die we tot nog toe op deze reis hadden gemist! Na het gebruikelijke gezamenlijke diner trekken we ons terug met ons boek om morgen weer met vroege spirit te beginnen. Elke dag begint in de bush rond half 6!

Dag 9 - Hwange National Park

Honour (prachtige naam) is vandaag en morgen onze gids en da’s een jongen die van wanten weet. We spotten sabelantilopen net als roan antilopen en deze laatste hebben we tot op heden nog nooit in het wild gezien. Het is toch bijzonder dat we al jaren safari’s doen maar nog steeds nieuwe dingen zien. Honour wil onze lijst wel weten met “ontbrekende “ soorten maar ook voor hem zijn de bruine hyena, de aardvark en schubdier een zeer bijzondere sighting. Ach, deze reis is alweer meer dan geslaagd en dus genieten we van de zon, de groep mensen waar we mee reizen (2 leuke Amerikanen en een Canadese) en de bush. In de avond stuitten we op een enorme kudde buffels. We schatten de kudde op 300 tot 400 dieren en proberen ze te volgen. Leeuwen zijn er gek op maar er gebeurd helaas niets.

Bij het kampvuur genieten we van een drankje en na wederom een meer dan voortreffelijke maaltijd (echt ongelooflijk wat ze hier klaar weten te maken) duiken we de mand in. Even later horen we een schreeuw uit de tent naast ons en blijkt onze buurvrouw een schorpioen over het hoofd te hebben gezien. Gelukkig is het een redelijk onschuldige soort en is er behoudens een dag een pijnlijke voet niet veel aan de hand. Het zijn momenten als deze dat je weet dat het allemaal wel echt wild is… Ach, thuis kun je ook onder lijn 5 lopen…

Dag 10 - huiswaarts

Helaas, het zit er weer op. We hebben nog een prachtige ochtend voor de boeg waar we ontzettend van genieten. We spotten alle grote antilopen en dat is zeer bijzonder. Dan is het helaas tijd om nog snel even te douchen voordat we weer terug gaan naar de airstrip waar Nick, onze piloot, op ons staat te wachten. Twee uur later landen we in Harare en zit onze reis er op. We plunderen nog even een lokale souvenir winkel maar dan is het toch echt tijd om in te checken en met de KLM via Lusaka weer terug naar Amsterdam te vliegen…

Het was weer een heerlijk avontuur en ik weet zeker dat we hier nog wel weer een keer terugkomen!

Wij combineerde in deze reis Zambia en Zimbabwe. De Victoria Falls bezochten we tijdens onze rondreis Botswana: er zijn vele varianten mogelijk en je kunt bij voldoende tijd ook naar Namibië, Zuid-Afrika of Mozambique.

Kaart van Zuidelijk Afrika

Dagboek flow

Onze onderzoeksreizen doen wij eigenlijk altijd in een versneld programma. Voor het beste resultaat en om echt van de reis te kunnen genieten adviseren wij je om meer tijd te nemen. Ben je geïnspireerd geraakt door het lezen van ons dagboek en wil je ook zo'n reis maken? Voor deze reis adviseren wij je op de volgende punten te letten;

  • De grens is boeiend omdat je de Zambezi rivier over moet steken om van Lower Zambezi NP naar Mana Pools te komen maar op zich werkt het prima.
  • De combinatie van beide landen is prachtig maar prijzig en niet het hele jaar mogelijk. Zowel Mana Pools als South Luangwa gaan dicht tijdens de regentijd. In april/mei openen ze meestal met een speciaal tarief en dat is zeker een overweging waard.
  • Hwange is ontzettend groot en wij zijn hier altijd vooral onder de indruk van het aantal antilopensoorten. Het maakt deze reis wel zeer divers omdat er een keur aan biotopen en plekken in zitten. Mocht je nog een paar dagen willen relaxen dan zijn een paar nachten Victoria watervallen aan het einde een prima plan en mijn keuze zou dan ter plaatse de Ilala lodge kiezen, heerlijke plek om bij te komen.

Wij schrijven graag een gepersonaliseerde offerte die bij jouw wensen past. Denk er aan dat je je nooit over de kop reist, dat is zonde en kun je niet optimaal genieten. Voor iedereen is het tempo anders net zoals de reishoogtepunten voor iedereen anders zullen zijn. We gaan altijd uit van 2 tot 3 weken maar met meer of minder is er natuurlijk ook van alles mogelijk.

Bekijk ook onze voorbeeldreis.

Ervaringen van anderen

Hallo Hans en Tonia, 

 

We hebben een hele fijne vakantie gehad!

De hele reis goed weer gehad behalve 2 dagen in Chobe alleen maar regen, maar toch nog op de laatste dag met de regenpak en poncho aan toch nog een leeuw gezien .

Kaapstad was erg leuk en alles ging prima met de auto. De route van Botswana waren we ook erg blij mee en de volgorde. Moremi Crossing was voor ons de eerste stop. door vele regenval afgelopen weken wat het gras er hoog in de delta. Hierdoor hebben we in deze dagen niet heel veel dieren gezien. Omdat het onze eerste stop was waren wij wel bij elke impala en hippo onder de indruk. De mensen die we tegenkwamen die Chobe eerst hadden gedaan en daarna naar de Delta waren minder enthousiast. Moremi Crossing was een prima lodge met erg lekker eten!

In Kwai zagen we meer dieren (eerste dag gelijk een leeuwin en een luipaard) en veel vogels en zebra's etc. Sango Safari Camp was echt super! Ze hadden blijkbaar net de accommodatie een opfrisbeurt gegeven en het zag er prima uit. Hier vonden we de gids en het personeel van de lodge ook het beste. Ook hier wel hoog gras en door regenval van de weken ervoor slechte wegen in de game reserve dus we zijn daar niet echt het moremi reserve in gegaan (daar zouden ook meer dieren te zien zijn volgens de gids). Laatste avond in Sango kregen we een verrassingsetentje opgezet buiten onze tent met champagne!

In Chobe de meeste olifanten giraffen, impala's (eigenlijk bijna alle dieren) gezien. Bakwena lodge was ook echt een goede lodge met hele fijne kamers en goede service.

De volgorde was dus goed- moremi crossing, een goede lodge en achteraf gezien minste dieren gezien, (soort intro safari, ook omdat we daar "pas" om 6u op moesten en dit werd daarna alleen maar vroeger), Sango in Kwai, een betere lodge en meer dieren gezien dan in moremi, Chobe- wat luxere kamers en meeste dieren gezien.

Naar Zimbabwe toe ging het prima, maar de transfer had niet doorgekregen dat we van lodge waren veranderd (ze hadden opdracht om ons naar Bayete te brengen), dus hebben we dat nog even afgestemd en ook dat ze ons van juiste lodge kwamen ophalen voor de vlucht naar Jo'burg.  Ilala lodge was ook precies wat we wilden en we hebben daar 1,5 dag lekker aan de pool gelegen en ff bijgekomen van de reis. (ook eindelijk uitgeslapen want in Chobe moesten we om 5u op elke ochtend!) Het restaurant bij Ilala was ook super. De Vic Falls waren ook zeer de moeite waard en even de brug over een een voetje op  Zambia grondgebied was ook erg leuk. 

Al met al een super vakantie gehad en alles was goed geregeld. We hebben tijdens de reis van andere reizigers ook veel goede verhalen over Namibië en Kalahari woestijn gehoord, dus die hebben we op ons lijstje gezet voor over een paar jaar . 

Groetjes en bedankt!

 

Dianne en Roeland

Rondreis Botswana

Hoi Hans en Tonia,

Bij gebrek aan Facebook even langs deze weg een review.

Voor de pandemie stond er een rondreis door Brazilië gepland. Dit werd een voucher, toen een rondreis door Namibië, Botswana, Zimbabwe en Mozambique, vervolgens weer een voucher en uiteindelijk een refund.
Alleen al om de wijze waarop dit hele proces werd aangepakt zou ik DagboekReizen meer dan aanbevelen.
Het is een organisatie gerund door integere oprechte en positieve mensen voor wie hun werk hun passie is en het kan niet anders dan dat dit doorsijpelt in de wijze waarop ze hun reizen organiseren en in hun keuze voor de lokale organisaties met wie zij werken.
Wij hebben als gezin het geluk gehad in ons jaar reizen, tweemaal een deel met DagboekReizen te kunnen doen.
Een maand Colombia en een week in een relatief onbekend maar adembenemend mooi gebied in Brazilië, de Jalapao.
Beide reizen waren afwisselend, uitstekend georganiseerd en met veel oog voor onze behoeften als gezin samengesteld.
Hans en Tonia hebben het talent accomodaties te vinden met een charme die wij erg waarderen en waar we ons direct thuis voelden.
De maand Colombia heeft ons een fantastisch inkijkje gegeven in dit prachtige land met eindeloos veel natuur waar we ons zoveel in hebben mogen vermaken. De plaatsen en steden die we bezochten waren met alle muurschilderingen een lust voor het oog en door de gidsen die we troffen en tours die we kregen altijd informatief en boeiend.
Het fijne aan onze reis door Colombia was ook de ruimte die er was gelaten om zelf een invulling te kiezen en te organiseren ter plaatse, wat ons een prettig gevoel van autonoom zijn gaf, iets wat soms onder gesneeuwd kan raken tijdens overvolle georganiseerde trips.
In de Jalapao in Brazilië waren we enkel met lokale toeristen en een fantastische gids in een bijzonder gebied met de fervedouros als absoluut hoogtepunt.
Wij zijn ervan overtuigd dat je met DagboekReizen kiest voor een organisatie die ook de minder bekende juweeltjes van een land aandoet en je een complete ervaring biedt die veel verder gaat dan de foto’s van een gemiddelde reisbrochure.
Dank Hans en Tonia voor 5 geweldige weken en het daarnaast ook volkomen belangeloos geven van tips en aanbevelingen gedurende onze reis van afgelopen jaar. We hebben er talloze opgevolgd en het heeft ons op schitterende plekken gebracht.
Mede dankzij jullie is ons jaar de wereld over een onvergetelijke ervaring geworden.

Nou dit is hem dan.
Ik word er bijna emotioneel van.
Maar dat ben ik snel:-) en over tweeenhalve week gaan we weer naar huis dus ik moet sowieso afscheid nemen van ons jaar en dat valt niet mee.
En vooral;
We zijn jullie gewoon enorm dankbaar.

Martijn en Didi en Tijmen en Imme

brazilie en colombia 2022

He Hans,

Sorry voor mijn heeeeeele late reactie, maar wij hebben een geweldige reis gemaakt, wat een bijzonder prachtig land is Namibië!!!!
Zoals al eerder gemaild, maar dank voor jullie last minute regelwerk van deze trip!
We hebben genoten!

* De opbouw van de dieren was prima, van de verschillende antilopen / zebra's / struisvogels / giraffen, naar de olifanten, katachtigen en neushoorns etc. Wow allemaal!!!!
* Ook de accomodaties waren heerlijk, van mooi naar geweldig naar perfekt!
Enige die eigenlijk erg buiten de boot viel was Halali Resort in Etosha park. Was zijn glorie voorbij, slecht onderhouden huisje, het verschil met de andere lokaties was echt groot. Ook het eten daar, echt slecht. Geheel was ook masaal/druk. Vergeleken met andere lokaties, waar het heerlijk rustig en relaxed was.
Maar goed, geen probleem, maar wilde het toch melden.

Groetjes en graag tot de volgende keer,

Saskia

Namibie zomer 2022

Beste Neelke, Tonia, Hans en Mark,

Inderdaad, wij zijn weer thuis maar na een heerlijke ontspannen, mooie en indrukkwekkende reis.
Dit is nu de 5x dat wij dit mooie land bezoeken en de keus om het wat "kleiner/compacter en rustiger" te doen is ons heel goed bevallen.
De accommodaties waren stuk voor stuk prachtig/mooi met (voor ons) 1 uitzondering en die noemden jullie al, Fairview Spa en Golfresort.
Wij hadden hier al eerder een x "nee" tegen gezegd omdat wij dit te massaal vonden. Het eten in het restaurant (en de fles wijn die wij van AAA Travel kregen aangeboden) maakte veel goed -).
De pareltjes waren Nedile en Leshiba Wilderness logde. Bij Leshiba kregen wij zelfs een upgrade naar een mooie en zeer ruime logde rechts naast het hoofdgebouw met een prachtig uitzicht over de vallei.
In Mantobeni kregen wij een familietent met 2 extra bedden. Hierdoor was er weinig bewegings- en opbergruimte en daarover hebben wij wel iets gezegd. Na overleg met de dienstdoende manager kregen wij (door een annulering) een andere tent-logde aangeboden en daar waren wij erg blij mee.

Wij hebben erg genoten. Van mooie uitzichten .....de vele dieren (met zelfs een kill van aan antilope door een Cheetah voor onze ogen)
het vriendelijke personeel...de gidsen in Magoebaskloof en Phalaborwa.

Het was fantastisch!
Bedankt!

Hartelijke groet,
Sylvia en Geertjan.

Zuid Afrika oktober 2023
Kunnen wij je helpen?

Reizen,

        Mensen ontmoeten,

                                      Ontdekken

Op de thee bij Dagboek Reizen? >>
SGR
ANVR
Calamiteitenfonds
KLM
Tripadvisor
© Dagboekreizen Reis- en Boekingsvoorwaarden - Disclaimer - Copyright - Privacy - Sitemap
Dagboek Reizen maakt gebruik van cookies